depremde evi hasar görenler ne yapmalı / Deprem hukuku: Evi yıkılan hasar gören vatandaşın hakları - Son Dakika Haberleri İnternet

Depremde Evi Hasar Görenler Ne Yapmalı

depremde evi hasar görenler ne yapmalı

Depremde evi yıkılanların ya da hasar görenlerin hakları nelerdir? İşte izlemeleri gereken yollar

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler 10 ili yıkıp geçti. Depremin 11'inci günde de arama kurtarma ve enkaz çalışmaları devam ederken can kaybı 35 bin ’e yükseldi. Ulusal kanallarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyasında milyar lira toplandı. Yapılan incelemelere göre bölgede 47 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit edildi. Bu yaklaşık olarak bin konutun yıkık ya da hasarlı olduğu anlamına geliyor. Peki evleri yıkılanlar ya da hasar görenlerin hakları nelerdir?

DEPREMDE KİMLER HAK SAHİBİ?

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un Maddesi’nde, "Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere hak sahibi olmak şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir" şeklinde bir düzenleme yer alıyor. 

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir. E-Devlet uygulaması, AFAD’ın bina/inşaat kredisi sağlama hizmetine vatandaşları yönlendirmektedir. “Hak sahipliği” ya da hasar tespiti konusundaki itirazlara ilişkin olarak idari yargı yoluna başvurulabilir.

TAZMİNAT İSTENEBİLİR Mİ?

Devletin deprem nedeniyle ortaya çıkan zararları belli bir çerçevede tazmin yükümlülüğü ve bu kapsamda kişilerin idareye karşı yargı yoluna başvurma hakkı bulunuyor. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenen idari dava türlerinden biri, idareye karşı açılacak ve tazminat talep edilebilen tam yargı davasıdır. Bu davalar, idarenin eylem veya işlemleri sonucunda ortaya çıkan gerek maddi gerek manevi zararların tazmini için açılabilmektedir. Bu davaları açma hak ve yetkisi, yalnızca idari işlem ve eylemlerden ötürü hakları ihlal edilen kişilere aittir. Kişilik haklarına olan saldırının idare tarafından gerçekleştirilmesi halinde manevi zarar, idare mahkemelerinde tam yargı davası adı altında talep ve dava edilebilir. Mahkemenin, manevi tazminat talebini kabul edebilmesi için bir zarar söz konusu olmalı, bu zarar idarenin eylem veya işleminden kaynaklanmalı, ayrıca ortaya çıkan zarar ile idarenin eylem veya işlemi arasında illiyet bağı bulunmalıdır.

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEME YÜKÜMLÜĞÜ VAR MI?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) yılı için belirlediği ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ tarifesine göre betonarme yapılar için inşaat birim metrekaresi başına TL ödeme yapılıyor. Bu hesaba göre metrekare olan bir ev için bin TL DASK ödemesi yapılması gerekiyor. Bu miktar maksimun bin TL olarak ödeniyor. Konutlarında hasar olanlar Alo-Dask , e-Devlet ve SMS üzerinden başvuru yapabiliyorlar. DASK ödemeleri başladı.

Deprem hukuku: Evi yıkılan hasar g&#;ren vatandaşın hakları

Haberin Devamı

Deprem hukuku: Evi yıkılan hasar gören vatandaşın hakları

BAŞVURULAR NEREDEN

“Hak sahipliği” başvurusu nereden yapılacak? Devlet ev mi, konut kredisi mi verecek? “Hak sahibi” sayılmayan dava açabilir mi?

Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir (Md. 4/1-a). Hak sahipliği başvurusu, e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet uygulaması, AFAD’ın bina/inşaat kredisi sağlama hizmetine vatandaşları yönlendirmektedir. “Hak sahipliği” ya da hasar tespiti konusundaki itirazlara ilişkin olarakta idari yargı yoluna başvurulabilir.

UZAMIŞ ZAMAN AŞIMI

Hukuk davası açmanın zamanaşımı süresi ne kadardır?

Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) maddesi uyarınca, yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse; bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapılarda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın 20 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Fakat eski binanın yapımının aynı zamanda bir haksız fiile vücut vermesi, ayrıca bu haksız eylemin bir suç oluşturması örneğin taksirle ölüm halinde oluşturduğu suça ilişkin ceza zamanaşımı süresi bu maddedeki sürelerden daha uzunsa, müteahhide karşı açılacak hukuk davasının zamanaşımı süresi olarak kabul edilir. (TBK md. 72)

Haberin Devamı

Yargıtay, binaların kaç yıllık olduğunun önemi olmaksızın depremin meydana geldiği andan itibaren zamanaşımı süresinin işlemeye başladığını kabul etmektedir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, tarih, / E. ve / K. sayılı kararı) Kahramanmaraş merkezli depremi değerlendirdiğimizde, aynı zamanda suç teşkil eden bu eylemler nedeniyle uzamış zamanaşımının söz konusu olduğunu da söyleyebiliriz.

TAZMİNAT İSTENEBİLİR Mİ

Devlete karşı tazminat davası açılabilir mi?

Devletin deprem nedeniyle ortaya çıkan zararları belli bir çerçevede tazmin yükümlülüğü ve bu kapsamda kişilerin idareye karşı yargı yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenen idari dava türlerinden biri, idareye karşı açılacak ve tazminat talep edilebilen tam yargı davasıdır. Bu davalar, idarenin eylem veya işlemleri sonucunda ortaya çıkan gerek maddi gerek manevi zararların tazmini için açılabilmektedir. Bu davaları açma hak ve yetkisi, yalnızca idari işlem ve eylemlerden ötürü hakları ihlal edilen kişilere aittir. Kişilik haklarına olan saldırının idare tarafından gerçekleştirilmesi halinde manevi zarar, idare mahkemelerinde tam yargı davası adı altında talep ve dava edilebilir. Mahkemenin, manevi tazminat talebini kabul edebilmesi için bir zarar söz konusu olmalı, bu zarar idarenin eylem veya işleminden kaynaklanmalı, ayrıca ortaya çıkan zarar ile idarenin eylem veya işlemi arasında illiyet bağı bulunmalıdır.”

Haberin Devamı

Deprem hukuku: Evi yıkılan hasar gören vatandaşın hakları

MÜTEAHİTLERE TEK TEK ŞİKÂYET GEREKİR Mİ

Müteahhitlerin yaptıkları inşaatlar nedeniyle hem hukuki hem de cezai sorumlulukları vardır. Deprem bölgesinde yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalar kapsamında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları resen adli soruşturma açtı ve açmaya devam ediyor. ‘Deprem Suçları Soruşturma Büroları’ faaliyete geçirildi. Müteahhitlerin ceza sorumluluğu somut olaydaki koşullara ve kusur derecelerine göre belirlenir. Hatalı yapılması nedeniyle bir binanın çökmesi ve altında kalarak, insanların hayatını kaybetmesi durumunda müteahhit firma yetkilileri en başta ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten sorumlu olurlar. Bu şuç şikâyete bağlı değildir ve takibi resen yapılır. Göçük altında kalarak, kişilerin yaralanmasına neden olanlar hakkında da ‘taksirle yaralama’dan ceza soruşturması ve kovuşturması yürütülebilir. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nda, kasten veya taksirle bina çökmesine neden olanların da cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır.

Haberin Devamı

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR MI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) yılı için belirlediği ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ tarifesine göre betonarme yapılar için inşaat birim metrekaresi başına TL ödeme yapılıyor. Bu hesaba göre metrekare olan bir ev için bin TL DASK ödemesi yapılması gerekiyor. Bu miktar maksimun bin TL olarak ödeniyor. Konutlarında hasar olanlar Alo-Dask , e-Devlet ve SMS üzerinden başvu­ru yapabiliyorlar. DASK ödemeleri başladı.

#Kahramanmaraş#Deprem#Devrim G&#;ng&#;r

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları
BBC Türkçe

Ayakta kalan binaların hangilerinin kullanılamayacak halde olduğunu belirlemek, gelecekteki depremler için kritik önem taşıyor

Kaynak, Getty Images

Deprem bölgesindeki binalara yönelik hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Bu çalışmalar kapsamında hasarsız ve az hasarlı olarak tespit edilen binalara isteyenler geri dönebiliyor.

Orta hasarlı ya da hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor. Acilen yıkılması gerektiği tespit edilen binaların ise çevrelerine tehlike arz etmeleri gerekçesiyle bir an önce yıkılması öngörülüyor.

Deprem bölgesinde yaşayanlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmaları için oluşturduğu internet sitesine girip binalarına ilişkin rapora bu linkten ulaşabiliyor.

Şu an sahada yürütülen hasar tespit çalışmalarının, binaların 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerden ne kadar hasar aldığına yönelik olduğunun altı çiziliyor.

BBC Türkçe'ye konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Sekreteri Mahir Kaygusuz, bu çalışmaların amacının, depremden kaynaklı hasarların bulunması olduğunu vurguluyor.

O yüzden bu çalışmalar, binaların 6 Şubat depremlerinden ne kadar etkilendiğinin tespiti amacıyla hızlı bir şekilde yürütülüyor.

Hasar tespit çalışmalarında o binanın genel olarak bir depreme ne kadar dayanıklı olduğu ise ölçülmüyor.

‘Hasar tespiti gözle yapılan bir incelemedir’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, “Hasar tespiti gözle yapılan bir incelemedir. Bunun standardı da mevzuatı da bütün dünyada böyledir” diyerek bu durumu açıklıyor.

Aslan, mühendislerin binanın taşıyıcı sisteminde deprem kaynaklı bir hasarın olup olmadığına baktığını aktarıyor:

“Yani benim binam 45 yaşında, acaba beton dayanımı nasıl? Acaba demirlerinin durumu nasıl? Bunun gibi bir tespit değildir. Bütün dünyada da hasar tespit bu şekilde yapılır.

“Deprem bu kolonlara, kirişlere, taşıyıcı sistemlere bir hasar verdi mi? Burkulma, kesme, çatlama oldu mu? Bunlar incelenir. Ülkemizde de çalışmalar bu şekilde yapılıyor.”

Az hasarlı ve hasarsız evlerde oturulabilir mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Banu Aslan, hasar tespit çalışmalarının ardından evi hasarsız ve az hasarlı olan kişilerin dilerse evlerine girebileceğini aktarıyor:

“Çünkü bu yapı bu depremde bir hasar almamış anlamına geliyordur. Aynı şekilde eğer evlerinin hasar derecesini az hasar olarak görüyorlarsa bu da yapının yapısal bir hasar almadığı anlamına geliyor.

“Yani bu bina 6 Şubat depremini yapısal hasar almadan atlatmış, bu deprem bu binanın kullanım şartını etkilememiş anlamına geliyor. Bu şekilde görülen yapılarda da vatandaşlarımız dilerse evlerine girebilirler.”

Deprem kaynaklı hasarlar nasıl tespit ediliyor?

Bakanlık’ın koordinasyonu kapsamında uzmanları deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına katılan İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Mahir Kaygusuz, deprem kaynaklı hasarların nasıl tespit edildiğini şu şekilde açıklıyor:

“Deprem sırasında biz binanın bir yanal kuvvete maruz kaldığını düşünüyoruz, o yanal kuvvetten kaynaklı gerilmelerde binanın bir tarafı basınca maruz kalırken diğer tarafı çekme kuvvetine maruz kalıyor. Bundan kaynaklı çatlaklar oluşuyor. Bu çatlakları özellikle tespit etmeye çalışıyoruz.

“Burada da çeşitli kriterler var değerlendirenler açısından. Önemli olan, bu çatlakların ne kadar alanda, ne kadar yerde olduğu, taşıyıcı sistemin kaç elamanında olduğu ve çatlaklar üzerindeki genişlikler.”

‘Şüphesi olanlar itiraz edebilir’

AFAD’ın şu an sahadaki çalışmaların hızlı bir şekilde yürümesini amaçladığını aktaran Kaygusuz, daha detaylı sonuçlara ulaşmak için daha sonradan aletsel çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiriyor:

“Beton numunesi alalım, bir ölçüm yaparak bizim taşıyıcı sistemimizde bulunan demirlerin durumunu görelim gibi talepler aslında bugünün talepleri değil, ona dikkat edilmeli.

“Şu an yüz binlerce bina için bu çalışmaların tek tek yapıldığı bir durumda aletli ölçümlerin yapılması çok uygun değil. Devamında şüphesi olanlar için aletsel ölçümler yapılabilir.”

Sosyal medyada binalarına hasar tespit çalışması için gelen uzmanlara bazı depremzedelerin tepki gösterdiğine yönelik haberler ortaya çıkmıştı.

Kaygusuz da kimi vatandaşlardan kendilerine şikayet telefonlarının geldiğini söyleyerek, “Bizleri arıyorlar, biz de bu konuda bir şüpheniz varsa itirazda bulunun diyerek yönlendirebiliyoruz” diyor.

Kaygusuz’a göre halkın rahatlatılması ve güvenin sağlanması için sahaya inen kişilerin depreme yönelik hasar tespit konusunda özel eğitim almış uzmanlar olması mühim:

“Bazı yerlerde bize ihbarlar gelebiliyor, ‘Geldiler dışarıdan baktılar, bir katı görüp gittiler’ gibi. İnsanların rahatlatılması gerekiyor, komple bütün binayı değerlendirmek gerekiyor. Kolaycı bir yaklaşımla ‘Alt katta bir şey yoksa en çok yükü orası alıyor’ diyip geçen ekipler oluyormuş. Bu konuda sahaya çıkan ekiplerin her ne kadar mesleki formasyonu olsa da özel olarak bu konuda bir eğitime tabi tutulması, bu şekilde de halkın rahatlatılması gerekiyor.”

Kaynak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

33 binden fazla binada acil yıkılması gereken 'bağımsız birim' bulundu

Hasar tespit çalışmaları, aralarında Kayseri, Niğde ve Kilis’in de bulunduğu 13 şehirde yürütülüyor.

Bakanlık verilerine göre 6 binden fazla uzman sahada.

13 Şubat Pazartesi tarihi itibarıyla binden fazla binada inceleme yapıldı.

binada yer alan bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

binada bulunan bağımsız birimin orta hasarlı olduğu bulundu.

binadaki bağımsız birim az hasarlı, binada yer alan bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.

Bağımsız birim, inşaatı bitmiş binalarda kullanılabilir her bir bölüm demek.

Binaya ait olan daireler başta olmak üzere katlar, iş büroları, mağazalar, mahzen, depo ve dükkanlar bağımsız birimin içine giriyor.

Binalar ve hasar seviyeleri

İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) göre binalarda tespit edilen hasar seviyeleri şu şekilde:

Ağır hasarlı bina: Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak derecede hasar gören ve tekrar kullanımı mümkün olmayan binalar ağır hasarlı olarak derecelendirilir.

Ağır hasarlı bina sahiplerine Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.

Orta hasarlı bina: Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.

Hasarsız ve az hasarlı bina: Deprem nedeniyle hiç hasar görmemiş binalar hasarsız, taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak taşıyıcı olmayan duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı olarak derecelendirilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası