sinüzit göz kapağı şişmesi / Tedavi edilmeyen sinüzit gözleri vurabilir

Sinüzit Göz Kapağı Şişmesi

sinüzit göz kapağı şişmesi

Sinüzit ve Tedavisi

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara sinüs; bu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasına ise sinüzit adı verilir. Alında, yanakların arkasında, burun kenarlarında ve burnun gerisinde 10-15 arasında sinus boşluğu bulunur. Sinüslerin tek tek veya gruplar halinde burna açılan drenaj kanalları vardır. Burna açılan bu delikler, sinüslerin havalanmasını da sağlar. Bu kanallardan geçen burun mukozası, sinüs içini çepeçevre örter. Normal şartlarda, bu mukoza berrak bir salgı üreterek bu kanallardan burun içine akıtır ve solunum yolunun nemli olmasını sağlar.

Burun ve sinüslerde her zaman iltihaba yol açabilecek bakteri ve virüsler bulunur. Ancak normal çalışan bir sinüste iltihap her zaman olmaz. Eğer sinüsün normal çalışmasına engel olacak bir durum varsa kolaylıkla sinüs iltihabı (sinüzit) gelişir. Bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarlar da iltihap yaparlar. Sinüzit en çok nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle kapandığı için sinüs salgıları burun içine boşalamaz ve sinüslerin havalanması bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde kolayca iltihap gelişir. Ayrıca, “alerji, burunda kemik eğriliği, geniz eti, yabancı cisim, et büyümesi” gibi durumlar da sinüzite yakalanma olasılığını artırır. Başka sebeplerle vücut direnci düşük olan kişiler de daha kolay sinüzite yakalanırlar.

Sinüzit belirtilerinin soğuk algınlığı veya alerjik nezle belirtilerinden ayırt edilmesi genellikle zordur; bu nedenle pek çok kişi doktora gitmeye gerek duymaz. Bunun yerine dekonjestan veya antihistaminik içeren soğuk algınlığı veya alerji ilaçları ile kendilerini tedavi etmeye çalışırlar. Oysa soğuk algınlığı ve alerjinin aksine, bakteriyel sinüzit bir doktor tarafından teşhis edilmesi ve uygun antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Akut ve kronik sinüzitin belirtileri birbirinden farklıdır. Akut sinüzitte şikâyetler daha şiddetlidir. Hastayı en çok rahatsız eden şikâyetlerden biri ağrıdır. Ağrılar, iltihaplanan sinüsün türüne göre; baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olur. Etkilenen sinüs üzerine basınç uygulanması ya da üzerine vurulması ile sıklıkla hassasiyet görülür. Ağrı, genellikle öne doğru eğilmekle artar. Kronik sinüzitte şikâyetler daha uzun süreli olmasına rağmen daha hafiftir. Ağrı daha seyrek hatta bazen yok denecek kadar azdır. Hastayı en çok geniz akıntısı ve buna bağlı boğaz ağrısı ve öksürük rahatsız eder. Bunun dışında yine burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve ağız kokusu olur. Kronik sinüziti olan hastalar bazen akut dönemler yaşayabilirler. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtileri vardır. Öksürük, hem akut hem de kronik sinüzitin belirtisidir. Ateş yükselmesi genel bir enfeksiyon ya da erken komplikasyonların belirtisidir. Çocuk sinüzitlerinde, erişkinlerde görülen semptomlar aynı şekilde görülebilir ancak sıklıkla belirtiler azdır.Özellikle erişkinlerde tek taraflı burun akıntısı her zaman sinüzit şüphesi uyandırmalıdır. Sekresyon (akıntı) renksiz ve değişen kıvamlarda, ancak sıklıkla sarı-yeşil ya da kanla karışık olabilir. Genellikle kokulu, hem burnun ön bölümünden, hem de nazofarenks içerisine doğru drene olur. Alt solunum yollarına yayılması öksürme, bronşit ya da seste kısılmaya neden olur. Burun tıkanıklığı sürekli ya da aralıklarla görülebilir.

Hastaların sinüzit olmamak veya olunursa kolay tedavi edilebilmek için dikkat edebilecekleri birkaç şey vardır. Soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, yaşadıkları ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigara dumanına maruz kalmamak, alerjiye yol açabilecek toz, duman gibi maddelerden uzak kalınması şeklindeki önlemlerle bu hastalıktan korunmak mümkündür.

Sinüzit tedavisinde amaç; bakterilerin yok edilmesi ve sinüslerin burna açılan deliklerinin açılmasını sağlamaktır. Bu delikler açılmazsa sinüs iltihapları yok edilemez. Bakterilerin yok edilmesi antibiyotiklerle olur. Sinüzite sebep olan bakteriler hesaba katılarak antibiyotik seçilir. Antibiyotik seçimi için kültür ve antibiyogram yapılması çok seyrek başvurulan bir yöntemdir. Antibiyotik tedavisi en az 10 gün hatta bazen 15-20 gün sürmelidir. Bunun dışında sinüs deliklerinin açılması için dekonjestan amaçlı kullanılan tablet ya da spreyler, ağrı kesiciler ve sinüzite yardımcı olan alerji gibi durumlar varsa bunlara uygun ilaçlar verilir. Dekonjestan spreyler 5 günden fazla kullanılmamalıdır. İlaçlara cevap alınmayan durumlarda sinüziti kolaylaştıran başka faktörlerin varlığı araştırılır ve uygun şekilde tedavi edilir. Ancak bazen ameliyat gerekebilir. 


Tedavi edilmeyen sinüzit gözleri vurabilir

Kafatası içinde yer alan dört çift havalı boşluğa sinüs deniyor. Sinüsler burun boşluğuna açılıyor ve bunlardan sadece etmoid sinüs çok sayıda küçük boşlukların birleşmesinden oluşuyor. Bu boşlukları döşeyen ve mukoza denilen örtünün her türlü iltihabına da sinüzit deniliyor. Sinüzit yol açtığı zonklayıcı baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı nedeniyle yaşam kalitesini düşürse de hastalar zaman zaman tedavilerini aksatabiliyor veya doktora başvurmayabiliyor. Oysa sinüsteki enfeksiyonların çevre yapılara yayıldığı takdirde ciddi tablolara yol açabildiğine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, “ Sinüs boşluklarının çevresinde, göz ve beyin yer alıyor. Dolayısıyla sinüs  enfeksiyonu çevreye yayıldığında yüz kemiklerinde osteit denilen iltihaplanmalara, göze yayıldığında körlüğe kadar giden durumlara ve beyne yayıldığında menenjitten beyin apsesine kadar birçok ciddi soruna neden olabiliyor. Dolayısıyla sinüzit problemi olan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları ve tedavilerini aksatmamaları çok önemli.” diyor.

Burun akıntısı ve dişlere vuran ağrıya dikkat

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve dişlere vuran yüz ağrısı ile öne eğilmekle artan zonklayıcı baş ağrısı özellikle akut sinüzitin tipik belirtilerinden. Olay kronikleştikçe ağrı kayboluyor ve en önemli şikayet geniz akıntısı ile burun tıkanıklığı oluyor.

Basit soğuk algınlığı sinüzite dönüşebiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının sinüzitin en önemli sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Basit bir soğuk algınlığı sinüzitle sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla salgınlar sırasında dikkatli olmak ve hastalığın bulaşmaması için tedbir almak veya bulaşmışsa tedavi olmak çok önemli. Özellikle alerjik rinit sorunu olan kişilerin bu hastalığın tedavisine dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca burun içinde anatomik bozukluğu bulunanlar, sigara ve alkol gibi alışkanlıkları olanlar da sinüzite daha sık yakalanıyor.

Antibiyotik tedavisi etkili oluyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, özellikle akut bakteriyel sinüzit tedavisinde antibiyotiklerin en önemli ilaçlar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: Uygun antibiyotik ve uygun tedavi süresi bu hastalıkta genellikle çözüm sağlıyor. Antibiyotiklerin yanında destek tedavisi de faydalı oluyor. Akut vakalarda tedavi süresi genellikle 2 haftayı buluyor. Kronik vakalarda ise alta yatan hastalığın tedavisi yanında ilaç tedavisi yaklaşık 1 ay sürüyor.

Cerrahi yöntemde başarı oranı yüzde 90’lara ulaşıyor

Hastalığın kronikleştiği durumlarda ise uygun ilaç tedavisine yanıt alınmazsa cerrahi tedavinin gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Fikret İleri sözlerine şöyle devam etti: Bunun yanında eğer enfeksiyon göze, beyine ve çevre kemik yapılara yayılmışsa yani komplikasyon gelişmişse yine cerrahi tedavi devreye giriyor. Cerrahi tedavide yaygın olarakendoskopik sinüs cerrahisi kullanılıyor. Kronik bakteriyel sinüzitlerde cerrahi  tedavinin başarı şansı çok yüksek. Bu tür hastalarda yüzde 90’ın üzerinde sonuç alınıyor.

Önleminizi alın, sinüzitten korunun

Genel direncinizi düşürebilecek yorgunluk, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi durumlara dikkat edin.

Islak saçlarla soğuk havaya çıkmayın,

Klima kullanımına dikkat edin, yaşam alanınızdaki havanın neminin çok düşük olmamasına özen gösterin.

Bunları yanlış biliyorsunuz

Yanlış: Baş ağrısı genellikle sinüzit belirtisidir.

Doğrusu: Baş ağrılarının yaklaşık yüzde 85’inin kaynağı gerilim tipi baş ağrıları, yüzde 10’u migren, sadece yüzde 5’i ise sinüzit benzeri inflamatuar bozukluklar oluyor. 
Yanlış: Geniz akıntısı sadece sinüzitte ortaya çıkar.

Doğrusu: Geniz akıntısı birçok nedene bağlı olarak gelişen bir belirti. Reflü ve alerjik rinit benzeri pek çok hastalık ve hava kirliği ile sigara alışkanlığına bağlı olarak görülüyor.
Yanlış: Sinüzit bir enfeksiyon hastalığıdır.

Doğrusu: Enfeksiyon sinüzit hastalığının sadece bir formudur. Geniş bir hastalık gurubu olan sinüzitin nasal polip formu,  gerek sebebi gerekse tedavisi tamamen farklı bir hastalıktır.
Yanlış: Sinüzit ameliyatından sonra hastalık genellikle nüks eder.

Doğrusu: Uygun tanı ve uygun yapılan cerrahinin başarısı yüzde 90’ın üzerinde seyrediyor. 

















 


Sinüzit

Sinüzit tedavisi

Sinüs nedir, yapısı ve fonksiyonları nelerdir?

Alın, yanak ve gözler arasındaki yüz kemikleri içerisinde sinüs dediğimiz hava boşlukları vardır. Alındakine frontal; göz altındakine maksiller; gözler arasındakine etmoid; gözlerin arkasında, kafanın merkezindekine de sfenoid sinüs denmektedir.

Sinüsler doğumda çok küçüktürler, yaş ilerledikçe büyürler, erişkin boyutlarına ergenlikte ulaşırlar.

Sinüsler küçük sinüs ağızları ile (ositum) burna bağlanır. Burun içini döşeyen burun örtüsü (mukoza) bu sinüs ağızlarını da kaplayarak sinüs içerisine uzanır.

Burun ve sinüsleri döşeyen örtü mukus dediğimiz bir salgı üretir. Burun örtüsü üzerindeki mukus; toz, bakterileri ve havayla taşınan diğer zararlı parçacıkları tutar. Tutulan bu zararlı parçacıklar mukus salgısı ile birlikte burun gerisine, genze doğru yavaşça ilerler. Boğaza gelen mukus yutulur. Mukus ve taşıdığı zararlı parçacıklar mide asidi ile parçalanarak yok edilir. Bu, birçok insanın farkına varmadığı normal fizyolojik bir olaydır.

Sinüzite bağlı baş ağrısı çeken bir adam burun köküne bastırarak baş ağrısını rahatlatmaya çalışıyor.

Mukus salgısı ayrıca solunan havanın nemlendirilmesini de sağlar. Bu sayede kuru havanın akciğerlerde oluşturacağı zararlı etkiler engellenmiş olur.

Geniz Akıntısı ( Burun Gerisine Akıntı)

Hava kirliliğine neden olan bazı kimyasal maddeler, alerjiye neden olan maddeler (alerjenler), duman ve virüsler burun ve sinüs örtüsünü uyararak burun salgısını artırırlar. Vücudun burun salgısını artırarak vermiş olduğu bu doğal yanıt, zararlı maddelerin burundan yıkanıp uzaklaştırılması içindir. Dolayısı ile genze doğru bol miktarda saydam akıntı oluşur. Geniz akıntısının en önemli nedeni budur.

Sinüzitte salgının hem miktarı hem kıvamı artmıştır. Nezle, grip, alerjik nezle ve vazomotor rinitte ise salgının miktarı artmasına karşın salgı saydamdır. Yaşlanma; sigara dumanı, endüstriyel dumanlar ve egzoz gazı gibi tahriş edici bir maddeye uzun süreli maruziyette miktar olarak azalmış kalın bir salgı vardır.

Sinüzit nedir?

Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzitin belirtileri: Burun akıntısı, geniz akıntısı, ağız kokusu, burun tıkanıklığı, koku almama, yüzde basınç ve ağrıdır.

Sinüzitte iltihaplanmaya bağlı olarak burun ve sinüs salgılarında artma görülür. Bu salgı artışı önden burun akıntısı, arkadan geniz akıntısı olarak belirti verir. Alerjik nezlede saydam olan bu akıntı bakterilerin neden olduğu sinüs enfeksiyonlarında daha koyu kıvamda, sarı-yeşil renktedir. Akıntı kötü kokuludur.

Sinüzite bağlı olarak burun ve sinüsleri döşeyen örtülerde şişme (ödem) gelişir. Burundaki şişme burun tıkanıklığı dolayısı ile koku alamamaya neden olur. Bunun dışında sinüsleri burun boşluğuna bağlayan sinüs ağızlarında da şişme ve kapanma görülür. Üretimi devam eden sinüs salgısı bu durumda buruna akamadığı için sinüs içerisinde birikir, sinüs içerisinde basınç artışına neden olur. Bu basınç artışı ise ağrıya neden olur. Ağrı çok şiddetli olabilir. Etkilenen sinüsün yerleşimine göre ağrı alında, yanaklarda, üst dişlerde, gözlerde, gözler arasında veya göz arkasında hissedilir.

Sinüs çıkışının uzun süre (> 3 ay) kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Kronik sinüzitte baş ağrısı daha hafif ve daha az sıklıkla görülür. Bazı sinüzit hastalarında sinüslerden polip denilen yapılar gelişir.

Hangi hastalıklarla karışır?

Migren baş ağrıları sinüzit ağrısı ile karışır. Baş ağrısına bulantı, kusma ve görme ile ilgili şikayetler de eşlik ediyor ise bu hastalarda migrenden şüphelenilmelidir. Migren atakları genelde tek taraflıdır, diğer bir deyişle başın bir tarafı ağrır.

Tekrarlayan sinüzitte altta yatan nedenler:

Aktif ve pasif sigara içiciliği.

Mukus akımını engelleyen burun bölmesi eğriliği (septum deviasyonu).

Alerjik nezle: Alerji atağı sinüs ağzının kapanmasına neden olup sinüs içerisinde mukusun birikimi ile sonuçlanır. Bu da bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturur.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisinde; ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir.

Akut sinüzitin belirtileri soğuk algınlığı ve alerjik nezleye benzer.  Bu iki rahatsızlık alerji ve soğuk algınlığı ilaçları ile rahatlarken, komplikasyonlara neden olabilen sinüzitin antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.

Akut sinüzit tedavisinde uygun bir antibiyotik 10-14 gün süre ile kullanılır. Antibiyotiklere ek olarak okyanus suyu, serum fizyolojik damlalar, dekonjestanlı burun spreyleri veya dekojestanlı haplar kullanılır. Bu ilaçlar sinüs açıklıklarındaki ödemi azaltarak antibiyotiğin etkinliğini artırırlar. Ancak dekonjestanlı burun spreylerinin uzun süreli (3-5 günden daha fazla) kullanılması sakıncalıdır; rebound etkisi ile burun tıkanıklığını artırır ve bağımlılık yaparlar. Dekonjestanlı burun spreylerinin aksine okyanus suyu veya serum fizyolojik damlalar uzun süreli kullanılabilirler.

3 aydan daha fazla süre devam eden sinüzite kronik sinüzit denir. Kronik sinüzitte de uzun süreli antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Akut sinüzit antibiyotik tedavisine genellikle iyi cevap verirken kronik sinüzitte çoğunlukla cerrahi tedavi gerekir. Kronik sinüzitin cerrahi tedavisinde sinüs ağızlarındaki tıkanıklıklar cerrahi olarak açılır (Endoskopik Sinüs Cerrahisi).

Sinüzit tedavi edilmez ise nelere yol açabilir?

Yakın komşuluğundan dolayı enfeksiyonun göze ve beyne yayılma ihtimali vardır. Ancak çok sık karşılaşılan bir durum değildir.

Genze akan iltihap bazen akciğerlere kaçabilir. Bu durumda sinüzit akciğer enfeksiyonlarına (bronşit, zatürre) veya astım ataklarına (sadece astım hastalarında) neden olabilir.

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer? Göz kapağı şişmesi neden olur, ne iyi gelir?

Sıklıkla alerjiler, göz enfeksiyonu, göz yaralanmaları, göz nezlesi gibi nedenlerle ortaya çıkan göz kapağı şişmesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:13 - 23 Ağustos 2018 Güncellenme:

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer? Göz kapağı şişmesi neden olur, ne iyi gelir?

Gözlerin ya da göz kapaklarının şişmesi, birçok insanda yaygın olarak yaşanan bir sorundur. Peki, göz kapağı şişmesi nedir? Göz kapağı şişmesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilmek istediğiniz her şey haberimizde…

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ

Ağrılı veya ağrısız olarak, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilen ve gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar.

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ

Alerji

Göz kapağı şişmesi en sık alerjiye bağlı gelişir. Hem göz kapağının kendisinden kaynaklı lokal alerjilerde hem de sistemik alerjik reaksiyonda(anaflaksi) göz kapağı şişmesi görülür. Alerji nedenli göz kapağı şişliklerinde genellikle ağrı görülmezken, gözde kaşıntı hemen her zaman eşlik eder. Soluk şişmiş bir göz kapağı vardır. Gözlerde şişkinliğe ve göz altı şişmesine sebep olan alerjenler ise, polen, toz, hayvan kılı, tüyü, bazı göz damlaları, makyaj malzemeleri ve kontakt lenslerden oluşmaktadır.

Göz kapağı iltihabı

Virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşan birçok enfeksiyon vardır. Göz kapağı şişmesi ile birlikte gözde kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi belirtiler görülür. Kirpiklerin tutulumu ve gözde çapaklanma görülebilir.

Arpacık

Göz kapağının kenarlarında şişkin ve kırmızımsı bir yumru olarak kendini belli eder. Arpacık bakteriyel enfeksiyon veya meybomiyan bezindeki enflamasyon (iltihaplanma) nedeniyle oluşabilir. Bu yağ üreten bez tıkandığında, gözde şişme ortaya çıkar. Bu iltihabi şişlik bazen dışarı akabilir. Dokunmakla ağrılıdır ve bazen ileri derecede rahatsızlık verir (göz kapağı hareketi ile ağrı artabilir).

Konjonktivit

Kırmızı göz olarak bilinen bu duruma göz kapağı şişmesi eşlik edebilir. Göz akının kızarması, göz sulanması, gözde akıntı, batışma, ağrı şikayetleri görülür. Tek gözü tutabileceği gibi iki taraflı da olabilir.

Zona

Zonanın gözü tutabileceği ve göz kapağı şişliği yapabileceği unutulmamalıdır. Tuttuğu bölgede vezikülerin (içi sıvı dolu şişlikler) görülmesi ve buna şiddetli ağrının eşlik etmesi tipiktir.

Göz dalması neden olur? İşte bazı önemli nedenleriİlginizi ÇekebilirGöz dalması neden olur? İşte bazı önemli nedenleri

Göz yaralanmaları

Göz bölgesinin herhangi bir noktasındaki incinme ve estetik ameliyat sonucu oluşan yara iltihaplanmayı tetikler ve göz kapağının şişmesine neden olur.

Orbital selülit

Bu durum çocuklarda daha sık görülür. Göz çukurundaki dokuların enfeksiyonudur. Bazen görmeyi tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. En sık sinüs enfeksiyonlarının (sinüzit) yayılımı ile oluşur. Gözde, göz kapaklarında yaygın kızarıklık, şişlik, ağrı ve ödem görülür. Bazen görme keskinliğinde azalma ve ateş eşlik eder.

Şalazyon

Bloke olmuş meibomian bezinin sebep olduğu bu hastalık, ilk başlarda arpacık gibi davranmaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe, sert ve yağ içeren bir kist haline gelmektedir. Arpacıktan bir diğer farkı ise, göz kapaklarının kenarında oluşmasıdır. Şalazyon da, gözlerde şişme gelişmesine neden olmaktadır. Tedavisi arpacıktan daha zordur ve bazen cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyar.

Kontak lensler

Bakımı iyi yapılamamış ya da yanlış bakım uygulanmış kontakt lensler, gözlerin iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Kirlenmiş lensleri kullanmak, lensleri çıkarmadan yüzmek ya da lensleri kirli şekilde muhafaza etmek, göz sağlığını olumsuz etkileyerek, gözlerin şişmesine neden olabilmektedir.

Orbital selülit, graves hastalığı, oküler herpes hastalığı gibi görme bozukluğuna neden olacak (çift görme, bulanık görme gibi) göz rahatsızlıklarında vakit kaybetmeden doktora danışmalısınız. Bu hastalıklar erken teşhisle tedavi edilebilirler. Aksi hâlde kısmi görüş kaybı, hatta körlük ortaya çıkabilir.

HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ

Göz kapağı şişliği yapan sistemik hastalıklardan bazıları şunlardır;

– Kronik böbrek yetmezliği
– Kalp yetersizliği
– Karaciğer yetersizliği
– Hipertiroidi (zehirli guatr) ;graves hastalığında göz kapağı şişliği ve gözün dışarı doğru itilmiş görüntüsü olabilir.
– Hipotiroidi; tiroid hormonlarının yetersizliği ile seyreden bu durumda göz kapağı şişliği görülebilir.

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Soğuk uygulama

Gözü ve etrafını soğuk suyla yıkamak ya da soğuk bir şeyle kompres yapmak şişliği indirebilir. Bunun için ince bir havlunun içine buz koyup, gözün üstüne tutabilirsiniz. Buzu cilde temas ettirmemeye özen gösterin.

Antihistamin ilaçlar

Göz şişmesi eğer bir alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistamin göz damlaları veya ağız yoluyla alınan alerji ilaçları problemi dindirecektir. Doktorunuz ciddi alerjik reaksiyonlar için steroid damlası önerebilir.

Antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar

Göz nezlesi veya oküler herpes gibi enfeksiyonlar ise antivirüs veya antienflamatuar göz damlalarına veya merhemlere iyi cevap verecektir. Antibiyotikler de enfeksiyon durumunda işe yarayacaktır.

Poşet çay

Sıcak suyun içine sokup, çıkarttığınız poşet çayı soğuttuktan sonra gözünüzün üzerine koyabilirsiniz. Ayrıca patates dilimlerini de göz kapağının üstüne koyup, şişliği indirebilirsiniz.

Göz tembelliği tedavisinde yaşa dikkat!İlginizi ÇekebilirGöz tembelliği tedavisinde yaşa dikkat!

AğrıameliyatÇayokulSağlıkuygulama

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir