ggt düşüklüğü nedeni / GGT düşüklüğü nedir? GGT düşüklüğünün 13 belirtisi, nedenleri ve tedavisi - Mavi Kadın

Ggt Düşüklüğü Nedeni

ggt düşüklüğü nedeni

Kanda GGT Nedir? Kan Tahlilinde Gama Glutamil Transferaz (GGT) Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demektir, Referans Aralığı İle Normal Değeri Kaç Olmalı?

GGT yüksekliği ne anlama gelir araştırmasında tıbbi kaynakları baz alabilirsiniz. Söz konusu kaynaklarda GGT kaç olursa tehlikeli ya da Kan tahlilinde gama glutamil ne demek sorusuna da cevap bulabilirsiniz. Gama glutamil transferaz düşüklüğü, birçok hastalığın teşhisinde önemli bir veridir. GGT kaç olmalı araştırması ile daha sağlıklı bir süreç yaşayabilirsiniz. GGT referans aralığı ile ilgili merak ettikleriniz yazımızın devamında.

Kan Tahlilinde Gama Glutamil Ne Demek?

GTT, gama glutamil transferaz teriminin kısaltmasıdır. GTT testi ile kanda bulunan GTT enzim miktarı ölçülür. Enzimler, vücuttaki reaksiyonların gerçekleşmesi için gerekli olan moleküllerdir. GTT testi ile bu enzim sayısında belirlenen orandan ne kadar sapma olduğu tespit edilir.

GTT testi, karaciğer, pankreas, safra kesesi, böbrek ve dalak rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir teşhis yöntemidir. Hastanın karaciğerinde sorun yaşandığında genellikle GTT seviyesi yüksek çıkar. Karaciğer sorunlarında GTT testi ile birlikte başka testler de yapılmalıdır.

GTT ile başta karaciğer enzimlerinde sorun olup olmadığı tespit edilir. İnsanlardaki karaciğer, protein üretmek ve zehirli maddeleri filtrelemek için son derece mühim bir göreve sahiptir. Bunun haricinde, vücudun yağlanmasını sağlayan safra da karaciğerde üretilir. Yapılan test ile enzim miktarının yanı sıra hangi hastalık belirtilerinin olduğu da tespit edilebilir. Testin yapılabilmesi için hastanın 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekir.

GGT Kaç Olmalı?

GTT, kadın ve erkeklerde farklı değer aralığında değerlendirilmelidir. Kadınlarda GTT değeri UL aralığında, erkeklerde ise UL aralığında olmalıdır. 45 yaşından büyük kadınlarda 27'nin üzerindeki GTT değeri yüksek kabul edilir. 45 yaş üzerindeki erkeklerde ise 38'in üzerindeki değer yüksek kabul edilir.

GGT Kaç Olursa Tehlikeli?

GTT değerinin belirlenen aralıktan yüksek olması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Genel anlamda GTT'nin yükselmesi durumunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.

  • Halsizlik
  • Dışkının açık renkli olması
  • Ciltte yaralar çıkması
  • İdrarda kan görülmesi
  • Ciltte sararma ve kaşıntı
  • Karın ağrısı ve karında şişlik
  • İştahsızlık

Bazı durumlarda GTT'nin düşük olması da söz konusu olabilir. Bu düşüklüğün nedenleri genel itibariyle aşağıdaki sebeplerdir.

  • Karaciğerdeki kan akışının yeterli seviyede olmaması
  • Diyabet hastalığı
  • Alkol tüketimi
  • Hepatit hastalıkları
  • Kalp yetersizliği
  • Karaciğerde yağlanma
  • Karaciğerde tümör
  • Hasarlı karaciğer ya da siroz hastalığı
  • Pankreatit
  • Bazı ilaçların normalden fazla seviyede tüketilmesi

Her GTT düşüklüğü bir hastalık belirtisi değildir. Genellikle yemeklerden hemen sonra GTT düşer. Bunun yanında çok kahve tüketen kişilerde de GTT düşüklüğü gözlemlenebilir.

Gama Glutamil Transferaz (GGT) Nedir?

Gama glutamil transferaz (GGT), böbrek, karaciğer, dalak, safra ve pankreasta yer alan bir enzimdir. Karaciğer sağlığı hakkında bilgi verir. Özellikle karaciğer işlevlerinin testlerinde uygulanan kan tahlillerinde GGT enzimi de çoğunlukla incelenir. Genellikle karaciğer ile bağlantılı olsa da safra kesesi ve pankreas organlarına yönelik de görülebilir. Sağlıklı kişilerin kanında az miktarda bulunması gereken GGT enziminin kanda artması araştırılan konulardan biridir.

GGT az oranda da olsa farklı organlarda da yer alabilir. İnsan vücudunda pek çok enzim türü bulunur. Bu enzimler vücudun fonksiyonlarının ve doğal ilerleyişin devamında yardımcı olmaktadır. Enzimlerden birini oluşturan GGT normal şartlarda hücrelerin içinde bulunur. Bir nedene bağlı olarak hücre hasarları ortaya çıktığında enzim, hücre dışına çıkarak kandaki enzim oranında artış olabilir. 

Gama Glutamil Transferaz Testi Neden Yapılır?

Gama glutamil transferaz testi, sıklıkla karaciğerde ve safrada oluşabilecek hastalıkların araştırılması bakımından yapılan bir dizi kan testinden biridir. Safra rahatsızlıkları bakımından tespitini sağlayan ve hassas bir ölçüm olarak kabul edilir.
Karaciğer ile bağlantılı birtakım sorunlar da GGT enziminde artışa sebep olabilir. Bu nedenle GGT yüksekliği tek başına bir problem olarak görülmez. GGT testi neden yapıldığı ile ilgili cevaplar ise şu şekildedir:

  • Karaciğer rahatsızlıklarının tespit edilmesi
  • Safra yollarının tıkanıklık durumunun belirlenmesi
  • Karaciğerde gelişen hasarın neden geliştiği
  • Alkol tüketimine ya da bağımlılık tedavilerinde araştırmalar
  • İlaçların oluşturabilecek birtakım yan etkilerinin araştırılması
  • İştahsızlık, zayıflık, dışkıda açık renk sorunu, cildin kaşınması, idrarın koyu renkli olması, mide problemleri ve kusma gibi sorunların neden ortaya çıktığı ile ilgili araştırmalar

GGT testi normal bir kan testi gibi yapılır ve kişiden alınan kan örneği ile pek çok karaciğer enziminin seviyesi belirlenebilir.

Gama Glutamil Transferaz Değeri Kaç Olmalıdır?

GGT enziminin kanda olması gereken değeri, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Testin yapıldığı laboratuvardaki prosedürlere göre de referans aralığında farklılık olabilirken, yetişkin kadınlarda GGT değeri , erkeklerde U/L olarak bildirilir. 
Sağlıklı kişilerde enzimin tümüne yakın bir bölümü hücre içinde bulunduğundan kanda enzimle karşılaşılmaması gayet normal ve sağlıklı bir durum olarak görülür. Bazı durumlarda hücrelerin kendini yenileyerek göz önüne aldığı az bir oranda GGT enziminin kan içinde bulunması da normal olarak karşılanır. 
Yukarıda verilen referans seviyelerinin üzerinde gelişen durumlarda GGT enzimi kesinlikle araştırılmalıdır.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nedir?

Kadınlar için 45’in erkekler için se 65’in üzerinde olduğu durumlarda GGT yüksekliği olarak bildirilir. Bu durumların ise pek çok nedeni olabileceği gibi sadece GGT seviyesine bakılarak birtakım hastalıkların tespitinin yapılması pek mümkün değildir.
Test öncesi alınan alkol GGT seviyesini yüksek çıkarabilir. Bu nedenle test yaptırmadan 1 gün önce alkol tüketmemek gerekir. 
GGT yüksekliğinde karaciğer ve safra problemleri sık görülen nedenler arasında bulunsa da birtakım kullanılan ilaçlar, aşırı alkol tüketimi ya da bazı hastalıklar enzim seviyesinde değişikliği neden olabilir.
Hastaların tıbbi öyküsünün ayrıntılı bir şekilde alınması GGT seviyesinin belirlenmesinde ve değerlendirilmesi bakımından ilk şarttır. Sonrasında ise farklı karaciğer enzimlerinin değerlerine de bakılarak yükseklik bakımından yorumlanabilir.
Gama glutamil transferaz yüksekliği bakımından yaygın olarak görülen nedenler şu şekildedir:

  • Alkol kullanımı
  • Karaciğer enfeksiyonu
  • Karaciğer kanseri
  • Karaciğer yağlanması
  • Safra kanallarının tıkanması
  • Pankreas iltihaplanması
  • Diyabet
  • Kalp yetmezliği
  • Kullanılan bazı ilaçların yat etkisi

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Öncelikle bu değerin yükselmesine neden olan sağlık problemlerinin belirlenip bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. GGT yüksekliğinde ulaşılan sonuçlar kişinin taşıdığı sağlık problemlerinin tespiti için yeterli görülmemektedir. 
Farklı karaciğer enzimlerinin düzeylerine de bakılarak, bireyin hastalıkları ve kullanmakta olduğu ilaçlar ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Kan testlerin yanı sıra farklı idrar testleri, ultrason, MRI ve BT gibi birtakım görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak karaciğer ve safranın görüntülenmesi ile olabilecek hastalıkların belirlenmesi bakımından önemlidir.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Sonuçları

Karaciğerde hasar oluşması, yağlanması ya da safra kesesinde taş olması gibi durumların tespiti basit bir ultrason görüntülemesi ile yapılabilir. Gerekli görülmesi durumlarda biyopsi gibi ileri tanı testleri de uygulanabilir ve teşhis kesinleşerek tedavi planlaması yapılır.
Karaciğer ya da safra kesesinde oluşan hasar durumuna bağlı kan dolaşımına giren enzimin düzeyi organlarda hasarın ortadan kaldırılması ile düşürülebilir. Bu nedenle GGT yüksekliğine neden olan sağlık problemleri belirlenmeli ve bu sorunlara yönelik iyileştirme ile birlikte tedavi süreci başlatılmalıdır. 
Enzim seviyesinde yükselmelere neden olan sorunlar ortadan kaldırılarak GGT ve farklı enzimlerde seviyeler normale dönebilir. Kan testi yaptıran kişiler çıkan sonuçlarda GGT düzeyinin yüksek olduğunu görmesi halinde doktora başvurmalı ve bu durumun nedenleri hakkında bilgi almalıdır. Doktorun gerekli gördüğü tanı ve tarama işlemleri ile hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

GGT Testi Neden İstenir?

Safra kanalında oluşan tıkanıklıkta ve karaciğer ortaya çıkan hasarların belirlenmesi bakımından GGT testi istenebilir. Karaciğer hastalıklarının belirlenmesi bakımından yapılmasının yanı sıra, karaciğer ve kemik hastalıklarının ayrımının yapılması için de bu test uygulanır.

GGT Testinde Neye Bakılır?

Karaciğerin durumu hakkında ve varsa aldığı hasarlar hakkında bilgi veren test, safra, böbrek, dalak ve pankreas hakkında da bilgi verir.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık

Yayınlama Tarihi: 22 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

GGT düşüklüğü nedir? GGT düşüklüğünün 13 belirtisi, nedenleri ve tedavisi

Gama-glutamil transpeptidaz (GGT) testi, kanınızdaki GGT enziminin miktarını ölçer. GGT normal değeri yetişkin kadınlarda 0 – 45 UL, yetişkin erkeklerde ise U/L’dir. Bu değerin altı GGT düşüklüğü olarak kabul edilir. GGT testi genellikle ALT, AST, ALP ve bilirubin testleri gibi testler ile birlikte yapılır.

GGT (GAMA-GLUTAMİL TRANSFERAZ) NORMAL DEĞERİ NEDİR?

  • Yetişkin kadınlarda GGT normal değeri UL’dir.
  • Yetişkin erkeklerde GGT normal değeri UL’dir.
  • 45 yaşından küçük olan hanımlar için 27 UL üzeri GGT değeri yüksek kabul edilmektedir.
  • 45 yaş üzerinde erkek ve kadınlarda ise 38 UL değerinden fazla olan GGT miktarı yüksek kabul edilmektedir.

GGT (GAMA-GLUTAMİL TRANSFERAZ) DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Gama-glutamil transferaz (GGT) testi, karaciğer ve safra kesesi hastalığının teşhisinde kullanılır. GGT düşüklüğü şu nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Çok fazla kahve tüketimi
  • B6 veya magnezyum eksikliği
  • Genetik bozukluklardan kaynaklı GGT düşüklüğü.
  • Düşük tiroid seviyeleri
  • Hipotalamik sendromu
  • Yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
  • Tiroid yetmezliği tanısının olması
  • Doğum kontrol haplarının yan etkisi olarak
  • Hipotalamik bozukluk görülmesi
  • Karaciğer üzerinde tümör oluşumu
  • Karaciğer yetmezliği ve karaciğer yağlanması sorunları
  • Kalp hastalıkları görülmesi
  • Çok yüksek oranda alkol tüketimi
  • Karaciğerde yüksek kan akışı olması
  • Erken gebelik dönemi
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Düşük veya normal bir GGT sonucu, karaciğer hastalığınızın olma olasılığının düşük olduğu anlamına da gelebilir.

GGT (GAMA-GLUTAMİL TRANSFERAZ) DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Halsizlik
  • Çabuk yorulma
  • Depresyon
  • Mutsuzluk
  • Kabızlık
  • Terlemede azalma
  • Hareketlerde yavaşlama olması
  • El ve ayaklarda ödem
  • Soğuk ortamlarda vakit geçirmek istememe
  • İştah artışı
  • Beklenmeyen kilo artışı
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Adet kanaması süresi ve sıklığının azalması.

GGT (GAMA-GLUTAMİL TRANSFERAZ) DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gama-glutamil transferaz (GGT), vücudumuzda yer alan bir enzimdir. İnsan vücudunun her yerinde bulunur ve en yüksek seviyeleri böbreklerde, bağırsaklarda, karaciğerde, prostat bezinde ve safra kesesinde bulunur. Pankreas, akciğerler, testis ve tiroid bezinde daha küçük miktarlar bulunur. Karaciğer kandaki GGT'nin çoğunu üretir.

GGT düşüklüğünün tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. GGT karaciğerde üretilen bir enzim olduğundan karaciğer detaylı bir şekilde incelenir. GGT seviyesi düşükse ilaç tedavisi ya da takviye beslenme programı da uygulanabilir.

GGT düşüklüğünün tedavisinde yeşil çay, sarımsak, kuşkonmaz, greyfurt, kuru ve yer fıstığı tüketimi önerilir, bu besinler GGT yükselmesine yardımcı olur.

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile haberimizde bulabilirsiniz… GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevaplar…

Yayınlanma: - 14 Ocak Güncellenme:

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Vücutta birçok organda ve karaciğerde bulunan en yüksek konsantrasyonlara sahip bir enzim olan GGT: Gama-glutamil transferaz hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

GGT: GAMA GLUTAMİL TRANSFERAZ NEDİR?

Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzimdir. Enzimler, vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan moleküllerdir. GGT vücutta bir taşıma molekülü olarak işlev görür ve diğer molekülleri vücutta hareket ettirmeye yardımcı olur. Karaciğerin ilaçları ve diğer toksinleri metabolize etmesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar.

GGT değeri karaciğer sağlığı hakkında fikir verir. Ayrıca safra kanalı tıkanıklığını teşhis etmek için kullanılır. Karaciğer hasar gördüğünde GGT kan seviyeleri genellikle yüksektir. Bu test, karaciğer hasarı olasılığı varsa, karaciğer enzimlerini ölçen diğer testlerle yapılır.

Normal GGT değerleri;

Yetis¸kin kadınlarda: 0 – 45 UL
Yetis¸kin erkeklerde: 0 – 65 U / L
45 yas¸ından küçük kadınlar için yüksek GGT degˆerleri: GGT> 27 U / L
45 yas¸ın üzerindeki erkek ve kadınlar için yüksek GGT değerleri:GGT> 38 U / L

shutterstock_

GGT YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

GGT testinden 24 saat önce alınan düşük miktarda alkol bile GGT değerlerini artırabilir. Bu durumda test sonuçları sağlıklı bilgi vermez. Ayrıca GGT değerindeki yükseliş fazla olmayan hastalarda herhangi bir sağlık sorunu olmayabilir.

GGT’nin artmasına neden olan koşullardan bazıları şunlardır:

– Aşırı alkol tüketimi (özellikle MCV değeri de yüksekse)
– Karaciğer hasarı (örneğin hepatit, siroz kaynaklı)
– Safra kanalı tıkanıklığı
– Konjestif kalp yetmezliği
– Diyabet
– Pankreas iltihabı
– Bazı ilaçların yan etkileri
– Aşırı kırmızı et tüketimi
– Sigara içmek
– Karaciğer tümörü
– Kanda magnezyum yüksekliği
– Bazı enfeksiyonlar (epstein barr virüsü gibi)
– Karaciğer yağlanması

GGT DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

GGT düşüklüğü bir soruna herhangi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Yemeklerden sonra GGT miktarı biraz düşebilir. Ayrıca kahve tüketimi fazla olan insanlarda GGT değerinde düşüşler gözlenmiştir.

GGT’nin azalmasına neden olan koşullardan bazıları şunlardır:

– Magnezyum düşüklüğü
– Yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
– Hipotiroidi (tiroid yetmezliği)
– Hipotalamik bozukluk
– Doğum kontrol hapları

KARACİĞERLE İLGİLİ BU DEĞERLER ÖNEM TAŞIYOR

ALT: Alanin Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirALT: Alanin Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirAST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

diyabetkahveSağlıksigara

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır