edebiyat şiir bilgisi konu anlatımı video / Edebiyat Siir Bilgisi mp3 mp4 flv webm m4a hd video indir

Edebiyat Şiir Bilgisi Konu Anlatımı Video

edebiyat şiir bilgisi konu anlatımı video

Emrah Safa Gürkan

Ankara’da bir Orhan Veli

Derya Çak&#;r

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde, yaln&#;zca toplumsal hayat ve politik ortam de&#;il, kültürel ya&#;am da önemli de&#;i&#;imler geçiriyordu. Yüzünü Bat&#;’ya dönen Türkiye’de geçmi&#;ten miras kalanlar ve yeni bulu&#;uyor; kültür-sanat, al&#;&#;&#;lagelenin d&#;&#;&#;nda bir seyir izlemeye ba&#;l&#;yordu. Bu seyrin &#;iirdeki önemli temsilcilerinden biri de Garip ak&#;m&#;n&#;n kurucular&#;ndan Orhan Veli’ydi.

Tolga Aydo&#;an, &#;airin ya&#;am&#;ndaki dönüm noktalar&#;n&#; olu&#;turan kenti merkeze ald&#;&#;&#; 'Orhan Veli’nin Ankara’daki &#;zleri'nde hat&#;ralarla, foto&#;raflarla ve belgelerle bulu&#;turuyor okuru. Orhan Veli’nin hayat&#;n&#;n az bilinen noktalar&#;na götürüyor hepimizi.

BA&#;KENTTEK&#; &#;A&#;R

Aydo&#;an, &#;airin ya&#;am&#;ndan kesitleri kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar&#;rken Ankara sokaklar&#;na, ve ’lar&#;n ba&#;kentteki önemli edebiyat çevrelerine götürüp Ankara’da do&#;mayan ve Ankara’y&#; ya&#;ayan Orhan Veli’yle yüzle&#;tiriyor bizi: "Ankara’da ya&#;ad&#;, Ankara’y&#; ya&#;ad&#;. Ankara’da okudu, Ankara’da â&#;&#;k oldu, Ankara’da çal&#;&#;t&#;, Ankara’da yazd&#; en güzel &#;iirlerini, Ankara’da Evkaf’taki memuriyetten istifa etti güzel havalarda, Ankara’da dü&#;tü çukura. Ve bir sabah Konur Sokak ile Me&#;rutiyet Caddesi’nin kö&#;esinde son kez el sallad&#; Ankara’ya… Sonra da temelli çekti gitti buralardan… Ard&#;nda içi an&#;larla dolu bir Ankara b&#;rakarak… Orhan Veli Ankara’da do&#;mad&#;, Ankara’da ölmedi ama Ankara’da ya&#;ad&#;."

’te ailesiyle beraber Ankara’ya ta&#;&#;nan Orhan Veli’nin gezindi&#;i sokaklar, oturdu&#;u evler, tan&#;&#;t&#;&#;&#; ki&#;iler, u&#;rad&#;&#;&#; ve içinde olmaktan keyif ald&#;&#;&#; mekânlar&#; s&#;ralayan Aydo&#;an, &#;airin çocuklu&#;undan ba&#;l&#;yor anlatmaya. Osmanl&#; &#;mparatorlu&#;u’nun sonundan cumhuriyetin ilan&#;na dek &#;stanbul’da ya&#;ayan ailenin, ’te Ankara’ya göçmesine kadarki y&#;llar&#; kaps&#;yor bu anlat&#;m.

Daha sonra Orhan Veli’yi Orhan Veli yapan ba&#;kent y&#;llar&#; geliyor. &#;air, ’ye kadar kesintisiz ya&#;&#;yor Ankara’da. Gazi Mektebi’nden Ankara Erkek Lisesi’ne, babas&#;n&#;n ’de Ankara Radyosu Müdürü olmas&#;yla geni&#;leyen çevresine dek pek çok tarihi kav&#;a&#;a getiriyor bizi Aydo&#;an. Bu dönemde tiyatroya merak salan Orhan Veli’nin yaz&#;lar&#; 'Sesimiz’de yay&#;mlan&#;yor.

Üniversite ö&#;renimi için &#;stanbul’a dönü&#;üne kadar () Ankara’da pek çok isimle tan&#;&#;&#;yor Orhan Veli ve bu dostluklar tarihi foto&#;raflarla ölümsüzle&#;iyor. Melih Cevdet’e ölümü hat&#;rlatan o me&#;hur foto&#;raf da bunlardan biri: veya sonbahar&#;nda çekilen; &#;inasi Baray, Oktay Rifat, Melih Cevdet ve Orhan Veli’nin, &#;imdilerde Zafer Çar&#;&#;s&#;’n&#;n bulundu&#;u yerde yan yana oldu&#;u o kare…

’da Ankara’ya yeniden gelen Orhan Veli, PTT’de çal&#;&#;maya ba&#;l&#;yor, daha sonra Evkaf’ta memur oluyor ve ard&#;ndan Tercüme Bürosu günleri geliyor. Aydo&#;an, Orhan Veli’nin buralarda b&#;rakt&#;&#;&#; izlerin tamam&#;n&#; takip ediyor.

KALDIRIMLARDAK&#; AYAK &#;ZLER&#;

Aydo&#;an’&#;n pe&#;ine dü&#;tü&#;ü ba&#;ka izler de var elbette: &#;airin oturdu&#;u evler ve gitti&#;i, hatta müdavimi oldu&#;u mekânlar. Bunlar aras&#;nda Ye&#;il F&#;ç&#; Lokantas&#;, Kürdün Meyhanesi, Özen ve Kutlu Pastanesi bulunuyor. Tan&#;&#;t&#;&#;&#; ve ahbapl&#;k kurdu&#;u ki&#;iler de birer tarihi kahraman: Montör Sabri, Bülent Ecevit, Nurullah Ataç, Nahit Han&#;m ve Dario Moreno…

Aydo&#;an, Orhan Veli’nin kom&#;usu Evin Akyol’la konu&#;mu&#;. Akyol da &#;aire dair anekdotlar aktarm&#;&#;: "Orhan Veli’yi çocuklu&#;umdan gayet iyi hat&#;rlar&#;m. Bizim evimize gelip gitmi&#;li&#;i de vard&#;. Babam&#;n ve o edebiyat sanat çevresinin yak&#;n dostuydu. Zaten Ankara küçük bir &#;ehirdi o zamanlar. ya&#;&#;mda olsam da gayet iyi hat&#;rlar&#;m ve Orhan Veli’yi, Nahit Han&#;m’&#;n oturdu&#;u Vardar Apartman&#;’ndaki evinde görürdüm. Orhan Veli karakter olarak çok nazik, kibar, hatta utangaç diyebilece&#;imiz derecede sessiz bir kimseydi. Fiziksel olarak uzunca boylu, zay&#;fçayd&#;. D&#;&#;a dönük de&#;il, içe dönüktü. Bir topluluk içinde herkes konu&#;urken o sessizce dinlerdi. Öyle san&#;lan&#;n aksine alkolik de&#;ildi. Oktay Rifat ve Melih Cevdet ile hep birlikte olurdu. Babam beni götürmü&#;tü, san&#;r&#;m Melih Cevdet’in evinde görmü&#;tüm. Üçü bir aradayd&#;. Birlikte çal&#;&#;&#;rlard&#;. Gayet ne&#;eli, esprili dostluklar&#; vard&#;."

Aydo&#;an, sadece Orhan Veli’nin yak&#;n&#;ndakilerin, oturdu&#;u evlerin ve gitti&#;i mekânlar&#;n izini sürmüyor. &#;airin ilk &#;iirlerinin yay&#;mland&#;&#;&#; zamanlar&#;, Garip ak&#;m&#;n&#;n do&#;u&#;unu ve bunun yo&#;un olarak ele&#;tirilmesini de ta&#;&#;yor sat&#;rlar&#;na. Dolay&#;s&#;yla foto&#;raflardan, tan&#;klardan, mekânlardan ve hat&#;ralardan hareketle bir Orhan Veli portresi çiziyor. Ba&#;ka bir deyi&#;le Ankara’y&#; Ankara yapan Orhan Veli’yi, onu da Orhan Veli yapan Ankara’y&#; anlat&#;yor.

Ankara’ya gelen ve ba&#;kentten giden Orhan Veli’yi selaml&#;yor yazar: "Ve gider Orhan Veli… Sessizce… Bir gece yar&#;s&#;… Ankara kald&#;r&#;mlar&#;nda ayak izleri, Ankara’n&#;n üçüncü s&#;n&#;f otellerinde an&#;lar&#;… Kâh kahkahalar&#;n&#; b&#;rakm&#;&#;t&#;r Posta Caddesi’ndeki meyhanelerde kâh üzüntülerini misafir oldu&#;u arkada&#; evlerinde.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir