midede sürekli açlik hissinin nedenleri / Sürekli mide şişkinliği ve açlık hissi yaşıyorsanız - Ankara Başkent Haberleri

Midede Sürekli Açlik Hissinin Nedenleri

midede sürekli açlik hissinin nedenleri

Sürekli acıkma hissi yaşayanlar dikkat! Altına bazı hastalıklar yatabilir

Toplumun dayattığı fiziksel görünüm, yanlış diyetler, uzun süreli gereksiz açlıkların; diyet yapılmayan dönemde gereksiz yemek yeme atağını artıran bazı nedenler arasında geldiğini söyleyen Uzm. Dyt. Buket Ertaş Sefer, “Sürekli yemek yeme isteği toplumun bir kısmında ne yazık ki gördüğümüz bir durum. Bazı açlıklar gerçekten fizyolojik olarak ihtiyaç anında ortaya çıkarken, bazı yalancı açlıklar ise sadece psikolojik olabiliyor” diye konuştu.  

Açlığın sebebinin iyi irdelenmesi ve sebebe yönelik çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Buket Ertaş Sefer, “Gerçekten acıktım mı, yoksa sadece kendimi mutlu etmek için mi yemek yemek istiyorum? Gerçekten acıktım mı yoksa mutluluğumu taçlandırmak mı istiyorum? Gerçekten acıktım mı yoksa sadece ağız alışkanlığı mı? Cevaplarınız sizin gerçekten fizyolojik olarak acıktığınızı gösteriyorsa sorun yok. Yemek yemekte fayda var. Fakat henüz yemek yediyseniz, acıkmanız çok sık oluyorsa altında yatan başka sebepler olabilir” diye konuştu.

İNSÜLİN METABOLİZMASI BOZUKLUĞU  

Dünya geneline baktığımızda toplumun büyük kesiminde görülen ve görülme ivmesinin giderek arttığına işaret eden Uzm. Dyt. Sefer, sürekli açlık hissinin altında diyabete bağlı sorunların yatabileceğine işaret etti ve “İnsülin direnci, hipoglisemi, hiperglisemi gibi durumlarda kişi hasta olduğunun farkında değilse ya da ilaçlarını düzenli kullanmıyorsa açlık-tokluk mekanizmaları düzene girmeyebilir. Bu durumda da sürekli açlık hissi yaşanabilir. Bu nedenle sürekli açlık hissi yaşayan kişilerin tanı almış bir sorunu yoksa bile endokrinoloji uzmanına başvurmalarında yarar var” ifadelerini kullandı. 

ÖĞÜNLERDE YETERİ KADAR KALORİ ALAMAMAK 

Kilo vermek isteyen ya da kilo kontrolünü sağlamak isteyen kişilerin de yeteri kadar kalori almamaya bağlı olarak açlık hissi yaşayabileceğini anlatan Uzm. Dyt. Sefer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“Bu durumda dikkatli olayım derken aslında kendinizi, hücrelerinizi yeterince beslemiyor olabilirsiniz. Doğru menü oluşturamadığınız zaman da doğal olarak daha sık yemek yeme isteği ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla diyet yaptığınız dönemde önemli olan doğru zamanda, doğru gıdayı ve doğru miktarda almak olmalıdır. Aksi durumda sadece sürekli acıkma durumuyla karşılaşmakla kalmaz, yetersiz beslenmeye bağlı olarak farklı sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilirsiniz.”

GEREKTİĞİ KADAR SU İÇMEMEK 

“Yapılan araştırmalar yetersiz su tüketiminin açlık mekanizmasını etkilediğini gösteriyor” diyen Uzm. Dyt. Buket Ertaş Sefer, “Su içmek aslında yemek yemek kadar önemli bir ihtiyaç olmasına karşın hep ihmal ediliyor. Üstelik bunun yanında açlık hissi yaşanan durumlarda bazen asıl ihtiyaç sudur. Bu nedenle acıkma hissi geldiğinde önce su içmeyi denemek gerekir. Ayrıca gün içinde de yeterli miktarda su tüketmeye özen göstermek gerekir“ diye konuştu.  

TİROİT METABOLİZMASINDA BOZUKLUK  

Hipertiroidizm yani tiroit hormonlarının fazla çalışması durumunda da kişinin metabolizma hızı yükselip enerji ihtiyacı arttığı için sıklıkla açlık hissi yaşayabileceğine işaret eden Uzm. Dyt. Sefer, “Bu nedenle çarpıntı, kilo kaybı, yüksek kan basıncı, şişmiş tiroid bezi gibi şikayetleri olanların en yakın zamanda bir endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerekir” dedi.  

DÜŞÜK LİFLİ BESLENMEK  

Kan şekerinin ani yükselmesini önlemenin aynı zamanda ani düşmesini de önlemek anlamına geldiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Uzm. Dyt. Buket Ertaş Sefer, kan şekerini dengede tutabildiğinde açlığın da kontrol altında tutulabileceğini söyledi. Bunu sağlamada lifli (posalı) besinlerin öğünlerde bulunmasının çok büyük yarar sağlayacağını anlatan Dyt. Buket Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:  

“Posalı yiyecekleri tercih etmek midenin dolu kalma süresini uzatıp, çabuk yemek yeme isteğini bastıracaktır. Sebzeler, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagiller yüksek lifli gıdalardan bazılarıdır. Özellikle sebzeyi ihmal etmek çabuk acıkmaya neden olabilir.” 

YETERSİZ PROTEİN ALIMI 

Besleyici özelliklerinin yanı sıra uzun süreli tokluk hedefini de karşılayan protein içeriği yüksek gıdaları yeterli miktarda almamanın da sürekli açlık hissi yaratabilecek etkenlerden biri olduğuna işaret eden Uzm. Dyt. Buket Ertaş Sefer, sözlerini şöyle tamamladı:  

“Proteinler, besin grupları içinde sindirimi en geç yapılan gruptur. Kan şekerini karbonhidratlar kadar etkilemediğinden insülin dengesizliği de oluşturmazlar. Yumurta, yağsız kırmızı et, peynir, yoğurt, balık, beyaz et, kuru baklagiller gibi bitkisel proteinler haftalık menü planlamamızda mutlaka yer alması gereken önemli protein kaynaklarıdır. Dolayısıyla sürekli açlık hissi yaşıyorsanız bakabileceğiniz etkenlerden biri de günlük beslenme menünüzde yeterli miktarda protein olup olmadığıdır.” 


Sağlıkaçlıkyemek

Sürekli aç hissetmenin nedenleri nelerdir?

Kimi stresten yiyor kimi de can sıkıntısından… Ancak uzmanlar uyarıyor: Kendini sürekli aç hissetmek hiç de normal bir davranış değil! Altında fiziksel veya ruhsal bozukluk olabilir. İşte sürekli aç hissetmenin nedenleri

Yayınlanma:Güncellenme:

Sürekli aç hissetmenin nedenleri nelerdir?

Kimi stresten yiyor kimi de can sıkıntısından… Ancak uzmanlar uyarıyor: Kendini sürekli aç hissetmek hiç de normal bir davranış değil! Altında fiziksel veya ruhsal bozukluk olabilir. İşte sürekli aç hissetmenin nedenleri

Depresyon: Hepimiz için yemek yemek, depresyon ve endişeyle mücadele mekanizması. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan seratonin hormonu sargılanmadığında, ekmek ve makarna gibi yiyecekleri tüketmek seratoni arttırıyor.

Stres: Kavga ederken veya stresli hissettiğinizde stres hormonu olan kortizol, vücuda yayılır. Fiziksel olarak kaloriye ihtiyaç olmasa bile, zaten hepimiz ihtiyacımızdan fazlasını alıyoruz neredeyse, bu hormon vücudu yemek yemeye ikna eder. Bir başka bilim kadınının araştırmasına göre kortizol, beyne açlık sinyali yollar ve stresli anlarda fazla yemeye sebep oluyor. Bu yüzden yediğimiz en iyi yemekler stresliyken yediğiniz yemekler oluyor.

Hipertiroid: Sürekli aç hissetmek, normalden fazla yemek ve hala kilo veriyor olmak, vücutta tiroid hormonlarının fazla salgılandığını gösterir. Açlık hissinin yanı sıra halsizlik, tırnaklarda kırılma ve saç dökülmeleri de hipertiroidin bir belirtisidir.

Obezite: Kilo almak ve açlık arasında kısır bir döngü vardır. Aç hissedip sürekli yemek yemek kilo almaya, kilo almak da sürekli aç hissetmeye neden olur. Fazla yağ, insülin seviyesinin hızla artmasını sağlayarak iştahı açar. Aynı zamanda yağ hücreleri kendi hormonlarını ürettiğinden vücut, tokluk hormonuna karşı daha az duyarlı hale gelir.

Kan şekeri düşüklüğü: Düşük kan şekeri birçok nedenden kaynaklanabilir. Nedenleri farklı olsa da sonucu yine enerji için yalvaran bir karındır. Dr. Lofton ‘’Hücrelere yeteri kadar şeker götürmek isteyen metabolizma beyni uyararak açlık hissinin oluşmasına neden olur. ‘’ diyor.

Şeker hastalığı: Diyabet, kan şekeri normal seviyeye indiğinde tekrar açlık hissinin oluşmasına neden olur. Düşük şeker iştahı tetikler, fakat ölçüyü kaçırmak iştahı daha da arttırabilir. Dr. Levin ‘’Çok sık acıksanız da, rafine edilmiş, işlenmiş gıdalardan uzak durarak kan şekerinizi gıdalarla sabit tutmayı deneyin’’ diyor.

Regl: Adet dönemindeki hormonal değişiklikler birkaç paket abur cubur yemeye neden olabilir ama bunu normal karşılayın, paniğe kapılmayın. Vücudunuzun bu dönemde fazla kaloriye ihtiyaç duyması normaldir.

İlaçlar: Antidepresanlar, alerji veya nöbet önleyici ilaçların yan etkisi olarak iştah artışı görülebilir. İştahın öncesine göre fazla olduğu gözlemlendiğinde ilacı bırakmadan doktora ilacı değiştirip değiştiremeyeceğini sorun, kafanıza göre ilaç bırakmayın!

Su kaybı: Vücudun su isteği, açlık olarak yorumlanabilir. Su kaybı yaşandığında vücut fiziksel olarak susamadan önce açlık hissedilir. Birçok insan bu noktada acıktığını zanneder. Dr. Levin güne 8 bardak su ile başlamayı ve gün içinde litrelik bir su şişesi taşınmasını önerir.

Uykusuzluk: Geceleri ortalama saatten az uyumak gün içinde açlık seviyesini kontrol eden hormonların işini zorlaştırır. Ghrelin açlık hormonu, vücut kaloriye ihtiyaç duymasa bile sürekli yeme ihtiyacı hissettirir. Uykudan mahrum kalmak hormon bozukluğuna neden olan bir stres biçimidir.

Sürekli Açlık Hissi Çekenler Dikkat!

Facebook0Tweet0Pin0LinkedIn0

surekli aclik hissi

Sürekli Açlık Hissi, 11 Farklı Neden

Sürekli açlık hissi, vücudun fizyolojik olarak kalori, su, tuz, protein gibi maddelere ihtiyacını ileten doğal bir histir. Beslenme şekli, iştah hormonları, stress gibi faktörlerle etkilenebilir. Ağır egzersiz veya duygusal stressle kimi zaman normal olarak değişebilse de, sürekli açlık hissetmek fiziksel veya mental bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu güdünün sürekli yiyerek desteklenmesi de obezite sorununa yol açabilir. Bu nedenle, normal sınırlar dışında sürekli açlık hissetmenize neden olabilecek, belki de farkında olmadığınız 11 nedeni inceledik.

binge eating

1-Dehidrate olabilirsiniz:

Bunun anlamı yeterince su tüketmediğiniz ve vücudun susuz kaldığıdır. Orta dereceli dehidrasyon, gerçekte vücudunuzun suya ihtiyacı olduğu halde açlık hissiyle maskelenebilir. Bunun sebebi, beynin açlık ve susuzluğu dengeleyen parçası olan hipotalamusun şaşkınlığıdır. Böylece, aslında bir şişe suya ihtiyacınız varken, kendinizi bir paket cipsi elinize almış olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle, sabahları ilk iş olarak bir bardak su içmeyi ve gün içinde de su içmeyi ihmal etmemeyi alışkanlık edinmelisiniz. Eğer aç hissediyorsanız ve gün boyu yeterli su da içmediyseniz, önce bir bardak su içip, dakika beklemeyi deneyin. Açlık hissinizin azaldığını göreceksiniz.

2-Uyku kaliteniz bozuk olabilir:

İyi uyuyamadığınız gecenin sabahında iştahla bağlantılı iki hormon canınıza okuyacaktır. Yetersiz uyku iştahı uyaran hormon olan Ghrelin seviyelerini yükseltir. Aksine tokluk hissi sağlayan leptin düzeyleri ise düşer. Düzensiz bir uyku ciddi halsizlik ve mental bulanıklığa da neden olur. Vücut çaresizce ve enerji açlığı içinde sizi aslında aç olmasanız da şeker ve karbonhidrat tüketimine zorlar. Günde düzenli olarak saat uyuduğunuzda enerji seviyeleri ve açlık hormonları yoluna girecektir.

3-Aşırı karbonhidrat tüketiyorsunuzdur:

Hemen herkes, aşırı kalorili bir tatlı veya kurabiye tükettikten sonra, ikincisine direnmenin ve son kırıntı kalana kadar durmanın ne kadar zor olduğunu deneyimlemiştir.  Bunun sebebi, unlu mamüller gibi bol kalorili besinlerin kan şekeri seviyelerinizi zıplatması, bunun da insülini tetikleyerek rebound açlık hissine yol açmasıdır. Kan şekerinizin roller koster benzeri iniş çıkışlarından kaçınmak için basit karbonhidratlardan olabildiğince uzak durmalısınız. Karbonhidrat alınacaksa mutlaka bol lif içeren, kompleks gıdalarla alınmalıdır.

4-Yoğun stress altında olabilirsiniz:

Yoğun bir iş günü, ilişkilerdeki gerilimler gibi stres nedenleri adrenalin ve kortizol gibi hormonlarınızı yükseltir. Stress hormonları olarak bilinen bu hormonların yükselmesi vücudun bir saldırıya uğradığını ve enerjiye ihtiyacı olduğunu düşünmesine yol açar.  Stress ayrıca beynin serotonin seviyelerini de düşürür. Tüm bunlar aslında aç olunmadığı halde açlık hissedilmesine yol açar. Bu nedenle, yoga benzeri egzersizler, müzik gibi stres azaltıcı yöntemler geliştirmek konusunda kafa patlatmak, buzdolabına koşmaktan daha iyi bir çözüm olacaktır.

5-Çok fazla alkol tüketiyor olabilirsiniz:

Akşam yemeğinden önce içilen bir kokteyl ya da bir kadeh şarap, mideniz dolu olsa bile açlık hissetmenize yol açabilir. Appetite dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, insanların alkol alımından sonra daha yüksek kalorili gıdalar tüketmeye eğilimli olduğunu göstermiştir. Bunun açıklaması alkolün dehidrasyona yol açması, vücudun aslında suya ihtiyacı varken gıdaya ihtiyacı olduğunu düşünmesi olabilir. Bu nedenle, yemeklerden önce kokteyl yerine su içilmesi kalori alımını azaltacaktır.

6-Daha fazla protein tüketmeniz gerekiyor olabilir:

Proteinli gıdalar hem midede daha uzun süre kalır ve tokluk hissini uyarırlar, hem de iştahı baskılayan bir etkileri vardır. Bu nedenle, amaç günde en az 46 gram (kadınlarda , erkeklerde 56) protein almak olmalıdır. En iyi protein kaynakları yoğurt, yumurta, yağsız et ve baklagillerdir.

7-Yeterince yağ yemiyor olabilirsiniz:

Proteinler gibi, doymamış yağlar da tokluk hissi oluştururlar. Bir öğünden sonra tatmin olunduysa, gerçekten aç hissedene kadar yeme davranışı baskılanmaktadır. Kalbe yararlı, beyin için de gerekli olan faydalı yağların tüketilmesi iştah ve kilo kontrolünde de önemlidir. Yetişkinler günlük kalori alımlarının % ’ini yağlardan karşılamalıdır.

8-Öğün atlıyorsunuzdur:

Kontrolsüz açlık hissinin en sık gördüğümüz sebebi öğün atlamaktır. Özellikle kahvaltının atlanması, diğer öğünlerde sürekli bir açlık hissini tetiklemektedir. Mide uzun süre aç kaldığında açlık hormonu ghrelin pik yapar ve sonunda tıkınırcasına yeme davranışına yol açar. Genel kural olarak öğünleriniz arasında saatten fazla olmasına izin vermemelisiniz. Kahvaltıdan nefret ediyor olsanız da, uyandığınızda veya bir saat içinde yoğurt, soya sütü, elma gibi bir şeyler tüketmelisiniz.

9-Gıda pornosuna maruz kalıyor olabilirsiniz:

İnternetin hayatımıza anormal yoğunlukta girmesiyle, hemen her gün maruz kalınan gıda görsel uyaranları giderek artmaktadır. Pinterestteki güzel tabaklar, Facebook’ta paylaşılan güzel masalar, öğünler, geceyarısı TV programlarına denk getirilen pizza veya hamburger reklamları, 7/24 bir gıda pornosuna maruz kalmamıza yol açmaktadır. Bilimsel olarak gördüğümüzle arzuladığımız arasındaki ilişki yılında Obesity dergisinde yayınlanan bir çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu görseller en az güzel bir yemeğin kokusu kadar ghrelini uyararak açlık hissetmenizi sağlamaktadır.  Elbette güzel kokuyu almamak için burnumuzu tıkayamayız, ama TV’deki reklamları zaplayarak, Instagramda gıda markalarını engelleyerek bunlara maruz kalmayı azaltabiliriz.

Çok hızlı yiyor olabilirsiniz:

Midenizi aç bir kurt gibi hızla doldurursanız, mide dolmasına rağmen, beyine doyduğu mesajını göndermeye zaman bulamaz. Bu nedenle yemeklerinizi bir ritüel gibi, tadını çıkararak ve çok iyi çiğneyerek tüketin. Daha fazla yemeye karar vermeden en az 20 dakika bekleyin. Bu süre, midenizin beyne tokluk sinyallerini göndermesi için zorunludur.

Kullandığınız ilaçlar suçlu olabilir:

Antidepresanların çoğu, kortikosteroidler ve ağrı kesiciler iştah üzerinde etkili olabilirler. Bir ilacın iştahınızı arttırdığını düşünüyorsanız doktorunuzla ilacı değiştirmek üzere görüşmelisiniz.

Size uygun çözüm önerileri için bize hemen ulaşmak için nolu telefonu arayabilir veya BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

blank

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

S&#;rekli A&#; Hissediyor Olmanızın 8 Sebebi

Anasayfaya Dön

Öğle yemeği için doyurucu bir porsiyon yediğiniz, ancak bir saat sonra hiç yemek yememiş gibi acıktığınız olmuştur. Hatta o kadar kısa sürede bu denli acıkmanın normal olamayacağını düşünüp internette dakikalarca bağırsak parazitlerini bile araştırmış olabilirsiniz.

Sürekli aç olmanızın arkasında bağırsak parazitlerine gelene kadar birçok farklı sebep olabilir. Yeterince uyuyamamaktan, basit bir yiyeceğinizden hoşnut olmama durumuna dek, sürekli açlığa sebep olabilecek 8 nedeni sizin için sıraladık:

Aç değilsiniz, canınız sadece bir şeyler yemek istiyor!

New York’taki Foodtrainer’ın kurucusu Lauren Slayton, eğer bir yemeği ardından hemen acıktıysanız, öncelikle gerçekten acıktınız mı, yoksa canınızın sadece atıştırmalık tatlı bir şeyler mi çekiyor, anlamanız gerektiğini söylüyor. Gerçekten aç olduğunuzu anlamak içinse ‘tavuk testi’ni öneriyor: Eğer tavuk ya da yumurta gibi bir parça proteinden ziyade, karbonhidrat ya da şeker ağırlıklı bir şey yemek istiyorsanız, gerçekten aç değilsiniz demektir!

Farkında Olmadan Susamış Olabilirsiniz!

Susuzluk, kendini kimi zaman açlık hissi ile belli eder. Beslenme uzmanı Khushbu Thadani, “Vücudunuz açlık ve susuzluk arasındaki farkı söyleyemez, bu yüzden bir yemekten sonra gerçekten aç hissediyorsanız, sebebi sadece su olabilir” diyor.
Yemekten kısa süre sonra açlık hissettiğinizde öncelikle su içmeli ve bunun gerçek bir açlık olduğundan emin olmalısınız.

Spor Yaparken Kendinizi Fazla Zorluyor Olabilirsiniz

Çok ilginç ancak fazla spor yapmanın, özellikle kardiyo gibi egzersizlerin, vücudunuza beklenmedik zararları olabilir. Slayton, yoğunluğu kişiden kişiye değişse de, çok fazla egzersizin kortizolu arttırabileceğini, bunun için kardiyo egzersizlerinin haftada 5 saati geçmemesi ve gerekirse yoga ve pilates ile desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

Aşırı Stres Yüklü Olabilirsiniz

Stresliyken fazla yemek’ bir gerçek. Vücudunuz gergin olduğunda bunla başa çıkabilmek için kortizol hormonu salgılar. Bunun sizi canlandırmak gibi harika fonksiyonları olabilir. Ancak kortizol ayrıca kan şekerinizi yükseltir ve bu sonrasında bir düşüşle, açlık hissiyle sonuçlanır diyor.

Slayton, daha fazla yağ asidi içeren yiyecekler yemenin, bunun telafi edilmesine yardımcı olabileceğini söyleyip, beslenmenize ashwagandha gibi bazı stresten önleyecek  adaptojenleri eklemenizi öneriyor. Meditasyon, pozitif düşünme, öz bakım gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da, atıştırmalıklara ihtiyacınız varmış gibi hissetmeden stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Tiroidleriniz Fazla Çalışıyor Olabilir.

Tiroidlerinizin fazla aktif olması durumu, yani hipertiroit, kalorilerin çok hızlı yakılmasını beraberinde getirir. Çok zayıf olmakla karakterize edilebilecek bu hormonal hastalık sizde sürekli yeme ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Sürekli açlık hissiyle birlikte hızlı veya düzensiz kalp atışı, sürekli susuzluk, anksiyete ve titreme gibi aşırı aktif tiroidin diğer semptomlarını da yaşıyorsanız elinizdeki atıştırmalıkları bırakıp, hemen doktora gitmelisiniz.

İştahınızı Açacak Bir İlaç Kullanıyor Olabilirsiniz

Son zamanlarda iştahınızın çok açık olduğunu düşünüyor, sürekli yemek yemeyi düşünüyorsanız, aldığınız bir ilacın yan etkisini yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle antidepresanların iştah açıcı etkisi olduğu bilinen bir gerçek. Eğer bu açlık hissi günlük hayatınızı zorlaştıracak kadar yükselirse, doktorunuzla konuşup başka bir ilaç deneyebilirsiniz.

Kötü Uyku Sizi Acıktırıyor Olabilir

Thadani, “Yeterince iyi uyumamak adrenallerin aşırı yüklenmesine neden oluyor” diyor. “Vücudunuz ek enerji ister ve bu açlık seviyenizi etkiler.” Ayrıca, bazı araştırmalar iyi uyuyamadığınızda, iştahınızı kontrol eden ghrelin hormonunun, normalden daha fazla salgılandığını açlık hissinin ortaya çıktığını gösteriyor. Bu ihtimali azaltmak için uzmanlar günde en az 7 saatlik bir uykuyu öneriyor.

Doğru Besinleri Birlikte Tüketmiyor Olabilirsiniz

Kocaman bir porsiyon yemekten sonra bile hala neden aç hissettiğinizi mi merak ediyorsunuz? Slayton, “Yediğiniz porsiyonda lif, protein ve yağ çok azsa gerçek bir tokluk hissetmek zor, özellikle kahvaltıda.” diyor. Bir çalışmaya göre günün erken saatlerinde yüksek karbonhidrat içeren yulaf ezmesiyle kahvaltı yapanların, düşük karbonhidrat içeren protein ağırlıklı yumurta yiyenlere göre çok daha erken acıktığı görülmüş.

Ancak bu karbonhidratlardan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmiyor, vücudunuza gerekli enerjiyi sağlamak için karbonhidratlar, sağlıklı yağ ve protein ile dengelenmeli. Eğer bu belirtilerin hiç biri sizde yoksa, kendinizi doyurucu ve biraz daha büyük bir porsiyon yemekle ödüllendirmeyi deneyin, belki de tek ihtiyacınız olan budur!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir