diş etine dikiş atıldıktan sonra / İmplant Dikişleri: Kaç Gün Sonra ve Nasıl Alınır? Alınırken Acır mı?

Diş Etine Dikiş Atıldıktan Sonra

diş etine dikiş atıldıktan sonra

Diş Çekimi Sonrası Yemek

Diş çekimi sonrası yemek, 20&#;lik diş çekimi sonrası yemek ne zaman yenir? Diş operasyonu sonrasında beslenme nasıl olmalı? Gibi konular hastanın tedavi sürecini daha iyi geçirmesi için yapılması gereken hususlardır.

Diş çekimi sonrası yemek yeme alışkanlıklarına tedaviden sonra dişin alındığı alanın açık bir yaraya benzeyen yapısı sebebiyle dikkat edilmelidir. Bu konuda diş hekiminin önerileri dikkate alınarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Biz de bu yazımızda diş çekildikten sonra hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktaları derledik. Detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir?

İnsan ağzıyla birlikte dişler, sindirimin sisteminin ilk halkasını oluşturur. Ağız ve diş sağlığı sindirim sistemi için önemli olduğu gibi bu bölgede oluşabilen ağrı, sızı veya çürükler de bir o kadar kişinin yaşam kalitesini düşürür. Gün içerisinde dışarıdan alınan birçok besinle direkt temas eden dişlerde zamanla bazı sorunlar oluşabilmektedir. Belli bir seviyeye kadarki diş problemleri günümüzde teknolojik imkânların ve tıp biliminin ilerlemesiyle diş kaybı yaşanmadan çözülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda dişlerin çekilmesi gerekebilir. Diş çekimi operasyonundan sonra da iyileşme sürecinin daha iyi geçmesi için kişinin yeme içme alışkanlığına dikkat etmesi gerekir.

Diş çekiminden hemen sonraki birkaç saat herhangi bir katı gıda tüketilmemelidir. Dişin çekildi alanda yara oluşur. Hatta bazı durumlarda diş çekimi sonrası diş etine dikiş atılması gerekebilmekte, bir süre bölgede kanama oluşabilmektedir. Diş etinde oluşan bu kanama kanın pıhtılaşmasıyla ortalama 20 ile 30 dakikada durabilmektedir. Fakat ilk 24 saat bölge hala enfeksiyonlara açık haldedir. Bu yüzden operasyondan sonraki ilk gün sadece sıvı gıdalar veya püre şeklindeki gıdalar tüketilmelidir.

Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir?
Diş Çekiminden Sonra Ne Yenilebilir?

Diş Çekiminden Sonra Ne Yenilebilir?

Diş çekimi işlemi dişin kurtarılmayacak seviyede çürümesi sebebiyle dişin köküyle birlikte alınması işlemidir. Diş çekimi esnasında anestezi uygulandığı için diş çekimi -bazı durumlar hariç- zorlu bir süreç değildir. Fakat operasyondan sonra dişin alındığı bölgede hassas bir doku oluşacağı için bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunların başından da yeme içme alışkanlıkları gelir. Diş etinde kanama oluşmaması ve bölgenin korunması amacıyla ilk birkaç gün kritik öneme sahiptir. Bu dönemde mümkün olduğunca dişlere zarar vermeyecek ve diş etinin iyileşme sürecini olumsuz etkilemeyecek şekilde beslenmek gerekir. Diş çekildikten sonra güvenle tüketilebilecek besinleri şu şekilde sıraladık.

Eğer dişlerinizde hassasiyet yoksa diş çekiminden sonra dondurma yiyebilirsiniz. Dondurma özellikle yaz aylarında soğuk olması sebebiyle diş etinde oluşabilen şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Soğuk tampon görevi görebilen dondurma çiğneme gerektirmediği için kolayca tüketilebilir. Sütten yapılan dondurmanın içerisinde bulunan kalsiyum da dişlerin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Patates püresi diş çekiminden sonra tüketilebilecek, besin değeri ve doyuruculuğu yüksek yiyecektir. Püre haline gelen patatesler çiğnenmeye gerek kalmadan kolay bir şekilde tüketilebilir. Patates püresi için birkaç tane patatesi öncelikle suda haşlayın. Ardından kabuklarını soyduğunuz patatesleri rendeleyebilir veya mikserde püre haline getirebilirsiniz. Bir miktar tuz ve isteğe bağlı olarak bir yemek kaşığı tere yağı ekleyip elde ettiğiniz püreyi kolayca yiyebilirsiniz.

Çorba sıvı olması sebebiyle sindirimi kolay lezzetli bir yiyecektir. Diş operasyonundan sonra soğuk veya ılık çorba yiyebilirsiniz. Fakat çorba seçiminde etli veya içerisinde tane şeklinde sebze bulunan çorbalar yerine püre halindeki domates veya mercimek çorbası tercih edilmelidir. İçerisinde bol miktarda protein ve vitamin bulunan çorbalar operasyon sonra tüketilebilecek iyi birer yiyecek alternatifidir.

Patates Püresi
Smoothie

Smoothie, taze meyve ya da meyve suyundan, süt veya yoğurt ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecektir. Özellikle yaz aylarında soğuk olarak tüketilen smoothie serinletici olduğu kadar besleyicidir. Smoothie yapmak için sevdiğiniz birkaç meyveyi biraz süt, yoğurt veya kefirle birlikte blendera atın. Meyveler tamamen sıvı kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Birkaç dakikadan blender ile tüm besinler birbiriyle karıştıktan sonra içebilirsiniz.

Diş çekimi operasyonundan sonra rahatlıkla yenilebilecek besinlerden bir tanesi de meyveli yoğurt püresidir. Meyveli yoğurt püresi yapmak için elma, muz, incir veya istediğiniz başka yumuşak yapılı meyveleri öncelikle blender veya rende aracılığıyla püre haline getirin. Ardından biraz yoğurt ekleyerek karıştırın. Hem kalsiyum açısından zengin hem de lezzetli bir besin olan meyveli yoğurt püresini güvenle tüketebilirsiniz.

Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Ne Yenmeli?

Yirmilik dişler 17 ila 25 yaşları arasında çenenin en arka kısmında bulunan bölümde çıkan dişlerdir. Bazı kişilerde rahat bir şekilde çıkan yirmilik dişler bazı kişilerde de ağrılı bir sürece sebep olabilmektedir. Oldukça derinlere varabilen yirmilik diş köklerinin alınması da bazı durumlarda zor olabilir. Bu yüzden yirmilik diş alındıktan sonraki süreçte dikkat edilmeli ve uygun şekilde beslenilmelidir.

Yirmilik diş alındıktan sonra iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olan gıdalar tüketilmelidir. Bu süreçte öncelikle bol miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt ve peynir gibi gıdalar da kalsiyum açısından zengin olduğu için bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca sebze püresi, meyve püresi, sıvı çorba çeşitleri ve ince dilimlenmiş yumurta da bu dönemde tüketilebilen faydalı besinlerdir.

Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Ne Yenmeli?
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi operasyonu çok büyük bir operasyon olmasa da hassas bir süreçtir. Özellikle diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bunlar;

  • Diş çekiminden sonra ağız hijyenine çok dikkat edilmeli
  • Diş çekiminden sonraki birkaç gün sert meyve veya sebzeler tüketilmemeli
  • Çiğnemesi zor gıdalardan uzak durulmalı
  • Diş çekimi sonrası bir şeyler yendikten sonra gargara yapılmalı
  • İşlemden sonra hassas bölgeye dil veya başka bir şeyle temas edilmemeli
  • Operasyondan sonraki birkaç gün sıcak gıdalar tüketilmemeli
  • Doktorun verdiği ilaçlar saatinde alınmalı
  • Diş çekildikten sonra baharatlı gıdalardan uzak durulmalı
  • Diş çekiminden sonraki birkaç gün alkol veya sigara tüketilmemelidir

Diş &#;ekildikten Sonra Ne Zaman İyileşir?

Diş çekimi sonrasında ödem adını verdiğimiz şişlik ve morlukların oluşması normaldir. Ödemi ilk 48 saatlik süreçte gözlemlemek gereklidir. Eğer doktorunuz tavsiye etmişse dakikalık aralıklarla buz torbasını operasyon bölgesine koyarak soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Diş çekildikten sonra ödemin kaybolması 4 ya da 5 günü bulabilir. Diş çekildikten sonra ilk yemeği anestezinin etkisi geçtikten sonra yemeniz uygun olacaktır. Çektirmiş olduğunuz dişiniz gömük 20 yaş dişi veya büyük bir kist operasyonu ise 10 gün kadar, sıvı ve yumuşak gıdaları tüketmeniz gerecektir.

Diş Çekimi - Ortonorm Ortodonti Tedavi Merkezi Diş çekildikten sonrası ağrı kontrolü için verilen ağrı kesicileri tarif edildiği gibi kullanmanız gerekmektedir. Ağrınız başlamadan alacağınız ilacınızın etkisi daha güçlü olacak ve sizi rahatlatacaktır. Diş çekimi sonrasında mevcut ağrının giderek azalması gerekmektedir. Ağrılarınız artıyorsa, mutlaka doktorunuzla iletişime geçiniz. Yüzünüzde şişme, aşırı ağrı,1 günü geçen kanama, ağızda oluşan kötü tat ve koku varsa mutlaka gecikmeden diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.

Diş çekimi hakkında detaylı bilgi almak ve iyileşme sürecine dair merak ettikleriniz için Ortonorm Ortodonti Tedavi Merkezi’mizle iletişime geçebilirsiniz.

Ortodonti Acil Durumlarda Neler Yapmalıyız?Ortodonti Tedavisi Sırasında Yaşanabilecek Sorunlar Nelerdir?Braket Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?Ortodonti Kontrolleri Ne Sıklıkla Yapılmalı?Dijital Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Bilinmesi Gerekenler

Dişim kırıldı! Şimdi ne yapmalıyım?

Mümkünse kırılan diş parçası bulunarak süt, serum ya da ağız içinde korunma altına alınarak en geç 30 dakika içinde bir diş hekimine gidilmelidir. Bölgede kanama meydana geldiyse steril bir gazlı bezle basınç uygulanmalıdır. Diş, darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır. Bu sadece ilk yardım olarak yapılabilir, fazla kuvvet verilmez.

Diş kırılmaları, dişlerin yerlerinden oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar, genellikle basketbol ya da futbol gibi sporları yaparken oluşmaktadır. Özellikle bu sporları yapan çocuklara ağız koruyucusu (mouth guard) önerilir. Ağız koruyucuları, dişlerin yüzeyini kaplayarak darbe almalarını engelleyen ve bir bütün halinde tutan protez benzeri yapılardır. Özellikle ön dişleri aşırı büyük olan, dişleri önde konumlanmış ve henüz ortodontik tedaviye başlanması uygun olmayan çocuklara daha çok tavsiye edilmektedir.

Bugün dişim çekildi nelere dikkat etmeliyim?

Ağız içindeki yara üzerine konulan steril gazlı bezi, çekim bölgesindeki dişler arasında sıkıca ısırarak 40 dakika yerinde tutunuz. Ağızda oluşan tükürüğü yutmalısınız. Bir süre sonra bu gazlı bez, ağızdaki tükürük ve kan ile iyice ıslanabilir. Yine de vaktinden önce gazlı bezi yerinden oynatmayınız. Çünkü bezin yerinden oynatılması veya değiştirilmesi, yeni oluşan kan pıhtısının yerinden oynamasına neden olur. Böylece yara yeniden kanamaya başlayabilir.

Diş çekiminden sonra kanama durmamışsa ne yapmalıyım?

Gazlı bezi atma vaktiniz geldiğinde, kanama durmamışsa yara üzerine yeni bir gazlı bezi daha basınçlı olacak şekilde koyun ve ısırın. Karşı dişlerin 1 saatlik baskısı ile kanama duracaktır. Normalde diş çekimi veya ağız içi cerrahi müdahaleleri takiben ilk 24 saat içinde tükürükte kan görülmesi doğaldır. Bu süre içinde şiddetli kanama olduğunda veya 24 saatten sonra kanamalı tükürük gördüğüzde hekiminize bilgi veriniz.

Cerrahi müdahaleden sonra ne zaman dişlerimi fırçalamalıyım?

Operasyon bölgesinde diş fırçası kullanmamalısınız. Kanama durduktan sonra ağzın geri kalan bölgelerini yumuşak bir şekilde fırçalayabilirsiniz. Yara yerini fırçalamanız tekrar kanamaya veya vücudun oluşturduğu savunma şeklinin bozulmasına yol açacağı için dikişler alınana kadar yara bölgesine dikkat edilmelidir.

Cerrahi müdahaleden veya diş çekiminden sonra ağrım olur mu?

Genelde ağrı olur. Bundan dolayı aspirin dışında (kanı sulandırmayan) bir ağrı kesici kullanmanız önerilir. Bazen şiddetli ağrı, diş çekiminden 48 ile 72 saat sonra olaşabilir ki genelde ağız kokusu ve kötü tat algılaması ile beraber hissedilir. Eğer ağrı belli bir süre geçmiyorsa pansuman için hekiminize müracaat ediniz. Ağız temizliğinin iyi olmaması veya sigara kullanımı, bu durumun oluşmasına neden olabilir. Diş çekiminden sonra ne kadar geç sigara kullanılırsa o kadar yararınıza olacaktır.

Yüzümde şişlik ya da morarma olursa ne yapacağım?

Cerrahi işlem sonrasında şişme olması normaldir. Bu şişlikle beraber morarma da olabilir. Birkaç gün içerisinde önce yeşile sonra sarıya dönüşerek geçer. Bu kan pıhtısı 1 hafta ile 10 gün arasında vücut tarafından emilir ve hiçbir iz kalmaz. Şiş ve morarmayı önlemek için cerrahi müdahaleyi takiben yara yerine en yakın yüz derisine buzlu su torbası ile ilk 48 saat içerisinde kompres yapılır. dakika buz uygulanıp 5 dakika uygulanmaz. Buz uygulanırken buz torbası ile yüz arasına peçete veya tülbent konmalıdır. Yatarken baş normalden yükseğe konumlandırılmalıdır. Başınızın altına birkaç yastık koyup sırt üstü yatmanız en iyi seçenektir.

Tedaviden sonra nasıl beslenmeliyim?

Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)

Dikişlerim var, ne yapmalıyım?

Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır. Her iki durumda da dikiş ağızda olduğu sürece dilimizi o bölgeye götürmemeye, sert yiyecekler (ve süt ürünleri) tüketmemeye, basınçla tükürmemeye ve emmemeye, dikişlerle oynamamaya, dikişlerin olduğu bölgeyi fırçalamamaya, yanağı çekiştirerek bölgeye bakmama çabasına girmemeye, çok gergin esnememeye ve şiddetli hapşırmamaya özen gösterilmelidir. Dikişlerin alınması, ya da alınmaması kullanılacak dikiş materyaline göre değişebileceğinden, uygulamayı yapan  hekimin bu konudaki tavsiyelerine dikkatle uyulmalıdır.

Tedaviden sonra ilaç kullanmalı mıyım?

Doktorunuzun reçete ettiği ilacı size önerilen zaman aralığında, saatlerine uyarak almanız en önemli husustur. Özellikle antibiyotik kullanımında doktorunuz aksini söylemedikçe başlanılan kutu bitirilmelidir. İlaçlarla birlikte alkol kullanılması ilaçların etkilerini azaltacaktır.

Diş çekimini takiben öneriler

  • Hekiminizin yanından ayrıldıktan sonra gaz tamponunu sıkıca ısırarak tam yerinde tutunuz. Kanama var ise ikinci tamponu da çekim yerine uygulayabilirsiniz.
  • Çekimi takiben saat kadar sızıntı halinde kanama meydana gelebilir. Size verilen gazlı tamponları kanama bitinceye kadar hafif basınçla yara yerinde tutunuz.
  • Çekimden sonra mümkünse başınız yüksekte olmalıdır.  
  • Çekimi takiben yaklaşık 2 saat kadar herhangi bir şey yemeyiniz; iki saat sonrasında da özellikle sıcak yiyeceklerden kaçınınız.
  • Alkol ve kanamayı artırabilecek olan ilaçlar kullanmayınız.
  • Sigara kullanmayınız.
  • Hekiminiz ilaç tavsiye ettiyse mutlaka öneriler doğrultusunda kullanınız.
  • Eğer herhangi bir sorun olur ise (ağrı, fazla ve uzun süre kanama) diş hekiminizle iletişime geçiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir