flash bellek nedir ne işe yarar / Flash Bellek Nedir, Ne işe Yarar? | Flash Bellek

Flash Bellek Nedir Ne Işe Yarar

flash bellek nedir ne işe yarar

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Flash bellekler verileri kalıcı olarak depolayan taşınabilir, birçok ortam tarafından desteklenen ve kullanılan hafıza birimleridir. Bellekler üzerinde verilerin saklanma süreleri sonsuz değildir. Bu süre tipik olarak 10 yıl civarındadır. Bu hafıza çeşitleri başta bilgisayarlar olmak üzere; cep telefonları, cep bilgisayarları, kameralar, televizyonlar, fotoğraf makineleri ve müzik setleri gibi birçok dijital cihazda kullanılmaktadır. Günümüzde disketlerin ve kısmen CD-ROM’ların yerini almasındaki en büyük etkenler kapasitelerinin büyüklüğü, daha uzun ömürleri, küçük olmaları, gün geçtikçe ucuzlamalarıdır. Bu bellekler elektrikle yazılıp silinebilen belleklerdir. Hafıza çeşitlerinden EEPROM’dan farkları, yazma ve silme boyutunun byte değil daha büyük bloklar hâlinde olmasıdır. Günümüzde flash belleklere “usb bellek” isimi de verilmektedir. Uyumlu olduğu donanıma göre içerdiği dosya sistemi değişiklik gösterebilmektedir.

Flash Belleklerin Yapısı ve Çalışması

Flash hafıza yapısı en küçük bilgi olan bitlerin içerisinde depolandığı en küçük hafıza hücreleri dizisinden oluşur. Bu dizinin satır ve sütunları vardır. Satır ve sütunların her bir kesişiminde transistörler vardır. İnce bir oksit tabakası bu transistörleri birbirinden ayırır. Elektrik yükü prensibi ile çalışır. Oksit tabakası yükün boşalmasını engellediği için veriler yıllarca saklanabilir. Oksit tabakası yazma/silme işlemlerinde zamanla işlevini yitirir. Flash bellek diye adlandırılan hafıza çeşitleri USB arabirimini destekleyen yapıya sahiptir. Bilgisayarların USB portlarına takılarak kullanılır. Markası ne olursa olsun yapıları ve kullanım biçimleri değişmez. Windows işletim sistemi, bu bellekleri otomatik olarak tanımaktadır. Günümüzde flash bellekler artık bootable (işletim sistemi yerleştirme) özelliği ile de kullanılabilmektedir.

flash bellek nasıl çalışır

Flash Belleklerle İlgili Temel Kavramlar

Kapasite: Tüm hafıza çeşitleri gibi flash belleklerde veri depolama büyüklüğü kapasite ile ilgilidir. Kapasitesi birimi GB cinsindendir. Değeri kadar veri depolar.

İşletim Sistemi Desteği: Birçok bellek Linux, MacOsX v, WinXP SP1, SP2, WinVista ve Win 7 işletim sistemleri ile sorunsuz çalışmaktadır. Bazı üreticiler bu işletim sistemleri için flash bellek ile uyumlu sürücülerini bir cd veya internet üzerinden kullanıcılara sunmaktadır. Bazı üreticiler ise bu desteği vermemektedir. Flash bellek alırken kullanmanız muhtemel işletim sistemlerine uyumlu olmasını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bağlantı Hızı: Flash bellekler USB portlara bağlandığı için desteklenen USB arabirim hızı (versiyonu) iletimin bant genişliği açısından önemlidir. USB konusunda değinildiği gibi USB nin , , , gibi tipleri bulunmaktadır. Flash bellekler süper hızlı moda günümüzde tipini kullanmaktadır. USB (ya da süper hızlı USB) bir önceki USB ′a göre performans ve güç yönetimi açılarından çok önemli avantajlar sağlıyor. USB ′da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB ′ın bağlantısı dokuz tel ile sağlanmakta ve çok ciddi bir hız farkı oluşmasına yol açıyor.

Daha anlaşılır bir ifadeyle GB’larca veriyi USB ile transfer etmek sadece saniyeler sürebiliyor.

Okuma/yazma Hızı: Flash belleğin performansını gösteren önemli bir parametredir. Okuma yazma hızı yüksek bellekler düşük olanlara göre daha hızlı çalışacaktır. Flash belleklerde yapı gereği okuma hızı her zaman yazma hızından daha büyüktür. Birimi MB/sn. veya GB/sn. cinsinden ifade edilir. Yüksek olması iyi bir seçim olur.

Güvenlik: Verilerin başta kopyalama olmak üzere çevresel faktörlerden ısı ve suya düşme güvenliğine de sahip olması gerekmektedir. Bazı model flash belleklerin kendisine ait donanımsal veya yazılımsal veri şifreleme teknikleri bulunmaktadır. Ayrıca her belleğin optimum çalışma sıcaklığı ve suya düşmeleri durumunda hasar görmeyecek şekilde tasarlanmışlardır. Flash bellek ve diğer türdeki hafıza kartlarının usb portlarda kullanımı sırasında yapılan işlem bittiğinde işletim sistemi araç çubuğu üzerinden donanımı güvenle kaldır seçeneği kullanıldıktan sonra çıkartılmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde hafıza kartı ya da belleğinizin chip ya da bellek yapısının bozulmasına ve bir daha çalışmamasına sebep olabilirsiniz. Hafıza kartları ve flash bellekler virüs, trojan ya da zararlı yazılımların taşınması ve bulaştırılması için çok elverişli ortamlar olduklarından sisteme eklendikten sonra bir virüs programı ya da komut istemi kipinde taranarak içeriğinin kontrol edilmesi iyi olabilir.

TechWorm

flash bellek, flash bellek çalışma prensibi, flash bellek nasıl çalışır, flash bellek nedir, usb bellek, usb bellek nasıl çalışır, usb bellek nedir

Flash bellek nedir? Ne işe yarar?

Flash Bellek Nedir?

Flash Bellek / USB bellek veya USB, ek bilgi ortamı ve depolama olarak kullanılabilen minyatür bir depolama aygıtıdır. Cihaz, USB arabirimi aracılığıyla bir bilgisayara veya başka bir okuyucuya bağlanabilmektedir.

Bir USB flash sürücü, genellikle 10 ila yıl arasında değişen belirli bir hizmet ömrü boyunca üzerine kaydedilen bilgileri birçok kez okuyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Flash belleğe sınırlı sayıda (yaklaşık bir milyon döngü) yazmak mümkündür.

Flash bellek, hareketli mekanik parçaları olmadığı için sabit disk sürücülerinden (HDD) daha güvenilirdir. Ayrıca kompakt olarak kabul edilmektedir. Bu cihaz, dijital taşınabilir cihazların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fotoğraf makinesi, video kameralar, ses kaydediciler, MP3 çalarlar, PDA’lar ve cep telefonları dahili flash bellek yapısı ile üretilmektedir. Hatta kimilerine ilave olarak eklenebilmektedir. Bununla birlikte, Flash Bellek modemler, mini PBX’ler, tarayıcılar, yazıcılar veya yönlendiriciler gibi çeşitli ekipmanlardada hafızayı depolamak için kullanılmaktadır. Belki de modern USB sürücülerin tek dezavantajı nispeten küçük boyutlarıdır.

İcadı ve geçmişi

İlk flash bellek ’te ortaya çıkmıştır. Meslektaş Shoji Ariizumi’nin bu cihazın çalışma prensibini bir fotoğraf flaşı ile karşılaştırmıştır. İlk kez “flaş” olarak adlandırdığı Toshiba mühendisi Fujio Masuoka tarafından icat edilmiştir. Flash Belleğin halka açık sunumu, Intel’in bu buluşla ilgilenmeye başladığı, ’te San Francisco da düzenlenen Elektronik Cihazlar Uluslararası Seminerinde gerçekleşmiştir. Dört yıl sonra, uzmanlar ilk ticari tip flash işlemciyi piyasaya sürmüştür. yılı sonunda en büyük flash bellek üreticileri, bu pazarın %32’sine sahip olan Samsung ve %17’sine sahip olan Toshiba idi.

Nasıl çalışmaktadır?

Flash sürücüye yazılan ve hücre adı verilen kayan geçit transistörlerinden oluşan dizisinde depolanan tüm bilgiler, tek seviyeli hücrelere sahip geleneksel cihazlarda kullanılmaktadır. Bunlardan herhangi biri yalnızca bir bit veriyi kaydetmektedir. Bununla birlikte, çok seviyeli hücrelere (veya üç seviyeli hücrelere) sahip bazı yeni çipler daha fazla bilgi depolayabilmektedir. Bu durumda transistörün yüzer kapısında farklı bir elektrik yükü kullanılmalıdır.

Temel özellikleri

Şu anda sunulan flash bellek sürücülerinin hacmi birkaç kilobayttan yüzlerce gigabayta kadar ölçülebilmektedir.

yılında Toshiba ve SanDisk uzmanları, toplam hacmi 1 GB olan NAND işlemcisinin bir sunumunu yapmışlardır. Bu cihazı oluştururken, transistör kayan kapı üzerinde farklı elektrik yükleri kullanarak birkaç bit veri depolayabilmektedir. Ayrıca çok seviyeli hücre teknolojisi de uygulanabilmektedir.

Gelecek yıl Eylül ayında Samsung, 40 nm teknolojik süreç temelinde geliştirilen 4 gigabaytlık bir çipi halka sunmuştur. ’un sonunda Toshiba teknoloji uzmanları, piyasaya sürülen 64 GB’lık bir flash sürücünün oluşturulduğunu duyurmuştur. yılının başında ise seri üretime başlanmıştır.

yılında, 16 GB, 8 GB modülden oluşan flash bellek tipler popüler hale gelmiştir. Ayrıca insanlık tarihinde ilk GB flash bellek sürücüsünün sunumu gerçekleşmiştir.

’de Intel ve Micron, ’in sonlarında seri üretime başlayan benzer cihazların neredeyse yarısı büyüklüğündedir. Ayrıca mm’lik bir alana sahip 8GB MLC NAND flash çipini duyurmuşlardır.

Hafıza kartı ve flash bellek türleri

CF / Compact Flash

En eski flash bellek standartlarından biridir. İlk CF flash kart yılında SanDisk tarafından geliştirilmiştir. Ancak bu format bugün çok popüler değildir.

43x36x3,3 mm boyutlarında oldukça büyük olduğundan, cep telefonlarına veya MP3 çalarlara Compact Flash yuvası takmayı oldukça sorunlu hale getirmiştir. Esas olarak profesyonel video ve fotoğraf ekipmanlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda, kart çok güvenilir olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca yüksek bir veri işleme hızına sahip değildir. İzin verilen maksimum Compact Flash bellek hacmi şu anda GB’a ulaşmaktadır. Veri kopyalama hızı ise, MB / s’ye yükselmiştir.

MMC / Multimedya Kartı

Nispeten küçük boyutlu – 24x32x mm olan bir hafıza kartıdır. Yaratıcıları, icatlarını SD yuvası olan çeşitli türlerdeki cihazlarla yüksek uyumluluğa sahip bir bellek denetleyicisine dayandıran SanDisk ve Siemens uzmanlarıdır.

RS-MMC / Küçültülmüş Boyutlu Multimedya Kartı

Standart bir MMC kartının yarısı boyunda – 24x18x mm ve yaklaşık 6 gram ağırlığında bir hafıza kartıdır. Aynı zamanda, geleneksel bir MMC kartının diğer tüm özellikleri ve parametreleri korunmaktadır. RS-MMC kartlarını kullanmak için bir adaptör kullanılmalıdır.

DV-RS-MMC / Çift Voltajlı Azaltılmış Boyutlu Multimedya Kartı

Çift güç kaynağına sahip flash bellek – 1,8 ve 3,3 V, düşük güç tüketimi ile karakterize edilmektedir. Bunun sonucunda cep telefonu veya diğer cihazlarda daha uzun süre çalışabilmektedir. Kartın boyutu, 24x18x mm olan RS-MMC boyutlarıyla örtüşmektedir.

MMCmicro

Sadece 14x12x mm boyutlarında ve mobil cihazlar için tasarlanmış minyatür bir hafıza kartıdır. Kullanmak için standart bir MMC yuvası ve özel bir adaptör kullanmanız gerekmektedir.

SD Kart / Güvenli Dijital Kart

MMC standardının SanDisk, Panasonic, Toshiba ekipmanlarıyla uyumlu daha gelişmiş bir versiyonudur. SD Kart ile prototip arasındaki temel fark, yetkisiz kopyalamaya, yanlışlıkla silmeye veya mekanik yazma korumasıdır. Ayrıca değiştirmeye karşı kripto korumasında sunulan telif hakkı koruma teknolojisinin varlığıdır.

32x24x mm parametreleri ve boyutları MMC kartına çok benzemesine rağmen, bu kart standart bir MMC slotu ile kullanılamamaktadır.

SDHC / SD Yüksek Kapasite

Modern kullanıcılar tarafından SD , SD ve SD (SDHC) olarak bilinen yüksek kapasiteli bir SD hafıza kartıdır. Bu cihazlar, üzerlerine yerleştirilebilecek izin verilen maksimum veri miktarında farklılık göstermektedir. Dolayısıyla SD için 4 GB ve SDHC için 32 GB şeklinde kapasite sınırları vardır. Ancak, SDHC kart SD ile geriye dönük uyumludur. Her iki seçenek de üç fiziksel boyutta mevcuttur. Bunlar; standart, mini ve mikro tiplerdir.

MiniSD / Mini Secure Digital Card

Bu flash bellek, Secure Digital standardından daha küçük boyutlarda ve diğerlerinden farklıdır. x20x mm aynı zamanda standart bir SD yuvasının takılı olduğu cihazlarda kullanılabilmesi için özel bir adaptör gerekmektedir.

MicroSD / Micro Secure Digital Card

itibariyle en kompakt çıkarılabilir flash bellek cihazıdır. Boyutları 11x15x1 mm’dir. Bu da cep telefonlarında, iletişim cihazlarında vb kullanılmasını sağlamaktadır. Yazmaya karşı koruma anahtarı microSD-SD’de bulunmaktadır. Adaptör ile mümkün olan maksimum kart boyutu 32 GB’dir.

Memory Stick Duo

Sony tarafından geliştirilmiş bir bellek standardıdır. Cihazın oldukça sağlam gövdesinin boyutları 20x31x mm’dir.

Memory Stick Micro / M2

MicroSD ile boyut olarak rekabet eden bir hafıza kartıdır. Ancak Sony cihazlarında avantaj devam etmektedir.

Flash Belleklerin Özellikleri Nelerdir?

Flash Belleklerin Özellikleri Nelerdir?

Dijital olarak yürütülen tüm çalışmalarda verilerden faydalanılır. Elektronik ortamlarda üretilen verilerin güvenli bir şekilde depolanması ve taşınması için flash bellek kullanılır. Bu aygıtlar, birbirinden kullanışlı özellikleri sayesinde günlük hayatı önemli ölçüde kolaylaştırır. Flash bellek, elektrik gücü kesildiğindedahi verileri saklamaya devam edebilir. Cihazların içerisinde küçük bellek devresi yer alır. Bu küçük bellek devresi ise sabit parçalardan oluştuğu için dayanıklılık noktasında yüksek performans sergiler.

Mobilite açısından avantaj sağlamak flash bellek özellikleri arasında yer alır. Yapısal olarak RAM’lere benzeyen bu aygıtlar, farklı depolama kapasitesine sahiptir. Verilerinizin büyüklüğü ve kullanım amacınıza bağlı olarak 8, 16, 32 GB gibi seçenekleri değerlendirmeniz mümkündür. 16 GB flash bellek gibi ürünler; belge, fotoğraf, ses ve görüntü dosyalarını güvenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olur.

Flash Bellek Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Flash Bellek Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Veri taşımayı son derece kolay hâle getiren flash bellekler, dijital dünyanın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Hemen hemen herkes hayatının mutlaka bir döneminde bu aygıtlara ihtiyaç duyar. Söz konusu cihazlar, gelişmiş teknolojiler sayesinde birbirinden farklı teknik detaylara kavuşmuştur. Piyasada oldukça fazla sayıda USB bellek çeşidi bulunur. Peki bu kadar fazla çeşit arasından nasıl seçim yapılır? Flash bellek seçiminde şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Aygıtın verilerinizi depolamak için yeterli kapasiteye sahip olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
  • Flash bellekler farklı işletim sistemlerine uygun olacak şekilde tasarlanır. Cihazın yazılım desteğinin türüne dikkat etmek önemlidir.
  • Bant genişliği veri aktarım hızını belirler. , , , gibi versiyonlardan beklentilerinize uygun olanı tercih etmeniz gerekir.

Yukarıda sözü geçen hususların yanı sıra flash belleğin fiziksel tasarımı da kullanım rahatlığı açısından son derece önemlidir. Dış etkenlere karşı dayanıklı ve rahat taşınabilen ürünleri tercih ederek büyük rahatlık elde edebilirsiniz.

Flash Bellekler Neden Bozulur?

Flash Bellekler Neden Bozulur?

Elektronik bir cihaz olan flash bellek, kullanıma bağlı olarak zamanla işlevsiz hâle gelebilir. Flash bellek neden bozulur sorusu; yapı, elektriksel faktörler, virüs ve bellek uygulama sorunları gibi sebepler şeklinde cevaplanabilir. Silisyum ve germanyum gibi malzemelerden üretilen bu aygıtlar, dış etkenlerden kaynaklı olarak zamanla yıpranabilir. Cihazın yıpranması ise veri depolama ve transferi sırasında bazı sorunlar yaşamanıza neden olur.

Flash belleğe depolanmış bir casus yazılım, aygıtı bilgisayara taktığınızda dosyaların açılmamasına neden olabilir. Bu tip durumlarda birçok kullanıcı flash bellek format atma yöntemini kullanır. Format atma işlemi tıpkı bilgisayar ve cep telefonlarında olduğu gibi aygıtın fabrika ayarlarına dönmesini sağlar. Belleği güvendiğiniz bilgisayarlarda ve hassas bir şekilde kullanarak depolama cihazının bozulmasını önlemeniz mümkündür. Siz de verileri güvenli bir şekilde muhafaza etmek için 64 GB flash bellek gibi birbirinden kullanışlı cihazlara Trendyol’dan kolayca ulaşabilirsiniz.

Flash Bellek Nedir? Flash Bellek Format ve Flash Bellek Virüsü

Flash Bellek veya USB Flash Bellek, içerisinde belli oranda veriyi taşıyabilen ve istediğiniz herhangi bir aygıt üzerinde hemen takarak çalıştırabileceğiniz taşınabilir depolama aygıtlarıdır. Çoğu USB Flash belleğin fiziksel boyutu bir insanın küçük parmak boyutu kadardır. Bilgisayarlara ve diğer oynatıcı özelliği sahip olan tüm sürücülere USB portları aracılığıyla bağlanarak çalıştırılmaktadır.

 USB Flash belleklerin bugün MB, MB, 1 GB, 5 GB, 16 GB gibi yaygın şekilde kullanılan farklı boyut kapasiteleri bulunmaktadır. USB bellekler bir veriyi modern bilgisayarlar ve cihazlar arasında taşımanın en kolay yollarından biridir. Çünkü optik disklerin aksine Flash bellekler sürekli yazılabilen disklerdir ve bir kere alınan Flash belleğe defalarca farklı veriler yazılıp silinilebilir.

Flash bellekler mekanik harddisklerden farklı olarak dijital bir yapıya sahiptir ve içerisinde hareketli parçalar yer almamaktadır. Çoğu zaman dışı plastikle kaplı olan USB bellekler içerisinde basit bir devre ve bir hafıza çipi barındırır. USB ile bağlantı kurulması halinde bilgisayarlar bu çipi tanır ve USB bellek çalışmaya başlar.

Flash Bellek Format

Flash belleğinizi formatlamanın birden fazla yolu vardır. En pratik çözümüyse Windows işletim sistemli bir bilgisayar içerisinde Bilgisayarım içerisinden USB'ye sağ tıklayarak “Biçimlendir” seçeneğini seçmektir. Buradaki menü içerisinde hızlı biçimlendirme ve yavaş biçimlendirme işlemi yapılabilir, istendiği taktirde Flash belleğin dosya türü değiştirilebilir.

Linux işletim sistemlerindeyse bir Flash belleğe komutlarla veya Gparted Edition benzeri yazılımlarla hem formatlayabilir hem de diskin dosya yapısı değiştirilebilirsiniz. Bunların yanı sıra küçük boyutlu mini yazılımları da kullanarak bir flash belleği kolayca biçimlendirebilirsiniz.

Flash Bellek Virüsü

Tıpkı bilgisayarınızın içerisinde yer alan sabit disklerde olduğu gibi Flash belleklerin de virüslerden etikelenebilme ihtimali daima vardır. Çünkü bilgisayar içerisindeki harddisklerde olduğu gibi Flash belleklerde yazılabilir konumdadır.

 Dolayısıyla virüsü barındıran bir bilgisayara yazılabilir halde bir Flash bellek takıldığında bu flash bellek kolaylıkla virüs kapabilir. USB belleğinizi virüslerden uzak tutmak için yabancı kaynaklara takarken şayet üzerinde yer alan bir yazma izni butonu varsa pasif hale getirin. Böylece USB belleğiniz yazılamaz olduğu için virüslerden uzakta ve güvende kalacaktır.

Virüs bulaşmış olan bir USB Flash Bellek içinse herhangi bir antivirüs yazılımıyla detaylı tarama işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Bu tarama işlemi sonucunda Flash belleğinizi tüm virüslü dosyalardan arındırabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası