tansiyona bakan bölüm / İstanbul Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Tedavisi Doktorları

Tansiyona Bakan Bölüm

tansiyona bakan bölüm

Tansiyon İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Tansiyona Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?


Tansiyon hastalığı için İç Hastalıkları Uzmanı veya Kardiyoloji doktoruna gidilir.

Tansiyona Hangi Bölüm Bakar?

Tansiyon hastalığına, hastanelerin Dâhiliye poliklinikleri ve Kardiyoloji poliklinikleri bakar.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Kulaklarda çınlama ve uğultu,

Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma,

Nefes darlığı,

Bulanık veya çift görme,

Baş dönmesi ve baş ağrıları,

Halsizlik,

Bacaklarda şişlik,

Burun kanaması,

Aşırı terleme,

Düzensiz kalp atışı,

Gece fazla idrara çıkma,

Yorgunluk

Yüksek Tansiyon Nelere Sebep Olur?

İnme ve felç riski,

Kalp krizi geçirme,

Şah damarında tıkanıklık,

Kalp yetersizliği,

Göz dibinde kanama,

Ana atardamarlarda genişleme,

Aort damarında yırtılma,

Bacak ve kol damarlarında yırtılma,

Böbrek yetersizliği,

Beyin kanaması.

Hipertansiyona Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Tuz alımın azaltılması gerekir:

Gereğinden fazla tuz tüketimi, tansiyonun yükselmesini tetikleyen en önemli etkendir. Günlük alınabilecek tuz miktarı, 2 mg. Altında olması gerekir.

Şeker alımının azaltılması gerekir:

Tansiyon hastalarının büyük bir bölümünde şeker hastalığı gelişebilir. Aynı şekilde Şeker hastaları arasında da tansiyon hastalarına sıklıkla rastlanır. Bu sebeplerle günlük şeker alımını en aza indirgemek gerekir.

Hareketli bir yaşam için kilo verilmesi gerekir:

Fazla kilolu olan kişilerin yaklaşık % 40’ında yüksek tansiyon gelişir.

Alkol ve Sigara alışkanlığının bırakılması gerekir:

Aşırı alkol ve sigara tüketimi, tansiyonu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir.

Aşırı stresten uzak durulması gerekir;

Yoğun ve uzun çalışma hayatı, sınav stresi gibi etkenler, tansiyon üzerinde olumsuz etki sağlar.

Hipertansiyon (Y&#;ksek Tansiyon)

Hipertansiyon, atardamarlar içindeki kan basıncının yüksek olması demektir. Bu yükseklik, önce damar sistemini yıpratmakla yola başlar ve sonrasında, damarları bozulan organların bizzat kendilerini de iflasa sürükleyerek yoluna devam eder. Öncelikle göz, böbrekler, kalp ve beyin olmak üzere, zaman içinde tüm organlar etkilenir.

Yüksek Tansiyon Nedir?
Tıbbi kılavuzlara göre hipertansiyon teşhisi, yapılan ölçümlerin çoğunda büyük tansiyonun mmHg ve/veya küçük tansiyonun 90 mmHg üzerinde ölçülmesi ile konur denilse de, ideal tansiyon değeri /80 mmHg'dır. Yüksek tansiyonun tedavi edilmeye çalışıldığı durumlarda hedef tansiyonun /80mmHg'ya indirilmesine yönelik değil, tedavi hedefi /90, hatta 65 yaşın üzerindekilerde /90 mmHg'ya kadarki düzeylerin hedeflenmesi uygundur.
Tansiyon yüksekliğinin belirtileri genellikle;
-Baş ağrısı,
-Ense veya tepe ağrısı-zonklaması,
-Baş dönmesi,
-Kulaklarda uğultu,
-Çarpıntı hissi,
-Bulantı gibi yakınmalarla seyrettiği iyi bilinir.
Ancak yüksek tansiyon vücutta ne kadar uzun süredir yer edinmişse, vücut bazen bunun belirtilerine alışır veya bir nevi körleşme olabilir. Tansiyon yüksek olduğu halde hiçbir şikayetin olmaması ve kendini iyi hissetmek, ne yazık ki tansiyonun zarar vermemesi anlamına gelmez. Tüm damar sistemi, kalp ve diğer organlar, o sırada hissedilmese de, içten içe ve sessiz sedasız iflasa sürüklenebilir.

Yüksek kan basıncının (hipertansiyon) iki türü vardır.

seafoodplus.infoil (Esansiyel) HipertansiyonÇoğu yetişkin için, yüksek kan basıncının tanımlanabilir hiçbir nedeni yoktur. Esansiyel olarak adlandırılan yüksek tansiyon, kademeli olarak yıllar içerisinde gelişme eğilimindedir.

seafoodplus.infol (Sekonder) Hipertansiyon
Bazı insanlarda altta yatan bir nedene bağlı olarak gelişen yüksek tansiyon bulunmaktadır. Çeşitli durumlar ve ilaçlar da dahil olmak üzere, sekonder hipertansiyona yol açabilir:
-Böbrek problemleri
-Böbreküstü bezi tümörleri
-Tiroid sorunları
-Kan damarlarında doğumsal bazı kusurlar (konjenital)
-Doğum kontrol hapları, soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler ve bazı reçeteli ilaçlar
-Kokain ve amfetaminler gibi yasadışı ilaçlar
-Alkol bağımlılığı ya da kronik alkol kullanımı
-Obstrüktif uyku apnesi

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavisinde hekimler olarak en sık yaşadığımız sıkıntı, insanların tansiyon ilaçlarına bakışıdır. Elbette tuz azaltılacak, elbette kilo verilecek, düzenli yürüyüş yapılacak ve elbette stresten kaçınılacak. Bunlar temel unsurlardır. Ama ciddi bir hipertansiyonla sadece bu önlemleri kullanarak baş etmek mümkün değildir. Sarımsak, limon, kekik yağı, keten tohumu gibi yöntemler de genellikle teselliden öte bir değer taşımazlar.

"Vücut erkenden ilaca alışmasın diye tansiyon ilacı almamak" sık karşılaşılan bir olgudur. Hemen ilaç başlanılmayabilir, öncelikle stresten kaçınarak, tuzu azaltarak, yürüyüş yaparak ve kilo fazlalığı varsa verilerek tansiyon düşürülmeye çalışılabilir. Tansiyon yapılanlara rağmen inmiyorsa tansiyon ilacına başlanmalıdır. Bazı hastaların, bu ilaçları almanın böbrekleri veya karaciğeri yorduğu, hep ilaç almanın vücutta alışkanlık yapacağı ve ilaçlara bağımlı olmak istemedikleri gibi söylemleri olmaktadır.

Organlar, böbrekler bu ilaçların alımından değil, alınmadığı ve hipertansiyon gereği gibi tedavi edilmedi için zarar görür. Uygun şekilde tedavi edilmeyen bir hipertansiyonun kanserden farkı yoktur.

Diğer bir sorun, ilaç alınıyor ama tansiyon yine de düzelmiyorsa durumu böyle kabullenme yanlışıdır. Belli dozda bir ilaç alınıyor ve tansiyon hala düzelmemiş olabilir. Yapılması gereken durumu böyle kabullenmek değil, tedaviyi daha da artırmaktır. ilaç dozu veya ilaç adedi arttırılabilir. 

Bu ilaçları sürekli alınmak zorunda olması, bu ilaçlar yüzünden bağımlılık kazandığı anlamına gelmez. Hipertansiyon idrar yolu iltihabı veya zatürre gibi bir müddet ilaç almakla iyileşen bir hastalık değildir. Genellikle sürekli bir hastalıktır. Böyle bir hastalığın tedavisi de sürekli olur.

Tansiyon normalken ilaç almak tansiyonu düşürmez ve yükselmenin önüne geçer. İlacın dozu, türü, alınış şekli değişik zamanlarda doktorunuz tarafından ihtiyaca göre değiştirilebilir.

İlaçları Bir Süre Sonra Kesmek Mümkün Müdür?
Bu ilaç kullanımı için bir süre verilmesi doğru değildir. Büyük çoğunlukla hayat boyunca alınması gerekecektir. Kilo verilmesi, düzenli egzersiz yapılması, olaylara verilen tepkilerin  değişimi, zihinsel ve bedensel gevşeme teknikleri konusunda kendinizi geliştirmeniz durumunda ilacın bırakılması mümkün olabilecektir.

Sık alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere pek çok ilaç da tansiyon yükselmesine veya hipertansiyonun tedaviye direnç göstermesine sebep olabilir. Çok gerekli olmadıkça ağrı kesici ilaçları ve akıntı giderici nitelikteki grip ilaçlarını almamaya çalışın.

Kardiyoloji doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Tansiyon İçin Hangi Bölüme Gidilir? Tansiyon Hastalığına Hangi Doktor Bakar, Nereden Randevu Alınır?

Tansiyon küçük ve büyük tansiyon olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğru tansiyon değerlerinin yaşa, cinsiyete ve biyolojik yapıya göre farklılıkları vardır. Ancak çok büyük farklar görünmemektedir. Tansiyon değerlerinin normalden çok düşük ya da çok büyük değerlere sahip olması hipotansiyon ve hipertansiyon olarak bilinir. Bu değerlerde sürekli bir anormallik var ise zaman kaybetmeden doktor tarafından kontrol sağlanmalıdır. Yazımızda bizler de tansiyon için hangi bölüme gidilir, düşük ve yüksek tansiyona hangi doktor bakar gibi soruların ayrıntılı cevaplarını sizlerle paylaştık. Yazımızı okumaya devam ederek bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Düşük ve Yüksek Tansiyona Hangi Doktor Bakar?

Halk arasında tansiyon hastalığı genellikle yüksek tansiyon, tıbbi adı ile hipertansiyondur. Yüksek tansiyon genellikle hiç belirti göstermez ya da belirtileri çok azdır. Çoğu insan yüksek tansiyon rahatsızlığının farkına varmadan yıllarca yaşamaktadır. Yüksek tansiyonun sebebi kesinlikle bilinmemektedir. Ancak beslenme şekliyle ve kişinin sağlık durumuyla alakası vardır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması ve belirti göstermemesi felç, kalp krizi hatta ani ölüme bile sebebiyet verebilir.

Kişi yüksek tansiyon hastası olup olmadığını bilmesinin tek yolu düzenli tansiyon ölçümü yapmaktır. Hipertansiyon birincil ve ikincil hipertansiyon olarak iki alanda incelenir. Birincil hipertansiyon bir nedene bağlı olmadan yavaş ve zamanla gelişen, kalıtsal sebeplere bağlanan tansiyon tipidir. İkincil hipertansiyon ise başka bir sağlık sorunu sebebiyle ortaya çıkar. Yüksek ve düşük tansiyon genel olarak insan sağlığı için önemli bir konu olup arka plana atılmayacak rahatsızlıklardır. Tansiyon problemi yaşayan kişiler dahiliye uzmanlarına giderek tedavi olmalıdır.

Tansiyon İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tansiyon önemli bir rahatsızlık olup, büyük problemler yaşanmaması adına genel kontrollerin her zaman yapılması gereklidir. Tansiyon değerlerinizi kontrol ettirmek ya da tansiyon hastası olup olmadığınızı öğrenmek için dahiliye uzmanlarına gitmeniz gerekmektedir. Eğer tansiyon tanısı alırsanız, hangi aşamada olduğuna ve tedavi planına göre kardiyoloji uzmanı ile de tedaviye devam edebilirsiniz.

Ortalama kan basıncınız gidilen kontrollerde iki ya da daha fazla ise doktorunuz sizlere yüksek tansiyon teşhisi koyabilir. Bazı hastalarda heyecandan ya da kaygıdan kaynaklı doktor randevularında tansiyon yükselebilmektedir. Buna beyaz önlük hipertansiyonu da denir. Eğer böyle bir durumunuz var ise doktorunuza bu problemden bahsetmelisiniz. Doktorunuz bir hafta boyunca tansiyonunuzu kaydetmenizi isteyebilir. Sonuçlarınız sürekli olarak yüksekse, yani /80 mm hg'nin üzerinde ise takip randevusu alarak tedavinize devam etmelisiniz.

Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir?

Yüksek tansiyon (Hipertansiyon), kanın damar duvarlarınıza karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve damarlarınız ne kadar dar olursa, tansiyonunuz o kadar yüksek olur. Peki, Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilenler haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 01 Ağustos Güncellenme:

Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir?

“Sessiz düşman” olarak da bilinen yüksek tansiyon değerleri genellikle hiçbir belirti göstermez ve yıllar içerisinde gelişme eğilimindedir. Yüksek tansiyon ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve kalp hastalığı, felç ve ölüm riskini artırır. Yüksek tansiyonun akut nedenleri arasında stres önemli bir yere sahiptir, ancak kendi başına olabilir veya böbrek hastalığı gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanabilir. Şimdi, Yüksek tansiyon için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ

Tansiyon değerleri tehlikeli bir şekilde yüksek seviyelere ulaşsa bile, tansiyonu yüksek olan kişilerin hiçbirinde belirti veya semptom yoktur. Yüksek tansiyonu olan birkaç kişinin baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon şiddetli veya yaşamı tehdit edici bir aşamaya ulaşana kadar ortaya çıkmaz.

YÜKSEK TANSİYON NEDENLERİ

İki tür yüksek tansiyon vardır.

Birincil (esansiyel) hipertansiyon

Çoğu yetişkin için, yüksek tansiyonun tanımlanabilir bir nedeni yoktur. Birincil (esansiyel) hipertansiyon adı verilen bu yüksek tansiyon türü, yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.

İkincil (sekonder) hipertansiyon

Bazı insanlar altta yatan bir durumdan kaynaklanan yüksek tansiyona sahiptir. Sekonder hipertansiyon adı verilen bu yüksek tansiyon aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve primer hipertansiyondan daha yüksek tansiyona neden olur. Çeşitli durumlar ve ilaçlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere ikincil hipertansiyona neden olabilir:

– Obstrüktif uyku apnesi
– Böbrek sorunları
– Adrenal bezi tümörleri
– Tiroid problemleri
– Kan damarlarında doğuştan belirli kusurlar
– Doğum kontrol hapları, soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve bazı reçeteli ilaçlar gibi belirli ilaçlar
– Kokain ve amfetaminler gibi yasadışı ilaçlar

YÜKSEK TANSİYON İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Kan basıncınız /80 mm Hg’nin altındaysa normaldir. Yüksek kan basıncı, ila mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç ve 80 mm Hg’nin altında bir diyastolik basınçtır. Yüksek kan basıncı, kan basıncını kontrol etmek için adımlar atılmadığı sürece zamanla kötüleşir. 1. evre hipertansiyon, ila mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç veya 80 ila 89 mm Hg arasında değişen bir diyastolik basınçtır. 2. evre hipertansiyon ise mm Hg veya daha yüksek bir sistolik basınç veya 90 mm Hg veya daha yüksek bir diyastolik basınçtır. Bu değerlere göre eğer yüksek tansiyondan şüpheleniyorsanız dahiliye veya kardiyoloji polikliniklerine başvurmanız ve tetkiklerinize göre tedavinizi düzenlemeniz gerekir.

Yüksek tansiyon hastalarının yemesi gereken 11 gıdaİlginizi ÇekebilirYüksek tansiyon hastalarının yemesi gereken 11 gıda

Ağrıbaş ağrısıdoktornefes darlığıÖlümSağlıksoğuk algınlığıyüksek tansiyon

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir