mla internet kaynağı gösterme / Kaynakça Hazırlama Rehberi - Kaynakça Hazırlama - The Koç School Libraries at The Koç School

Mla Internet Kaynağı Gösterme

mla internet kaynağı gösterme

Kaynakça nedir kaynakça nasıl yazılır örneklerle APA, MLA [güncel]

Kaynakça nasıl yazılır kaynakça nedir

Kaynakça nasıl yazılır, kaynakçada nasıl gösterilir sorusunu tez yazıp da araştırmayan kimse neredeyse yoktur. Bu makaleyi okuduğunuzda siz de yazımı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Kaynakça nedir: Tezi yazarken yararlanılan eserlerin listesine denir.

Tez yazarken kaynakçanın nasıl hazırlanması gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Aksi takdirde, sonunda ayrıca düzenleme yapmak zorunda kalırsınız.

Kaynakça nasıl yazılır, atıflar kaynakçada nasıl gösterilir

Hazırladığımız tezde ya da projede yer verdiğimiz tüm kaynakların yer aldığı listeye kaynakça denir. Hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tezde yararlandığımız tüm kaynaklara yer verilmesidir.  Bunun aksi de geçerlidir; kaynakçada gösterilen her kaynağa metin içinde atıf yapılmış olması zorunludur. Genelde alfabetik olarak düzenlenir. Bu okuyucu açısından kolaylık sağlar.

Alfabetik düzen okuyucunun kaynağa ulaşmayı kolaylaştırır. Pek çok kaynak gösterme şekli vardır. Turabian, Chicago, IEEE, MLA, APA. Ancak bunlardan MLA ve APA en çok kullanılan kaynak gösterme şekillerine örnek verilebilir.

[safir_descriptionbox color=&#;mavi&#; header=&#;Kaynakça düzenlemesi yapılır&#; content=&#;Kaynakça düzenlemesi yaptırmak istiyorum, kaynakça kontrolüne ihtiyacım var diyorsanız arayın&#; icon=&#;iletisim&#; bg=&#;question&#;]

En çok kullanılanlar APA formatı ile MLA formatıdır. Birbirlerinden farklı özellikleri vardır. Üniversitenizin tez yazım kılavuzunda hangisine göre hazırlayacağınız yazabilir. Ayrıca tez danışmanınızdan da bilgi alabilirsiniz. APA formatı genelde sosyal bilimlerde kullanılmaktadır. MLA formatı ise felsefe, müzik, tiyatro gibi alanlarda kullanılır.

Kaynakça hazırlama dokümanlarını inceleyebilirsiniz

  • Tezde Kaynak Gösterme indirin
  • Atıf nasıl yapılır  örnek inceleme
  • Tez için Apa yöntemi kaynak gösterme nedir.  Tıklayın
  • MLA yöntemine göre nasıl hazırlanır, MLA yöntemi için tıklayın
  • Gösterimi (Referanslar)  inceleyin
  • kaynakca hazırlama ile ilgili sunum indirin
  • KAYNAK GÖSTERME VE detaylı anlatım inceleyin
  • Kaynak Nasıl Gösterilir sunum tıklayın
  • ALINTILAMA KAYNAK GÖSTERMEDE  DETAYLAR  indirin
  • Karşılaştırmalı APA MLA örnekleri indirin

Yukarıdaki dosyaları iyice incelediğinizde siz de kaynakça gösterimi ile ilgili yaşadığınız sorunları halletmiş olacaksınız. Kaynakça düzenlemesi nasıl yapılır yazısını mutlaka okuyun.

Örneklerle kaynakça nasıl yazılır

A. APA ya göre kaynakça gösterme

Sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bu yöntem, diğer kaynak gösterme yöntemlerinden bazı farklılıklar taşımakta, yazar soyadlarını ve yayın yılını öne çıkarmaktadır.

I. Metin İçinde Eserlere Atıf Nasıl yapılır

APA yönteminde metin içinde kaynak gösterilirken yazarın soyadı (ya da yazarların soyadları), yapıtın yayın tarihi ve alıntı yapılan sayfanın numarası (ya da sayfaların numaraları) belirtilir. Aşağıda hangi durumlarda, nasıl kaynak gösterileceği örneklerle anlatılmaktadır.

1. Tek yazarlı eser kaynakçada nasıl gösterilir

Metinde alıntı yapıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.

Yapıtta “gerçekçiliği bazıları daha çok yöntem bakımından benimsemiştir, bazıları ise konu bakımından” (Moran, , s. 36) denmesine rağmen&#;

Yazarın adı cümle içinde geçiyorsa aşağıdaki gibi yazılır:

Berna Moran (), “gerçekçiliği bazıları daha çok yöntem bakımından benimsemiştir, bazıları ise konu bakımından” (s. 36) diyerek “gerçekçilik” kavramının farklı anlamlarına dikkat çeker.

2. İki ya da daha fazla yazarlı eser kaynakçada nasıl gösterilir

İki yazarı olan yapıtlara gönderme yapılırken her iki yazarın soyadı verilir. Örneğin, şöyle yazılır: (Taner ve Bezirci, , s. 86).

3. Yazarın aynı yıl yayımlanan eserleri

Aynı yazara ait iki ya da daha fazla yapıta gönderme yapılıyorsa yayın yılına alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir: Örneğin, şöyle yazılır: (Memet Fuat, a); (Memet Fuat, b). Bunlardan ilki, kaynakçada yer alan İkinci Yeni adlı kitaba, ikincisi ise Orhan Veli kitabına gönderme yapar.

4. Yazarı belli olmayan eser kaynakçada nasıl gösterilir

Yapıtın yazarı belirtilmemişse alıntı yaparken yapıtın adının ilk birkaç sözcüğü kullanılır. Bu tür bir yapıta gönderme yapılırken kitabın adı eğik (italik) olarak yazılır ve ardından tarih belirtilir:

Diğer bir kaynakta (College Cost Book, ) belirtildiği gibi&#;
College Cost Book’ta () belirtildiği gibi&#;

5. Aynı soyada sahip yazarlar

Eğer aynı soyadına sahip birden fazla yazara gönderme yapılıyorsa yapıtların yayın yılları farklı olsa bile, cumle içinde yazarların adları da belirtilmelidir.

Örneğin, şöyle yazılır: Jale Parla (); Taha Parla ().

6. İki veya daha fazla eser kaynakçada nasıl gösterilir

İki ya da daha fazla yapıta gönderme yapılıyorsa alıntı yapılan yapıtların yazarlarının soyadları, alfabeye göre sıralanır.

Örneğin, şöyle yazılır: (Feigenbaum ve McCurduck, ; Roszak, , ).

7. Bireysel görüşme

Kişisel görüşmeler metinde belirtilmeli ama kaynakçada yer almamalıdır.

Örneğin, şöyle belirtilir: (Vüs’at O. Bener, kişisel görüşme, Aralık ).

8. Alıntılayan veya aktaran kaynak nasıl gösterilir

Çalışmalarda birincil kaynaklara ulaşmak esastır, ama bazı güçlükler nedeniyle ulaşılamamışsa, göndermede alıntılanan ya da aktarılan kaynak belirtilir.

Örneğin, şöyle yazılır: (alıntılayan Gürbilek, , s. ); (aktaran Johnson, b, ss. ). Alıntılanan ya da aktarılan yapıttaki kaynak bilgilerine yer verilmez.

II.  Kaynakça nasıl hazırlanır

Metinde alıntı yapılan bütün kaynaklar, “Kaynakça” başlıklı yeni bir sayfada gösterilir. Bu bölümde, çalışmada kullanılan bütün kaynaklar doğru ve tam olarak listelenir. Metinde gönderme yapılmayan kaynaklara “Kaynakça”da yer verilmez. Bizzat görülmeyen ve yararlanılmayan kaynaklar “Kaynakça”ya alınmaz. Böyle bir uygulama “çalıntı” sayılır.

Kaynaklar yazarların soyadına göre alfabetik olarak sıralanır. Eğer yazar adı yoksa yapıt adı esas alınır. Bir yazarın birden çok yapıtı kullanılmışsa kaynaklar kronolojik sırayla yazılır. Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış birden fazla yapıtı kullanılmışsa yapıt adlarının alfabetik sırasına göre “a”, “b” şeklinde sıralanır.

1. &#;Kitaplar&#; kaynakçada nasıl gösterilir

“Kaynakça”da sırasıyla yazarın soyadı, ilk adının (bazen ilk iki adının) baş harfleri, (parantez içinde) yayının yılı, yapıtın adı, yayın bilgileri, noktalarla ayrılarak yazılır. Kitap adları başlığın ilk harfinden sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük ve eğik harflerle yazılır.

a. &#;Tek yazarlı ya da editörlü kitap&#; nasıl atıf yapılır

Gürbilek, N. (). Kör ayna, kayıp şark. İstanbul: Metis.
Kalpaklı, M. (Ed.). (). Osmanlı divan şiiri üzerine metinler. İstanbul: YKY

b. İki ya da daha fazla yazarlı ya da editörlü kitap

Taner, R. ve Bezirci, A. (). Seçme romanlar. İstanbul: Evrensel.

c. Gözden geçirilmiş ya da genişletilmiş baskılar

Alpay, N. (). Türkçe sorunları kılavuzu (Gözden geçirilmiş ikinci baskı). İstanbul: Metis.

ç. Yazarı belli olmayan kitaplar kaynakçada nasıl gösterilir

The NEA almanac of higher education. (). Washington DC: National Education Association.

d. İki ya da daha fazla ciltten oluşan kitaplar

Moran, B. (). Türk romanına eleştirel bir bakış (3 cilt). İstanbul: İletişim.

e. Çeviri kitaplar kaynakçada nasıl gösterilir

Bahtin, M. M. (). Dostoyevski poetikasının sorunları (C. Soydemir, Çev.) İstanbul: Metis.

f. Derlenmiş bir kitaptaki yazı

Karasu, B. (). İmge üretiminde roman hâlâ ilk sırada. Ne kitapsız ne kedisiz (ss. ). İstanbul: Metis.

g. Derlemede yer alan bir yazı ya da bölüm

Irzık, S. (). Öznenin vefatından sonra kadın olarak okumak. Parla ve Irzık (Ed.), Kadınlar dile düşünce(ss. ). İstanbul: İletişim.

ğ. Başvuru kitaplarındaki bölüm ya da yazı

Akün, Ö. F. (). Divan edebiyatı. Diyanet vakfıislâm ansiklopedisi (ss. ). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.

2. Makaleler kaynakçada nasıl gösterilir

Dergilerde yer alan makalelere kaynakçada yer verirken sırasıyla yazarın soyadı, ilk adının (bazen ilk iki adının) baş harfleri, (parantez içinde) yayının yılı, yapıtın adı, yayın bilgileri, noktalarla ayrılarak yazılır. Günlük, haftalık ya da aylık bir yayın kullanılmışsa parantezin içinde yıldan sonra gün ve ay belirtilir. İlk harften sonra makale adının tamamı normal stilde yazılır (eğik yazılmaz ya da tırnak içine alınmaz). Yayın bilgileri bölümünde derginin / yayının adı ve sayısı eğik olarak yazılır. Sayfa sayısı ise eğik yazılmaz.

Turan, G. (, Haziran). İkinci Yeni’den sonra olan biten ne? Varlık,

3. Diğer Kaynaklar kaynakçada nasıl gösterilir

a. Film

Demirkubuz, Z. (Yönetmen). (). Yazgı [Film]. İstanbul: Mavi.

b. Elektronik kaynaklar kaynakçada nasıl gösterilir

Kaynakçada yazar, yayın tarihi, kaynağın adı ve derginin ya da yapıtın adı yer alır. Bu bilgilerden sonra elektronik kaynağın tipi (çevrimiçi, CD-ROM), cilt sayısı ve gerekli sayfa ya da varsa paragraf numarası yazılır. Eğer kaynağa internetten ulaşılabiliyorsa, adres ve erişim tarihi belirtilir.

Dr. Abel Scribe PhD. (, 3 Ekim). Dr. Abel Scribe’s guides to research writing and style. Erişim tarihi: 31 Ekim , funduszeue.info

Okunma Sayısı

Etiketler: apa 6 style, APA formatı, apa kaynak gösterme, apa kaynakça, apa yazım kuralları , atıf nasıl yapılır örnek, dipnotlu kaynak gösterme yöntemi, internet kaynakçası, kanun maddeleri kaynakçada nasıl gösterilir, kaynak gösterme yöntemleri, kaynak gösterme yöntemleri apa, kaynakça çeşitleri, kaynakça hazırlama, kaynakca nasil yazilir, kaynakça nasıl yazılır apa, kaynakça nasıl yazılır e ödev, kaynakça nasıl yazılır tdk, kaynakça nasıl yazılır word, kaynakça nedir eodev, kaynakça nedir sosyal bilgiler, kaynakça örnekleri, kaynakça örnekleri türkçe, kaynakça özellikleri, kaynakça yazım kuralları, kaynakça yazımı, kaynakça yazımı örneği, makale kaynakça yazımı, metin içinde kaynak gösterme, MLA formatı, mla kaynak gösterme, mla kaynakça, neden kaynakça göstermeliyiz, numerik kaynak gösterme, performans ödevinde kaynakça nasıl yazılır, tez kaynakça örneği, tez yazarken kaynak gösterme, tezde referans nasıl yazılır, word apa formatı türkçe, yüksek lisans tezi kaynakçada nasıl gösterilir

yayımcı = }}

Bu şablonun tamamını burada bulabilirsiniz.

Bunun haricinde İngilizce funduszeue.info sitesini kaynakça hazırlamak için kullanabilirsiniz. Citationmachine, yazarların entelektüel haklarını korumak için hazırlanmış ücretsiz bir çevrimiçi yazılımdır. MLA ya da APA seçeneğine tıklayıp, daha sonra alıntı yaptığınız kaynağın türünü seçin. Formu doldurup submit tuşuna bastığınızda, kaynakça satırınız hazırlanmış olur. Bu satırı kopyalayıp, Vikipedi sayfasındaki kaynak göstermek istediğiniz yere referans şablonları (<ref>Örnek</ref>) arasında ekleyiniz.

Önemli hususlar[kaynağı değiştir]

Bazı kaynak gösterme sistemleri[kaynağı değiştir]

MLA referans sistemi[kaynağı değiştir]

MLA (Modern Language Association) referans sistemi dünyada akademisyenler tarafından sıklıkla kullanılan referans sistemlerinden birisidir. Aşağıdaki örneklerden yararlanarak Vikipedi'ye yaptığınız katkılardan sonra kaynaklarınızı ekleyebilirsiniz:

Kitaplar:

Yukarıdaki örnekte önce soyadının yazılmış olmasına dikkat ediniz. Eğer kitabın bir URL adresi yoksa ilgili kısmı çıkarınız. Örnekteki URL hayalîdir.

Ansiklopedi ve sözlükler:

Eğer kaynağın bir URL adresi, cilt numarası vs. yoksa ilgili kısmı çıkarınız. Örnek tamamen hayalîdir.

Eğer ilgili ansiklopedi veya sözlük maddesinin yazarı belli ise soyadı ve adı başa eklenir:

Çevrimiçi belgeler:

Yukarıdaki ilk tarihler ( ve 5 Mayıs ) ilgili web sayfalarının en son güncellenme tarihidir ve genellikle sayfanın en alt kısmında bulunur.

Önemli not: Eğer bir kaynakta birden fazla yazar varsa isimler aşağıdaki şekilde eklenir. Sadece ilk yazarın soyadı önce yazılır. Son yazardan sonra kaynağa yukarıdaki örneklerde olduğu gibi devam edilir:

Gömülü HTML bağlantıları[kaynağı değiştir]

MediaWiki yazılımı bir URL'yi tek köşeli parantez arasına alarak HTML bağlantılarını bir maddeye direkt olarak eklemeye olanak tanımaktadır - [funduszeue.info] — şu şekilde görünür: [1] Tam bir kaynak gösterme Referanslar bölümünde şu şekilde yapılmalıdır:

*[funduszeue.info Google internet sayfası], şu şekilde görünür:

Bir madde tarafından referans gösterilen gazete makalesine yapılacak gömülü bağlantı şu şekilde olabilir — [funduszeue.info] — görünümü de böyle olacaktır. [2]

Gömülü bağlantı noktadan sonra yazılır veya yan cümle ve arkasından gelen virgülden sonra eklenebilir.

Daha sonra Referanslar bölümüne alıntı ile ilgili tüm bilgiler eklenir:

*[funduszeue.info "Yeni Yıldırım kim olacak?!"] - Mehmet Demirkol, ''Milliyet'', 23 Mayıs Erişim: 16 Haziran

Görüntü şu şekilde olacaktır:

Online gazetelerden referans verirken, makale ile ilgili olarak; yazarın adı, başlık, yayınlanan gazetenin ismi ve yayınlandığı tarih gibi bilgileri vermek çok önemlidir. Çünkü birçok gazete yazılarını belli bir süre online yayınladıktan sonra arşivlere aktarır. Makale ile ilgili bilgilerin tam olarak verilmesi, verilen linkin çalışmadığı durumlarda dahi okuyucunun söz konusu makaleyi kolaylıkla bulabilmesini sağlar.

Ayrıca, bilimsel yayınlardan veya gazete haberlerinden herhangi bir makale başlığı alıntılandığında, alıntının kaynağı da birlikte verilmelidir. Böylece Vikipedi’nin bir kaynağa gönderme yaptığını, söz konusu cümlenin içeriğinin bizimle ilgili olmadığı belirtilmiş olur. Mesela, “Rum Rum’a kızdı, Mehmetçiğe yürüdü” düşüncesi Vikipedi’nin değil, “Sabah” gazetesinindir. Bu sebeple, başlığın “Sabah”tan alıntı olduğunu belirtmek, “Rum’un Rum’a kızdığı, Mehmetçiğin üstüne yürüdüğü gün” şeklinde kullanmamak gerekir.

Link vermenin avantajlarından biri, okuyucunun linke tıklayarak hemen alıntı yapılan makaleye ulaşmasını, böylece çok kolay bir şekilde kaynağı kontrol etmesini sağlaması; bir diğeri ise link yaratmanın ve sürdürmenin kolay olmasıdır.

Verilen linklerin birçoğunun zaman içerisinde ölü hâle gelmesi ise bir dezavantajdır. Bu sebeple, daha önce de belirttiğimiz gibi, link verilse dahi makale ile ilgili bilgilerin tam olarak verilmesi, böylece verilen link ölü dahi olsa okuyucunun söz konusu makaleyi bulabilmesine imkan sağlanması gerekmektedir.

İsimli (etiketli) kaynak gösterme[kaynağı değiştir]

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi referans şablonuna name="örnek isim" eklenerek bir kaynağa isim (etiket) verilebilir. Böylece "aynı Vikipedi sayfası içinde" bu kaynak kolayca tekrar kullanılabilir. Ayrıca kaynaklar bölümü daha verimli ve düzenli kullanılmış olur.

Bir kaynağı tekrar kullanmak için bağlantı ve kaynak detaylarını tekrar yazmak yerine kullanmak yeterli olacaktır. Bir kaynak ilk kez kullanıldığında "tam referans", sonraki kullanımlarda "kısa referans" kullanılmalıdır. Tam referansta ref name="" ifadesinden sonra / olmadığı ancak kısa kaynakta olduğu hususuna dikkat edilmelidir.

Konuyla ilgili yayınlar ve dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Kısayol

== Konuyla ilgili yayınlar == ile == Dış bağlantılar == bölümleri, maddenin sonuna == Kaynakça == bölümünden "sonra" konulur ve konuyla ilgili olan, okuyucunun ilgisini çekebilecek fakat maddede kaynak olarak kullanılmamış kitap, makale veya web sitesi bağlantılarını sunar. Her ne kadar bu bölüm genellikle "dış bağlantılar" şeklinde adlandırılsa da "konuyla ilgili yayınlar" bölümünde çevrimiçi olmayan (basılı) öğeler barındırılabilir.

Bir kaynak dış bağlantısı çalışmadığı zaman ne yapılmalı[kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar kısmındaki bağlantılar çalışmıyorsa ilgili maddeden çıkartılabilir. Çalışmayan bağlantı madde içerisinde kaynak olarak kullanılmışsa bu ağ sayfasının zamanında yedeklenmiş kopyasına erişmek, bilginin doğrulanabilmesi için önemlidir. Bu, birkaç biçimde yapılabilir:

Eğer bu yollardan hepsini denemiş ve ağ sayfasına ulaşamamışsanız bozuk bağlantıları kaldırmak yerine özgün bağlantının artık çalışmadığı tarihi not edin. Bağlantı, artık çalışmasa bile kaynaklar hakkında bir bilgi içerir ve bu tür referansların basılı kopyalarına erişilebilir. Başka bir olasılık da yakın bir gelecekte, altı ay veya daha fazla geriden takip ederek arşivleme yapan Internet Archive"da bu sayfayı bulabilecek olmaktır. Benzer şekilde, basılı kaynaklarda da artık basılmayan eski eserler referans olarak gösterilmeye devam edilmektedir.

İnternet sayfası arşivlemek[kaynağı değiştir]

Kısayol

Internet Archive, adlı ücretsiz proje, istenilen bir ağ sayfasını arşivleyebilmektedir. Her ağ sayfasını arşivleyemediğini bazen de birkaç kez denemek gerektiğini unutmayın. İlgili sayfayı kaydetmek için kaydet bağlantısına gidip karşınıza çıkan kutucuğa bağlantıyı yapıştırın ve Save Page butonuna tıklayın. Ayrıca adres çubuğuna bu adresi yapıştırıp peşinden de arşivlemek istediğiniz bağlantıyı koyup gittiğinizde (funduszeue.info gibi) hemencecik kaydetmeye başlayacak ve işlem bittiğinde doğrudan arşivlenmiş kopyayı gösterecektir. Arşivleme işlemini kutucuğa yapıştırıp yaptıysanız bu işlem bittiğinde karşınızda "/web/" şeklinde mavi yazılı bir bağlantı gelecektir. Bu, arşivlenmiş bağlantının kopyasıdır. Eğer ikinci yöntemi kullandıysanız da arşivlenmiş kopya göründüğünde adres çubuğundaki bağlantı gerekli adres olacaktır. Bunu {{Web kaynağı}}, {{Haber kaynağı}}, {{Dergi kaynağı}} gibi şablonların

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası