hapisten nasıl çıkılır / Knight Online Premium - funduszeue.info - Genel Forum Sitesi

Hapisten Nasıl Çıkılır

hapisten nasıl çıkılır

Knight Online Premium

Powered by vBulletin® Version   Copyright © - , vBulletin Solutions, Inc.

funduszeue.info, lisanslı vBulletin® kullanan yasal bir genel forum sitesidir.

TrendForum; sayılı kanuna göre yer sağlayıcı olarak tanımlanan, içerikleri önceden kontrol etme yükümlülüğüne sahip olmadığı için kullanıcıların paylaşımlarından ancak bildirim yoluyla haberdar olduğunda yasa gereği sorumluluğu doğduğundan, paylaşımlardan yana doğrudan sorumlu tutulamayacak bir genel forum sitesidir. Bu nedenle funduszeue.info üzerinde yayımlanan içeriklerin herhangi bir hak ihlâli oluşturduğunu ya da hukuksal bir sorun yarattığını düşünüyorsanız, hak sahibi iseniz, İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak gerekli bildirimde bulunabilirsiniz. Şikâyetiniz titizlikle incelendikten sonra tarafınıza geri dönüş yapılacak ve gerekli hallerde bahse konu içerik yayından kaldırılacaktır.

Kurucu: Beatrice
Teknik Sorumlu: Regex & Bahtiyar

Hapis (Discipline Dungeon) Nedir, Neden Girilir, Nasıl Çıkılır

Hapis (Discipline Dungeon), Knight Online&#;da çeşitli suçlardan dolayı oyuncuların atıldığı bir yerdir.

Hapse girme nedenleri arasında şunlar yer alır:

  1. Her türlü illegal programın bilgisayarımızda açık olması hapse girmemize neden olur.
  2. Oyuncuları bir çok kez rahatsız etmek küfür etmek, slota mob çekmek.
  3. Oyun içi konuşmada ağır küfürler ve hareketler etmek.
  4. GM inisiyatifine kalmış suçlar sizin hapse girmenize sebep olabilir.

Discipline Dungeon&#;dan nasıl çıkılır?

Öncelikle Power Up Store&#;dan Cash karşılığında Punishment Stick + Wing ürününü satın alıyoruz.

Discipline Dungeon - Wing of Dragon + Stick

Satın almış olduğunuz Punishment Stick + Wing eşyasını [Warden] Kabal&#;a verip karşılığında Punishment Stick ve bir adet Dragon Wing Voucher alıyoruz.

Discipline Dungeon - [Warden] Kabal
Punishment Stick

İçeride, istenilen miktardaki canavarları Punishment Stick ile öldürün.

Tekrar Warden Kabal ile konuşup bölgeden çıkış gerçekleştirin.

Dicipline Dungeon görevini bitirdiğinizde Punishment Stick kaybolacak ve Moradon&#;a geri ışınlanacaksınız.

Voucher&#;ı daha sonra [Vendor] Kayra&#;ya iade edip kanadınızı alabilirsiniz.

Dikkat: Hapis görevini tamamlayıp hapisten çıkmadan Punishment Stick eşyanızı yok etmeyin, çöpe atmayın.

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Nedir?

Hapis cezası hükmedilmiş kişi, cezaevinde kaldığı süre zarfında iyi halli olduğu ve topluma uyum sağlayacağına kanaat getirilmişse kalan cezasını cezaevinin dışında, özgür bir biçimde cezaevi dışında geçirmesine koşullu salıverilme denir. Bu durumda cezasının kalanını dışarıda geçirmesi kararı şartlı tahliye olarak adlandırılır. Ayrıca, şartlı tahliye, failin topluma kazandırılmasını ve iyi halli olma durumunun devamına teşvik etmeyi amaçlar. Şartlı tahliyenin diğer adı koşullu salıverilmedir. Başka bir ifade ile eğer bir kişi hakkında hapis cezası verilmiş ise ve bu kişiye cezaevinde iyi hali olarak geçirme şartını sağlıyor ise hapis cezasının geriye kalan kısmına cezaevi dışında çektirilmesi kararı verilebilir. Buna koşullu salıverme, yani şartlı tahliye denir.

Hapis cezası hükmedilmiş kişi, cezaevinde kaldığı süre boyunca iyi halli olduğu ve sosyal hayata uyum sağlayacağına kanaat edilmişse kalan ceza cezaevinin dışında, dışarıda olacağı bir biçimde geçirmesine koşullu salıverilme denir. Bu gibi hallerde cezanın kalanının dışarıda geçme kararı şartlı tahliye olarak isimlendirilir. Bunun yanında şartlı tahliye, failin sosyal hayata kazandırılmasını ve iyi halli olma halinin devam etmesine teşvik etmeyi hedefler.

Şartlı tahliye halk arasında koşullu salıverme olarak da bilinir. Başka bir deyişle eğer bir şahıs hakkında hapis cezası saptanmış ise ve bu şahsa cezaevinde iyi hali olarak geçirme koşulunu sağlıyor ise hapis cezasının geri kalan günlerine cezaevi dışında çektirilmesi kararı verilebiliyor. Buna duruma da salıverme, yani şartlı tahliye deniyor. Yasanın öngördüğü süreyi iyi halle doldurmuş olan hükümlü kendisi koşullu salıverilebilmesi için talepte bulunabilir. Fakat hükümlünün uygun şartlar sağlandığında talep aranmaksızın da koşullu salıverilmesi mümkündür.

kosullu saliverilme sartli tahliye

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Nedir?

sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’u (İnfaz Kanunu) m. ’ de düzenlenen bir infaz kurumu olan koşullu salıverilme diğer adı ile şartlı tahliye, hükümlünün hapis cezasının, kanunda belirlenen bir kısmını cezaevinde “iyi halli” olarak geçirmesi şartıyla, hapis cezasının geriye kalan kısmını denetim altında tutularak şartlı olarak cezaevi dışında infaz etmesinin sağlanmasıdır. Diğer bir anlatımla koşullu salıverilme; bir mahkumun cezaevinde yattığı sürenin belirli bir kısmını tamamlaması ve belirlenen şartları yerine getirmesi durumunda cezaevindeki kalan süresinin koşullu olarak sonlandırılmasıdır. Koşullu salıverilme, mahkumların cezaevindeki rehabilitasyon sürecini tamamlamaları ve topluma uyum sağlamaları için bir fırsat sunar. Koşullu salıverilme kararları, mahkumların suçlu oldukları eylemlerin ciddiyetine, cezaevindeki davranışlarına, suç geçmişlerine, topluma uyum sağlama potansiyellerine ve diğer faktörlere göre verilir. Koşullu salıverilme süreci, mahkumların cezaevi personeli ve sosyal hizmet uzmanlarıyla çalışarak suçtan uzak durmaları ve topluma uyum sağlamaları için çeşitli şartları yerine getirmelerini gerektirir.

Salıvermenin koşullu olmasının sebebi hükümlünün kalan ceza süresi içinde suç işlememesi ve bazı yükümlülüklere uymasından dolayıdır. Bu yönü ile koşullu salıverme kararı ile cezanın infazı tamamlanmış sayılmaz. Koşullu salıverme sadece kesin salıverme gününe kadar geçecek sürede bazı şartlar altında hükümlünün serbest bırakılmasını sağlamaktadır. Bu anlamda koşullu salıvermenin amacı, mahkumu topluma yeniden kazandırmak ve iyi halli olma durumunu devam ettirmesi için teşvik etmektir.

Koşullu Salıverilme Süreci Nasıl İşler?

Koşullu salıverilme süreci, mahkumun cezaevindeki cezasının kanunda belirtilen sürelerini tamamladıktan sonra serbest bırakılabilmesi için belirlenmiş bir süreçtir. Şartlı salıverilme süreci şu şekilde özetlenebilir:
  1. Başvuru: Mahkum, cezaevine bizzat veya avukatı aracılığıyla koşullu salıverilme başvurusunda bulunur.
  2. Değerlendirme: Mahkumun koşullu salıverilme başvurusu, mahkumun suç geçmişi, cezaevindeki davranışları, rehabilitasyon ve eğitim programlarına katılımı, suçun ciddiyeti gibi faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilir.
  3. Koşullu Salıverilme Kararı: Koşullu salıverilme kararı, mahkumun başvurusunun kabul edilmesi durumunda cezaevinde kalan süresinin belirli bir kısmının koşullu olarak sonlandırılması anlamına gelir. Bu karar mahkumun kendisine veya avukata tebliğ edilir.
  4. Koşulların Belirlenmesi: Koşullu salıverilme kararı alındıktan sonra, mahkuma hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiği belirlenir. Bu koşullar, mahkumun suçtan uzak durması, iş bulması, eğitim ve rehabilitasyon programlarına katılması ve benzeri şartları içerebilir.
  5. Takip: Koşullu salıverilme sürecinde, mahkumun koşullara uygun davranıp davranmadığı düzenli olarak takip edilir. Bu takip, cezaevi personeli, sosyal hizmet uzmanları ve görevlendirilen diğer yetkililer tarafından yapılır.
  6. İhlal Durumunda: Eğer mahkum, belirlenen koşullara uymazsa, koşullu salıverilme kararı iptal edilebilir ve mahkumun yeniden cezaevine girmesi gerekir.
  7. Serbest Kalma: Mahkum, koşulların tamamını yerine getirdikten sonra koşullu olarak serbest bırakılır ve kalan cezasını ev hapsi veya diğer sınırlamalarla geçirebilir.

Bu süreç, mahkumların topluma uyum sağlama ve suçtan uzak durma konusunda teşvik edilmesi ve ceza sistemi içinde rehabilitasyon sağlanması amacıyla tasarlanmıştır.

Koşullu Salıverilme Kararı Kimler Tarafından Verilir?

Koşullu salıverilme kararı, Türk Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun uyarınca, ceza infaz kurumlarının ceza infaz hakimlikleri tarafından verilir. Ceza infaz hakimlikleri, Türkiye&#;deki her ilde bulunur ve ceza infaz kurumlarına ilişkin kararları verir. Ceza infaz hakimlikleri, mahkemelerin aldığı kararları infaz eder, hükümlülerin cezalarını denetler ve koşullu salıverilme kararlarını verir.

Koşullu salıverilme kararının verilmesi için, hükümlünün cezaevinde belli bir süre geçirmiş olması gerekmektedir. Ceza süresinin yarısını dolduran ve cezaevi yönetimi tarafından belirlenen diğer şartları sağlayan hükümlüler, koşullu salıverilme için başvurabilirler. Başvuru, ceza infaz kurumundaki savcılığa yapılır ve ceza infaz hakimliği tarafından değerlendirilir.

Koşullu salıverilme kararı, hükümlünün ceza süresinin tamamlanmasından önce tahliye edilmesini sağlar. Ancak, bu kararla birlikte hükümlü, belirli koşulları yerine getirme yükümlülüğü altındadır ve belirli şartlara uyulmaması durumunda ceza infaz kurumuna geri dönebilir.

Koşullu Salıverilme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Koşullu salıverilme başvurusu, cezaevinde bulunan hükümlülerin, ceza infaz kurumundaki savcılığa yapması gereken bir başvurudur. Başvuru için aşağıdaki adımlar izlenir:

  1. Ceza infaz kurumundaki savcılığa başvuru yapılır: Hükümlü, ceza infaz kurumundaki savcılığa koşullu salıverilme talebinde bulunur. Başvuru, hükümlü tarafından veya avukatı aracılığıyla yapılabilir.
  2. Başvuru formu doldurulur: Başvuru için gerekli olan form, ceza infaz kurumunun savcılığı tarafından verilir ve hükümlü veya avukatı tarafından doldurulur.
  3. Başvuru formuna ek belgeler eklenir: Başvuru formuna, hükümlünün kişisel bilgileri, suç dosyası kayıtları, ceza süresi, ceza infaz kurumunda tutulduğu süre, eğitim ve iş deneyimleri, tutum ve davranış değerlendirmesi gibi bilgilerin eklenmesi gereklidir.
  4. Ceza infaz kurumu tarafından hazırlanan raporlar eklenir: Koşullu salıverilme başvurusu için ceza infaz kurumu tarafından hazırlanan raporlar da başvuru formuna eklenir. Bu raporlar, hükümlünün cezaevi süreci boyunca gösterdiği tutum ve davranışları, çalışma ve eğitim durumunu ve diğer ilgili faktörleri içerir.
  5. Değerlendirme süreci başlar: Koşullu salıverilme başvurusu, ceza infaz hakimliği tarafından değerlendirilir. Başvurunun sonucu, başvurunun yapıldığı ceza infaz kurumunda hükümlüye bildirilir.
  6. Koşullu salıverilme kararı verilirse: Eğer koşullu salıverilme kararı verilirse, hükümlü ceza infaz kurumundan tahliye edilir ve belirlenen koşullara uygun olarak dışarıda kalmaya devam eder. Ancak, belirlenen koşullara uymama durumunda hükümlü, tekrar ceza infaz kurumuna gönderilebilir.
  7. Koşullu salıverilme kararı reddedilirse: Eğer koşullu salıverilme başvurusu reddedilirse, hükümlü veya avukatı, kararın gerekçelerini inceleyerek itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz, ceza infaz hakimliği tarafından yapılmakta ve itiraz süresi, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün olarak belirlenmektedir. İtiraz süresi içinde başvuruda bulunulması gerekmektedir. İtirazda, reddedilme kararının gerekçeleri, hükümlünün başvuru formuna eklenen belgeler ve raporlar göz önünde bulundurularak, hükümlünün koşullu salıverilme için uygun olduğu ve gerekli koşulların sağlandığına dair deliller sunulabilir. Ceza infaz hakimliği, itirazı inceleyerek yeniden bir karar verir. Eğer itiraz sonucunda, koşullu salıverilme başvurusu kabul edilirse hükümlü serbest bırakılır, kabul edilmezse hükümlü, belirli bir süre sonra tekrar başvuru yapabilir.

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Şartları

Hükümlünün koşullu salıverilme &#; şartlı tahliye hükümlerinden yararlanabilmesi için hapis cezasının infazı esnasında kanunda belirtilen koşulları yerine getirmesi gerekir. Hükümlünün koşullu salıverme hükümlerinden yararlanabilmesi için şu şartların gerçekleşmesi gerekir:

  • Hükmedilen cezanın bir kısmının infaz edilmesi şartı,
  • Hükümlünün iyi halli olması şartı,
  • Mahkemenin koşullu salıverme kararı vermesi.

1. Hükmedilmiş Cezanın Bir Süre Çekilmiş Olması (Objektif Şart)

Koşullu salıverilmeden yararlanmanın ilk şartı hükmedilen cezanın belli bir miktarının ceza infaz kurumu veya denetimli serbestlik müdürlüğünde fiilen tamamlamasıdır. Bu şart koşullu salıvermenin olmazsa olmaz şartıdır. Bu şart gerçekleşemeden mahkeme diğer şartları incelemeye geçmeden talebin reddine karar verecektir. sayılı Kanun m/2’ye göre, koşullu salıverilmeden faydalanmak için ceza infaz kurumunda geçirilmesi gereken bu süre;

  • Ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezasında 30 yıl
  • Müebbet hapis cezasında 24 yıl
  • Diğer Süreli Hapis Cezalarında istisna suçlar hariç hükmedilen cezanın yarısıdır.

Diğer yandan, birden fazla suçtan alınan cezalar bakımından koşullu salıverilme süresinin belirlenmesi bakımından CGTİHK m/1 uyarınca; “Bir kişi hakkında hükmolunan her bir ceza diğerinden bağımsızdır, varlıklarını ayrı ayrı korurlar. Ancak, bir kişi hakkında başka kesinleşmiş hükümler bulunursa, maddenin uygulanabilmesi yönünden infaz hâkimliğinden bir toplama kararı istenir.” Buna göre koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre;

  • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 36 yıl,
  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 36 yıl,
  • Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 30 yıl,
  • Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 30 yıldır.
  • sayılı kanun m/3 e göre; Birden fazla süreli hapis cezasının miktarı ne olursa olsun cezaevinde en fazla geçirilecek süre ise 28 yıldır.

Bununla birlikte şartlı salıverilmede infaz kurumunda geçirilecek süre belli suçlar bakımından daha uzun tutulmuştur. Buna göre; Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlardan dolayı mahkumiyet halinde;

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında 36 yılını,
  • Müebbet hapis cezasında 30 yılını ve
  • Diğer süreli hapis cezalarında istisna suçlar hariç hükmedilen cezanın 2/3 sini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıvermeden yararlanabilirler.

Koşullu salıverilme oranı 2/3 ten fazla olan suçlarda ise bu suçlara uygulanan koşullu salıverilme oranı uygulanır. Fakat bu süre;

  • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 40 yıl,
  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla40 yıl,
  • Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 34 yıl,
  • Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 34 yıl olarak uygulanır.
  • sayılı kanun m/4 uyarınca; Birden fazla süreli hapis cezasının miktarı ne olursa olsun cezaevinde en fazla geçirilecek süre 32 yıldır. Bu hüküm çocuklar bakımından uygulanmaz.

tarihli funduszeue.info yayımlanan, Sayılı Kanuna infaz düzenlemesi ile , koşullu salıverilme oranlarına ilişkin değişiklikler yapılmıştır. Buna göre;

Yetişkinler Bakımından;

Genel Kural-Adi suçlarda (1/2): sayılı CGTİHK Geçici 6/1. maddesi uyarınca; tarihinden önce işlenen suçlarda istisna suçlar hariç olmak üzere , süreli hapis cezası alanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yaralanır. sayılı CGTİHK /2. Maddesindeki 2/3 olan bu oran ilgili kanun değişikliği ile 1/2 ‘ye indirilmiştir.

Birinci Grup İstisna (2/3): Birinci grup istisna suçlar aşağıda sayılmış olup bu suçlardan hapis cezası alanlar cezalarının 2/3’sini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilirler.

  1. Kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
  2. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan (madde 87, fıkra iki, bent d) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
  3. İşkence suçundan (madde 94 ve 95) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar
  4. Eziyet suçundan (madde 96) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar
  5. Cinsel saldırı (madde /1) ,Reşit olmayanla cinsel ilişki ,(madde , ikinci ve üçüncü fıkra hariç), Cinsel taciz ,(madde ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar
  6. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan (madde , , ve ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
  7. Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan(madde , , , , , ve ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar
  8. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
  9. Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlardan(madde ilâ ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,

cezalarının 2/3’sini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Ayrıca Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile 1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olalar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olan çocuklar hakkında bu oran 2/3 olarak uygulanır.

İkinci Grup İstisna (3/4): İkinci grup istisna suçlar aşağıda sayılmış olup bu suçlardan ceza hapis cezası alanlar cezalarının ¾ ünü infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilirler.

  1. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan (TCK /2, , /),
  2. Uyuşturucu suçlarından (TCK ),
  3. Terör suçlarından ( sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar)

hapis cezası olanlar cezalarının 3/4 ünü infaz kurumunda çektikleri takdirde; koşullu salıverilmeden faydalanırlar.

Çocuklar Bakımından;

Genel Kural(1/2): sayılı CGTİHK Geçici 6/1. maddesi uyarınca; tarihine kadar işlenen suçlarda istisna suçlar hariç, süreli hapis cezası olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yaralanır. sayılı CGTİHK /2. Maddesindeki 2/3 olan bu oran ilgili kanun değişikliği ile 1/2 ‘ye indirilmiştir.

İstisna( 2/3):

  1. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan(TCK /2, , /
  2. Uyuşturucu suçlarından (TCK ),
  3. Terör suçlarından ( sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar)
  4. Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar

sayılı CGTİHK Geçici 6/4. maddesi uyarınca koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında 15 yaşına kadar olan ve yaş hükümlünün infaz kurumunda geçirdiği süreler farklı hesaplanır. Şöyle ki;

  1. Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün;
  2. Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.

Mükerrirler Bakımından;

Tekerrür halinde mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanır. Tekerrür; daha önce işlediği suçun cezası kesinleştikten sonra belli bir süre içinde ikinci suçun işlenmesi halinde uygulanan bir infaz rejimidir.  İkinci kez suç işleyen şahsa da “mükerrir” denir. Mükerrirlere özgü infaz rejiminde koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için cezaevinde geçirilmesi gereken süreler şöyledir; ( sayılı Kanun m) sayılı yasa ile sayılı yasanın /1 maddesinde yapılan en önemli değişiklik, birden fazla hapis süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde, en fazla 32 yılın infaz kurumunda iyi halli geçirilmesi durumunda koşullu salıvermeden yararlanılmasıdır.

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılını,
  • Müebbet hapis cezasının 33 yılını,
  • Birden fazla süreli hapis cezasının miktarı ne olursa olsun cezaevinde en fazla geçirilecek süre 32 yılını
  • Süreli hapis cezasının 2/3’ sini,

infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi sonucunda  koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz. Buna göre ; tekerrür uygulanan hükümlünün koşullu salıverme tarihi hesaplanırken sayılı yasa ile değişik sayılı yasanın /2 maddesinde belirtilen ve istisna olmayan suçlar açısından koşullu salıverme hesabı için belirlenen ½ lik oran ile /1-d de belirlenen 2/3 lük oran arasındaki fark, tekerrüre esas alınan ilamdaki en ağır cezadan fazla olmamalıdır. Aradaki fark fazla değil ise ;koşullu salıverme oranı 2/3 üzerinden fazla ise ;1/2  + tekerrüre esas ilamın eklenmesi ile hesaplanır.

İkinci kez tekerrür halinde koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçları Bakımından;

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarında;

  • Suç tarihi tarihinden önce ise, koşullu salıverilme oranı (2/3) uygulanır
  • Suç tarihi tarihinden sonra ise;
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları açısından ( sayılı CGTİHK /9. maddesi gereğince) koşullu salıverilme oranı (3/4) olarak uygulanmaya devam edecektir.
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar bakımından, (Yetişkinler açısından)
  • Nitelikli Cinsel suçlar. TCK /2, , /, maddelerinde( sayılı CGTİHK /9. maddesi gereğince) koşullu salıverilme oranı (3/4) olarak uygulanmaya devam edecektir.
  • Basit Cinsel suçlar TCK /1, /1, , maddelerinde( sayılı CGTİHK /2-d. maddesi gereğince) koşullu salıverilme oranı (2/3) olarak uygulanmaya devam edecektir.
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar bakımından, (Çocuklar açısından)
  • Cinsel suçlar TCK , , , , maddelerinde ( sayılı CGTİHK /2-e. maddesi gereğince) koşullu salıverilme oranı (2/3) olarak uygulanmaya devam edecektir.

Terör Suçları Bakımından

  • Hakkında sayılı Terörle Mücadele Kanunu uygulanan terör hükümlülerinin koşullu salıverilme oranı, (3/4)’dür. “ sayıl kanun Maddesi; Bu Kanun kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlar hakkında, koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması bakımından 13/12/ tarihli ve sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun nci maddesinin dördüncü fıkrası ile inci maddesi hükümleri uygulanır. Ancak, süreli hapis cezaları bakımından düzenlenen koşullu salıverilme oranı, (3/4) olarak uygulanır.”
  • Hakkında sayılı Terörle Mücadele Kanunu uygulanmayan, Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olmuş hükümlülerin ( sayılı CGTİHK /4. maddesi gereğince) koşullu salıverilme oranı (2/3)’dür.

Örgüt kurmak, yönetmek ve örgüt üyeliği suçlarında, TCK 58/9 maddesi gereği, haklarında mükerrirlere özgü infaz rejiminin uygulanmasına yasa gereği karar verildiğinden, yeni sayılı infaz kanunu ile mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanırken geçerli olan (3/4) şartla tahliye oranı, sayılı CGTİHK /1-d maddesi ile (2/3)&#;e indirildiğinden, haklarında şartlı tahliye oranı, bu nedenle de (2/3) şeklinde uygulanır.

2. Hükümlünün İyi Halli Olması Şartı

Koşullu salıvermenin uygulandığı cezalarda en önemli şartlardan biri de hükümlünün iyi halli olmasıdır. Hükümlünün ceza infaz kurumunda veya denetimli serbestlik müdürlüğünde cezasını infaz ettiği sırada hangi yükümlülüklere tabi olduğu ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Bu kapsamda hükümlü infazı süresince kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getirirse iyi halli kabul edilir. Fakat, disiplin soruşturması geçirerek disiplin cezası alması durumunda iyi halini kaybedecek ve bilhakkın tahliye tarihine kadar tahliye olamayacaktır.

Hükümlünün tarih ve sayılı kanun ile CGTİHK m. 89 da belirtilen iyi hal şartının kapsamı sınırlar belirlenerek hüküm altına alınmıştır. Buna göre; İyi hal idare ve gözlem kurulu tarafından belirlenecektir. Bununla birlikte;

  • Toplam on yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar ile terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkûm olanlar hakkında yapılacak açık ceza infaz kurumuna ayırmaya, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına ve koşullu salıverilmeye ilişkin değerlendirmelerde idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı veya belirleyeceği bir Cumhuriyet savcısı başkanlık eder. Ayrıca, idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenen bir izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından belirlenen birer uzman kişi katılır.
  • Hükümlü iyi hâlin belirlenmesine esas olmak üzere en geç altı ayda bir değerlendirmeye tabi tutulur. Öte yandan, koşullu salıverilmeye ilişkin olarak tutum ve davranışları olumsuz değerlendirilen hükümlülerin yeniden değerlendirilmeye tabi tutulma süreleri bir yılı geçemez.

İyi halin belirlenmesinin şartları şunlardır:

  • Hükümlünün ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyup uymadığı,
  • Haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı,
  • Yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmediği,
  • Uygulanan iyileştirme programlarına göre toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadığı,
  • Tekrar suç işleme ve mağdura veya başkalarına zarar verme riskinin düşük olup olmadığıdır.

Bu esaslar çerçevesinde yapılacak olan değerlendirmede; infazın tüm aşamalarında hükümlülerin katıldığı iyileştirme ve eğitim-öğretim programları ile spor ve sosyal faaliyetler, kültür ve sanat programları, aldığı sertifikalar, kitap okuma alışkanlığı, diğer hükümlü ve tutuklular ile ceza infaz kurumu görevlileri ve dışarıyla olan ilişkileri, işlediği suçtan dolayı duyduğu pişmanlığı, ceza infaz kurumu kuralları ile kurum bünyesindeki çalışma kurallarına uyumu ve aldığı disiplin cezaları dikkate alınacaktır.

3. Koşullu Salıvermeye Karar Verecek Mahkeme

sayılı kanun ile sayılı infaz hakimliği kanununa eklenen geçiçi 2. Madde ile yapılan değişiklikler veya infaz hakimliğine yeni görevler veren düzenlemelerin 01/09/ tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağı bu tarihe kadar mevcut hükümlerin uygulanmasının devam edeceğini düzenlemiştir. İlgili hüküm dolayısı ile koşullu salıverilmeye 01/09/ itibariyle infaz hakimi karar verir. Bu konuda hükümlünün talebine veya rızasına gerek yoktur.

sayılı kanun ile değişik sayılı CGTİHK‘ nun /11 maddesi uyarınca,  “Hükümlünün koşullu salıverilmesi hakkında ceza infaz kurumu idaresi tarafından hazırlanan gerekçeli rapor, infaz işlemlerinin yapıldığı yer infaz hâkimliğine verilir. İnfaz hâkimi, bu raporu uygun bulursa hükümlünün koşullu salıverilmesine dosya üzerinden karar verir; raporu uygun bulmadığı takdirde gerekçesini kararında gösterir. Bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.” Şeklindeki düzenleme nedeniyle koşullu salıverilme kararında infaz hakimliği görevlidir.

Koşullu salıverilme kararının görevli ve yetkili mahkeme tarafından verilmiş olması gerekmektedir. 01/09/ öncesinde verilen koşullu salıverilme kararlarında; görevli ve yetkili mahkeme hapis cezasını( hükmü) veren mahkemedir. Ancak hükümlü olan kişi hükmün verildiği mahkemenin yargı çevresinde değil de başka bir yerde cezaevinde ise bu durumda kararı verecek olan merci o yerdeki aynı derecedeki mahkeme olacaktır. Örneğin bir kişi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile hapis cezasına mahkum olmuş ve bu sürede Ankara’daki bir cezaevinde infazının gerekli kısmını tamamlamış ise şartlı tahliye kararı Ankara Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilecektir. 01/09/ tarihinden sonra verilecek kararlarda yetkili mahkeme hükmün infazına ilişkin işlemin yapıldığı yer infaz hakimliğidir.

sartli tahliye nedir

Koşullu Salıverilme İçin İnfaz Oranları

14/04/ tarihli sayılı Kanun ile birlikte kural olarak, koşullu salıverilme için infaz oranı 1/2 olarak belirlenmiştir. Yani kişi 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ise iyi halli olarak 5 yılının cezaevinde geçirdiği takdirde koşullu olarak salıverilecektir. Ancak her suç için infaz oranı 1/2 olarak kabul edilmemiştir. 2/3 ve 3/4  şeklinde istisnai olarak uygulanan infaz oranları da mevcuttur. Daha açık ve anlaşılır olması için infaz oranları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.

Kural olarak infaz oranı 1/2’dir.

İnfaz Oranı 2/3 Olan Haller

  • Kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83) süreli hapis cezasına mahkum olanlar,
  • Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan (madde 87, fıkra iki, bent d) süreli hapis cezasına mahkum olanlar,
  • İşkence suçundan (madde 94 ve 95) ve eziyet suçundan (madde 96) süreli hapis cezasına mahkum olanlar,
  • Cinsel saldırı (madde , ikinci fıkra hariç), reşit olmayanla cinsel ilişki (madde , ikinci ve üçüncü fıkra hariç) ve cinsel taciz (madde ) suçlarından süreli hapis cezasına mahkum olanlar,
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan (madde , , ve ) hapis cezasına mahkum olan çocuklar,
  • Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan (madde , , , , , ve ) süreli hapis cezasına mahum olanlar,
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde ) hapis cezasına mahkum olan çocuklar,
  • Tekerrür halinde işlenen suçlar,
  • Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından (madde ilâ ) süreli hapis cezasına mahkum olanlar,
  • Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar,
  • Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olan çocuklar,
  • 1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olanlar hakkında koşullu salıverilme oranı üçte iki olarak uygulanır.

İnfaz Oranı 3/4 Olan Haller

  • Cinsel saldırı suçu (TCK m/2)
  • Cinsel istismar suçu (TCK m)
  • Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu (TCK m/)
  • Uyuşturucu madde ticareti suçu (TCK m)
  • sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar.

Müebbet Hapis ve Ağırlaştırılmış Müebbet Hapislerde İnfaz Süresi

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını,
  • Müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 24 yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.
  • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 36,
  • Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 30,
  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 36,
  • Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 30,
  • Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 28 yıldır.
  • Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûmiyet hâlinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 36 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 yılını cezaevinde çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.
  • Ancak, bu süreler;
  • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde kırk,
  • Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuzdört,
  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla kırk,
  • Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuzdört,
  • Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yıldır.

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Yasağı

Koşullu salıverilme (şartlı tahliye) hükümlerinin uygulanamayacağı haller şunlardır:

  1. Devletin Güvenliğine Karşı Suçlardan,
  2. Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlardan ,
  3. Milli Savunmaya Karşı Suçlardan

birinin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi dolayısıyla “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûmiyet” hâlinde, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.

  • sayılı kanunun /3. Maddesine göre; İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
  • sayılı Kanun uyarınca idam cezası hapis cezasına çevrilen hükümlüler şartlı tahliye hükümlerinden yararlanamaz.

Koşullu Salıverilmede Denetim Süresi &#; Denetimli Serbestlik

Koşullu salıverilen hükümlünün tabi olacağı denetim süresi; infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre kadardır. Örneğin; nitelikli hırsızlık suçundan 8 yıl hapis cezasına mahkum edilen bir kişinin infaz kurumunda geçirmesi gereken süre 4 yıldır. Bu durumda denetim süresi bu hükümlü açısından 4 yıl olacaktır.

Süreli hapis cezalarında geri kalan ceza miktarı denetim süresini oluşturur. Ancak bu süre süreli hapis cezalarında tahliye tarihini geçemez. Denetim süresinde hükümlü, infaz kurumunda öğrendiği meslek ve sanatı bir kamu kurumunda  veya özel olarak aynı meslek veya sanatı yerine getiren  bir başkasının gözetimi altında, ücret karşılığı çalıştırılabilir. Onsekiz yaşını bitirmemiş hükümlüler, denetim süresinde eğitimlerine, gerektiğinde barınma olanağı da bulunan bir eğitim kurumunda devam ederler.

CGTİHK m. /10 uyarınca; İnfaz hâkimi, koşullu salıverilen hükümlünün kişiliğini ve topluma uyumdaki başarısını göz önünde bulundurarak; denetim süresinin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmadan veya herhangi bir yükümlülük belirlemeden geçirilmesine karar verebileceği gibi, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasını veya belirlenen yükümlülükleri denetim süresi içinde kaldırabilir. Buna göre koşullu salıverilen kişi;

  • Denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulabilir.
  • Belli yükümlülükleri yerine getirmeye tabi tutulabilir.
  • Hem denetimli serbestlik tedbirine hem belli yükümlülükleri yerine getirmeye tabi tutulabilir.
  • Ne denetimli serbestlik tedbirine ne belli yükümlülükleri yerine getirmeye tabi tutulmayabilir.
  • Denetimli serbestlik tedbiri ve belli yükümlülükleri yerine getirme denetim süresi içinde kaldırılabilir.

Yukarıda sayılan hallerde denetim süresinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişi görevlendirilebilir. Bu durum hakimin takdirinde olmakla birlikte uygulanmasındaki amaç suçlunun sosyal hayata yeniden dönmesidir.

Koşullu Salıverilme ve Denetimli Serbestlik İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Koşullu salıverilme için gereken şartlar, ülkeye göre değişebilir ancak genellikle aşağıdaki unsurları içerir:

  1. Belirli bir süre cezaevinde yatmış olmak: Koşullu salıverilme için belirli bir süre cezaevinde yatmış olmak gereklidir. Bu süreler kanunda her suç için ayrı ayrı düzenlenmiştir.
  2. İyi halli geçirmiş olması: Mahkumun cezaevi süresince iyi bir davranış sergilemesi ve suç işlememesi gerekmektedir.
  3. Eğitim ve rehabilitasyon programlarına katılım: Koşullu salıverilme için, mahkumun cezaevinde verilen eğitim ve rehabilitasyon programlarına düzenli olarak katılması gerekmektedir.
  4. İş bulma: Mahkumun, serbest bırakıldıktan sonra iş bulma çabası içinde olması ve işini koruması gerekmektedir.
  5. Adli kontrol: Bazı durumlarda, mahkum koşullu salıverilme kararı aldıktan sonra adli kontrol altında tutulabilir. Bu adli kontrol şartları arasında; mahkumun belirli saatlerde evde olması, belirli yerlere gitmesinin yasaklanması ve belirli kişilerle görüşmesinin yasaklanması yer alabilir.
  6. Mağdurlara tazminat ödemesi: Mahkum, suçu nedeniyle mağdur olan kişilere tazminat ödemesi gerekebilir.
  7. Şartlı tahliye memuruyla çalışma: Mahkum, koşullu salıverilme süreci boyunca bir şartlı tahliye memuru ile çalışmak ve onun yönergelerine uymak zorundadır.

Koşullu salıverilme kararı, mahkumun suç geçmişi, davranışları, rehabilitasyon ve eğitim programlarına katılımı, suçun ciddiyeti ve topluma uyum sağlama potansiyeli gibi faktörlere göre verilir. Bu nedenle, koşullu salıverilme şartları ülkeye ve mahkumun durumuna göre farklılık gösterir.

Koşullu Salıverilme ile Denetimli Serbestlik Farkı

Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere koşullu salıverilme kararı denetimli serbestlik uygulamasının bitmesinden sonra verilmiş olan bir karardır. Denetimli serbestliğin koşullu salıverilmeden farkı; denetimli serbestlik koşullu salıverilmeden önce hükümlünün sosyal hayata uyum sağlayıp sağlayamamasını incelemektir. Böylece koşullu salıverilme durumu gerçekleştiğinde, hükümlü kişinin dışarıda insanlarla ilişkilerini nasıl gerçekleştireceği, yaşantısını nasıl devam ettireceği ve suçunu tekrarlayıp tekrarlamayacağının gözlemlenmesi mümkün olacaktır. Bunun için de kişi tahliye edilerek denetim altında dışarıda tutulur.

Koşullu Salıverilmenin Hesaplanması

sayılı yasnın7/3. Maddesi uyarınca hapis cezasının ertelenmesi, koşullu salıverilme ve tekerrürle ilgili olanlar hariç, infaz rejimine ilişkin hükümler derhal uygulanır. hapis cezasının ertelenmesi, koşullu salıverilme ve tekerrürle ilgili hükümlerde ise suç tarihinde yürürlükte olan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanundan hangisi lehe ise, o yasaya göre uygulama yapılır. Özellikle müddetnamenin hazırlanmasında koşullu salıverilme tarihinin belirlenmesi açısından lehe kanun uygulanır. Bu kapsamda;

Sayılı  Yasanın /16 funduszeue.info gereğince, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Milli Savunmaya karşı suçlardan birinin, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi dolayısıyla Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde, şartla salıverilme hükümleri uygulanmayacaktır.. Hükümlü ölünceye kadar cezaevinde kalacaktır.

sayılı yasadan önce; ( sayılı KHK ve sk. Geçici 6/1. Maddenin önceki hali) ile, tarihinden önce işlenen suçlarda, istisna olarak belirtilenler suçlar hariç, (1/2) şartla tahliye indirimi ve 2 yıl denetimli serbestlikten yararlanıyordu. Açığa ayrılma yönetmeliği Geçici 1. funduszeue.info gereği 3 gün cezaevinde yatıyor, İnfaz Hakiminin vereceği Denetimli Serbestlik kararı ile cezaevinden çıkıyordu.

sayılı yasa ile;

a) sayılı CGTİHK&#;nin /2. funduszeue.info gereği, Şartla tahliye indirimi; (2/3) den, (1/2)&#;ye,

b) sayılı CGTİHK&#;nin geçici 6/1. maddesinde değişiklik yapılarak, Denetim süresi; “1” yıldan “3” yıla çıkarılmıştır. Önceki yasada bu haktan yararlanmak için açık infaz kurumuna ayrılmak gerekiyordu, ancak yapılan değişiklik ile, sayılı CGTİHK Geçici 6/3. maddesi gereği, &#;İyi halli olmak koşuluyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler hakkında da uygulanacağı&#; için, kapalı ceza evinde olanlar da bu haktan yararlanabileceklerdir.

Koşullu Salıverilmede Lehe İnfaz Yasasını Belirlemede Usul

sayılı yasanın 7/3. Maddesi uyarınca “Şartlı tahliye, erteleme, tekerrür hariç, infaz rejimine ilişkin hükümler derhal uygulanacaktır. Kanunun bu hükmü şartla tahliyede lehe kanun hükmünün geçerli olacağını belirtmektedir. Özellikle müddetnamenin hazırlanmasında, koşullu salıverme tarihinin belirlenmesi açısından suç tarihinde yürürlükte bulunan yasa ile sonradan yürürlüğe giren yasadan hangisi lehe ise, o yasaya göre uygulama yapılacaktır. Bu kapsamda;

1. tarihinden önce işlenen suçlardan verilen cezalarda koşullu salıverme tarihinin hesaplanmasında; adi suçlar ve terör suçları olmak üzere iki başlık altında incelemek uygun olacaktır. Buna göre; adi suçlar açısından, sayılı yasanın geçici 1. Maddesine göre, terör suçları açısından ise sayılı yasanın geçici 4. Maddesine göre yapılacaktır. İlgili kanun maddelerinde belirtilen süreler ceza infaz kurumunda  fiilen geçirildiği takdirde iyi hal şartı aranmaksızın koşullu salıfunduszeue.info bilgiler ışığında;

  • Adi Suçlar Açısından; sayılı yasanın ek Maddesindeki ayda 6 gün indirim yoktur ve iyi hal şartı aranmaz.)
    • Ölüm Cezaları için: 10 Yıl Yatar.
    • Müebbet Hapis için : 8 Yıl Yatar.
    • Diğer Cezalar için : ( 1/5 )’ İni Yatar( 1 yıl 3 aylık hapis cezasının yatarı 3 aydır.)
  • Terör Suçları Açısından : sayılı yasanın ek Maddesindeki ayda 6 gün indirim yoktur ve iyi hal şartı aranmaz.)
    • Ölüm Cezaları    : 20 Yıl Yatar.
    • Müebbet Hapis   : 15 Yıl Yatar.
    • Diğer Cezalar     : ( 1/3 )’ ini Yatar.

Bu sürelerin tayininde hükümlülerin tutuklu kaldığı süreler de hesaba katılır.

2. tarihleri arasında işlenen suçlarda verilen cezalarda koşullu salıvermenin hesaplanmasında;

  • Adi Suçlar Açısından; alınan hapis cezasının infazı sayılı mülga İnfaz Yasası’nın 19 ve ek-2 maddeleri uyarınca yerine getirilecektir.

sayılı mülga İnfaz Yasası 19/1 maddesince; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler 25 yıllarını; müebbet ağır hapis cezasına hükümlüler 20 yıllarını; diğer şahsî hürriyeti bağlayıcı cezalara mahkûm edilmiş olanlar hükümlülük süresinin 1/2&#;ni; çekmiş olup da Tüzüğe göre iyi halli hükümlü niteliğinde bulundukları takdirde, talepleri olmasa dahi şartlı salıverilirler.

sayılı mülga İnfaz Yasası ek-2 maddesince; “ …. yarı açık veya açık müesseselere nak olunan hükümlülerin; anılan müesseselerde kaldıkları her ay için 6 gün, Maddenin 1,2 ve 3. göre tespit edilecek koşullu salıverilme tarihlerinden indirilmek suretiyle koşullu salıverilme işlemi yapılır.”

Hak ederek tahliye tarihi, tüm ceza üzerinden hükümlünün gözaltında veya tutuklulukta kaldığı sürelerde yapılacak olan indirimler sonucunda bulunur.

3. Suç tarihinin 01/06/’ den önce olması halinde ; sayılı mülga infaz yasası ile sayılı CGTİHK ‘dan hangisi lehe ise tespiti yapılıp o yasaya göre uygulama yapılacaktır.

4. Suç tarihinin 01/06/’ den sonra olması halinde; her halükarda bu tarihte yürürlüğe giren sayılı CGTİHK’ na göre cezanın infazı yapılır.

5. Suç tarihinin 01/07/’ dan önce olması halinde ; sayılı yasanın TCK 83, 87/2-d, 94, 95,96, ve Mit Kanunu(1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu )kapsamına giren suçlarda;

  • Tekerrür uygulaması yapıldığı takdirde, koşullu salıverme hesabında hangisi hükümlünün lehine ise, 1/2 + tekerrüre esas ilam veya 2/3 oranı üzerinden,
  • Tekerrür uygulaması yapılmadığı takdirde, koşullu salıverme hesabında, 1/2 oranı üzerinden,

hesaplama yapılır.

6. Suç tarihinin 01/07/’ dan sonra olması halinde; sayılı yasanın TCK 83, 87/2-d, 94, 95,96, ve Mit Kanunu(1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu) kapsamına giren suçlarda;

  • Tekerrür uygulaması yapıldığı takdirde, koşullu salıverme hesabında doğrudan 2/3 oranı üzerinden,
  • Tekerrür uygulaması yapılmadığı takdirde, koşullu salıverme hesabında 1/2 oranı üzerinden,

hesaplama yapılır.

7. 28/06/ tarihinden önce;

sayılı kanunun /2, , / ve Maddelerinde düzenlenen suçlar açısından suç tarihi 28/06/ öncesi suçların koşullu salıverilme oranları 2/3 olarak uygulanmaktaydı.

8. 28/06/ tarihinden sonra;

28/06/ tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve sayılı yasanın Maddesi ile sayılı yasanın Maddesine eklenen 8. Ve 9. Fıkralarla, sayılı yasa ile değişik sayılı yasanın Maddesinin 9. Fıkrasında çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet cezası ile nci maddesinin ikinci fıkrasında tanımlanan cinsel saldırı suçundan, üncü maddesinde tanımlanan çocukların cinsel istismarı suçundan, üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında tanımlanan reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan, inci maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında koşullu salıverme hükümleri uygulanacağı düzenlenmiştir. 28/06/ tarihinden sonra işlenen bu suçlardan dolayı verilen süreli hapis cezaları bakımından koşullu salıverilme oranı, 3/4 olarak uygulanacaktır sayılı yasa ile değişik sayılı yasanın Maddesi 8. ve 9. Fıkralarında belirtilen hallerde;

  • ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında 39 yılını,
  • müebbet hapis cezasında 33 yılını
  • Birden fazla süreli hapis cezasının miktarı ne olursa olsun cezaevinde en fazla geçirilecek süre 32 yılı
  • diğer süreli hapis cezalarında cezanın 3/4 ünü

infaz kurumunda iyi halli çektikleri takdirde koşullu salıvermeden yararlanabilirler.

Koşullu salıvermede lehe kanun hükmü geçerlidir. Bu doğrultuda sırasıyla;

  • Hükümlünün işlediği suçun suç tarihindeki infaz kanununa göre yatacağı süre hesaplanır,
  • Yine hükümlünün yakalanıp ceza evine alındığı tarihte yürürlükte olan infaz kanununa göre müddetnamesi (Süre Belgesi) yapılarak yatacağı süre hesaplanır.
  • Ayrıca suç tarihi ile yakalandığı tarih arasında çıkmış bir infaz yasası varsa buna göre de müddetnamesi hesaplanır.

Koşullu salıverme açısından hükümlünün en lehine olan infaz kanunu uygulanır ve buna göre müddetname yapılarak hükümlünün ceza evinde kalacağı süre belirlenir.

  • Hükümlünün yararlanacağı denetim süresi belirlenirken de suç tarihi, infaz tarihi, işlenen suçun türü ve istisna suçlardan olup olmadığı dikkate alınır ve en lehine olan hangisi ise o uygulanır. Sonuçta hükümlünün ceza evinde kalacağı süre hesaplanırken, koşullu salıverme ve denetim süresi dikkate alınarak en lehine olan belirlenip buna göre hareket edilmelidir.
  • Birden fazla hapis cezası varsa tüm cezalar toplanır. Toplam cezanın ( istisna suçlar hariç) 1/2’si bulunur, hesaplanan bu cezadan 3 yıl denetimli serbestlik tedbiri düşüldüğünde kalan süre mahkumun denetimli serbestlik altında şartlı tahliye olabilmesi için cezaevinde kalması gereken süredir. Örneğin, 8 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 8 yıl hapis cezasının 1/2’si 4 yıldır. 4 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 1 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.

Koşullu Salıverilmenin Geri Alınması

Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, infaz hâkiminin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır.( sayılı CGTİHK m. /12 )

Hakkında koşullu salıverilme kararı verilen hükümlü koşullu salıverilme süresi boyunca denetime tabi tutulabilecektir. Ancak kişi bu süre içerisinde denetim kararına uymaz ya da tekrar bir suç işlerse koşullu salıverilme kararı geri alınabilecektir koşullu salıverilme kararı geri alındıktan sonra hükümlü cezasının kalan kısmını ceza infaz kurumlarında geçirecektir.

Koşullu salıverilme kararları hapis cezaları için geçerlidir. Örneğin bir kimse işlemiş olduğu suç sebebiyle cezalandırılmış ancak ceza hapis cezasının dışında bir yaptırıma örneğin adli para cezasına hükmedilmiş ise, bu durumda şartlı tahliyenin geri alınmasından bahsedilmesi mümkün olmayacaktır.

Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün;

  • Sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katı sürenin,
  • Yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde, bu yükümlülüklere uymama tarihi ile hak ederek salıverilme tarihi arasındaki süreyi geçmemek koşuluyla ihlalin niteliğine göre takdir edilecek bir sürenin,

ceza infaz kurumunda aynen çektirilmesine karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez.( sayılı CGTİHK m/13)

  • Geri Almaya Karar Verecek Makam

Hükümlü, geri kalan süre içinde işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm edilirse ya da bağlı tutulduğu yükümlülükleri yerine getirmezse hükmü veren ilk derece mahkemesinin bulunduğu yer infaz hâkimliği, cezaların toplandığı hâller ile hükmün bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmiş olması hâlinde ise m/2’ye göre belirlenen infaz hâkimliği tarafından koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dosya üzerinden karar verilir. Bu kararlara karşı itiraz yolu açıktır. ( sayılı CGTİHK m/15)

Koşullu Salıverilmenin Kaldırılması  Kararına İtiraz

Koşullu salıverilmenin kaldırılması yönündeki karar itiraza tabi bir karardır. Hükümlünün bu karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş karar için itirazı Ağır Ceza Mahkemesi inceleyecektir. Ancak karar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş ise itiraz kararı veren mahkemenin kendisini numara olarak izleyen bir sonraki Ağır Ceza Mahkemesince incelenir.  Örneğin Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi koşullu salıverilmenin kaldırılmasına karar vermiş ise bu karara karşı itiraz Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılacaktır. İtirazın reddi halinde hükümlü cezasını tekrar ceza infaz kurumunda infaz edecektir. Ancak itirazın kabul edilmesi halinde ilk verilmiş olan koşullu salıverilme kararı devam edecektir. CGTİHK m/14 uyarınca;  denetim süresi yükümlülüklere uygun ve iyi halli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.

Koşullu Salıverilme &#; Şartlı Tahliye Yargıtay Kararları

Yargıtay 1. C.D. 30/01/ tarih,/ E. / K.

  • Koşullu Salıverilme &#; Şartlı Tahliye

Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 08/05/ tarihli ve / esas, / karar sayılı ilâmında belirtildiği üzere, hükümlünün infazının durdurularak tahliye edildiği 24/04/ tarihinden sonraki süreçte kötü halli olduğunu kabul etmeye imkan bulunmadığı, genel kural olarak iyi halli olduğunun kabul edilerek sayılı Kanunun /1. maddesine göre iyi halliliği nedeniyle koşullu salıvermeden yararlandırılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmediğinden bahisle sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu Yüksek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü&#;nün 30/09/ gün ve Kyb sayılı yazılı istemlerine müsteniden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi ile Dairemize ihbar ve dava evrakı gönderilmekle, incelenerek gereği düşünüldü; İzmir Ağır Ceza Mahkemesinin 30/06/ tarihli ve / değişik iş sayılı Kararının sayılı CMK&#;nun maddesi uyarınca KANUN YARARINA BOZULMASINA

Yargıtay 1. C.D. 10/12/ tarih,/ E. / K.

  • Koşullu Salıverilme &#; Şartlı Tahliye

…Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 20/04/ tarihli ve / değişik iş sayılı Kararı ile, sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun /6. maddesinde yer alan, &#;Koşullu salıverilen hükümlünün tâbi tutulacağı denetim süresi, yukarıdaki fıkralara göre infaz kurumunda geçirilmesi gereken sürenin yarısı kadardır. Ancak süreli hapislerde hakederek tahliye tarihini geçemez.&#; şeklindeki, anılan Kanunun / maddesinde yer alan &#;Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hâkimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır.&#; şeklindeki ve yine aynı Kanunun / maddesinde yer alan, &#;Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün; a) Sonraki suçu işlediği tarihten itibaren kalan cezasının aynen, b) (Değişik bend/05/ S.K./funduszeue.info) Yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde, bu yükümlülüklere uymama tarihi ile hak ederek salıverilme tarihi arasındaki süreyi geçmemek koşuluyla takdir edilecek bir sürenin, Ceza İnfaz Kurumunda çektirilmesine karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez.&#; şeklindeki ve / maddesinde yer alan, &#;Denetim süresi yükümlülüklere uygun ve iyi hâlli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.&#; şeklindeki hükümlere göre hükümlünün belirlenen denetim süresi içerisinde tekrar suç işlediği takdirde koşullu salıverilmenin geri alınacağı, sayılı Kanunun maddesinin 2. fıkrası dikkate alındığında hükümlü &#; hakkındaki denetim süresinin 2 yıl 9 ay 14 gün olduğu, hükümlü hakkındaki kesinleşmiş 14 yıl hapis cezasına mahkûmiyet sebebiyle 17/09/ tarihinden geçerli olmak üzere 14/09/ tarihinde koşullu salıverilme kararı verildiği, bu tarihten ikinci suçun işlediği tarih olan 20/01/ tarihine kadar geçen süreden denetim süresinin daha az olduğundan hükümlü hakkında şartlı tahliyenin geri alınması şartlarının oluşmadığından bahisle şartla tahliyenin geri alınmasına ilişkin kararın kaldırılmasına karar verilmiş ise de; sayılı Kanunun /6. maddesindeki düzenleme ile toplam ceza miktarını aşabilecek şekilde mahrumiyetlerin önüne geçmenin amaçlandığı, ancak bihakkın tahliye tarihine kadar infaz sürecinin devam ettiği, bu itibarla bihakkın tahliye tarihinden önce ikinci suçun işlenmesi hasebiyle hükümlünün ikinci suçu işlediği tarih olan 20/01/ tarihi ile bihakkın tahliye tarihi olan 09/02/ tarihi arasındaki sürenin aynen çektirilmesine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, itirazın reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesinde isabet görülmediğinden bahisle sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu Yüksek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün 17/04/ gün ve Kyb sayılı yazılı istemlerine müsteniden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi ile Dairemize ihbar ve dava evrakı gönderilmekle, incelenerek gereği düşünüldü; Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin tarihli ve / değişik iş sayılı Kararının sayılı funduszeue.info maddesi uyarınca KANUN YARARINA BOZULMASINA

Yargıtay 1. C.D. 26/11/ tarih, / E. / K.

  • Koşullu Salıverilme &#; Şartlı Tahliye

“Taksirle adam öldürme suçundan Antalya 2. Ağır Mahkemesinin 01/03/ tarihli ve / esas, / sayılı kararı ile 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına hükümlü &#;’ın, cezasının infazı sırasında, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle tahliyesine ilişkin Burdur İnfaz Hâkimliğinin 20/11/ tarihli ve / esas, / sayılı kararını müteakip, hükümlünün sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin maddesi ile sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a / maddeleri uyarınca 23/02/ tarihinden itibaren geçerli olmak üzere koşullu salıverilmesine ilişkin Antalya Ağır Ceza Mahkemesinin 17/10/ tarihli ve / değişik iş sayılı kararını takiben, sanığın şartla tahliye tarihinden sonra yeniden suç işlediğinden bahisle şartla tahliyesinin geri alınması ile ikinci suç tarihi olan 04/04/ tarihi ile bihakkın tahliye tarihi olan 14/05/ tarihleri arasındaki sürenin aynen çektirilmesine dair Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 20/06/ tarihli ve / esas, / sayılı ek kararına karşı yapılan itirazın reddine dair Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 16/07/ tarihli ve / değişik iş sayılı kararı ile ilgili olarak;

Ağır Ceza Mahkemesinin 20/06/ tarihli ve / esas, / sayılı ek kararına karşı yapılan itirazın bu yönüyle kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde itirazın reddine karar verilmesinde isabet görülmediğinden bahisle sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu Yüksek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün gün ve Kyb sayılı yazılı istemlerine müsteniden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi ile Dairemize ihbar ve dava evrakı gönderilmekle, incelenerek gereği düşünüldü;

Yargıtay C.D. 21/01/ tarih, /22 E. / K.

  • Koşullu Salıverilme &#; Şartlı Tahliye

“… sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına İlişkin Kanun’un maddesinde hükümlülerin disiplin cezalarını gerektiren eylemlerinin öğrenilmesinden itibaren en geç iki gün içinde soruşturmaya başlanılacağı, soruşturmanın en geç 7 gün içinde tamamlanarak düzenlenen raporun disiplin kuruluna sunulacağı ve disiplin kurulunca da en geç 3 gün içinde karar verileceği şeklindeki emredici düzenlemeye karşın, anılan sürelere riayet edilmeyerek hükümlünün&#;E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna girdiği 09/02/ tarihinden yaklaşık 4 ay sonra hakkında disiplin cezası verilmesi karşısında hükümlü hakkındaki hücreye koyma cezasının onaylanmasına karar verilemeyeceği gözetilmeden,&#;İnfaz Hakimliği&#;nin 12/07/ tarihli, / esas, / sayılı kararına yönelik itirazın bu yönlerden kabulü yerine, yazılı şekilde reddine karar verilmesi sebebiyle,&#;Ağır Ceza Mahkemesinin 18/07/ tarihli ve / değişik iş sayılı kararında,

maddesi uyarınca anılan kararın kanun yararına bozulması isteminde bulunulmakla gereği görüşülüp düşünüldü;

ÖDÜLLENDİRME
Madde 51 – (Değişik: 24/1//6 md.)

(1) Hükümlüler, kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilirler.
(2) Bu madde hükümleri, çocuk hükümlüler için de geçerlidir.
(3) Hükümlülere verilebilecek ödüller şunlardır:
a) Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmidört saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilir.
b) Çocuk hükümlülere, en geç iki ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmidört saate kadar ana ve babasıyla veya vasisiyle kurum ya da eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilir.
c) Haftalık ziyaret süresi iki saate kadar uzatılabilir.
d) Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilir.
e) Üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilir.
f) Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir.
g) Sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanmaları sağlanabilir.
h) Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilir.
ı) Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkânı verilebilir.
j) Hediye verilebilir.
k) Takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilir.
(4) Ödüllendirme sisteminin usul ve esasları ile bu ödüllerden yararlanmanın kapsam ve şartları, suç türleri dikkate alınarak yönetmelikle belirlenir.

Avukat ve noterle görüşme hakkı
MADDE (1) Hükümlü, avukatlık mesleğinin icrası çerçevesinde avukatları ile vekâletnamesi olmaksızın en çok üç kez görüşme hakkına sahiptir.
(1) 24/1/ tarihli ve sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile bu fıkrada yer alan “Nakil” ibaresi “Görevli nezaretinde yapılan nakiller” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) Avukat ve noter ile görüşme, meslek kimliklerinin ibrazı üzerine, tatil günleri dışında ve çalışma saatleri içinde, bu iş için ayrılan görüşme yerlerinde, konuşulanların duyulamayacağı, ancak güvenlik nedeniyle görülebileceği bir biçimde yapılır.
(3) Avukatlar, vekâletnameleri olsa da aynı anda birden fazla hükümlü ile görüşme yapamazlar.
(4) (Değişik: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) Görüşme sırasında; hükümlünün avukatına veya avukatın hükümlüye verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmaya ilişkin olarak kendilerinin tuttukları kayıtlar incelenemez; hükümlünün avukatı ile yaptığı görüşme dinlenemez ve kayda alınamaz. (1)
(5) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.
(6) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) İnfaz hakimliği hükümlünün; kurallara uyumunu, toplum veya ceza infaz kurumu bakımından arz ettiği tehlikeyi ve rehabilitasyon çalışmalarındaki gelişimini değerlendirerek, kararda belirttiği süreyi üç aydan fazla olmamak üzere müteaddit defa uzatabileceği gibi kısaltılmasına veya sonlandırılmasına da karar verebilir.
(7) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) Beşinci fıkra kapsamına giren hükümlünün yaptığı görüşmenin, aynı fıkrada belirtilen amaca yönelik yapıldığının anlaşılması hâlinde, görüşmeye derhal son verilerek, bu husus gerekçesiyle birlikte tutanağa bağlanır. Görüşme başlamadan önce taraflar bu hususta uyarılır.
(8) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) Hükümlü hakkında, yedinci fıkra uyarınca tutanak tutulması hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemiyle hükümlünün avukatlarıyla görüşmesi infaz hâkimince altı ay süreyle yasaklanabilir. Yasaklama kararı, hükümlüye ve yeni bir avukat görevlendirilmesi için derhal ilgili baro başkanlığına bildirilir. Cumhuriyet başsavcılığı baro tarafından bildirilen avukatın değiştirilmesini baro başkanlığından isteyebilir. Bu fıkra hükmüne göre görevlendirilen avukata, 23/3/ tarihli ve sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13 üncü maddesine göre ücret ödenir.
(9) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) İnfaz hâkimi tarafından bu madde uyarınca verilen kararlara karşı sayılı Kanuna göre itiraz edilebilir.
____________________________
(1) 3/10/ tarihli ve sayılı KHK’nin 6 ncı maddesiyle, bu fıkradan sonra gelmek üzere (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11) numaralı fıkralar eklenmiş ve mevcut (5) numaralı fıkra buna göre teselsül ettirilmiş, daha sonra bu hüküm 1/2/ tarihli ve sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.

(10) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) Bu madde hükümleri 9 uncu maddenin üçüncü fıkrasına göre yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile beşinci fıkradaki suçlardan hükümlü olup, başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlüler hakkında da uygulanır.
(11) (Ek: 3/10/KHK/6 md.; Aynen kabul: 1/2//6 md.) Tutuklular hakkında bu madde hükümlerine göre karar vermeye soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında mahkeme yetkilidir.
(12) (Ek ibare: 25/5//5 md.) Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve karşılıklılık esasına uygun olmak koşuluyla, Yabancı ülkelerde haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılmakta olan, yabancı ülke veya uluslararası yargı mercilerinde dava açmak isteyen, leh veya aleyhine açılmış davası olan Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu hükümlülerle yabancı uyruklu avukatları, bu soruşturma ve kovuşturma, açılacak veya açılmış davalarla sınırlı olmak ve vekâletname sunmak koşuluyla görüşebilirler. Vekâletnamesi olmayan yabancı uyruklu avukatlar, hükümlü ile Türkiye barolarına kayıtlı bir avukatla birlikte görüşme yapabilirler. (1)

Kültür ve sanat etkinliklerine katılma, ifade özgürlüğü
Madde (1) Ceza infaz kurumlarında, olanaklar elverdiğince, kültürün ve sanatın çeşitli dallarını temsil eden programlar hazırlanır ve hükümlülerin bunlara katılmaları hususundaki usûller düzenlenir.
(2) Bu programların temel hedefi, hükümlülerin ifade yeteneklerini geliştirmelerini ve bilgilerini artırmalarını sağlamaktır.
(3) Kurumun kültür ve sanat programları, Adalet Bakanlığınca belirlenen esaslara göre kurum en üst amiri tarafından düzenlenir. Bu maksatla Devletin kültür ve sanat işleriyle görevli kuruluşları gerekli yardımları yaparlar.
(4) Hükümlülerin ifade özgürlüğü çerçevesinde gerçekleştirebilecekleri yayın etkinlikleri, kurumda çalışma esaslarını düzenleyen hükümlere ve bu husustaki koşullara bağlıdır.

Kütüphaneden yararlanma
Madde (1) Ceza infaz kurumlarında, kurumun büyüklüğüne göre, kütüphane veya kitaplık oluşturulur. Kütüphanelerde veya kitaplıklarda verilen derslere kaynaklık edecek kitapların yanı sıra olanaklar ölçüsünde hükümlülerin boş zamanlarını değerlendirmelerini, okuma alışkanlığı edinmelerini ve kültür bakımından ufuklarını geliştirmelerini sağlayacak kitaplar da bulundurulur.
(2) Hükümlüye kurum kütüphanesinden yararlanma imkânı verilir.
(3) Bu hizmet, gezici kitaplıklarla da yerine getirilebilir.

Süreli veya süresiz yayınlardan yararlanma hakkı
Madde (1) Hükümlü, mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir.
____________________________
(1) 3/10/ tarihli ve sayılı KHK’nin 6 ncı maddesiyle, bu maddeye (4) numaralı fıkradan sonra gelmek üzere (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11) numaralı fıkralar eklenmiş ve mevcut (5) numaralı fıkra buna göre teselsül ettirilmiş, daha sonra bu hüküm 1/2/ tarihli ve sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.

(2) Resmî kurumlar, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler tarafından çıkartılan gazete, kitap ve basılı yayınlar, hükümlülere ücretsiz olarak ve serbestçe verilir. Eğitim ve öğretimine devam eden hükümlülerin ders kitapları denetime tâbi tutulamaz. (1)
(3) Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilmez.

Hükümlünün barındırılması ve yatırılması
Madde (1) Tehlikeli hâli bulunan hükümlü ancak bir veya üç kişilik odalarda, diğer hükümlüler ise kurumun fizikî yapısı, kapasite durumu ve güvenlik gerekleri göz önüne alınarak cezaevi yönetimi tarafından belirlenecek sayıda mahkûmun kalabileceği odalarda barındırılırlar.
(2) Her hükümlüye yöresel iklime uygun nitelikte tek tip yatak ve yeterli sayıda yatak takımı verilir.
(3) Kadınların erkeklerle, hükümlülerin tutuklularla, çocukların yetişkinlerle, örgüt veya çıkar amaçlı örgüt suçluları ile terör suçlularının Kanunda sayılan hâller dışında bir araya gelmelerine ve bağlantı kurmalarına izin verilmez.
(4) Oda ve kısımlarda iklim koşulları göz önüne alınarak yeterli yer, ışık, ısınma, havalandırma ve hijyen sağlanır.

Hükümlünün giydirilmesi
Madde (1) Muhtaç hükümlülere talepleri hâlinde, idare tarafından iklime ve sağlığa uygun giysiler verilir.
(2) Hükümlülerin giysileri, iç ve dış güvenlik görevlilerinin giymekte olduğu üniformalara benzer şekil ve renkte olamaz.
Hükümlünün bakıma muhtaç çocuklarının barındırılması
Madde (1) Anaları hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan sıfır-altı yaş grubundaki çocuklar, analarının yanında kalabilirler. Bu çocuklar gündüzleri ceza infaz kurumu bünyesindeki veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlara ait kreş ve gündüz bakımevlerinde barındırılırlar.
(2) Analarının yanında kalan çocuklara, yaş ve durumlarına ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verilir.
(3) Üç yaşını doldurmuş çocuklar, hâkim kararıyla çocuk yuvalarına veya yetiştirme yurtlarına yerleştirilebilirler. Bu çocukların belirlenecek bir program ve usule göre zaman zaman analarıyla temasları sağlanır.

Hükümlünün telefon ile haberleşme hakkı
Madde (1) Kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre idarenin kontrolündeki ücretli telefonlar ile görüşme yapabilirler. Telefon görüşmesi idarece dinlenir ve kayıt altına alınır. Bu hak, tehlikeli hâlde bulunan ve örgüt mensubu hükümlüler bakımından kısıtlanabilir. (2)
(2) Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde hükümlüler, ücretli telefonlarla serbestçe görüşme yapabilirler.
(3) Açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler altsoy, üstsoy, eş ve kardeşlerinin ölüm, ağır hastalık veya doğal afet hâllerinde, kuruma ait telefon ve faks cihazından derhâl yararlandırılırlar. Görüşmeler, tutanak ile belgelenir ve tutanaklar özel bir dosyada saklanır.
(4) Hükümlüler açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında, çocuk eğitimevlerinde araç telefonu, telsiz telefon veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçlarını bulunduramaz ve kullanamazlar.

(1) 2/7/ tarihli ve sayılı KHK’nin ıncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.
(2) 2/7/ tarihli ve sayılı KHK’nin ıncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.

Hükümlünün radyo, televizyon yayınları ile internet olanaklarından yararlanma hakkı
Madde (1)
Hükümlü, ceza infaz kurumlarında merkezî yayın sistemi bulunduğu takdirde bu sisteme bağlı olarak radyo ve televizyon yayınlarını izleme hakkına sahiptir.
(2) Merkezî yayın sistemi bulunmayan kurumlarda, yararlı olmayan yayınların izlenmesini ve dinlenmesini engelleyecek önlemler alınmak suretiyle bağımsız anten kullanılarak televizyon ve radyo izlenmesine ve dinlenmesine izin verilir. Bu cihazlar, bedeli kendisi tarafından ödenmek koşuluyla hükümlü adına kurumca satın alınır. Her ne biçimde olursa olsun dışardan gelenler tarafından getirilen radyo, televizyon ve bilgisayarlar kuruma alınmaz.
(3) Kapalı ve açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde ancak, eğitim ve iyileştirme programları çerçevesinde kurum yönetimince belirlenen yerlerde görsel ve işitsel eğitim araç ve gereçlerinin kullanımına izin verilebilir. Eğitim ve iyileştirme programları gerekli kıldığı takdirde denetim altında internetten yararlanılabilir. Hükümlü, odasında bilgisayar bulunduramaz. Ancak, Adalet Bakanlığının uygun görmesi hâlinde eğitim ve kültürel amaçlı olarak bilgisayarın ceza infaz kurumuna alınmasına izin verilebilir.
(4) Bu haklar, tehlikeli hâlde bulunan veya örgüt mensubu hükümlüler bakımından kısıtlanabilir.
Hükümlünün mektup, faks ve telgrafları alma ve gönderme hakkı
Madde (1) Hükümlü, bu maddede belirlenen kısıtlamalar dışında, kendisine gönderilen mektup, faks ve telgrafları alma ve ücretleri kendisince karşılanmak koşuluyla, gönderme hakkına sahiptir.
(2) Hükümlü tarafından gönderilen ve kendisine gelen mektup, faks ve telgraflar; mektup okuma komisyonu bulunan kurumlarda bu komisyon, olmayanlarda kurumun en üst amirince denetlenir.
(3) Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren mektup, faks ve telgraflar hükümlüye verilmez. Hükümlü tarafından yazılmış ise gönderilmez.
(4) Hükümlü tarafından resmî makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgraflar denetime tâbi değildir.

Hükümlüye dışarıdan gönderilen hediyeyi kabul etme hakkı (1)
Madde (1) Kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü, dinî bayram, yılbaşı veya kendi doğum günlerinde, dışarıdan gönderilen ve kurum güvenliği için tehlikeli olmayan bir hediyeyi kabul etme hakkına sahiptir. Bunun esas ve usûlleri Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte gösterilir.
Din ve vicdan özgürlüğü
Madde (1) Hükümlü, ceza infaz kurumunda, mensup bulunduğu dinin ibadetlerini, düzeni bozmayacak ve çalışmayı engellemeyecek biçimde serbestçe yerine getirebilir ve ibadette kullanılan eşyayı, dinî yaşamı bakımından zorunlu olan kitap ve eserleri temin ve bulunduğu yerlerde muhafaza edebilir.
(2) Hükümlünün, mensup bulunduğu dinin görevlilerince ziyaret edilmesine ve onlarla iletişim kurmasına, kurum güvenliğini tehlikeye düşürmemek koşuluyla izin verilir.

(1) 2/7/ tarihli ve sayılı KHK’nin ıncı maddesiyle, bu maddede yer alan “tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.

Hükümlünün muayene ve tedavi istekleri
Madde (1)
Hükümlü, beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için muayene ve tedavi olanaklarından, tıbbî araçlardan yararlanma hakkına sahiptir. Bunun için hükümlü öncelikle kurum revirinde, mümkün olmaması hâlinde Devlet veya üniversite hastanelerinin mahkûm koğuşlarında tedavi ettirilir.

Hükümlünün beslenmesi
Madde (1) Hükümlüye Adalet ve Sağlık bakanlıklarınca birlikte belirlenecek kalori esasına göre, sağlıklı ve güçlü kalması için nitelik ve nicelik olarak besleyici, sağlık koşullarına uygun, makul çeşitlilikte, yaş, sağlık, çalıştığı işin özelliği, dinî ve kültürel gerekleri göz önünde tutularak besin verilir ve içme suyu sağlanır.
(2) Hükümlü, kendisine verilen günlük besin ve ihtiyaç maddeleri dışındaki ihtiyaçlarını kurum kantininden sağlayabilir. Kantini bulunmayan kurumlarda, bu maddeler, idarenin izin ve kontrolü altında dışardan sağlanabilir.
(3) Hasta hükümlüye, kurum hekiminin belirleyeceği besinler verilir.
(4) Kurumda annesiyle birlikte kalan çocuklara ve süt emziren annelere durumlarına uygun gıda verilir.

İyileştirme programlarının belirlenmesi
Madde (1) Hükümlünün geçmişi, suçluluk nedenleri, suç sicili, fizik yeteneği ve ruhsal yapısı, kişisel doğası, arz edebileceği tehlike hâlleri, hapis cezasının süresi, salıverildikten sonraki beklentisi dikkate alınarak, toplumun hukuka uygun hareket eden ve üretken bir üyesi olarak yaşamını sürdürmesini sağlayacak ve bireysel ihtiyaçlarına uygun bir biçimde iyileştirme programları uygulanır. Bu programların hazırlanması ve uygulanması amacıyla ceza infaz kurumlarında eğitim ve psiko-sosyal hizmet servisleri oluşturulur.
(2) Hükümlü, amaca uygun iyileştirme gereklerinin gerçekleştirilebileceği kurumlara veya bölümlere yerleştirilir.

Hükümlülerin sayısı ve uygulanacak güvenlik tedbirleri
Madde (1) Hükümlülerin yerleştirildikleri kurum veya bölümlerde bireyselleştirmeyi mümkün kılacak sayıda bulundurulmalarına özen gösterilir.
(2) İyileştirme programları uygulanan grupların özelliklerine göre değişik güvenlik tedbirlerine yer verilir.
(3) Tehlikeli hâlde oldukları saptanan hükümlüler, bireyselleştirilmeleri için yapılacak çalışmalarda on kişiyi aşacak biçimde gruplandırılamaz.

Eğitim programları
Madde (1) Ceza infaz kurumlarında bulunduğu süre içinde hükümlüye, kişiliğini geliştirecek, eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak programlar uygulanır.
(2) Hükümlünün yaş, ceza süresi ve yeteneklerine öncelik verilerek ekonomik ve kültür durumuna uygun biçimde düzenlenen eğitim programları; temel eğitim, orta ve yüksek öğretim, meslek eğitimi, din eğitimi, beden eğitimi, kütüphane ve psiko-sosyal hizmet konularını kapsar.
Öğretimden yararlanma
Madde (1) Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin örgün ve yaygın, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yaygın öğretimden yararlanmaları sağlanır.
Dernekler, vakıflar, gönüllü kuruluşlar ve kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkiler
Madde (1) Hükümlülerin iyileştirilme çabalarında başarıya ulaşılması için dernekler, vakıflar ve gönüllü kişi ve kuruluşlar ile işbirliği yapılabilir. Kamu kurum ve kuruluşları bu maksatla olanakları ölçüsünde, gerekli yardımları yapmakla yükümlüdürler.

Hükümlünün muayene ve tedavisi
Madde (1) Kurumun sağlık koşullarının düzenlenmesi, hükümlünün acil veya olağan muayene ve tedavisi kurumun hekimi tarafından yapılır. Genel veya hastalık nedeniyle yapılan tüm muayene ve tedavi sonuçları, sağlık izleme kartına işlenir ve dosyasında saklanır.
(2) Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üniversitelerin sağlık kuruluşları, hükümlülerin tedavileri bakımından gerekli yardımları yapmakla görevlidirler.
(3) Rızası olsa bile hiçbir hükümlü üzerinde tıbbî deney yapılamaz.

Sağlık denetimi
Madde (1) Kurum hekimi, kurumu ayda en az bir kez denetleyerek genel ve özel önlem alınması gereken hastalıklar ile kurumda sağlık koşulları yönünden alınması gereken önerileri içeren bir rapor düzenler ve kurum yönetimine verir.
Hastaneye sevk
Madde (1) Hükümlünün sağlık nedeniyle hastaneye sevkine gerek duyulduğunda durum, kurum hekimi tarafından derhâl bir raporla ceza infaz kurumu yönetimine bildirilir.

İnfazı engelleyecek hastalık hâli
Madde (1) Kurum hekimi veya görevli hekim tarafından yapılan muayene ve incelemeler sonucunda hükümlünün cezasını yerine getirmesine engel olabilecek hastalığı saptanırsa durum, kurum yönetimine bildirilir.

Hükümlünün kendisine verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesi
Madde (1) Hükümlüler, hangi nedenle olursa olsun, kendilerine verilen yiyecek ve içecekleri sürekli olarak reddettikleri takdirde; bu hareketlerinin kötü sonuçları ile bırakacağı bedensel ve ruhsal hasarlar konusunda ceza infaz kurumu hekimince bilgilendirilirler. Psiko-sosyal hizmet birimince de bu hareketlerinden vazgeçmeleri yolunda çalışmalar yapılır ve sonuç alınamaması hâlinde, beslenmelerine kurum hekimince belirlenen rejime göre uygun ortamda başlanır.
(2) Beslenmeyi reddederek açlık grevi veya ölüm orucunda bulunan hükümlülerden, birinci fıkra gereğince alınan tedbirlere ve yapılan çalışmalara rağmen hayatî tehlikeye girdiği veya bilincinin bozulduğu hekim tarafından belirlenenler hakkında, isteklerine bakılmaksızın kurumda, olanak bulunmadığı takdirde derhâl hastaneye kaldırılmak suretiyle muayene ve teşhise yönelik tıbbî araştırma, tedavi ve beslenme gibi tedbirler, sağlık ve hayatları için tehlike oluşturmamak şartıyla uygulanır.
(3) Yukarıda belirtilen hâller dışında, bir sağlık sorunu olup da muayene ve tedaviyi reddeden hükümlülerin sağlık veya hayatlarının ciddî tehlike içinde olması veya ceza infaz kurumunda bulunanların sağlık veya hayatları için tehlike oluşturan bir durumun varlığı hâlinde de ikinci fıkra hükümleri uygulanır.
(4) Bu maddede öngörülen tedbirler, kurum hekiminin tavsiye ve yönetimi altında uygulanır. Ancak, kurum hekiminin zamanında müdahale edememesi veya gecikmesi hükümlü için hayatî tehlike doğurabilecek ise, bu tedbirlere ikinci fıkrada belirtilen şartlar aranmaksızın başvurulur.
(5) Bu madde uyarınca hükümlülerin sağlıklarının korunması ve tedavilerine yönelik zorlayıcı tedbirler, onur kırıcı nitelikte olmamak şartıyla uygulanır.

Hükümlüyü ziyaret
Madde (1) Hükümlü, belgelendirilmesi koşuluyla eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından haftada bir kez ve ayrıca kuruma kabullerinde, zorunlu hâller dışında bir daha değiştirilmemek üzere, ad ve adreslerini bildirdiği en fazla üç kişi tarafından, yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak üzere çalışma saatleri içinde ziyaret edilebilir. (Ek cümle: 24/1//9 md.) Çocuk hükümlüler için ziyaret süresi bir saatten az, üç saatten fazla olmamak üzere belirlenir.
(2) Birinci fıkrada belirtilenler dışındaki kimselerin ziyaretine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı olarak izin verilebilir.
(3) Görüşler, koşul ve süreleri Adalet Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikle kapalı ve açık olmak üzere iki biçimde yaptırılır.

Yabancı hükümlüleri ziyaret
Madde (1) Yabancı hükümlülerin, vatandaşı olduğu devletin diplomatik temsilciliği veya konsolosluğunun ziyaret istemleri, mevzuatta belirlenen esas ve usûllere uygun olarak geciktirilmeden yerine getirilir.
(2) Diplomatik temsilciliği veya konsolosluğu bulunmayan devletler vatandaşlığındaki hükümlüler ile mülteci veya vatansız olan hükümlülerin, yararlarını koruyan devletin diplomatik temsilciliği veya bu gibi kimseleri koruma görevini üstlenmiş ulusal veya uluslararası kuruluşlarla görüştürülmelerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.
(3) 83 üncü madde hükümleri saklıdır.

Adalet Bakanlığının ziyaret izni verme yetkisi (1)
Madde (1) (Değişik: 8/8/KHK/28 md.;İptal: Anayasa Mahkemesinin 18/7/ tarihli ve E.: / K.: / sayılı Kararı ile.; Yeniden düzenleme: 27/6//26 md.) Kurum, kurul ve kuruluşlar, heyet hâlinde veya bireysel olarak ceza infaz kurumlarını ziyaret edebilmek ve hükümlülerle görüşebilmek için Adalet Bakanlığından izin almak zorundadırlar. Bilimsel araştırma yapanlarla görsel ve yazılı basın mensupları hakkında da bu hüküm uygulanır. Adalet Bakanlığı talepte bulunan kişilerin hükümlüleri ziyaret etmelerine de izin verebilir.
(2) Hükümlü, denetim amacıyla Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle yetkisi kabul edilen kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ve Adalet Bakanlığının izniyle ziyaret edilebilir.
(3) Bu ziyaret ve görüşmelerde güvenliği tehlikeye düşürmeyecek tedbirler kurum yönetimince alınır. Ziyaret ve görüşmeler yasal zorunluluk olmadıkça kurum görevlilerinin gözetiminde yapılır.
(4) Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz. Önceden izin verilmiş olsa bile doğal afet, yangın ve ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda ziyaret ve görüşmeler ertelenebilir.

Ziyaret ve görüşlerde uyulacak esaslar
Madde (1) Kapalı ve açık ceza infaz kurumlarına ziyaret veya görüşe gelen resmî heyet ve özel kişiler, kurum güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunamaz, kurum güvenliği için alınan ve uygulanan yasal ve idarî tedbirlerin değiştirilmesini isteyemezler.
(2) Kurumun düzen ve güvenliğini, hükümlülerin sağlığını bozabilecek nitelikteki eşya ve maddeler ile her türlü iletişim araçları ve taşıma izin belgesi olsa da silâhlar kuruma sokulamaz. Ziyaret ve görüşlerde hükümlülere para, kıymetli evrak ve eşya verilemez.
(3) Kurum görevlileri ve dış güvenlik görevlileri dahil olmak üzere, sıfat ve görevi ne olursa olsun, ceza infaz kurumlarına girenler duyarlı kapıdan geçmek zorundadır. Bu kişilerin üstleri metal dedektörle aranır; eşyaları x-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirilir, ayrıca şüphe hâlinde elle aranır. Bu cihazların bulunmadığı yerlerde arama ve kontrol elle yapılır. Ancak milletvekilleri, mülkî amirler, hâkim, Cumhuriyet savcıları ve bu sınıftan sayılanlar, avukatlar, noterler, ceza infaz kurumları ve tutukevleri kontrolörleri, izleme kurulu başkan ve üyeleri, uluslararası sözleşmelerle yetkileri tanınmış kişi ve kuruluşların temsilcileri, ceza infaz kurumu ve tutukevi koruma birlik komutanı ile kurum müdürünün üstleri ağır cezayı gerektiren suçüstü hâlleri dışında elle aranamaz. Duyarlı kapı cihazının ikazının sürmesi hâlinde bu kişiler ancak, elle aramayı kabul ettikleri takdirde kuruma girebilirler. Ziyaret yerleri de ziyaret öncesi ve bitiminde aranır.
(4) Ceza infaz kurumlarına giren avukatlarca savunmaya ilişkin olduğu yazılı olarak beyan edilen belge ve dosyalar incelemeye tâbi tutulmaz.
(5) Konusu suç teşkil etmemekle birlikte ceza infaz kurumlarına sokulması yasak olan her türlü eşya, çıkışta sahibine verilmek üzere idare tarafından muhafaza altına alınır.
(6) Hükümlüler, odalarından çıkış ve dönüşlerinde ayrı yerlerde ve farklı memurlarca üst ve eşya aramasına tâbi tutulurlar.
____________________________
(1) Bu madde başlığı “Heyetlerin ceza infaz kurumlarını ziyaretleri” iken, 8/8/ tarihli ve sayılı KHK’nin 28 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiş olup, daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/ tarihli ve E.: / K.: / sayılı Kararı ile bu maddenin başlığı ve birinci fıkrası iptal edilmiş ve 27/6/ tarihli ve sayılı Kanunun 26 ncı maddesiyle bu maddenin başlığı metne işlendiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.

(7) Aramalarda insan onuruna saygı esastır.
(8) Ziyaret ve görüşlerde kurallara uymayan heyet ve kişilerin ziyaret ve görüşmeleri sürdürmelerine derhâl son verilir. Suç oluşturan davranışlar, ilgili idarî ve adlî makamlara bildirilir. Görüşme hakkına sahip özel kişilerin kurum güvenliğinin korunması amacıyla alınan tedbirlere aykırı davranışları ve istekleri nedeniyle görüşme hakları, kurumun en üst amirince bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir. Mevzuatın avukatlar bakımından getirdiği hükümler saklıdır.

Beden eğitimi
Madde (1)
Hükümlünün toplumsal, ruhsal ve bedensel gelişmelerini sağlamak amacıyla fizik ve ruhsal sağlık durumlarının elverdiği ölçüde spor, beden eğitimi ve eğlendirici etkinliklere katılmasına müsaade olunur ve olanaklar ölçüsünde yer ve araç sağlanır.
(2) Açık havada çalışmayan veya kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüye, hava koşulları elverdiği ölçüde, günde en az bir saat açık havada gezinmek olanağı verilir. Bu süre içerisinde bireysel spor da yapılabilir. Kurum dışındaki etkinliklere açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler katılabilirler.
Kütüphane ve kurslardan yararlanma
Madde (1) Hükümlü, çalışma saatleri dışında ve belirlenecek düzene göre idarece tertiplenen kurslara katılabilir ve kütüphaneden yararlanabilir. Bu konudaki programlar uzmanların önerileri ve hükümlünün istekleri dikkate alınarak kurum yönetimince belirlenir.

Koşullu salıverilmede iyi hâlin saptanması
Madde (1)
Hükümlünün, Kanunun nci maddesinde öngörülen süreleri, ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara içtenlikle uyarak, haklarını iyi niyetle kullanarak, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirerek geçirmiş ve uygulanan iyileştirme programlarına göre de toplumla bütünleşmeye hazır olduğunun disiplin kurulunun görüşü alınarak idare kurulunca saptanmış bulunması gerekir.
Salıverilme öncesi için önlem ve ilişkiler
Madde (1) Hükümlünün salıverildikten sonraki geleceğini düzenlemeyi düşünmesini sağlayıcı tedbirler alınır ve toplumla uyumu ile ailesinin çıkarları için bu konularda hizmet veren resmî ve özel kuruluş veya kişilerle ilişki kurması doğrultusunda katkı ve yardımda bulunulur.
Hükümlüye iş bulmada yardım (1)
Madde (1) Hükümlü, salıverildiğinde iş bulması veya kendi işini kurması yönünde özendirilir. Bu konuda gönüllü kişi ve kuruluşlar ile resmî kurumlarla işbirliği yapılır. Bu husustaki ayrıntılar Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte gösterilir.

(1) 2/7/ tarihli ve sayılı KHK’nin ıncı maddesiyle, bu maddede yer alan “tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.

Kapalı ceza infaz kurumu dışına çıkma hâlleri
Madde (1)
Hükümlü; izin, hastaneye, Cumhuriyet Başsavcılığına veya duruşmaya sevk, eğitim, öğretim, işyurdu, cezanın ertelenmesi, salıverilme, nakil, deprem, sel gibi doğal afet ve yangın hâlleri dışında ve yetkili makamca verilmiş yazılı bir emir olmadıkça kapalı kurumun dışına çıkarılamaz. (Ek cümle: 15/8/KHK/16 md.; Aynen kabul: 10/11//16 md.) 9 uncu maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlardan hükümlü ve tutuklu olanların, ceza infaz kurumu düzeni ile toplum güvenliğini tehlikeye düşürebileceği, terör örgütü veya diğer suç örgütü üyelerinin örgütsel amaçlı faaliyet ve haberleşmelerine imkân sağlayabileceği, yol, kalınacak ceza infaz kurumu ya da sınav merkezi veya okulda güvenlik açısından sakınca bulunabileceği değerlendirildiği takdirde kurum dışına çıkmaları Cumhuriyet başsavcılığı tarafından kısıtlanabilir.
(2) (Ek: 25/5//6 md.) sayılı Kanunun nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan suçlarla ilgili olarak alınan bilgilerin doğruluğunun araştırılması bakımından zorunlu görülen hâllerde, hükümlü veya tutuklular, rızaları alınmak koşuluyla, ilgili makamın ve Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine hâkim kararı ile geçici sürelerle ceza infaz kurumundan alınabilirler. Bu süreler, hükümlü veya tutuklu dinlendikten sonra işin niteliğine göre, her defasında dört günü ve hiçbir surette onbeş günü geçmemek üzere hâkim tarafından tayin olunur ve hükümlülük ve tutuklulukta geçmiş sayılır. Ceza infaz kurumundan ayrılış ve dönüşlerinde hükümlü veya tutuklunun sağlık durumu doktor raporu ile tespit edilir. Yer gösterme sırasında yapılan işlemlere ilişkin belgelerin bir örneği ilgilinin dosyasında muhafaza edilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
İzinler
Madde (1) Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar dışındaki hükümlülere mazeret izni, özel izin veya iş arama izni verilebilir. İzinde geçen süreler hükümlülükte geçmiş sayılır.
(2) İzinlerin kullandırılması ile ilgili ayrıntılar Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte gösterilir. (1)
Mazeret izni
Madde (1)
Hükümlülük süresinin beşte birini iyi hâlle geçirmiş olanlara hükümlünün isteği ile;
a) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun ölümü nedeniyle ceza infaz kurumu en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile,
b) Yukarıdaki bentte sayılan yakınlarından birisinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık hâllerinin veya deprem, su baskını, yangın gibi felâketler nedeniyle zarara uğradıklarının belgelendirilmesi koşuluyla kurum en üst amirinin görüşü, Cumhuriyet Başsavcılığının önerisi ve Adalet Bakanlığının onayı ile,
Yol dışında on güne kadar mazeret izni verilebilir.

(1) 2/7/ tarihli ve sayılı KHK’nin ıncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) (Değişik: 27/4//1 md.) Bu Kanunun 25 inci maddesi kapsamına girenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dâhil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlünün, dış güvenlik görevlisinin refakatinde bulunmak şartıyla, talebi ve Cumhuriyet Başsavcısının onayıyla;
a) İkinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında iki güne kadar,
b) Sağlık Kurulu raporu ile belgelendirilmesi şartıyla ana, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık hâllerinin bulunması nedeniyle bunlardan her biri için bir defaya mahsus olmak üzere hasta ziyareti amacıyla yol süresi dışında bir güne kadar,
izin verilebilir. (Değişik ikinci cümle: 24/1// 10 md.) Hükümlünün, izin süresi içinde gece konaklaması gerektiği takdirde, kendi evi veya (a) bendinde belirtilen bir yakınının evinde, güvenli görülen başka bir yerde ya da gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalmasına, güvenlik hususu değerlendirilmek ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, gidilen yerin valisi tarafından karar verilir. Yurt dışına çıkmasını gerektirmesi durumunda hükümlüye, bu madde gereğince izin verilemez.

Özel izin
Madde (1)
Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazananlara, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini veya güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla kurum en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile üç ayda bir, yol hariç üç güne kadar izin verilebilir.(1)

İş arama izni
Madde (1) Ceza infaz kurumlarında hükümlülük sürelerinin en az altı ayını kesintisiz geçirmiş ve koşullu salıverilmelerine bir ay kalmış hükümlülere olağan yaşantılarına döndüklerinde uyum sorunu ile karşılaşmamaları ve iş bulma olanakları sağlanmak üzere kurum en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile çalışma günleri içinde sekiz saate kadar izin verilebilir.

İzinden dönmeme, geç dönme
Madde (1)
İzinden dönmeyen veya iki günden fazla bir süre geçtikten sonra dönen hükümlüler hakkında Türk Ceza Kanununun nci ve izleyen maddelerinde yazılı hükümler uygulanır.
(2) İzin süresini iki gün veya daha az bir süre geçiren hükümlüler hakkında disiplin işlemi yapılır. İzinli iken firar eden hükümlüye bir daha izin verilmez.
____________________________
(1) 24/1/ tarihli ve sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “yılda en çok üç kez olmak üzere her defasında” ibaresi “üç ayda bir,” şeklinde değiştirilmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası