dolgu yapıldıktan kaç saat sonra yemek yenir / Diş dolgusu sonrası dikkat etmeniz gerekenler! -

Dolgu Yapıldıktan Kaç Saat Sonra Yemek Yenir

dolgu yapıldıktan kaç saat sonra yemek yenir

Kanal Tedavisinden Ne Kadar Sonra Yemek Yenir?

Diş hekimini ciddi şekilde enfekte olmuş bir dişle ziyaret ederseniz, kanal tedavisi görme ihtimaliniz vardır. Bununla birlikte uygulanan prosedür dişi hassas ve hasara eğilimli hale getirir, bu nedenle birkaç gün için ekstra dikkat önemlidir. Peki kanal tedavisinden ne kadar sonra yemek yenir?

Bir diş kendini iyileştiremez; tedavi edilmezse enfeksiyon çevredeki dişlere ve diş etlerine yayılarak başka ağız sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle diş hekimi enfekte bölgeyi veya pulpayı dişin içinden çıkaracak, temizleyip ve ardından yapıyı kapatmak için dolgu kullanacak. Diğer hususlarla birlikte, kanal tedavisinden sonra yemek yerken oldukça dikkatli olmalısınız.

Kanal tedavisinden ne kadar süre sonra yemek yiyebilirim?

Kanal tedavisi sonrası yemek yemek yeni işlem uygulanmış dişinize zararlı olacaktır. Tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen göfunduszeue.infoında seçenekler mevcuttur temel kural, yumuşak olması ve fazla çiğneme gerektirmemesidir. Cips veya fındık gibi sert veya gevrek yiyecekler zarar verebilir.
Şeker gibi yapışkan yiyecekler, tedavi edilen bölgede enfeksiyona dolayısıyla artan hassasiyete ve ağrıya neden olur. Ayrıca, yine hassasiyeti etkilediği için çok sıcak veya soğuk şeyler tüketmeyin. Örneğin sıcak çorba yerine ılık olmasını tercih etmelisiniz.

Kanal tedavisinden sonra ne yenilmemelidir?

Tedavi ve iyileşme sürecini zorlaştıracağından bu yiyecekleri işlem sonrası bir süre tercih etmemelisiniz.

  • Badem ve çekirdek gibi sert ve kabuklu kuruyemişler.
  • Elma, armut, havuç ve bakla gibi sert meyve sebzeler.
  • Kalın et tabakasınsa sahip biftek ve burgerler.
  • Sert şekerli tatlılar.
  • Kutu meyve suları, gazlı ve alkollü içecekler.

Kanal tedavisinden sonra neleri yiyebilirim?

  • Haşlanmış patates, muz ve mango gibi yumuşak ve çiğneme gerektirmeyen meyve ve sebzeler. Havuç gibi sert sebzeleri smoothie halinde karışımlarla kullanabilirsiniz. Bu şekilde vitaminler ile iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Shake'ler de harika bir seçimdir; çilek gibi meyveleri sütle karıştırmak sadece harika bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda sütteki kalsiyum dişler için harikadır. Ancak ağız hijyenini bozabileceğinden çok fazla şeker eklemeyin. Protein içeceği de yemek yerine sağlıklı bir alternatiftir.
  • Çorba, erişte, yumuşak tahıl ve yulaf ezmesi iyi bir seçenektir sadece hassasiyeti tetikleyecek kadar sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Yoğurt, mükemmel bir kalsiyum kaynağı olduğu için tedaviden sonra iyi bir seçimdir.
  • Protein, lif, fasulye ve mercimek hatta sahanda yumurta harika bir seçenektir.

Anlayacağınız üzere kanal tedavisi sonrası yemek yemek sorun değil; sadece biraz bakıma ihtiyaç var. 

 

Dişinize dolgu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken önemli durumlar vardır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki dolgu işleminden önce uygulanan anestezinin etkisi geçene kadar en az 2 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Aynı şekilde mümkünse çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecek tüketimine birkaç saat ara verilmesi iyi olur. Bazı derin dolgulardan sonra birkaç gün sızlama şeklinde ağrı oluşabileceğinden ağrının kesilmesi için ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Dolgunun ağızda yarattığı şekil değişikliğine alışmak birkaç gün sürebilir. Bu süreçte dil ve yanağınızı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. Dolgunun dişin sinirlerine çok yakın olması durumunda soğuk ve sıcak hassasiyetinin birkaç hafta sürmesi normaldir. Eğer gün geçtikçe artan ağrı şikayetiniz oluyorsa acil bir şekilde diş hekiminize başvurun. Dolgunun ilk birkaç gün dilinize yabancı gelmesi nedeniyle rahatsızlık vermesi gayet normaldir. Konuşurken, yerken ya da ağzınızı kapattığınızda yükseklik hissi ve çarpma oluyorsa, dolgunuzun tekrardan gözden geçirilerek yüksekliğinin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca yüksek dolgular şiddetli ağrıya ve eklem sorunlarına neden olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı da dolgularına oldukça zarar vererek çatlak ve kırılmalara neden olabilir bu nedenle diş sıkma problemi yaşadığınızı diş hekiminize dolgu işlemine başlamadan önce mutlaka söyleyin.

Dolgu işlemi sırasında, diş ile dolgu malzemesi arasında boşluk kalması ve dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmesi dolgunun düşmesine neden olabilir. Ayrıca dolgu yapılırken ki sorunlardan dolayı zamanla dolgunun altına doğru bir sızıntı kanalı oluşursa dolgunun altındaki kısmın çürümesi sonucunda da dolgu düşebilir. Bu gibi durumlarda acil olarak diş hekiminize başvurup tekrardan dolgunuzu yaptırmalısınız. Dolgularınızın da bir ömrü olduğunu unutmamalısınız. Tüm dolguların yaklaşık 5 yılda bir kontrol edilip gerekliyse yenilenmesi gerekebilir.

Bu hafta anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız günler dilerim.

Bir ya da daha fazla dişinize dolgu yaptırdıktan sonra, ağrı ya da hassasiyet birkaç saat hatta birkaç gün devam edebilir. Bu da yeme ve içmeyi zor bir iş haline getirebilir.

Neyse ki çiğneme ve dolgu sonrası rahatsızlık verebilecek yiyeceklerden kaçınma önerileri sayesinde, sıkıntınızı azaltabilirsiniz:

  • Yavaş çiğneyin ve hafif ısırın: Isırmak dişlere çok fazla basınç uygular ve bu da dolgu sonrası ağrıyı arttırabilir. Çiğnerken yavaş olun ve tamamen ısırmayın. Bu dişlerinizin basınçla temasını azaltacaktır. Mümkünse, dolgu olan tarafla değil diğer tarafla çiğneyin.
  • Çiğnerken ağzınızı kapatın: Bazı kişilerde soğuk hava bile hassasiyeti tetikleyebilir. Bu sebeple, nezaket kurallarının yanısıra, çiğnerken ağzınızı kapalı tutmak soğuk havanın ağzınıza girme ihtimalini azaltarak bu tip bir ağrıyı engelleyecektir.
  • Yapış yapış yiyeceklerden uzak durun: Bazı dolgular diş hekiminin muayenehanesinden çıktıktan sonra son haline ulaşır. Yapış yapış ve sakızımsı yiyecekler, nadir de olsa dolguyu yerinden çıkarabilir. Bu yüzden kısa vadede bunlardan uzak durmak en iyisidir.
  • Çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durun: Daha ılık dereceler hassasiyeti daha az tetikleyecektir.
  • Tatlılara ara verin: Şekerli yiyecekler ve meşrubatlar bazı kişilerde hassasiyeti tetikleyebilir ve dolgunun etrafında bakteri plağı birikimine yol açabilir.
  • Fındık, fıstık, sert şekerlemeler veya buz çiğnemeyin: Dişlerinize iyileşme sürecinde orantısız basınç uygulamanın yanı sıra, sert yiyecekleri ısırmak daha tam oturmamış bir dolgunun yerinden çıkmasına sebep olabilir.

Her zaman diş hekiminizin çiğneme konusunda, dolgudan sonra yenebilecek yiyecekler konusunda, ve yemek için ne kadar beklemeniz gerektiği konusundaki önerilerini uygulayın.

Eğer dişleriniz dolgudan birkaç hafta sonra hala hassas ise, veya ağrı azalacağına artıyorsa, diş hekiminize danışın ve bu durumun sebepleri ile muhtemel çözümleri hakkında konuşun. Bazen küçük ve ağrısız bir düzeltme ağrının giderilmesinde yeterli olabilmektedir. Diğer vakalarda ise hassasiyet daha ciddi bir durumun habercisi olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası