uyumadan önce ders çalışmak / Sınavdan önce uyumak mı yoksa çalışmak mı daha faydalı?

Uyumadan Önce Ders Çalışmak

uyumadan önce ders çalışmak

Ders arası uyku başarıyı arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Buse &#;ZEL / DHA

Oluşturulma Tarihi: Ekim 01,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

OKULLARIN açılması ile birlikte öğrenciler yoğun bir tempoya girerken uzmanlar uykunun önemine dikkat çekti. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders çalışırken verilen arada uyuyup uyanan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini söyledi. yılında yapılan bir araştırmaya göre kötü uyuyanlar da Alzheimer’e yakalanma riskinin arttığına dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz de ilkokul öğrencilerinin 10, ortaokul öğrencilerinin 9, lise öğrencilerinin 8 saat uyumaları gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

"SAĞLIKLI UYUYAN İNSANLARDA ÖĞRENME KALICI OLUYOR" 

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, sağlıklı uyuyan çocuk ve yetişkinlerde öğrenmenin daha kalıcı olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Sağlıklı uyuyan ve REM (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketleri) uykusunu yeterince uyuyan insanlarda öğrenme kalıcı, bellek güçlü oluyor. Öğrendiği bilgiyi ihtiyacı olduğunda kullanabiliyor. Aksi takdirde bilgi uçuşabiliyor. Belki o an için bilgi kısa bir süre bellekte kalıyor ama teflon tava gibi bir süre sonra kaybolup gidiyor."

"KÖTÜ UYUYANLAR YA DA UYKUSUZ KALANLARDA ALZHEIMER RİSKİ VAR"

yılında Belçika'da yapılan ve Brain isimli tıp dergisinde de yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Yılmaz, "Bu çalışmada insanları iki gruba ayırdılar ve görevler verdiler. Çalışmaya katılanların beyin omurilik sıvılarından örnekler alınarak, bazı proteinlere bakıldı. Tau Protein ve Beta-Amiloid denilen ve Alzheimer’e yatkınlığı arttıran proteinler iyi uyuyanlarda düşük çıktı. Kötü uyuyan ya da uyumayanlar da ise bu iki protein yüksek çıktı. Böylelikle uyku bozukluğunun sadece öğrenmede değil bellek ile ilgili mekanizmaları bozduğunu ve Alzheimer ile bunamaya yatkınlığı arttırdığını çok daha net söyleyebiliyoruz" dedi.

"DERS ÇALIŞIRKEN UYUYUP UYANMAK ÖĞRENMEYİ ARTTIRIYOR"

Haberin Devamı

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için de başarıyı arttıracak önerilerde bulunan Prof. Dr. Yılmaz, "Öğrencilerin ders arasında cep telefonuyla ilgilenmek, televizyona bakmak, internete girmek yerine uyuyup uyanıp, çalışmaya devam ederlerse daha çabuk öğrendiğini, daha az tekrar ile daha kalıcı bilgi edindiklerini biliyoruz. Bu bilginin edinmesinde beyindeki hipokampüs denilen bölgenin, REM uykusu döneminde sinaptogenez ile bilginin oluşumunu hızlandırdığını, karmaşık bilgileri çekmecelediğini düşünüyoruz" dedi.

Ders arası uyku başarıyı arttırıyor



"İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ 10, ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ 9 SAAT UYUMALI"
Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz de iyi uyumanın ÖĞRENME gücünü arttırdığını vurgulayarak, şunları söyledi: 

"İlkokul çağı çocuklarının yaklaşık ,5 saat uykuya ihtiyacı var. Ortaokul çağı çocuklarının ise 9 saat uyuması gerekiyor. İlkokul çağındaki çocuk sabah 'de uyanıyorsa akşam civarında yatmalı. Ortaokul çağı çocuklarının gibi yatması gerekiyor. Çünkü saat 'den sonra melatonin dediğimiz bir hormon salınıyor. Melatonin hormonu, çocukların gelişmesindeki en önemli hormon. Büyümede, hücre yenilenmesinde de en önemli hormon olan melatonin mutluluğu sağlıyor, kemik gelişimini sağlıyor. Uyku bu nedenle çocuk sağlığında çok çok önemli. Öğrenmede inanılmaz yeri var. Uyuduğunuz zaman beyniniz sinir hücreleri arasındaki iletişimi daha çok arttırıyor."

"UYKUNUN 2 EVRESİ VAR"

Uykunun 2 evresi olduğunu belirten Prof. Dr. Uludüz, "Uykumuz derin evre ve rüya evresi olarak ikiye ayrılıyor. Rüya görmeye başladığımızda yüzeyel evreden derin evreye giriyoruz. Derin evre gün boyu öğrendiğimiz bütün olayları hafızaya almamızı sağlıyor. Rüya evresi ise hafızaya aldığınız o olayları temizlemenizi ve ayıklamanızı, önemli olanları kalıcı hafızaya almanızı sağlıyor" dedi.

"YATMADAN 1 SAAT ÖNCESİNE KADAR ÇALIŞILAN DERS ÖĞRENMEYİ ARTIYOR"

Düzenli uykunun hafıza açısından çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uludüz, "Bu nedenle düzenli, kaliteli bir uyku öğrenme açısından çocuklarda çok önemli. Çocuklar ders çalıştıktan sonra en geç 1 saat içinde uyurlarsa öğrenmeleri çok ciddi artıyor" dedi.

Ders çalışma süresi tutucu

Çalışma tutucu süresi ders

Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’nin özel çocukları turşu yaptı

Arama Menü Menüyü aç/kapa Ders Raporu’ndan En Yeni İçerikler Arama Menü Menüyü aç/kapa Menüyü aç/kapa Ana sayfa Kategoriler Çalışmak Yurtdışı / Dil Öğrenimi Kariyer Motivasyon Ders Raporu Hakkında Instagram’da bizi takip edin! 8 Kolay Adımda Ders Çalışma Süresi Nasıl Uzatılır? Eren YücetürkAralık 17, Aralık 19, Ders çalışma süresini ayarlama konusunda öğrenciler olarak çok zorluk çekiyoruz. Kısa yapıyoruz, hemencecik bitiyor; uzun yapıyoruz, canımız sıkılıyor. Ortasını tutturduk dediğimiz anda da olmadık yerden bir iş çıkıyor karşımıza. İşte bugün, bu sorunları çözmek için rehber tadında bir tavsiye yazısı yazmak istedim. Ders çalışmaya başlamadan önce bir ders programı hazırlamanız yararınıza olacaktır. Ardından da nasıl ders çalışacağınızı belirleyin. Bu yazıda değineceğim ana başlıkları listelersek, karşımıza şöyle bir sıralama çıkıyor;

Ders çalışma saati

Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü, program yapmanın en önemli avantajı, ders çalışmaya ayrılan zamanı ( derslerin ağırlığına göre) planlamak olduğunu söyledi.

En etkili ders çalışma zamanı nedir, öğrenciler ders çalışma saatlerinde nelere dikkat etmelidir

Ders çalışmayan çocuğa dua

“Okul başarısızlığının nedeni sadece öğrenci değildir”

Ders çalışmak için online kronometre

Tek yapmanız gereken saat, dakika ve saniye için verilen kutucuklara istediğiniz süreyi girmek ve "Başlat" butonuna tıklamak. Online zamanlayıcı sıfıra ulaştıktan sonra sizi sesli bir şekilde uyaracak ve zamanın dolduğunu haber verecek. Zamanlayıcı.

Tutucu çalışma ders süresi

ÖSYM duyurdu! Sınav günleri nüfus müdürlükleri açık olacak!

Ayrıca öğrencilerin soru çözümlerini bütün derslere yaymaları gerekir. Yani tercihlerine ve sınavın bölümlerine göre var olan bütün derslerden soru çözmelidir. Özellikle zorlanılan ve zayıf olan derslerden daha fazla soru çözmek bu derslerle ilgili sorunların azalmasını sağlar.

Bahis oyunları bs ba bildirimi

Zamanlayıcı çalışırken, butonlar ile aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Çalışma tutucu süresi ders

Aktif ders çalışma saati nedir, öğrenmeye katkısı nelerdir. Öğrenciler ders çalışma saatini nasıl keşfedebilirler.

Tonybet odds

Geri bildirim: Dershaneye Gitmeden Evde Nasıl Ders Çalışılır?

Yeni öğrendiğiniz bilgiden sonra uyuyun!

Öğrenme ve bellekle sağlıklı uyku arasında çok önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, uykunun beyni “yeniden başlatma” görevi olan önemli bir süreç olduğuna dikkat çekiyor. Bir bilgi ya da bir davranış öğrenildikten sonra uyumanın o bilgi ve davranışı kalıcı hale getirdiğini belirten uzmanlara göre, sınavdan bir gece önce uyumadan ders çalışmak bir işe yaramıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, uyku ile öğrenme ve bellek arasında çok güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çekti.

Yertutanol, “Okuduğunuz bilgileri ve edinmeye çalıştığınız becerileri, daha hızlı ve etkili şekilde öğrenmek için mucizeye ihtiyaç yok. Yeterli ve sağlıklı bir uyku rutini, başarılı bir öğrenmenin anahtarı aslında” dedi.

“Uyku, beyni yeniden başlatma sürecidir”

“Uykunun beden ve ruh sağlığı için ne kadar önemli olduğu herkesçe bilinir” diyen Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, “Uykusuz geçen bir gecenin ardından önce kendimizi daha hareketli, neşeli ve zinde hissederken saatlerin ilerlemesi ile bu durumun yerini yorgunluk, dikkatte azalma, uyku hali, sinirlilik, çökkünlük almaya başlar. Eğer o gece de uyuma şansı bulamazsak devam eden saatlerde düşünce, duygu, algı ve davranışlarımızda belirgin değişiklikler başlar. Zihnimiz karışır, kendimizi ve etrafı tuhaf algılamaya başlarız. O nedenle uyku, bir nevi beyni “yeniden başlatma” görevi olan önemli bir süreç olarak düşünülür” diye konuştu. 

Bu “yeniden başlatma” nın, beynin fabrika ayarlarına geri dönmesini sağlamanın ötesinde en son karşılaşılan bilgilerin sinir ağlarına uygun şekilde entegre edilmesine de aracılık ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yertutanol, “Yani aslında basitçe yeni bilgilerin eski bilgilerin üzerine yazıldığı bir süreç işlememekte, onun yerine yeni bilgi ve deneyimler eskileriyle bütünleştirilerek beyin devamlı olarak güncellenmektedir” dedi.

Öğrenilen bilgi, uykuda belleğe alınıyor

Öğrenmenin kabaca üç aşama ile gerçekleştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, bu aşamaları şöyle sıraladı: “Öğrenilen bilgi önce kodlanır, sonra güçlendirilerek kalıcı hale getirilir, en sonunda da geri çağırılır yani hatırlanır. Eğer öğrenilen bilgi ilk aşamayı geçemezse yani sadece kodlanır ama güçlendirilemezse o zaman unutulur. Bu güçlendirme aşaması tekrar tekrar yapılabildiği için kodlanan bir bilgi her hatırlandığında tekrar güçlendirilerek daha uzun süreli olarak öğrenme mümkün kılınır. İşte uykunun önemi bu noktada açığa çıkar. Uyku, kodlanan bilgilerin önce aktifleştirildiği sonra da güçlendirilerek uzun süreli belleğe alındığı bir süreçtir.”

Yeni bir dans hareketi öğrendikten sonra uyuyun!

Uykunun farklı aşamalarının (hızlı göz hareketlerinin olduğu ve olmadığı) farklı öğrenme süreçlerine etki ettiğini gösteren çok sayıda çalışma yapıldığını kaydeden Yertutanol, “Uyku sadece sözel bilgilerin (örneğin; Mısır’ın başkenti Kahire’dir) değil, işlemsel bilgilerin de (örneğin; bisiklet sürmek, gitar çalmak gibi) güçlendirilmesini sağlar. O nedenle yeni bir bilgi okuduktan, yeni bir dans hareketi öğrendikten, yeni bir müzik parçası çaldıktan ya da sırt üstü yüzmeyi pratik ettikten sonra yeterli süre uyursanız ertesi gün o bilgiyi hatırladığınızı, daha iyi dans ettiğinizi, o parçayı daha iyi çalabildiğinizi ya da daha iyi yüzdüğünüzü fark edersiniz” dedi.

Sınavdan önce sabahlamanın bir yararı yok

Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, sınavdan bir gece önce ders çalışmanın da öğrenmeye hiçbir katkısı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Her ne kadar yaşam bütünüyle bir öğrenme süreciyse de, bu sürecin en aktif şekilde deneyimlendiği öğrencilik yıllarınızı hatırlarsanız büyük olasılıkla aklınıza sınav öncesi uykusuz geçen geceleriniz gelir. Bilginin ne kadar öğrenildiğini ne kadar hatırlandığını ölçmeyi hedefleyen “sınavlar” dan önceki gecelerde uykusuz kalmanın aslında ne kadar yanlış olduğu aşikârdır. Çünkü uykusuzluk, öğrenmeyi farklı noktalarda sekteye uğratır. Eğer yeni bilgi ile karşılaşılmadan önce kişi uykusuz ise o zaman bilginin kodlanması yani ilk kaydı zorlaşır. Önceden kodlanmış bir bilgiden sonra uykusuzluk yaşanır ise o bilgi güçlendirilemez. Hatta daha önceden öğrenilmiş bilgilerin geri çağırılması yani hatırlanması da olumsuz etkilenir.”

Sağlıklı bir uyku düzeni edinin

Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile uyku, öğrenme ve bellek arasındaki ilişkilerin tam olarak aydınlatılmasının mümkün olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, “Böylece bir gün, kolayca istenmeyen anıların beyindeki izleri uyku sırasında zayıflatılabilecek, yok edilebilecek ya da yeni bilgilerin öğrenilmesi mümkün olacaktır. Ancak o zaman gelene kadar, etkin bir öğrenme için yapabileceğimiz en iyi şey sağlıklı bir uyku düzeni edinmeye çalışmak gibi görünüyor” tavsiyesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Gece geç saatlere kadar çalışmak mı yoksa uyumak mı daha yararlı?

Birçoğumuz öğrenciyken aynı ikilemi yaşamışızdır: Geç saatlere kadar ders çalışmaya devam etmeli miyim yoksa kitabı bir kenara bırakıp yatağa mı gitmeliyim?

Gece geç saatlere kadar ders çalışır, sabah erken saate alarmı kurarsınız. Birçok ödevinizi yapmış olmanıza veya ders çalışmış olmanıza rağmen, uykusuz olduğunuz bir gerçektir. Derste uyuklamaya başlarsınız. Kendinizi uyanık tutmak için daha fazla yemek yersiniz. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığı için hastalıklara daha açık hale gelirsiniz. Uykusuzluk kendini asabiyet olarak gösterir ve yakın çevrenizdekilere karşı daha az toleranslı, keyifsiz bir insana dönüşürsünüz.

Bunlar tanıdık geldi mi? Gece geç saatlere kadar çalışıp uykusuz kalmanın hiçbir faydası yok.

Uykusuzluk vücudunuzda nelere mi neden oluyor?

&#; Sadece bir seferliğine bile olsa sabaha kadar uyumayıp çalışmak bağışlıklık sisteminizin işleyişini
bozuyor. Beyaz kan hücrelerinin günlük ritmi zayıflıyor ve bu da sizi hastalıklara daha açık hale getiriyor.

Gece geç saatlere kadar çalışmak mı yoksa uyumak mı daha yararlı?

&#; Tek bir gece bile uykusuz kalmak tansiyonunuzun yükselmesine neden oluyor. Halihazırda tansiyon
hastası olanlarda bu etki çok daha hızlı bir şekilde görülüyor.

&#; Vücudumuz uyku sırasında birçok endokrin değişikliği ve termoregülasyon işlemi geçirir. Uyku
düzensizliği durumunda bu süreçlerde de düzensizlik yaşanır. Bunun sonucunda leptin ve girelin gibi
tokluk hissini sağlayan hormonların üretimi azalır ve bu da açlık hissinin artmasına, kilo alımına
neden olur.

&#; Bir hafta boyunca günlük altı saat uyku uyumak proinflamatuar sitokinlerin salgılanmasında artışa
neden olur. Bu da kardiyovasküler ve nöro-bilişsel sistemlerde aksaklıklar yaşanmasıyla sonuçlanır.
Hafta sonları alınan fazla uyku sitokin salgılanmasındaki artışı yeniden azalarak düzene girer. 

&#; Bir hafta boyunca günlük altı saatlik uyku, yaklaşık tane genin değişimine neden olur. Bunların
birçoğu vücudun 24 saatlik ritmi, oksidatif stres ve metabolizmayla ilişkilidir.

Peki uykusuzluk beyinde nelere neden oluyor?

&#; Bir gece uyumamak koordinasyonun düşmesine ve göz hareketlerinin yavaşlamasına neden olur.

Gece geç saatlere kadar çalışmak mı yoksa uyumak mı daha yararlı?

&#; Bir hafta boyunca günlük altı saatlik uykular nedeniyle yaşanan uyku eksikliğinin ardından, üç gece
boyunca günde 10 saatlik telafi uykuları bile beyindeki zararı telafi edilmesi için yeterli olmaz.

&#; Kronikleşmiş az uyku sorunu hem kısa vadede hem de uzun vadede hafıza, hafıza oluşumu, karar verme ve dikkat sorunlarına neden olur.

&#;Yarın bir sınavım var ve uyuyakalmaktan çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?&#;

&#; Eğer gerçekten uyuyana kadar çalışmak zorundaysanız, en azından parlak ışıkta ders çalışmamaya gayret edin. Özellikle mavi ışık, vücudunuzu uykuya hazırlayan melatoninin salgılanmasını baskılıyor.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu ekranlarından yayılan mavi ışık, uykusuzluğun en önemli sebebi
olabilir. Geç saatlere kadar bilgisayar başında çalışmanız gerekiyorsa bilgisayar ekranınızın
parlaklığını yumuşatan programlar indirmeyi deneyebilirsiniz.

&#; Rahatlamak için derin nefes ve farkındalık tekniklerinden yararlanın. Yatağınızın başucunda bir
meditasyon albümü ve kulaklık bulundurun.

&#; Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Yatakta ders çalışıp uykusuzluğu ve stresi yatağınıza
taşımayın.

&#; Eğer kronik uykusuzluk çekiyorsanız bir uyku uzmanına danışın.

&#;Fazladan bir saat daha ders mi çalışmalıyım, bir saat fazla mı uyumalıyım?&#;

Uykusuzluğun fiziksel etkileri bir yana öğrenme, dikkat ve hafıza üzerindeki olumsuz etkilerini düşününce artık bu sorunun yanıtını bulmak çok da zor olmasa gerek. İlerleyen saatlere kadar çalışmakta bir sorun yok ancak bu durum uyku kalitenizi bozup daha verimsiz bir gün geçirmenize neden olmamalı. Sahip olduğunuz beden, size bir kez sunulmuş bir hediye. Onun kıymetini bilmelisiniz.

Kaynak:
Psychology Today

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Uykusuzluk izlerini 5 dakikada yok edecek makyaj hileleri

Günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?

En sık karşılaşılan uyku problemleri ve çözüm önerileri

Modern çağın problemi uykusuzlukla başa çıkma yolları

Uyku problemi yaşayanlar için 60 saniyede uykuya dalmayı sağlayan yöntem: tekniği

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası