duvara yaslanarak oturma hareketi / DUVARA YASLANARAK ÇÖMELME / WALL SQUAT - Doris Hofer ile evde antrenman ve fit tarifler.

Duvara Yaslanarak Oturma Hareketi

duvara yaslanarak oturma hareketi

Kal&#;a ve bacaklarınızı &#;alıştıran 8 s&#;per egzersiz

Haberin Devamı

2. Lunge: Bu egzersiz ile kalçalarınız sıkılaşır ve baldırlarınız toparlanır. Harekete başlarken bacaklar omuz genişliğinde açılır ve bel dik konuma getirilir. Bir bacak olduğu yere sabitlenirken diğeri ile ileri doğru büyük bir adım atılır. Bel dik konumda tutularak dizler bükülür ve sabit bacağın diz bölgesi yere değene kadar vücut aşağı indirilmeye devam edilir. Bu işlem devam ederken arka ayak parmak ucundayken adım aldığımız ayağımız yere tam basmalıdır. Bu pozisyonda birkaç saniye durduktan sonra ayak değiştirilir.

Kalça ve bacaklarınızı çalıştıran 8 süper egzersiz

3. Step Up: Üst bacak bölgesi ve kalçayı çalıştıran, çok tercih edilen bir egzersizdir. Sırtı dik pozisyonda tutun ve karın kasları aktif iken bir ayağınızı step tahtasına sağlam bir şekilde basarak ayağınızdan kuvvet alarak kendinizi yukarıya kaldırın ve tekrar başlangıç pozisyonuna dönerek ayak değiştirin ve hareketi tekrarlayın.

4. Duvar Squat'ı: Bu egzersiz yapması oldukça kolay ve birçok kas grubunu aynı anda çalıştıran bir egzersizdir. Yoğunlaştığı, kas grubu kalça ve bacak kaslarıdır. Duvardan üst bacak boyu kadar bir mesafe uzaklaşılarak ayaklarınızı yere sabitleyin ve sırtınızı duvara verin. Bacaklarınızdan güç alarak baldırlarınız yere paralel hale gelinceye kadar çökün. Bu pozisyonda birkaç saniye kaldıktan sonra tekrar bacaklarınızdan kuvvet alarak başlangıç pozisyonuna dönün.

Haberin Devamı

5. Split Squat: Step tahtasını bir adım gerinize koyun. Bir ayağınızı burnu step tahtasına gelecek şekilde arkaya uzatın. Öndeki ayağınız dizden hafif bükerek sabit tutun. Sırtınız dik pozisyonda iken gücünüzü sadece arka ayağınızdan alarak, arkadaki dizinizi kırarak aşağı eğilin. Hareket esnasında sırtınızı eğmeyin ve bacaklarınız arasındaki mesafenin fazla açılmamasına dikkat edin.

6. Dead Lift: Bu hareket yapılırken bir ağırlığa ihtiyaç duyacaksınız. Ağırlığı elinize alın kollarınız aşağı doğru sarkacak şekilde tutun. Sırtınız dik pozisyonda iken kalçanızı geriye itin ve ağırlığı dizlerinizi bükmek suretiyle ayak parmaklarınıza doğru yaklaştırın.

Haberin Devamı
Kalça ve bacaklarınızı çalıştıran 8 süper egzersiz

7. KickBack: Dizlerinizin üstüne çökün ve ellerinizi aralarında omuz genişliğinde boşluk bırakarak yere sabitleyin. Bir diziniz yerde iken diğer bacağınızı geriye tekme atar gibi uzatın ve yukarı doğru kaldırın. Ayak değiştirerek hareketi tekrarlayın.

8. Static Lunge: Baş dik bir şekilde karşıya bakar pozisyonda bir ayağınızı parmak ucunda yere sabitlerken diğerini ileriye alın. Ön diziniz sabit kalacak şekilde arka dizinizi yavaşça yere doğru indirin ama yere tam temas sağlamayın ve öndeki dizinizin ayak parmak ucunu geçemediğinden emin olun. Bu hareketi yaparken kuvveti öndeki ayağınızın topuk bölgesinden uygulamalısınız.

wall sit

  • çok basit görünse de canınıza okuyan fakat bunu yaparken de çok şükela bacaklara kavuşmanıza yardımcı olan hareket. günde 10 saniye ile başlayıp saniye ile tamamlayacağınız 30 günlük programı deneyin.

    şurada nasıl yapacağınızı güzel güzel anlatmışlar.

    şurada da tam liste var. haydi kolay gelsin.

  • eger uzun doga yuruyuslerinde bacaklarinizin ustu, quadlariniz, veya diziniz agriyorsa bunu yapip on bacaklarinizi kuvvetlendirebilirsiniz. izometrik bir egzersiz olup kaslariniza dayaniklilik kazandirir, ayni plank hareketi gibi
    sirtinizi duz tutup yavasca ayaklarinizi one goturerek sirtinizi duvara dayayarak dizlerinizi 90 derece aciya getirerek en az 1 dakika durmaniz gerekiyor. 1*5 set gun asiri yapildiginda gozle gorunur fayda saglayacaktir. bunu yaptiginizda ufak stabilizor kaslariniz ve de bacak kaslariniz calisicak. bacaklariniz cok kuvvetsizse ayrica kas yapar. gunumuzun himbil plaza insanlarina duyrulur.

  • bacak kaslarını cayır cayır yakan hareket. vücut ağırlığıyla kas yapılır mı ? evet yapılır.

    kasın gelişimi için gerilim altında kalan süre önemlidir.* progressive overload için illa ağırlık artırmak gerekmez. hareketi yaparken beklenen süreyi artırdıkça kaslarınızı daha çok güçlendirir ve kas kütlesini artırırsınız.

    bacaklar için bir diğer şahane hareket (bkz: box jump)

  • bir karantina challenceri.

    durulan süre uzatılarak. (time under tension)

    sürekli progressive overload sağlanabilir.

  • dün bir deneme yapayım dedim 2 dakika 38 saniye yapabildim. bacakları güzel çalıştırıyor. antrenmanlara eklense yapılan süre zamanla epey artar diye düşünüyorum.

  • 3 dakikadan fazla yapamadığım hareket. bıraktıktan sonra bacaklardaki rahatlamanın tarifi yok.

    edit: 5 dk yapabiliyorum artık.

  • bir çelınca başladık eskiden yaparken şu an 1dk zor çıktı. bu kaslar çok nankör. neyse ama titremeli, acılı, yanmalı güzel hareket.

  • Squat Faydaları Nelerdir? Squat Hareketleri Neye İyi Gelir, Nasıl Yapılır?

    Aslında günlük hayatta oturup kalkarken bile yaptığımız bir hareket olan squat, bacak kaslarını geliştirmek, atletik bir yapı ve performans kazanabilmek için sıklıkla tercih edilir. Squat kelime anlamı olarak çömelme anlamına gelmektedir. 'Squat nasıl yapılır' sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Ayakta durur vaziyette, ayaklar omuz hizasında açılır ve ayaklar ileriye bakacak şekilde tam karşıya doğru bakılır. Daha sonra, kalçayı dışarı doğru iterek, sırt yavaşça ileri doğru eğitir ve yarım şekilde çömelmiş pozisyona gelinir. Bu aşamada bacak ve kalçadaki kasların ısındığını hissetmeniz normaldir. En önemli ipuçlarından biri, hareketi yaparken karın ve kalça kaslarınızı yeteri kadar sıkıyor olmanızdır. 'Yeni başlayanlar için squat' yaparken zorlanmalar olabilir ve çömelme hareketini tam olarak gerçekleştiremeyebilirsiniz. Squatta özellikle denge kasları çalıştığından dolayı vücut yapınız alışık olmadığı için zorlanmanız normaldir. Bu aşamada istikrarlı olmanız önemlidir. Çünkü zaman içerisinde egzersizi tekrar ettikçe, hareketlerinizin çapı genişler ve giderek daha aşağı eğilebiliyor vaziyete gelirsiniz.

    SQUAT FAYDALARI NELERDİR?

    Squatla ilgili en çok merak edilenler 'squat ne işe yarar' ve squat zayıflatır mı' gibi sorulardır. Çoğu spor antrenörünün hemen her antrenmanda kullandığı squat egzersizi vücuda olan sayısız etkisiyle de bilinmektedir.

    Temelde sadece bir bacak hareketi olarak görünse de, vücudumuzdaki en önemli kas kütlesini çalıştırdığı bir gerçektir. Çünkü bacak kaslarının zayıf ve güçsüz olması durumunda birçok sağlık problemi yaşanabilir. Özellikle diz ve bel ağrılarının önüne geçebilmek için bacak kaslarını güçlü tutmak gereklidir.

    SQUAT ZAYIFLATIR MI?

    'Squat zayıflatır mı' sorusuna cevap olarak ise, squat hareketleri için vücutta yağ yakımını en çok sağlayan hareketlerdir diyebiliriz. Squatın temel amacı zayıflatmak olmasa da, sıkılaşmanızı ve yağ yakmanızı sağlar. Squat yaptığınız esnada büyük kas kütlelerini çalıştırmış olursunuz ve nabzınız ile kalp hızınız artar. Böylece kısa süreli bir egzersizde bile kalori yakılır ve kilo kaybına yardımcı olur.

    Vücutta denge kaslarını çalıştırdığı için duruş bozuklukları yaşayan kişilere de squat egzersizleri tavsiye edilir. Postür bozukluğundan kaynaklanan bel ve boyun ağrılarının düzelmesini sağlar.

    Hamilelik döneminde squat yapmak, pelvik taban kaslarını yumuşatıyor. Böylelikle hamilelik sürecinde sık yaşanan sırt ve bel ağrılarına iyi geldiği söylenebilir. Peki 'hamilelikte squat nasıl yapılır'? Denge kurmak önemli olduğu için hamileyseniz sırtınızı bir duvara yaslayarak hareketi yapabilirsiniz. Hareketin normalden daha yavaş ve dikkatlice yapılmasında fayda var.

    Gelelim en sık sorulan sorulardan birine, 'squat kalça büyütür mü?' Özellikle kadınlar için fit bir görünüm sağlayan kalça yapısını çalıştıran, en etkili egzersizlerden biri olarak squatı söyleyebiliriz. Temel squat hareketleri sadece bacak değil aynı zamanda kalça kaslarını da sıkılaştırdığı için vücut şekillendirmede oldukça etkilidir.

    Basit egzersiz önerileri

    Tüm bunların beraberinde her egzersiz için geçerli olan, vücudunuzda ve sağlığınızda iyi yönde bir değişiklik görebilmeniz için hareketleri düzenli şekilde yapıyor olmanız önemlidir. Bu yüzden 'squat ne kadar sürede işe yarar' sorusunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir.

    Evde veya ofiste masa başında çalışırken yapabileceğiniz kolay ve etkili egzersizler nelerdir? İşte basit masa başı egzersizleri

    Basit ama acımasız, duvar çömelmesi bacak gününü yakar. Bunun nedeni, bu basit izometrik (statik) egzersizin aynı zamanda kuadriseps, hamstring ve kalça kaslarını aynı anda harekete geçiren bileşik bir hareket olmasıdır.

    Duvar ağız kavgası, statik ağız kavgası veya duvara oturma olarak da bilinir. Duvar destekleri alt vücudunuzu deli gibi çalıştırırken (sallanan kalçaları düşünün), bazen ilerlemeyi sürdürmek (ve can sıkıntısını ortadan kaldırmak) için rutini biraz yenilememiz gerekir. Bacak yakmayı bir adım daha ileri götürmek için bu süper sert versiyonları yapıyoruz. Ama bunu yapmadan önce, klasik duvara oturma düzeninde ustalaştığımızdan emin olacağız.

    Indeks

    Basic wall squat nasıl yapılır?

    Birkaç ay önce size doğru duruşu nasıl alacağınızı ve statik squat yapmanın faydalarını anlattık, ancak en iyi tekniğin hangisi olduğunu hatırlamakta fayda var:

    1. Ayaklarınızı birkaç santim arayla bir duvara yaslayın.
    2. Kalçanız ve dizleriniz 90 derecelik bir açı oluşturana kadar sırtınızı kaydırın.
    3. Omuzlarınızı, sırtınızın üst kısmını ve başınızı duvara yaslayın ve ağırlığınızı her iki ayağa eşit olarak dağıtın.
    4. Bu konumu 30 ila 60 saniye basılı tutun.

    Duvar destekleri yavaş kasılan kas liflerini harekete geçirdiğinden asıl amacınız kas dayanıklılığını geliştirmek, basketbol veya futbol gibi spor yapan veya koşan sporcular için harika. Ağırlık ekleyerek bu kas liflerini daha fazla uyarabilirsiniz. Bu, ek bir yük taşırken bacaklarınızın sabitlenmesi gerektiği anlamına gelir.

    Ekstra hareketler eklemek, zorluk faktörünü artırmanın başka bir kolay yoludur. Duvar squatı sırasında pazı kıvırma, yanal yükseltmeler veya omuz presleri gibi üst vücut egzersizleri yapmak daha fazla kas çalıştıracak, merkez bölgenizi ateşleyecek ve kalori yakımını artıracaktır.

    Duvar squat hareketlerini daha zahmetli hale getirmenin belki de en kolay, malzeme gerektirmeyen yolu, bir bacağınızı yerden kaldırmaktır. Diğer tek taraflı egzersizler gibi, tek bacak duvarı da dengenizi zorlar, merkez bölgenizi harekete geçirir ve zayıf tarafınızı güçlendirir.

    faydaları

    Bu izometrik egzersizi yapmanın sayısız avantajı ve olumlu etkisi vardır. Bu nedenle, onu normal bacak rutinlerine sokmanız önerilir.

    Alt gövdeyi güçlendirir

    Wall squat izometrik ve statik bir egzersiz olmasına rağmen yine de bir egzersiz olarak kabul edilebilir. bileşik egzersiz uyum içinde çalışması için çok sayıda eklem ve kas gerektirdiğinden. Bu egzersizin temel amacı kas kütlesini artırmak değil, kas dayanıklılığını artırmaktır. Zamanla duvarda daha uzun süre oturabileceğinizi fark edeceksiniz.

    Bu egzersiz, uylukların önündeki kuadriseps kaslarını izole eder. Duvara oturma, alp disiplini kayağı, buz hokeyi, atletizm, koşu ve diğer aktiviteler için sezon öncesinde kademeli olarak bacak kuvveti oluşturmak için kullanılır.

    Öncelikle hamstringleri çalıştıran koşma gibi sporlarda, kuadrisepsleri güçlendirmek kasları dengede tutmaya yardımcı olur. Statik squat, yorgunluğu geciktiren ve sporcuların daha uzun süreler boyunca optimum performans göstermelerini sağlayan kas dayanıklılığı oluşturur.

    Eğitimde birleştirmek kolay

    Duvara çömelme egzersizi, yürüme hamlesi gibi diğer dörtlü kuvvetlendirme egzersizleriyle veya spor kondisyonu amaçsa bazı temel plyometrics ile birlikte kullanılmalıdır. Günlük yaşamda, bir sandalyeden kalkıp yokuş aşağı veya aşağı inmek için güçlü kuadriseps kullanılır, bu nedenle duvarda oturmak da sporcu olmayanlar için faydalı bir egzersizdir.

    Kalori yakmaya, dayanıklılığı artırmaya ve kas kuvveti oluşturmaya ek olarak, duvar aynı zamanda izometrik bir bileşen içerir. Hareketin sonunda, pozisyonu önceden belirlenmiş bir süre boyunca, genellikle 30 ila 60 saniye arasında tutacaksınız.

    Bu pozisyonu tuttuğunuzda, dörtlü, kalça kaslarınız ve hamstringleriniz, tutma süresi boyunca izometrik olarak kasılacaktır. Başka bir deyişle, izometrik bir egzersizin tanımı olan bacak kaslarının uzunluğu değişmez ve eklemler hareket etmez. İzometrik egzersizlerin güvenliği, özellikle kan basıncını artırma üzerindeki etkisiyle ilgili olarak sıcak bir konudur.

    kalori yakmak

    Yaptığınız her şey kalori yakar, hatta şu anda bunu okurken bile. Bu nedenle statik squat, kalori yakımını artırmak için de harika bir seçenektir.

    Duvar squat'ları yakabilse de, etkileriyle daha az tanınırlar ve daha çok kas dayanıklılığı oluşturma yetenekleriyle bilinirler. Buna rağmen, onları fonksiyonel veya metabolik devrelere, bacak antrenmanlarına veya ısınmalara dahil etmek için harika bir seçenektir.

    Egzersiz sırasında yaktığınız kalori miktarı yaş, vücut büyüklüğü, vücut kompozisyonu ve erkek ya da kadın olmanız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Yaşına gelince kas kütlesini kaybettikçe miktarı azalabilir. Ve ne kadar çok tartarsanız, o kadar çok kalori yakarsınız. Ayrıca, kas metabolik olarak aktif olduğu için erkekler daha fazla kas kütlesine sahip olma eğiliminde oldukları için daha fazla kalori yakma eğilimindedir.

    Beş dakikalık bir dizi duvar squatı sırasında kaç kalori yakabileceğiniz konusunda genel bir fikir edinmek için bir kalori yakma hesaplayıcısı kullanabilirsiniz. Gerçekten de, bu türden bir hesap makinesi genellikle tamamen doğru değildir veya bu tür izometrik egzersizleri hesaba katmaz.

    Bununla birlikte, hareket ılımlı kabul edildiğinden ve ağırlık çalışması veya jimnastik ile karşılaştırılabilir olduğundan, akılda tutulması gereken harika bir egzersizdir. Uzmanlar, enerji harcamasının yaklaşık dakikada 30 kalori, ancak buna katlanmak zor olduğu için yaklaşık 5 dakika içinde yaklaşık 15 dakika yakabilirsiniz.

    duruş geliştirmek

    Statik squat sırasında göğüslerimizi açıp omuzlarımızı geriye doğru yuvarlarken tüm sırtımızı duvara yaslamaya odaklanıyoruz. Bu, olağanüstü duruşun nasıl sürdürüleceğine dair iyi bir örnektir.

    Ayrıca, bizi stabilize edecek tek duvarımız olduğu için, pozisyonu korumak için merkez bölgemize ve bacak kuvvetimize güvenmeliyiz. Dinamik bacak hareketleriyle duvar squatına geçtiğimizde ek bir denge unsuru devreye giriyor. Pozisyonumuzu korurken karın kaslarımızı çalıştırdığımız için karın kasları da bu alıştırmanın büyük bir parçasıdır. Güçlü bir çekirdek, sahada ve günlük yaşamda daha iyi stabilite ve denge demektir.

    her yerde yapılabilir

    Bu egzersiz herhangi bir bacak rutininde kullanılabilir, çünkü nerede olduğumuz önemli değildir (spor salonunda, açık havada, otel odasında, vb.) Her yaştan, kondisyon seviyesinden ve önceden eğitim bilgisi olan herkes de bunu yapabilir. Sadece bir duvar bulmamız ve doğru tekniği anlamamız gerekiyor.

    Statik squat'ın bir başka büyük yararı da bunu yapmak için bir spor salonu ücretine, ekipmana erişime veya kişisel bir eğitmene ihtiyacınız olmamasıdır. Bu nedenle, mali durum veya eğitim tesislerine erişim ne olursa olsun her antrenman için mükemmeldir.

    Gerilim altında daha uzun süre

    Lod kasları, kaslara verdiğimiz uyarıyı artırarak, ilerleyici aşırı yüklenme ilkesinden gelişir. Bunu, yaptığımız ağırlığı veya setleri artırmak da dahil olmak üzere birkaç farklı şekilde yapabiliriz, ancak bunu yapmanın başka bir yolu da gerilim altındaki süreyi (kasların direnç altında kaldığı süre) artırmaktır. İzometrik ağız kavgası durumunda, hareketin en altında, kasılmış kasları sabit bir pozisyonda tutarak izometrik bir kasılma sürdürüyoruz.

    Örneğin normal hızda squat yapıyoruz diyelim. Altta iki saniye dursaydık, bacak kaslarının yük altında kaldığı süreyi uzatırdık, bu da kasların daha fazla büyümesini sağlardı. Aslında, kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, ara squatların normal squatlara göre hipertrofide daha fazla artışa neden olduğunu buldu.

    hareket kontrolü

    İzometrik ağız kavgası, tüm hareket boyunca merkezde sağlam ve sert kalmanızı gerektirir. Pause squat'lar aynı zamanda orta yemek ve kalçalarda büyük bir denge gerektirir, bu da bizi kalçalarımızı sabit tutmaya ve vücudumuzun merkezinin üzerinde kalmaya zorlar.

    Squat yaparken, ağırlığı vücudun merkezinde, alt konumda tutmalıyız, aksi takdirde yanlış squat mekaniğine veya daha kötüsü yaralanmaya yol açabilecek şekilde öne veya arkaya düşmekle sonuçlanacağız. Bir çömelme sırasında ağırlık merkezinin üzerinde olmamızı sağlamak için, gövdeyi ayakların merkeziyle hizalayacağız.

    Yaygın hatalar

    Bu egzersizden en iyi şekilde yararlanmak ve yaralanmayı önlemek için bu hatalardan kaçınmanız önerilir.

    Squat ile farklılıklar

    Duvar squatları bir tür izometrik egzersiz. İzometrik egzersizlerde vücut statik bir pozisyondadır. Kaslar gerginken (ve dolayısıyla güçlenirken) pozisyon değiştirmezler. Gerginlik aynı yerde.

    Aksine, ağız kavgası bir tür izotonik egzersiz. Bu, vücudun hareket halinde olduğu ve kasların esnediği ve kasıldığı anlamına gelir. Kasları esnetmek dokularda daha fazla hasara neden olur ve böylece daha iyi kasların oluşmasına yardımcı olur. Ağız kavgası ayrıca hareket aralıkları sırasında daha fazla kası harekete geçirir.

    İki egzersizden squat, kas ve güç oluşturmak için çok daha iyidir. Bununla birlikte, duvar oturması gibi izometrik egzersizler, kas dayanıklılığı oluşturmak için hala önemlidir.

    Ne kadar dayanmalısın?

    İdeal olarak, duvar ağız kavgası yapmalısınız. 30 ila 60 saniye 3'lü setler halinde. Yeni başlayan biriyseniz ve wall squat'ı uzun süre yapamıyorsanız, saniyelik 15 setle başlayın ve aralıksız 30 saniyeye kadar artırın.

    60 saniye boyunca kolayca izometrik squat yapabildiğinizde, tek bacaklı duvar squat, direnç bantları kullanma veya bir dambıl ile biraz ağırlık ekleme gibi varyasyonları düşünün.

    çalışan kaslar

    Statik duvar ağız kavgası izometrik bir egzersizdir. Esas olarak şu adrese yönlendirilirler: kuadriseps, kalça kasları e hamstringler Ancak, duvar destekleri işinizi görecektir. buzağılar.

    Duvar çömelmesi varyasyonları, addüktörlerin çalışmasına yardımcı olabilir (eğitim sırasında genellikle göz ardı edilir). Adductor'ları statik squat ile çalıştırmak için, duvara otururken dizlerinizin arasına orta büyüklükte bir egzersiz topu yerleştirin. Topu dizlerinizle sıkın ve iç uyluklarınızın yandığını hissedeceksiniz.

    modifikasyonlar

    Klasik wall squat bizim için çok kolay görünüyorsa, yoğunluğu artırmak için en iyi varyasyonları öneriyoruz. Bazıları herhangi bir ağırlık olmadan da yapılabilse de, bazı ekstra spor malzemeleri gerektirecektir.

    Tek bacaklı duvara çömelme

    Kaçırma ile Duvar Oturması

    Bicep Curls ile Wall Squats

    Yanal Yükseltme Duvar Çömelmesi

    Omuz presiyle duvara çömelme

    sağlık topuna basmak

    Direnç bandı gibi, daha büyük bir sağlık topu, sağlık topunun düşmesini önlemek için iç uyluk kaslarını harekete geçirirken bizi izometrik kasılmayı tutmaya zorlayarak zorluğu artırabilir.

    fitball'a yaslanmak

    Sırtınızla duvar arasına bir denge topu koymak, onu daha zorlu hale getirmenin başka bir yoludur. Duvar squatını normal şekilde yapmamız gerekecek ama sırtımız duvar yerine denge topuna yaslanmış olacak. Top, egzersiz sırasında uygun pozisyonu dengelemek ve korumak için kasların biraz daha fazla çalışmasına neden olan dengesiz bir yüzey oluşturur.

    topukları kaldırmak

    Bu varyant, her yerde yapılabilir, ancak zaten klasik duruşta ustalaştığımızda tavsiye edilir. Bu seçenekle, kuadrisepslerde biriken yorgunluk nedeniyle vücudumuzun titremeye başlaması mümkündür.


    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir