türkiye boy ortalaması 2022 / Türkiye boy ortalaması 2020 erkek 2021 kadın kaç cm? - Son Haberler

Türkiye Boy Ortalaması 2022

türkiye boy ortalaması 2022

Türkiye boy ortalaması 2020 erkek 2021 kadın kaç cm?

Türkiye boy ortalaması 2020 erkek 2021 kadın kaç cm? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?Türkiye'de boy ortalaması Avrupa ülkelerine göre daha düşük. Ancak uzmanların yaptığı son araştırmalara göre Türkiye'de boy ortalaması giderek yükseliyor. Türkiye boy ortalaması kaç? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?  

Türkiye boy ortalaması 2020 erkek 2021 kadın kaç cm?

 

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, Türk toplumunun ortalama boy uzunluğunun 3.5 santimetre arttığını söyledi. 15 Nisan, ülkemizde Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Günü olarak kutlanıyor. Bu gün kapsamında Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler’in konuşmacı olduğu basın toplantısında “Büyüme” hakkında merak edilen pek çok konuda bilgi paylaşıldı ve sağlıklı büyüme konusu gündeme taşındı.

Türkiye boy ortalaması kaç? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?

 

Prof. Dr. Feyza Darendeliler Türkiye'deki çocuklar için hazırlanan büyüme eğrileri olduğunu belirterek, "İlk olarak bu çalışma 1970 yılında yapıldı. O zaman belirlenen rakamlara göre Türk kadınının ortalama boyu 160 santimetre, Türk erkeğinin boyu da 173 santimetreydi. 1990'lı yıllarda yaptığımız çalışmalarda ise bu ortalama 3,5 santimetre artış gösterdi.

Yani erişkin kadın ortalama boyu 163,5 santimetre, erişkin erkek ortalama boyu ise 176,5 santimetre oldu. Bu demektir ki uyku gibi, beslenme gibi çevresel koşulların düzelmesi ile toplumun boyu artıyor. Yani son 30 yılda Türk toplumunda insanların ortalama boyu 3,5 cm uzadı"dedi.

BOY UZATMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Büyüme hormonunun eksikliğinin çeşitli nedenleri olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Darendeliler, “Büyüme hormonu eksikliği doğumsal olabilir, genetik olabilir ya da sonradan gelişebilir. Sonradan gelişenlerinin de büyük bir kısmının nedeni bilinmiyor ama beyin tümörü, kafa travması gibi nedenlerle olabilir. Büyüme için spor çok önemli. Akciğerlerin gelişimi için önemli olduğu kadar kemikler için de çok önemli” dedi.

Türkiye boy ortalaması kaç? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?

 

Toplantıda, çocuklarda büyüme gerilikleri, sağlıklı büyüme ve boy kısalığıyla ilgili ebeveynlerde farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Büyümenin Koruyucuları” isimli kampanya hakkında da bilgi verildi. Hem aileleri bilinçlendirmek hem de çocukların dikkatini çekmek için hazırlanan kampanyanın Facebook ve Instagram hesaplarından yapılan paylaşımlarda büyüme ile ilgili pek çok bilgiye yer veriliyor; dikkat çekmek amacıyla anne, baba, doktor ve hemşireyi simgeleyen karakterler kullanılıyor.

Türkiye boy ortalaması kaç? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?

 

“Büyümenin Koruyucuları” bilinçlendirme aktiviteleri kapsamında ebeveynlerin konuyla ilgili doğru ve bilimsel bilgiye ulaşmaları için çalışmalar yaptıklarını belirten Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, “Bu kampanya ile çocuklarda sağlıklı büyüme, büyüme geriliklerinin anlaşılarak vaktinde müdahale edilmesi, boy kısalığı, büyüme hormonu eksikliği ve sadece kız çocuklarında görülen Turner Sendromu gibi konulara dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Gerektiği taktirde doktorunuzun kontrolünde erken yaşlarda tedaviye başlanmasının tedavi başarısı açısından öneminin altını çizmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye boy ortalaması kaç? Türkiye kadın boy ortalaması Türkiye erkek boy ortalaması kaçtır?

 

Okul çağı çocuklarının ortalama olarak yılda 4-6 cm uzamaları gerektiğine dikkat çeken Darendeliler, çocuğun sınıfta arkadaşlarına göre küçük olması, pantolonunun kısalmaması veya ayakkabısının küçülmemesi gibi durumların büyüme geriliğinin önemli belirtileri olduğunun ve bu durumlar gözlendiğinde doktora danışılması gerektiğinin altını çizdi.

BOY ORTALAMASI BESLENMEYLE DOĞRU ORANTILIDIR

Boy ortalaması dünya genelinde beslenmeyle doğru orantılı olarak kabul ediliyor. Bilimsel veriler de boy ortalamasının beslenmeyle alakalı olduğunu ortaya koyuyor. Zira dünyada boy ortalaması, refah düzeyinin en ülkelerden biri olan Hollanda'da en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Hollanda'da ortalama 19 yaşındaki bir erkeğin boy ortalaması 1,83'tür. Dünyanın boy ortalaması en düşük ülkesi ise yine dünyanın en yoksul ülkesi olan Doğu Timor'da yer alıyor. Zira burada erkeklerin boy ortalaması 1,61'tir. 

Bilim dergisi Lancet'ta yayımlanan kapsamlı bir uluslararası araştırma, nüfusun yetersiz beslendiği ülkelerde çocukların boyunun, 20 santimetreye kadar daha kısa olabileceğine işaret ediyor. Araştırmada son 35 yılda Türkiye'de çocukların boyunun daha çok uzamaya başladığı belirtiliyor.

2019 verilerine göre 19 yaşındaki erkeklerin en uzun olduğu ülke ortalama 183,8 santimetreyle Hollanda. Bu yaştaki insanların en kısa olduğu ülke ise Doğu Timor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Doğu Timor'da 19 yaşındaki bir erkeğin ortalama boyu 160,1 santimetre.

Araştırmaya göre Türkiye'de ise 19 yaşındaki bir erkeğin ortalama boyu 176,3 santimetre (1985'te 172,4 santimetreydi). Aynı yaştaki bir kadının ortalama boyu ise 161,8 santimetre (1985'te 156,06 santimetreydi).


 

türkiye boy ortalamasıTürkiyede boy ortalaması nedirtürkiye boy ortalaması nedir

Arşiv Bağlantısı

Şimdi inancına karışmak istemem ancak bilimsel olarak insanların eskiden "dev" olduğuna dair bir bulgumuz yok. Ama bu insan boyunun nesiller boyunca değişmediği anlamına gelmez. İnsan popilasyonunun boy ortalaması nesiller boyunca değişir. Ancak bu değişim "aevken bir anda cüce olduk." Diyebileceğimiz kadar büyük değildir. Santimetre cinsiyle ölçülebilecek değerdedir. Bu değişimin sebebi ise tabi ki evrimdir.

Biz genlerimizin yarısını annemizden yarısını babamızdan alırız. O yüzden boyumuz (genelde) ne annemizle ne babamızla aynı değildir. Çünkü boyumuz ebeveynlerimizden rastgele gelen genlerle belirlenir. Bu da nesiller arası boy farkına neden olur.

Boy uzunluğundaki artışın vücudun tüm birimlerinde eşit oranlarda gerçekleşmediği bilinmekte. Yapılan çalışmalar boy uzunluğundaki artışın önemli oranda bacaklardaki uzamadan kaynaklandığını gösteriyor.

Sanayileşmiş ülkelerde ortalama insan boyunda 10 cm'lik bir artış kaydedildi. En fazla uzayan ulus ise Hollandalılar oldu. Bugün bu ülkede ortalama boy erkeklerde 188, kadınlarda ise 170 santimetre. Yani 150 yıl öncesine göre 20 santimetrelik bir uzama söz konusu.

Atalarımızın boyları daha kısaydı, evrim belgesellerinde de görebileceğiniz gibi yavaş yavaş ayağa kalkmaya başlamışızdır ve buna bağlı olarak da boyumuz uzamıştır.

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

2023'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

2010 yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer 2023 yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Hatalı bir argümanın tedavisi daha iyi bir argüman geliştirmektir; düşünceleri bastırmak değil.”
Carl Sagan

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Ülkeye göre ortalama insan boyu

Ülke/Bölge Ortalama erkek boyu Ortalama kadın boyu Boy oranı (erkek ve kadın arasında) Örnek nüfus/yaş aralığı 18 yaş üzeri
nüfusun payı[6][7][8]Yöntem Yıl Kaynak Arnavutluk174,0 m (570 ft 10 12 in)161,8 m (530 ft 10 in)1.0820–29 (N= m:649 f:1,806)23.5%Ölçüldü2008–2009[9][10]ArjantinYok159,6 m (523 ft 7 12 in)Yok19–4960.4%Ölçüldü2004–2005[11]Arjantin174,46 m (572 ft 4 12 in)161,01 m (528 ft 3 in)1.08Sağlıklı, 18 (N= m:90 f:97, SD= m:7,43 m (24 ft 4 12 in) f:6,99 m (22 ft 11 in))2.9%Ölçüldü1998–2001[12]ErmenistanYok158,1 m (518 ft 8 12 in)Yok25–49 (N= f:4,218, SD= f:5,7 m (18 ft 8 12 in))48.6%Anket2005[13]Avustralya175,6 m (576 ft 1 12 in)161,8 m (530 ft 10 in)1.0918+100.0%Ölçüldü2011–2012[14]Avustralya177,8 m (583 ft 4 in)163,8 m (537 ft 5 in)1.0918–2412.4%Ölçüldü2011–2012[14]Avusturya179 m (587 ft 3 in)166 m (544 ft 7 12 in)1.0820–4954.3%Ölçüldü2006[15]Avusturya180 m (590 ft 6 12 in)167 m (547 ft 11 in)1.0820–247.7%Ölçüldü2006[15]Avusturya178,80 m (586 ft 7 12 in)Yok1.0730–347.8%Tahmin1976–1980[16]Avusturya179,2 m (587 ft 11 in)167,6 m (549 ft 10 12 in)1.0721 (N= m:53 f:69, SD= m:6,1 m (20 ft 0 in) f:5,6 m (18 ft 4 12 in))1.5%Anket2001[17]Azerbaycan171,8 m (563 ft 8 in)165,4 m (542 ft 8 in)1.0416+106.5%Ölçüldü2005[18]Bahreyn165,1 m (541 ft 8 in)154,2 m (505 ft 11 in)1.0719+ (N= m:1,120 f:1,181, SD= m:9,0 m (29 ft 6 12 in) f:7,8 m (25 ft 7 in))97.7%Ölçüldü2002[19]Bahreyn171,0 m (561 ft 12 in)156,6 m (513 ft 9 12 in)1.09181.9%Ölçüldü2009[20][21]BangladeşYok150,6 m (494 ft 1 in)Yok25–49 (N= f:7,368, SD= f:5,5 m (18 ft 12 in))56.2%Anket2007[13]Belçika178,70 m (586 ft 3 12 in)YokYok30–348.1%Tahmin1976–1980[16]Belçika178,6 m (585 ft 11 12 in)168,1 m (551 ft 6 in)1.0621 (N= m:20–49 f:20–49, SD= m:6,6 m (21 ft 8 in) f:5,3 m (17 ft 4 12 in))1.7%Anket2001[17]BeninYok159,3 m (522 ft 7 12 in)Yok25–49 (N= f:11,015, SD= f:6,5 m (21 ft 4 in))53.5%Anket2006[13]BolivyaYok151,8 m (498 ft 12 in)Yok25–49 (N= f:10,302, SD= f:59 cm (1 ft 11 in))52.6%Anket2003[13]Bolivya160,0 m (524 ft 11 in)142,2 m (466 ft 6 12 in)1.13Aymara, 20–29YokÖlçüldü1970[22]Bosna-Hersek183,9 m (603 ft 4 in)171,1 m (561 ft 4 in)1.07UBL öğrencileri,19–32 (N= m:178 f:34, SD= m:7,11 m (23 ft 4 in) f:6,56 m (21 ft 6 12 in))0.4%[23]Ölçüldü2014[24]Brezilya170,7 m (560 ft 12 in)158,8 m (521 ft 0 in)1.0718+ (N= m:62,037 f:65,696)100.0%Ölçüldü2009[25][26]Brezilya173,0 m (567 ft 7 in)161,1 m (528 ft 6 12 in)1.0720-24 (N= m:8,299 f:7,938)13.0%Ölçüldü2009[25]Brezilya – Kent173,5 m (569 ft 2 12 in)161,6 m (530 ft 2 in)1.0720-24 (N= m:6,360 f:6,305)10.9%Ölçüldü2009[25]Brezilya – Kırsal170,9 m (560 ft 8 12 in)158,9 m (521 ft 4 in)1.0720-24 (N= m:1,939 f:1,633)2.1%Ölçüldü2009[25]Bulgaristan175,2 m (574 ft 9 12 in)163,2 m (535 ft 5 in)1.07YokYokYok2010[27]Bulgaristan – Sofya178,1 m (584 ft 4 in)164,8 m (540 ft 8 in)1.08YokYokYok2010[27]Burkina FasoYok161,6 m (530 ft 2 in)Yok25–49 (N= f:7,337, SD= f:6,2 m (20 ft 4 in))55.5%Anket2003[13]KamboçyaYok152,4 m (500 ft 0 in)Yok25–49 (N= f:5,081, SD= f:5,4 m (17 ft 8 12 in))52.2%Anket2005[13]Kamerun – Kent170,6 m (559 ft 8 12 in)161,3 m (529 ft 2 12 in)1.0615+ (N= m:3,746 f:5,078)53.6%Ölçüldü2003[28]Kamerun – Kent172,1 m (564 ft 7 12 in)162,0 m (531 ft 6 in)1.0635-44 (N= m:558 f:1,156)8.7%Ölçüldü2003[28]Kanada175,1 m (574 ft 5 12 in)162,3 m (532 ft 6 in)1.0818–7994.7%Ölçüldü2007–2009[29]Kanada176,0 m (577 ft 5 in)163,3 m (535 ft 9 in)1.0825–4436.5%Ölçüldü2005[3]Orta Afrika CumhuriyetiYok158,9 m (521 ft 4 in)Yok25–49 (N= f:1,408, SD= f:6,6 m (21 ft 8 in))50.0%Anket1994[13]ÇadYok162,6 m (533 ft 5 12 in)Yok25–49 (N= f:2,393, SD= f:6,4 m (21 ft 0 in))51.9%Anket2004[13]Şili169,6 m (556 ft 5 in)156,1 m (512 ft 1 12 in)1.0915+107.2%Ölçüldü2009–2010[30]Şili171,2 m (561 ft 8 in)157,2 m (515 ft 9 in)1.0925–4441.2%Ölçüldü2009–2010[30]Şili171 m (561 ft 12 in)159,1 m (522 ft 0 in)1.0715–2423.7%Ölçüldü2009–2010[30]Çin167,1 m (548 ft 2 12 in)155,8 m (511 ft 2 in)1.0718+100.0%Ölçüldü2012[31]Çin anakarası172,1 m (564 ft 7 12 in)160,1 m (525 ft 3 in)1.07192.1%Ölçüldü2010[32]Çin – Kent170,2 m (558 ft 5 in)158,6 m (520 ft 4 in)1.07170.6%Ölçüldü2002[33]Çin – Kırsal166,3 m (545 ft 7 in)157,0 m (515 ft 1 in)1.06171.6%Ölçüldü2002[33]Çin – Pekin174,7 m (573 ft 2 in)161,3 m (529 ft 2 12 in)1.08210.2%[34]Ölçüldü2010[35]Çin – Siçuan169,2 m (555 ft 1 12 in)158,2 m (519 ft 12 in)1.0720–240.7%[36]Ölçüldü2010[37]Kolombiya170,6 m (559 ft 8 12 in)158,7 m (520 ft 8 in)1.0718–22 (N= m:1,528,875 f:1,468,110)14.1%Ölçüldü2002[38]KolombiyaYok155,0 m (508 ft 6 12 in)Yok25–49 (N= f:22,947, SD= f:6,2 m (20 ft 4 in))55.8%Anket2004[13]KomorlarYok154,8 m (507 ft 10 12 in)Yok25–49 (N= f:644, SD= f:5,8 m (19 ft 12 in))49.8%Anket1996[13]Kongo Demokratik CumhuriyetiYok157,7 m (517 ft 4 12 in)Yok25–49 (N= f:2,727, SD= f:8,0 m (26 ft 3 in))52.7%Anket2005[13]Kongo Demokratik CumhuriyetiYok159,0 m (521 ft 8 in)Yok25–49 (N= f:3,922, SD= f:8,1 m (26 ft 7 in))55.7%Anket2007[13]Hırvatistan180,4 m (591 ft 10 12 in)166,49 m (546 ft 2 12 in)1.0918 (N= m:358 f:360, SD= m:6,8 m (22 ft 3 12 in) f:6,1 m (20 ft 0 in))1.6%Ölçüldü2006–2008[39]Küba – Kent168 m (551 ft 2 in)156 m (511 ft 9 12 in)1.0815+79.2%Ölçüldü1999[40]Çekya180,31 m (591 ft 7 in)167,22 m (548 ft 7 12 in)1.08171.6%Ölçüldü2001[41]Danimarka180,4 m (591 ft 10 12 in)YokYokAskeri ölçüm, 18–20 (N= m:38,025)5.3%Ölçüldü2012[42]Danimarka181,4 m (595 ft 1 12 in)YokYok301.5%Tahmin1976–1980[16]Danimarka182,6 m (599 ft 1 in)168,7 m (553 ft 5 12 in)1.0823 (N= m:–20 f:20–49, SD= m:NA f:7,4 m (24 ft 3 12 in))1.6%Anket2001[17]Dinar Alpleri185,6 m (608 ft 11 in)171,8 m (563 ft 8 in)1.0817YokÖlçüldü2005[43]Dominik CumhuriyetiYok156,4 m (513 ft 1 12 in)Yok25–49 (N= f:4,763, SD= f:6,3 m (20 ft 8 in))54.8%Anket1996[13]El SalvadorYok160,3 m (525 ft 11 in)Yok25–4950.9%Anket2007[13]Mısır170,3 m (558 ft 8 12 in)158,9 m (521 ft 4 in)1.0720–24 (N= m:845 f:1,059)16.6%Ölçüldü2008[44]MısırYok159,5 m (523 ft 3 12 in)Yok25–49 (N= f:13,813, SD= f:6,0 m (19 ft 8 in))53.2%Anket2008[13]Estonya179,1 m (587 ft 7 in)YokYok172.3%Ölçüldü2003[45]EtiyopyaYok157,6 m (517 ft 12 in)Yok25–49 (N= f:3,868, SD= f:6,6 m (21 ft 8 in))53.8%Anket1997[13]Avrupa177,6 m (582 ft 8 in)[46]YokYok17-29[47]YokÖlçüldü and Anket2001–2012[9]Finlandiya178,9 m (586 ft 11 12 in)165,3 m (542 ft 4 in)1.0825–34 (N= m/f:2,305)19.0%Ölçüldü1994[48]Finlandiya180,7 m (592 ft 10 in)167,2 m (548 ft 6 12 in)1.08–25 (N= m/f:26,636)9.2%Ölçüldü2010–2011[48][49]Finlandiya177,9 m (583 ft 8 in)YokYok30–348.4%Tahmin1976–1980[16]Fransa175,6 m (576 ft 1 12 in)162,5 m (533 ft 1 12 in)1.0818–70 (N= m/f:11,562)85.9%Ölçüldü2003–2004[50][51]Fransa174,1 m (571 ft 2 12 in)161,9 m (531 ft 2 in)1.0820+96.6%Ölçüldü2001[52]Fransa177,0 m (580 ft 8 12 in)164,6 m (540 ft 12 in)1.0820–2917.5%Ölçüldü2001[52]Fransa176,2 m (578 ft 1 in)YokYok30–348.3%Tahmin1976–1980[16]GabonYok158,4 m (519 ft 8 in)Yok25–49 (N= f:1,576, SD= f:6,2 m (20 ft 4 in))52.1%Anket2000[13]Gambiya – Kırsal168,0 m (551 ft 2 in)157,8 m (517 ft 8 12 in)1.0621–49 (N= m:9,559 f:13,160, SD= m:6,7 m (22 ft 0 in) f:5,6 m (18 ft 4 12 in))YokÖlçüldü1950–1974[53]Almanya175,4 m (575 ft 5 12 in)162,8 m (534 ft 1 12 in)1.0818–79 (N= m/f:19,768)94.3%Ölçüldü2007[5]Almanya178,9 m (586 ft 11 12 in)166,1 m (544 ft 11 12 in)1.0818–3729.2%Ölçüldü2007[5]Almanya – Kent[54]180,6 m (592 ft 6 in)168,5 m (552 ft 10 in)1.0818–377.1%[55]Ölçüldü2007[5]Almanya180,17 m (591 ft 1 12 in)YokYok30–347.2%Tahmin1976–1980[16]Almanya178 m (584 ft 0 in)165 m (541 ft 4 in)1.0818+ (N= m:25,112 f:25,560)100.0%Anket2009[56]Almanya181 m (593 ft 10 in)168 m (551 ft 2 in)1.0818–25 (N= m:2,501 f:2,227)11.3%Anket2009[56]GanaYok159,3 m (522 ft 7 12 in)Yok25–49 (N= f:2,958, SD= f:6,7 m (22 ft 0 in))54.4%Anket2008[13]Gana169,5 m (556 ft 1 in)158,5 m (520 ft 0 in)1.0725–2914.7%Ölçüldü1987–1989[57]Yunanistan177 m (580 ft 8 12 in)165 m (541 ft 4 in)1.0718–4956.3%Ölçüldü2003[15]Yunanistan177 m (580 ft 8 12 in)166 m (544 ft 7 12 in)1.0720–248.5%Ölçüldü2003[15]Yunanistan178,06 m (584 ft 2 in)YokYokAskeri ölçüm, 18–26 (N= m:3,982, SD= m:7,05 m (23 ft 1 12 in))13.7%Ölçüldü2006–2007[58]Yunanistan177,29 m (581 ft 8 in)YokYok30–349.5%Tahmin1976–1980[16]Yunanistan178,3 m (584 ft 11 12 in)166,6 m (546 ft 7 in)1.0721 (N= m:20–49 f:20–49, SD= m:6,6 m (21 ft 8 in) f:5,3 m (17 ft 4 12 in))1.8%Anket2001[17]GuatemalaYok147,3 m (483 ft 3 in)Yok25–49 (N= f:1,773, SD= f:6,3 m (20 ft 8 in))52.3%Anket1998[13]GineYok158,8 m (521 ft 0 in)Yok25–49 (N= f:2,563, SD= f:6,3 m (20 ft 8 in))52.9%Anket2005[13]HaitiYok158,6 m (520 ft 4 in)Yok25–49 (N= f:2,932, SD= f:6,5 m (21 ft 4 in))52.8%Anket2005[13]HondurasYok152,0 m (498 ft 8 12 in)Yok25–49 (N= f:11,219, SD= f:6,4 m (21 ft 0 in))53.3%Anket2005[13]Hong Kong171,7 m (563 ft 4 in)158,7 m (520 ft 8 in)1.0818 (N= m:468 f:453, SD= m:5,5 m (18 ft 12 in) f:5,7 m (18 ft 8 12 in))1.4%Ölçüldü2006[59]Hong Kong173,4 m (568 ft 11 in)160,1 m (525 ft 3 in)1.08Üniversite öğrencileri 19–20 (N= m:291 f:200, SD= m:6,1 m (20 ft 0 in) f:5,2 m (17 ft 12 in))0.6%[60]Ölçüldü2005[61]Macaristan176 m (577 ft 5 in)164 m (538 ft 12 in)1.07YetişkinlerYokÖlçüldü2000s[62]Macaristan177,3 m (581 ft 8 12 in)YokYok18 (N= m:1,080, SD= m:5,99 m (19 ft 8 in))1.7%Ölçüldü2005[63]Hindistan164,7 m (540 ft 4 12 in)151,9 m (498 ft 4 12 in)1.0820–49 (N= m:69,245 f:118,796)69.8%Ölçüldü2005–2006[64]İzlanda181 m (593 ft 10 in)168 m (551 ft 2 in)1.0820-4943.6%Anket2007[15]Hindistan – Kırsal161,2 m (528 ft 10 12 in)152,1 m (499 ft 0 in)1.0617+ (SD= m:7,0 m (22 ft 11 12 in) f:6,3 m (20 ft 8 in))72.1%Ölçüldü2007[65]Hindistan166,3 m (545 ft 7 in)152,6 m (500 ft 8 in)1.09203.0%Predicted2005–2006[65]Endonezya158 m (518 ft 4 12 in)147 m (482 ft 3 12 in)1.0750+ (N= m:2,041 f:2,396, Median= m:158 m (518 ft 4 12 in) f:147 m (482 ft 3 12 in))22.5%Anket1997[66]İran170,3 m (558 ft 8 12 in)157,2 m (515 ft 9 in)1.0821+ (N= m/f:89,532, SD= m:8,05 m (26 ft 5 in) f:7,22 m (23 ft 8 12 in))88.1%Ölçüldü2005[67]İran173,4 m (568 ft 11 in)159,8 m (524 ft 3 12 in)1.0921–2517.9%Ölçüldü2005[67]Irak – Bağdat165,4 m (542 ft 8 in)155,8 m (511 ft 2 in)1.0618–44 (N= m:700 f:800, SD= m:5,6 m (18 ft 4 12 in) f:16,0 m (52 ft 6 in))76.3%Ölçüldü1999–2000[68]İrlanda177 m (580 ft 8 12 in)163 m (534 ft 9 12 in)1.0920–4961.8%Ölçüldü2007[15]İrlanda179 m (587 ft 3 in)163 m (534 ft 9 12 in)1.1020–2410.4%Ölçüldü2007[15]İrlanda176,60 m (579 ft 5 in)YokYok301.7%Tahmin1976–1980[16]İrlanda177,5 m (582 ft 4 in)163,5 m (536 ft 5 in)1.0921 (N= m:54 f:20–49, SD= m:6,3 m (20 ft 8 in) f:7,6 m (24 ft 11 in))2.4%Anket2001[17]İsrail177 m (580 ft 8 12 in)166 m (544 ft 7 12 in)1.0718–219.7%Ölçüldü2010[69]İtalya176,5 m (579 ft 1 in)162,5 m (533 ft 1 12 in)1.09181.4%Ölçüldü1999–2004[9][21][70]İtalya174,48 m (572 ft 5 12 in)YokYok301.6%Tahmin1976–1980[16]İtalya177,2 m (581 ft 4 12 in)167,8 m (550 ft 6 12 in)1.0621 (N= m:106 f:92, SD= m:6,0 m (19 ft 8 in) f:6,1 m (20 ft 0 in))1.4%Anket2001[17]Fildişi Sahili170,1 m (558 ft 1 in)159,1 m (522 ft 0 in)1.0725–29 (SD= m:6,7 m (22 ft 0 in) f:5,67 m (18 ft 7 in))14.6%Ölçüldü1985–1987[57]Fildişi SahiliYok159,8 m (524 ft 3 12 in)Yok25–49 (N= f:1,600, SD= f:6,2 m (20 ft 4 in))53.4%Anket1998[13]Jameika171,8 m (563 ft 8 in)160,8 m (527 ft 6 12 in)1.0725–7471.4%Ölçüldü1994–1996[71]Japonya172 m (564 ft 3 12 in)158 m (518 ft 4 12 in)1.0820–4947.2%Ölçüldü2005[15]Japonya172,0 m (564 ft 3 12 in)158,70 m (520 ft 8 in)1.0820–24 (N= m:1,708 f:1,559, SD= m:5,42 m (17 ft 9 12 in) f:5,30 m (17 ft 4 12 in))7.2%Ölçüldü2004[72]Japonya170,7 m (560 ft 12 in)158,0 m (518 ft 4 12 in)1.08171.2%Ölçüldü2013[73]ÜrdünYok158,2 m (519 ft 12 in)Yok25–49 (N= f:4,484, SD= f:6,6 m (21 ft 8 in))55.6%Anket2007[13]KazakistanYok159,8 m (524 ft 3 12 in)Yok25–49 (N= f:1,600, SD= f:6,3 m (20 ft 8 in))53.7%Anket1999[13]Kenya170.0 cm (5 ft 7 in)YokYok25–49 (N= f:1,600, SD= f:6,3 m (20 ft 8 in))53.7%Summary2016[74]KenyaYok158,2 m (519 ft 12 in)Yok25–49 (N= f:4,856, SD= f:7,3 m (23 ft 11 12 in))52.5%Anket2016[13][74]Korea, NorthKuzey Kore165,6 m (543 ft 3 12 in)154,9 m (508 ft 2 12 in)1.07Sığınmacılar, 20–39 (N= m/f:1,075)46.4%Ölçüldü2005[75]Korea, SouthGüney Kore170,7 m (560 ft 12 in)157,4 m (516 ft 5 in)1.0820+ (N= m:2,750 f:2,445, Median= m:170,7 m (560 ft 12 in) f:157,4 m (516 ft 5 in), SD= m:6,40 m (21 ft 0 in) f:5,99 m (19 ft 8 in))96.5%Ölçüldü2010[76]Korea, SouthGüney Kore173,5 m (569 ft 2 12 in)160,4 m (526 ft 3 in)1.0820–24 (N= m:378 f:298, Median= m:174,0 m (570 ft 10 12 in) f:160,5 m (526 ft 7 in), SD= m:5,16 m (16 ft 11 in) f:5,26 m (17 ft 3 in))8.0%Ölçüldü2010[76]Korea, SouthGüney Kore173,5 m (569 ft 2 12 in)YokYokAskeri ölçüm, 18–19 (N= m:363,827)3.8%Ölçüldü2014[77]Korea, SouthGüney Kore - Seul173,9 m (570 ft 6 12 in)YokYokAskeri ölçüm, 18–19 (N= m:65,876)0.8%Ölçüldü2014[77]KırgızistanYok158,0 m (518 ft 4 12 in)Yok25–49 (N= f:2,424, SD= f:5,8 m (19 ft 12 in))55.4%Anket1997[13]LesothoYok157,6 m (517 ft 12 in)Yok25–49 (N= f:1,879, SD= f:6,7 m (22 ft 0 in))49.8%Anket2004[13]LiberyaYok157,3 m (516 ft 1 in)Yok25–49 (N= f:4,281, SD= f:6,2 m (20 ft 4 in))52.8%Anket2006[13]Litvanya177,2 m (581 ft 4 12 in)YokYokAskeri ölçüm, 19–25 (N= m:197 SD= m:6,3 m (20 ft 8 in))14.7%Ölçüldü2005[78][79]Litvanya – Kent178,4 m (585 ft 3 12 in)YokYokAskeri ölçüm, 19–25 (N= m:91 SD= m:6,7 m (22 ft 0 in))9.9%Ölçüldü2005[78][79]Litvanya – Kırsal176,2 m (578 ft 1 in)YokYokAskeri ölçüm, 19–25 (N= m:106 SD= m:5,9 m (19 ft 4 12 in))4.9%Ölçüldü2005[78][79]Litvanya181,3 m (594 ft 10 in)167,5 m (549 ft 6 12 in)1.08182.1%Ölçüldü2001[80]MadagaskarYok154,3 m (506 ft 3 in)Yok25–49 (N= f:5,024, SD= f:6,0 m (19 ft 8 in))53.6%Anket2003[13]Malavi – Kent166 m (544 ft 7 12 in)155 m (508 ft 6 12 in)1.0716–60 (N= m:583 f:315, SD= m:6,0 m (19 ft 8 in) f:9,4 m (30 ft 10 in))101.1%Ölçüldü2000[81]Malezya166,3 m (545 ft 7 in)154,7 m (507 ft 6 12 in)1.07Malay, 20–24 (N= m:749 f:893, Median= m:166 m (544 ft 7 12 in) f:155 m (508 ft 6 12 in), SD= m:6,46 m (21 ft 2 12 in) f:6,04 m (19 ft 10 in))9.7%[82]Ölçüldü1996[83]Malezya168,5 m (552 ft 10 in)158,1 m (518 ft 8 12 in)1.07Çinli, 20–24 (N= m:407 f:453, Median= m:169 m (554 ft 5 12 in) f:158 m (518 ft 4 12 in), SD= m:6,98 m (22 ft 11 in) f:6,72 m (22 ft 12 in))4.1%[82]Ölçüldü1996[83]Malezya169,1 m (554 ft 9 12 in)155,4 m (509 ft 10 in)1.09Hint, 20–24 (N= m:113 f:140, Median= m:168 m (551 ft 2 in) f:156 m (511 ft 9 12 in), SD= m:5,84 m (19 ft 2 in) f:6,18 m (20 ft 3 12 in))1.2%[82]Ölçüldü1996[83]Malezya163,3 m (535 ft 9 in)151,9 m (498 ft 4 12 in)1.08Diğer yerliler, 20–24 (N= m:257 f:380, Median= m:163 m (534 ft 9 12 in) f:152 m (498 ft 8 12 in), SD= m:6,26 m (20 ft 6 12 in) f:5,95 m (19 ft 6 12 in))0.4%[82]Ölçüldü1996[83]Mali – Güney Mali171,3 m (562 ft 0 in)160,4 m (526 ft 3 in)1.07Kırsal yetişkinler (N= m:121 f:320, SD= m:6,6 m (21 ft 8 in) f:5,7 m (18 ft 8 12 in))YokÖlçüldü1992[84]Malta169,9 m (557 ft 5 in)159,9 m (524 ft 7 12 in)1.0618+100.0%Anket2003[85]Malta175,2 m (574 ft 9 12 in)163,8 m (537 ft 5 in)1.0725–3417.5%Anket2003[85]Meksika167 m (547 ft 11 in)154 m (505 ft 3 in)1.0820–4969.4%Ölçüldü2006[15]Meksika169 m (554 ft 5 12 in)155 m (508 ft 6 12 in)1.0820–2414.5%Ölçüldü2006[15]Meksika172 m (564 ft 3 12 in)YokYokOrta ve üst sınıflar, genç yetişkinler style="background: #ececec; color: grey; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-na"

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası