kabuklu şeftali reçeli / Şeftali Reçeli Tarifi, Nasıl yapılır?🍑

Kabuklu Şeftali Reçeli

kabuklu şeftali reçeli

Giriş Yap/Üye Ol

İçi sulu, tatlı mı tatlı şeftaliler meyve reyonlarını süslemeye çoktan başladı. Dalından koparılmış şeftalilerin kabukları soyulur, küp küp doğrandıktan sonra toz şekerde bekletiliyor. Suyunu salan şeftaliler kısık ateşte kaynatıldıktan sonra uzun kış günlerinde de yenmek üzere kavanozlanıyor. Tatlı tarifleri ve kahvaltı sofraları şenleniyor. Reçel hazırlamalı diyor ve sözümüzü burada noktalıyoruz.

Şeftali reçeli tarifimize sizi de bekleriz.

seftali-receli-tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1 kilogram şeftali

1 kilogram toz şeker

½ adet taze sıkılmış limon suyu

Püf noktası:

Reçel yapımında kullandığınız şeftalilerin çok yumuşak olmamasına dikkat edin.

Hazırladığınız reçeli muhafaza edeceğiniz kavanozların önceden temizlenmiş ve kuru olmalarına, kapaklarının sıkıca kapanıyor olmasına dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Pişirme işleminin sonuna doğru çubuk tarçın ve karanfil ekleyip şeftali reçelini kısa bir süre daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Nasıl Yapılır?

Sap kısımlarını alıp kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduğunuz şeftalileri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın.

İnce ince kestiğiniz şeftali dilimlerini küçük küpler halinde doğrayın.

Geniş bir tencereye bir kat doğranmış şeftali, bir kat toz şeker serperek aynı işlemi şeftaliler bitene kadar tekrarlayın.

Şeftalileri; suyunu salması için kapağı kapalı tencerede saat kadar, oda sıcaklığında bekletin.

Suyunu salan meyveleri, ocağa alıp kısık ateşte ve çok fazla karıştırmadan pişmeye bırakın.

Pişirme işlemi sırasında tencere yüzeyine çıkan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.

Koyulaşmaya başlayan reçele taze sıkılmış limon suyunu ekleyip dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Sıcağı sıcağına kavanozlara paylaştırdığınız reçel kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip oda sıcaklığında soğuttuğunuz reçelleri oda sıcaklığında, ısı ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edin. Tatlı tarifleriniz ya da kahvaltı sofranızda servis edin.

Hafta sonu yine bir Şile kaçamağı sonrasında yapılması gereken işler yığılınca sizlerle tarif paylaşma fırsatı bulamadım. Perşembe gecesi kaynattığım şeftali reçelinin tarifini ancak yazabiliyorum. Reçelin kıvamı ve kokusu inanılmaz güzel oldu. O miss kokuyu bozmamak için içine ne karanfil ne de tarçın ekledim.

Yaz bitmeden bir şeftali reçeli daha hazırlayacağım ama bu sefer kayısı reçelim gibi bademle kaynatmayı düşünüyorum.

Eğer marmelat yapmayacaksanız mutlaka sert şeftali seçin, yoksa reçeli kaynatırken şeftaliler erir. 1/1 ölçü yani 1 kilo şeftaliye 1 kilo toz şeker kullanabilirsiniz.

30 yaşında yeniden okullu olmak varmış kaderde :) Bugün Chef School programının ilk günüydü, uzun zaman sonra erken kalkmaya mecbur olmak biraz sarsıcı olsa da mutfak aşkı için hepsine değer :)

6 yıl sonra tarifi yeniden denediğimde kısa bir not düşeyim ve bir fotoğraf ekleyeyim istedim.

Bu sefer tarifi yine sert şeftaliden ama kabuklu olarak hazırladım. İri küpler halinde doğradıktan sonra yine tarifteki gibi 1 kat şeftali 1 kat toz şeker şeklinde tencereye alıp 1 gece dinlendirdim. Tamamen suyunu salan şeftalileri sabah kaynattım. Bu şekilde daha bol taneli ve kıvamlı göründü gözüme

Sevgiler…

Şeftali Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • gr şeftali
  • gr toz şeker
  • yarım limon suyu

Şeftali Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Şeftalilerin kabuklarını soyun ve 2 parçaya bölerek çekirdeğini çıkartın.
  2. Şeftalileri kesme şeker boyutlarında parçalara ayırın.
  3. Tencereye 1 kat dilimlediğiniz şeftali, 1 kat toz şeker koyun, şeftali ve şeker bitene kadar bu işlemi yapın.
  4. Tencerenin kapağını kapatarak saat kadar meyvelerin suyunu salmasını bekleyin.
  5. Suyunu salan meyveleri ocağa alın ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Şeftali reçel yaparken çok köpürüyor, bunu engellemek için 1 çay kaşığı kadar tereyağı ekleyebilirsiniz.
  6. Koyulaşan ve kıvam almaya başlayan reçele yarım limonu sıkın 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
  7. Sıcakken kavanoza dökün ve ağızını sıkıca kapatarak ters çevirin. Soğuduktan sonra kahvaltıda ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Bursalı Hatice teyzenin meşhur şeftali reçeli tarifi

Hem kolay hem dayanıklı hem de lezzeti eşsiz. Bu şeftali reçeli tarifinden sonra bildiğiniz tüm tarifleri unutacaksınız. Şeftali reçeli yapımının tüm püf noktalarını sizler için vereceğiz. Neden mi bu kadar iddialıyız? Çünkü tarifimizi şeftalisiyle meşhur kentimiz Bursa'da ömrünü geçiren 71 yaşındaki Hatice Teyze'den aldık! Hatice Teyze bu tarifi henüz yaşlarında genç bir kızken annesinden öğrenmiş. Bu yaşına kadar da Bursa'nın has şeftalileriyle çocuklarına, torunlarına sofralar kurmuş. Bu güzel tarif ve daha niceleriyle sofranızdan bereket eksik olmasın, işte leziz tarifimiz!

Bursalı Hatice Teyzenin Meşhur Şeftali Reçeli Tarifi İçin Gereken Malzemeler

Oldukça az malzemesi olmasına rağmen bu tarifimiz en az 15 kişiye yetecek reçeli bizlere sunuyor. Tarifi pişirip hazırladıktan sonra elinizde 4 adet orta boy şeftali reçeli olacak. Reçelleri mutlaka cam kavanozda saklamalısınız ve kavanozların kapağı yeni olmalı.

  • 4 kilogram şeftali
  • su bardağı toz şeker ( Az şekerli olsun isteyenler 6 bardak da kullanabilir, şeker biraz isteğe bağlıdır)
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 limon suyu

Şeftalileri çok yumuşamamış olanlardan seçmeyi unutmayın. Yoksa piştiği zaman diri kalmaz ve püre gibi olur.

jpg

Bursalı Hatice Teyzenin Meşhur Şeftali Reçeli Tarifi

  • Şeftalileri iyice yıkayın ve kabukları ince ince soyun.
  • Şeftalileri istediğiniz boyutlarda doğrayın. (Çok ufak olmamasına dikkat edin pişince erimesin)
  • Büyükçe bir tencereye şeftalileri ekleyin üzerine şekeri her yerine gelecek şekilde serpin. Bir gece boyunca şekerle şeftali bekleyecek.
  • Ertesi gün suyunu salıp şekerlenen şeftalileri aynı tencereyle ocağa alın. Altını orta ateşte açıp 20 dakika pişirin. ( Çok fokurdamasın ufak gözler halinde kaynasın yeter)
  • Üzerinde çıkan köpükleri tahta bir kaşıkla ara ara alın aman sakın tencereyi sürekli karıştırmayın.
  • Son olarak tereyağını ekleyin, yağ eriyince limon suyunu ekleyin. Limon suyu reçelin şekerlenip sünmesini engelleyecek. Ardından dakika daha kısık ateşte pişirip altını kapatın.
  • Reçel sıcakken temiz ve kuru cam kavanozlara bölüştürün ve ağızlarını yeni kavanoz kapaklarıyla sıkı sıkı kapatın.
  • Reçelleriniz hazır. Mümkünse bir kaç saat sonra tüketmeye başlayın biraz dinlensin.
  • Cam kavanozları açmazsanız reçel aylarca bozulmaz. Yalnız kapak açıldıktan sonra içerisine yabancı madde düşmemesine( ekmek kırıntısı vb.) dikkat edin ve buzdolabında saklayın.

Servet Nine'nin Tarif Defterinden: Tam Ölçülü Geleneksel Nefis Aşure TarifiServet Nine'nin Tarif Defterinden: Tam Ölçülü Geleneksel Nefis Aşure Tarifi

Şeftali Marmelatı Tarifi

Uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü şeftali, kadifemsi kabuğuyla kimilerini huylandırsa da lezzetiyle pek çoğumuzun gönlünü kazanmış bir meyvedir. Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamleri, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir besindir.

Şeftaliyi birçok şekilde tüketmek mümkündür. Haziran ve eylül aylarına kadar olgunlaşıp taze olarak tüketilebilen şeftali, kış mevsiminde ise genellikle marmelat, reçel ya da komposto olarak karşımıza çıkıyor. Hem kahvaltılarınızda hem de çeşitli pasta tariflerinizde kullanabileceğiniz şeftali marmelatı yemeklerde sos olarak da kullanabilir. Şeftali ile tadı çok benzeyen nektarin ise biraz sert olması sebebiyle daha çok marmelat yerine reçel olarak karşımıza çıkar.

Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan marmelat yapımında şeftali genellikle kabuksuz kullanılsa da kabuklu şeftali marmelatı da yapılabilir. İçerisinde ilave sofra şekeri olmayan reçel tercih edenlerdenseniz şekersiz şeftali marmelatı yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Tam kıvamında pratik şekilde hazırlayabileceğiniz şeftali marmelat yapımı için işte püf noktaları…

Marmelat Hazırlarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

Marmelat hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları derece fırında dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.

Marmelat ve Reçel Arasındaki Fark Nedir?

Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.

Şeftali Marmelatı Kaç Kaloridir?

1 tatlı kaşığı Şeftali Marmelatı, yaklaşık 20 kaloridir. Reçel ve marmelat, yüksek şeker içeriğine sahiptir. Bu nedenle diyabetliler ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için uygun değildir. Tüketmek isteyenler sınırlı miktarda tüketmeli veya 1 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Ev Yapımı Mürdüm Erik Marmelatı

Daha pişerken mis gibi kokusuyla başınızı döndürecek kışlık marmelat yapımındaki konuğumuz mürdüm eriği bu kez. Bu kolay ve pratik Ev Yapımı Mürdüm Erik Marmelatı tarifi ile tam kıvamında kışlık erik marmelatı hazırlayacağınıza inanıyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Tam Kıvamında Kayısı Marmelatı Tarifi

Kayısı, et yemeklerinden tatlılara kadar pek çok yemekle nefis uyum sağlayan bir meyve. Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmenizin en lezzetli yollarından biri de marmelat olarak hazırlamak. Bizim kayısı marmelat tarifimiz ise içerisindeki Lipton Earl Grey Çay ile sürprizli! Tam kıvamında en kolay şekilde hazırlayabileceğiniz, kolay bozulmayan kayısı marmeladı tarifi için işte püf noktaları…

Kızılcık Marmelatı Tarifi

Çukurova ve Karadeniz bölgesinde sık yetişen, içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özelliklere sahip olan kızılcık, nam-ı diğer turna yemişi içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özellikleriyle dikkat çeken bir meyve. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılıyor. Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz Kızılcık Marmelatı, ekşi ve kekremsi tadıyla sizi mest edecek. En kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında ve kolay bozulmayan kızılcık marmeladı yapımı için püf noktaları tarifimizde.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası