crp hangi durumlarda yükselir / CRP nedir? CRP hangi durumlarda yükselir? - Sağlık Haberleri

Crp Hangi Durumlarda Yükselir

crp hangi durumlarda yükselir

CRP Kaç Olmalı?" width="" height="" src="seafoodplus.info?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

Avrupa ve Amerika&#;da yapılan ve birbirini takip eden birçok çalışmada; yüksek duyarlıklı CRP’nin, ilerleyen zamanlarda sağlıklı bireyler içi koroner kalp rahatsızlıklarının, serebrovasküler hastalıkların, ani kardiyak ölüm ve hipertansiyon gibi ciddi bazı hastalıkların önemli bir habercisi olduğu kanıtlanmıştır.

İçerikte Neler Var?

CRP Nedir?

CRP yani C-reaktif protein; vücutta özellikle bağışıklık hücreleri, yağ asitleri ve karaciğer tarafından üretilir. İltihaplanma, doku yaralanması ya da enfeksiyon gibi inflamatuar bazı durumlarda vücuttaki CRP seviyesi önemli ölçüde artış gösterebilir. CRP, vücut genelinde bazı durumların belirlenmesine ve mevcut durumların takibinin yapılmasına fayda sağlayan bir proteindir. Vücutta gerçekleşen travma, enfeksiyon, tümör ve inflamatuar hastalıklar gibi durumlara karşı vücudun verdiği bir tepki olarak tanımlanabilir.

CRP, ateş yükseldiğinde beyaz kan hücrelerinin artması, vücuttaki hasarın yok edilmesi ve vücudun kendi tamir mekanizmasını çalıştırmasına yönelik aktivite gösterir. Bu tür aktivite durumlarını oluşturan maddelere “akut faz reaktanları” adı verilir.

Sağlıklı bireylerde düşük miktarlarda gözlemlenir. Normal CRP seviyesi yaklaşık 1mg/L.’dır. Vücutta oluşan enfeksiyon, inflamatuar hastalıklar, travma sonucu doku nevrozu ya da bazı kanser türlerinin varlığı sebebiyle bu seviye yükselebilir.

C-reaktif protein hakkında daha fazla bilgi almak için Instagram sayfamızı ve YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz. 

CRP Yüksekliği Nedir?

CRP, vücudun herhangi bir bölgesinde iltihap olduğunun habercisidir. Yüksek seviyelerdeki CRP, kalp arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir. Bu durum da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir. Açlık ya da tokluk fark etmeden, vücuttaki iltihabı ya da iltihabın derecesini ölçümleyen kan testleri sayesinde anlaşılabilir. CRP yüksekliği, birçok hastalığın tespiti ve duyarlığında önemli bir gösterge olarak rol oynar.

CRP Neden Yükselir?

Vücuttaki CRP seviyesi herhangi bir iltihap durumunda yükselebilir. İltihabın nedeni ve nerede olduğu tam olarak bilinmeyebilir. Yüksek CRP seviyelerinin başlıca sebepleri şunlardır:

CRP yüksekliği, vücut tarafından direkt olarak belli edilen bir durum olarak tanımlanamaz ancak bazı farklı belirtiler gösterebilir. Bazı bireylerde cerrahi bir müdahale sonrasında ortaya çıkabilir. İyileşme sürecinde devreye giren bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda vücut, bu tarz proteinleri devreye sokabilir. Ancak uzun süreli CRP yüksekliği, kişilerde ciddi hasarlara neden olabilir. Hücre dokularında bozulma, kan akışında dengesizlik ve kolesterol seviyesinin artmasıyla gelişen kalp krizi sonrasında da CRP seviyesi yükselebilir. Vücudun mekanik olarak işlemesini devam ettirmek için devreye soktuğu bu madde, yapılan kan testlerinde yüksek çıkar. Önlenemeyen durumlarda ise farklı hastalıklara yol açabilir.

CRP Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle C-reaktif protein yüksekliği, bir hastalık olmasa da birçok hastalığın belirtisidir. Var olan hastalıkların belirlenmesinde uzman hekimlere yardımcı olur. Yapılan kan tahlilleri sonucunda CRP seviyesinin yüksekliği durumunda kişilerde herhangi bir rahatsızlığın varlığından şüphelenilebilir. Bu nedenle bireylere ayrıntılı testler uygulanabilir.

CRP yüksekliğinin bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Bireyler, vücuttaki CRP yükselişini şahsen fark edemez. Bu durum yalnızca kan tahlili ile belirlenebilir.

CRP Düşüklüğü Nedir?

Genele bakıldığında CRP seviyesi, birçok kişide yapılan kan testi sonucunda 1,0 mg/L’nin altında seyreder. Bireylerdeki CRP değeri ne kadar düşük olursa iltihabi rahatsızlıklar ya da kalp damar hastalıkları riski de o kadar düşük olur.

CRP Neden Düşer?

CRP, daha önce yaşanılan bir hastalık sonrasında ya da hastalık sebebiyle alınan tedavi sayesinde düşmüşse; tedaviye olumlu yanıt verildiği anlamına gelir. Enfeksiyona bağlı olarak CRP değerleri artan kişilere antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavi ardından CRP düşüklüğü görülürse bu durum enfeksiyonun bittiği anlamına gelir.

CRP Yüksekliği Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Kişilerin vücudunda iltihaplanmaya sebep olan birçok hastalık, CRP yüksekliğine sebep olabilir. CRP yüksekliğine sebep olabilecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

📍 Daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Koç Üniversitesi HastanesiEnfeksiyon Hastalıkları Bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz.

CRP Nasıl Düşer?

Vücut CRP’yi mekanik olarak salgılar, bu nedenle durumun önlenmesi basittir. CRP değerinin düşürülmesi için öncelikle altta yatan sebebin tespit edilmesi ve hastalığın durumuna göre tedavinin planlanması gerekir. Hastalığın tedavisiyle birlikte CRP değeri de değişim gösterebilir.

Tüm bunların yanında bağışıklık güçlendirici beslenme şekli ve düzenli egzersizler CRP seviyesini düşürmekte etkili olabilir. Ayrıca hekimlerin reçetelendirdiği antibiyotik ya da ilaçla tedavi yöntemleri olumlu yanıtlar verebilir.

CRP Normal Değeri Kaçtır?

CRP, sağlıklı bireylerde eser miktarda bulunan bir proteindir. CRP normal değeri 0,3 – 1,7 mg/L arasında seyreder ve ortalama olarak görülme değeri 0,8’dir.

Kadın ve erkekler arasında CRP değeri farklılığı bulunmaz ya da yaş ilerledikçe değişim göstermez. Yalnızca yeni doğan bebeklerde düşük değerde görülebilen CRP, doğumdan birkaç gün sonrasında erişkin değerlerine yükselir.

Yapılan çalışmalarda CRP değer aralığı 3 mg/L üzerindeyse normal olarak tanımlanmaz ve kişilerde kalp hastalığı riskinden şüphe edilir.

CRP nedir?

CRP latince veya ingilizce C Reaktif Protein olarak açılımı olan bir inflamasyonu (yangıyı) gösteren vücudumuzdan salgılanan proteindir. Karaciğerde üretilir, CRP yükseldiği zaman insanlar panik olmaktadır. CRP, tanı konması için kullanılan bir laboratuvar testidir.

CRP, yangı sonrasında vücutta oluşan herhangi bir iltihap, yaralanma, kanama durumunda ortaya çıkan ve yükselen, doktora tanı koymasında yardımcı olan bir laboratuvar testidir.

CRP neden yükselir?

CRP&#;nin yükselmesi enfeksiyon hastalıklarıyla olacağı gibi kanser, romatizmal hastalıklar ve kalp krizi sonrasında görülebilir. Vücutta oluşabilecek herhangi bir kanama, ağır yaralanma, doku ezikleri, kırıklar ve pek çok hastalıkta CRP yükselir.

CRP&#;nin normal seviyesi nedir?

Laboratuvarlarda uygulanan kit veya kullanılan yöntem farklılıklar gösterebilmektedir. Laboratuvarlar arasında CRP değeri üst sınırı değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla hastalar genel bir kanıyla yüksek veya alçak bir değerleri olduğunu düşünmemelidirler. Referans aralıkları bilinerek yorum yapılmalıdır.

Bu yazı Koç Üniversitesi HastanesiEnfeksiyon Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Süda Tekin tarafından hazırlanmıştır.

Summary

CRP (C Reaktif Protein) Nedir?

Article Name

CRP (C Reaktif Protein) Nedir?

Description

CRP (C Reaktif Protein) nedir, Crp düşüklüğü neyi ifade eder gibi soruların ayrıntılı yanıtlarını almak için hemen Sağlık Güncem&#;e tıklayın!

Author

Prof. Dr. Süda Tekin

Publisher Name

Koç Üniversitesi Hastanesi

Publisher Logo

Koç Üniversitesi Hastanesi
Nasıl Hissediyorsun?
Katya Hallaçoğlu

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Nedir? Yüksek CRP Ne Anlama Gelir?

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Nedir? Yüksek CRP Ne Anlama Gelir?, başlıklı yazımızda bu konunun tüm detaylarına değinmeye çalışacağız. C-reaktif protein (CRP) testi, kandaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğer, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP'yi kan dolaşımına bırakır. Doktorlar, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün hastalıklar gibi birkaç farklı inflamasyon nedenini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olması amacıyla bu testi kullanır.

Medicabil Randevu Al

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Nedir?

C-reaktif protein (CRP) testi, kanda karaciğer tarafından üretilen bir protein olan C-reaktif proteinin miktarını ölçer. Karaciğer, iltihaplanmaya cevap olarak CRP'yi kan dolaşımına iletir.

Vücut rahatsız edici bir ajanla (virüsler, bakteriler veya toksik kimyasallar gibi) karşılaştığında veya bir yaralanma meydana geldiğinde bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sistemi ise ilk karşılıkları gönderir. Bunlar inflamatuar hücreler ve sitokinlerdir.

Bu hücreler, bakterileri ve diğer rahatsızlık yaratan ajanları tuzağa düşürmek için inflamatuar bir tepki başlatır veya yaralı dokuyu iyileştirmeye başlar. Sonuç; ağrı, şişlik, morarma veya kızarıklık olabilir ancak iltihaplanma, eklemler gibi görülemeyen vücut sistemlerini de etkiler.

Normalde kanda, düşük seviyelerde CRP bulunur. Orta ila ciddi düzeyde yüksek CRP seviyeleri, önemli bir enfeksiyonun veya başka bir inflamatuar durumun belirtisi olabilir.

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Neden İstenir?

Doktorlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli hastalıkları teşhis veya ekarte etmek için genelde bir C-reaktif protein (CRP) testi isterler:

 CRP Testi Neden Yapılır

Doktorlar ayrıca, iyileşme dönemlerinde enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için ameliyat veya diğer invaziv prosedürlerden sonra hastaları izlemek amacıyla CRP testini kullanırlar.

CRP testi tek başına bir hastalığı veya iltihaplanmanın vücudun neresinde olduğunu teşhis edemez. Bu nedenle CRP testi sonuçları kişide iltihaplanma olduğunu gösteriyorsa, doktorlar genellikle ilave  testler isterler.

C-Reaktif Protein (CRP) Testine Ne Zaman İhtiyaç Olur?

Aşağıdakiler dahil olmak üzere ciddi bakteriyel enfeksiyon belirtileri varsa, doktor bir CRP testi isteyebilir:

Doktor, kişiye zaten bir enfeksiyon veya kronik inflamatuar bir durumun teşhisini koyduysa, tedaviyi izlemek için CRP testlerini kullanabilir.

CRP seviyeleri, vücuttaki iltihaplanma miktarına bağlı olarak artar ve azalır. CRP seviyeleri düşerse bu, iltihaplanma tedavisinin işe yaradığının bir işaretidir.

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Öncesi Ne Yapılmalıdır?

Doktor, bir CRP testine hazırlanmak için ne yapılması gerektiği konusunda hastayı bildirecektir ancak çoğu durumda, bu teste hazırlanmak için özel bir şey yapılması (testten önce aç kalmak gibi) gerekmez.

CRP Testi Nasıl Yapılır?

Bir kan testi için kan alımı sırasında aşağıdaki gibi bir yol izlenir:

Tüm prosedür genellikle beş dakikadan az sürer.

Bir sağlık uzmanı kan örneğini aldıktan sonra test için bir laboratuvara gönderir. Test sonuçları geldiğinde doktor, sonuçları hastayla paylaşacaktır.

C-Reaktif Protein (CRP) Testinin Riskleri Nelerdir?

Kan testleri, tıbbi test ve taramanın çok yaygın ve önemli bir parçasıdır. Bir kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. Kan alınan yerde hafif bir hassasiyet veya morluk olabilir ancak bu genellikle hızlı bir şekilde düzelir.

C-Reaktif Protein (CRP) Testinin Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Çoğu durumda CRP test sonuçları bir veya iki gün içinde alınır ancak kimi zaman bu süre biraz daha uzayabilir.

C-Reaktif Protein (CRP) Testi Neleri Gösterir?

CRP testi sonuçları da dahil olmak üzere kan testi sonuçlar genellikle aşağıdaki bilgileri sağlar:

CRP Testi İçin Normal Aralık Nedir?

Laboratuvarların normal C-reaktif protein (CRP) seviyeleri için farklı referans aralıkları vardır. Kan testi sonuçları alındığında, raporda o laboratuvarın normal CRP aralığının ne olduğunu gösteren bilgiler olacaktır.

Genel olarak normal CRP seviyesi desilitrede (mg/dL) 0,9 miligramdan azdır.

Birçok faktör CRP seviyesini etkileyebilir. Az miktarda bir CRP seviyesi yükselmesi, aşağıdaki koşullar veya durumlardan kaynaklanabilir:

Kadınlar ve yaşlı insanlar doğal olarak daha yüksek CRP seviyelerine sahiptir. Sonuçlar hakkında herhangi bir sorusu olan kişiler, bunları bir sağlık uzmanına danışmalıdırlar.

Yüksek CRP Seviyesi Ne Anlama Gelir?

CRP seviyesi orta ila ciddi derecede yüksekse, bu muhtemelen bir tür iltihaplanmanın olduğu anlamına gelir ancak CRP testi, iltihaplanmanın nedenini veya vücudun neresinde olduğunu gösteremez. Bu nedenle kan testi sonucu yüksek bir CRP seviyesi gösteriyorsa, doktor muhtemelen ek testler isteyecektir.

CRP seviyesinin ne kadar yüksek olduğu farklı anlamlara gelebilir.

Orta yükseklik: Desilitre başına 1,0 ila 10,0 miligram (mg/dL) arasındaki bir CRP testi sonucu, genellikle orta derecede yüksek bir seviye olarak kabul edilir. Bu sonuç, aşağıdakilerden herhangi birini gösterebilir:

Belirgin yükseklik: 10 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle belirgin bir yükselme olarak kabul edilir. Bu sonuç, aşağıdakilerden herhangi birini gösterebilir:

Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.

Düşük CRP Seviyesi Ne Anlama Gelir?

Normal CRP seviyesi genellikle 0,9 mg/dL'nin altı olarak kabul edildiği için normal CRP seviyesinin altı ya da düşük CRP seviyesi diye bir şey yoktur.

Daha önce yüksek bir CRP sonucu olan ve şimdi daha düşük bir CRP sonucu alan bir kişi için bu durum muhtemelen, iltihaplanmanızın azaldığı ve/veya iltihaplanma ile ilgili tedavinin işe yaradığı anlamına gelir.

CRP Seviyesi Normalin Üzerindeyse Ne Yapılmalıdır?

CRP test sonuçları yüksek CRP seviyelerine sahip olunduğunu gösteriyorsa bu, özellikle de seviyeler çok az yükselmişse, mutlaka tedavi gerektiren bir tıbbi durum olduğu anlamına gelmez. Sigara içmek, geçirilen bir yaralanma ve belirli sağlık koşulları gibi çeşitli faktörler CRP seviyesini yükseltebilir. Ayrıca testin toplanmasında, taşınmasında veya işlenmesinde de bir hata olmuş olabilir.

Anormal bir sonucu olanların sonuçlarını doktor değerlendirip hastayla görüşecektir. Doktor, anormal CRP seviyesinin nedenini belirlemek için ek testler isteyebilir.

Anormal bir test sonucu görmek kişi için stresli olabilir. Yüksek bir CRP düzeyine sahip olmak mutlaka tıbbi bir rahatsızlığın var olduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmez. 20 sağlıklı insandan yaklaşık 1'i normal aralığın dışında sonuçlara sahiptir. Anormal seviyenin nedenini belirlemek için daha fazla test yapılmasının gerekip gerekmediğini doktor değerlendirecek ve bunu hastaya açıklayacaktır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

CRP nedir? CRP hangi durumlarda yükselir?

Sağlıklı bir vücut yapısına sahip kişide yapılan kan sayımı sonucunda CRP değerlerinin litrede 0 ila 0,5 miligram arasında olması beklenir. Farklı laboratuvar koşullarında farklı sonuçların alınması mümkündür.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEYİ GÖSTERİR?

Vücudun herhangi bir yerinde iltihap oluşması neticesinde kandaki CRP oranı artış gösterir. CRP yüksek olması iltihabın kaynağının veya yerinin tespit edilmesini mümkün kılmaz. Fakat birçok çalışma CRP yüksekliğini kalp-damar problemlerinde artış gösterdiğini işaret etmektedir.

CRP yüksekliği aşağıdaki durumların söz konusu olduğunu, şayet bir tedavi uygulanıyorsa bu tedavinin beklenen etkiyi göstermediğini işaret eder:

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Aşağıdaki durumlar vücudun çeşitli yerlerinde, çeşitli şekillerde iltihaba sebep olarak CRP değerlerinin yükselmesine neden olabilir:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir