horlamaya başladım / Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer? Horlamaya İyi Gelen Şeyler Nelerdir? - Sağlık Haberleri

Horlamaya Başladım

horlamaya başladım

Horlama: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Horlama Nedir?

En temel tanımıyla horlama, uyku sırasında gürültülü bir şekilde nefes alma sorunudur. Erkeklerde, kilolu ve ileri yaştaki bireylerde diğer kişilere oranla çok daha sık rastlanan horlama problemi ara sıra veya sürekli olarak görülebilir. Horlama problemi bulunan kişilerde uyku sırasında alınan hava, boğazdaki gevşek dokulardan geçiş yaparken titreşime, buna bağlı olarak boğuk ve kaba bir ses oluşumuna neden olur. Kilo vererek ideal vücut kütlesini korumak, yatağa yatış saatlerine yakın süreçte alkol alımından kaçınmak veya yüksek yastık kullanmak, yan yatmak gibi birtakım önlemler, horlamanın önlenmesi veya azaltılması üzerinde genellikle oldukça etkilidir. Bazı kişilerde ise horlamanın nedeni burundaki etler, şekil bozuklukları ve travma gibi sorunlar olabilir. Böyle durumlarda horlama tedavisi için bazı tıbbi cihazlardan yararlanılabilir veya cerrahi operasyonlara başvurulması gerekebilir. Çok yaygın görülmesine ve genellikle ciddi bir nedeni olmamasına karşın bazı durumlarda horlama, ciddi sağlık sorunlarının bir habercisi de olabilir. Bu nedenle horlama şikayeti olan hastaların sağlık kuruluşlarına başvurarak muayene olması önerilir.

Horlama Belirtileri Nelerdir?

Horlama adından da anlaşılacağı üzere uyku esnasında solunum yolundan çıkan ses sorunudur. Fakat horlama sorununa bağlı olarak hastalarda uyku kalitesi önemli ölçüde etkilenir ve bu durum daha farklı belirtilerin de oluşumuna zemin hazırlar. Horlama belirtileri olarak adlandırılabilecek bu sorunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız kuruluğu
  • Ağızda kötü koku
  • Boğaz ağrısı
  • Kendi horlama sesine uyanma
  • Uyku yetersizliği
  • Geceleri sık uyanma

Horlama Neden Olur?

Horlama yaşam tarzına ilişkin belirli sorunlardan ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Ağız ve sinüslerin anatomik yapısına ilişkin sorunlar, basit soğuk algınlıkları, fazla kilolar gibi birçok neden horlama ile ilişkili olduğu bilinen etkenler arasında yer alır. Normal şartlarda ağzın üst kısmında yer alan damak, dil ve boğaz kasları gevşer. Yumuşayan bu dokular solunum yolunu kısmen veya tamamen tıkayacak gevşekliğe ulaşabilir. İnsanlarda solunum yolu ne kadar darsa hava akışı da o kadar kuvvetli olur ve bu durum da dokularda oluşan titreşimi artırarak horlamaya yol açabilir. Dolayısıyla solunum yolunun anatomik yapısı, horlamayla en yakın ilişki içerisinde olan faktördür. Bunların haricinde diğer horlama nedenleri arasında ise şunlar yer alır:

  • Damak yapısına ilişkin sorunlar
  • Aşırı kilo (obezite)
  • Kronik burun tıkanıklığı sorunu
  • Burun yapısına ilişkin sorunlar (septum deviasyonu, kemik eğriliği, geniz eti vb.)
  • Uykusuzluk ve düzensiz uyku
  • Sırt üstü yatış pozisyonunun tercih edilmesi
  • Boğaz ve dilde kas zayıflığı
  • Mevsimsel alerjiler
  • Burun polipleri
  • Sinüzit

Horlama Teşhisi Nasıl Konulur?

Birçok birey horlama sorununun olduğunu partnerinden, ailesinden veya birlikte yaşadığı kişilerden öğrenir. Horlama probleminin ne kadar süredir devam ettiği, yatış pozisyonuna göre değişkenlik gösterip göstermediği gibi konularda kişinin yakınlarından alacağı bilgiler, hekime başvurmaya karar verme aşamasında mutlaka alınmalıdır. Horlama sorununuzla ilgili olarak hekime başvurduğunuz sırada sizinle birlikte yaşayan ve horlamanıza şahit olan bir yakınınızın da sizinle gelmesinde fayda vardır. Horlamanızın nedenini anlayabilmek adına hekim hem size hem de yakınınıza belirli sorular yöneltebilir. Ardından horlamaya neden olabilecek bademcik şişmesi (tonsillit), sinüzite bağlı kronik burun tıkanıklığı, alerjik rinit veya septum deviasyonu gibi sorunların tespit edilebilmesi için hekim tarafından genellikle fiziksel muayene yapılır. Bu muayene esnasında hekiminiz sizden bir sandalyeye oturmanızı ister ve ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüp yardımıyla solunum yollarınızı inceler. Burundaki yapısal sorunlar, rinit veya sinüzit gibi durumlar birkaç dakika süren bu basit muayene yardımıyla kolaylıkla tespit edilebilir. Ayrıca röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT, CT) gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak burun ve solunum yollarının yapısı daha detaylı şekilde incelenebilir. Horlamaya ilişkin nedenlerin belirlenmesinin ardından ise bunlara yönelik tedavi planı başlatılır.

Horlama ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Yaşam tarzına veya yatış pozisyonuna ilişkin sorunlar herhangi bir ciddi komplikasyona yol açmayan horlama sorununu beraberinde getirebilir. Fakat birçok horlama olgusu, obstrüktif uyku apnesi ile ilişkilidir. Özellikle de horlamanın yanında görülen bazı semptomların varlığı halinde uyku apnesi sorununun varlığına ilişkin olasılık güçlenir. Söz konusu semptomlar arasında şunlar yer alır:

  • Gündüzleri uyuklama
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Uyku sırasında kısa süreli solunum durması
  • Sabah saatlerinde yaşanan baş ağrısı
  • Uykuda huzursuzluk
  • Tansiyon yüksekliği
  • Sabahları hissedilen boğaz ağrısı
  • Geceleri nefes nefese kalma hissi
  • Çok gürültülü şekilde horlama

Bunların yanı sıra horlama şikayeti bulunan hastalarda obstrüktif uyku apnesi varlığının en önemli göstergelerinden biri de yüksek horlamanın ardından gelen sessizlik periyotlarıdır. Solunumun durmasından kaynaklanan bu sessizlik sonunda uyanma veya homurdanma benzeri sesler çıkarma davranışları görülebilir. Tek başına yoğun şekilde veya yukarıdaki belirtiler ile bir arada görülen horlama problemi mutlaka ciddiye alınmalı ve hekime başvurulmalıdır.

Horlama Tedavisi

Kronikleşen horlama problemi, özellikle de tıkayıcı uyku apnesi ile bir arada görüldüğünde mutlaka tıbbi tedavi gerektirir. Horlama tedavisinde yapılacak olan uygulamalar, hastanın yaşadığı sorunlar, sağlık durumu, obezite durumu ve horlama nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fazla kilolar, solunum yollarının tıkanmasına neden olduğundan horlama sorununun başlıca nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle kilolu bireyler mutlaka bir diyetisyen kontrolünde zayıflama diyetine başlayarak ideal vücut kütlelerine ulaşmalıdır. Bunun yanı sıra yatma vaktine yakın alkol alımından kaçınılmalı, yeterli ve düzenli uyku uyumaya özen gösterilmelidir. Sırt üstü yatmak, yer çekiminin de etkisiyle solunum yollarını daralttığından yan yatış pozisyonu tercih edilmelidir. Sinüzit, alerji veya yapısal bozukluk kaynaklı kronik burun tıkanıklığı söz konusu ise buna yönelik muayene ve tedavilere de hassasiyet gösterilmelidir.

Tıkayıcı uyku apnesi sorunu teşhis edilen hastalarda hava geçiş yolunun açık tutulması için bazı ağız aletlerinin kullanımı gerekli olabilir. Bu tür alet veya cihazların kullanımı gerekli görüldüğünde cihaz seçimi ve ağızla uyumluluk konusunda hastalar diş hekimlerine yönlendirilir. Ağız içi aletler kullanan hastalar hekimleri tarafından önerilen aralıklar ile kontrol muayenesine gelmelidir. Ayrıca bu cihazların kullanımına bağlı olarak tükürük salgısında artış, ağız kuruluğu, çenede ağrı ve rahatsızlık gibi sorunlar da görülebilir.

Obstrüktif uyku apnesi bulunan hastaların bir kısmında sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) adlı maske uygulamasına ihtiyaç duyabilir. Bu tedavide uyku esnasında ağız ve buruna bir maske takılır. Maskenin bir ucunda yer alan pompa yardımıyla solunum yolunun uyku esnasında açık kalmasını sağlayacak şekilde hava basıncı oluşturulur. Bu tedavi horlamada ve obstrüktif uyku apnesinde etkili bir tedavi sağlasa da çoğu hasta tedaviye uyumluluk sürecinde sorunlar yaşar. Uyku apnesi ile beraber görülen horlamanın tedavisinde son tedavi yöntemi ise cerrahi operasyonlardır. Cerrahi operasyonların amacı genel olarak solunum yollarının tıkanmasını önleyici müdahalelerin yapılmasıdır. Uvuloparatofaringoplasti (UPPP) adlı cerrahi tedavi tekniği ile genel anestezi altına alınan hastanın boğazında yer alan fazla dokuların gerdirilerek solunum kanalının genişletilmesi mümkündür. Tedavi amaçlı tercih edilebilen maksillomandibular ilerleme (MMA) uygulamasında ise hava yolunun açılması için alt ve üst çene ileri doğru hareket ettirilir.

Damak, dil veya burunda bulunan yumuşak dokuların küçültülmesinde radyofrekans sinyallerinin kullanımı ile tedavi yapılabilir. Bu uygulama radyofrekans doku ablasyonu olarak adlandırılır. Diğer bir tedavi yaklaşımı olan hipoglossal sinir stimülasyonunda ise dilin ileri yöndeki hareketini kontrol eden sinire bir uyarıcı uygulanır. Bu sayede uyku esnasında nefes alınırken dilin hava yolunu bloke etmesi önlenebilir. Tüm bu tedavi yaklaşımlarından hangisinin tercih edileceği hekim tarafından yapılacak detaylı muayene ve incelemelerin ardından belirlenir.

Eğer siz de sürekli horlama sorunu yaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak bu durumun nedenlerinin araştırılmasına yönelik muayeneden geçebilirsiniz. Yaşam tarzınız veya solunum yollarına ilişkin bir sağlık sorununuzun tespit edilmesi halinde buna yönelik tedavi uygulamalarına başlayarak horlama sorununun önüne geçebilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Horlamanın Ağız ve Diş Sağlığı ile İlişkisi

Horlamanın Ağız ve Diş Sağlığı ile İlişkisi

Horlama nedir?

Horlama nefes alındığında dar bir boşluktan havanın geçerken bu boşluğun çevresini oluşturan yumuşak dokuların titreşiminden oluşan sestir. Bu darlık ne kadar artar ise horlamanın şiddeti de buna bağlı olarak artacaktır. Horlamanın nedeni sanıldığı kadarı ile sadece burun kaynaklı değildir. Burun dışında yutağı oluşturan özellikle çeneden itibaren boğazda yutak kısmını oluşturan bölümün darlığı çok daha etkendir. Kişinin dilinin büyük olması, geriye kaçması, küçük dilin sarkık olması ve çene yapısının bozukluğu kişi de özellikle yutak kısmında darlığa yol açar. Buna bağlı olarak da horlama gerçekleşir.

Horlama aparatı nedir?

Hastalarda horlamaya bağlı bazı sistemik hastalıklar gelişebilir. Horlama ses dışında bazı rahatsızlıklar yaratmaya başlayabilir. Böyle durumlarda ağız içerisine horlamayı engelleyici bir aparat uygulanır. Bu aslında temelde alt çenenin pozisyonunun uyku anında farklı bir pozisyona getirilerek orada sabit tutulması sayesinde ve hava geçişini sağlayacak şekilde hastaların uykularının herhangi bir nefes alma zorluğu ile kesilmeden ve de fiziksel herhangi bir rahatsızlık hissetmeden uygulanabilecek bir aparattır.

Horlama aparatları nasıl kullanılır?

Ağızda uygulanacak olan horlama aparatları mutlaka kişiye özel hazırlanmalıdır. Çünkü horlamayı önleyici diğer yöntemlerin yanı sıra ağız içinde bir aparat kullanarak bu önlenecek ise o zaman kişiye özel olması gerekir. Sadece görev görürken diğer dokuları, eklemi ve çiğneme kaslarına zarar vermemelidir. Bu yüzden kişiden özel ölçüler alınır ve laboratuvarda doğru pozisyona getirilen çene ilişkileri ile hasta taktığında nefes yoğunluğunun da açık olacağı ama çeneler arası ilişkilerin sabitleneceği bir aparat hazırlanır. Hastalar bunları gece yatarken takarlar. Son derece pratik ve taşıması kolaydır. Ayrıca iyi sonuç alınan bir yöntemdir.

Horlamadan Kurtulmak İçin 7 Adım…

Horluyorsanız ve horlamanız artık aile sohbetlerinin eğlence malzemesi haline geldiyse önlem alma zamanının gelmiş demektir.

Yetişkinlerin yaklaşık %45’inde görülen ve tedavi edilmediğinde uyku apnesi başta olmak üzere pek çok problemi beraberinde getiren horlamadan kurtulmak için yapabileceklerinizi Hisar Intercontinental Hospital Baş Boyun Cerrahisi ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanlarından öğrendik…

  1. Uyku pozisyonunuzu değiştirin. Sırtüstü yattığınızda diliniz boğaz arka duvarına ve damağınıza baskı yaparak titreşimli bir ses oluşturur ve horlamanıza neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca yan yatmaya çalışın.
  2. Kilonuzu koruyun. İdeal kilonuzun üzerine çıkmamaya çalışın. Kilo horlamanın da en önemli nedenlerinden biridir. Fazla kilo uyku sırasında boynunuza çok fazla ağırlık yüklenmesine neden olarak nefes alışınızı engeller ve horlamaya neden olur.
  3. Alkolden uzak durun. Alkol boğaz kaslarını olumsuz yönde etkilediği için özellikle yatmadan birkaç saat önce alındığında horlamanızı artırır.
  4. Uyku düzeninizi oluşturun. Kötü uyku alışkanlıkları horlamayı tetikler.
  5. Burnunuzu açık tutun. Burnunuz tıkalı oldukça ağzınızdan nefes alıp vereceğiniz için horlama ihtimaliniz artar. Eğer soğuk algınlığı yaşıyorsanız burun tıkanıklığınızı açmak için gerekli ilaçları kullanın ve ılık bir duş alın.
  6. Yastığınızı değiştirin. Yatak ve yastığınızda bulunan alerjenler horlamanıza katkıda bulunabilir. Toz akarları yastıklarda birikerek alerjik reaksiyonlara ve horlamaya neden olabilir. Evcil hayvanlarınızın yatağınızda uyumasına izin vermeyin. Yastığınızı altı aylık periyotta; yastık kılıfınızı ise her hafta değiştirin. Horlamayı önlemek için tasarlanmış yastıkları almadan önce mutlaka hekiminize danışın. Yanlış yastık seçimi horlamanızı azaltırken baş ve boyun ağrıları yaşamanıza neden olabilir.
  7. Bol su tüketin. Susuz kaldığınızda burun ve yumuşak damağınızdaki salgılar azaldığı için horlama ihtimaliniz artar. Yapılan araştırmalar kadınların günde yaklaşık 11; erkeklerin ise 16 bardak sıvı tüketmelerinin sağlıklı olduğunu göstermiştir.

Bu önlemleri almanıza rağmen hala horluyorsanız mutlaka ayrıntılı bir kbb muayenesi olun ve hekiminiz gerekli görüyorsa uyku testinizi yaptırın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası