koyun yemliği nasıl yapılır / Küçükbaş I seafoodplus.info

Koyun Yemliği Nasıl Yapılır

koyun yemliği nasıl yapılır

Koyun yetiŞTİRİCİLİĞİ el kitabi prof. Dr. Mustafa kaymakçI. tr Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü


Normal taban: Normal taban olarak, beton, blokaj üzerine kum-çakıl ve sıkıştırılmış toprak taban çeşitleri sayılabilir. Beton taban idealdir. Yapılışı, 15 cm. blokaj üzerine cm beton dökülür. Ancak diğer taban uygulamalarına göre pahalıdır. Blokaj üzerine cm, kum-çakıl serilerek yapılan taban şekli de koyun ağıllarında uygulanmaktadır. En uygun kullanılan taban şekillerinden biri de sıkıştırılmış toprak tabanlardır. Toprak tabandan beklenen idrarı tutması, çamurlaşmaması, haşere ve asalakların barınmasına ortam hazırlamamasıdır. Bunları sağlayan toprak taban, en ekonomik tabandır.

Yağmur sularının ağıl tabanına sızmasını önlemek için, ağıl etrafının çok iyi drene edilmesi ya da tabanın cm, yüksek inşa edilmesi gerekir. Ayrıca barınak tabanının, barınağın ön tarafına doğru %5 lik bir eğimli yapılması önerilir.

Izgara taban: Entansif koyunculuk yapanlar ve özellikle de kuzu besicileri için önerilir.

Izgaralar, ahşap, metal ya da betondan yapılabilir. Ahşap ızgara boyutları (çıta kesitleri) 4x5 cm, 5x5 cm ve 6x5 cm şeklindedir. Açıklıklar (iki çıta arası aralık) cm şeklindedir. Açıklıklar (iki çıta arası açıklık ise cm olacak şeklide yapılabilir. Kesitleri verilen bu ızgaralar 10 x 5 cm'lik kalaslar üzerine çakılmalıdır.

Metal ızgaralar, yassı demirden yapılabileceği gibi galvanizli örgülü telden de yapılabilir. Örgüler arası açıklık 2 x 2 cm veya x cm olabilir.

Beton ızgaralarda boyutlar, üst genişlik cm ve alt genişlik cm'dir. Açıklık ise cm olacak şeklide yapılmalıdır. Koyunlar beton ızgara tabanlarda, diğer ızgara tabanlara oranla daha fazla kirlenirler.

Izgara taban toprak seviyesinden cm yukarıda olmalıdır. Bu yükseklik yıl boyunca gübre birikimine yeterli olacaktır. Gübre yılda bir kez temizlenir.

Duvar

Duvar malzemesi olarak taş, tuğla, briket ve kerpiç kullanılabilir. Malzeme seçimi, bölgeye ve ekonomik oluşuna göre yapılmalıdır.

Duvar yüksekliği, barındırma sistemine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Koyunların temas ettiği duvarın yüksekliği en az bir metre olmalıdır. Ayrıca bu kısımlar dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır. Kimi durumlarda duvar yüksekliği saçak yüksekliğine kadar yapılabilir.

Ağıl yüksekliği

Sıcak bölgelerde m olarak önerilebilir. Gübre temizliğinin traktörle yapıldığı durumlarda en az yükseklik m olmalıdır.

Kapılar genellikle barınağın kısa kenarına yerleştirilmelidir. Kapı boyutları kullanılan alet-ekipmana bağlı olarak değişiklik gösterir. Genişlik için önerilen ölçü m'dir.

Çatı

Çatı genişliği 7 m'ye kadar olan ağıllarda tek eğimli, daha büyük genişliklerde ve çift eğimli (beşik) çatı tipi uygulanabilir.

Çatı yapımında ele alınan etmenler, çatı eğimi, çatı sırtı şekli, saçak uzunluğu ve örtü malzemesi olmalıdır.

Çatı eğimi, çatı tipine, kullanılan örtü malzemesine, iklim koşullarına ve uygulanan havalandırma yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Beşik çatılarda % , örtü malzemesine göre çatı eğimi % arasında değişebilmektedir. Doğal havalandırma yönünden ele alındı­ğında çatı eğiminin en az % 26 olması gereklidir. Bu ölçüt çatı eğiminin belirlenmesinde kullanılan en önemli etmenlerden biridir.

Koyun ağıllarında değişik çatı sırtı şekilleri uygulanabilir. Çatı sırtı kapalı yapılabileceği gibi açık çatı sırtı şekillerinden bindirme ve fenerli çatı şekilleri de uygulanabilir.

Ağıllarda çok değişik örtü malzemeleri kullanılabilir. Malzeme seçi­minde amaca uygunluk göz önüne alınmalıdır. Çatı örtü malzemesi olarak kiremit, eternit, alüminyum, galvanizli saç gibi kullanılabildiği gibi toprak, saz ve kamış da kullanılabilir.

Ağıl Ekipmanları

Yemlikler

Yemlikler, yemin kaybını önleyecek ve yetiştirici tarafından kolayca yapılabilecek biçimde olmalıdır. Yemlikler, yem konabilecek bir şekilde, duvar kenarlarına ya da bölmelerine orta kısımlarına yerleştirilmelidir. Yemliklerin sürekli olarak temiz tutulmasına özen gösterilmelidir. Yemlikler; kaba yem yemlikleri, kombine yemlikler, karma yem yemlikleri, hareketli silaj yemlikleri ve mineral yem yemlikleri olarak incelenmiştir.

Kaba yem yemlikleri Yemlik yapımında ahşap ya da demir çubuklar kullanılabilir. Yemlik, koyunların kolayca yem yemelerini sağlayacak biçimde yapılmalıdır.

B
u yemliklerde, koyun başına yemlik uzunluğu cm, kuzu başına yemlik uzunluğu ise cm hesaplanmalıdır. Koyunların yem yeme yüksekliği cm, kuzuların cm olmalıdır.

Ş
ekil Kaba yemlik ayrıntısı

Kombine yemlikler Kombine yemlikler sabit ya da taşınabilir şekilde yapılabilir. Taşınabilen kombine yemlikler uygundur. İyi havalarda ağıl dışında da kullanılabilir. Temizleme kolaylığı bakımından düz altlıklı olanlar ve ters çevrilebilenler önerilir.






Şekil Kombine yemlik

Kombine yemlikler, kuzu başına cm, koyunlar için cm, yemlik uzunluğu hesaplanmalıdır. Yemlik genişliği cm olabilir.

K
arma yem yemlikleri Genellikle oluk biçiminde, ters çevrilebilen, kolaylıkla temizlenebilen ve taşınabilen şekilde yapılmalıdır. Yemlik uzunluğu, kuzular için cm, koyunlar için cm ve koçlar için cm hesaplanmalıdır. Yem yeme yüksekliği ise kuzular için cm, koyunlar için cm düşünülebilir.





Şekil Yoğun yemlik

Hareketli silaj yemlikleri

K
oyunların, silajdan kendi kendilerine yem yemelerine fırsat verecek şekilde düzenlenmiş çit şeklindedir. Koyun başına 10 cm yemlik uzunluğu yeterli olabilir.

Ş
ekil Hareketli silaj yemliği


Mineral yem yemliği Koyunların tuz ve mineral madde gereksinmelerini karşılamak için kullanılır.

Suluklar

Koyunların su tüketimi; suyun sıcaklığına, hayvanın canlı ağırlığına, rasyon tipine, mevsime bağlı olarak değişiklik gösterir. Koyun başına su tüketimi litre arasındadır. Ortalama olarak bu değer litre alınabilir.

Koyun ağıllarında, yalak tipi, otomatik ve damla suluklar kullanılabilir. Yalak tipi suluklar galvanizli saç ya da betondan yapılabilir. Bu tip suluklarda şamandıra kullanılabilir. Tabandan olan yüksekliği 40 cm olmalıdır. Her 10 koyuna cm suluk uzunluğu düşünülmelidir. Otomatik suluklarda fazlaca kullanım alanı bulamamıştır.

Koçlar, bireysel ya da grup halinde barındırılabileceği gibi koyunlarla birlikte de barındırılabilir.

Suluklar koyunların dinlenme yerlerine yerleştirilmemelidir. Ayrıca suluklar, yemliklerden en az m uzaklıkta olmalıdır. Aksi halde ağızlarıyla taşıdıkları yem kalıntıları sonucu suyu kısa sürede kirletilirler.

Bölmeler

Ağıl içinde yetiştirme şekline bağlı olarak, sabit ya da taşınabilir çitlerle bölmeler yapılabilir.

Doğum bölmeleri planlanırken, ağılın en sıcak olan, rüzgar tutmayan yerleri seçilmelidir. dişi koyuna en az 10 doğum bölmesi gereklidir. Doğum bölmesinin boyutları x m. ya da x m olabilir.

Koyun ağıllarında kullanılan bir diğer bölme kuzulu koyun bölmesidir.

Bunlardan başka taşınabilir çitlerle gebe koyunlar, kısır koyunlar, . koçlar ve hasta hayvanlar için de ayrı bölmeler düzenlenebilir.

Diğer Ağıl Birimleri

Yem deposu

Yemin depolanma süresine bağlı olarak, ağıl bölmelerinden bir ya da birkaçı, ağıl çatı arası ya da ayrı bir bina deposu olarak planlanabilir. Ayrıca silaj için de yer düşünülmelidir.

Yem deposu büyüklüğünün belirlenmesinde koyun başına tüketilen su miktarı ile depolama süresi esas alınabilir. Koyun başına günlük kaba yem, silaj ve yoğun yem tüketimleri sırasıyla, kg, kg ve gr'dır. Yataklık tüketimi ise koyunların için yılda kg, esas alındığında kuzulu koyun için yem depolama alan gereksinimi, m3 balyalı kuru ot, m3 yoğun yem, m3 silaj ve m3 saman olarak hesaplanmalıdır.

Muayene ve seçim yeri

S
ürüyü ayırmada, bölmelere sevk etmede, aşılama gibi işlerde gerek duyulur. Yetiştiriciler arasında çatal ayak olarak da adlandırılır. Muayene ve seçim yeri genelde,

t
oplanma bölmesi, ilerleme yeri ve koyunların geçiş yeri olmak üzere üç kısımdır.

Şekil Muayene ve seçim yeri

Sağım yeri

Sağım yeri olarak ağıl içindeki bölmelerden biri kullanılabileceği gibi, ayrı sağım yeri de yapılabilir. Sağım elle yapılabildiği gibi, makineli sağım da uygulanabilir. Süt koyunculuğunda işgücünün önemli bir kısmı sağım için gereklidir. İşgücü gereksinimi, s
ağım yerlerinin düzenlenme durumlarına göre değişiklik gösterir.

Şekil Taşınabilir-Sabit sağım durağı

Kırkım yeri

Koyunlarda kırkım, Türkiye’de yaygın olarak makasla (kırklık) yapılır. Kullanılan kırkım yöntemine uygun kırkım yerinin belirlenmesi gerekir. Kırkım yeri olarak ağıl içindeki bir bölme olabileceği gibi, ayrı kırkım yeri de yapılabilir.

Banyoluk

Banyolukta yüzlek (sığ) ve derin banyoluk olmak üzere iki şekilde kurulabilir. Derin banyolukların çıkışındaki besleme ve tahliye bölmesi de bu başlık altında incelenebilir.

Yüzlek banyoluklar Yüzlek banyolar, ayak tırnaklarının dezenfeksiyonu için kullanılır. Yapımı ve kullanımı kolaydır. Taşınabilir ya da sabit şeklide ya bağımsız olarak ya da muayene ve seçim yeri ile birlikte uygulanabilir.

Sabit olanlar betondan yapılabilir. Ayak kirlerinin daha çabuk çözülebilmesi ve antiseptiklerin ayağa daha iyi nüfus edebilmesi amacıyla taban kıvrımlı olmalıdır. Bu kıvrım, taban betonu kurumadan üzerine dalgalı eternit yerleştirilerek kolaylıkla sağlanabilir.

Yüzlek banyoluğun uzunluğu m., genişliği ise alt sınır olarak cm., üst sınır olarak ise cm olmalıdır. Derinliği cm.. ilaçlı su düzeyi ise cm düşünülmelidir. Yan korkulukların yükseklikleri cm olabilir.

Derin banyoluklar;

Dış asalaklara karşı savaşımda büyük kolaylıktır. Uygulanan üç tipi vardır;

Ø Kısa yüzdürmeli banyoluk

Ø Uzun yüzdürmeli banyoluk

Ø Dairesel banyoluk şeklindedir.

Banyoluğun kapasitesi sürü büyüklüğüne göre belirlenir. Koyun başına yaklaşık litre su düşünülmeli ve koyunun yüzdüğü yerdeki derinliği en az m. olmalıdır.

7. KOYUNLARDA SAĞLIK KORUMA

Ağıl Temizliği ve Dezenfeksiyon
Hastalık ve asalaklardan koruma için yapılacak etkinliklerden birisi, koyunların zamanlarının bir kısmını geçirdikleri ağılın temizliği ve dezenfeksiyonudur. Hastalık yapıcı etmenler, gübre ve idrarla kirlenen ağıl tabanında ürerler. Bu nedenle olası ise idrar kanallarla akıtılmalı, ağıl tabanı eğimli yapılmalı ve gübre temizliği sık yapılmalıdır. Yataklık kullanılıyor ise yaz giriş ve çıkışında kirlenen yataklıklar dışarı atılmalıdır. Ağılın duvarı, tabanı ve tavanı kireçlenmelidir.
Ağaç aksamları (yemlikler, bölmeler gibi) kreozatlanmalı, metal aksamlar boyanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Ağılın giriş ve çıkış kapıları aynı olmalı, özellikle mer'a dönüşü giriş yerlerinde yüzlek ya da ayak banyoluğu bulunmalıdır. Olası ise insanların, ağıla giriş kısmında kireçli ya da dezenfektanlı paspaslar konulmalıdır.
Kapalı ağıllarda karasinek ve benzeri zararlıların ağıla girmesini önlemek için pencere ve kapılar tellenmelidir. Kapı ve pencerelerin mavi renge boyanması yararlıdır. Sinekler mavi renkten hoşlanmazlar ve kaçarlar.
Gübrelikler ağıllardan uzak olmalı, sinek ve benzeri zararlıların ürememesi için sık ilaçlama yapılmalıdır.
Asalak Hastalıkları
Koyunlarda da diğer çiftlik hayvanlarında olduğu üzere asalaklar, hayvanların verimlerini düşürür ve hastalık etmenlerini taşırlar.
Helmint hastalıkları
Türkiye koyunculuğunda en önemli helmint hastalıkları; kelebek hastalığı, kum kelebeği hastalığı, mide-bağırsak kıl kurdu hastalığı, delibaş hastalığı, bağırsak şeritleri ve akciğer kıl kurdu hastalığıdır.
Helmint hastalıklarına karşı koruma yolları şunlardır;
Ø Koyunlara bölgenin özellikleri dikkate alınarak birkaç kez uygun ilaç verilir. Gebe koyunlara verilmez.
Ø Mer'ada otlatma zamanı düzenlenir. Ara konakçı sümüklünün üreyeceği sulu ve çamurlu yerlerde hayvanlar otlatılmamalıdır.
Ø Bataklık ve su altındaki otlak alanları kurutulmalıdır.
Ø Ara konakçı sümüklü böcekler imha edilmelidir. Bu amaçla göztaşından yararlanılır. Göztaşı, göl ve dere sularına konularak, otlaklara serpilerek ya da su ile püskürtülerek kullanılır.
Ø Hastalıklı hayvanlar sağlam hayvanlardan ayrılmalıdır
Ø Yeterli ve dengeli beslenme uygulanmalıdır.

Protozoon hastalıkları
Ağrıma(koyun sıtması), beyaz ağrıma, anaplazmoz ve kanlı ishal gibi hastalıklardır.
Kan asalaklarına karşı korunmada temel önlem, hasta ya da taşıyıcı hayvanlar, vektör keneler ve sağlıklı hayvanlar arasındaki bağlantının koparılması ve ayrılmasıdır. Bunun için en uygun korunma önlemi, kenelerle savaşımdır. Kenelerle savaşım (1) Hayvanların üzerinde, (2) Ağıllarda ve (3) Mer'ada yapılır. Koyunlar hastalık mevsiminde kene öldürücü ilaçlarla banyo edilirler. Ağıllardaki çatlak ve yarıklar kapatılır. Akarsit maddeler eklenmiş kireçle badana edilir. Bulaşık mer'alar da kullanılmamalı, ilaçlanmalıdır. Bataklık ve sulak mer'alara kurutulmalıdır.

Arthropoda hastalıkları
Bunlar deri hastalıkları meydana getirmekte, hayvanların besin maddelerini paylaşmakta, toksitoza neden olmakta, felç yapmakta ve çeşitli hastalık etkenlerini, malaria piroplasmoz gibi protozoonlarını nakletmekte, ayrıca virütik ve bakteriyel kökenli hastalıkların etkenlerini de taşımaktadır.
Arthropodalar arasında çeşitli uyuz böceklerini, keneleri, kan emen sinekleri, bit, pire ve tahta kurularını sayabiliriz.
Asalaklara ve özellikle dış asalaklara ve deri hastalıklarına karşı savaşım başlıca üç şekilde yapılır.
El ile ilaçlama
Zaman alıcıdır. Yayılma yeteneği az, hayvanların belirli vücut kısımlarına yerleşen asalak ve deri hastalıklarına el ile ilaçlama yapılabilir. Ancak bu yöntem, koyunculukta genellikle yeğlenmez.
Püskürtücülerle ilaçlama
Genellikle ağılların ilaçlanmasında püskürtücülerden (pulvarizatör) yararlanılır. Koyunların ilaçlanmasında ise banyo yapmanın olası olmadığı durumlarda başvurulur.
Banyolama
Koyun yetiştiriciliğinde en etkili ilaçlama banyo ile yapılır. Banyolama ile hem kısa bir sure içinde çok sayıda koyun etkili bir şekilde ilaçlanır, hem de ilaç kaybı az olur. Banyolar, ayak ve derin banyolar olmak üzere iki tipte yapılırlar. Banyo boyutlarıyla ilgili bilgi daha önce “Koyun Ağılları” bölümünde “Banyoluk” kısmında verilmiştir. Burada kısaca banyo yapımı ve ilaçlamada özen gösterilecek konular anlatılacaktır.
Ø Banyo suyuna karıştırılacak en etkili ilacı saptamak için koyunlarda bit, kene, uyuz böceği gibi asalakların denetimi yapılır. Denetim sonucu saptanan asalak ve hastalığa karşı etkili ilacın belirlenmesi için en yakın Tarım İl Müdürlüğüne başvurulmalıdır.
Ø İlaçlar, kuru ve nemsiz yerlerde saklanmalıdır. Ayrıca çocuk ve sorumsuz kimselerin ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Mutfak kapları ve yiyecek gibi şeylere ilaçlar bulaştırılmamalıdır.
Ø Banyodaki su miktarına uygun dozda ilaç kullanılmalıdır. İlaç, banyo suyuna bir örnek bir şekilde karıştırılmalıdır. Bu amaçla, daha önce küçük kaplarda bir örnek bir şekilde karıştırılmalıdır. Küçük kaplarda eritilen ya da fazlalaştırılan ilaç banyo suyuna azar azar dökülür ve karışması için uzun bir sopayla bir yöne doğru yavaş yavaş karıştırılır. Ağız, el ve gözlere ilaçlı suyun sıçramamasına dikkat edilmelidir.

Çift Taraflı Koyun Otluğu

Çift Taraflı Koyun Otluğu

Tek Taraflı Koyun Otluğu

Tek Taraflı Koyun Otluğu

Otomatik Kuzu Yemliği

Otomatik Kuzu Yemliği

Koyun Suluğu Galveniz

Koyun Suluğu Galveniz

Sıva Koyun Suluğu

Sıva Koyun Suluğu

Koyun Suluğu Paslanmaz

Koyun Suluğu Paslanmaz

Köpek Suluğu

Köpek Suluğu

Küçükbaş Sağım Ünitesi (4 Hayvanlık)

Küçükbaş Sağım Ünitesi (4 Hayvanlık)

Koyun - Buzağı Doğumhane Yemliği

Koyun - Buzağı Doğumhane Yemliği

Çit

Çit

Koyun - Keçi Klit Sistemi

Koyun - Keçi Klit Sistemi

Kapılı Çit

Kapılı Çit

Küçükbaş Otomatik Besleme Sistemi

Küçükbaş Otomatik Besleme Sistemi

Kuzu-Oğlak Emzirme Sehpası

Kuzu-Oğlak Emzirme Sehpası

Tarayıcınızın çerezleri kapalı durumda olduğu için alışveriş yapamayacaksınız. Lütfen tarayıcınızın ayarlarına girerek çerezleri(cookie) aktif hale getiriniz.

Koyun Rasyonu

Koyun rasyonu koyun yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde koyun yetiştiriciliği çok eskilere dayanmaktadır. Her bölgenin kendine özgü ırkları mevcuttur. Mera odaklı bir besleme modeli olduğun için maliyetleri düşüktür.

Bir koyunun üreme durumu değiştikçe yem gereksinimleri de değişir, her dönem için birkaç farklı beslenme periyodu vardır. Aşağıdaki rasyonlar, koyunların ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri sağlarken yem maliyetlerini minimumda tutmak için tasarlanmıştır. Bunların belirli standartlar içerdiğini ve kendi besleme modelinize göre ayarlanması gerekebileceğini unutmayın.

Bu modelleri hazırlarken, bilmeniz gereken birkaç varsayım yapılmıştır. Sürünüz , koyunlar için özel formüle edilmiş az miktarda mineral tuza her zaman erişebilmelidir, yada doğal kaya tuzu daha yararlı olacaktır. Her zaman bol miktarda temiz ve tatlı suya erişimleri kolay olmalıdır. Beslemeleri her zaman kademeli olarak değiştirilmedir. Geçiş dönemlerinde ani değişiklerden kaçınılmalıdır.
Mera, iyileştirilmiş otlar ve bazı baklagiller içeren iyi yönetilen bir otlatma sistemini ifade eder ve kayun sürüleri için vazgeçilmez bir avantajdır. Dönüşümlü otlatmanın uygulanabilmesi için birkaç küçük mera olmalıdır. İyi bir mera sistemi ile koyunlar her gün istedikleri taze otları yiyebilmelidir. İyi bir merada gerektiğinde kireç uygulanmalı ve her yıl imkan varsa gübrelenmelidir.

Her rasyondaki saman miktarı, mutlaka yemliğe koyduğunuz miktar değil, koyunun yemesi gereken miktardır. Boşa giden yemleri hesaba katmalı ve buna göre ayarlama yapmalısınız.

Yonca samanı, ham protein içeriği % olan ortalama yoncayı ifade ederken, yonca samanının % ham protein içerdiği varsayılmıştır. Karışık yembitkisi, %13 ham protein içeren ot:baklagil karışımı ve ot samanı %10 ham protein olduğunu varsayılır. Bilinmeyen ot türlerinin ve yabancı otlar koyunlara yedirilmemelidir.

Mısır, kabaca kırılmış mısırı ifade eder. Fabrika yemi ticari yem, bir yem değirmeninde hazırlanan tam yemleri ifade eder.
Rasyonlar 60 kg ve 70 kg aralığı olgun koyunlar için gösterilmiştir. Koyunlarınız daha küçük veya daha büyükse, uygun ayarlamaları yapmanız gerekecektir. Geçmişte yapılan araştırmalar, ticari üretim için ideal koyun boyutunun yaklaşık 62 kg olduğunu göstermiştir. Bundan çok daha büyük koyunlar, daha fazla kilo kuzu kesmez ve beslenmesi daha pahalıdır.

Damızlık hayvan satmaya ve gösteri devresinde rekabet etmeye çalışan safkan üreticilerin, büyüklük ve ağırlık açısından cins standartlarını karşılayan bir koyunu sürdürmeleri gerekecektir. Birçok cins için bu, poundun oldukça üzerindedir.

Emzirmeyen ve Gebeliğin İlk 15 Haftası

Bu iki dönem boyunca, bir koyunun beslenme ihtiyaçları çok fazla değişmez ve yem gereksinimleri oldukça düşüktür. Bu nedenle aşağıdaki yem rasyonlarından herhangi biri ile ihtiyaçları karşılanabilir. Fabrika yemlerinin daha pahalı oldukları ve bu dönemlerde gerekli olmadığı için tavsiye edilmez.
Mera orta ise
3 kg yonca veya yonca samanı
Yada
3 kg ot samanı veya karışık saman

Yeterli ise mera
kg karışık yonca otu veya saman otu

Flushing
Hızlandırılmış besleme gibi, üreme mevsiminden önce çiftleşecek koyunlarınız için biraz fazladan yem sağlamak anlamına gelir. Araştırmalar, üreme mevsimi boyunca artan bir beslenme düzlemindeki koyunların ikiz doğurma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Üreme mevsiminden iki hafta önce, koyunlara her gün 1/4, gram ila 1/2 gram mısır veya başka yem vermeye başlayın. Yemyeşil mera da kullanılabilir, ancak yüksek oranda çiçek içeren bitki ve yonca içeren meralardan kaçının &#; üremeyi olumsuz etkiler. Üreme mevsiminde 2 ila 3 hafta yıkamaya devam edin ve ardından devam etmeyin. Şişman koyunları yıkamayın, çünkü yalnızca üreme sorunlarını artırırsınız.

Gebeliğin Son 6 Haftası ve Tek Kuzu Emzirmenin Son 8 Haftası

Bir koyunun gebeliğin son 6 haftası ve tek bir kuzuyu emzirmenin son 8 haftası boyunca beslenme gereksinimleri yaklaşık olarak aynıdır ve rasyon formülasyonu için bir besleme periyodu aynı olarak kabul edilir. Koyunların enerji ve protein ihtiyaçları bu dönemde daha fazladır ve rasyon buna göre ayarlanmalıdır. Ülkemizde bazı rasyonların tamamen saman olduğunu fark edeceksiniz. Gebeliğin son dönemindeki birçok koyunun, sindirim sistemi kuzular tarafından rahimde sıkıştırıldığı için bu kadar fazla yem tüketemez. Bu nedenle, bu dönemde saman ve tahılı bir arada kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Bu dönemdeki besleme, Mera yeterli ise;
Rasyon 1; 2kg yonca samanı veya karışık saman
2; kg yonca samanı veya karışık saman + gram mısır ya da arpa
3; 1kg yonca samanı veya karışık saman ve 1 kg Mısır ya da arpa
4; kg yem bitkisi samanı ve. 2kg %14 protein koyun yemi
5; 3 kilo ot samanı ve gram %14 protein koyun yemi
6; 1 kg ot samanı ve 1kg %14 protein koyun yemi

Yüksek cüsseli koyun ise ve  Mera yeterli ise;

Rasyon 1; kg yonca samanı veya karışık saman
2; kg yonca samanı veya karışık saman ve gram mısır ya da arpa
3; 1kg yonca samanı veya karışık saman ve 1kg mısır ya da arpa
4; 2kg yem bitk. otu ve. kg %14 protein koyun yemi
5; kg ot samanı ve gram. %14 protein koyun yemi
6; 1kg ot samanı ve 1 kg. %14 protein koyun yemi
İlk besleme döneminde olduğu gibi, koyunların ihtiyaçları daha ucuz karma saman ile karşılanabilir ve bu dönem için en ekonomik yem budur. Bununla birlikte, birçok koyun, hamileliğin bu aşamasında çok miktarda saman yiyemez, çünkü kuzular karın boşluğunun çoğunu kaplar. Bu nedenle, çoğu hayvan sahibi saman miktarını azaltır ve tahılı arttırır. Bu ayrıca Gebelik Toksemisini önlemeye yardımcı olur. Azaltılmış saman ve biraz tahıl içeren çeşitli rasyonlar listelenmiştir. İyi mera, eğer varsa ve hamilelik sırasında sınırlı bağırsak kapasitesi ile yeterince tüketebiliyorsa, bu dönemlerde koyunun ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir. Kuzular sekiz haftalık olduklarında, koyunların süt üretimi düşer ve beslenme ihtiyaçları genellikle iyi bir mera ile karşılanabilir.

İlk 8 Hafta ve Son 8 Hafta

Bu iki dönemde bir koyunun günlük ihtiyacı çok yüksektir ve günde önemli miktarda yem gerektirir. Aşağıdaki rasyonlardan da anlaşılacağı üzere bu dönemler iyi baklagil otu kullanmanın tam zamanıdır. Koyun kuzuladıktan sonra, rasyonun dengelenmesi için ot otuna yüksek proteinli koyun süt yemleri eklenmelidir.

Mera yeterli ise kg canlı ağırlığa göre
Rasyon 1; 2 kg yonca veya yonca samanı ve 1 kg mısır ya da arpa
2; kg yonca veya yonca samanı ve kg mısır ya da arpa
3; 2 kg karışık saman ve gram. %16 koyun yemi
4; 1 kg ot samanı ve kg. %16 koyun yemi

Mera yeterli ise kg dan daha fazla canlı ağırlığa göre

Rasyon 1; 2kg yonca samanı ve 1 kg Mısır ya da arpa
2; kilo yonca samanı ve gram. Mısır ya da arpa
3; kilo yonca samanı ve 1 kilo Mısır ya da arpa
4; 2 kilo karışık saman ve kilo. %16 protein koyun yemi
5; 1 seafoodplus.info samanı ve 2 kilo. %16 protein koyun yemi

Kuzulamadan sonraki ilk birkaç gün tam miktarı beslemeyin. Koyunlara saman ve bol temiz su verin. Kuzulamadan sonraki ilk hafta boyunca yemi kademeli olarak istenen seviyeye yükseltin.

İkizlerin İlk 8 Haftası

Bir koyunun hayatında, besin gereksinimlerinin ikizleri emzirdiği zamandan daha yüksek olduğu başka bir zaman yoktur. Bu dönem çok miktarda yüksek kaliteli yem gerektirir. Daha önceki örneklerde olduğu gibi, kuzuların sıcak havalarda doğduğu bir kuzulama sistemindeyseniz, mera dahildir. Saf ot meraları protein açısından biraz kısa olacaktır, ancak kritik derecede kısa olmayacaktır. Az miktarda yonca içeren bir otlak, tüm enerji ve protein ihtiyacını karşılayacaktır.
Mera yeterli, ve canlı ağırlık kg ise

Rasyon 1; kilo yonca veya yonca samanı ve 1 kilo mısır ya da arpa
2; 3 kilo karışık saman ve kilo %18 koyun süt yemi
3; kilo ot saman ve 2 kilo %18 koyun süt yemi

Mera yeterli, ve canlı ağırlık kg dan fazla ise

Rasyon 1; 5 kilo yonca samanı ve 1 kilo Mısır ya da arpa
2; 6 kilo yonca samanı ve gram mısır ya da arpa
3; 5 kilo yonca samanı ve 1 kilo %16 koyun süt yemi
4; 5 kilo karışık saman ve 1 kilo %16 koyun süt yemi
5; 3 kilo ot samanı ve 2 kilo %18 koyun süt yemi

Kesim için besiye alınan koyun ve kuzuların kendi özel gereksinimleri vardır. Birkaç örnek rasyon aşağıda listelenmiştir.
Besilik koyun

Mera yeterli ise

kilo yonca samanı veya karışık saman
kilo ot samanı ve gram %18 fabrika yemi

Kuzular için ise

Mera + gram mısır ya da arpa
1 kilo yonca samanı ve 1kilo mısır ya da arpa
1 kilo yonca samanı ve kilo mısır ya da arpa
kilo yonca, karışık veya ot samanı ve kilo %14 proteinli fabrika yemi mısır ya da arpa

Olgun koçlar, üreme mevsimi dışında tüm yıl boyunca mera veya saman üzerinde yaşayabilirler. Yetiştirdiği koyun sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak, bir koçun üreme mevsimi boyunca formda kalması için biraz mısır veya %14 oranında yem ihtiyacı olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir