erozyon sunusu / Erozyon - Vikipedi

Erozyon Sunusu

erozyon sunusu

Tarım Kütüphanesi

EROZYON NEDİR?

Toprağın bulunduğu yerden; yağışlar, sel suları, rüzgar, çığ vb. etkenlerle taşınması olayına erozyon denir. Erozyon başlıca iki güç tarafından oluşturulur. Bunlar; su ve rüzgardır. Tarifindeki basitliğe rağmen erozyon oldukça karmaşık ve güçlü etkileri olan bir süreçtir.

İnsan etkisi olmadan ortaya çıkan doğal erozyonun miktarı ve etkisi çok düşüktür. Bu nedenle erozyon denilince akla, insan kaynaklı hızlandırılmış erozyon gelir; çünkü, erozyon çoğunlukla insanların yanlış arazi kullanımı ile ortaya çıkan bir toprak bozulması sorunudur.

Erozyonla taşınan toprağın asıl kaynağı, insanlar tarafından tarım için işlenmiş alanlar ile ormansızlaştırılmış veya aşırı otlatma ile açık hale getirilmiş arazilerdir. Bu arazilerde oluşacak erozyonun hızı iklim, topografya, toprak yapısı, bitki örtüsüne ve özellikle arazi kullanım şekline bağlıdır.

Erozyon, aynı zamanda yavaş, sessiz ve tam olarak algılanamayan gerçek bir krizdir. Depremlere, volkanik patlamalara ya da öteki doğal afetlere benzemeyen bu insan yapımı felaket, yavaş yavaş yayılmaktadır.

Resim 1. Erozyon nedeniyle kök bölgesi toprak yüzeyine çıkmış bir ağaç.

Uzun dönemde aşırı erozyona yol açan yoğun tarım, üretim desenleri ya da geniş alanların pullukla sürülmesi gibi sıkça görülen uygulamalar kısa dönemde üretim kazançları sağlayarak, iyi bir gelişme görüntüsü ve yanlış bir güven duygusu meydana getirmektedir.

Türkiye’de Durum:

Erozyon, topraklarımızın yok olmasına sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Ülkemizdeki erozyon, Avrupa'dan 12, Afrika'dan 17 kat daha fazladır.

Resim 2. Erozyonun yerleşim yerini tehtid etmesi

Erozyon sebebi ile toprağın verimi azalmakta, besin maddeleri yok olmakta, sular kirlenmekte, ürünlerde verim ve kalite düşmektedir. Ülkemizde erozyon sonucu her yıl milyon ton verimli toprağımız kaybolmaktadır.

 

Aşınım Derecesi

Genişlik

( ha )

Oran

(%)

 

Acil önlem Gerekliliği

Yok

6,64

 

Gerekli Değil

Hafif

7,22

Orta

20,04

önlem Gerekli

Şiddetli

36,42

 

 

Acil önlem Gerekli

Çok Şiddetli

22,32

Çıplak Kayalık

3,77

Rüzgar Aşındırması

0,65

Ülkemiz toplam alanlarının sadece % ’ünde erozyon sorunu yoktur. Kalan alanlarında çeşitli derecelerde erozyon görülmektedir. Toplam alanlarının yaklaşık %79’u toprak ve verim kaybına neden olacak seviyede erozyonun etkisi altındadır.

Resim 3. Ülkemiz yerleşim yerlerinin  büyük bir bölümü önemli ölçüde erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Ülkemizde, erozyon sonucu akarsu yataklarında taşınan katı madde miktarı, yılda milyon ton civarındadır. Bu rakam tüm Avrupa kıtasındaki yıllık kayıp olan milyon tonun katıdır.

En fazla sediment, yılda 39,9 milyon ton ile Fırat Nehri tarafından taşınmaktadır. Bunu, milyon ton ile Kızılırmak izlemektedir. Ülkemizde birim alandan akarsularla taşınan katı malzeme miktarı, Dünya ortalamasından 4,22 kat; Afrika’dan 22 kat; Avrupa’dan 17 kat ve Kuzey Amerika’dan 6 kat fazladır.

Akarsuların taşıdığı katı malzemenin çokluğu barajlar için bir tehdit oluşturmaktadır. Bugün için, 16 barajımız ya erozyon nedeniyle kullanımdan çıkmış, ya da çıkmak üzeredir. Erozyon, özellikle: Keban, Karakaya ve Atatürk Barajı gibi çevresi eğimli ve bitki örtüsü zayıf arazilerle kaplı barajlarımız için büyük bir tehlikedir.

Resim 4. Sel felaketinin yapmış olduğu zarar.

Yılda 1 mm yüksekliğinde toprağın kaybı yıl sonra toprak derinliğinin 10 cm azalması demektir. Bu rakam önemlidir, çünkü Türkiye toplam yüzeyinin yaklaşık % 68’i 50 cm ve daha az derinliğe  sahip topraklardan oluşmuştur.

Resim 5. Erozyonun başlangıçta önlenmesi

Erozyon ile mücadele oldukça zor ve masraflı bir iştir. Yılda bin hektar alanda mücadele yapılsa, sadece orman sınırları içinde kalan alanlarda erozyon mücadelesini yapmak 26 yıl sürmektedir. Yurdumuzda erozyon mücadelesi yapılması gereken toplam alan ise milyon hektardır.

Ülkemizde ormanlar başta olmak üzere her çeşit bitki örtüsü giderek azalmaktadır. Ormanlarımızın devamlılığını tehlikeye sokan etkenler arasında; orman yangınları, zararlı böcekler ve hastalıklar bulunmaktadır.

Bunları önlemek için:

1. Orman yangınlarının olmaması için gerekli tedbirleri alalım.

2. Orman alanlarında yapılaşmayı engelleyelim.

3. Ormanlarımızda ağaç kesimi yapmayalım.

EROZYON ÇEŞİTLERİ:

Erozyon, nedenlerine göre şöyle sınıflandırılır:

1. Su Erozyonu:

Su erozyonu, diğer erozyon çeşitleri içerisinde en yaygın ve en etkilisidir. Eğimli arazilerde, bitki örtüsünün zayıfladığı veya tamamen yok olduğu bölgelerde; yere düşen yağmur damlaları darbe etkisi ile bir kısım toprak parçasını yerinden kopararak parçalar.

Resim 6. Su erozyonunu önleyici sürüm yapılması.

Böylece yüzeysel akışa geçen yağmur suları, bu toprak parçalarını sürükleyerek aşağılara taşır. Yüzeysel akış halindeki sular aşağılara indikçe, diğer yüzeysel akış suları ile birleşerek güçlenir ve giderek taşıma gücü de artar. Böylece akış sularının beraberinde taşıdığı toprak ve iri materyal miktarı çoğalarak, taşkın şeklinde akan ve büyük zararlara sebep olan seller meydana gelir.

Su erozyonunun ileri aşamalarında büyük derelerin ve yarıkların oluşumu görülmektedir. Bu olayın diğer bir sonucu da, yeraltı sularının yeteri kadar beslenememesi ve kuraklığa sebep olmasıdır.

Resim 7. Su erozyonu nedeniyle oluşmuş büyük oyuntular.

Yüzey toprağı besin maddeleri yönünden çok zengindir. Su erozyonu sonucu yüzey toprağının kaybolması, toprağı fakirleştirmekte ve toprağın verimini düşürmektedir. Bu erozyon çeşidi bütün ülkelerde görülmekte olup, erozyonla kaybolan toprak verimliliğinin yeniden kazanılması mümkün değildir. Rüzgar erozyonu ile mücadelede başarı sağlanmasına rağmen, su erozyonu ile mücadele çalışmalarında henüz yeterli mesafe alınamamıştır.

2. Rüzgar Erozyonu:

Kurak ve yarı kurak iklime sahip bölgelerde yaygın olan rüzgar erozyonu; yeterli bitki örtüsü bulunmayan, oldukça düz ve geniş arazilerde, gevşek yapıdaki kuru ve ince bünyeli toprağın, şiddetli rüzgarların etkisi ile parçacıklar halinde yerinden oynatılarak, toz bulutları şeklinde yer değiştirmesi olayıdır.

Rüzgar erozyonu ile toprakta yer yer çukurlar oluşur. Bu çukurlardan çıkan toprak, başka yerlerde toplanarak kum tepeleri meydana getirir. Rüzgar erozyonu; yolları, binaları ve su yollarını etkileyebilir, ayrıca tarımsal alanlarda hasara sebep olabilir.

Resim 8. Rüzgar erozyonu ile oluşmuş peri bacaları.

3. Çığ Erozyonu:

Çığ: Yamaç üzerinde toplanan kar kütlesinin, yeni yağan karlarla aşırı yüklenmesi veya yamaçla bağlantısının zayıflaması halinde, herhangi bir etki ile dengesini kaybederek dağ yamacından aşağıya doğru kayması ve yuvarlanması olayıdır.

Çığlar, önlerine gelen engelleri tahrip eder, beraberinde toprak, taş ve ağaçları söker götürür. Bu şekilde meydana gelen aşınma ve taşınma olayına çığ erozyonu denir.

4. Yerçekimi Erozyonu (Kitle Hareketleri):

Kitle hareketleri, genellikle ayrışma ürünü olan ve sağlam kaya üzerine oturmuş bulunan örtünün, esas itibariyle yerçekimi etkisi ile küçük veya büyük kitleler halinde yamacın aşağısına doğru yer değiştirmesi olayıdır.

5. Buzul Erozyonu:

Yüksek dağlık arazilerdeki derelerde, çeşitli zamanlarda oluşmuş buzulların parça parça aşağılara doğru kayması sırasında, beraberinde buzultaş denilen çeşitli büyüklükteki materyal kitlelerini sürüklemesi ile meydana gelen aşınma ve taşınma olayına buzul erozyonu denir.

Resim  9. Buzul erozyonunun başlangıçta önlenmesi.

EROZYONUN TARIM ARAZİLERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLAR NELERDİR?

1. Tarım ve mera arazilerinin verimli toprakları taşınır, toprak derinliği azalır.

2. Topraktan su ve bitki besin maddeleri kaybolmaktadır.

3. Bitkiler, taşınan toprakların darbe tesirinden ve rüzgarın terlemeyi artırmasından dolayı zarar görürler.

4. Kontrolsüz yüzey akışları aşağı arazilerde taşkınlara neden olduğundan, verimli tarım toprakları taşınan materyalle örtülmekte, toprak ve yıllık ürün kaybı olmaktadır.

5. Taşkınlar, yol, köprü, sulama ve drenaj kanalları, hava alanları, sanayi tesisleri ve yerleşim yerlerine zarar vermekte; hayvan ve insanlarda can kaybına neden olmaktadır.

Sonuç olarak erozyon, tarım arazilerinin elden çıkmasına, üretimin azalmasına, insanların fakirleşmesine, bazen de göçlere neden olarak ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ülkeye zarar vermektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Sorular / Yorumlar
Yazılış Tarihi :
  Çok beyendim cok uzun
Yazılış Tarihi :
  Çok teşekkür ederim biyoloji ödevim için çok yararlı bir bilgi.
Yazılış Tarihi :
Yazılış Tarihi :
  çok uzunnnnnnnnnnnn
Yazılış Tarihi :
  çok güzel çok iyi mükemmel
Cevaplama Tarihi :  
BENUMDE CİVCULERUM VARİDU HEPSUNİN AĞUZİNDAN SALYA AKİYİRUDU HEPSİDE BİRBAKAYİRUM GÖZLERİNU YUMMİŞ NE YAPACAĞİMU BİLEMİYURİM.
Cevaplama Tarihi :  
Benim civciv ağzını açıp kapatıyor ne yapmalıyım
Copyright - Tarım Kütüphanesi -
kaynağı değiştir]
Topografyanın erozyona etkisi.

Topoğrafya erozyon üzerinde etkili olan faktörlerden bir tanesidir.[9][18] Topoğrafya su erozyonunu 6 şekilde etkiler.[14] Bunlar;

  1. Eğim dikliği
  2. Eğim uzunluğu
  3. Mikro-relief
  4. Eğim şekli
  5. Havza büyüklüğü ve şekli
  6. Yöney

dir.

Eğim dikliği, yüzey akış sularının hızının artmasına sebep olarak aşınımı arttırır. Yüzey akışının miktarının fazla olması aşınan toprak miktarını da arttırır.[14]

Eğim uzunluğu, genel olarak eğim uzunluğu arttıkça aşınma ve taşınan toprak miktarı da artar. Fakat bazı durumlarda yağış yoğunluğu ve toprak geçirgenliğine bağlı olarak farklılıklar görülebilir. Düşük yoğunluklu yağışlarda ve geçirgenliği fazla olan topraklarda eğim uzunluğunun artması erozyonun azalmasına neden olabilir.[14]

Mikro-relief (Pürüzlülük), toprak yüzeyinin pürüzlü olması, su depolamasına neden olarak erozyon etkisini azaltır[14]

Eğim şekli, yeryüzünde dört farklı şekilde eğim şekli vardır bunlar düz, dış bükey, iç bükey ve dalgalı eğim şekilleridir.[14] Bu yüzey şekillerinden en fazla erozyona etki edeni ise dış bükey şekilleridir.

Havza büyüklüğü ve şekli, benzer iki özellikli iki havzadan büyük olanında daha fazla erozyon ortaya çıkar. Havza büyüklüğünün yanında havza şeklide erozyon açısından önemlidir.[14] Büyüklükleri aynı fakat şekilleri, havza çıkış yerleri farklı olan iki havzadan birisinde yüzey akış suları daha kolay terk edebilecekken diğerinde terk edemeyebilir. Daha geç terk edenin erozyon etkisi daha az olur.

Yöney, arazinin yönü dolaylı olarak sıcaklığı etkiler. Kuzey yarım kürede kuzeye bakan yamaçlarda bitki örtüsü daha yoğun, organik madde birikimi daha fazladır.[14] Toprağın nem düzeyi yüksektir. Güney yamaçlarda ise Güneş ışınları daha dik geldiği için bunun tersi bir durum otaya çıkar.

Toprak özellikleri[değiştir

Erozyon slayt

  • betül kayaoğlu06 Nisan

    çok güzel hazırlanmış tebrik ederim. (: (:

  • fahin09 Nisan

    saol

  • Meltem Nisan

    Güzel olduğu pek söylenemesede kesinlikle inanıyorum ki işe yarar,eksiği sadece ve sadece animasyon ama bana da bilgi lazımdıBir sorum olacak dosyayı açtığımızda resimler var bazı kötü resimler ve benim resmim bile var onlar neden ekleniyor.?

  • mkomrat31 Mart

    tesekkurker

  • aydın Mart

    teşekkürler

  • bennurben10 Mayıs

    teşşekürler

  • cosun18 Nisan

    teşekkürler

  • style Mart

    vallah bu slaytı kim yapmışsa eline koluna sağlık çok işime yaradı

  • wap_ugur14 Mayıs

    fazla güzel olduğu söylenemez ama bizimle paylaştığın için sağol

    hiç yoktan iyidir.
  • kaynağı değiştir]

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası