engel derecesi nasıl hesaplanır / Balthazard Hesaplama Programı & Sağlık Rapor Oranı Hesapla

Engel Derecesi Nasıl Hesaplanır

engel derecesi nasıl hesaplanır

Engelli Raporu Hesaplama &#; Balthazard Hesaplama Tablosu

Engelli Raporu Hesaplama &#; Balthazard Hesaplama Tablosu; Engelli raporu engel derecesine göre düzenlenen ve detaylı muayene sonucu oluşturulan resmi bir evraktır.  Engelli raporu hangi hastalıklara verilir, engelli raporu almak için şartlar nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan malulen emekli olmak isteyen işçilerin öncelikle önce SGK’ya başvurması ve alacağı sevk evrakıyla tam teşekküllü hastanelerden birine giderek heyet raporu alması gerekiyor. Alınacak bu heyet raporunun nihai değerlendirme işlemi SGK&#;ya bağlı Kurum Sağlık Kurulu tarafından gerçekleştirilir ve bu kurulun, sağlık raporlarında yer alan engelli oranını düşürebilme yetkisi vardır. İşte, bu süreçte balthazard formülü devreye girer. Peki, balthazard formülü nedir de raporlardaki oranlar, bu formül doğrultusunda yeniden değerlendirilebiliyor? Engelli raporu hesaplama ve engelli raporu yüzdelerine dair yanıtı merak edilen her şeyi yazımızda sizinle paylaşıyoruz.

Engelli Araç Alımı Şartları, Hesaplama ve Evraklar

Balthazard Formülü Nedir?

Öncelikle balthazard formülünün tam olarak ne anlama geldiğinden söz edelim. Balthazard formülü; birden fazla rahatsızlığı bulunan kişide, mesleğinde kazanma veya çalışma gücünü ne oranda yitirdiğini hesaplamak için kullanılan bir formüldür. Temel mantığı ise her bir hastalığın; bir sonrakine etkisi olmuş mu, olmamış mı; bunların birbirlerinden bağımsız olarak ele alınması ve değerlendirilmesine dayanır. İşçiye verilen sağlık kurulu raporunda yer alan engelli oranları, balthazard hesaplama sonrasında aşağıya çekilir. Evet, yanlış okumadınız. Bunun nedeni; hastaneden alınan sağlık raporunun sonuç kısmındaki yüzdelik rakam, farklı ana dalların vermiş oldukları oranların toplanması ile elde edilmiştir. Oysa ki, uygulanan balthazard hesaplama tablosu için izlenecek yol çok daha farklıdır.

Balthazard Formülü ile Yapılacak Hesaplamalarda Şartlar Nedir?

Birden fazla engel durumu bulunan kişiler için uygulanacak balthazard cetveli hesaplamaları, ilgili kanunun maddesine göre yapılır. Balthazard formülü ile yapılacak engelli raporu hesaplamaları, kanunda belirtilen maddeler doğrultusunda şu şartlar izlenerek yapılır:

  • Birden fazla engel durumu mevcut ise, her engel durumu için tespitler ayrı ayrı yapılır ve engel oranları ortaya çıkarılır.
  • Tespit edilen oranlar; en yüksek engel durumundan başlanarak sıralanır.
  • En yüksekten başlanarak belirlenen hususlar, % engel oranından çıkarılarak tespit edilir.
  • İkinci sırada yer alan engel oran tespiti % engel oranından çıkarılacak sonuç ile elde edilen birinci sıradaki oran ile bağlantılı olur.
  • Engel durumunun daha fazla olması ile yapılacak balthazard hesaplamaları çok daha farklı olacaktır.
  • Eğer; kişi 60 yaş üzerinde ise yapılacak balthazard hesaplamalarına ek olarak %10 engel durumu eklenir.

Resmi Gazete&#;de yayımlanan Balthazard hesaplama tablosunu indirmek için TIKLAYINIZ!

Balthazard Özürlü Rapor Oranları Nasıl Hesaplanır?

Şimdi bir heyet raporu cetveli üzerinden, Balthazard hesaplama raporunun nasıl çıkarıldığını, özürlülük oranı hesaplama örneği üzerinden aşama aşama açıklayacağız. Engelli bir bireyin raporunda belirtilen özürlülük oranlarının; radyasyon onkolojisi için %40, ortopedi ve travmatoloji için %10, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları için %10 ve psikiyatri için de %5 olduğunu varsayalım.

  • Sahip olunan engel oranının toplamı %60&#;tır.
  • Bu varsayıma göre yapılacak balthazard hesaplamasında; en yüksek oranın, yani %40&#;ın, % oranından çıkarılması gerekiyor.
  • Bu işlem ile elde edilecek oran; %%40=%60 olur. Yükseklik sıralamasında ikinci olan Ortopedi ve Travmatoloji&#;nin vermiş olduğu %10 özürlülük oranıyla çarpımı neticesinde; 60x%10=6, ikinci engel oranı için elde edilen sonuç olur.
  • En yüksek orana sahip iki branşın hesaplanması sonucunda; 40+6=46; Radyasyon onkolojisi ile ortopedi ve travmatoloji branşlarının verdiği engel oranlarının toplamı olur.
  • Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları oranın tespiti için ise; =54x%5=2,7; üçüncü engel oranının hesaplaması olarak sayılır.
  • Birinci, ikinci ve üçüncü engel oranlarına ait toplam değer, % oranından çıkarılır ve sonucu, dördüncü engel oranı ile çarpılır. Yani; ,7=51,3x%5=2,57; dördüncü engel oranıdır.
  • Balthazard formülü ile yapılan hesaplama; dört engel oranının toplamını %51,27 olarak verir. Oysa ki ilk başta verilen heyet raporu %60 idi.

Yazımızın girişinde bu durumdan söz etmiştik. Devreye balthazard hesaplama formülü girdikten sonra; hastaneden alınan heyet raporundaki engellilik oranı düşüyor.

Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Engelli raporlarında engel durum hesaplamaları, balthazard hesaplama programları kullanılarak yapılır. Bu hesaplama sürecine dahil olunabilmesi için ise öncelikli olarak; engel durumu söz konusu olan kişilerin, Sağlık Kurulu&#;ndan alacakları rapor ile engel tespitlerinin yaptırmış olması gerekir. Bu süreçteki sınır %40&#;tır. Yani; alınacak raporun %40&#;ın altında kalmaması önemli bir koşuldur. %90 özürlü raporu hangi hastalıklara verilir? gibi özellikle araştırma yapan okuyucular için bunun önceden bilinemeyeceğini; ancak bir araya gelecek heyetin yapacağı değerlendirme neticesinde ilgili oranın belirlenebileceğini söyleyebiliriz. Ama; rapor hesaplamalarında göz önünde bulundurulan engel durumlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kulak, burun ve boğaz bölgeleri ile ilgili engel durumlarının yaşanması
  • Görme ve işitme duyu organları için bir engel söz konusu olması
  • Kardiyovasküler, hemopoetik ve kadın doğum hastalıklarının tümü
  • Sindirim ve solunum yolu hastalıkları ile ilgili rahatsızlıkların var olması
  • İdrar yolu, yanıklar ve hormonal rahatsızlıkların yaşanması
  • Sinir, kas ve iskelet sistemi ile ilgili engel durumlarının var olması
  • Onkoloji ve diğer hastalıklar

Bu maddelerde yer alan rahatsızlıklara ilişkin yapılan değerlendirmeler sonucunda, engelli raporu alınabilir. Alınacak bu raporda yer verilecek orana, kişilerin itiraz etme hakları vardır. Yeniden başvuruda bulunulabilir ve engel durumlarına dair yeniden değerlendirme talep edilebilir.

Engelli Raporu İle Alakalı Daha Detaylı Bilgi:Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Engelli Raporu Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Engelli raporu almak isteyen kişilerin, belirli hastanelerden rapor alabilme durumları vardır. Bu hastaneler; devlet, eğitim &#; araştırma ve üniversite hastaneleridir. Aynı zamanda; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız önemli bir şartken, ciddi bir engel durumunun bulunması da mühim bir husustur. Diğer şartları ve dikkat edilmesi gereken birkaç hususu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru süreci için talep edilen tüm belgelerin tamamlanmış olması gerekir.
  • Özrü bulunan kişinin, detaylı bir muayeneden geçmesi şarttır.
  • Engel oranının yüzdesi 40 ve üzerinde olmalıdır.
  • Sağlık kurul raporlarının kopya olarak alınmış olması gerekir. Ayrıca; bu kopyaların aslı gibidir kaşesi bulunmalıdır. Aslı yerine geçen bu kopyalar, böylece; birden fazla resmi kurulda kullanılabilir. Aslı gibidir kaşesi olmayan kopyaların geçerliliği olmayacağı için, noterden ücretli bir şekilde tasdik yaptırmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle; bu konu çok önemlidir.

Engelli raporu almak için başvuru evrakları nelerdir?

Engelli raporu almak için, kişiden talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor. O belgeler sırasıyla şu şekilde:

  • Kimliğin aslı ve kimliğin fotokopisi
  • 5 adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru dilekçesi

Başvuru dilekçesi, internet aracılığıyla edinilebiliyor. Eğer; internet yoluyla temin edilemiyorsa, devlet hastanelerinden ücretsiz bir şekilde talep edilebilir. Evrakların tamamlanmasından sonraki adımda değerlendirme süreci başlatılır ve toplanacak heyet tarafından belgelerinizin doğruluğu sağlanır. Yapılacak değerlendirme neticesinde, engel oranı belirlenir. Eğer; kişinin %40 ve üzeri engel durumu söz konusu ise engelli maaşından yararlanmaya hak kazanır. Tüm bu süreç sonucunda; nihai olarak Başhekim imzası muhakkak alınmış olunmalıdır. Başhekim&#;in imzası bulunmayan evraklar geçerlilik kazanmaz.

Engelli Raporunun Sağladığı Ayrıcalıklar Nelerdir?

Engelli kişilerin yaşam koşulları düşünüldüğünde; standartlarını artırmak adına kendilerine bazı kolaylıklar sunulduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Toplu taşıma araçlarında ve uçak bileti satın alma süreçlerinde indirimli olarak işlem yapabilirler.
  • Emlak vergisi ve enerji tüketimlerinde, indirimli hizmetlerden yararlanabilirler.
  • ÖTV indirimlerinden yararlanma hakları vardır.
  • Sınavlarda kendilerine ayrıcalıklı olanaklar sunulur.
  • Müze ziyaretlerini ücretsiz veya indirimli olarak yapabilme hakkına sahiptirler.
  • Tüm devlet tiyatrolarını ücretsiz olarak izleyebilirler.
  • Park alanında avantajlı konuma sahiptirler.
  • Sıra bekleme zorunluluğu olan pek çok kurum ve müdürlükte öncelik hakkı vardır.

Güncel Tam Liste İçin:Engelli Hakları Nelerdir?

Engelli Raporunun Bir Geçerlilik Süresi Var mıdır?

Engelli raporu için bir geçerlilik süresi olacak ise alınan rapor içeriğinde mutlaka yer verilir. Eğer; mevcut özrün sürekli olduğu tespit edilirse, bu durum raporda belirtilir ve herhangi bir rapor yenileme sürecine girmeyi gerektirmez. Ancak, engellilik durumu geçici veya iyileşmeye meyilli ise rapor süresi mutlaka belirtilir ve bir süre sonra yeniden değerlendirme yapılır. Bu iki durum haricinde, gitgide artan bir özrün durumu da söz konusu olabilir. Yine bu durumda raporun belli aralıklarla yenilenmesi gerekecektir. Raporun geçerlilik süresini; kişi için yapılan muayene ve değerlendirmeler neticesinde, tespit edilen engelin özellikleri belirler.

Engelli Raporu Sorgulama İçin:Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?

Engelli Raporu Alabilmek İçin Engel Oranı En Az Kaç Olmalıdır?

Engelli raporu için engel oranı en az %40 olmalıdır.

Sosyal Destek Başvuru Hattı Kaçtır?

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Engelli dereceleri nasıl hesaplanır, belirlenir? Yüzde kaç engel hangi derece oluyor?

Engelli vatanda&#;lar kendilerine sunulan ayr&#;cal&#;klardan faydalanabilmek için öncelikle yetkili sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;nca verilen raporu temin etmeliler. Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan yetkilendirilen bu hastaneler, ki&#;ilerin engel durumlar&#;n&#; detayl&#; &#;ekilde inceleyip ona göre engel oran&#;n&#; belirler. Her bireyin birbirinden farkl&#; ölçülerde bir ya da birden fazla engeli olabilir. Herkesin engel oran&#; farkl&#; &#;ekilde gündelik ya&#;amlar&#;n&#; etkileyebilir. Bu etkenlere bakarak yetkili sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#; engelli vatanda&#;lar&#;n engel oran&#;n&#; belirlemektedir.

Engelli raporu nedir?

Engelli vatanda&#;lar kendilerine devlet taraf&#;ndan sunulan ayr&#;cal&#;klardan faydalanabilirler. Kendilerine sunulan ayr&#;cal&#;klar&#; elde edebilmek için engelli raporu almalar&#; ve durumlar&#;n&#; resmîle&#;tirmeleri gerekir. Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan yetkilendirilmi&#; devlet hastaneleri engelli vatanda&#;lara bu raporu temin etmektedir. Engelli vatanda&#;lar&#;n bu haklardan yararlanabilmesi için engellilik durumlar&#;n&#;n derecelendirilmesi gerekir. Her bireyin engelli durumu farkl&#; olabilir ve ya birden fazla engele sahip olabilir. Engel durumunun günlük ya&#;am içerisinde engel sahibini nas&#;l etkiledi&#;i de engel derecelerini belirleyebilmek için önemli bir etkendir.

Engelli vatanda&#;lar engelli raporu ile çe&#;itli haklar kazan&#;rlar ve bu haklar onlar için çe&#;itli kolayl&#;klar sa&#;lar. Engelli raporu alan bireylerin sahip oldu&#;u haklar:

  • Engelli ayl&#;&#;&#;
  • Evde bak&#;m yard&#;m&#;
  • Özel e&#;itim
  • &#;stihdam kolayl&#;&#;&#;
  • Bak&#;m hizmetleri ve sa&#;l&#;k
  • Vergi indirimleri ve vergi muafiyeti

Engelli dereceleri nas&#;l hesaplan&#;r?

Engellilik dereceleri kanunda belirtilmi&#;tir. say&#;l&#; Gelir Vergisi Kanunu’nun Maddesine göre “Çal&#;&#;ma gücünün %80’ini kaybetmi&#; bireyler birinci derece engelli, çal&#;&#;ma gücünün %60’&#;n&#; kaybetmi&#; bireyler ikinci derece engelli, çal&#;&#;ma gücünün asgari %40’&#;n&#; kaybeden bireyler ise üçüncü derece engelli olarak tan&#;mlan&#;r.”

Engelli dereceleri hesaplan&#;rken Balthazard hesaplama yöntemi kullan&#;l&#;r. Birden fazla engeli olan bireylerin engel oran&#; hesaplamas&#;nda bu yöntem kullan&#;l&#;r. Balthazard hesaplama yönteminiyle engelli dereceleri hesaplamas&#;n&#; &#;öyle tan&#;mlayabiliriz:

  • Bireyin vücudunda olan tüm engel durumlar&#; öncelikle tespit edilir ve oranlar&#; belirlenir.
  • Bu tespit edilen engel oranlar&#; en yüksekten en aza do&#;ru s&#;ralan&#;r.
  • En yüksek engel oran&#; vücudun tamam&#;n&#; temsil eden %’den ç&#;kart&#;l&#;r.
  • Bu ç&#;kar&#;mdan elde edilen say&#;, s&#;ralamada ikinci s&#;rada ye alan engel oran&#; ile çarp&#;l&#;r.
  • Çarp&#;mdan ç&#;kan sonuç ’e bölünür ve elde edilen say&#; en yüksek vücut kayb&#; oran&#;na eklenir. Bu sayede en yüksek olan birinci ve ikinci kay&#;plar&#;n tüm vücut fonksiyon kay&#;plar&#; elde edilmi&#; olur.
  • E&#;er engel say&#;s&#; ikiden fazlaysa birinci ve ikinci engellerin kay&#;p oran&#; birinci s&#;raya, üçüncü olan engel oran&#; ikinci s&#;raya kayd&#;r&#;larak ayn&#; i&#;lemler tekrarlan&#;r.
  • Birey e&#;er 60 ya&#; üzerindeyse Balthazard yöntemi ile elde edilen engel oran&#;na %10 daha eklenir.

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan belirlenen resmî sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#; ki&#;ilerin engel durumlar&#;n&#; tespit eder. Bu yöntem ile birden fazla engel durumu olan ki&#;ilerin toplam engel oran&#; bulunmu&#; olur. Bu sayede engelli raporu da bireye verilir, engel sahibi birey de kendisine verilmi&#; haklar&#; kullanabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Balthazard Formülü Engelli Raporu Hesaplama (Yeni Engelli Rapor Oranları)

Engelli raporu almak isteyen vatandaşlar için engelli oranları nasıl bulunur, engelli raporu nasıl hesaplanır, ortopedik engelli raporu oranları nasıl hesaplanır, Ortopedi, göz, işitme, zihinsel, dil, konuşma engelli raporu hesaplama formülleri ve engelli raporu hesaplama örnekleri Hesaplama Balthazard hesap makinesi ile engelli raporu, yeni engelli raporu oranları, Kurul karnesi puan cetveli, hangi hastalıklara süresiz engelli raporu verilir, hangi hastalıklar için kaç rapor verilir, hangi hastalar engelli raporu alabilir, malul raporu ve malul raporu hesaplayabilir, Hesaplama Robotu üzerinden kurul rapor oranınızı bulabilirsiniz.

Balthazard Formülü Engelli Raporu, mevcut koşullar altında bir kişinin çalışabilmesi için gereken fiziksel ve zihinsel yeterlilikleri değerlendirmek için kullanılan bir rapordur. Bu formül, hipotonik spastik felçi çocuklar, hastalıklılar ve fiziksel engelliler gibi topluluklar için özellikle önerilmektedir. Raporun amacı, bu kişilerin fiziksel veya mental bozukluklara sahip olabilecekleri konusunda doktorları uyarmak ve tanı ve tedavi için önlemler almalarını sağlamaktır.

Engelli Raporu Hesaplama

Engelli raporları Balthazard formülü kullanılarak hesaplanır. Engel oranı hesaplamaları, Balthazard formülü kullanılarak bu programlardan ayrı olarak yapılır. Yetkilendirme raporlarını ve maluliyet raporlarını hesaplamak için birçok hesaplama programı oluşturulmuştur.

Engelli Raporu Hesaplaması, bir kişinin kayıtlı engelli durumunu belirlemeye ve onun velayeti, bakım, yardımlaşma ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasına olanak sağlamaya yönelik bir süreçtir. Hesaplamaların ne kadar zaman alacağı, kişinin engelli durumu ve gereken belgeler gibi birçok faktöre bağlıdır. Engelli raporu hesaplamaları için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Engelli kişinin ayrıntılı bir sağlık raporunu ve engelli sertifikasını toplayın.
  • Engelli durumunu raporlayan bir hekime başvurun.
  • Teknik hekimler tarafından önerilen engellilik belgesinin doldurulmasını isteyin.
  • Yetkili mercileri ile iletişime geçin ve engelli raporu isteyin.
  • Engelli raporundaki tüm bilgiyi doğru olarak doldurun.
  • Raporu kontrol etmek için yetkili mercilere başvurun ve onay bekleyin.
  • Engelli raporu almaya hak kazandığınızda, bu önemli belgeyi temin edin.

Engelli Oranları Neye Göre Belirlenir?

Engelli oranları, kişinin durumuna göre belirlenir. Kişinin engellilik seviyesi, hak talebinin niteliği ve hak istemeye ilişkin riskler gibi faktörlere göre değerlendirilir. Ayrıca, belirli bir engel seviyesine sahip bir kişiyi desteklemek için öngörülen teşvikler veya indirimler de etkileşimini ortaya koyarak, emniyetli orana kadar olan engelli oranlarını belirler.

Terör, kaza, yaralanma gibi nedenlerle engelli olan yetişkin ve çocukların engellilik oranlarında Balthazard formülü üzerinden hesaplanan engellilik oranına göre rapor alınmaktadır. Örneğin kişinin görme engeli %50 İşitme bozukluğu %25 olsun. Ayrıca bu kişi 65 yaş üstü ise sonuca %10 eklenecek yani ihbar oranı yüzde olacak.

Erişkinlerde terör, kaza ve yaralanma durumlarını bildiren sağlık kurulu raporlarında, tıbbi tedavi ve rehabilitasyon sürecindeki fonksiyonel kayıplar, tamamlandıktan sonra sürekli veya periyodik rapor ile değerlendirilir.

Engelli Raporu Hesaplama Nasıl Yapılır?

Rapor oranlarının hesaplanmasında kullanılan ve temel alınan formül balthazar&#;dır. Engelli raporu hesaplama, belirlenmiş bir veri kümesine göre engelli durumunun tanınması için kullanılan bir yöntemdir. Engelli raporu hesaplama işlemi, kişinin yaşı, cinsiyeti, medeni durumu ve sağlık durumu gibi özellikleri değerlendirerek ve belirli bir algoritmaya göre kişinin engelli raporuna ulaşılmasını sağlar. Personelin verilerini İş Kurumu tarafından toplanan ve sağlık kurulu tarafından değerlendiriliyor. Sağlık Raporu alan personel, hastalıkların derecesi ve hangi oranda özürlülük raporu alıp alamayacağının belirlenmesi için sağlık kurulunca değerlendirilir.

Engelli Raporu Hesaplama Programı

Maluliyet raporu hesaplaması Balthazard formülü kullanılarak yapılır. Balthazard formülünü kullanarak sakatlık oranını hesaplamak için internette birçok yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımlardan doğru sonuç alabilmek için yaş alanının doldurulması gerekmektedir.

Özellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde farklı oranlar üzerinden hesaplama yapıldığı için yaş seçimi yapılmadığı takdirde sonuçlar sağlıksız olacaktır. 65 yaş ve üstü engellilik oranları için kullanılan formüle yüzde 10 ekleniyor.

Engelli Raporu Hesaplama Programı üzerinden terör, kaza ve yaralanma sonucu engelli olan yetişkinlerin engelli raporu oranları Balthazard formülü ile hesaplanmaktadır. Bu hesabı yaparken engelli oranlarını bilmek gerekir. Yetişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Yönetmeliği geçen yıl sayılı Resmi Gazete&#;de yayımlandı. Bu yönetmeliğe eklenen ikinci geçici maddede birden fazla hastalığı veya engeli bulunanların özür oranlarının nasıl hesaplanacağı belirtilmektedir.

Engellilik oranlarını hesaplamak için bu programları kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar basit yöntemlerle yapılır ve sadece rahatsızlık oranlarını girip hesapla butonuna bastıktan sonra toplam sakatlık oranınız üzerinden hesaplama yapılır. Bu programlardan birden fazla engeli olanlar faydalanabilir.

Engelli Raporu Oranları Cetveli

Balthazard cetveli, bir veya daha fazla engeli olanların toplam engel oranlarını hesaplamak için kullanılır. Hesaplamada dikkate alınması gereken nokta, en yüksek düzeyde engelliliği sağlayan orandır. Tabii hesaplamada başka oranlar da kullanılıyor. Ancak hesaplamanın başlangıç ​​noktası en büyük orana sahip engeldir.

Balthazard Formülü İle Engel Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Balthazard formülünü kullanarak engel oranını hesaplamak için uygulamalar ve yazılımlar bulunmaktadır. Bu uygulamalardan doğru sonuç alınabilmesi için yaş ve engellilik oranlarının doğru girilmesi gerekmektedir.

Birden fazla engeli olan kişilerin engellilik oranlarının hesaplanması Balthazard hesap makinesi ile aşağıdaki şekilde yapılmaktadır. Kanunun kapsamına göre Balthazard formülü şu şekilde uygulanmaktadır:

  • Hastalıkların engel oranları ayrı ayrı tespit edilir.
  • Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
  • En yüksek oran, engellinin tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren %’den çıkarılır.
  • Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen engel oranı ile çarpılır.
  • Çarpımın &#;e bölünmesiyle elde edilen sayı en yüksek sakatlık oranına eklenir, böylece birinci ve ikinci rahatsızlıkların sakatlık oranı bulunur.
  • Engel ikiden fazla ise birinci ve ikinci engel oranı birinci sıraya, üçüncü sıradaki engellerin oranı ikinci sıraya yerleştirilerek formül tekrarlanır.
  • Balthazard formülünün uygulanması için Balthazard Hesaplama Tablosu da kullanılabilir.

Hesaplamalarda 65 yaş üstü kişiler farklı engellilik oranlarına sahip olacaktır. Yaşına girmemek de sağlıksız sonuçlara yol açacaktır. 65 yaş üstü kişiler için engellilik oranları, uygulamalarda formüle %10 eklenerek bulunur.

Balthazard Formülüne Göre Hesaplama Yılında Nasıl Yapılır?

Balthazard Hesap Çizelgesi, bir veya daha fazla engeli olanların hesaplamalarında toplam engel oranlarını bulmak için kullandıkları hesaplama tablosudur. Engellilik oranlarının hesaplanmasında en yüksek engellilik düzeyini sağlayan oran bulunmakta olup, birden fazla engellilik olması durumunda bu durum diğer oranların hesaplanmasında da kullanılmaktadır.

Ancak hesaplamanın başlangıç ​​noktası en büyük orana sahip engeldir. Engelli raporu oranları Balthazard Formülüne göre hesaplanmaktadır.

Örnek bir hesaplama yapacak olursak, birinci sakatlık oranı %50, ikinci sakatlık oranı %20 olacak şekilde balthazard&#;ı hesaplayalım:

  • En yüksek oran ’den çıkartılıyor = 50
  • Çıkan sonuç ikinci oran ile çarpılıyor 50&#;20 =
  • Elde edilen sonuç ’ e bölünüyor / = 10
  • Bulunan sonuç en yüksek engellilik oranı ile toplanması sonucunda kişinin engellilik oranı bulunuyor 50+10 = %
  • Engellilik oranları ikiden fazla olur ise, birinci ve ikinci oranların sonucu birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınarak aynı işlemler tekrarlanıyor.
  • Kişinin 65 yaşın üzerinde olması durumunda bu orana %10 ekleme yapılıyor.
  • Engelli rapor hesaplamaları bu şekilde Balthazard Formülüne göre yapılacaktır. Balthazard Hesaplama Tablosunu aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

Balthazard Çizelgesi engelli raporu oranlarının hesaplanması için hazırlanmıştır. Bu ölçek ve oranları yukarıdaki tabloda gösterilmiştir. Elbette bu resim hepimize kafa karıştırıcı gelecektir. Bu nedenle, doğrudan hesaplamanın nasıl yapılacağına geçelim.

Engelli Raporu Oranları Nasıl Hesaplanır?

Engelli raporu oranları, belirli bir bölgedeki engellilerin ve toplam nüfusun oranına göre hesaplanır. Her ülkenin kendi engelli raporu oranlarına sahip olduğu dikkate alınmalıdır. Genellikle, her bir bölgedeki engellilerin sayısını bölgenin toplam nüfusuna böleriz ve elde edilen sonuç oran olarak dağıtılır. Bu, engellilerin oranının ne kadar yüksek veya düşük olduğunu gösterir.

Hesaplamada başlangıç ​​noktamız en büyük engel oranı olacaktır. Bu oranlar kurulan kurullar tarafından her hastalık için ayrı ayrı ifade edilmektedir.

Hesap cetvelini kullanarak engel oranınızı hesaplayabilir veya balthazard formülü yardımıyla hesaplamalarınızı yapabilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporu Boş Örnek

En yüksek engel oranı A, ikinci engel oranı ise B olsun.

  • İşte kurul hekimleri tarafından verilen bu oranların ilk aşamada büyükten küçüğe doğru sıralanır.
  • En büyük oran &#; % işlemi yapılmalıdır. (%A &#; %)
  • Daha sonra en yüksek oran üzerinden elde ettiğimiz sonuç 2. engel oranı ile çarpılmalıdır. (%A &#; %) * (B)
  • Bu işlemden ortaya çıkan sonucun &#; e bölünmesi gerekmektedir. (%A &#; %) * (B) /
  • Bu sonuca da en yüksek engel oranı tekrar eklenmelidir.  (%A &#; %) * (B) / + (A)
  • Bu şekilde iki engelin oranı bulunmuş olacaktır.

Yetişkin engelli komiteleri 7 üyeden oluşur. Ortopedi, göz, kulak burun boğaz, akıl ve sinir hastalıkları, nöroloji, genel cerrahi, dahiliye gibi hekimlerin kontrollerinden geçmek gerekiyor. Engelli Sağlık Kurulu Raporu Boş Örneğinde de görebileceğiniz gibi aşağıdaki görseldeki gibi formda boş alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar kurulda yer alan hekimler tarafından yapılan incelemeler sonucunda doldurulur.

Engelli şahsın yaşının 65 ve üzerinde olması durumunda bu oranlara yüzde 10 eklenecektir.

Balthazard Cetveli İle Engel Oranı Bulma Hesaplama Örnekleri

Engel raporunun hesaplanması Kişinin maluliyeti terör, kaza veya yaralanmanın sonucuysa, maluliyet raporu oranları Balthazard tarafından hesaplanır.

Balthazard cetvelinde engel oranlarını bulmak için 3 farklı örnek hesaplama yaptık:

Örnek Hesaplama 1:

  • Görme engeli: %50
  • İşitme engeli: %25 olsun.

Formülü kullanmaya başlayalım. İlk aşamada bir sıralama yapılacağından bahsetmiştik. Bu iki oran içinde en yüksek görme engelli olduğu için ilk etapta baz alacağımız rakam yüzde 50 olacak.

Balthazard Formülüne Göre Engelli Raporu Hesaplamaya göre:

  • %%50=%50
  • Elde edilen sonucun ikinci engel oranı ile çarpılması gerektiği için, 50&#;25=
  • Sonucun &#; e bölünmesi gerekiyor. /=12,5
  • Çıkan sonucu en yüksek engel oranının yeniden eklenmesi gerektiği için 50+12,5=62,5
  • Şayet bu kişi 65 yaşın üzerinde ise sonuca yüzde 10 ekleneceğinden dolayı rapor oranı %72,5 olacaktır.

Örnek Hesaplama 2:

  • Zihinsel engel: %40
  • Ortopedik engel: %60 olsun.

Formülü kullanmaya başlayalım.

  • Bu iki oran içerisinde en büyük paya sahip olan oran ortopedik engellilik olduğu için bu oranı esas alacağız. İlk adım, bu oranı% &#;den çıkarmak olacaktır.
  • Bu sonucun ikinci oran ile çarpılması gerekiyor. 40&#;40=
  • Çarpımdan çıkan sonuç &#;e bölünmelidir. /= 16
  • En yüksek oran ile çıkan sonucun toplanması gerekmektedir. 60+16= 76

Rapor almak isteyen kişinin yaşı 65 yaş ve üzerinde ise yüzde 10 oranı eklenmelidir. Bu durumda sonuç yüzde 86 olacaktır.

Örnek Hesaplama 3:

  • Dil ve konuşma: %30
  • Ruhsal ve duygusal: %20 olsun.

Formülü kullanmaya başlayalım.

  • En büyük oran %30 olduğundan dolayı yapılması gereken bu oranın baz alınması olacaktır.
  • Daha sonra çıkan sonucun ikinci sırada yer alan engel oranı ile çarpılması gerekmektedir. 70&#;20=
  • Çarpımdan çıkan sonucun &#;e bölünmesi gerekiyor. /= 14
  • En yüksek oran ile bölme sonucunda ortaya çıkan rakamın toplanması ile engel oranı bulunacaktır. 30+14=44
  • Kişinin engel oranı %44 olarak bulunmuştur.
  • Şahıs 65 yaşın üzerinde ise bu durumda hesaplamaya 10 eklemek gerekecektir.

44+10 =54 (65 yaş ve üzeri) Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Gidebilir mi? bilgi alarak sağlık ocağına muayene olabilirsiniz.

Göz Engelli Raporu Hesaplama Nasıl Yapılır?

Körlük Raporu Hesaplaması, Görme Sistemi Bozukluk Oranı (GSYO) Hesaplama Yöntemi ile yapılır. Göz için GSYO hesaplaması aşağıdaki gibi yapılır:

  • Görme keskinliği ölçülür. Ölçülen keskinlik değeri öncelikle görme keskinliği puanına (GKP) çevrilir.
  • GKP ’ün üzerinde olabilir, ancak yeti kaybı görme keskinliği TAM (1,0 veya 20/20) den az olduğu zaman hesaplanır.
  • İşlevsel Keskinlik Puanını (İKP) belirlerken, her bir gözdeki görme keskinliği puanını
    birleştirmek için
    • 3 x GKP binoküler +
      1 x GKP sol +
      1 x GKP sağ / 5 formülü kullanılır.

Tek göz kayıplarında Heyet hastanelerinden verilen raporların oranı %32&#;dir.

Özürlü Raporu Oranları Cetveli Hesaplaması Güncel

Değerler A+B (1-A) şeklinde A ve B’nin kombine değerleri formülünden derive edilmiş olup buradaki A ve B özür oranlarının ondalık karşılıklarıdır. Tabloda tüm değerler yüzde olarak ifade edilmişlerdir.

Herhangi iki yaralanma oranını birleştirmek için; büyük değeri tablonun dikey sol kenarına koyun ve tablonun altındaki küçük değere ulaşana kadar sırayı takip edin, kesişimler birleşik değeri verecektir.

Örnek: %35 ve %20’yi kombine etmek için tablonun dikey sol kenarından aşağıya doğru büyük olan % 35’lik değeri bulana kadar gelin. Daha sonra bu sırayı takip ederek yatay tabanda %20 olarak ifade edilen sütuna ilerleyin kesişim noktasındaki değer 48&#;i gösterecektir. Yani %35 ile %20&#;nin birleşimi %48 olacaktır.

Bu tablonun oluşturulma şeklinden dolayı büyük olan sakatlık oranı değeri tablonun sol dikey tarafında yer almalıdır. Üç veya daha fazla sakatlık oranının birleştirilmesi gerekiyorsa, herhangi iki değeri seçin ve yukarıdaki gibi tek bir değer bulun. Daha sonra bu değeri ve üçüncü değeri kullanarak toplam değeri bulun. Bu süreç süresiz olarak devam ettirilebilir. Son değer, önceki değerlerin birleşimidir. Her işlem sırasında, büyük değer sol dikey kenar boşluğuna yerleştirilmelidir.

Yönetmelikte bulabileceğiniz özür oranlarından bazıları şunlardır:

  • Ortopedi engel oranı
  • Psikiyatri engel oranı
  • Nörolojik özür oranı
  • Onkoloji özür oranı
  • Kanser Hastalığı özür oranı olarak sıralayabiliriz.

Engelli Raporu Hangi Hastaneden Alınır?

Engelli raporu, temel sağlık hizmetleri, adli tıp ve rehabilitasyon hastanelerinden alınabilir. Ayrıca, ilgili mahkemeden de engelli raporu almak mümkündür.

Engelli raporları tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Her hastanenin bildirim yapma yetkisi yoktur. Devletin belirlediği hastaneler rapor verme yetkisine sahiptir ve sadece bu hastanelerden rapor alabilirsiniz. Bu hastanelerde raporlama yapmak üzere bir komite oluşturulur. Heyetteki hekimler gerekli tetkikleri yaptıktan sonra uygun gördükleri kişilere rapor verirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu alabilmek için öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi rapor vermeye yetkili hastanenin bulunması gerekmektedir. Bu hastanelere yetişkinler şahsen, engelli çocuklar ise velileri aracılığıyla başvurabilmektedir. Raporun sunulması için kurul günleri vardır. Hastaneye gittiğinizde mutlaka kurul raporu alacağınıza dair bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. Heyete katılmak isteyenlerden dilekçeler alınır ve toplu olarak teslim edilir. Kayıt aşamasında gerekli sorular sorulur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, rapor almak isteyen vatandaşın dilekçeyi kendisinin doldurması gerektiğidir.

Kayıt işlemi sırasında adayın fotoğrafları çekilecektir. Bu aşamadan sonra sağlık kontrollerinin yapılması ve engellilik durumunun tespiti için kişinin hangi birimlere gitmesi gerektiği konusunda bilgi verilir. Muayeneden sonra doktorlar ilgili alanları damgalamalıdır. Belge daha sonra raporlama görevlisine teslim edilmelidir.

Rapor almak için başvuru sahibi bizzat gidebilir veya bir yakını aracılığıyla rapor alabilir. Rapor alacak kişilerin kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları zorunludur. Daha sonra rapor aslı gibi yapılmalıdır.

Engellilik oranları başvuru aşamasından sonra yapılan incelemeler sonucunda belirlenecektir. Handikap oranı birden fazla ise handikap oranı balthazard formülü ile hesaplanacaktır.

Engelli Memur Alımı Nasıl Yapılıyor? Hemen bilgi alabilir ve ilanları inceleyebilirsiniz.

Hangi Hastalar Engelli Raporu Alabilir?

Engellilik oranının belirlenebilmesi için bireylerde aşağıdaki rahatsızlıkların bulunması ve bu hastalıkların türüne göre engellilik durumu hesaplanarak oranın belirlenmesi gerekmektedir.

Aşağıdaki hastalıklara sahip olanlar engelli raporu alabilirler.

  • Zihinsel, davranışsal veya ruhsal rahatsızlıklar
  • Deri rahatsızlıkları
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Kanser gibi onkolojik rahatsızlıklar
  • Hemopoetik
  • Yanıklar
  • Görme kaybı
  • İşitme kaybı
  • Kadın hastalıkları
  • Kardiyovasküler hastalıklar
  • Kulak, burun ve boğaz
  • İdrar yolları rahatsızlıkları
  • Solunum rahatsızlıkları
  • Hormonal durumlar
  • Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları
  • Sindirim sistemi hastalıkları gibi engeller varsa bu durumlar sakatlık oranı hesabında yazılmalıdır.

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir?

En az %40 oranında engeli bulunanlara engelli raporu verilir. %40&#;ın altında maluliyet raporu almak mümkün değildir. Engelli raporu alabilmeniz için gerekli tüm test ve muayenelerden geçmeniz gerekmektedir. Tek gözde kayıp oranı %32 iken, tek kulakta işitme kaybı oranı %12 olarak verilmektedir.

60 yaş üstü kişilerin sağlık raporlarına %10 engellilik puanı eklenirken bu oran onlarda %22&#;ye çıkıyor. Hastalıkların özürlülük oranları tek bir veriye göre verilmemekte, iki veya 3 hastalığın ayrı ayrı oranlar verilerek toplamı özürlülük oranını oluşturmaktadır.

Hastalıkların engellilik durumu üç dereceye ayrılır. Bu dereceler şu şekildedir:

  • Birinci derecede %80’den fazla engeli olan kişiler.
  • İkinci derecede %60’tan fazla engeli olan kişiler.
  • Üçüncü derecede ise %40’tan fazla engeli olan kişiler olarak belirlenmiştir.

Solvente göre hafif, orta, ağır, ileri vb. olabilir. Çok gelişmiş gibi sakatlık oranları şu şekildedir:

  • Özel gereksinim var (ÖGV): %
  • Hafif düzeyde özel gereksinim var: %
  • Orta düzey özel gereksinim var: %
  • İleri düzeyde özel gereksinim var: %
  • funduszeue.infori: Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: % (ağır engelli)
  • funduszeue.infori: Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): % (ağır engelli)
  • funduszeue.infori: Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): % (ağır engelli)

Engelli Rapor Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Rapor süresi engellilik oranına göre değişmektedir. Belirli bir süre için verilen raporların süresi yıl olup, bu süreden sonra rapor alabilmek için tekrar başvurup yeniden inceleyip yeni bir rapor düzenlemeleri gerekmektedir.

Aşağıdaki linkten engelli raporunu sorgulayarak raporunuz ve geçerlilik süresi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dediğimiz gibi engelli vatandaşlara sağlanan ayrıcalıklardan faydalanmak için engellilik oranı %40 ve üzerinde ise ve %40 engellilerin tedaviye cevap verecek durumda olduğu kabul edilirse ilgili kurumların raporları alınır. Alınan. bu durumdaki kişiler belli bir süre için hazırlıklı olacaktır.

Tedaviye olumlu yanıt alınamazsa ve kalıcı bir maluliyet söz konusu ise, engel oranı %90 ve üzerinde olan kişilere verilen maluliyet raporu süresiz olarak verilecektir.

Engellilere Tanınan Ayrıcalıklar Nelerdir?

Engelliler, kendilerine engelli raporları ile sunulan birçok hakka sahiptir. Ayrıca sağlık raporu alarak birçok haktan yararlanabilmektedirler. Bu engelli oranları ile ülkemizde engelli raporu alan vatandaşlar belirli hak ve ayrıcalıklara sahip olmaktadır.

Engelli raporu alan engelli vatandaşlarımıza tanınan ayrıcalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Uçak biletinde indirim
  • ÖTV indirimi
  • Kurumlarda öncelik hakkı
  • Emlak vergisi ödemelerinde indirim
  • Müze ziyaretlerine ücretsiz giriş hakkı
  • Bütün toplu taşıma araçlarında indirim
  • Enerji tüketiminde indirim gibi pek çok farklı alanı kapsamaktadır.
  • Engelli raporu bulunan kişilerin bu özel avantaj ve ayrıcalıklardan faydalanabilmesi için engellilik oranının %40 ve üzerinde olması gerekmektedir.
  • Tüm ayrıcalıklar ve hakları Engellilere Devletin Sağladığı İmkanlar Listesi yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikler:

Yetişkinlerin engelli raporu oranları geçtiğimiz yıl sayılı Resmi Gazete’ de Erişkinler İçin ve Çocuklar için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında yönetmelik yayınlanmıştı.

Bu yönetmeliğe eklenen ikinci geçici maddede birden fazla hastalığı veya engeli bulunanların maluliyet oranlarının hesaplanmasına ilişkin maddeler yer almaktadır.

Yürürlüğe giren bu Yönetmelik, Engelli Yetişkin ve Çocuk Sağlık Kurulu Raporu, Terör, Kaza ve Yaralanma Raporlarına İlişkin Sağlık Kurulu Raporu, bu raporları düzenleyebilecek yetkili sağlık kurum ve kuruluşları ile engellilerin sınıflandırılması ve kriterlerini kapsar.

sayılı Resmi Gazete&#; de yayınlanan Tebliğname&#;de raporun başvurulan hastaneden alınmasının zorunlu olduğu ibaresi yer almaktadır. Çeşitli haklara sahip olmak için haksız rapor alma olayları mevcut olduğundan bu konuya sınırlama getirilmiştir.

Raporların kişinin başvurusundan itibaren en geç 30 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca hazırlanan raporların dönem beyanı içermesi zorunludur. Kurullar, periyodik raporlar vermenin yanı sıra, yapılan incelemeler sonucunda süresiz olarak rapor verme hakkına da sahiptir.

Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır?

Engelli Raporu Balthazard formülüne göre hesaplanır.

Balthazard Formülü Nedir?

Balthazard formülü, birden fazla iş kazası veya meslek hastalığı sonucu kalıcı iş göremezlik dereceleri ile birden fazla maluliyet derecesinin birleştirilmesi ve maluliyet bildirim oranlarının bulunması için kullanılan hesaplamadır.

Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?

Engelli raporları e-Devlet e-İmzalı Erişkin Engelli Sağlık Kurulu Raporları Sorgula sekmesinden sorgulanmaktadır.

Süresiz Engelli Raporu Ne Demektir?

Süresiz maluliyet raporu, herhangi bir şekilde tedavi edilemeyen kişilere verilen bir rapordur. Rapor, engelli başvuru yapmadığı sürece ömür boyu geçerlidir. Engellilik oranının artması veya yeni hastalıkların eklenmesi durumunda talep üzerine süresiz engelli raporu revize edilebilir.

Süresiz Engelli Raporu Hangi Hastalara/ Kimlere Verilir?

Daimi Sakatlık Raporu: Doğuştan hastalık ve rahatsızlıkları bulunan kişiler. Bunlar: Vücut uzuvları eksik olanlara, Zihinsel özürlülere, Doğuştan görme özürlülere süresiz malul raporu verilir.

Sürekli Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Sürekli maluliyet raporu almak için tam teşekküllü devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden birinin rapor merkezine başvurmanız veya birebir görüşerek randevu almanız gerekmektedir. Randevuya gittiğinizde rapor ücretini ve bir adet vesikalık fotoğraf ödemeniz gerekmektedir.
Randevu günü tüm bölümlerde rahatsızlığınıza göre tetkikler yapılır. Yapılan incelemelerin ardından heyete o gün girilir. Komite, engel durumunuza göre bir rapor hazırlar. Komite tarafından hazırlanan sürekli maluliyet raporu elden veya posta ile alınır.

Engelli Raporu Almak İçin En Önemli Şartlar Nelerdir?

Engelli raporu alabilmek için iki önemli şart vardır. Birincisi Türk vatandaşı olmak, ikincisi ise %40&#;tan fazla engel sahibi olmak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası