hamur kabartma tozunun ana maddesi / Siz ikisini aynı mı zannediyorsunuz! Kabartma tozu ve karbonat farkını biliyor musunuz?Keşfet

Hamur Kabartma Tozunun Ana Maddesi

hamur kabartma tozunun ana maddesi

Evde kabartma tozu nasıl yapılır? En kolay kabartma tozu yapımının püf noktaları

Evde kabartma tozu nasıl yapılır? En kolay kabartma tozu yapımının püf noktaları

Hamur işi tariflerinin vazgeçilmez parçası olan kabartma tozu bazen ede bulunmayabilir. İşte tam bu durumlarda imdadınıza yetişecek bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz, Duyduğunuzda çok şaşıracağınıza emin olduğumuz kabartma tozunun ev yapımı tarifi bugünkü yazımızın detaylarında kolayca bulabilirsiniz.

Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir. Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini arttırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Çok fonksiyonlu bir yapısı olan bu madde ile pofuduk lezzetlere imza atan kabartma tozu sadece bir gıda maddesi olarak değil, cilt bakımında da kullanılan bir malzeme haline geldi. Her evde bulunan paket paket kabartma tozu bazen hiç ummadığınız anda bitebiliyor.Ev hanımları genelde kabartma tozu yerine karbonatı kullanabilir. Ancak evde kabartma tozu yapmak da mümkün. Elbette her evde bu malzemelerin bulunmasının imkanı yok. Bir aktardan alacağınız 3 malzeme ile paket yerine kavanozda kabartma tozunuzu saklayabilirsiniz. Bu hem ev ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Uzun süre saklamalık kabartma tozu tarifimizi sizler de deneyince çok şaşıracaksınız. Hadi gelin birlikte ev yapımı kabartma tozumuzu hazırlayalım:

Pudra şekeri nedir ve pudra şekeri ne maddesidir? Pudra şekerinin kullanım alanlarıİLİŞKİLİ HABERPudra şekeri nedir ve pudra şekeri ne maddesidir? Pudra şekerinin kullanım alanları

KABARTMA TOZU TARİFİ

KABARTMA TOZU TARİFİ

KABARTMA TOZU TARİFİ:

Hazır olarak satın aldığımız kabartma tozlarının ilk ana malzemesi saf sodyum bikarbonat yani karbonat.

Bu yüzden almanız gereken ilk malzeme karbonat olmalıdır. Tariflerinizin puf puf olması aynı zamanda kıvam arttırıcı bir desteğe ihtiyacı olacaktır. Bu adımda devreye limon tuzu ve nişasta giriyor. 

Eğer bulabilirseniz krem tartar (cream tartar) da kullanabilirsiniz limon tuzu ve nişasta yerine. 1 küçük kavanoz kabartma tozu yapmak için;

4 yemek kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası

Diğer bir tarif de;

4 yemek kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı krem tartar
2 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI

Malzemeleri blenderdan geçirip, toz olmasını sağlayın.

Pürüzsüz bir kıvama gelince bir küçük kavanozun içerisine aktararak saklayın ve hamur işlerinize tarifte belirtilen miktara bağlı olarak kullanın.

Klasik hamur işi tariflerinde 1 - 1,5 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu yeterli olacaktır.

Afiyet olsun

kaynağı değiştir]
Wikimedia Commons'ta Kabartma tozu ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Sodyum bikarbonat nedir ve ne işe yarar? Sodyum bikarbonat Nahco3 kullanım alanları ve faydaları

Haberin Devamı

Sodyum Bikarbonat Ne İşe Yarar?

 Hemen hemen herkesin evinde bulunan yemeklik soda, sadece kekleri kabartmak için kullanılır. Ancak fark edilmeyen pek çok faydası bulunur. Sağlıktan güzelliğe çeşitli alanlarda oldukça işe yarayan sodyum birkarbonat, antasit özelliği ile de alkali etkisi bulunur. Antiseptik özelliği olan soda, peeling içinde kullanılabilir. Kabartma tozu olarak kullanılmasının yanında temizlik maddesi, diş beyazlatıcı, el temizleyici, doğal deodorant olarak kullanılabilir. Bu alanlarda az miktarda düzenli kullanıma vücut fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlar. Suya karıştırılarak kullanılabilir.

Sodyum Bikarbonat Nahco3 Kullanım Alanları

 Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan Sodyum Bikarbonatın kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

 * Yemek pişirme alanında kabartma tozu olarak kullanılır. Hamurda mayalanma malzemesi olarak kullanılmakta ve severek tüketilen ekmek ve kek tarzı besinlerin çoğunda bulunmaktadır.

 * Hamam böceklerinin ilaçlanmasında etkilidir. Bunların yanında mantar büyümesini kontrol amacı ile de kullanılabilir.

 * Havuzlarda pH seviyesini ve kaplıcaların alkalitesini yükseltir. Bu şekilde havuzlara girilebilir. Ancak yüksek pH durumunda kullanılmaz.

Kabartma Tozu Nasıl Kabartır?

Kabartma tozunun içinde kuru toz halde bulunan bu maddeler hamura konulan su, süt, yağ vb. sıvı maddeler sayesinde hafifçe çözünüp ısının da etkisiyle karbonik asit oluşturur. Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.

Kabartma tozunda yaygın kullanılan baz sodyum bikarbonattır. Karbonat olarak da bilinen bu bazın yanında kuru asit olarak bazı fosfat ve sülfat bileşikleri kullanılır. Kabartma tozunun kabartma etkisi, içindeki aside ve baza göre değişiklik gösterse de aslında kabarmayı sağlayan tepkime kabartma tozu sıvıyla temas ettiği zaman başlar. Bu nedenle kabartma tozu karışımında asidin ve bazın nemlenerek kullanımdan önce tepkimeye girmesini önleyecek bir madde (mısır nişastası vb.) daha bulunur. Ancak yine de kullanımdan önce tepkime oluşmasını önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, gaz kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede fırına konulmalıdır.


paylaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir