lavanta yağı bebeklerde kullanılır mı / Lavanta Yağının Muhteşem Faydaları - Lavanta Yağı Nelere İyi Gelir, Faydaları ile Zararları Neler?

Lavanta Yağı Bebeklerde Kullanılır Mı

lavanta yağı bebeklerde kullanılır mı

Lavanta yağı bebeklerde ve çocuklarda nasıl kullanılır? Lavanta yağı, dünyada çok geniş bir alanda yayılış gösteren Lavandula cinsinin çeşitli türlerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilen uçucu bir yağdır. Ancak lavanta çeşitleri genel anlamda dört ana kategori altında toplanmaktadır. İngiliz lavantası adıyla bilinen L. Angustifolia birçok çeşit ve çiçek rengine sahiptir ve don olayına karşı dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Fransız lavantası olarak bilinen diğer bir tür ise L. Stoechas yeşilimsi gri renge sahip olan ve çok geç çiçek açan büyük bir bitkidir. Akdeniz otuna benzeyen bir başka lavanta türü ise L. latifolia lavanta türüdür. Son olarak ise L. latifolia ve L. Angustifolia türlerinin melezi olan bir lavanta türü bulunmaktadır.

Lavantalar çeşitli benzer özelliklere sahiptir ve başlıca kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Lavantaların belli başlı ana bileşenleri bulunur ve bu bileşenler her lavanta türünde farklı oranlardadır.

Lavanta yağının kullanımı, günümüzden yüzlerce yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe dayanmaktadır. Lavanta yağı sağlık yararları ve bilimsel kanıtları olan doğal bir ilaç olarak kullanılır. {1*}

UÇUCU YAĞLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Lavanta Yağı Faydaları ve Kürleri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.


Lavanta Yağının Bebeklerde ve Çocuklarda Kullanımı Faydalı Mı?

Lavanta yağının bebekler ve çocuklar için faydalı olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Her geçen gün daha fazla bilimsel kanıt bulunmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda esansiyel yağ kullanımının en nazik ve en güvenli yöntemlerinden birinin lavanta yağı olduğu ifade edilmektedir. Lavanta yağı bebek ve çocukların daha rahat uykuya dalmasını sağlar, hissettikleri ağrıyı ve acıyı hafifletir. Lavanta yağının kokusu bebeklerin ve annelerinin rahat, huzurlu, sakin ve mutlu olmalarını sağlar. {2*}

Lavanta Yağı Satın Almak İçin Hemen Tıkla

Sinir, Ağlama ve Huzursuzluk Şikayetlerini Hafifletir

Lavanta yağı ile masaj yapılan bebeklerin sinirinin, huzursuzluğunun ve ağlamasının azaldığı pek çok klinik çalışma sonucunda kanıtlanmıştır. Yapılan bir çalışmaya göre rutin olarak annelerin bebeklerine yatmadan önce lavanta yağı ile masaj yaptıklarında; bebeklerin daha kolay uykuya daldıkları ve geceleri daha az uyandıkları bildirilmiştir.

Lavanta yağı vücudu hızlı ve güvenli bir şekilde rahatlattığı için zihni sakinleştirip yatıştırır. Böylelikle bebek ve çocukların huysuzluğu, siniri ve ağlamayı bıraktıkları söylenmektedir.

Uykusuzluğu Önler

Lavanta yağının kolay uykuya dalmak, uykusuzluğu tedavi etmek ve uyku kalitesini arttırmak için etkili doğal bir ilaç olduğu kanıtlanmıştır. {1*}

Ağrı ve Sancıları Azaltır

Lavanta yağı doğal bir ağrı kesici olduğundan dolayı bebeklerin diş çıkarma ağrılarını, kulak ağrılarını ve bebeklerin yaşayabileceği diğer ağrıları hafifletmede etkisi olduğu ifade edilir.

Yapılan bir çalışmaya göre bebeklerin sık aralıklarla yaşadığı uzun süreli olarak gerçekleşen ağlama atakları ve huzursuzluklarının lavanta yağı ile masaj yapılması sonucu yaşadıkları bu sıkıntılı durumu hafifletmede etkili olduğu belirtilmektedir. Başka bir çalışmada ise canı acıyan bir bebeğe lavanta yağı ile masaj yapılması sonucu bebeğin acısının hafiflediği gözlemlenmiştir. Yine başka bir çalışmada topuk kanı alınırken lavanta yağı koklayan yeni doğan bebeklerin daha az acı hissettikleri bildirilmektedir. {2*}

Öksürük, Soğuk Algınlığı ve Burun Tıkanıklığını Tedavi Eder

Lavanta yağının bebeklerde ve çocuklarda soğuk algınlığını, burun tıkanıklığını, öksürük semptomlarını hafifletmede ve ateşi düşürmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. {2*}

Bebeklerde Pişik, Kaşıntı ve Cilt Yaralanmalarını İyileştirir

Lavanta yağı, bebek bezinin tahriş, kaşıntı ve kızarıklığa sebep olması durumunda, bebeğin sakinleştirilmesine ve rahatlatılmasına yardımcı olur. Böcek ve sinek ısırıkları sebebiyle oluşan kaşıntı, kızarıklık; küçük yaralar, kesikler ve yanıkları yatıştırıp iyileştirmeye yardımcı olur. {2*}

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiği Önlemenin Yolları Nelerdir?


lavanta yağı bebeklerde ve çocuklarda nasıl kullanılır?

Lavanta Yağı Bebeklerde ve Çocuklarda Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı bebek ve çocuklarda güvenle kullanılabilen, sakinleştirici, yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri bulunan faydalı esansiyel yağlardan biridir. Evde hazırlanacak basit birkaç tarif ile bebek ve çocuklarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Sinir, Ağlama ve Huzursuzluk İçin Lavanta Yağı

Bebeklerin ve çocukların yaşadığı huzursuzluk lavanta yağı kokusunun solunması sonucu azalır. Aynı zamanda bebeklere ve çocuklara lavanta yağı ile masaj yapılması da bebeğin huysuzluğunu ve huzursuzluğunu yatışır.

Yanıklar İçin Lavanta Yağı

1 yemek kaşığı aloe vera ve 5 damla lavanta yağı iyice karıştırılır. Bebeğin yanmış olan cildine günde 3 defa uygulanır ve ağrısını hafifleterek iyileşmesine yardımcı olur.

Öksürük, Soğuk Algınlığı ve Burun Tıkanıklığı İçin Lavanta Yağı

Lavanta yağı, limon yağı iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım bir difüzöre eklenir ve buharın tüm odaya yayılması sağlanır. Bu sayede oluşan burun tıkanıklığı ve öksürük hafifler. Difüzöre fazla miktarda yağ konmamalı ve difüzör çalışırken oda ara ara havalandırılmalıdır.

Öksürük Tedavisinde Kullanılan 8 Uçucu Yağ

Kesikler ve Yaralar İçin Lavanta Yağı

Bebek ve çocuklarda, kesik ve yaraların iyileşmesi için 2 yemek kaşığı cadı fındığı yağı, 3 damla lavanta yağı ve 3 damla çay ağacı yağı karıştırılır. Hazırlanan karışım pamuklu kulak çubuğu yardımıyla yaranın olduğu bölgeye günde 2-3 defa uygulanır.

Bebeklerde Pişik, Kaşıntı ve Kızarıklık İçin Lavanta Yağı

Bebeklerde, bebek bezinin oluşturduğu tahriş ve kızarıklığı iyileştirmek için 1 damla lavanta yağı, 1 damla papatya yağı ve 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır. Hazırlanan karışım tahriş olan bölgeye nazikçe uygulanır.

Kulak Ağrısı İçin Lavanta Yağı

2 yemek kaşığı taşıyıcı yağı (zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı), 2 damla lavanta yağı, 1 damla papatya yağı ve 1 damla çay ağacı yağı iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım bebeğin ağrıyan kulağının arkasına ve boynuna az miktarda sürülür ve ağrının hafiflemesi sağlanır.

Sivrisinek ve Böcek Isırığı İçin Lavanta Yağı

1-2 damla lavanta yağı, 1-2 damla taşıyıcı yağ ile iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım ısırık olan bölgeye günde 1-2 defa uygulandığında acıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Uykusuzluk İçin Lavanta Yağı

Papatya yağı ve lavanta yağı ile hazırlanan karışımla yatmadan önce masaj yapmak rahat uykuya dalmaya yardımcı olur. Yatmadan önce büyük bir kapta ılık su ve lavanta yağı karıştırılarak hazırlanan su ile banyo da yapılabilir.

Ağrı ve Acının Hafifletilmesi İçin Lavanta Yağı

Herhangi bir durumdan kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için 1 kâse sıcak suyun içerisine 1-2 damla lavanta yağı damlatılır. Küçük bir havlu bu su ile ıslatıldıktan sonra sıcak kompres olarak uygulanır ve ağrının hafiflemesi sağlanır.

Diş Ağrısı İçin Lavanta Yağı

Bebeklerde diş çıkarırken yaşanan ağrının hafifletilmesi için 1-2 damla lavanta yağı ve 1-2 damla papatya yağı karıştırılır. Çene hattı boyunca hazırlanan karışım nazikçe masaj yapılarak uygulanır. Bu sayede bebeğin diş ağrısı da hafifletilecektir.

Bebek Mamalarında Bulunan Ağır Metal Oranı Nedir? Kaçınılması Gereken Bebek Mamaları Hangileridir?


lavanta yağı bebeklerde ve çocuklarda nasıl kullanılır?

Lavanta Yağı Bebek ve Çocuklara Nasıl Uygulanmalı?

Bebek ve küçük çocuklarda lavanta yağı kullanımının farklı bir çok yolu bulunur.

Doğrudan Cilde Uygulanabilir

Lavanta yağı, bebek ve çocukların cildinde kullanılmadan önce mutlaka farklı bir taşıyıcı yağ ile veya su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Yaygın olarak kullanılan taşıyıcı yağlar: Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağıdır.

3 aydan büyük çocuklar için güvenli olan oranlar şunlardır;

  • 4 ay-12 ay arası bebekler için: 2 çay kaşığı taşıyıcı yağ ve 1 damla lavanta yağı
  • 2-5 yaş arası çocuklar için: 1 çay kaşığı taşıyıcı yağ ve 1 damla lavanta yağı
  • 6-15 yaş arası çocuklar için: 2 çay kaşığı taşıyıcı yağ ve 3 damla uçucu yağ

Tarif edilen şekilde seyreltme işlemi yapıldıktan sonra çok küçük çocukların kolayca ağzına alamayacağı bölgelere uygulanmalıdır.

Masaj Yapılabilir

1 yemek kaşığı badem yağı, ½ yemek kaşığı zeytinyağı, 1-2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (katıysa sıcak suda bekleterek eritiniz) ve 5-10 damla lavanta yağı karıştırılır. İstenilen bölgeye masaj yapılarak uygulanır.

Sprey Şeklinde Kullanılabilir

10-20 damla lavanta yağı, 2 yemek kaşığı cadı fındığı yağı ve 3 yemek kaşığı su ile oluşturulan karışım bir sprey şişesine konur. Oda iyice havalandırıldıktan sonra hazırlanan sprey odaya püskürtülür. Kötü kokuların giderilmesi için oda spreyi olarak, rahat uyumayı sağlamak için de uyku spreyi olarak kullanılır.

Banyo Suyuna Eklenebilir

Lavanta yağı ılık suda seyreltildikten sonra kullanılır. Ancak hareketli olan çocuklarda kullanırken gözlerine kaçması ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır. Çok hareketli bebek ve çocuklarda farklı yöntemleri tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

Battaniye Üzerine Sıkılarak Kullanılır

Özellikle hiperaktif çocuklarda kullanımın daha uygun ve yaygın olduğu bir yöntemdir. Battaniyeye lavanta yağı ve su ile hazırlanan karışım püskürtülür ve çocuğun soluması sağlanır. Bu sayede hiperaktif olan çocuk sakinleşecektir.

Lavanta Yağı Sabunu Kullanılabilir

Kese içinde bulunan lavanta yağı sabunu; kıyafetlerin içine, yatakların ve yorganların içine koyulduğu zaman güzel bir koku yayar. Çocukların sakinleşmesi ve kolayca uykuya dalmaları için uygulanabilecek basit bir yöntemdir.

Bebek Pudrası Kullanmak Tehlikeli Mi? Bebek Pudrasının Zararları Nelerdir?

Lavanta Yağı Bebeklerde ve Çocuklarda Hangi Yağlarla Birlikte Kullanılabilir?

Lavanta yağının çeşitli uçucu yağlar ile birlikte kullanımının tedavi etkinliğini arttırdığı kanıtlanmıştır. Lavanta yağı ile birlikte kullanılabilen diğer uçucu yağlar:

  • Hindistan cevizi yağı
  • Zeytinyağı
  • Badem Yağı
  • Cadı fındığı yağı

Lavanta Yağının Bebek ve Çocuklara Zararı Var Mı?

Lavanta yağı yeni yürümeye başlayan çocuklarda ve bebeklerde kullanımı en güvenli, en hafif, en yumuşak olan uçucu yağlardan (çeşitli bitkisel yağlar) birisi olarak bilinir. Ancak tüm saf uçucu yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da çok konsantre ve güçlü bir yağdır. Bu nedenle kullanırken çok dikkatli ve özenli olunmalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda lavanta yağı kullanırken, ciltleri çok hassas olduğundan dolayı başka bir taşıyıcı yağ veya su ile seyreltmek gerekir.

Lavanta yağının bebeğiniz ve çocuğunuz için güvenli olup olmadığını anlamak istiyorsanız az miktarda lavanta yağını, taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek bacağına uygulayabilirsiniz. 24 saat beklettikten sonra herhangi bir sorunla karşılaşmadıysanız, güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir kızarıklık oluşursa kullanımı derhal bırakılmalıdır.

Uyarılar

  • Bebekler ve çocuklar için uçucu yağları kullanmadan önce doktora veya aromaterapi uzmanına danışınız.
  • Kullanacağınız lavanta yağının %100 saf lavanta yağı (Lavandula Angustifolia) olduğundan ve güvenilir bir yerden satın aldığınızdan emin olmalısınız.
  • 3 aylıktan küçük bebeklerde hiçbir şekilde uçucu yağ kullanılmamalıdır.
  • Çocukların uçucu yağları ağızlarına sürmeleri ve yağı yutmaları engellenmelidir.
  • Astımı olan çocuklarda ve bebeklerde hiçbir uçucu yağ kullanılmamalıdır.
  • Uçucu yağlar seyreltilmeden bebeklerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Çocukların ulaşamayacağı ve erişemeyeceği yerlerde saklayınız.
  • Bir çocuğun uçucu yağı yutması halinde süt veya yoğurt gibi yağda çözünen sıvıları yediriniz ve derhal acil yardım alınız. Birkaç damla uçucu yağ hayati tehlikeye sebep olmayabilir ancak önlem almak çok önemlidir.

Uykusuzluk çekenlerin derdine çare! Bebekler gibi uyutacak mucize yöntem: Gece yatmadan önce ayaklarınızın altına sürün

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Bebek ve Çocuklarda Aromaterapi

Bebek ve Çocuklarda Aromaterapi

Aromaterapi özellikle cilt problemleri başta olmak üzere, yanık tedavisi, ağrı, stres ve rahatlama vb birçok problemde yardımcı/destek tedavi sağlamaktadır. 

Aromaterapi doğru karışımlar, doğru dozlar ve doğru uygulama yolları ile kullanıldığında etkili olabilir ve destek tedavi olarak yerini alabilir. Bu nedenle aromatik karışımlar, konuda eğitimli eczacılar tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Aromaterapi ile doğal karışımlar hazırlayarak bebeğimizin birçok problemine çözüm sağlayabiliriz. Ama doğal demek zararsız demek değildir. Bu nedenle bebek ve çocuklarda hazırlanan karışımlarda uçucu yağlar dikkatle seçilmeli ve dozları dikkatle ayarlanmalıdır. Bebek ve çocuklara uygun uçucu yağlar en düşük dozlarda karışımlara girmelidir.

Bebek ve çocuklarda uçucu yağ karışımları ile uykuya hazırlayıcı, çocuğumuzun kaygı ve endişesini giderici, gaz ve kolik problemlerinde yardımcı ve cilt problemlerinde iyileştirici ve rahatlatıcı çözümler sağlayabiliriz.

Uçucu yağlar bir bileşenden değil 5-10-50 farklı bileşenden oluşmakta ve bu bileşenlerin sinerjisi ile etki oluşturularak tedaviye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kullanılacak uçucu yağların veya bileşimlerin kalitesi ve güvenirliliği tedavinin olumlu cevap vermesini sağlar.

Bebek ve çocuklarımıza uygulayacağımız aromatik karışımlarda dikkat edilmesi gereken noktalar: 

  • Uçucu yağın kalitesi ( Tağşiş olmaması )
  • Bebek ve çocuk için güvenli uçucu yağların seçimi
  • Bebek ve çocuk cildine uygun sabit yağ seçimi
  • Doğru dozlama (seyreltme )
  • Uygulama yolu ve metodu
  • Uçucu yağların tek başına değil mutlaka sabit yağ ile karıştırılarak uygulanması
  • Kullanılan karışımlarda alkol gibi çocuk cildine zarar verebilecek maddelerin olmaması

Bebek ve Çocuklarda Kullanılabilecek Güvenli Uçucu Yağlar:

1.Papatya:

Papatya binlerce yıldır tedavide çiçeği kullanılan bir bitkidir. Sinirsel kaynaklı sindirim sistemi problemlerinde etkilidir. Düşük toksisite özelliği ile çocuklarda sindirim problemlerinde ve kolik’te kullanılır.

Alman papatyası (matricaria recutita) ve Roman papatyası (Chamaemelum nobile)olmak üzere iki farklı türün uçucu yağları aromaterapide kullanılmaktadır.

Roman papatyasının berrak ve tatlı bir aroması varken, alman papatyası uçucu yağı koyu mavi-yeşil renkte ve acımsı bir kokuya sahiptir.  Bu mavi renk içeriğindeki azulenden  kaynaklanmaktadır. Azulen çok iyi bir antienflamatuvardır.

Roman papatyası uçucu yağı bebeğin yatışmasını ve sakinleşmesine yardımcı olur.

Papatya, yumuşak uçucu yağlardandır. Bu nedenle bebek ve çocuklarda hazırlanacak karışımlarda sıklıkla kullanılır.

Doğal yatıştırıcı/sakinleştirici etkiye sahip bir bitki olan papatya geleneksel olarak uykusuzlukta kullanılır. Bu nedenle papatya bebek ve çocuklardaki uykusuzluk problemlerinde kullanılabilecek bir yağdır.

Bebeklerde sakinleştirici etki yaparak uyku problemlerinde faydalı olurlar.

İyi bir analjezik , anti-enflamatuvar , anti-spazmotik ve sakinleştiricidirler.

Papatya ve lavanta birlikte bebeklerdeki kolik semptomlarını azaltabilirler.

Bebeklerdeki sinirli ve yaygaracı hali sakinleştirirler.

Papatya , Lavanta ve Gül uçucu yağları karışımı mastit tedavisinde  kompres şeklinde kullanıldığında ağrı ve enflamasyonu rahatlatır.

2.Lavanta:

Lavanta aromaterapinin baş oyuncularındandır. Hemen hemen her karışıma girebilir.  Anavatanı Akdeniz’dir bütün dünyada yetişmektdedir. 

Tıbbi Lavanta (Lavandula angustifolia), Spike Lavanta (Lavandula spica, Lavandula latifolia), İspanyol Lavantası, Karabaş out (Lavandula Stoechas) gibi kemotipleri bulunmaktadır. 

En çok kullanılan türü Tıbbi Lavanta (L.Angustifolia ) cinsidir. Hemen hemen her uçucu yağ ile uyumlu güvenli bir uçucu yağdır.

İki ana bileşeni Linalol ve Linalil asetat dır. Bu iki bileşenden dolayı antimikrobiyal, analjezik, antienflamatuvar, antispazmotik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, sinir sistemi yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir.

Bebek ve çocuklarda lavantanın sakinleştirici, ve rahatlatıcı etkisinden yararlanılır. Bebeklerde masaj yolu ile kullanılarak sakinleşme ve uykuya hazırlama sağlanabilir.

Lavanta yağı ayrıca çocuklarda böcek ısırmalarında ve kaşıntıyı azaltmak içinde kullanılır.

3.Ökaliptus:

Avusturalya’da aborjinler tarafından bitkisel ilaç olarak enfeksiyonları ve ateşi düşürmek amacı ile ‘tütsü’ olarak kullanılmıştır.  1900 lerde Alman botanikçi tarafından tüm dünyaya tanıtılmıştır.

Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiate, Eucalyptus citrodora ve Eucalyptus divesgibi birçok kemotipi olmasına rağmen çocuklarda  tercih edilen türü Ökaliptus (Eucalpytus radiata) dır. Çocuklarda nefesin açılmasına yardımcı olur.

Ökaliptus doğal bir ekspektorandır ve solunum yolları tıkanıklıklarında çözücü rol oynar. Bu etkisi nedeni ile kışın soğuk havalarda ökaliptus gözde bir uçucu yağdır.

Eucalyptus globulus erişkinlerde  tercih edilir. Eucalyptus globulus erişkinlerde güvenle kullanılan bir uçucu yağ olmasına rağmen çocuklarda özellikle 2 yaşın altında kullanılmamalıdır.

4.Mandalina:

Citrus reticulate dan elde edilir. Mandalina uçucu yağı aynı lavanta gibi sakinleştirici etkiye sahiptir. Lavanta uçucu yağından irrite olan veya etki alınamayan bebeklerde gece kullanım için iyi bir alternatiftir.  

Tatlı bir kokuya sahip olan mandalina  fototoksik etkisinin olmaması nedeni ile portakal uçucu yağına tercih edilir.

5.Çay Ağacı:

Melaleuca alternifolia anavatanı Avusturalyadır.  Çay ağacı doğal bir antimikrobiyal, antifungal ve dezenfektantır.  Bebeklerde sabit yağ ile karıştırılarak pişiklerde ve mantar enfeksiyonlarında kullanılabilir.  

Çocuklarda kullanmadan evvel patch testi yapmak uygun olur. Çay ağacı güçlü bir etkiye sahip olduğundan sabit yağ içine çok düşük oranda uygulanmalıdır. Örneğin 1 damla çay ağacı yağı 10 ml sabit yağ.

6.Vanilya:

Vanilla planifolia’nın anavatanı Meksika ve Orta Amerika olarak bilinmektedir…

Bebek ve çocuklarda rathatlatıcı, sakinleştirici, ve huzur içinde uyumaya yardımcı olarak kullanılabilir. Diffuser ile kullanılabilir. Ayrıca spazm giderici etkisinden de masaj yolu ile fayda sağlayabilir.

Uçucu yağların sabit yağ içinde seyreltilmesi bebek ve çocuklarda büyük önem taşımaktadır. Güvenli olabilecek sınır bebek ve çocuklarda % 0.5-1

olurken erişkinlerde %2-5-10 arasında değişebilmektedir.

*Patch test: Sabit yağ içinde seyreltilen uçucu yağ bebeğin ayağına az bir oranda sürülür.  24 saat bekletilir.

-      Eğer ciltte kızarıklık, enflamasyon veya dokunulduğunda ağrı gibi bir reaksiyon oluyorsa karışım kullanılmaz.

-      Eğer ciltte bir bir reaksiyon görülmez ise kullanıma başlanabilir...

Bebek ve Çocuklarda Güvenle Kullanılabilecek Sabit Yağlar:

Sabit yağlar tek başına bile etkili bileşimler içerirler bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda oldukça etkilidirler. 

1.Tatlı Badem Yağı:

Prunus amygdalus, anavatanı Asya ve Akdeniz bölgesidir. Bebek bakımı için vazgeçilmez bir yağdır. Tatlı badem yağı tarih boyunca cilt güzelliği için kullanılmıştır.Badem yağı cilt sağlığına sayısız fayda sağlarken saç sağlığı için de önem taşımaktadır. İçeriğindeki güçlü bir antioksidan olan E vitamini, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde cilt ve saç sağlığında sık kullanılır. Badem yağı hamilelik sırasında karın bölgesine uygulandığında, doğum sonrası çatlakların oluşmasını engellediği bilinmektedir. Bebek cildi için idea bir sabit yağdır.

2.Sızma Zeytinyağı:

Olea europaea, Dünya tarihindeki en önemli, en eski ve kadim  bitkisel yağdır. Anavatanı akdenizdir.

Oleocanthal, sızma zeytinyağında bulunan doğal fenolik bileşiktir.  Terapötik etkinliği birçok kronik enflamatuvar hastalıkta gösterilmiştir. Bebek cildinde nemlendirici ve rahatlatıcı etkisi ile uçucu yağ karışımına sinerjistik etki oluşturur.

3.Susam Yağı:

Sesamum indicum, tedavi amaçlı kullanılan en eski tohum yağıdır.  İlk olarak Afrika ve Hindistan’ın bazı yerlerinde kullanılmıştır.

Susam yağında vitamin E, omega 6, omega 9 vitaminleri sesamol ve sesamolin adlı antioksidanlar bulunur.

Taşıdığı yağ asitleri açısından yeri,zeytinyağ ile soya yağı arasındadır. Susam yağı, içerdiği yüksek oleik asit (Omega-9) oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya, tere ve ışığa karşı oldukça dayanıklıdır. 

4.Hydrosol:

Uçucu yağ  elde edilirken buharın taşıdığı yağ bir miktar suya karışır.  Damıtma sonrası uçucu yağ  toplanır , geriye kalan su  hidrolat olarak tanımlanan sadece suda çözünen maddeleri içeren çiçek veya bitki suyudur. Hidrolatların litresinde ortalama 0.1-0.5 gr uçucu yağ bulunur. Hidrolatlar yumuşak içeriği ile bebek ve çocuklarda rahatlıkla kullanılabilir. 

Hidrolatlar  bebek altını temizlemede  kullanılabilir.  Özellikle papatya , lavanta veya gül hidrolatları bebek cildini temizlerken, cildin yatışmasına , bezden oluşan kızarıklığın azalmasına yardımcı olur. Cildi sakinleştirir, cilt ph dengesini düzenler.

Bebek ve Çocuklarda Aromaterapi Uygulama Yolları

1.Oda Spreyi:

Lavanta , mandalina  vb sakinleştirici, uykuya hazırlayıcı uçucu yağları distile su veya hidrosol içine koyarak bebek odasında  rahatlatıcı bir ortam oluşturulabilir.  

2.Diffuser:

Seçilen uçucu yağı ev ortamında su bazlı bir diffuser kullanarak verebilir. Diffuserın su bazlı olarak çalışması bebek için önem taşır. Eğer sadece uçucu yağ ile çalışan bir diffuser ise bebek için ağır olabileceğinden istenmez.  Bebekler için her yarım saatte 5 dk diffuser çalıştırması yeterli olmaktadır.

3.Masaj:

Bebek için en önemli tedavi edici, rahatlatıcı etki, dokunma ile sağlanır. Yeni doğan bebeğe günlük yıkama sonrası uygulanacak masaj, bebeği ebeveynine dokunma ile daha da yakınlaştırdığı gibi rahatlama ve güven de sağlar.

Yeni doğan bebeklerde özellikle ‘rush hour ‘denilen günün sonuna doğru 17.00- 19.00 arası beliren ani ağlama krizlerine neden olan gaz sancılarında masaj  yolu ile aromaterapi karışımının uygulanması bebeğin rahatlamasına yardımcı olur.

4.Banyo:

Bebek banyosuna, tek bir damla lavanta veya papatya uçucu yağını 5ml badem veya sızma zeytinyağı ile karıştırarak uygulayınız. Bebek sakinleşerek ve rahatlayarak huzurla uyuyacaktır.

Bebek ve Çocuk Odasının Doğal İçeriklerle Temizlenmesi:

Bebek ve çocuk odasının doğal içerikli ürünlerle temizlenmesi çocuğun kimyasallara doğar doğmaz maruz kalmasını engellemenin bir yoludur.

Çocuk odasının duvarları ve camları sirkeli su ile silinebilir. Yerler arap sabunu ile temizlenebilir. Arap sabunu hayvansal ve bitkisel bileşiklerin bir araya gelmesiyle elde edilmektedir. Arap sabunu içeriği bakımından temizlik işlerinde kullanılmaktadır. Geleneksel olarak ülkemizde kullanılan fakat unutulan doğal bir temizlik yöntemidir.

Çocuk odasındaki yüzeylerin ve oyuncakların temizlenmesinde; lavanta, limon, ökaliptus, çay ağacı uçucu yağları 6 şar damla olarak 5 litre ılık arap sabunu ile karıştırılır ve yüzey temizliği yapılır.

Ayrıca yüzey temizliğinde antibakteriyel özellikli kekik suyuda kulanılabilir.

1.Bebek konak:

Sızma zeytinyağı veya tatlı badem yağı içine 1 damla sandalağacı veya ıtır uçucu yağı konur. Şampuan öncesi bebeğin saçlı derisine hafifçe masaj yapılarak uygulanır.

2.Bebek pişik:

Bebeğin alt bezi temizlendiğinde hydrosol kullanımı tavsiye edilir. Alt bezi değişiminde gül hidrosolü sıkılarak cilt sakinleştirilir. 

Kalendula sabit yağı içine lavanta ve alman papatyası eşit oranda toplam da % 0.5 -1 olacak şekilde eklenir. Masaj yapılarak uygulanır.

3.Gaz masajı:

30 ml tatlı badem yağı

Roman papatya 1 damla

Lavanta 1 damla

Vanilya 1 damla

Karıştırılarak bebeğin karın bölgesine saat yönünde masaj şeklinde uygulanır. 

4.Diş çıkarma:

Bebeklerde diş çıkarma 4-7. aylar arasında başlar. Bebeğin en hassas dönemlerinden biridir. Bu durum için topikal kullanım olarak sadece iki uçucu yağ papatya veya lavanta  tavsiye edilir. 

Sızma zeytinyağı içine 0.5 papatya yağı karıştırılıp, bebeğin alt veya üst çenesine masaj yapılarak sürülür. Bebeğin rahatlaması sağlanır.

5.Morarma:

Ölmez çiçek hidrolatı içine ölmez çiçek uçucu yağı konularak moraran bölgeye uygulanır. Ölmez çiçek çok iyi bir hematom gidericidir

 

Ecz. Sevil AĞALAR / Eczacininsesi.com

Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır?

Haberin Devamı

BEBEĞE MASAJ YAPMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Dokunmak gibi koku da bebeğinizin sağlıklı gelişiminde rol oynar. Özellikle bebeklerin ilk 6 aylık döneminde 5 duyu organını ne kadar kullanırsa gelişimine o kadar katkı sağladığı bilinmektedir. Bu nedenle bebeğimize ne kadar dokunur ve masaj yaparsak gelişimine o kadar katkı sağlamış oluruz. Bu nedenle masaj ve yağ aslında bir bütündür.

Bebeklerde tıpkı yetişkinler gibi dokunarak, koklayarak, duyarak, hissederek ve tadarak gelişimine devam etmektedir. Bunların içinde koku bebeğin hafızasında özellikle emziremeyen anneler için büyük bir avantajdır. Bebeğiniz ne kadar sizinle ten temasına geçerse bir o kadar da gelişimini, büyüme hormonu ve uyku hormonlarını vücut aktive etmektedir.

ANNEYE DAHA HIZLI BAĞLANMAYI SAĞLIYOR

Bebeğinize dokunmak ile verdiğiniz bu hazzı organik ve doğal içeriklerden oluşan masaj yağları kullanarak rahatlama rutini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin özellikle yeni doğan dönemlerinde koku ile aldıkları sinyalleri anneye daha hızlı bağlanmalarını sağlayacaktır.

Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır

KOKULAR SİZİN SEVGİ DOLU DOKUNUŞUNUZLA BİRLEŞTİĞİNDE...

Hayatının ilk birkaç haftasında, bebeğinizin beyni hissettikleri duygular ve aldıkları kokular arasında ilişkilendirmeler yapmaya başlar. Hoş kokular, sizin sevgi dolu dokunuşunuzla birleştiğinde, bebeğinizin ömrü boyunca hatırlayacağı unutulmaz anılar yaratabilir.
Bu anları güzel bir masaj yağı ile bütünleştirebilirsiniz.

Kokuların bebeğinize çağrıştırdığı anılar diğer anılara göre daha keyifli ve duygusal zekasına doğrudan pozitif etki etmesi yardımcıdır. Koku alma becerisi çok erken dönemlerde oluşan bir beceridir. Bu beceri sonradan kazılmaz ve bebeğinizin sağlıklı gelişimine çok büyük katkı sağlayan bir nörolojik etkidir.

Bu koku işleme bölgesi, hipokampüs ve entorinal korteks olarak bilinen hafıza ve amigdala olarak bilinen ve duygularımızdan sorumlu olan beyin bölümlerine kokusal olarak bağlıdır.

Sonuç olarak, kokular bu bölgeleri daha hızlı harekete geçirir ve diğer duyulara göre, duygusal olarak daha canlı anıları tetikler. Son yapılan araştırmalara göre, bebeğin burnundaki koku almadan sorumlu algılayıcı sistemlerin bilindiğinden daha karmaşık olduğu, kokunun sadece hava ile taşınan ve nefes alıp verme ile ayırt edilebilen bir duyu olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum ise bize koku alma duyusunun anne karnından itibaren işlevsel olabileceği sonucunu doğurmaktadır. Yenidoğan bebeklerin anne sütünün kokusuna karşı zaaflarının olması anne karnında bu kokuyu tanıdıklarını ve içinde bulundukları ortamın güvenilirliğini hatırlattığı için bu kokuyu hemen ayırt edip sevdiklerini düşündürmektedir.

Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır

TATLI BADEM, LAVANTA YAĞI, PAPATYA YAĞI...

Bebeklere yapılan masaj rutinlerinde önerilen yağların başında ise tatlı badem yağı, lavanta yağı, papatya yağı gibi hoş kokuları olan ve bebeğinizin cildine hiç zarar vermeyecek yağlar tercih edebilirsiniz. Masaja başlamadan önce ellerimize bu yağlardan alıp önce ellerimizi ısıtırsak kokuda yayılıp bebeğimizin algısına ‘’ şimdi bana masaj yapılacak’’ bilgisini komut olarak göndermektedir.

KOLİK SANCISI İÇİN LAVANTA YAĞI

Kolik sancıları ve gazı olan bebeğinize lavanta yağı iyi gelecektir. Lavanta yağının uykuya yardımcı ve bebeğinizin gazını çıkarmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Masaj yaparken yağ seçimine alerji yapmayacak ve doğal formüllü olmasına dikkat ederek bebeğinizin tenine kullanabilirsiniz.

#Bebek Masajı#Bebek Masajının Faydaları#Bebeklerde Koku Alma Duyusu

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır