ülkelere göre kitap okuma oranı / Okuryazarlık oranına göre ülkeler listesi - Vikipedi

Ülkelere Göre Kitap Okuma Oranı

ülkelere göre kitap okuma oranı

Global English Editing yılında ülkelere göre okuma oranlarına yer verdiği bir infografik  yayınladı.

Elbette okuma alışkanlıkları ülkelere göre değişiklikler gösteriyor.

Asya ülkelerine baktığımızda;

Hindistan, Tayland ve Çin dünyada haftalık okuma oranı en yüksek olan ülkeler.

Bu ülkeler sık sık okumalarına rağmen, okuryazarlık oranı en yüksek ülkeler değiller. Bu durum kütüphanelere, gazetelere ve bilgisayarlara sınırlı erişime bağlanıyor

Çin dünyada günlük kitap okuyucularının en yüksek yüzdesine sahip oluşu ile ayrışıyor.

Çin'de sesli kitapların popülaritesi giderek artıyor.

Avrupa ülkeleri okuma konusunda oldukça iyi durumda

Avrupalılar her gün en az bir saat kitap okuyor.

En yüksek okuma oranı Finlandiya’da, arkasından Polonya ve Estonya geliyor.

Finlandiya vatandaşlarının yüzde 16,8'i en sevdikleri eğlencenin kitap okumak olduğunu söylüyor.

Amerika bu konuda pek iyi değil

Bazı ABD vatandaşları daha fazla kitap tüketiyor olsa da Amerikalıların yüzde 23'ü geçen yıl tek bir kitap bile almamış.

Ayrıca, kırsal kesimdeki Amerikalıların yüzde 29'u hiç kitap okumamış.

ABD'li okuyucular arasında en popüler tür ise romantizm.

Basılı kitapların e-kitaplara üstünlüğü devam ediyor

E-kitap kullanımı pandemi ile daha da artmış olsa da basılı kitaplar elektronik muadillerini geride bırakmaya devam ediyor.

Kitap okuyucularının yüzde 66'sı, daha tatmin edici ve benzersiz bir okuma deneyimi sundukları için onları tercih ediyor.

yılında dünyada okuryazarlık oranları ne durumda?

için küresel okuryazarlık oranı yüzde 86 olarak belirlendi.

Erkeklerin okuma yazma oranları kadınlara göre daha yüksek.

Salgın, gelişmekte olan ülkelerin okuryazarlık oranlarında düşüşe neden oldu.

En yüksek okuryazarlık oranları : Batı Asya ve Pasifik ülkelerindeyken,

En düşük okuryazarlık oranı ise : Sahra Altı Afrika ülkelerinde.

Yüzde okuryazarlık oranına sahip ülkeler ise : Andorra, Lüksemburg, Norveç ve Lihtenştayn.

Peki Türkiye’de durum nasıl?

Türkiye ise araştırma yapılan ülke arasında sırada yer alıyor.

Kitap okuma oranında ise maalesef geçtiğimiz yıllara göre bir artış söz konusu değil.

Satılan kitapların türlerine göre bir değerlendirme yapıldığında; yüzde 65 oranında aşk kitapları, yüzde %24 siyaset ve yüzde 13 oranında düşünce/felsefe kitapları satılıyor.

Umarız yılında tüm bu oranların da yükseldiği haberini sizlerle paylaşırız.

Kaynak: seafoodplus.info 

Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 'te aldığı kararla 23 Nisan, "Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü" ilan edildi.

23 Nisan'ın, Miguel de Cervantes ve William Shakespeare gibi iki önemli yazarın ölüm tarihi olması, bugünün Dünya Kitap Günü belirlenmesinde etkili oldu.

Dünya Kitap Günü, 'den fazla ülkede kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve çocukların kitaplarla tanıştırılması amacıyla 28 senedir kutlanıyor.

Bu günde dünyanın birçok ülkesinde yazarlar, yayımcılar, kütüphaneciler ve sivil toplum kuruluşları, "kitap" gündemiyle bir araya geliyor.

Ayrıca UNESCO, her yıl yeni bir "Dünya Kitap Başkenti" belirliyor.

Bu kapsamda yılının Dünya Kitap Başkenti, Afrika ülkesi Gana'nın başkenti Akra seçildi.

Türkiye’de Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile aynı günde olduğundan Kütüphaneler Haftası kapsamında da yer alıyor.

Türkiye’de, kitap okuma alışkanlığı yayıncılara göre ne durumda? Türkiye’de kitaba ne kadar zaman ve para harcanıyor? Bu soruların cevapları, pek iç açıcı değil. Çözüm önerilerinin odak noktasında ise, çocuklar var.

İstanbul’da Kadıköy-Beşiktaş vapurundaki yüzlerce yolcudan Merve Ulus, dakikalık o sefer sırasında kitap okuyan yalnızca birkaç kişiden biriydi. Oysa, İstanbul vapurları kitap okumak için belki de en konforlu toplu taşıma aracı. Ancak, diğerlerinde de olduğu gibi kitap okuyanların sayısı oldukça az. 30 yaşındaki doktora öğrencisi Ulus, önünde engel bulunmadığı her ortamda okumaya çalıştığını anlatıyor. “Okuma alışkanlığım ailemden geliyor. Hem annem hem babam hem de dedelerim, hepsi kitap okumayı bana küçük yaşta öğreten insanlar oldular. Benim çevremde kitap okunuyor, arkadaşlarım da okuyor” diyor Ulus, “Sanırım bu, hem sosyo-ekonomik ve kültürel yapıyla, hem de alışkanlıklarla alakalı. Okuduğumuz kitapları tartışıyoruz sonra aramızda.” Araştırmalar, Ulus gibi okuyucuların Türkiye’de çok az olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen yıl yayınladığı verilere göre, Türkiye'de kitap okumaya kişi başına ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor. İstanbul’da dün 36’ncısı açılan Uluslararası Kitap Fuarı’nın 9 gün içinde en az yarım milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yayıncılara göre, İstanbul’daki fuar dünyanın en çok ziyaretçi çeken kitap fuarı. Ama, Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa’da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında. UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sıradaBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK’e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 'inci sırasında yer alıyor. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar. Yalnızca İstanbul'daki değil, dünyadaki önemli kitap fuarlarının da gediklilerinden yazar Esmahan Aykol, İstanbul Kitap Fuarı'nı ziyaret edenlerin önemli bir kısmının aslında okuyucu olmadığını gözlemlediğini söylüyor. "Çevredeki semtlerden, sitelerden ve hatta İstanbul’a komşu kentlerden pazar günü ya da hafta sonu yapacak işi olmayan, bir gezelim görelim, diyerek gelen pek çok kişi var” diyor. Kadıköy’deki Akademi Kitabevi’nin sahiplerinden yayıncı Özcan Sapan da İstanbul’da en çok kitapçı ve sahafın bulunduğu birkaç semt arasında bulunan Kadıköy’e gezmeye ve eğlenmeye gelen pek çok kişinin kitap alıcısı olmadığını belirtiyor. Sapan, "Kitap alanlar Kadıköy’ün yerlileri ve öğrenciler” diyor, “Bir de, bazı ebeveynler çocukları için kitap alıyor. Ama, kendileri okumuyorlar. Satışlar iyi bir yerde değil. İyi edebiyat, felsefe ve araştırma kitaplarının çok az okuyucusu var.”
Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yıllık baskı sayısının milyonu aştığını belirtiyor. ’da 56 bin yeni kitap çıkmış.
Kitap endüstrisi büyüyorBuna karşın, Türkiye’de kitap endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye, 2 milyar milyon doları aşan hacmiyle dünya sıralamasında 11'inci en büyük kitap cirosuna sahip ülke. Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yıllık baskı sayısının milyonu aştığını belirtiyor. ’da 56 bin yeni kitap çıkmış. Bu sayının  yıl sonunda 60 bine yaklaşmasını bekliyor. Kocatürk, “Bir şehir efsanesi var, ‘Türkiye'de kitap okunmuyor' deniliyor. Elbette, istenen durumda değil, ideal durumda hiç değil, yapısal pek çok sorun var. Ama, okunmasa bu kadar kitap üretimi nasıl olabilir? Üretim artıyor sonuçta” diyor. Ancak, bu üretimin önemli bir kısmı, devletin okullarda ücretsiz olarak dağıttığı eğitimle ilgili kitaplar. Sınavlara hazırlık kitapları ve yardımcı kitaplar da bu kategoride önemli yer tutuyor. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu verilerine göre, bu yıl eylül ayında basılan 45 milyondan fazla kitabın kategorileri hakkındaki veriler, Türkiye’deki okurların hangi kitapları okuduğu hakkında da bilgi veriyor. Bu verilere göre, eğitimle ilgili yayınların oranı yüzde Yetişkin inceleme, araştırma kitaplarının payı yüzde Bunu, yüzde 8’le çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 7’yle inanç kitapları takip ediyor. Yetişkin edebiyat ve sanat kitaplarının oranı ise, yüzde 4. (Kaynak: seafoodplus.info)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir