havuç yağının faydaları nelerdir / Havuç yağı nasıl kullanılır, ne işe yarar? Havuç yağının cilde faydaları

Havuç Yağının Faydaları Nelerdir

havuç yağının faydaları nelerdir

Havuç Yağı Faydaları ve Zararları

Havuç Yağının Faydaları saymakla bitmez. İlk akla gelen gözlere çok iyi geldiğidir. Ancak havuç yağının daha bir sürü faydası vardır. Havuç yağının içerisinde bulunan beta karoten ve A vitamini bolca olduğundan dolayı, gözlerin dışında diğer önemli etkisi de cilde renk vermesidir.

Doğada bulunan ürünler insan sağlığına olumlu yönde etkiliyor. Bunlardan bir tanesi de havuç yağıdır. Havuç yağının içerisindeki besinler insan sağlığına ve cildine fayda sağlıyor. Havuç yağının faydaları arasında vücutta bulunan toksinlerin dışarıya idrar ile beraber atılmasında önemli rol oynuyor. Hatta kadınların özel günleri olarak bilinen regl döneminde oluşan şiddetli ağrıları hafifletir.

Özellikle ilk günde ki ciddi sancıyı en hafife indiriyor. Kadınların özel günü olarak bilinen regl dönemini düzene girmesine olanak tanır. Belde ve boyun fıtığı olarak bilinen kireçlenmeleri de ortadan kaldırır. Havuç yağının faydaları ve zararları bahsedecek olursak doğada bulunan mucizevi yağın fazla kullanıldığı zaman çeşitli yan etkiler verebilir.

Havuç Yağı Nedir?

Havuç yağı nedir? Sorusunun cevabını havuç yağı olarak bilinen bir yağ diyebiliriz. Doğada bulunan havucun sıvı haline dönüştürülmüş yağdır. Havuç yağı kavuniçi renge sahiptir. Havuç kokusu içerir. Genel olarak bakacak olursak doğada bulunan türlü meyvelerin, sebzelerin insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Fakat havuç yağı olarak hazırlanan havuç yağı günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Bunun nedeni hem görünüşe hem de insan sağlığına fayda sağlamasıdır. En önemli etkisi insan vücudunun çeşitli organlarının yapılanmasını ve güçlenmesini sağlıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bunun gibi birçok nedenlerden dolayı havuç yağı kullanılıyor.

Havuç Yağı Ne İşe Yarar?

Havuç yağının havuç suyundan yağ haline özel olarak dönüştürülmüş olması hatta insana fayda sağlıyor olması bu yağın kullanım nedenidir. Günümüzde son zamanları adından sıkça bahsettiren bir ürün olan havuç yağı cilde iyi geliyor. Kadınların özel günleri olan regl ağrısını en hafife indiriyor. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilere bağışıklık kazandırıyor. Doğum sonrası annenin sütünün fazla olmasını sağlıyor.

Enfeksiyona karşı koruma sağlıyor. Safra kesesi ve karaciğeri koruyarak güçlendiriyor. Özellikle hepatit rahatsızlığı bulunan kişilere iyi geliyor. Günümüzde aniden oluşan hıçkırığı anında kesiyor. Mide yanmasına iyi geliyor. Romatizmanın iyileşmesini sağlıyor. Havuç yağının çok kapsamlı şekilde işe yaradığını söyleyebiliriz. Havuç yağı kan akışının arttırma özelliğine sahiptir.

Havuç Yağı Nasıl Kullanılır?

Havuç yağı, dünyada çok yaygın olarak kullanılan bir üründür. Hatta insanın yapılanmasına fayda sağlayan yardımcı bir üründür. İç organlar ve 5 duyu organımıza fayda sağlayan bir doğal besin özelliği bulunan üründür. Cilt, saç gibi çeşitli bölümlere fayda sağlıyor. Havuç yağının doğal içeriğe sahip olması daha çok fayda sağladığını söyleyebiliriz. Kronik ve aslım rahatsızlığı bulunan kişilere fayda sağlar. Havuç yağını günde bir kez sorunlu bölgeye uygulamanız yeterli olacaktır.

  • Eğer ürünü saçlarınız için kullanacaksanız, haftada 2 kez her banyo öncesi saçınıza uygulayıp, 15 dakika beklemeniz önerilir. Akabinde ılık su ile yıkamanız yeterli olacaktır.
  • Vücut sağlığı için havuç yağı nasıl kullanılır? Sorusu sorulacak olursa, bir bardak suyun içine 6 -7 damla havuç yağı damlatmanız ve içmeniz yeterli olur.
  • Yine salatalarda da tüketebilirsiniz.

Havuç Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Havuç yağı genellikle yaz aylarında cildimizin bronzlaşması için kullanılan bir yağdır.
  • Aynı zamanda içerisinde bulunan Betakaroten sayesinde cildimize renk verir.
  • Havuç yağı karaciğere ve safra kesesine yararlı ve şifa verici bir yağdır.
  • Havuç yağı aynı zamanda cildi yeniler ve yaşlanma etkisini en aza düşürür.
  • Havuç Yağı vücuttaki kanı temizler ve kolesterolü dengeler.
  • Havuç Yağı antioksidan görevi görür ve vücuttaki toksinleri idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar.
  • Güneş yanıklarına iyi gelir ve güneş yanığından dolayı acıyan yerlere sürüldüğünde acıyı hafifletir.
  • Vücudunuzda bulunan çatlakları iyileştirerek, yenilenmesini ve nemlendirilmesini sağlar.

Çatlaklar için Havuç Yağı Tarifi

Malzemeler

  • Limon Suyu
  • Fındık Yağı
  • Badem Yağı
  • Havuç Yağı

Hazırlanışı : Limon suyu, fındık yağı, badem yağı ve havuç yağını bir kasede karıştırın. Ardından karışımı çatlak bulunan bölgeye sürün.

Çatlaklar için havuç yağı tarifi çok derin çatlaklarda bile etkilidir. Özellikle çatlamalar yeni başladığında kullanırsanız çok kısa sürede tamir edici etkiyi alacaksınız.

Havuç Yağı ile Bronzlaşma Tarifi

Malzemeler

  • Havuç Yağı (1 Yemek Kaşığı)
  • Ceviz Yağı (1 Yemek Kaşığı)
  • Fındık Yağı (1 Yemek Kaşığı)
  • Badem Yağı (1 Yemek Kaşığı)
  • Kayısı Yağı (1 Yemek Kaşığı)
  • Kakao yağı (1 Yemek Kaşığı)

Hazırlanışı : Yukarıdaki bütün yağları bir kase içerisinde tahta kaşık ile karıştırın ve kıvama geldiğinde brozlaşmasını istediğiniz yere uygulayın. Çok kısa süre içerisinde inanılmaz bir bronzluk sağlayacaktır. Dilerseniz bu karışımı yaklaşık olarak 1 ay boyunca buzdolabında tutabilirsiniz.

Havuç Yağının Cilde Faydaları

Hem bayanlar hem de erkekler havuç yağını kullanmasında ki nedenlerin başında cilde fayda sağlamasıdır. Çünkü havuç yağının içerisinde bulunan vitamin ve mineraller hücreleri besleyerek, cildin yenilenme özelliğine sahip olmasını sağlıyor.

Havuç yağının cilde faydaları ise;

  • Havuç yağı cildi nemlendiriyor.
  • Güneşten ve çeşitli zarar verici etkenlerden koruyor.
  • Yüz ve boyun bölgesinde bulunan kırışıklıkları ortadan kaldırıyor.
  • Kaz ayakları olarak bilinen göz çevresinde ki kırışıklıkları tamamen ortadan kaldırıyor.
  • Belirli bir yaştan sonra cilt yaşlanmasından korkan kişiler havuç yapımı kullanıyor.
  • Cilde ister olduğu gibi sürebilir ya da bal ve süt ile karıştırarak maske yapabilirsiniz.

Havuç Yağının Saça Faydaları

Günlük yaşantımız hayli hareket ve koşturmalı olarak geçiyor. Çalışma alanımız içerisinde ve dış çevrede saçlarımız etkileniyor. Hatta gerekli miktarda hava almıyor. Hiç düşündünüz mü? Saçlarınıza en son ne zaman bakım yaptınız? Saç bakımına erkeklerden çok kadınların yoğun yaptığı söylenebilir. Bunu çeşitli türlerde yapılıyor. Fakat havuç yağının saça faydaları sayesinde bu diğer bakımlardan farklıdır.

Havuç yağının saça faydaları ise;

  • Havuç yağı içerisinde bulunan besinler saçı besliyor.
  • Saç tellerinin inceliğini ortadan kaldırarak kalınlaştırmayı sağlıyor.
  • Saçlar hem daha gür hem de daha parlak çıkıyor.
  • Havuç yağının içerisinde bulunan havuç özü yağı saçları ışıl ışıl yapıyor.
  • Hatta saç dökülmesi problemi her 10 kişiden 5 kişide bulunuyor. Bu genelde uzun saçlı olan kadınlarımızda mevcuttur. Bunun için havuç yağı kullanılması sizlere fayda sağlar.

Havuç Yağının Zararları

Havuç yağı havuç özlü yağ olarak biliniyor. Fakat içerisinde besleyici vitaminler bulunuyor. Uzmanlar genel olarak havuç yağının çok kapsamlı olarak kullanıldığını dile getiriyor. Fakat havuç yağının sağladığı faydalar dışında mutlaka kullanılmaması gereken kişilerin hamileler olduğunu belirtiyorlar. Hamilelerin hormonları hızlı çalışır. Bebeğin gelişimi önemlidir. Kullanılan herhangi bir bitkisel yağ ve yardımcı ürün bebekte olumsuz etki yaratabilir. Bu yüzden havuç yağı kullanımı hamileler için uygun değildir. Diğer kullanılması önerilmeyen kişiler ise epilepsi hastalarıdır. Epilepsi hastalarının havuç yağı kullanılması kesinlikle önerilmiyor.

Şunu unutmayın doğada bulunan her şeyin fazlası zarardır. Sizlere ne kadar fazla yarar sağlayan bir ürünse faydasından ziyade zarar verdiğini de söyleyebiliriz. Örnek verecek olursak saçın uzunluk seviyesine göre saça sürülen havuç yağı gerektiğinden fazla iki veya üç katı miktarda uygulanıyorsa fayda sağladığı düşünülür. Fakat bu düşünüldüğü gibi değildir. Saçın dökülmesini ve canlılığını kaybetmesine olanak tanıyor. Çünkü havuç yağı başta havuç özü ve doğal vitamin özelliğine sahip olduğundan dolayı fazla kullanıldığı zaman saçın kök kısmına giren havayı kapanmasını sağlar. Bu yüzden gerektiği kadar sürülmesinde fayda vardır. Havuç yağının zararları tüm bu saydıklarımız dışında yok denebilir.

havuç yağının faydaları

Havuç Yağının Fiyatı

Havuç yağı havuç özü olarak bilinen bir yağdır. Gerek içerisinde ki besleyici vitaminler havuç özü ile birleştiği zaman ortaya çok naif bir kıvam çıkıyor. Havuç yağının özelliklerini saymakla bitmez. Saç, cilt, anne sütünü arttıran, bağışıklık kazandıran, kan akışını hızlandıran vb. gibi birçok özelliği bulunan havuç yağının fiyat aralığı günümüzde değişkendir. örneğin 20 ml fiyatı 4,80 TL olarak satılmaktadır. Havuç yağının şişesinin boyu fiyatını etkiler. Havuç yağının ölçek türleri bulunuyor. Küçük orta ve büyük boy olarak satılıyor. Kendi ihtiyacınıza ve bütçenize göre şişe boyutunu seçebilirsiniz. Hem boyu hem de nereden aldığınız önemlidir. Çünkü piyasada bulunan firmalarda fiyat aralığı gösterebiliyor. Bu nedenden dolayı havuç yağını almadan önce size ne kadar gerekli bunun bilinmesi gerekiyor.

Havuç Yağı Neden Tercih Edilir?

Günlük yaşantımızda stres, uykusuzluk gibi çeşitli etkenler insanda hızlı değişime neden olabiliyor. Saçların erken beyazlaması, saç dökülmesi, gözaltın da oluşan morluklar, bağışıklık sisteminin düşmesi, anne sütünün az gelmesi, aşırı kilo alınması, karaciğer ve akciğerde oluşan rahatsızlık, kanser gibi birçok nedenin sayılabilecek durumlarda karşılaşabiliriz. Bunun gibi nedenlerin oluşmasının önceden engellemek gerekiyor. Bunu strese bağlı olarak değerlendirecek olursak havuç yağını tercih etmek nedeni diyebiliriz. Havuç yağı önleyici besinler içeriyor. Hatta yardımcı bir ürün özelliğine sahiptir. Bu yüzden tercih edilme nedenidir.

  • Havuç Yağı Türkiye’de Yasal Olarak Satılıyor

Yorucu bir hayat insanı fiziksel ve ruhsal olarak değişmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak değerlendirecek olursak yorucu ve düzensiz bir yaşam tarzı bünyenin yorgun düşmesinde başrol oynar. Bunun için takviyelerin yapılması şarttır. Havuç yağı yani havuç yağı olarak isimlendirilen yardımcı ürünün kullanılması gerekiyor.

Kafalarda ilk havuç yağı Türkiye’de yasal olarak kullanılıyor mu sorusunu da birlikte getiriyor. Havuç yağı doğal üründen üretildiği için kesinlikle %100 orijinaldir. Başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde satılıyor. Bakan onaylı sertifikaya sahiptir. Regl dönemini ağır geçiren bayanlar Bu ürünü sık kullanmaya başladı. Çünkü ağrıyı en aza indirdiği biliniyor. Türkiye’de son zamanları havuç yağına olan ilgi arttı. Bunun nedeni kapsamlı nedenlerin olmasıdır. Ruhsal yapı, fiziki görünüş ve organlarda ki rahatsızlıkların tedavi edilmesinde öneriler bir üründür. Hatta bazı doktorlar çeşitli hastalarına havuç yağını öneriyor. Havuç yağı Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir ürün haline geldi.

Havuç Yağının Cilde ve Saça Mucizevi 11 Faydası

Havuç Yağının Faydaları

Salataların ve yemeklerin olmazsa olmazlarından biri olan havuç, sağlığın pek çok alanında fayda sağlamaktadır. Havuç özünden elde edilen havuç yağı, besleyici ve faydalı yağların başında gelmektedir.

İçeriğinde birbirinden önemli vitamin ve mineralleri bir arada bulunduran havuç yağı, cilt ve saç sağlığı üzerinde oldukça önemli etkilere sahiptir. Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan havuç yağı, pek çok kozmetik ürününün içeriğinde yer almaktadır. Peki havuç yağının faydaları nelerdir?

İşte havuç yağının faydaları;

1. Vücuda Faydalı Vitaminleri İçerisinde Barındırır

Havuç Yağının Faydaları

Oldukça güçlü bir antioksidan kaynağı olan havuç yağı, içeriğinde A, B, B1, B6, C, D ve E vitaminlerini de yüksek miktarda barındırmaktadır. Havuç özünden elde edilen havuç yağı, bu önemli vitaminlerin yanı sıra beta karoten ve potasyum gibi önemli mineralleri de içermektedir. 

2. Yaşlanma Karşıtıdır

Havuç Yağının Faydaları

Havuç ve havuç yağı, vücut sağlığı açısından oldukça önemli yağlardan birisidir. Ultraviole ışınlarına karşı koruma sağlayan havuç yağı aynı zamanda cildin erken yaşlanmasını önler. Birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alan havuç yağı, kırışıklıları önlediğinden dolayı yaşlanma karşıtı olarak nitelendirilir.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Havuç Yağının Faydaları

Havuç yağı gerek kullanım alanı gerekse faydaları bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kuvvet ve direnç kazanmasını sağlayan havuç yağı, aynı zamanda emziren anneler için de oldukça faydalı bir yağdır.

4. Sindirim Sistemine İyi Gelir

Havuç Yağının Faydaları

Havuç yağının faydalarından bir diğeri ise sindirim sistemine olan katkılarıdır. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olan havuç yağı, aynı zamanda müshil görevi görerek ishali ortadan kaldırır. Havuç yağı, bağırsak iltihaplarının tedavisinde de kullanılmaktadır. 

5. Göz Sağlığı için Faydalıdır

Havuç Yağının Faydaları

Havucun göz sağlığına katkıları hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Göz sağlığı karşısında oldukça faydalı olan havuç yağı, görme gücünü arttırır. Ses kısıklığının doğal tedavi yöntemlerinden biri olan havuç yağı, ses tellerine olumlu katkılarda bulunur. Diş bakımında etkili bir rol oynayan havuç yağı, diş etlerini kuvvetlendirir.

6. Cildi Onarır ve Yeniler

Havuç Yağının Faydaları

Cildi onaran ve yenilen havuç yağı, E vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. 600’den fazla karotenoid (güçlü antioksidan) içeren havuç yağı aynı zamanda A vitaminine dönüşen beta-karoten içermektedir. Bu güçlü içeriği sayesinde cildi onaran ve yenileyen havuç yağı, yumuşak, pürüzsüz ve genç görünümlü bir cilde kavuşmanızı sağlar.

7. Cildi UV Işınlarına Karşı Korur

Havuç Yağının Faydaları

Cildi ultraviole ışınlarına karşı koruyan havuç yağı, erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin oluşumunu da önlemektedir. Aynı zamanda cildin elastikiyetini koruduğu da belirtilmektedir. Nemlendirici özelliğine sahip olan havuç yağı, kuru ve çatlamış bölgelerin onarılmasını sağlar.

8. Tahrişi Önler

Havuç Yağının Faydaları

Ayrıca tahrişi önlediği de bilinmektedir. Havuç yağı kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur tüketim miktarıdır. Cilde renk verebilen havuç ve havuç yağı, cildin sarımtırak bir renk almasına neden olabilir.

9. Bronzlaştırıcı Etkisi Vardır

Havuç Yağının Faydaları

Havuç yağının sıkça kullanıldığı alanlardan bir diğeri ise bronzlaştırıcı kozmetik ürünlerdir. Bronzlaştırıcı etkiye sahip olan havuç yağı, daha kolay bronzlaşmanızı ve yanmanızı sağlar. bronzlatırıcı amaçlı kullandığınız havuç yağına alakalı diğer bitkisel yağlardan da ekleyerek güneş yanıklarının oluşmasını önleyebilirsiniz.

10. Saç ve Saç Derisini Besler

Havuç Yağının Faydaları

Saç sağlığına önemli katkılarda bulunan havuç yağı, içeriğindeki A ve E vitaminleri sayesinde saç ve saç derisini besleyerek yumuşamasını sağlar. Saçlara doğal bir parlaklık kazandıran havuç yağı, saçları güçlendirir ve daha hızlı uzamasını sağlar.

11. Saçları Nemlendirir

Havuç Yağının Faydaları

Havuç yağı saç ve saç derisinin nemlenmesini sağlar. Bu sayede saçlarınız nefes alır, saç derisinde hastalık varsa kısa süre içerisinde yok olur. Saçların nemlenmesi doğrultusunda saç telleri kalınlaşır, seyrelme problemleri ortadan kalkar. Aynı zamanda saç uçları onarılır.


Havuç yağı ne işe yarar?

Havuç yağı cildi ve saçı besleyen en etkili yağlardan birisidir. Saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Saçlarınızda oluşan kepek, dökülme problemleri ortadan kalkar. Cildin yaşlanmasını engeller, sivilce, akne, siyah nokta, leke gibi sorunlara iyi gelir.

Havuç yağı saça nasıl uygulanır?

Esansiyel bir yağ olan havuç yağını saçlarınız için kullanmadan önce zeytinyağı, badem yağı veya jojoba yağı ile yarı yarıya bir ölçü kullanarak inceltmeniz önerilmektedir. İnceltildiği zaman etkisini daha iyi gösterir. Daha sonrasında hazırlanan yağ ele dökülür ve saça masaj yapılarak sürülür. 15 dakika bekledikten sonra saç durulanır.

Havuç yağını fazla kullanırsak ne olur?

Aşırı miktarda havuç yağı kullanımına bağlı olarak ciltte sivilce oluşumu söz konusu olabilir. Havuç yağının gün aşırı sürülmesi önerilirken devamlı olarak cilde nem vermek amacıyla kullanılmaktan kaçınılması gerektiği ifade edilmektedir.

Havuç yağı cilde nasıl uygulanır?

Havuç yağını haftada bir kere maske şeklinde kullanabilirsiniz. Yaklaşık olarak 5 dakika beklettikten sonra cildinizi durulayabilirsiniz. Ancak durulama sırasında oldukça özenli davranmanız önerilmektedir. Aksi halde yeterince temizlenmeyen ciltte siyah nokta ve sivilce oluşumuna rastlanılabilir.

Havuç yağı cilde iyi gelir mi?

Birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alan havuç yağı, cilt sağlığına önemli katkılarda bulunur. Cildin pürüzsüz bir görünüm almasına yardımcı olan havuç yağı aynı zamanda cildi yeniler, besler, nemlendirir ve kırışıklıkları ortadan kaldırır.

İçeriğinde havuç yağı bulunan kozmetik ürünlerini kullanabileceğiniz gibi güzellik maskeleri, nemlendirici ve losyonlarınıza birkaç damla havuç yağı ekleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.

Havuç yağı nereden alınır?

Saç bakım ürünlerinden cilt bakım ürünlerine kadar pek çok kozmetik ürününün içeriğinde havuç yağına rastlanılmaktadır. Havuç yağının etkilerinden bu ürünleri kullanarak faydalanabileceğiniz gibi aktarlardan temin edebileceğiniz %100 doğal havuç yağını da kullanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası