ayasofya müzesi nerede bulunur / Ayasofya Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Bilet Ücreti Nedir? | Gezenti Anne

Ayasofya Müzesi Nerede Bulunur

ayasofya müzesi nerede bulunur

Ayasofya M&#;zesi Nerede? Ayasofya M&#;zesi Tarih&#;esi, Eserleri, Giriş &#;creti Ve Ziyaret Saatleri ()

Ayasofya Müzesi Tarihçesi

Ayasofya Müzesi dünyanın 8. harikası olarak bilinmektedir. Eser İmparator Justinianos tarafından yaptırılmıştır. Yapılma esnasında binlerce işçi çalışmış ve toplamda 5 yıl sürmüştür. Böylece yılında açılmıştır.

Ayasofya yaptırılırken dünyadan binlerce mermerler ve mozaik taşlar getirilmiştir. Bu mermer ve taşlar dönemin en iyi mermer ve taşlarından oluşmaktadır. Böylece dönemin en iyi eseri ortaya çıkmıştır.

Ayasofya'nın yapımından İstanbul'un Fethedildiği döneme kadar kilise olarak kullanılmıştır. Fakat fetih sorası kilise camiye çevrilmiştir. tarihinde ise Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu tarafından müzeye çevrilmiştir.

Ayasofya Müzesi Eserleri

Ayasofya Müzesi içinin görkemli olan yanı havada asılı olarak duran kubbenin yüksekliğidir. Ayasofya kubbesinin çapı 30 metre, yerden yüksekliği ise 55 metredir. Sultan Abdülmecid döneminde onarım çalışmaları yapılmıştır. Kubbenin içerisine ''Allah göklerin ve yerin nurudur'' anlamında Kuranda yer alan Nur Suresinin ayeti yazılmıştır.

Altı kanatlı melek figürleri kubbenin altında bulunan dört köşede yer almaktadır. Bu da kubbenin ihtişamına farklı bir hava katmıştır. Ayrıca Ayasofya Müzesinde Osmanlı Döneminde eklenen pek çok eser bulunmaktadır. Sultan Abdülmecid döneminde yuvarlak hat levhalar yapıya ilave edilmiştir. Ayrıca bu levhalar İslam dünyasının en büyük hat levhaları olarak gösterilmektedir.

Osmanlı Döneminde Yüzyılda bolca altın yıldız kullanılarak gösterişli mihrap yenilenmiştir. Macaristan fethi sonrasında Kanuni Sultan Süleyman Budin'den şamdanlar getirerek mihrabın sağına ve soluna yerleştirilmiştir. Ayrıca III. Murad döneminde de mihrabın arkasına duvardan boydan boya saran mavi çini kuşak Bakara Suresi ayet ve Ayetü'l Kursi yazılmıştır.

Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti

Ayasofya Müzesine yıl içerisinde pek çok kişi ziyaret etmektedir. Buraya ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi giriş ücretidir. Ayasofya Müzesine giriş ücreti TL olmaktadır. Fakat müzeye giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak belirlenmiştir.

Ayasofya Müzesine giriş ücreti ödememekte mümkündür. Bunun için müze kartı çıkarılması gerekir. Müze kartı 60 TL karşılığında çıkarılmaktadır. Bu kart ile 1 yıl içerisinde tüm müzelere ücretsiz girilebilir.

Ayasofya Müzesi Ziyaret Saatleri

Ayasofya müzesi pek çok ziyaretçi kabul etmektedir. Ayasofya müzesine belirli bir saat aralığında ziyaret edilebilir. Bu ziyaret saatlerini öğrenip sizlerde Ayasofya Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Ayasofya Müzesi pazartesi günü hariç her gün açık bulunmaktadır. Saatleri ise yaz ve kış dönemlerinde farklılık göstermektedir. Ayasofya Müzesi yaz döneminde 1 Nisan ve 31 Ekim ayları arasında saat da açılmakta ve saatinde kapanmaktadır. Kış dönemi 31 Ekim ile 1 Nisan ayları aralığında ise Ayasofya Müzesi saat saatinde açılmakta ve saatinde kapanmaktadır. Belirlenen bu tarih ve bu saatler arasında Ayasofya Müzesine ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

False

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biridir ve dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha funduszeue.info'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın funduszeue.info harikası olarak nitelendirilmiştir. Bugünkü Ayasofya aynı yerde fakat öncekilerinden farklı bir mimari anlayışla yapılmış olan üçüncü yapıdır. Bu yapı, İmparator Justinianos tarafından () dönemin iki önemli Mimarı olan Tralles'li (Aydın) Anthemios ile Miletos'lu (Balat) İsidoros'a yaptırılmıştır. Ayasofya, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, yılında de ibadete açılmıştır. 

yıl kilise olan yapı, Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek, yıl cami olarak kullanılmıştır. Ayasofya, yılında müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır. 

Ayasofya, yılında inşa edilmiş ve İstanbul'un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet (İkinci Mehmet) tarafından camiye çevrilmiştir. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya, günümüzde Müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, beş yılda çok ilkel teknoloji ile tamamlanması ve bu kadar büyük kubbeli bir yapının o zamana kadar yapılmamış olmasından dolayı dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilmektedir. Mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden ilk önemli yapı olan Ayasofya, Osmanlı camilerine esin kaynağı olmuş, doğu-batı sentezinin en güzel yaşatıldığı yer olmuştur. Ayasofya yıl kilise, yıl cami olmuş, `ten bu yana müze olarak ziyarete edilmektedir. 

yıllık tarihi olan Ayasofya, sanat tarihi açısından mimarlık dünyasının başyapıtları arasında yer alır. Başlangıçta bir kilise olarak inşa edilmiş olsa da, Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş olan Ayasofya, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir. Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda sanat eserinden oluşan bir yapı bütündür. 

Ayasofya’nın zemini ve duvarları simetrik kesilmiş mermer ile kaplı iken, Kubbesi ve üst örtüsü altın kaplamalı mozaiklerle süslenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Döneminde de kubbesine altın yaldız ile bir yazı ile Kuran-ı Kerim’den bir ayet olan Nur suresi işlenmiştir. Kubbeye yazılan bu ayet ve duvarları süsleyen yuvarlak hat panoları dönemin en ünlü Hattatı Kazasker Mustafa İzzet Efendi yazmıştır. Ana mekanda Doğu Roma İmparatorluğu Döneminde İmparatorların taç giyip İmparator olduklarının ilan edildiği bir taç giyme alanı bulunmaktadır. Burası “Dünya’nın göbeği” anlamına gelen “Ompholion” diye adlandırılmıştır. Ayasofya hem kilise olarak kullanıldığı Doğu Roma İmparatorluğu’nda hem de camii olarak kullanıldığı Osmanlı İmparatorluğu Döneminde özel gün ve gecelerin ibadet yeri olmuştu. Bu yüzden İmparatorlar büyük bağışlar yaparak Kilise olduğu dönemde Ayasofya’nın ayakta kalmasını sağlamış, Padişahlar buraları restore ederek, hediyeler vererek, yeni eklemeler yaparak Camii olan Ayasofya’nın güzelleşmesini sağlamıştır. Bu yüzden Ayasofya’nın mihrabında hem Osmanlı hem de doğu Roma dönemine ait süslemeler ve eklemeler birlikte güzelleştirir Ayasofya’yı. Yarım kubbede Hz. Meryem ve kucağında Hz. İsa mozaiği bulunurken, zeminde Osmanlı dönemi mihrabı, çinileri ve Padişah hatları bulunur. Mihrabın bir duvarını Cebrail Meleği diğer duvarını sadece kanadının ucu gözüken Mikail meleğinin mozaikleri süslerken, zeminin de ise sağ tarafta minber, sol taraftaise Padişahların namaz kıldığı Hünkâr mahfili bulunur. Ana mekan da ayrıca insanların namaz aralarında boş vakit geçirmemesi için Osmanlı Döneminde maksure adı verilen küçük bölümler yapılmıştı. Buralarda birçok ders verilerek halkın eğitilmesi sağlanmıştı. Bunun yanında halkın kitap okuyabilmesi için, Padişah Birinci Mahmut bir kütüphane yaptırmış ve kendisine ait binlerce yazma kitabını buraya bağışlamıştı. 

Ulaşım / İletişim

Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı, Fatih/İstanbul, Türkiye

Telefon: () 17 50

Ziyaret Saatleri

Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri şu şekildedir.

Pazartesi

Salı

Çarşamba

Perşembe

Cuma

Cumartesi

Pazar

Giriş Ücreti

Ayasofya Müzesi giriş ücreti 72 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu müzede MüzeKart geçerlidir.

Ayasofya Camii hikayesi: giriş ücreti, ziyaret saatleri ve efsaneleri

1- Ayasofya Camii hakkında genel bilgi

İstanbul’un en kadim yapılarından olan Ayasofya yalnızca ülkemiz için değil insanlık tarihi ve dünya kültürel mirası için kutsal sayılan mekanlardan. Bugün İstanbul’un simgesi olan Ayasofya Hristiyan alemi için de adeta bir hac yeri konumunda. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen en büyük kilise bugün cami olarak ibadete açık.

Ayasofya ne demek?

Orijinal adıyla Hagia Sophia. “Hagia” Eski Yunanca ’da kutsal demekken “Sophia” da bilgelik anlamına gelen “sophos” kelimesinden türemiş. Dolaysıyla caminin adı olan Kutsal Bilgelik Ortodoks mezhebinde Tanrı’nın üç niteliğinden birine atıf yapıyor.

2- Ayasofya Camii nerede ve nasıl gidilir?

Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Ayasofya Camii Fatih semti sınırları içinde. Eminönü’nden kolayca camiye ulaşabilirsin.

İETT otobüsleriyle Adliye durağında inip metre yürüyerek camiye ulaşabilirsin.

Tramvaysa en kolay ve rahat toplu taşıma seçeneği çünkü Bağcılar-Kabataş yönüne giden tramvay hattıyla Sultanahmet’te caminin önündeki durakta inebilirsin. Ben civardaki tarihi yapıları keşfederek camiye yürümek istiyorum dersen Gülhane durağında inebilirsin.

Anadolu yakasından geliyorsan Kadıköy veya Üsküdar’dan Eminönü’ne giden vapurlara binmelisin. Eminönü’nden de tramvayla Bağcılar-Kabataş yönünde giden trenle Bağcılar istikametine gitmelisin.

Marmaray da yolu kısaltmak için terci edebileceğin bir alternatif. Sirkeci durağında inip tramvaya binmen yeterli.

Şahsi aracınla yolculuk edeceksen Sultanahmet civarındaki sokaklar trafiğe açık değil. Topkapı Sarayı’nın otoparkın ya da yakınlardaki otoparkları kullanabilirsin.

İstanbul dışından geliyorsan Sultanahmet civarındaki diğer turistik yerleri keşfe çıkabilmek adına aracın yoksa bile araç kiralaman hem hesaplı hem de konforlu olur çünkü İstanbul toplu ulaşım sistemini tam bilmeyen biri için fazla karmaşık ve kart dolum epeyce maliyetli. Birden fazla kişiyle seyahat edeceksen özellikle araç kiralamak bütçe dostu bir tercih diyebilirim.

Konum Linki

3- Ayasofya Camii giriş ücreti ne?

Ayasofya cami olarak ibadete açıldığı için girişler ücretsiz.

4- Ayasofya Camii kaça kadar açık?

Müzeden camiye dönüştürüldüğü için 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Hafta sonu veya hafta sonu fark etmeksizin daima açık.

Önemli: Şu an faal olarak cami görevi gören Ayasofya’yı ziyaret ederken ibadet saatlerini göz önünde bulundurmanda ve giyim kuşamını ona göre ayarlamanda fayda var.

Ayasofya ne zaman cami oldu?

Ayasofya Camii oldu

1 Şubat ’te müze olan Ayasofya senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Uzun süre müze olan Ayasofya 24 Temmuz ’de yeniden camiye dönüştürüldü. Caminin zeminine halı döşendi ve duvar mozaikleri de elektronik açılır kapanır perdeyle gizleniyor. Perdeler ibadet sırasında kapanırken namaz sonrasında yeniden mozaikler görülebiliyor.

Camiye dönüşmesiyle yapılan eklemeler

Ayasofya Osmanlı döneminde camiye dönüştürüldükten sonra eklenen yapılar arasında mihrap ve minber, hünkar mahfili, hat levhalar, I. Mahmud Kütüphanesi, muvakkithane, türbe, şadırvan, sübyan mektebi yer alıyor.

5- Ayasofya Camii özellikleri

Tarihi ve dini olarak önemli bir sembol olmasının yanında teknik ve mimari özellikleri de hayret verici. Büyük ilgi gören ve efsanelere konu olan kapıları meşe ağacından yapılmış. Bizans mimarisin hüküm sürdüğü camide 40 büyük pencere ve sütun yer alıyor. Duvarlar yurt dışından gelen renkli yekpare mermerlerle kaplı, beyaz mermerlerse Marmara Adası’ndan getirilmiş.

6- Ayasofya Camii’nin mimarı kim?

Bizans Roma İmparatorluğu döneminde Justinianos Ayasofya’nın temellerini atmış. O zamanların ünlü teknik mimarları ve matematikçileri olan İsidoros ve Anthemios katedralin inşasına ’de başlamış ve çalışmalar 5 yıl sürmüş.

7- Ayasofya Camii tarihi

Ayasofya bugün bulunduğu yerde tam üç kere inşa edilip onarılmış.

Birinci Ayasofya

Yunan dilinde Büyük Kilise anlamına gelen Megale Ekklesia olarak tanınan ilk kilisenin inşası Büyük Konstantin tarafından başlatılmış. Büyük Konstantin İstanbul’u başkent ilan edip Hristiyan alemi için önemli olan İznik Konseyi’ni düzenlemesiyle bilinir. Kiliseyi tamamlayıp hizmete açansa oğlu Konstantinos’tur. M.S. ’te çıkan iç ayaklanmada kilise talan edilip yıkılmış.

İkinci Ayasofya

II. Theodosyus tarafından yılında inşa ettirilmiş fakat yine M.S ’de meydana gelen bir iç isyanda yıkılmış. İkinci kilisenin kalıntıları bugün caminin bahçesinde, giriş merdivenlerinde görülebilir.

Üçüncü Ayasofya

Ayasofya’nın bugünkü çehresine bürünmesini sağlayansa İmparator Justinianos. Kilisenin üçüncü inşası ’de başlamış ve 5 yıl sürmüş. İnşaatta 10 bin işçi, kalfa ve usta görev almış.

Dördüncü Haçlı Seferi’nde Haçlılar tarafından yağmalanan Ayasofya büyük yıkıma uğramış.

’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye dönüştürülüp İslami şartlara uygun hale getirilmiş ve minareler eklenmiş. Camiyi sağlamlaştırmak için yapılan destek duvarlarını Mimar Sinan yenileyip onarmış. Bizans mimarisinin yanı sıra geleneksel Osmanlı mermer işçiliğinin izleri de bugün gözlemlenebilir.

8- Ayasofya Camii hakkındaki hikayeler

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Ayasofya asırlarca hem İslam hem Hristiyan aleminin kıymetli bir simgesi olmuş. Ayasofya’ya pek çok efsaneye konu olsa da en dikkat çeken Tılsımlı Kapılar ve arılar.

Kutsal kase

Kutsal kapılar: Birinci Ayasofya 7 rakamının tılsımından ötürü 7 kapalı olarak inşa edilmiş. Fakat üçüncü Ayasofya’da tane ihtişamlı kapı bulunuyor. tanesi muazzam büyüklükte olduğu için en tılsımlı kapıların bunlar olduğu rivayet ediliyor. Öyle ki bu kapılar ne zaman sayılsa daima bir tane fazladan kapı çıktığı söyleniyor.

Arılar: Justinianos Ayasofya için sunulan inşat planların beğenmemiş. Bir gün pazar ayininde bir arı gelip İmparator tarafından yere düşürülen kutsal ekmek parçasını almış ve gitmiş. Justinianos Konstantiniyye’deki bütün arıcılardan bu arıyı ve ekmeği bulmaları için emir vermiş. Cami için hazırladığı planları beğenmediği mimar arıyı bulmuş. Mimar kendi balını üretiyormuş, kovana bakınca emsalsiz bir kilise örüldüğünü görmüş. Arının aldığı ekmek parçası kutsal masa üzerinde bulununca imparator ekmeğin ve masanın temelde kullanılmasını emretmiş.

Kutsal kase: İstanbul fethedildiği esnada kutsal kaseyi elinde tutun bir papaz kaseyi Müslümanlara vermemek için bir kapıdan geçip kaybolmuş. Adeta bir Dan Brown romanına konu olacak türden.

9- Ayasofya’da görülmesi gerekenler

Kapılar

Ayasofya tılsımlı kapılar

Ana girişte dokuz kapı bulunuyor. Haçlı Seferi’ndeki yağmacılıktan önce kapılar altınlarla ve değerli taşlarla bezeliymiş. Ortadaki kapı İmparatorların kullandığı kapıymış. En büyük kapı İmparatorlar Kapısı. Kapının sağında ve solunda dikilen muhafızlardan ötürü mermerlerde çöküntüler var.

Bizans ve Osmanlı belgelerinde Hazreti Nuh’un gemisinin kalıntılarıyla bu kapının yapıldığından bahsediliyor. Öyle ki denizciler İstanbul’dan sefere çıkmadan önce mutlaka bu kapıya uğrayıp dua ederlermiş.

Mozaikler

Kilisenin çeşitli duvarlarında mozaiklerle karşılaşacaksın. Bu tasvirlerde Hz. İsa’nın ve Hz. Meryem’in başında daima bir hale ve haç mevcut.

Sunu Mozaiği

Sunu Mozaiği

Güzel Kapı olarak bilinen kapıdan girip koridor sonuna ilerlediğinde Ayasofya’nın ikonik mozaiği Sunu Mozaiği seni karşılıyor. ’da onarım çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkmış. Tasvirde kucağında bebek İsa ile Hz. Meryem ve hemen sağında elinde şehrin maketiyle duran Justinianos ve solunda da şehrin kurucusu I. Konstantin yer alıyor.

“Ayasofya’dan ayrılırken Sunu Mozaiği’ne bakmadan geçmemen için Güzel Kapı’nın üstüne devasa bir ayna asılmış.”

Deisis Mozaiği

Deisis Mozaiği

Diğer adıyla “Yakarış” mozaiğinde Vaftizci Yahya, Hz. Meryem ve Hz. İsa tasvir edilmiş. Meryem Ana ve Yahya tüm insanlığın affı için Hz. İsa’ya yakarıyor.

“Hz. İsa’nın yüzüne dikkatle bakarsan yüzünün sağıyla solu arasında büyük bir ifade farkı olduğunu göreceksin. Mozaiğe biraz geriden geniş bir açıyla bakınca İsa ile göz göze gelmiş gibi hissedeceksin.”

Komnenoslar Mozaiği

Bu mozaikte de İmparator II. Ionnes Komnenos, eşi İren ve oğulları II. Aleksios vücut bulmuş. Tasvirin merkezinde de Hz. Meryem ve çocuk İsa duruyor. Bu mozaik Ayasofya’ya büyük bağışlar yapan ailenin onuruna hazırlanmış.

Apsis Mozaiği

Apsis Mozaiği

Bu mozaik 5 metre uzunluğunda. Hz. Meryem tasvir edilirken değerli taşlarla bezeli bir tahtın üzerinde resmedilmiş. Çocuk İsa’da her zamanki gibi kucağında. Şu anda cami olarak faaliyet gösteren mozaik namaz saatlerinde elektronik perdeyle gizleniyor.

Pandantiflerde bulunan Melekler

Serafim

Tanrı’nın tahtını koruduğu düşünülen altı kanadı olan Serafim Melekleri pandantiflerin üzerinde bulunuyor. Kilisenin Osmanlı hakimiyetine geçmesiyle bu dört meleğin yüzü madeni kapaklarla örtülmüş. İbadet esnasında bu melekler de perdeyle kapanıyor.

Ompalyon

Bizans Doğu Roma imparatorlarının taç giyme törenlerini gerçekleştirdi bu nokta “Dünyanın merkezi” anlamına geliyor. Merkezdeki en büyük daire Hz. İsa’yı çevresindeki 12 küçük daire de havarileri simgeliyor. Tören esnasında imparator ortada dururken din adamları da etrafına sıralanıyormuş.

Hızır Makamı

Yaygın bir inanışa göre başı derde girenler İstanbul’da bulunan çeşitli kutsal mekanlarda derman bulmak için Hızır ile buluşuyorlar. Ayasofya da bu kutsal mekanlardan biri kabul ediliyor. Öyle ki burada 40 kere sabah namazı kılınırsa Hızır ile görüşmek mümkün deniyor. Ayasofya’nın merkezinde konumlanan kubbenin altında “x” işareti kazınmış bu noktaya Hızır Makamı deniyor.

Ağlayan Sütun

Ağlayan sütun

Diğer adıyla dilek sütunu genelde dileklerinin gerçekleşmesi için bu sütunun başına gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor. Sütuna değenlerin hastalıklarından arındığına inanılıyor. Mermer sütunun ortasındaki oyuğa parmağını değdirip hastalıklı yere sürünce şifa bulacağın rivayet ediliyor çünkü oyuğun ortasında Meryem’in gözyaşlarının bulunduğu varsayılıyor.

Vaftiz Teknesi

Avluya yöneldiğinde solunda vaftizhane yer alıyor. Kilise camiye dönüştürülünce vaftizhanede yağlar depolanmış. I. Mustafa’nın yaşamını yitirmesiyle türbeye çevrilmiş. Vaftiz teknesiyle ’teki kazıda bahçeden çıkarılıp vaftizhaneye taşınmış.

Mermer Kapı

Mermer kapı

Ayasofya’nın tılsımlı diğer kapıları gibi bu mermer kapı da özel. Halkın kullanımına müsaade edilmiyor yalnızca patrikler buradan geçiyormuş. Kapının bir tarafı cenneti diğer tarafı cehennemi sembolize ediyor.

Viking Yazısı

İstanbul’a bir zamanlar Vikingler de uğramış desem? Karadeniz üzerinden Konstantiniyye’ye gelen Vikingler Bizans’ın paralı askerleriymiş. Ayasofya’nın üst katında Run alfabesiyle yazılmış bir isim mermer üzerine kazınmış halde. Viking bir askere ait olduğu düşünülen bu “Halvdan” yazısını mutlaka görmelisin.

Henricus Dandolo’nun Mezarı

Ünlü yazar Dan Brown’un Cehennem romanını ya da Tom Hanks’in başrollerinde olduğu Inferno’yu hatırlıyor musun? Öyleyse meşhur Henricus Dandolo’nun mezarını Ayasofya’da ziyaret edebilirsin. Dördüncü Haçlı Seferi’nin yöneticisi Dandolo’nun kör olduğu rivayet ediliyor. 70 yaşında ’te İstanbul’da vefat edince buraya gömülmüş. ’de Bizanslılar mezarını açıp kemikleri denize atmışlar, bu nedenle mezar şu an sembolik bir önem taşıyor.

Ayasofya hakkında az bilinen gerçekler

Yeraltı

Ayasofya’ya gelmişken görülmesi gereken yerler

Ayasofya Meydan

Sultanahmet’e gelip de Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii’ni, Topkapı Sarayı’nı, Yılanlı Sütunu ve Gülhane Parkı’nı görmeden geçme derim. Hatta günü planlı kullanıp bolca vakit kazanırsan Kapalı Çarşı’yı da keşfedebilirsin.

Ayasofya’ya gidip nerede yiyip içmeli?

Meydanda sayısız turistik restoran bulabilirsin. Çoğu da otantik Osmanlı lezzetlerini sunuyor fakat özellikle Sultanahmet Köftecisi’nde meşhur köfteden yemedim demeyin.

Nerede kalınır?

İstanbul dışından geliyorsan meydandaki otelleri tercih edebilirsin fakat buradaki oteller fazla turistik ve pahalı dersen Fatih otellerinde kalmayı düşünebilirsin. Bütçene en uygun oteli seçebilmen için otelleri puan sırasına göre derlediğimiz listeye göz atabilirsin.

Ayasofya’yı keşfetmek hoşuna gittiyse caminin yakınlarında bulunan Yerebatan Sarnıcı’nı da ziyaret edebilir, öncesinde de sarnıcın hikayesini anlattığımız yazıyı okuyabilirsin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası