polar apolar örnek / Apolar Kovalent Bağ ve Polar Kovalent Bağ - Kimya Öğren

Polar Apolar Örnek

polar apolar örnek

Apolar Kovalent Bağ ve Polar Kovalent Bağ

Apolar Kovalent Bağ ve Polar Kovalent Bağ

Apolar Kovalent Bağ ve Polar Kovalent Bağ

(Konunun Ayrıntılı Anlatımı ve Örnek Üzerinde Ayrıntılı Açıklamalar Haberimizin Sonundaki Videomuzdadır.)

Bu haberimizde Apolar Kovalent Bağ ve Polar Kovalent Bağ konularından bahsedeceğiz.

Kısaca hatırlayalım…

Kovalent Bağ

Ametal atomlarının elektron ortaklaşması ile oluşturdukları bağa Kovalent Bağ denir.

Oluşan bileşikler kovalent bağlı bileşikler (veya moleküler bileşik)dir.

Kovalent bağ aynı tür ametal atomları arasında oluşabileceği gibi farklı ametal atomları arasında da olur.

Kovalent bağları iki başlık altında inceleyeceğiz.

1-Polar Kovalent Bağ (Kutuplu): Farklı ametal atomları arasında oluşur.

2-Apolar Kovalent Bağ (Kutupsuz): Aynı ametal atomları arasında oluşur.

Bir kimyasal bağın polarlığını (kutupluluğunu) bağı oluşturan atomların elektronegatifliği belirler.

Elektronegatiflikleri farklı iki atom arasında Polar Kovalent Bağ,

Elektronegatiflikleri aynı iki atom arasında Apolar Kovalent Bağ oluşacaktır.

Apolar Kovalent Bağ

Aynı ametal atomları arasında oluşan bir bağda bulunan bağ elektronları her iki atom tarafından eşit kuvvetle çekilecektir.

Elektronegatif değerleri eşit olan atomlar arasında oluşan bu bağda (+) ve (-) kutuplar oluşmayacaktır.

Aynı tür ametal atomları tarafından ortak kullanılan elektronlarla oluşan bağ “Apolar Kovalent Bağ”dır.

Bağ aynı ametal atomları arasında gerçekleştiği için elektronegatiflik değerleri de aynı olacaktır. Bu durumda bu bağlarda negatif veya pozitif kutuplar oluşmayacaktır. Bu nedenle bu bağa kutupsuz bağ denir.

Örnek:

Polar Kovalent Bağ

İki farklı ametal atomlarından oluşan bileşikte elektronegatifliği yüksek olan atom bağ elektronlarını kendine doğru çekecektir. Böylece o alanda kısmi negatiflik oluşacaktır. Bağ elektronlarına az çekim uygulayan tarafta ise kısmi pozitiflik oluşur.

Elektronegatiflikleri farklı iki ametal atomu arasında oluşan bağ kutuplu yani polardır. Polar kovalent bağ sonucu oluşan (+) ve (-) kutuplara “Kalıcı Dipol” denir.

Elektronegatiflikleri aynı olan ametal atomları birbirine yaklaşır, çarpışırlarsa yük yoğunluğu kısa bir süreliğine bozulur. Bu durumda geçici kutuplar oluşur. Buna “Geçici Dipol” denir.

Öğrendiklerimizi aşağıdaki sorularla pekiştirelim. (Soruların ayrıntılı ve açıklayıcı cevapları haberimizin sonundaki videomuz içerisindedir.)

(Konunun ayrıntılı anlatımını ve örnekler üzerinde açıklayıcı anlatımları aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz.)

YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.

 Abone Olun

Apolar kovalent bağ nedir, &#;zellikleri ve &#;rnekleri nelerdir? Apolar bağ g&#;&#;l&#; m&#; yoksa zayıf etkileşim mi

Haberin Devamı

Apolar Kovalent Bağ Özellikleri Nelerdir?

 Belli başlı bazı özellikleri ile beraber polar ve apolar kovalent bağlar ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda taşımış oldukları özellikler ile beraber kimyasal süreç doğrultusunda, belli başlı bazı unsurları ön plana çıkarlar.

 - Aynı cins atomdan oluşan iki atom molekülünde, elektron dağılımı dengeli olduğu için apolar etkisi gösterir.

 - Farklı cins atomdan oluşan 2 Atom molekülünde, elektron dağılımı dengesiz olduğu için polar etkisi gösterir.

 - Genel olarak iki cins atomdan meydana gelir.

 - Ortaya çıkan moleküler element molekülü olarak bilinir.

 - Her iki atom çekirdeği kapsamında eşit oranda çekim gösterir.

 Bu şekilde öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber apolar kovalent bağlar ortaya çıkmaktadır. Böylece elektron dağılımının dengeli dengesiz olması ile beraber, yoğun olduğu duruma bağlı şekilde polar ve apolar etkisi gösterir. Bu etki ise kimyasal süreç ve reaksiyonu etkilemede önemli bir yer taşımaktadır.

Apolar Kovalent Bağ Örnekleri Nelerdir?

 Apolar kovalent bağlar aynı zamanda kutupsuz bağ şeklinde ifade edilmektedir. Molekülleri aynı olan atomlardan oluşması ile beraber, genel olarak iki atomlu yapıya sahip şekilde öne çıkarlar. Bu konuda öne çıkan ve ifade edilen birçok farklı örnek bulunmaktadır.

 - N2

 - H2

 - O2

Haberin Devamı

 Yukarıda verilen örnekler ve atomları arasında mevcut olan bağ Apolar Kovalent Bağ şeklinde ifade edilmektedir. Herhangi bir kutpu olmayan, yani kutupsuz bağ biçiminde ön plana çıkarlar. Diğer bir ifade ile aynı cins ametal atomlar üzerinden meydana gelen bir yapı şeklinde anlatmak mümkün. Özellikle taşımış olduğu görevler ve özellikleri eşliğinde kimyasal açıdan önemli bir yere sahiptir. Maddi açıdan birçok farklı yapıda yer aldığını ifade etmek mümkün.

Apolar Bağ Güçlü mü Yoksa Zayıf Etkileşim mi?

 Özellikle merak edilen konulardan biri olarak apolar kovalent bağların güçlü mü yoksa zayıf bir etkileşim gösterip göstermediğidir. Bu konuda bağın güçlü olup olmadı enerjisine bağlı şekilde değişkenlik göstermektedir. Bu doğrultuda apolar bağ güçlü bir bağın olduğunu, diğer bir değişle güçlü bir etkileşim gösterdiğini ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

 Genel olarak kimyasal türler arasında etkileşim söz konusu olduğu vakit, bu durum bağın güçlü ya da zayıf olduğuna göre 2 farklı şekilde ele alınmakta. Bunlardan biri güçlü etkileşimler diğeri ise zayıf etkileşimler şeklinde öne çıkar. Ancak metalik ve iyonik bağ ile beraber aynı zamanda kovalent bağlar güçlü bağa sahiptir.

Kovalent Bağ Nedir, Özellikleri Neler? Polar Ve Apolar Kovalent Bağ Örnekleri Neler, Nasıl Ayırt Edilir?

Polar maddeler aslında temelde kutuplu olarak adlandırılmaktadır. Apolar maddeler ise kutupsuz olarak adlandırılır. Bunun yanında bu bağların belirli oluşum şartları vardır. Bu şartlar nedeniyle de polar ve apolar kovalent bağı ayırt etmek oldukça kolaydır. Ayrıca kovalent güçlü bir bağ olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla kovalent bağ nedir? Polar ve apolar kovalent bağ nasıl ayırt edilir, örnekleri ve özellikleri nelerdir? Bu soruların yanıtlarını konu anlatımı şeklinde hazırladık.

Kovalent Bağ Nedir?

Kovalent bağ, iki atom arasında oluşan ve elektron ortaklaşmasıyla oluşan bir güçlü etkileşimdir. Bu tarz bağlar moleküldeki atomları bir arada tutan çekim gücü etkisiyle oluşmaktadır. Ayrıca iyonik bağdan güçlü bir bağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Kovalent bağlar ametal atomlarından oluşmaktadır. Kovalent bağlar kendi içerisinde apolar ve polar kovalent olarak ikiye ayrılır.

Apolar kovalent bağ, kutupsuz bağ olarak adlandırılır. Bu bağlamda aynı türden atomların oluşturduğu bağ olarak söylenebilir. Polar kovalent bağ da farklı türden atomların birleşmesiyle oluşan bağ olarak adlandırılır. Bu nedenle bu iki bağı ayırt etmek için atomların türüne bakabilirsiniz. Bu durumun bazı istisnaları olsa da genellikle aynı tür atomlar apolar, farklı türden olanlar ise polar olarak ifade edilir.

Bu bağların özelliklerini incelediğimizde, polar bağlarda net kuvvet sıfırdan farklıdır fakat apolar bağlarda net kuvvet sıfırdır. Polar kovalent bağlarda kısmi pozitif ve negatif kutuplar bulunurken apolar bağlarda böyle bir durum görülmez. Polar kovalent bağların kutuplu olmasının nedeni de elektronların çekim kuvvetlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Fakat apolar bağlarda çekim gücü eşittir.

Apolar Kovalent Bağ Örnekleri

Apolar kovalent bağların ne anlama geldiğinden yukarıda bahsetmiştik. Burada ise bu bağların oluşturduğu molekül örneklerini göstereceğiz. Bu bağlamda apolar kovalent bağ örnekleri şöyledir:

Polar Kovalent Bağ Örnekleri

Polar kovalent bağ örnekleri aslında daha fazladır. Bunun nedeni bu bağın kutupsuz bir biçimde kurulması ve farklı türden atomlar birleştiği için birçok örneği bulunabilir. Bu açıdan baktığımızda polar kovalent bağların net kuvvetleri sıfırdır. Buna göre polar kovalent bağ örnekleri aşağıdaki gibidir:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası