kedide uyuz belirtileri / Vetorium Blog | Kedi Ve Kopeklerde Uyuz Hastaligi

Kedide Uyuz Belirtileri

kedide uyuz belirtileri

Kedilerde uyuz cinsi, cinsiyeti veya boyutu ne olursa olsun herhangi bir kediyi etkileyebilen bir hastalıktır. Uyuz, kedileri köpeklerle aynı sıklıkta etkilemese de bu, kedinin derisini doğrudan etkileyen can sıkıcı bir durumdur, ancak çok bulaşıcıdır. Evden etkili bir şekilde tedavi edilebilir, ancak bunu önlemek ve önlemek için bu hastalığı bilmeniz gerekir.

Indeks

Kedilerde uyuz nedir?

Bu bir deri hastalığıdır, yani kedilerin derisini etkiler, kolayca bulaşıcıdır ve hatta insanları da etkileyebilir. Kedinizin uyuz olduğundan şüpheleniyorsanız, uygun şekilde tedavi etmek için hastalığın nedensel ajanını teşhis edip değerlendirebilmesi için onu bölgenizdeki en yakın veterinere götürmeniz en iyisidir.

Kedinizin uyuz testi pozitifse ve evde başka hayvanlarınız varsa, başkalarının hasta olanla temas etmesini önlemeniz önerilir. Aynı şekilde ailenizin geri kalanı için de. Uyuzlu hayvanla uğraşırken eldiven giymeli ve kişiye bulaşmayı önlemek için ilgili hijyen önlemlerini almalısınız.

Kedilerde uyuz belirtileri

Bu hastalık kedinin cildini doğrudan etkilediğinden, kedinin vücudunun bir veya birkaç bölgesinde kızarık alanlar, lekeler, döküntüler ve hatta kürk kaybının varlığını gözlemleyebileceksiniz. Bu hastalık başladığında vücudunda küçük etkilenen yerleri fark edebileceksiniz, bazen hayvanın kulaklarında bile göğüste, omuzlarda veya boyunda başlıyor. Bu belirtileri gördüğünüzde veterinere gitmelisiniz çünkü hastalık ne kadar hızlı saldırıya uğrarsa tedavi o kadar iyi ve etkili olacaktır.

Kedilerde uyuz belirtileri

Hastalık lokalize ve küçük bölgelerde başlasa da, zamanında tedavi edilmezse hayvanın vücudunun büyük bölümlerine yayılabilir ve kedilerin tüm vücutlarını uyuzla doldurduğu bile bilinmektedir. Uyuz bulaşmış bir kedinin sunduğu belirtiler şunlardır:

  • Kaşıntılı vücut.
  • Etkilenen bölgeyi sürekli ısırır veya çizer.
  • Cildin tahrişi ve iltihabı.
  • Evcil hayvanda kötü ruh hali, kaygı ve stres.
  • İştah ve kilo kaybı.
  • Lokalize alopesi.
  • Kedinin vücudunda kötü koku.
  • Deride irinle bile doldurulabilen kaynakların görünümü.

Evcil hayvanınızda bu belirtilerden bazılarını görüyorsanız, bu konuda harekete geçmenizin zamanı gelmiş demektir, çünkü hastalık kötüleştiğinde tedavi etmeye yeni başladığında sizin için daha kolay tedavi etmeniz daha kolay olacaktır. Ek olarak, hastalık ne kadar ilerlemişse, kediniz sonuçlarından o kadar çok acı çekecektir.

Kedilerde uyuz nedenleri

Uyuzların nedeni akarlardır. Akarlar ektoparazit olarak kabul edilen küçük hayvanlardır, o kadar küçüktürler ki onları görmek için mikroskop kullanmak gerekir. Uyuz oldukça bulaşıcıdır, insanlar ve hayvanlar arasında fiziksel temas yoluyla bulaşır.

Uyuza neden olan akar türleri

Daha önce belirtildiği gibi, kediyi uyuzla enfekte etmekten sorumlu olan dört farklı akar türü vardır, bu dört hayvan, var olan aynı dört uyuz türünün taşıyıcılarıdır:

  • Notoedres kedi akarı: Bu akar sadece kedilerde bulunur, bu nedenle adı, kedilerde görülen en sık uyuz bulaştırıcısıdır. Hemen hemen her zaman hayvanın kulaklarını ve başını etkilemeye başlar, ancak zamanında tedavi edilmezse vücudun geri kalanına yayılabilir. Bulaştırdığı uyuzların adı “notohedral uyuz” dur.
  • Otodectes cynotis akarı: Bu mikroskobik hayvan, hem kedileri hem de köpekleri etkileyebilen ve hayvanlar için çok can sıkıcı olan orta kulak iltihabının ana sorumlusudur. Bu hastalığın adı "otodektik uyuz" dur.
  • Cheyletiella blakei akarı: bu akarın kendine has bir özelliği vardır, vücudu kepeği andırır, bu yüzden onunla sürekli karıştırılır. Bu eşsiz hayvanların bulaştırdığı uyuzlara “cheilethiellosis uyuzları” denir, ancak buna neden olan akarın şeklinden dolayı yürüme kepeği olarak da bilinir.
  • Demodex kedi akarı: Bu, kedileri düzenli olarak etkilemeyen, ancak daha sık neden olan bir akardır. köpeklerde uyuz. Bu hayvanların ürettiği uyuz türü "demodektik uyuz" olup, daha az bulaşıcıdır çünkü buna neden olan akarlar deride değil kedinin kürkünde kalmayı tercih eder.

Kedilerde bulaşan akarları yönetin

Uyuzla mücadele için tedaviler

Bilmeniz gereken ilk şey, kedinizin uyuz olduğundan şüpheleniyorsanız en yakın veterinere götürmeniz gerektiğidir çünkü bu ciddi bir hastalık olmasa da can sıkıcıdır ve evcil hayvanınızın cildinde ciddi yaralanmalara neden olabilir. , onu etkileyen akar ve uyuz tipine bağlı olarak uygun tedaviyi teşhis eden ve reçete eden doktor olacaktır.

Teşhis konulduktan sonra yapmanız gereken ilk şey kediyi izole funduszeue.info başka hayvanlarınız varsa, etkilenen kedi ile temas etmemelidirler. Aynı şekilde, ailenizin fertleri de onunla tüm temasını kesmelidir, bu hastalığın insanlara da bulaştığını unutmayınız.

Kedinize uygulamanız gereken tedavi ile birlikte yapmanız gereken şeylerden biri de evcil hayvanınıza ait tüm eşyaları, yatağını, tabaklarını, oyuncaklarını, battaniyelerini ve diğerlerini kapsamlı bir şekilde temizlemek olacaktır. Ayrıca, teşhis konmadan önce hayvanın bulunduğu evinizin bölgelerini de iyice temizleyin.

Kedilerde uyuzu ortadan kaldırmak için tedavi

Tedavi sürecinde kedinizin barındığı yerde iyi hijyen sağlamalısınız, bu uyuzların yayılmasını önleyecek, yok etmesine yardımcı olacak ve sizin de kapmanızı önleyecektir. Buna ek olarak, kediye dokunmak için eldiven kullanmanız gerektiğini unutmayın, bu amaçla kullandığınız kıyafetlerin hemen dezenfektanlarla ve onu tedavi etmek için kullanılan tüm nesnelerle yıkanmasını öneririz.

Veteriner, kediyi antibiyotiklerle tedavi etmekten sorumlu olacaktır, bunlar intravenöz ve kutanöz olabilir. Çoğu zaman, daha iyi bir etkiye sahip oldukları ve tedavinin daha hızlı ve daha etkili olmasına yardımcı oldukları için her iki seçeneğin birlikte kullanılması tercih edilir. Tedavinin süresi kedinin durumuna, hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna ve cildine ne kadar zarar verdiğine bağlı olacaktır.

Ev ilaçları 

En tavsiye edilen şey, kedinizi tedavi etmek için veterinerin size verdiği tıbbi endikasyonları harfiyen yerine getirmek olsa da, iyileşmesine kesinlikle yardımcı olacak ev yapımı ve doğal bir tedavi eklemek asla zarar vermez. Bu nedenle, burada size kedinizin uyuzunu tedavi etmek için kullanabileceğiniz bazı ev ilaçları hakkında bilgi vereceğiz:

funduszeue.info?v=w0YkA5zKZNo

  • Uçucu yağlar: Bunlar uyuz hastalığını ortadan kaldırmasa da, hayvanın cildindeki kaşıntı ve tahrişi azaltmaya ve ayrıca cilt lezyonlarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Kullanabileceğiniz yağlardan bazıları şunlardır: zeytin, badem ve lavanta, uygularken tamamen emilene kadar bölgeye masaj yapmalısınız. Daha iyi bir sonuç için bu yağları E vitamini ile karıştırabilirsiniz. Yaklaşık 8 gün boyunca gün aşırı (gün aşırı) uygulamalısınız.
  • Kükürt sabunu: kükürt, ilaç depolarında veya eczanelerde kolayca bulunabilen kimyasal bir bileşiktir, buna ek olarak mantar veya bakterilerin neden olduğu rahatsızlıkları tedavi etmek için mükemmeldir. Kediyi bu sabunla yıkamak, durumu kontrol altına almaya yardımcı olacak ve çok hızlı yayılmasını önleyecektir. Kedide hastalık olduğu sürece günde iki kez kullanılabilir.
  • Borik asit: Bu, haftalık olarak kullanılabilen bir ilaçtır, kimyasal bileşenleri cildin doğal olarak yenilenmesine yardımcı olur ve ayrıca yaralanmaların enfeksiyon kapmasını önler. Toz halindeki halini satın aldığınızda, sadece suyla seyreltmeniz ve kedinizin etkilenen bölgelerini temizlemeniz yeterlidir.
  • Mısır yağı: Bu yağın elde edilmesi kolaydır ve ayrıca uyuzla mücadelede gerçekten etkilidir, çünkü kediye uygulandığında hastalığa neden olan akarları boğabilir ve yok edebilir. Yağı etkilenen bölgeye 15 gün boyunca uygulayarak kullanımı sabit olmalıdır. Daha fazla etki için herhangi bir uygulamayı atlamamanız önerilir.
  • Beyaz sirke: Yukarıda bahsedilen tüm ev ilaçları arasında, mutfakta yaygın olarak kullanıldığından, bu en kolay olanlardan biridir. Pamuk, gazlı bez veya damlalık ile etkilenen bölgeye özellikle kulaklarına uygulanmalıdır, sirke hastalığa neden olan akarları öldürür. Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırmalısınız, sanki sirke seyreltilmeden kullanılırsa daha fazla tahrişe neden olabilir.

Kedilerde uyuzla mücadele için uçucu yağlar

Kedilerde uyuz önlenmesi

Kedinizin uyuz kapmasını önlemenin birkaç yolu vardır, ancak bu % olmasını engellemese de, kedinizin bu can sıkıcı hastalığa yakalanma olasılığını azaltır:

  • Hijyen: Kedinizin en çok kullandığı eşyaların yanı sıra evinizi ve hayvanın en çok vakit geçirdiği yeri sürekli olarak temizlemelisiniz. Buna ek olarak, kedinizi temiz tutmak onu önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Pipetler: Bunlardan sadece pire ve kenelerle değil, aynı zamanda akarlarla da savaşan bazıları vardır. Evcil hayvanınız için hangisinin ideal olduğunu veterinerinize danışmalısınız.
  • Tabletler: bunlar kedinizin solucanını gidermeye yardımcı olur ve akarların bile yok olmasına neden olur.
  • Aşılar veya diğer antiparaziter yöntem: Bugün, solucan yutma hapları ile aynı etkiye sahip aşılar vardır, bunlar kedinin vücudundaki parazitleri ve ektoparazitleri yok etmeye yardımcı olur.
  • Veteriner ziyaretleri: Mümkün olduğunda, kedinizi rutin bir kontrole götürün, böylece akarların veya uyuzların zamanında tespit edilebilmesi için uygun testler yapılır.

Herhangi bir hastalık türünü zamanında tedavi etmenin, evcil hayvanınızın iyileşmesi için geçen süre ile ciddiyeti arasındaki farkı yaratabileceğini unutmayın. olduğunu her zaman aklımızda tutmamız gerektiğini unutmayın. Hayvan bakımı sağlığınız ve mutluluğunuz için son derece önemlidir


Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün Mü?

Köpeklerde uyuz, özellikle yaz dönemlerinde sık sık karşılaşılan ve tedavi edilebilir bir deri hastalığı olması ile biliniyor. Fakat öncelikli olarak siz değerli okuyucularımızın, evcil hayvanlarında ortaya çıkan semptomların hangilerini uyuz ile ilişkilendirebileceklerine dair bilgi edinmesi şart.

Bu sebeple biz de patili dostlarımızın tüm sorunlarına ve ihtiyaçlarına profesyonel çözümler sunan Ümitköy, Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak, köpeklerde uyuz ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

İçeriğimizi okumaya devam ederek köpeklerde uyuz belirtileri, nedenleri ve tedavi yolları ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Köpeklerde Uyuz Nedir?

yatakta yatan uzun kulaklı köpek

Köpeklerde uyuz, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kene, pire, bit ve böcek gibi cilt hücresindeki kalıntılardan beslenen parazitler nedeniyle oluşan bir deri hastalığıdır. Köpeklerde uyuzun daha çok yaz aylarında görülmesinin nedeni ise sıcak hava ile birlikte derinin bu tür parazit böceklere karşı daha güçsüz hale gelmesidir.

Parazitlik bir rahatsızlık olan uyuz, yalnızca deride değil kulak bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra günümüzde yaşanan tıbbi gelişmeler sayesinde uyuzun kolaylıkla tedavi edilebildiği de söylenebilir.

Ek olarak uyuzun pek çok farklı türü olmakla birlikte, bazıları ise en sık görülen türler arasında yer almaktadır. Köpeklerde en çok karşılaşılan uyuz çeşitleri ise şöyle sıralanabilir;

Demodeks Uyuzu

Demodektik uyuz, genellikle saç köklerinde ve deride yaşayan bir uyuz çeşidi olarak tanımlanabilir. Demodektik uyuza yakalanan köpekler, genellikle hastalığı bir başkasına yaymazlar. Doberman ve Shar-Pei ise bu uyuz türünden en çok etkilenen köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Demodektik uyuz, köpeklerde bağışıklık sisteminin güçsüz olması ya da kanser, tiroit gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca tedavisi en zor olan ve sık görülen uyuz türleri arasında yer aldığı söylenebilir.

Sarkoptik Uyuz

Sarcoptic, insanlara da bulaşabilen bir uyuz türüdür. Sarcoptic uyuzun köpeklerin ve insanların yanı sıra kedileri de etkisi altına alabilen bir uyuz çeşidi olduğu söylenebilir.

Yürüyen Uyuz

Yürüyen uyuz ya da bir diğer ismiyle yürüyen köpek, cheyletiella olarak adlandırılan bir böceğin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Yürüyen uyuz yalnızca köpeklerde değil, kedilerde, insanlarda ve hatta tavşanlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Sözünü etmiş olduğumuz uyuz çeşitlerinin yanı sıra köpeklerde görülebilen notoedres, otodectes gibi daha farklı uyuz türleri de mevcut. Türü ne olursa olsun köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi adına her birinin mutlaka tedavi edilmesi ise köpeğinizle geçireceğiniz güzel günler için oldukça elzem.

Köpeklerde Uyuz Nasıl Bulaşır?

köpeklerde uyuz belirtileri gösteren üç sevimli köpek

Hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülebilen uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaş riskinin en aza indirgenmesi için ise öncelikli olarak bu hastalığın bir başka hayvana ya da insana nasıl bulaşabileceğinin anlaşılması gerekiyor.

Uyuz, direkt olarak parazitler aracılığıyla ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olmasının yanı sıra bir başkası ile ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da bulaşabilir. Örneğin evinizde hem bir kedinin hem de bir köpeğin bakımını üstlendiyseniz ve bu canlılardan bir tanesi uyuza yakalandıysa ortak kullandıkları battaniye, fırça ya da oyuncaklar çok büyük risk oluşturuyor.

Evcil hayvan bakımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan En Kritik Konu: Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşar Mı? başlıklı keyifli ve bilgilendirici içeriğimize göz atmanızı öneririz.

Köpeklerde uyuz insana geçer mi sorusu da bu konuya dair en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Uyuz hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülen bir rahatsızlık.. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle de köpeğinizle çok yakın temas kurduğunuzda ya da köpeğinizin vücudunda herhangi bir açık yara varsa size de bulaşma ihtimali olduğunu söylemek mümkün.

Tüm bunların yanı sıra köpeklerde uyuz konusunda endişe duymanıza hiç gerek yok, çünkü uzman bir veteriner hekim tarafından erken dönemde teşhis edildiği takdirde bu hastalığın tedavisi oldukça kolay. Yine tedavi aşamasından önce, köpeğinizin göstermiş olduğu hangi belirtilerin uyuz ile alakalı olabileceğine dair bilgi edinmeniz daha faydalı olacaktır.

Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

köpek pençesi

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpeklerde uyuz tedavi edilebilir bir rahatsızlık. Eğer köpeğinizde aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçını gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden köpeğinizi güvenilir bir veyeriner kliniğine götürmeniz önemli. Köpeklerde uyuz belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeğinizin vücudunun belirli bölümlerinde tüy dökülmeleri olması,
  • Az tüy olan bölümlerde şiddetli kaşıntı ve buna bağlı olarak kızarıklık ve kanamalar oluşması,
  • Tüylerinin arasında kepeklenmeler olması,
  • Derisinin sertleşmesi,
  • Kulaklarının içinde sertleşme, kabuklanma ve sıvı akıntı oluşması,
  • Köpeğinizin derisinin doğal rengini kaybetmesi ve derisinden çevreye kötü kokular yayılması. Uyuz belirtileri her hayvan için benzerlikler taşımayabilir. Ortaya çıkan belirtiler köpeğinizin yaşına, yakalandığı uyuzun türüne ya da hastalığın hızına göre değişiklik gösterebilir.

Buna ek olarak köpeğinizde sözünü ettiğimiz belirtileri gözlemliyorsanız, sebebi elbette ki yalnızca uyuz olmayabilir. Fakat yine de erkenden önleminizi almak köpeğinizi diğer hastalıklardan koruma noktasında da oldukça önemlidir.

Köpeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

pencereden dışarıyı izleyen sevimli köpek

Eğer sözünü ettiğimiz belirtilerden biri veya birkaç tanesi ortaya çıktıysa köpeklerde uyuz tedavisi için izlemeniz gereken ilk yol köpeğinizi dermatoloji alanında hizmet veren uzman bir veteriner hekime muayene ettirmek olmalı.

Tedavi sürecinin başarılı olması için seçtiğiniz veteriner hekimin uzmanlığı kadar sizin sahip olduğunuz özveri de önemli. Uyuzu mümkün olabilen en erken dönemde fark etmek tedavi süresini kısaltabileceği gibi başarılı olmasına da yardımcı olur.

Fakat eğer uyuz vücudun birden fazla noktasına yayıldıysa bu hem tedavi süresini uzatır hem de köpeğinizin ve sizin daha sancılı bir sürece girmesine kapı aralar.

Veteriner hekim köpeğinize uyuz teşhisi koyduktan sonra vermiş olduğu ilaçlarla tedavi süreci başlar. İlaç tedavisine düzenli olarak devam ettiğiniz takdirde köpeğiniz kısa sürede sağlığına kavuşacaktır.

Bunun yanı sıra uyuz hastalığına yakalanan bir köpeğin bağışıklık sistemi çökmüş demektir. Bu doğrultuda köpeğinizin deri sağlığı için gereken bakım uygulamalarını yerine getirdiğinizde derisi bu hastalığa karşı çok daha güçlü hale gelir.

Ek olarak köpeğinizin bu hastalığa yakalanmaması için yaşadığı ortamları ve kullandığı eşyaları temiz tutmaya özen göstermek de dikkat edilmesi gereken bir diğer konu.

Köpeklerde uyuz mutlaka tedavi edilmesi gereken daha pek çok deri hastalığı bulunuyor. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri ise Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Son olarak siz değerli evcil hayvan sahipleri için hazırlamış olduğumuz diğer yazıları okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde uyuz hastalığı

Kedilerde uyuz hastalığı

Uyuz nedir?

Akar olarak isimlendirilen genelde çıplak gözle seçilemeyen küçük böceklerden kaynaklanan hastalıklar uyuz olarak isimlendirilir. Bu akarlar hayat sikluslarının bir bölümünde deri içinde yaşarlar ve şiddetli deri lezyonlarına neden olurlar. Akarların bazı türleri kedi ve köpeklerin derisinde normalde bulunup bir belirti oluşturmazlar. Örneğin Demodeks uyuzunun normalde deride bulunup immun yetmezlik halinde hastalık oluşturduğu düşünülmektedir. Uyuz hastalığının bazı türleri zoonoz olup insanlara bulaşabilmektedir. Hayvanlardaki belirtiler uyuzun türü, hastanın yaşına, etken yoğunluğuna göre değişebilmektedir.

Uyuzdan korunmanın en etkin yolu nedir?

Uyuzdan korunmanın en önemli yolu iyi bakım ve beslemedir.

Ülkemizde kullanılan antiparaziterler ilaçlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeterince etkililer mi?

Ülkemizde kullanılan ilaçlar oldukça etkili olup. kullanılan ürün yelpazesi oldukça geniştir. Hastalığın derecesine ve tipine göre değişmekle birlikte şampuan, yıkama solusyonu, enjeksiyon, damla, sprey, tablet formları olan ilaçlar bulunmaktadır. Bazen bu ilaçlar tek olarak kullanıldığı gibi kombine olarakta kullanılmaktadır.

Bu ilaçların kullanımındaki ilaçlama takvimi hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Bu soru oldukça teknik bir soru. ilaçların nasıl seçileceği ve hangi periyotla uygulanacağı hekimin kararına kalmıştır. İlaçların uygulama yolları ve sıklığı, hastalığın tipine, hastalığın yaygınlık derecesine, hastanın yaşına, hastanın bağışıklık durumuna, hastanın mizacına, ilacın uygulama zorluğuna göre oldukça değişkendir.

Kedilerde hangi tip uyuz görülmektedir?

Kedilerde notoedres uyuzu, (baş uyuzu) sarcoptes uyuzu, (vücut) otodectes uyuzu (kulak uyuzu) türleri görülmektedir.

Uyuz hastalığının semptomları nelerdir? Evcil hayvanımızın uyuz olduğunu nasıl anlarız?

Kedilerde Sarcoptes uyuzu karın altında, ayakların içyüzü ve baş gibi vücudun az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Deride önce kızarıklık daha sonra kaşıntı başlar, deri üzerinde kepeklenme, kabuklanma, yaygın kıl dökülmesi ve daha sonraları deride kıvrımların oluştuğu gözlenir. Bazen tüm vücutta kepeklenme oluşur, deri elastikiyetini kaybeder, kaşıntı şiddetlenir, kaşınma nedeniyle deride yaralar oluşur.

Kedilerde oldukça sık görülen ve kulak yollarına yerleşen Otodectes cynotis (kulak uyuzu) hayvanların kulaklarında kahve telvesi gibi kabukların şekillenmesine, kulağın kalınlaşmasına, kulak yolunun kabuk ve koyu kirli renkte bir sıvı ile dolmasına ve şiddetli kaşıntıya neden olmaktadır. Hayvanın kulağını devamlı kaşıması ve kafasını sallaması sonucu kulak kepçesi üzerinde yaralar oluşur, hastalık ilerlerse iç kulak iltihabı meydana gelme riski yüksektir.

Notoedres cati (baş uyuzu )çoğunlukla kedilerde bulunan, kedilerin baş ve kulaklarından başlayarak boyun bölgesine kadar yayılabilen, kaşınma ile ayaklara, ayaklardan vücudun diğer bölgelerine de bulaşabilen bir hastalıktır. Etken öncelikle kulakların iç ve kenar kısımlarına yerleşir sonra kulağın üst kısımlarına, yüz ve gözkapakları ve boyuna doğru yayılır. Etkenin yerleştiği yerlerde önce kıllar dökülür, daha sonra deride kepeklenme ve zamanla deride kalınlaşma, çatlama ve kabuklanmalar meydana gelir. Göz kapaklarına yerleşme durumunda gözkapakları açılmaz, hayvanda şiddetli kaşıntı vardır, hayvan kansızlık ve aşırı zayıflıktan ölür. N. cati tarafından oluşturulan uyuz hastalığına özellikle yavru kedi ve köpeklerin baş bölgelerinde seyrek olarak rastlanır. İnsanlarda da geçici lezyonlar oluşturabilir.

Uyuz iyileşebilen bir hastalık mıdır?

Uyuzun tedavisi günümüzde bulunan ilaçlarla kolay şekilde yapılmakta, demodeks uyuzu dışında yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Uyuz nedeni ile ölümler gerçekleşebilir mi?

Evet uyuz hastalığına bağlı ölümler bildirilmiştir.

Kedi ve Köpeklerde Uyuz Hastalığı

Kedi ya da köpek sahiplenmek isteyen bireylerin en çok korktuğu durumlardan biri de uyuz hastalığıdır. Çok sık rastlanan bir hastalık olmasa bile, ölüm gibi ciddi bir şekilde sonuçlanabildiği için insanlar endişe duymaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Uyuz Hastalığı Nedir?

Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük bir böcek çeşidi olan Akar böceklerinin neden olduğu hastalıklardır. Kedi ve köpeklerde bazı akar böceği türevleri bir dönem yaşayabilmektedir. âBu tedbirler aşağıda sıralanmıştır.

·       Köpek ve kedilerinizi doğru bir şekilde beslemelisiniz

·       Bu hayvanların temizliğine özen göstermelisiniz

·       Tasma, yemek kabı gibi eşyaları birden fazla hayvanda kullanmamalısınız

·       Kedi ve köpeklerinizi düzenli aralıklar ile acil veteriner kontrollerine götürmelisiniz

·       Kedi ve köpeklerinizi sık sık taramalısınız

Kedi ve köpeklerde uyuz olduğu nasıl anlaşılır? Aşağıda belirtilen durumların gözlemi halinde 7/24 veterinerlerden yardım talebinde bulunabilirsiniz. 

·        Vücutlarında az kıl bulunan veyahut hiç bulunmayan bölgelerinde gözle görülür kızarıklıklar var ise

·       Kepeklenme gözleniyorsa

·       Deride sertleşme, matlaşma, tüy dökülmesi, kepeklenme söz konusuysa

·       Kaşıntı ve bu kaşıntıya bağlı olarak kanamalar varsa

·       Kulak içinde kabuklanma ve sıvı dolumu olduysa (Kulak Uyuzu)

·       Köpek ya da kedinizden kötü kokular geliyorsa en yakın veteriner kliniğine başvurmalısınız.

Bu belirtiler evcil hayvanınızın kesin olarak uyuz olduğu anlamına gelmese de önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Ayrıca kedi ve köpeğinizi sık sık yıkamanız, dengesiz beslenmesini sağlamanız, tüy bakımı yapmamanız bu hastalığın tetikleyicileri arasındadır

Uyuz hastalığı hayvanlar arasında bulaşıcıdır. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı hastalık şüphesi taşıyan diğer canlılardan uzak tutmanız gerekmektedir. Özellikle yaşlılık dönemindeki kedi ya da köpeklerin bağışıklıkları daha güçsüz olduğundan dolayı dikkat etmelisiniz.

Kedi ve Köpekten Uyuz İnsanlara Bulaşır Mı?

Uyuz köpekler arasında çok daha yüksek bir ihtimalle bulaşmaktadır. İnsanlarda çok düşük de olsa ihtimal bulunmaktadır. Ancak insanlarda açık bir yara söz konusu ise uyuz olan veya uyuz olma şüphesi taşıyan kedi ya da köpeklerden bir süre uzak durması gerekmektedir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası