kanserojen madde işareti / Sağlık ve Güvenlik: Hazard symbols - SAMANCTA

Kanserojen Madde Işareti

kanserojen madde işareti

Tehlike türü piktogramı &#; ne anlama geliyor ve amacı nedir?

Kimyasal ambalajlarda evrensel uyarı işaretleri

Küreselleşen bir pazarda, insan sağlığını, altyapıyı ve çevreyi olumsuz etkileyebilecek madde ve karışımlar içeren ürünlerin sayısı artmaya devam ediyor. Kimyasallar pazarlama için onaylanmış olmasına rağmen, dikkatli kullanılmalı ve saklanmalıdır. Dil engelini aşmak ve kimyasalların tehlikelerini tüketicilere açık bir şekilde önermek için özel tehlike piktogramları geliştirilmiştir. Avrupa Birliği&#;nde, ilk olarak BM uzmanları tarafından geliştirilen Kimyasalların Küresel Uyumlaştırılmış Sınıflandırma ve Etiketleme Sistemi yılında kabul edilmiştir. Daha önce kullanılan sembollerin yerini almıştır ve bugün dünya çapında 65&#;ten fazla ülkede kullanılmaktadır. Avrupa yönetmeliği CLP (Sınıflandırma, Etiketleme ve Paketleme) olarak kısaltılmıştır.

Tehlike piktogramı neye benziyor?

CLP/ GHS sistemi, tehlike sınıflarına ve kategorilerine karşılık gelen dokuz birleşik grafik sembol kullanır. Her biri, GHS01&#;den GHS09&#;a kadar, tehlikeli kimyasal maddelerin karşılık gelen bir sayısal tanımına sahiptir . Mevcut sisteme göre tehlike piktogramı kırmızı kenarlı bir elmastır. İçinde beyaz bir arka plan üzerinde, risk türünü dolaylı olarak temsil eden siyah bir sembol vardır. Bireysel semboller, diğerlerinin yanı sıra bir kafatası ve çapraz kemikler, bir ünlem işareti veya bir alev gösterir. Ürün etiketinde, ambalajın göze çarpan bir yerinde uygun piktogramlar bulunur. Bunlara ilgili tehlike ifadeleri, önlem ifadeleri ve gerekli uyarı sözcükleri eşlik etmelidir.

Piktogramlar nasıl okunur? anlam ve hiyerarşi

Kimyasal maddelerin veya karışımların ambalajları üzerindeki geçerli tehlike piktogramları, fiziksel tehlikelere, sağlık risklerine ve çevresel tehlikelere atıfta bulunur. Aşağıdaki mesajlar farklı sınıflarda bulunabilir:

Basitleştirmek ve aynı zamanda bireysel sembollerin risk hiyerarşisini belirtmek için, bir kimyasal madde veya karışımın ambalaj etiketinde görünen tehlike piktogramları için öncelik kuralları oluşturulmuştur. Bu, etiket üzerindeki piktogramların sayısını azaltırken, izleyici için daha okunabilir ve anlaşılır hale getirmeyi amaçlamaktadır. Etikette ne kadar az sembol olursa, etki şansları o kadar artar!

Tehlike türlerini tanımlamak için neden açıklamalı piktogramlar kullanılıyor?

Günümüz üreticileri bilinçli bir tüketicinin ürünü satın almadan ve kullanmadan önce etiketi okuduğunu varsaymaktadır. Etiket, ürünün nasıl kullanılacağına ilişkin talimatlar sağlamanın yanı sıra, ürünün temel amacını ve güvenlik önlemlerini de belirtmelidir. Kimyasal maddelerin uyarı işaretleri, aktif olarak kullanıcının dikkatini çekmek ve uygun şekilde düşünmeye teşvik etmek içindir. Örneğin, kafatası piktogramı , yutma, cilde uygulama veya soluma sonrasında akut toksisiteyi gösterir. Bu nedenle kullanıcı, bu ürünü kullanırken vücudun ve solunum yolunun uygun şekilde korunmasını sağlamalıdır. Ölü bir balık ve bir ağacı gösteren tehlike piktogramı , ürünün yüzey suyuna, derin suya sızmasını veya doğrudan toprağa dökülmesini önlemeye yöneliktir.

Piktogramlı popüler ürünler – genel bakış

Ortalama bir tüketici, günlük alışverişlerinde tehlikeli kimyasalların etiketlenmesine dikkat etmeli mi? Görünüşe göre, evet. Yaygın olarak kullanılan temizlik ürünlerinin çoğu, hane halkının sağlığı ve çevre için gerçek bir tehdit oluşturan kimyasallar içerir. Bu, özellikle tehlike türlerini bir açıklama ile gösteren piktogramlara sahip ürünlere asla erişimi olmaması gereken çocuklar söz konusu olduğunda önemlidir. Bir diğer önemli kategori ise kimyasal bitki koruma ürünleridir. Bunlara herbisitler, böcek öldürücüler ve mantar öldürücüler dahildir. Tehlikeli madde etiketleri genellikle kanalizasyon temizleyicilerinde, barbekü temizleyicilerinde, radyatör sıvılarında, yapıştırıcılarda ve verniklerde de bulunur. Bu durumların her birinde, kırmızı kenarlıklı ayırt edici bir tehlike piktogramı kullanıcıyı tehlike konusunda uyarmalıdır.

Tehlikeli kimyasalların etiketlenmesi ve halk eğitimi

Tanıtılan CLP/GHS etiketleme sisteminin etkinliği için bir ön koşul, toplumda uygun bir farkındalık düzeyi oluşturmaktır. Bununla birlikte, eğitim yalnızca bireysel piktogramlar tarafından iletilen mesajla değil, aynı zamanda kimyasalların uygun olmayan şekilde kullanılmasının olası sonuçlarıyla da ilgilenmelidir. Bu alandaki tüketici sorumluluğu, uzun vadede geniş sosyal, sağlık ve çevresel faydalara dönüşecektir.


Sağlığa zararlı sembolleri
Sağlık ve güvenlik

Bölüm
Yanıcı gazlar, sağlığa zararlı kategorisi 1
Bölüm
Yanıcı aerosollar, sağlığa zararlı kategorileri 1, 2
Bölüm
Yanıcı sıvılar, sağlığa zararlı kategorileri 1, 2, 3
Bölüm
Tehlikeli katı maddeler, sağlığa zararlı kategorileri 1, 2
Bölüm
Kendiliğinden reaktif maddeler ve karışımlar; B, C, D, E, F Tipi
Bölüm
Piroforik sıvılar, sağlığa zararlı kategorisi 1
Bölüm
Piroforik katılar, sağlığa zararlı kategorisi 1
Bölüm
Kendinden ısıtmalı maddeler ve karışımlar, sağlığa zararlı kategorileri 1, 2
Bölüm
Su ile temas ettiğinde yanıcı gazlar çıkaran maddeler ve karışımlar, sağlığa zararlı kategorileri 1, 2, 3
Bölüm
Organik peroksitler; B, C, D, E, F Tipi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir