1 5 aylık bebek kaç kilo olmalı / 6 ayını doldurmuş bebek kaç kilo olmalı? | GOO.N Bebek Bezi

1 5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı

1 5 aylık bebek kaç kilo olmalı

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar?

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı?

Özellikle ilk defa anne olan kadınların, bebekleri konusunda en fazla merak ettikleri konulardan biri de bebeğinin boyunun ve kilosunun normal değerlerde olup olmadığıdır. Uzmanlar, bebeklerin büyüme sürecinin ve ay ay bebek gelişiminin anne-babalar tarafından sürekli takip edilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtirler. Ebeveynler, bebeklerinin boy ve kilosunun hangi ayda ne kadar olması gerektiğini bilirse, bebeklerinin gelişim sürecini daha yakından izlemiş olurlar ve herhangi bir gerilik söz konusu olduğunda erken müdahale şansına sahip olabilirler. Peki, bebekler hangi ayda kaç kilo olmalı? 

Bebeklerde Boy ve Kilo Endeksi Cetveli Ne İşe Yarar?

Bebeklerin ay-ay boy ve kilo endeksi cetvelinde yer alan değerlere göre, bebeğinizin içerisinde bulunduğu ayda kaç kilo olması gerektiği ve boyunun ne kadar olması gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.  Söz konusu tabloyu inceleyerek bebeğinizin ay ay gelişimini yakından takip etmenin yanında, gelişme dönemindeki bebekte boy ve kilo geriliği gibi oluşabilecek sorunları kısa süre içerisinde fark edebilirsiniz. Bu şekilde doktorunuzu konuyla ilgili bilgilendirerek, gerekli olduğu durumlarda erken müdahale şansına sahip olabilirsiniz.   Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar?  

Bebeklerin Boy ve Kilo Oranları Aylara ve Cinsiyete Göre Farklılık Gösterir

Bebeklerin boy ve kilo oranları, bebeğin içerisinde bulunduğu aya ve bebeğin cinsiyetine göre farklılık göstermektedir. Yani aynı ayda olan erkek bebek ile kız bebeğin boyu ve kilosu aynı olmaz. Bebeğiniz büyüdükçe boyunda ve kilosunda belli oranlarda artmaya devam eder. Ülkemizde erkek bebekler, kız bebeklere göre fiziksel olarak daha erken gelişmektedir.

Bebek Doğumdan Sonraki İlk Günlerde Kilo Kaybeder

Doğumdan sonra 40 haftasını doldurmuş bebeğin (9 aylık) 3 - gram ağırlığında, boyunun ise 48 ila 52 cm arasında olması beklenir. Doğumdan sonraki ilk üç – dört gün, bebek doğum ağırlığının %’nu yani gramını kaybeder. Bebeğin 10 günlük olmasıyla tekrar doğumdaki kilosuna ulaşacağı ifade edilir.  

 Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar?  

İlk 6 Ay Kilo Artışı Gram ile Gram Arasında Olur

Bebeğin ilk altı ay, ayda ortalama gr. alması bebeğin iyi beslendiğini gösterir. 6 aydan sonra büyüme hızı, ilk altı aya oranla biraz daha yavaşlar. Bebeğin 6. ve ayları arasında, aylık olarak gram ile gram arasında kilo alması öngörülür.

Bebeklerin Boyu ikinci 3 Ayda cm Uzar

Zamanında (normal süresinde) doğmuş bir kız bebeğin boyunun cm, erkek bebeğin ise cm arasında olması normal olarak kabul edilir. Bebeklerin ikinci 3 aylık dönemde boylarının cm, üçüncü 3 aylık dönemde ise 5 cm kadar uzaması normal kabul edilir.  Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar?  

Genetik Yapı ve Prematüre Doğmuş Olmak Boy ve Kiloyu Etkiler

Bebeğin boy ve kilosunun yaşıtlarından farklı olması, genellikle genetik yapı veya prematüre (erken doğan düşük kilolu bebek) doğum ile bağlantılıdır. Söz konusu durumlarda, bebeğin akranlarına göre boy ve kilosu geride seyredebilir.

Aylık Bebekler Boy Kilo Endeksi Cetveli

Bebeğin gelişim sürecinde boyu ve kilosunun ne kadar olması gerektiği ile ilgili bilgiyi aşağıdaki tablolardan öğrenebilirsiniz.

Erkek Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı - Aylık Bebek Gelişimi En Düşük Kilo Tablosu

 

0 - 12 Aylık Erkek Bebek
En Düşük Kilo
En Kısa Boy
1 Aylık Bebek
gr
51 cm
2 Aylık Bebek
gr
53 cm
3 Aylık Bebek
gr
55 cm
4 Aylık Bebek
gr
57 cm
5 Aylık Bebek
gr
58 cm
6 Aylık Bebek
gr
60 cm
7 Aylık Bebek
gr
62 cm
8 Aylık Bebek
gr
63 cm
9 Aylık Bebek
gr
65 cm
10 Aylık Bebek
gr
66 cm
11 Aylık Bebek
gr
68 cm
12 Aylık Bebek
gr
69 cm







Erkek Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı - Aylık Bebek Gelişimi En Yüksek Kilo Tablosu

 

0 - 12 Aylık Erkek Bebek
En Yüksek Kilo
En Uzun Boy
1 Aylık Bebek
gr
60 cm
2 Aylık Bebek
gr
63 cm
3 Aylık Bebek
gr
65 cm
4 Aylık Bebek
gr
68 cm
5 Aylık Bebek
gr
70 cm
6 Aylık Bebek
gr
73 cm
7 Aylık Bebek
10 gr
75 cm
8 Aylık Bebek
10 gr
77 cm
9 Aylık Bebek
11 gr
79 cm
10 Aylık Bebek
11 gr
80 cm
11 Aylık Bebek
12 gr
82 cm
12 Aylık Bebek
12 gr
83 cm


Kız Bebek Kilo ve Boy Oranı - Ay Ay Bebek Gelişimi En Düşük Boy Kilo Tablosu

 

0 - 12 Aylık Kız Bebek
En Düşük Kilo
En Düşük Boy
1 Aylık Bebek
  gr
50 cm
2 Aylık Bebek
gr
52 cm
3 Aylık Bebek
gr
54 cm
4 Aylık Bebek
gr
56 cm
5 Aylık Bebek
gr
57 cm
6 Aylık Bebek
gr
59 cm
7 Aylık Bebek
gr
61 cm
8 Aylık Bebek
gr
62 cm
9 Aylık Bebek
gr
63 cm
10 Aylık Bebek
gr
64 cm
11 Aylık Bebek
gr
65 cm
12 Aylık Bebek
gr
66 cm







Kız Bebek Kilo ve Boy Oranı - Ay Ay Bebek Gelişimi En Yüksek Boy Kilo Tablosu

 

0 - 12 Aylık Kız Bebek
En Yüksek Kilo
En Yüksek Boy
1 Aylık Bebek
gr
59 cm
2 Aylık Bebek
gr
62 cm
3 Aylık Bebek
gr
65 cm
4 Aylık Bebek
gr
68 cm
5 Aylık Bebek
gr
70 cm
6 Aylık Bebek
gr
72 cm
7 Aylık Bebek
gr
73 cm
8 Aylık Bebek
10 gr
75 cm
9 Aylık Bebek
10 gr
77 cm
10 Aylık Bebek
11 gr
79 cm
11 Aylık Bebek
11 gr
80 cm
12 Aylık Bebek
12 gr
81 cm

 

Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerin ay ay fiziksel, sosyal, beslenme, uyku düzeni ve aylık doktor kontrolleri ile aşı tablosunu görebileceğiniz detaylı bebek gelişimi içeriği için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

   

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

5 Aylık Bebek Kilosu Ka&#; Olmalıdır? İşte 5 Aylık Bebeklerin Kilo Ve Beslenme Tablosu

Bebekler 5 aylık olduğu zaman çeşitli sesler çıkarmaya ve bunun yanında insanlar ile iletişim kurmaya başlarlar. Bebeklerin her ay gelişmelerinin belli bir düzen içinde olması gerekir. Alacakları kilo da kontrol altında olmalıdır. 

5 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalıdır?

 Bebeğiniz 5 aylık olduğunda kilosu ile boyunun belli bir aralıkta olması gerekmektedir. Ancak kız ve erkek bebekler için bu aralık değişkenlik göstermektedir. 5 aylık bir kız bebeğin kilosu yaklaşık olarak 6 kilo civarında olmaktadır. Yine kız bebeklerin boyunun ise yaklaşık 60 cm civarı olması gerekmektedir.

 5 aylık bebeklerde ise durum biraz daha farklıdır. Erkek bebeklerin yaklaşık 7 kilo olması gerekir. Boyları ise 65 cm civarı olmaktadır. 5 aylık bebeklerin baş çevresinin gelişimi de doktor kontrolünde olmaktadır. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresi 41 cm olurken erkek bebeklerin ise 42 cm olması gerekir. Bu şekildeki ölçüler bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirdiklerini gösterir. Bu oranların çok az altında ve üstünde olan durumlar da normal olarak kabul edilmektedir. Ancak tabi ki doktor kontrolünde olması oldukça önemlidir.

5 Aylık Bebeklerin Kilo ve Beslenme Tablosu

 Bebeklerin 6 aylık olana kadar anne sütü alması doktorlar tarafından önerilmektedir. Doktorun aksini söylemediği durumlarda ve annenin de yeterli sütü geliyorsa bu döneme kadar bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. 

 Anneler genelde ek gıdaya başlama konusunda aceleci davranabilmektedir. Ancak bunun da doktor kontrolünde başlanması doğru olandır. Bebeğe erkenden ek gıda başlanması bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu rahatsızlıklar ise şu şekildedir;

  • Bebekler bu dönemde ek gıdalara karşı reaksiyon gösterebilir.
  • Bebeğin besinlere karşı alerjisi olabilir.
  • Emzirme döneminde bebeğe ek gıda verilmesi annenin sütünün azalmasına sebep olabilir.
  • Bebek ek gıdaya hazır olmadığı için mide ve bağırsak problemleri ortaya çıkabilir.

5 Aylık Bebekte Fiziksel ve Zihinsel Gelişim

 Bu dönemde bebekler artık farklı renkleri ayırt edebilmektedirler. Gözleri çok daha iyi bir şekilde görebilmektedir. Bu sebeple de nesneleri çok daha iyi bir şekilde takip edebilirler. Sesin nereden geldiğini ayırt ederek o tarafa doğru dönebilirler. Bebeklerde bu dönemde hafıza da gelişmeye başlar.

Öncelikle erkek ve kız bebeklerin boy ve kilo gelişiminde ufak farklılıklar olduğunu ve her bebeğin gelişiminin kendine özel olduğunu unutmayın. Eğer aşağıdaki tabloya göre bebeğinizde eksiklik veya aşırı fazlalık olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Unutmayın, bebeğinizin doğum boyu ve kilosu doğumun gerçekleştiği haftaya göre değişiklik gösterebilir.

Eğer haftada doğum yaptıysanız bebeğinizin boyu cm aralığında, kilosu ise gram civarlarında olması gerekir.

Erkek Bebeklerde Boy ve Kilo Ortalamaları Nelerdir?

Çoğu anne bebeğinin gelişim sürecini merak ediyor    Bebeğimin boyu normal mi? Bebeğimin kilosu normal mi? Ayına göre gelişimi nasıl? sorularını dikkate alarak erkek bebeklerde boy ve kilo endeksi tablosu hazırladık.

Tabloda da göreceğiniz gibi, aylara göre bebek kilo alımı farklılık göstermektedir. Çünkü, her bebek özel ve her bebek farklıdır.

Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vererek sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Unutmayın! İlk 6 ay bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür. Bir damla anne sütü bile bebeğiniz için bir mucizedir 

Erkek Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı

En Düşük BoyEn Yüksek BoyEn Düşük KiloEn Yüksek Kilo
1 Aylık51 cm60 cm gr gr
2 Aylık53 cm63 cm gr gr
3 Aylık55 cm65 cm gr gr
4 Aylık57 cm68 cm gr gr
5 Aylık58 cm70 cm gr gr
6 Aylık60 cm73 cm gr gr
7 Aylık62 cm75 cm gr gr
8 Aylık63 cm77 cm gr gr
9 Aylık65 cm79 cm gr gr
10 Aylık66 cm80 cm gr gr
11 Aylık68 cm82 cm gr gr
12 Aylık69 cm83 cm gr gr

Kız Bebeklerde Boy ve Kilo Ortalamaları Nelerdir?

Bebeğimin kilosu normal mi? diye merak eden annelere kız bebekler için boy ve kilo tablosu hazırladık. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek bebeğinizin kilosunun ayına göre normal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bebeğiniz ilk ayında doğduğu kiloya geri düşebilir. Bu durumda kilo verdiğini düşünerek endişelenmeyin, bebeğiniz doğumdan sonra şişlik atarak ufak da olsa kilo kaybı yaşayabilir.

Çoğu anne bu durumu sütünün yetersiz olduğuna yorabiliyor. Ancak böyle düşünmek yanlış. Eğer yeterli ve dengeli besleniyorsanız, almanız gereken enerjiyi kaliteli kaynaklardan alıyorsanız yüksek ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterlidir. 

emzirme-doneminde-beslenme

Kız Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı

En Düşük BoyEn Yüksek BoyEn Düşük KiloEn Yüksek Kilo
1 Aylık50 cm59 cm gr gr
2 Aylık52 cm62 cm gr gr
3 Aylık54 cm65 cm gr gr
4 Aylık56 cm68 cm gr gr
5 Aylık57 cm70 cm gr gr
6 Aylık59 cm72 cm gr gr
7 Aylık61 cm73 cm gr gr
8 Aylık62 cm75 cm gr gr
9 Aylık63 cm77 cm gr gr
10 Aylık64 cm79 cm gr gr
11 Aylık65 cm80 cm gr gr
12 Aylık66 cm81 cm gr  gr

Bebeğinizin Kilosu Düşük İse;

Sevgili anneler, bebeğinizin kilosu düşük çıkmış olabilir. Öncelikle endişelenmemenizi ve arkanıza yaslanıp önerileri okumaya devam etmenizi rica edeceğim 

İlk 6 ay bebeğinize anne sütü vermeniz gerektiğini belirtmiştik. Çeşitli sebeplerden ötürü anne sütü alamayan bebek ise formül mama ile beslenmelidir. 6. ayda yavaş yavaş ek besinlere geçilir ancak 2 yaşına kadar hala bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar ise bebeğinizin ara öğünüdür.

Ek besinler ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Öncelikle bebeğinizin kilosunun düşük olma sebebini öğrenmelisiniz. Bebeğinizi gözlemleyerek ve bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışarak ilerleyebilirsiniz.

Bebeğiniz iştahsız ise bu sebeple kilo alamıyor, düşük seyrediyorsa; öncelikle kendinize bebeğinizin acıkınca yemek yiyeceğini ve açlıktan ölmeyeceğini kendinize hatırlatın.

Her bebeğin iştahı farklıdır. Bazı bebekler daha az miktarlarda yerler ve daha seçicidirler. İştahsız bebeğiniz için yemek yemeyi eğlenceli hale dönüştürmelisiniz. Ancak bu televizyon veya reklamlar eşliğinde yemek yemek demek değildir.

Yemek yemeği eğlenceli hale dönüştürmek için ona eğlenceli tabaklar hazırlayabilirsiniz. Yemek yerken bebeğinizin seveceği konulardan bahsedebilirsiniz.

Dikkat! Bebeğinizde çinko ve demir eksikliği olup olmadığından emin olun. Çinko ve demir iştahsızlık yapabilir.

Bebeğinize iştah artıran şuruplar vermenizi önermiyoruz. İştah artıran şuruplar bazı bebeklerde alerji yapabilir. Doktorunuza danışmadan kullanmayın

İştahsız bebeğinizi az ama öz besleyin. Besleyici besinler vermeye çalışın. Boş enerji kaynaklarından uzak tutun. Kilo alsın diye sağlıksız besinleri bebeğinize vermek yanlış. Kendiniz evde bebeğinize besleyici tarifler yapabilirsiniz.

Bebeğiniz Kilolu İse;

Bebeğin kilolu olması çoğu zaman toplumumuzda iyi beslemişsin anlamına geliyor. Aslında çokta doğru değil, çünkü;

Yapılan araştırmalarda; yetişkinlerde görülen diyabet, koroner kalp hastalıkları, bazı kanser tipleri gibi çeşitli hastalıkların çoğunun çocukluk dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları ile ilgili olduğu saptanmıştır.

Öncelikle bebeğinizin neden kilo aldığını gözlemlemelisiniz. Nerede yanlış yapıyor? veya yapılıyor?

Bebeğiniz her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da sizi örnek alır. Bebeğinize sağlıklıbeslenme alışkanlığı kazandırmak için sizler yol gösterici bir rehber olmalısınız.

Boş enerji kaynaklarından, abur cuburdan bebeğinizi uzak tutmaya çalışın. 1 yaşından önce yasak besinler konusunda dikkatli olun.

Siz tanıştırmadığınız sürece bebeğiniz hiçbir besinin tadını bilemeyecek unutmayın!

Yemekleri bebeğiniz 1 yaşından küçük ise tuzsuz, 1 yaşından büyük ise az tuzlu yapmaya çalışın. Şekerin boş enerji kaynağı olduğunu ve bebeğinizin şekere hiç ihtiyacı olmadığını kendinize hatırlatın. Şeker yerine pekmez gibi besleyici besinler verebilirsiniz.

Son olarak, bebeğinizin ayına göre nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmenizi ve bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Uyan

instagram: seafoodplus.info

bebegim-az-kilo-aliyor

Bebeklerde 10 Aylık Gelişimi Nasıl Olur?

Bebekler için onuncu ay öğrenmenin ve keşfetmenin ön planda olduğu ve gelişim süreciyle ilgili birçok yeni olayın ardı ardına yaşandığı bir dönem olarak öne çıkar. Bebeklerin bu dönemde yürümek ve kendi başlarına hareket etmekle ilgili büyük gelişmeler kaydettikleri, çevrelerindeki insanlarla daha fazla iletişim kurdukları ve daha dengeli bir uyku düzenine geçtikleri gözlemlenir. Onuncu ay, ebeveynlerin yaşam alanlarını bebeklerinin güvenliğine uygun olacak hâle getirecek düzenlemeler yapmaları için doğru bir zamandır.

10 Aylık Bebek Gelişimi Özellikleri

Onuncu ayda kız bebeklerin yaklaşık 8,5 kg ağırlığında ve 71,5 cm boyunda olması, erkek bebeklerin ise ağırlıklarının 9 kg ve boylarının 73 cm civarında olması beklenir. Diğer taraftan bebeklerin genel sağlıklarıyla ilgili her şey yolunda olduğu sürece boy ya da kilolarının ortalamanın biraz altında veya biraz üstünde olması normal olarak karşılanır. Bebeklerde altıncı ay itibariyle başlayabilen diş çıkarma süreçleri bu dönemde de devam eder. Onuncu ayda bebeğin alt ve üst ön dişlerinden birkaçının çıkmış olması beklenir.

10 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Onuncu ay ile birlikte bebekler daha da hareketli olmaya başlar. Kendi kendilerine hareket etme becerisi geliştirmeye başlarlar ve yakında bağımsız bir şekilde yürümeye başlayacaklarının sinyallerini verirler. Bebeklerin çoğu bu dönemde rahatlıkla emekler, başka birinin yardımıyla ya da çevresindeki mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir ve yürüyebilir, sadece tek elleriyle birinden destek alarak ayakta durabilirler. Diğer taraftan onuncu ayda bazı bebeklerin yürümeye ilgi göstermemesi de normal bir durum olarak değerlendirilir.

Bebekleri yürümeye yöneltmek için yürüteç gibi yardımcı ürünlerden faydalanmak bebeğin hem gelişimini hem de güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Yürüteçler altlarındaki tekerleklerden dolayı bebeklerin yürümek için gerekli eforu sarf etmesine engel olarak yürümeyi öğrenme sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bebeklerin fazla hızlı hareket etmesine sebep oldukları için bebeklerin kendilerini tehlikeli durumların içerisine sokmalarına ortam hazırlayabilir.

Bebeklerin onuncu ayda iletişim becerilerini gelişmeye başlar. Sürekli iletişimde oldukları kişilerin seslerini benimser ve tanırlar. Anne ve babalarını gördüklerinde “anne” ve “baba” gibi kelimelere benzeyen sesler çıkarabilirler. Aynı zamanda çevrelerindeki insanların söyledikleri kelimeleri ve onların konuşma ritimlerini taklit etmeye eğilimli olurlar. Bazı bebeklerin birkaç değişik kelimeyi düzgün bir şekilde söyleyebildikleri de gözlemlenebilir. Bebekler alkış yapmayı ve vedalaşırken el sallamayı da genelde bu dönemde öğrenir. Çevrelerindeki insanlarla göz teması kurabilir, onların söyledikleri basit şeyleri anlayabilir ve vücut dilleriyle yanıt verebilirler. Bebeklerin kişilikleriyle ilgili ilk ipuçları bu dönemde görülebilir. Sakin ya da hareketli, sosyal ya da içedönük olmak gibi kişilik özellikleri davranışlarda kendini belli etmeye başlar. Bebeklerin zevkleri de yine bu dönemlerde oluşmaya başlar ve bazı oyuncakları, şarkıları, hikayeleri, oyunları diğerlerine göre daha çok sevdiklerini hissettirebilirler.

10 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Bebekler onuncu ayda uygun şekilde hazırlanan birçok farklı besini yiyebilir durumda olurlar ve ebeveynlerinin sunduğu yiyecek alternatiflerine olumlu ya da olumsuz tepkiler verebilirler. On aylık bebekler için hazırlanan yemeklerde sebze, meyve, tahıl, et, yoğurt, peynir gibi çeşitli katı kıvamlı besinlere yer verilebilir. Bazı bebekler anne sütü içmeye devam ederken bazıları anne sütünü bırakmış olabilir. Bebeklerin beslenme düzenindeki anne sütü ve katı besinler arasındaki dağılımın bu dönemde her bebekte farklı olması oldukça normal karşılanır.

Onuncu ayda bebek sandalyesi kullanımına da başlanabilir. Uygun yiyecekler elleriyle tutabilecekleri şekilde bebeklerin önlerine konularak ya da bebeklere onlar için özel üretilen kaşıklar verilerek kendi kendilerini beslemeleri teşvik edilebilir, bu şekilde kavrama becerilerinin de gelişmesine destek olunabilir. Bebeğin güvenliği için bu denemelerin mutlaka ebeveyn gözleminde yapılması gerekir. Bu dönemde bebeklere bal, çiğ sebze, inek sütü, meyve suyu ve bebeğin boğazına kaçabilecek zeytin, kuruyemiş, üzüm, patlamış mısır gibi yiyecekler yedirilmemelidir.

10 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olur?

10 aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 14 saattir. Genellikle uyku dağılımı, saat gece uykusu ve saat gündüz uykusu şeklinde gerçekleşir. Bebeklerin hem gece hem de gündüz uykularının onuncu ayda belirli bir düzene oturmaya başlaması ve geceleri aralıksız uyuma sürelerinin artması beklenir. Gündüz uykularının sayısı bazı bebeklerde iki olarak devam ederken bazı bebeklerde bire inebilir. Bebekler bu dönemde her gün belirli saatlerde uyuyup uyanmaya daha eğilimli olurlar, bu nedenle onuncu ay bebeklerin gece rutinlerinin temellerini atmak için uygun bir dönemdir. Her akşam uyku öncesi sakince şarkı söylemek ya da bebeğin gelişimine uygun hikâye kitapları okumak uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olur.

10 Aylık Bebekle Ne Tür Aktiviteler Yapılabilir?

Bebeklerin onuncu ayda gelişimlerinin ve öğrenmelerinin büyük bir bölümü çevrelerini keşfetmeleri ve oyunlar oynamaları sayesinde gerçekleşir. Bebekler bu sayede güven ve sevgi gibi duyguları keşfederken aynı zamanda fiziksel becerilerini de geliştirirler. On aylık bebeklerle öğretici ve eğlenceli oyunlar oynanabilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde ortamdaki müziklere kulak vermekten keyif alır ve duydukları müziğin ritmiyle hareket etmeyi öğrenebilir.

Bebekler onuncu aylarında göremedikleri objelerin tamamen yok olmadığını farkına varabildikleri için oyuncakların gözden kaybedilip ortaya çıkarıldığı oyunlara olumlu tepki verirler. Büyük ve küçük objeler arasındaki farkı anlamaya başladıklarından iç içe geçmeli oyuncaklara ilgi gösterebilirler. Çevredeki objeleri ve hayvanları ismiyle tanımaya başlayabilir, bunların isminin söylenip gösterildiği oyunlarda kendileri de işaret ederek oyuna katılım gösterebilirler.

10 Aylık Bebeğin Güvenliği için Ne Gibi Önlemler Almak Gerekir?

Bebekler onuncu ay itibariyle artık kendi kendilerine hareket etmeye, etrafı keşfetmeye başladıkları ve objeleri tutmayı öğrenirler. Bu nedenle bebeklerin güvenliklerini sağlayabilmek için yaşam alanlarında çeşitli önlemler almaya başlamak gerekebilir. Bu dönemde yerdeki köpek mamasından sehpanın üzerindeki ilaç kutusuna, duvardaki prizlerden alçak dolaplarda bulunan deterjanlara kadar günlük hayatın sıradan bir parçası olan pek çok şey bebeklerin ilgisini çekebilir ve tehlikeli durumlara ortam hazırlayabilir. Bebekleri sürekli göz önünde bulundurmak ve risk yaratabileceği öngörülen her şeyi onlara zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemek olumsuz durumların yaşanmasını engeller. Dolaplara, çekmecelere ve pencerelere çocuk kilidi koymak, merdiven girişlerine bebek güvenlik kapısı yerleştirmek, prizlerde priz koruma kapağı kullanmak, ilaç, bozuk para ve deterjan gibi ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamak, mutfak, banyo ve tuvalet kapılarını kapalı tutmak, masa ve sehpa örtülerini ortadan kaldırmak, mobilyaların sivri köşelerine koruyucu silikon takmak gibi düzenlemeler bebeğin çevresini rahatça ve güvenle keşfedebileceği bir ortam oluşturulmasına yardımcı olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir