potasyum kaynaklı besinler / Bцbrek hastalэklarэ: Yьksek ve dьюьk potasyum iзeren besinlerden bazэlarэ

Potasyum Kaynaklı Besinler

potasyum kaynaklı besinler

Potasyum: Tuza benzeyen kan ve dokularda bulunan bir maddedir. Kas hareketlerinin sağlanmasında ve kalbin kasılmasında çok önemli rol oynar. Besin maddelerinin hücrelere taşınmasına ve atık ürünlerin hücrelerin dışına çıkarılmasına yardımcı olur.

Böbreğin işlevlerinden biri, kanınızda potasyum düzeyini ayarlamaktır. Fazlası, basitçe böbreklerden süzülüp atılır. Böbrekleriniz bu işlevi yerine getiremediğinde kanınızdaki potasyum düzeyi yükselir. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve aniden kalp durmasına sebep olabilir.

Diyaliz esnasında fazla potasyum vücudunuzdan atılır. Fakat; diyaliz seanslarınızın arasında potasyum vücudunuzda çabuk birikir. Bu yüzden potasyum böbrek hastalarının diyetinde çok önemlidir. Meyve ve sebzeler potasyumdan zengindir. Doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerdiği miktarda meyve & sebze tüketin. Potasyumdan çok zengin yiyecekleri beslenmenizden çıkartmaya çalışın.

Yemeklerde kullanılan tüm sebzelerin önce haşlanması ve haşlama suyunun atılması gerekir. Pişirme tekniğinizi değiştirerek besinlerdeki potasyumun seviyesini düşürebilirsiniz. Bunun için 1. Aşamada sebzeleri dilimleyip en az 2 saat suda bekletin. 2. aşamada suyu dökün ve sebzelerin üzerine yeni su ilave ederek sebzeleri pişirin. Kalan pişirme suyunu kullanmayın.

Potasyumdan Çok Zengin Bazı Yiyecekler:

  • Kuru erik: Potasyumdan zengin bir meyvedir. gram kuru erik mg potasyum içerir. Birçok kuru meyve potasyumdan çok zengindir.
  • Ispanak: gr ıspanak mg potasyum içerir.
  • Patates: gr patates mg potasyum içerir. Özellikle kabukları önemli potasyum seviyelerine sahiptir.
  • Mantar: gr mantar mg potasyum içerir. Protein zengini olan bu sebzeyi böbrek hastalarının sınırlı tüketmesi gerekir.
  • Avokado: gr avokado ortalama mg potasyum içerir.
  • Muz: Bolca potasyum içerir. Bir orta boy muz mg potasyum içerir.
  • Domates: Orta boy domates yaklaşık mg, 1 bardak domates püresi mg potasyum içerir.
  • Kuru Fasulye: Demir, protein ve liften zengin, şeker ve yağdan fakir içeriğiyle bilinen kuru fasulye, aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. gram pişmiş kuru fasulyede ortalama;  mg kadar potasyum bulunur.
  • Barbunya fasulyesi: gr mg potasyum içerir. Birçok fasulye ve kurubaklagil türü yüksek oranda potasyum içerir. Bu sebeple böbrek hastalarının bakliyatlardan uzak durması gerekir.
  • Karpuz: Karpuz, potasyum ile birlikte A ve C vitaminlerini de içermektedir. Serinletici etkisinden dolayı yaz aylarında en fazla tercih edilen meyvelerden olan karpuzun, su oranı da oldukça yüksektir.  2 adet üçgen dilim karpuz ortalama;  mg potasyum içerir.
  • Nar: 1 orta boy narda ortalama;  mg potasyum vardır.  
  • Kahve: 1 bardak kahve mg potasyum içerir.

Uzm. Diyetisyen Deniz Berksoy

G&#;nl&#;k beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

Sodyum tüketimini azaltıp, potasyum tüketimini arttırmak felç riskini önemli ölçüde azaltır. Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olan potasyum besinlerin hücre içine taşınmasını sağlar. 

İçeriğindeki potasyum oranı en fazla olan besinlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

BAKLAGİLLER: Potasyum bakımında oldukça zengin olan baklagiller aynı zamanda önemli lif kaynaklarıdır. Kuru fasulye ve mercimek potasyum içeriği en yüksek olan yiyecekler arasındadır.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

BALIK: Güçlü bir potasyum kaynağı olan balık tüketiminizi arttırmak kalp ve damar sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Ton balığı ve somon balığı balık çeşitleri arasında en yüksek potasyum miktarına sahip olanlardır.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

MUZ: Meyveler içerisinde potasyum oranı en yüksek olandır. Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat içeren muz açlık hissinin bastırılmasına ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Başlı başına bir potasyum kaynağı olan sütü içmekte zorlanıyorsanız peynir veya yoğurt tüketerek de ihtiyaç duyduğunuz potasyumu alabilirsiniz.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

ÇİKOLATA: Formuna dikkat edenlerin ve diyet yapanların tüketmeyi pek tercih etmedikleri bir besin olsa da çikolata önemli bir potasyum kaynağıdır.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Her derde deva diyebileceğimiz yeşil yapraklı sebzeler potasyum bakımından da oldukça zengindir. Bu sebzeler içerisinde en yüksek potasyum oranına sahip olansa ıspanaktır.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

PEKMEZ: Potasyum değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra kalsiyum ve demir yönünden de oldukça zengindir.

Günlük beslenmenin olmazsa olmazı: “Potasyum”

POTASYUM EKSİKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?

potasyum eksikliği aşırı yorgunluk, kabızlık, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açar. Ancak her mineralde olduğu gibi potasyumun da fazla tüketilmesi başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere önemli sorunlara neden olur. Özellikle ileri yaştaki kişiler potasyum alımı konusunda çok daha dikkatli olmalıdırlar.

False

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 meyve

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 meyve

Özel İçerik

Potasyum, vücudun kendi başına sentezleyemediği bir mineraldir ve bu nedenle yiyeceklerle alınması gerekir. Potasyum, vücutta en çok bulunan minerallerden biridir ve özellikle bitki kaynaklı olmak üzere birçok gıdada yaygın olarak bulunur.

Potasyumun vücuttaki görevleri farklıdır, hücre dışı sıvılarda az miktarda bulunsa da esas olarak hücrelerin içinde bulunan bir mineraldir. Bu mineral, vücutta birçok farklı görevi yerine getiren sodyum-potasyum dengesi için çok önemlidir. Potasyum ayrıca asit-baz dengesinin düzenlenmesi, kalp ritmi, ozmotik basınç ve genel olarak vücudun su dengesi için de gereklidir. Aynı zamanda kemik ve beynin sağlığı için de faydalıdır ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Fazla sodyumun vücuttan idrarla atılmasını ve tansiyon seviyelerinin dengelenmesini sağlamak sodyum miktarından daha yüksek miktarda potasyumun alınması önemlidir. Potasyum seviyelerini gün boyunca her zaman yeterli seviyede olmalıdır. Denge, hücrelerin depoladığı potasyumun gerektiğinde kullanılması ve fazlasının idrarla atılmasıyla sağlanır.

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 meyve

Günlük potasyum ihtiyacı

Günlük potasyum ihtiyacı ortalama 3 gramdır. Vücudun her gün ihtiyaç duyduğu potasyum, belirli hastalıklar durumunda veya yaşa göre değişebilir. Çocukların 3 yaşına kadar mg'a ihtiyacı vardır ve daha sonra gereksinim ergenlik döneminde 3 grama ulaşana kadar kademeli olarak artar. Hamilelik ve emzirme döneminde ortalama potasyum gereksiniminin günde sırasıyla 4,7 ve 5 gram olarak değişir.

1 yaşından küçük bebekler: miligram/gün

yaş arası çocuklar: miligram/gün

yaş arası çocuklar: 1,1 gram/gün

yaş arası çocuklar: 2 gram/gün

Gençler ve yetişkinler: 3 gram/gün

Hamilelik: 4,7 gram/gün

Emzirme: 5 gram/gün

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 meyve

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 besin

Kandaki potasyum seviyesinin çok düşük olması halsizlik, yorgunluk, kas spazmları ve krampları, kabızlık, çarpıntı ve hatta nefes almada zorluk gibi sorunlara neden olabilir.

Peki, gün içinde her zaman potasyumun doğru seviyesine nasıl sahip olunur? Gıda takviyelerine ve yapay takviyelere başvurmadan önce, balık, kuruyemiş ve muz gibi potasyum açısından zengin gıdaları içeren bir diyet sayesinde gerekli potasyum alınabilir.

Bunlar haricinde de bu 5 gıda potasyum alımınızda gerçekten bir fark yaratabilir ve günlük potasyum alımınızı önemli ölçüde artırabilir.

Avokado

Yarım avokado (yaklaşık gram) miligram potasyum içerir. Günlük ihtiyacınızın yaklaşık altıda birini yarım avokadodan alabilirsiniz. Ancak ne yazık ki bu meyve aynı zamanda yüksek kalorili ve yüksek yağ içeriğine sahip olduğundan bu mineralin tek kaynağı olarak kullanmak akıllıca olmaz.

Kivi

gram kivi de muzdan daha fazla potasyum içerir. gram muz mg potasyum içerirken, gram kici mg potasyum içeriğine sahiptir.

Kuş üzümü

Kuş üzümü de potasyum yoğunluğu bakımından muzun üstündedir. gram kuş üzümü yaklaşık mg potasyum içerir.

Ispanak

Ispanağın önemli bir demir kaynağı olduğu biliniyor, ayrıca K vitamini, magnezyum ve sodyum içerirler. Ek olarak, bir fincan kadar ıspanak yaklaşık miligram potasyum sağlar.

Karpuz

Su, vitamin ve mineral bakımından zengin olan karpuzlar özellikle sıvı ve mineral kaybına karşı harika meyvelerdir. Karpuz potasyum açısından da zengindir. Bu meyvenin iki dilimi, yaklaşık mg potasyum sağlar.

Muzdan daha fazla potasyum içeren 5 meyve

Potasyum eksikliğinin tehlikeleri

Özellikle çok terliyorsanız ve potasyumu doğru beslenme veya takviyelerle yeterli miktarda almıyorsanız, potasyum eksikliği yaşama riskiniz yüksektir. Terleme haricinde, çok fazla sıvı kaybetmenize neden olan hastalıklar, müshil kullanımı, tuz açısından çok zengin bir diyet ve böbrek hastalığı durumlar potasyum eksikliği için başka risk faktörleridir.

Potasyum eksikliği, kas krampları veya kas zayıflığı, hızlı kalp atışı, uyku hali, kafa karışıklığı, uykusuzluk ve kötü ruh hali gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Potasyum alımı sodyuma göre daha düşükse veya dengeli değilse, hipertansiyon, selülit ve ödem sorunları ortaya çıkabilir.

Potasyum seviyeleri özel bir kan testi ile kontrol edilebilir. Potasyum eksikliğinin olası belirtileri şunlardır:

- Kas krampları,

- Kas güçsüzlüğü,

- Taşikardi,

- Uyku hali,

- Kafa karışıklığı durumları,

- Anksiyete,

- Uykusuzluk,

- Moral bozukluğu,

- Hipertansiyon,

- Selülit,

- Ödem.

tansiyonkalpyorgunlukmuzkaş

Google News ile Takip Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası