hacca gitmek için hangi pasaport alınır / PASAPORT TÜRLERİ - HANGİ ÇEŞİT PASAPORT KİMLERE VERİLİR? | Biz Evde Yokuz

Hacca Gitmek Için Hangi Pasaport Alınır

hacca gitmek için hangi pasaport alınır

Türk Vatandaşlarının yurtdışı seyehatleri için düzenlenmiş 4 çeşit pasaport vardır.Bordo,Yeşil,Gri,Siyah

Kullanım özgürlüğü en geniş olan pasaport siyah pasaporttur.sonra yeşil , gri , bordo...

*Siyah Pasaport
Devletin en yetkin makamlarında görev alanlara verilen pasaporttur.Görevde oldukları sürece bu pasaportu alabilirler.Siyah pasaporta sahip olanların ailesi yeşil pasaport alabilir.

*Yeşil Pasaport
Devlet kadrosunda çalışan ve derecesi 1.- 2.- 3. olan memurlara verilen pasaporttur.Görev süreleri bitmiş emekli olmuş olsalar bile yeşil pasaporttan yararlanabilirler.Yeşil pasaporta sahip olanların eşlerine de yeşil pasaport verilir.

*Gri Pasaport
Devlet bünyesinde çalışıp siyah ve yeşil pasaporta sahip olmayan yurtdışında görevlendirilen personele verilen pasaporttur.ailesi yeşil pasaport alabilir.

*Bordo Pasaport
Devlet adına çalışmıyorsanız normal vatandaşların kullanımına sunulmuş bordo pasaport almalısınız.

Pasaport çeşitlerini açıkladıktan sonra , nasıl pasaport alabilirsiniz adım adım açıklıyoruz..

Pasaport Alma Adımları
1. Randevu Alma
2. Bankaya Pasaport Harcı Yatırma
3. Biometrik Fotograf Çektirme
4. Randevu Tarihinde Emniyette Olma
1. Randevu Alma

Türkiye'nin her yerinden +90 312 462 91 46 ve 47 nolu telefonu arayıp TC Kimlik numaranızı vererek pasaport için randevu alabilirsiniz. İnternetten randevu almak isterseniz: www.epasaport.gov.tr

2017 Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
Harç Bedeli - Defter Bedeli - Toplam
6 AY 120,1 TL 94 TL 214,1 TL
1 YIL 175,5 TL 94 TL 269,5 TL
2 YIL 286,4 TL 94 TL 380,4 TL
3 YIL 406,7 TL 94 TL 500,7 TL
4 - 10 YIL 573,1 TL 94 TL 667,1 TL

Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.

01.06.2010 tarihinden itibaren umuma mahsus, hususi ya da hizmet e-Pasaportu almak isteyen başvuru sahipleri; Pasaport defter bedellerini "pasaport defter bedeli" adı altında, Harç bedelleri ise "e-Pasaport harç bedeli" adı altında, Maliye Bakanlığı'na bağlı il/ilçenin defterdarlık/malmüdürlüklerine, veznelerine veya Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalara yatırabilir.

Akbank Aktifbank Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatif Bank Anadolubank Arap Türk Bankası
Citibank Denizbank BurganBank
FibaBanka Finansbank Garanti Bankası
HSBC Bank ING Bank Kuveyt Türk Katılım Bankası
Odeabank Şekerbank T.C. Ziraat Bankası
ICBC Turkey Bank A.Ş. TurkishBank Turkland Bank
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Türkiye Finans Katılım Bankası Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası Türkiye Vakıflar Bankası Yapı ve Kredi Bankası
Ziraat Katılım Bankası

Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız önem arz etmektedir. Yatırılacak harç ve defter bedelleri dekontlarına "tahsil edilmiştir" kaşesinin basılması,

1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.

3. Biometrik Fotograf Çektirme
İşlemler için yeni tarihli, 45 x 35 mm ebadında, yüzden çekilmiş bir vesikalık resmin ibrazı istenilmektedir.

Biometrik Fotografın Özellikleri:
Resim üzerinde yüz tam ortalanmış ve çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olmalı.
Yüz kısmının yüksekliği resmin yüzde 70 ila 80ini kapsamalıdır.
Yüzün her kısmı keskin,net ve kontrastı iyi olmalı.
Yüze eşit ölçüde ışık yansıtılmalı, refleksiyon veya gölgeler olmamalı. Ayrıca gözler kırmızı çıkmamalı.
Arka fon tek renk, açık, desensiz (tercihen nötür gri tonda yada beyaz) olmalı.
Resim yüksek kaliteli kağıt üzerine basılmalı ve asgari 600 dpi de çekilmeli
Başın öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük (yarı profil) olması kabul edilmez. Kişi nötür bir yüz ifadesi ile ağzı kapalı olarak resmi çekilmelidir.
Gözler açık, iyi görünür şekilde olmalı. Gözlerin önü saç veya gözlük çerçevesi ile kapatılmamalı ve doğrudan kameraya bakarken resmi çekilmelidir.
Gözlük camı üzerinde yansımalar olmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü olmamalı. Gözlük camının kenarı veya çerçeve göz önüne gelmemeli.
Baş örtülü vesikalık resimler genellikle kabul edilmemektedir. Dini sebeplerden dolayı münferit olarak istisnalara izin verilmektedir. Bu durumda yüz, çene ucundan alına kadar görünür olmalı. Yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalı.

4. Randevu Tarihinde Emniyette Olma

Size belirtilen tarih ve saatte randevu aldığınız emniyet müdürlüğünde aşağıdaki belgelerle hazır olunuz:
2 adet fotoğraf
Harç makbuzları
Nüfus cüzdanı aslı
Varsa eski pasaportunuz

Önemli Not: Pasaport alacak şahısların tamamı işlem anında hazır bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde işlem yapılmaz. Pasaprot alacak kişinin bebek, yaşlı yada hasta olması mazeret olarak kabul edilmez.
Verilen formu doldurup görevliye teslim ettiğinizde pasaportunuz posta yolu ile 3 - 10 gün arasında adresinize teslim edilecektir.

18 yaşından küçüklerden pasaport için
Nüfus cüzdanı aslı
2 adet kimlik fotokopisi
4 adet fotoğraf
Harç makbuzu
Anne ve babadan muvaffatname (Emniyette yapılıyor)

Önemli Not: Çocuklar için pasaport süresi en fazla 5 yıldır. Boşanmalarda, evlat edinmelerde, gayri safi doğan çocuklarda ve yurtdışı doğumlular için nufus kayıt örneği şarttır .
Pasaportunuzu teslim aldıktan sonra
ilgili şirkete kayıt için gitmek istediğinizde vize için getirmeniz gereken evraklar:
Pasaport en az 1 yıl süreli bordo renkli çipli pasaport olmalı
3 adet fotoğraf
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Evliler ve çocuklar için nüfus müdürlüğünden alınacak olan nüfus kayıt örneği
Bekar ise babası dışında, evli ise kocası dışında bir mahremiyle gitmek isteyen bayanların; bekarsa babasından, evli ise kocasından muvaffakatname alması gerekir.
Kendisine mahrem olan şahsın taahhütname vermesi gereklidir. Ödeme ise pasaport tesliminde euro olarak kabul edilir.

PASAPORT TÜRLERİ – HANGİ ÇEŞİT PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Türkiye’de 4 çeşit pasaport türü mevcut.

1. Bordo pasaport (Umumi Pasaport)
2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
3. Gri pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
4. Siyah pasaport (Diplomatik Pasaport)

2011 yılı itibariyle çipli pasaport sistemine geçildiğinden pasaport renklerinde de bazı değişiklikler oldu. Tüm pasaport türleri ve bu pasaportların kimlere hangi durumlarda verildiğini aşağıda anlattık. Bunları daha derli toplu olsun diye daha genel anlattık. Ama hemen yanlarında verdiğimiz linklerden detaylı bilgi de alabilirsiniz.

Not: Bir de Geçici Pasaport veya Seyahat Belgesi ile seyahat etmek mümkün. Ama bunlar istisnai durumlarda veriliyor. Mesela, geçici pasaport, yurt dışındayken pasaportunu kaybedenlere, ya da pasaportunun son kullanma tarihi dolanlara, ya da sınır dışı edilenlere Türkiye’ye geri dönmeleri için verilen tek kullanımlık olmak üzere veriliyor.

1. Bordo Pasaport  Kimlere Verilir? (Umumi Pasaport)

Kimlere Verilir?
Devlete hizmet eden farklı seviyelerdeki kişilerine makamlarına göre yeşil, gri ya da siyah pasaport veriliyor. Yazının devamını okuyarak buna pasaportlara aday olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bordo pasaport, bunların dışında kalan, tabiri caizse, standart vatandaşa verilen pasaporttur. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaport alma hakkınız yoksa bordo pasaporta başvurmalısınız. Yazının devamını okuyup diğer renk pasaportlara aday mısınız öğrenebilirsiniz.
Bordo Pasaport İle Vizesiz Seyehat
Pasaport çeşitleri arasında dolaşım gücü en sınırlı olandır. Yine de dünyaki ülkelerin yarısından fazlasına vize almadan ya da kapıda vize ya da online vize alarak girmesi mümkündür.

Bordo pasaportluların başvuru & değerlendirme süreci yaşamadan kolaylıkla gidebileceği ülkeleri öğrenek için VİZESİZ ÜLKELER yazımızı okuyabilirsiniz. Ancak bu 102 ülkenin sadece bir kısmı tatil için idealdir. Onların da hangi ülkeleri olduğunu VİZESİZ GİDİLEN EN GÜZEL ÜLKELER VE NEDENLERİ yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bordo Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Eğer bordo pasaport çıkartacaksanız size yapmanız gereken işlemleri ve hazırlamanız gereken belgeleri adım adım anlatan ve faydalı tüyolar veren bir rehber hazırladık. PASAPORT NASIL ALINIR? – İŞLEMLER, GEREKLİ EVRAKLAR VE ÜCRETLER yazımız işlerinizi çok kolaylatacaktır.

Not: Biometrik pasaporta geçmeden önce umuma mahsus pasaportun rengi lacivertti, artık bordo oldu.

 

2. Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport, kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara veriliyor.

Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar.

Eğer siz bu tanıma uyabileceğinizi düşünüyorsanız  YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR? yazımızdan tam olarak hangi kamu personeline ve diplomatlara verildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport sahibi kişinin bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Aynı yazıdan bunlar hangi aile bireyleri öğrenebilirsiniz.

Yeşil Pasaport İle Vizesiz Seyehat
Yeşil pasaportlular leyleği havada gördü! Yeşil pasaport sahipleri, neredeyse tüm Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, 130 ülkeye vizesiz ya da sınır kapısında ya da online vize alarak girebiliyorlar.
YEŞİL PASAPORTA VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER VE YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARInı öğrenmek için tıklayın.

3. Gri Pasaport Kimlere Verilir? (Hizmet Pasaportu)

Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Örneğin; normalde bodro pasaport sahibi birisi belediye ya da özel idare tarafından görev için yurt dışına giderse ona gri pasaport verilir.

Gri pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece  bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bilgi almak için tıklayın.

4. Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)

Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur. Burada sadece bir kaç örnekle kimlere verildiğini anlattık ama tam olarak hangi makamdaki kişilere verildiğini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Biometrik pasaporta geçmeden önce diplomatik pasaportun rengi kırmızıydı, artık siyah oldu.

Siyah pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bilgi almak için tıklayın.


 

EĞER YEŞİL, GRİ YA DA SİYAH PASAPORT ÇIKARTACAKSANIZ…

Pasaport çıkarma işlemi her pasaport türü için genel olarak bordo pasaportun adımları ile aynı. Ama bazı türlerin birbirinden ayrıştığı noktalar da var:

– Farklı Evraklar: Farklı pasaport türleri için farklı belgeler isteniyor. Her tür pasaport çıkartmak için gereken tüm belgeleri aşağıda ayrı ayrı anlattık.
– Başvuru Yazısı: Yeşil ve Gri Pasaport çıkarmak için, başvuran kişinin bağlı olduğu makamın yetkili kişisinden onaylı ve İçişleri Bakanlığı’na ithafen yazılmış başvuru yazısı alması gerekiyor. Bu Bordo Pasaport çıkartacaklar için gerekmiyor. Siyah Pasaport başvurusu zaten yapılamıyor. Onu sadece Dışişleri Bakanlığı kişiye sağlayabiliyor.
– Farklı Ranvedu Yerleri: Bordo pasaport başvurusu için epasaport.gov.tr adresinden ilçe Emniyet müdürlüklerinin herhangi birinden randevu alabiliyorken Yeşil ve Gri Pasaport çıkartmak için ise sadece İl Nüfus Müdürlüklerinden randevu alabiliyorsunuz. Önemli: Pandemi döneminde pasaport randevusu da HES Kodu ile alınıyor.
– Pasaport Harç Bedeli: Defter bedeli tüm pasaport türleri için geçerli olsa da pasaport harç bedeli, Diplomatik (Siyah) Pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport ve Hizmet (Gri – Görev) Pasaport sahipleri için geçerli değil.
– Farklı Teslim Tarihleri: Son olarak Bordo ve Yeşil pasaportlar için pasaportunuz başvurunuzdan ortalama 5-7 işgünü içinde kargoya veya kuryeye veriliyor. Kargo / kurye de ortalama 3 iş günü içinde adresinize teslim ediyor. Eğer Gri Pasaport için başvurduysanız, göreve gidilecek ülke Türkiye’ye vize uygulayan bir ülkeyse gidiş tarihinizden 25 gün önce, ülkeye giriş vizesiz ise gidiş tarihinizden 15 gün önce adresinize teslim ediliyor. Bu tarihlerden önce başvuru kabul edilmiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası