bronşektazi nedir belirtileri / Bronşektazi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bronşektazi Nedir Belirtileri

bronşektazi nedir belirtileri

BRONŞEKTAZİ

Bronşektazi genellikle akciğerlerde hava yolu duvarlarının enfeksiyon veya başka bir durum sonucu hasar alması ile oluşan bir akciğer hastalığıdır. Bu hasar sonucunda hava yolları yavaş yavaş mukus temizleme yeteneklerini kaybetmekte, mukus birikimi ve bakterilerin büyüyebilir bir ortamın oluşmasına neden olmaktadır. Bu solunum yollarında aşırı hasara neden olan tekrarlayan ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Zamanla, hava yolları gerilmiş, sarkık ve havayı taşıyamaz hale gelir. Bronşektazi genellikle çocukluk çağında başlamakta, ancak semptomlar tekrarlayan akciğer enfeksiyonları başlayana kadar aylar hatta yıllarca görülmeyebilir.


Bronşektazi Belirtileri

En sık görülen belirti ve bulgular şunlardır:

  • Sürekli öksürük
  • Günlük büyük miktarda mukus veya balgam üretimi
  • Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
  • Nefes darlığı
  • Hırıltı
  • Göğüs ağrısı

Zaman içinde, daha ciddi belirtiler gelişebilir, bunlardan bazıları:

  • Kan veya kanlı mukus içeren öksürük
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Sinüs akıntısı

Bronşektazi akciğerlerde çökme, kalp yetmezliği ve beyin apsesi gibi diğer ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.


Bronşektazi Tanısı Nasıl Konulur?

Bronşektazi tanısını gerçekleştirebilen tek bir test yoktur. Hastalığın ileri aşamalarında bile, hastalığın belirtileri diğer hastalıklarla benzerlikler göstermektedir. Bronşektazi tanısında en yaygın kullanılan testler şunlardır:

  • Kalp ve akciğerlerde enfeksiyon ve hasar belirtisi aramak için göğüs röntgeni
  • Akciğerlerdeki hava yollarının ve diğer dokunun bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüsünü sağlamak için CT taraması
  • Kan testleri
  • Bakteri, mantar veya tüberkülozu tespit etmek için balgam kültürü
  • Akciğerlerin havayı ne kadar iyi hareket ettirip dışarı çıkarabildiğini ölçmek için akciğer fonksiyon testleri
  • Kistik fibroz için ter testi veya diğer testler

Bronşektazi Tedavisi

Bronşektazi tedavisi aşağıdakileri içermektedir:

  • İlaçlar, özellikle antibiyotikler
  • Göğüste fizik tedavi

Bronşektazi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Bronşektazi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi, akciğere giden yolların yani bronşların genetik bozukluk ya da hastalık nedeniyle kalıcı olarak genişlemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Akciğerdeki hava yollarının iyi çalışmaması, iltihaplanması veya hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan bronşektazi, bronşların geri dönüşü olmaksızın genişlemesi anlamına gelir.

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi, öksürük ve kronik balgam çıkarma ile karakterize bir hastalık olarak nitelendirilmiştir. Bronşektazi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi doğumsal nedenlerle de oluşabilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen bronşektazi, bronşlardaki doğuştan gelen bozukluk ya da kistik fibrozis nedeniyle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise kimyasala maruz kalma, tüberküloz, astım ve KOAH gibi hastalıklar sonrasında ortaya çıkabilir.

Önceden ciddi sorunlara yol açan ölümcül bir hastalık olan bronşektazinin görülme sıklığı günümüzde azalmıştır. Bunun nedeni tüberküloz aşısının bulunması ve çeşitli akciğer hastalıklarının tedavisinin yapılabilmesidir. Gelişmekte olan ülkelerde ise kötü yaşam koşulları, yetersiz hijyen, hastane ve doktor yetersizliği gibi sebeplerden ötürü sıkça görülmektedir.

Bronşektazi Neden Olur?

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazinin nedeni farklı akciğer hastalıkları ve genetik nedenlerdir. Ancak genelde birçok vakanın neden hastalığa yakalandığı bilinmemektedir. Çocukluk çağında görülen boğmaca, kızamık, tüberküloz, pnömoni ve adenovirüs gibi hastalıklar edinsel, yani sonradan meydana gelen bronşetakziye neden olabilir. Bebeklerde görülen bronşetakzi genellikle doğumsal etkenlerle ortaya çıkmaktadır.

Hava yolları duvarının hasar görmesi sonucunda genişleyen bronşlarda mukusumsu yapı meydana gelir. Akciğerlerde biriken mukusu dışarıya çıkarmak oldukça zordur. Bu nedenle bronşektaziye sahip kişiler sıklıkla hasta olur. Çünkü bronşlardan temizlenemeyen iltihap zamanla enfeksiyonlar yaratır ve ateş, halsizlik ve üşüme gibi belirtilere yol açar.

Bronşektazi nedenlerinin başında akciğer enfeksiyonları gelir. Tüberküloz gibi hastalıklar bronşektazinin başlıca nedenidir. Nadir olarak genetik nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bazı bebekler bronşları geniş olarak doğabilmektedir.

Bunun yanı sıra boğaza kaçan yabancı cisimler, iyi huylu bronş tümörleri ve kistik fibrozi gibi farklı nedenler de nadir olarak bronşektaziye neden olabilmektedir.

Bronşektazi Belirtileri Nelerdir?

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi belirtileri arasında bronşların sürekli olarak iltihaplanması, öksürük ile birlikte görülen sarı yeşil balgam, bronşlarda oluşan iltihap nedeniyle balgamda kan görülmesi, kan kusma, pnömoni, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik ve zayıflama bulunur. Belirtiler bronşetakziye neden olan durumlar, yaygınlığı ve bulunduğu alana göre değişkenlik göstermektedir.

Bronşetakziyi diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ayıran faktör balgam miktarının bardak miktarında olmasıdır. Yani bu hastalıkta çıkarılan balgam oldukça yüksektir. Ancak balgamın yanı sıra kanlı balgam veya kan kusma gibi belirtiler gözlemleniyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Bu durum bronş cidarında bulunan bir damarın yırtıldığını ifade edeceği gibi oldukça tehlikelidir.

Genellikle akciğerin tek tarafında meydana gelen bronşetakzi, bazı durumlarda her iki tarafta da meydana gelebilir. Eğer iki tarafta bronşetakzi sorunu mevcut ise nefes darlığı kaçınılmaz olacaktır.

Bronşektazi Nasıl Teşhis Edilir?

Bronşektazi Nedir?

Bronşetakzi belirtilerinin diğer solunum yolu hastalıklardan farklı olması teşhisi kolaylaştıran etkenlerdendir. Öncelikle kişide bronşetakzi belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir an önce doktora başvurması önerilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir.

Bronşektazi teşhisinde akciğer röntgeninden sonra bronşetakzi belirtileri gözlemlenmiş ise bilgisayarlı tomografi çekilerek detaylı bir inceleme yapılır. Tümör veya tehlike oluşturabilecek yabancı bir cisimden şüphelenilmesi durumunda bronoskopi işlemi yapılmaktadır. Veriler ışığında hastaya bronşektazi tanısı konulabilir.

Bronşektazi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bronşektazi Nedir?

Bronşetakzi tedavisi hastalığın yaygınlığı ve derecesine bağlı olarak ilaç tedavisi veya cerrahi bir müdahale ile uygulanabilir. Uygulanan ilaç tedavisi ile enfeksiyon ve iltihap oluşumunun önlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece enfeksiyon atakları kontrol altına alınır ve hastalığın belirtileri azaltılabilir. Cerrahi işlemde ise bronşektaziye neden olabilecek tıkanıklık ve faktörler giderilebilir.

Hastanın her yıl grip aşısı olması ve grip aşısının yanı sıra 5 yılda bir pnömoni aşısı olması oldukça önemlidir. Çünkü bu hastalıklar bronşektazi hastalığının etkisini artırabilir. Ancak bu aşıları olmadan önce doktorunuzdan onay almanız önerilmektedir.

İlaç tedavisinde balgamın incelenmesi sonucunda kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. Antibiyotiğin yanı sıra balgam söktürücü veya balgam sulandırıcı ilaçlar kullanılarak balgamın kolayca atılması sağlanır.

Cerrahi müdahale ise akciğer dokusu incelenir ve bronşetakzinin yaygınlığı belirlenir. Bronşetakzi yalnızca tek bir bölümde bulunuyor ve diğer akciğer dokuları sağlıklı ise hastalıklı kısım cerrahi müdahale ile alınır. Ancak bu işlemin yapılması için kalacak diğer akciğer dokularının sağlıklı olması gereklidir.

Bronşektazi nelere sebep olur?

Bronşektazi hastanın sık sık akciğer enfeksiyonlarına yakalanmasına neden olur. Sürekli ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle nefes darlığı ve öksürük krizleri görülür. Ağız kokusu, kilo kaybı ve gelişim geriliği gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Erken müdahale için doktora başvurmak gerekir.

Bronşektazi akciğer filminde çıkar mı?

Bronşektazi akciğer filmi yani röntgende belli olabilir ancak daha detaylı inceleme ve tanı için bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Bu sayede uzman doktorlar hastalığın boyutunu ve nedenini daha iyi anlar ve buna göre bir tedavi planı oluşturabilir. Öte yandan hastalığın belirtileri de tanı için yeterli veriyi verebilir.

Bronşektazi KOAH mıdır?

Bronşektazi ile KOAH aynı şey değildir. KOAH bronşların iltihaplanıp daralmasıyla ortaya çıkar. Bronşektazi iste bronşların aşırı genişlemesinin neden olduğu bir hastalıktır. Çeşitli akciğer hastalıkları bu iki hastalıkla da karışabilmektedir. Belirtiler birbirlerine benzediğinden kesin tanı için doktora başvurmak şarttır.

Bronşektazi kimlerde görülür?

Bronşektazi ciddi akciğer rahatsızlıkları yaşayan herkeste, akciğer enfeksiyonu geçiren çocuklarda ve genetik nedenlerden dolayı bronşlarından bozukluk olan bebeklerde görülebilmektedir. Genelde bir hastalığın neden olduğu bronşektazi bronşların genişlemesiyle farklı akciğer hastalıklarına da sebebiyet verebilir.

Bronşektazi hastalarının yaşam süresi ne kadar?

Bronşektazi hastalığı eskiden çok fazla ölüme neden olan bir hastalıktı ancak şimdi gelişen tedavi yöntemleri sayesinde etkileri azaldı. Bronşektazi hastalarının yaşam süresi 55 yıla kadar yükseltildi. Çeşitli yöntemlerle belirtiler kontrol altına hastalar yaşamlarını sürdürebilmekte ve yaşam kalitelerini artırabilmektedir.

Bronşektazi ölümcül mü?

Bronşektazi eğer tedavi edilmezse farklı ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve bu durum ölümcül olabilir. Ancak belirtileri azaltıcı tedavi yöntemleriyle hasta enfeksiyon ve komplikasyonlardan korunabilir, yaşamını daha rahat sürdürebilir. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunan hastanın nefes darlığı problemleri aza indirgenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası