kedilerde doğum öncesi akıntı / Gebelik Takibi - Doğum & Jinekoloji

Kedilerde Doğum Öncesi Akıntı

kedilerde doğum öncesi akıntı

Kedilerde gebelik

Kedinizi çiftleştirmeyi planlamıyorsanız, en iyi yöntem her zaman onu kısırlaştırmaktır. Kedilerde gebelik önemli bir olaydır ve kedinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir.

Anne kedi, doğum bakımını çoğunlukla kendi başına daha iyi yapar ve normal olarak en iyisi bunu ona bırakmaktır. Ancak işinin kolaylaşmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Açık belirtiler

Kedinizin gebe olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. İlk gösterge, kızgınlık döngüsünün sona ermesi olabilir. Bir diğer erken belirti, kedinizin meme uçlarının şişerek daha koyu, kırmızı bir renk alması olacaktır. Gebe bir kedi aynı zamanda daha fazla yiyecek ve muhtemelen 'sabah rahatsızlığı' belirtileri gösterecektir. Beş hafta sonra kedinizin şişen karnı belirginleşecek ve doğum yapıncaya kadar büyümeye devam edecektir.

Davranışlarda çarpıcı bir değişiklik görebilirsiniz. Birden bire özellikle sevecen olabilir ve sizin etrafınızda zaman geçirmek isteyebilir. Bunu karşılık, daha önce arkadaş canlısı olan kedinizin aksileştiğini ve kedini soyutladığını da fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin; bunların her ikisi de tamamen normal davranışlardır.

Kediler, doğumu genellikle biraz güç bir şekilde gerçekleştirir. Kediniz için endişeleniyor ya da gebe olup olmadığını doğrulamak istiyorsanız, onu veteriner hekiminize götürün. Veteriner hekim, sağlıklı olduğundan emin olmak için müstakbel anne kedinizi kontrol edecek ve fizik muayene ya da ultrasonografi ile gebeliği doğrulayacaktır.

Hazırlık

Doğuma kadar olan aylarda müstakbel anne kediniz için yapmanız gereken fazla bir şey yoktur; yalnızca yeterli, sağlıklı bir şekilde beslenmeye ve bol su içmeye devam ettiğinden emin olmalısınız.

Gebelik doğrulanır doğrulanmaz, kedinize ve yavrularına fazladan besin maddesi sağlamak için, mamasını değiştirerek Hills Science Plan Kitten gibi yüksek kaliteli bir yavru kedi mamasına geçmelisiniz. Yavru kediler sütten kesilinceye kadar bu mamaya devam etmelisiniz. Anne kedinizin hemen yemediğini görürseniz şaşırmayın. Onun karnı yavru kedilerle doludur ve muhtemelen günde bir kaç kez küçük porsiyonlar halinde yemeyi tercih edecektir.

Doğum tarihi yaklaştıkça, kediniz muhtemelen doğum yapmak için sessiz, yumuşak bir yer aramaya başlayacaktır. Kedinize havluyla kaplanmış kutuya benzer bir yer sağlayın ve bunu kullanmaya teşvik edin. Ancak sonunda hazırladığınız yeri kullanmayı tercih etmezse endişelenmeyin.

Doğumun çok yakın olduğu, çoğunlukla kedinizin memelerinden süte benzer bir akıntı olmasından anlaşılır. Kedinizin vücut sıcaklığını takip ediyorsanız, bu sıcaklık doğumdan hemen önce genellikle C derecenin altına düşecektir.

Doğum başladığında, kediniz çok yüksek sesle bağırmaya başlayabilir ve siz de kasılmaları görebilirsiniz. Unutmayınız ki, pek çok durumda kedi doğumu tamamen kendi başına gerçekleştirebilir.

Bunu yavaşça yapın

Bir batında doğan ortalama yavru sayısı 2 ila 5 arasındadır. Kedi, yavrular arasında çoğunlukla herhangi bir yerde 10 dakika ila bir saatlik bir mola verecektir. Vücudunun içinde hala yavrular olduğunu biliyorsanız ve bu mola önceki yavruların doğumundan sonra üç saatten uzun sürerse, kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Yavru kediler doğarken, amniyon membranını ya da kesesini yırtmaları gerekir. Anne çoğunlukla bu iş için onlara yardımcı olacaktır; yardım etmezse, yavruyu serbest bırakmak için bunu çok dikkatli bir şekilde kesmelisiniz.

Bir anne kedi, doğdukları zaman nefes almalarını uyarmak için yavrularını yalayacaktır. Bunu yaptığı için çok yorgun düşmesi ya da başka bir doğum nedeniyle dikkatini kaybetmesi halinde, bu sorumluluk size düşecektir. Yavruyu, aynı annesinin yalayacağı gibi bir havlu ile nazikçe okşayın. Yavu kediyi yüzükoyun yatacak şekilde döndürmelisiniz; bu, hava yollarındaki sıvının temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Plasentanın atılması

Her yavrudan sonra bir de plasenta çıkmalıdır. Bir plasenta içerde kalırsa, annede enfeksiyona yol açabilir. Her yavru için bir plasenta görüldüğünden emin olmak için bunları sayın. Annenin bazı plasentaları ya da tümünü yediğini görürseniz şaşırmayın. Bu tamamen normal ve güvenlidir. Annenin vücudunda bir plasenta kaldığını fark ederseniz, onu hemen veteriner hekime götürmeniz gereklidir.

Anne kedi çoğunlukla göbek kordonunu da ısırarak koparacaktır. Bunu yapmazsa yardım etmeniz gerekir. Yavru kedilerin vücudundan yaklaşık 2,5 cm uzaklıkta, sağlam bir ipi kordonun çevresine sıkıca bağlayın. Kordonun bundan 2,5 cm uzaklıktaki bölümüne bir ip daha bağlayın ve daha sonra, keskin bir makas kullanarak bağlanmış iki ipin arasından kordonu kesin.

Yavru kediler doğduğunda ve temizlendiğinde, hemen annelerinin meme uçlarına yaklaşmalı ve emmeye başlamalıdır. Bu noktada kedinize ve yavrularına uzunca bir zaman tanımanız güvenlidir. Yeni kardeş yavru kedileriniz için tebrikler.

Yavrulama;

  • Küçük ırklarda 2 - 4 adet 
  • Orta ırklarda 6 - 8 adet
  • Büyük ırklarda 8 - 10 adet gözlemlenmektedir.

Kedilerde genellikle 56 - 60 gün arasında doğum gerçekleşmektedir. Doğumda yavruların gözleri kapalı doğar ortalama 4 - 6 adet yavru doğduğu görülmektedir.

Koyun ve keçilerde - gün arası doğum gerçekleşir, 1 - 2 adet yavru görülür.

Tavşanlarda 28 - 33 günde doğum gerçekleşir. Doğumda yavruların gözleri kapalı doğar ve 1 - 12 adet arası yavru görülür.

Doğumun İlk Belirtileri

Doğumun meydana gelmesi;

İlk kez doğuranlar için 2 - 10 saat hatta 36 saate kadar uzayabilen hazırlık evresi olur burada hayvan endişeli ajite ve doğum yapmak için uygun ortamı hazırlamaya çalışan dostumuz sessiz bir yer arar stresten uzak tutulmalıdır.

Doğum yapan hayvan iştahsız taşipne hatta kusma da görülebilir.

Pratik olarak iyi bir doğum meydana gelmesi için;

Yalancı Gebelik

Yalancı GebelikDişi köpeklerde metöstrus döneminde memelerde büyüme sertleşme ve laktasyonunda gözlemlendiği davranış bozukluğudur.

Dişi kedilerde daha basit olarak östruslar arası dönemin uzamasıyla genital uyarıya veya steril bir çiftleşmeye dayalı ovulasyon meydana gelebilir.

48 saatlik sıvı diyeti, dişileri ovalamak, analıkla ilgili objeleri ortadan kaldırmakve ilgili ilaçları uygulayarak memedeki şişkinliği ve laktasyonu sonlandırmak gerekir.

Kedim hamile ne yapmam gerekiyor? Dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir?

Kedilerde hamilelik süreci gün aralığında sürer. Bu aralıktan önce gelen yavrular gelişimini tamamlamamış olabilir ve özen gerektirir. 

Öncelikle kedisini çiftleştirme niyetinde olan ya da yeni çiftleşmiş kedi sahipleri günü bir yere not etmelisiniz.
Doğum zamanı geldiğinde gün hesabı bizim için oldukça önemli olacaktır.

Bu süreç tamamen sağlıklı bir çocuk için geçerlidir, aksi hallerde size en yakın bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
Yavru sağlığı kadar anne sağlığı da önemlidir ve hayati riskleri bulunmaktadır.

Eğer beden ısısını ölçebiliyorsanız günden itiraben poposunda beden ısısını günde 1 kez ölçün. Sağlıklı bir kedinin beden ısısı C'dir. Gebelikten saat önce beden ısısı 1 C düşecektir. 37 - C ölçüm yaparsanız bilin ki o gece doğum var :) Tabii bu biraz bilgi gerektiren bir uygulamadır ve eğer kediniz bundan hoşlanmadı ise kesinlikle devam etmeyin. 
Doğuma saat kala hareketler farklılıaşır. Kedilerin %90'ı daha sakin daha sevecen olacağı gibi tersi de şekillenebilir. Fakat davranışlar kesin değişir. 
Doğuma 6 saatten daha az süre kaldığında kediniz yerinde duramaz. Hep öyle hocam demeyin bu farklı. Oturduğu yerde bir kaç dakikadan fazla kalamaz ve yer değiştirir. 
Doğuma 1 saatten daha az süre kaldığında kedinizin solunumu şiddetlenir, dili dışarıda solumaya başlar. Bu durumda onu kendi haline bırakmalı, mekan değiştirmemelisiniz.
Doğuma çok kısa bir süre kaldığında vajinasından yavru suları aklaya başlar. Kanlı olabilir paniklemeyin. 
Kediler yavru sayısına sahiptir. Bu yavrular arasında 2'şer saat aralık bulunacaktır. Her doğan yavru sonrası anne yavruyu yalayacak, göbek kordonunu kesecektir. Plasenta denilen yavru zarlarını yemesine müsade etmeyin; çocuk ormanda doğum yapmıyor. Protein kaynağı diye yemesinde sakınca görmeyeceğimize proteince yüksek kalitede bir yaş mama ile besleyelim çocukları.

Kedim hamile ne yapmalıyım

Kedilerin doğumu sırasında çıkabiliecek sorunlar

Tecrübesiz annelik: hormonal ve metabolizma sebepli anne kedi doğuma hazır olmayabilir; bunun sonucunda doğum sırasında yavrular kanalda kalabilir, sancıları kesilebilir, yavruya bakmayabilir, sütü gelmeyebilir vb.
Yavruların pozisyonu ve büyüklüğü: Yavrular eğer doğum kanalına ters girer ise doğum güçleşecektir. Baba eğer anneden iri ise yavrular da iri olacak ve doğum güçleşecektir. (İkisine de doğum anına kadar yapılabilecek hiçbirşey yoktur.)
Yavru kedi vajinadan görünür fakat devamı gelmez ise,
Anneden sürekli şekilde kanlı sıvı geliyor ise,
Anne baygın düzeyde yerde yatıyor ise,
Doğum öncesi suyu geldikten sonra 2 saat içerisinde yavru doğmadı ise,
Hala içeride yavru var olduğunu biliyor ve son doğumdan 2 saatin üzerinde vakit geçti ise,
Yavrular doğduktan sonra anne emzirmiyor, ilgilenmiyor ise,
KESİNLİKLE VETERİNER HEKİMİNİZİ ARAMALISINIZ.
Neden? Bu durumlarda uygulanacak adımlar vakaya özgü ilerleyecektir ve tecrübeli bir veteriner hekim vakayı değerlendirerek önce anne sonra yavruların sağlığını esas almalıdır.

Şimdiden geçmişler olsun, hayırlı olsun, sabırlar sizin olsun :)

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

Kedilerde Doğum: 6 Endişe Veren Belirti

3 dakika

Hangi tür olduğu fark etmez; bu yazıda kedilerin doğum yapmasından ve doğumun potansiyel tehlikelerinden bahsedeceğiz.

Kedilerde Doğum: 6 Endişe Veren Belirti

Kediler doğum yaparken birçok komplikasyon meydana gelebilir. Örneğin ateş, iç kanama veya yavru kedilerin annenin vücudundan çıkarken yaşadığı zorluklar bu komplikasyonlara örnek olarak verilebilir. Kedilerde doğum genelde sorunsuz geçse de, bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Genelde kediler doğum yaparken kendi hayatlarını veya yavru kedilerin hayatlarını riske atan komplikasyonlara maruz kalmazlar. Diğer taraftan, doğum esnasında bir şeylerin yanlış gittiğini gösteren belirtileri bilmeniz hayati önem taşır. Doğum sırasında karşılaşılan en büyük zorluklardan biri kedinin boyutudur. Örneğin Fars kedileri doğum esnasında yavruların kafa boyutları büyük olduğu için zorluk yaşayabilir.

Kedilerde doğum: Distosi

Distosi, yavru kedilerin annenin doğum kanalından geçerken zorluk yaşamasıdır. Bu durum, kedilerin doğum yaparken yaşadığı en büyük zorluklardan biridir. Doğacak olan yavruların büyüklüğü bu sorunun en büyük nedenidir.

renkli hamile kedi sokakta yatıyor

Doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar: Ne zaman veterinere gitmeniz gerekiyor?

Bazen kediler doğum yaparken veterinere gitmeniz gerekebilir.

Yavruların doğumu esnasındaki aralıklar

Her kedi yavrularını farklı aralıklarda ve hızda doğurur. Bu yüzden bazı kediler ilk yavrularını doğurduktan sonra bir sonraki yavruyu doğurmaları iki saat sürebilir. Diğer taraftan, bazı kediler ara vermeden arka arkaya tüm yavrularını doğurabilir.

Tüm bunlara ek olarak, eğer anne kedi yavrularını doğururken 4 saatten fazla ara verirse, bu durumun bir soruna dönüşebileceğini aklınızda bulundurmanız gerekiyor. 

Yavru kedi rahim kanalından geçerken annenin herhangi bir komplikasyon yaşaması nadirdir ancak yine de ciddi komplikasyonlar görülebilir. Böyle bir durumda anne kedi yavrularını doğurmak için sezaryene veya veteriner müdahalesine ihtiyaç duyabilir.

Koyu renkli sıvı

Doğumdan sonra eğer koyu renkli bir sıvı gözlemliyorsanız, bu ciddi bir problemin habercisi olabilir. Kötü kokan koyu renkli bir sıvı, rahim enfeksiyonunun habercisi olabileceği gibi, ölü yavrunun rahimde kaldığının da göstergesi olabilir.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekiyor. Özellikle zaman geçtikçe bu koku ve sıvı azalmıyorsa kesinlikle veterinerinize danışmanız gerekiyor.

Doğum esnasında ateş

Anne kedinin doğum esnasında ateşi varsa, bir tür enfeksiyon bu duruma neden olmuş olabilir. Bu yüzden böyle bir durum gözlemlediğinizde doğrudan veterinerinizle iletişim kurmalısınız. Buna ek olarak, eğer doğum uzun sürüyorsa ve rahim ağzında yara varsa, meydana gelen enfeksiyon yüksek ateşe neden olabilir. Eğer anne düşük yaparsa, bu durumun sonucunda da rahimde enfeksiyon meydana gelebilir.

Annenin doğum sırasındaki davranışları ve tavrı

Annenin doğum sırasındaki tavrı ve davranışları, size bir şeylerin yolunda gidip gitmediğine dair ipuçları verebilir. Anne yorgun ve uykulu görünüyorsa, bu durum hasta olduğunun bir işareti olabilir. Bunun yanında, bu yorgunluk hali iç kanamadan kaynaklanıyor da olabilir. Diğer taraftan, hamile anne kedi yorgun hissedebilir ve yavrularını dünyaya getirebilmek için yardıma ihtiyaç duyabilir.

anne ve yavru kediler ve kedilerde doğum

Doğum sırasında kanama

Kediler doğum yaparken tüm memeli canlılar gibi dışarıya plasenta sıvısı çıkarırlar. Ancak plasenta sıvısı kanlı ve koyu renkteyse, kedinizi doğrudan veterinerinize götürmeniz gerekiyor. Gözlemlediğiniz bu durum rahim yırtılmasının (uteru rüptürü) bir işareti olabilir.

Kedilerde doğum: Ultrasonun önemi

Hamile kedinizin karnını doğumdan önce ultrasonla görüntülemek iyi bir fikir olabilir. Bu sayede hamile kedinizin kaç yavru taşıdığını önceden bilmiş olacaksınız. Ultrason sayesinde anne karnında ölen bir yavru olup olmadığını da kolayca anlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir hayvan

Sağlıklı ve doğru bir kiloya sahip olan bir kedi genelde herhangi bir problem yaşamadan sağlıklı yavrular dünyaya getirebilir. Fazla kilo, anne kedinin doğum esnasında zorluk yaşamasına neden olabilir. Kilolu bir kedi yavrularını rahim kanalından geçirmekte sorun yaşayabilir. Bu yüzden anne kedinin hamilelik sırasında veya doğumda fazla kilolu olmaması gerekiyor. 

İlginizi çekebilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir