kaldirik otunun faydaları nelerdir / Kaldirik Otunun Diğer Adı Nedir? Faydaları, Zararları ve Suyu

Kaldirik Otunun Faydaları Nelerdir

kaldirik otunun faydaları nelerdir

Kaldirik Otunun Faydaları Nelerdir? Kaldirik (Hodan, Ispıt) Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?


Kaldırık otu, genel olarak hodan veya ıspıt otu olarak bilinir. Farklı yörelerde; neşe, sığır dili, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago otu olarak adlandırılıyor. Nisan-Ekim ayları arasında pazarlarda taze olarak satılıyor. Aktarlarda kurutulmuşu ve yağı satılıyor. Eczanelerde de hodan kapsülü olarak satılıyor

Kaldırık (Hodan) Otu Nedir?

Kaldırık otu, hodangiller familyasından bir bitkidir. Boyu 60 santimetreye kadar çıkan morumsu gövdeli, yeşil yapraklıdır. Bulunduğu bölgeye göre mavi, beyaz ya da pembe çiçekler açıyor. Türkiye’de en fazla Trabzon ve Düzce bölgelerinde yabani olarak yetişiyor. Genel olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde görülen bir bitkidir.

Kaldırık Otunun Faydaları Nelerdir?

Kaldırık otu, içerdiği kalsiyum, potasyum sayesinde birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
1-Kemik sağlığını ve gelişimini olumlu etkiliyor.
2-Kalp ve damar sağlığını koruyor.
3-Tansiyonun normal seviyede kalmasına yardımcı oluyor.
4-İdrar sökücü özelliği sayesinde ödem oluşumunu önlemede etkilidir.
5-Balgam söktürücü özelliği bulunuyor. Balgam nedeniyle oluşan öksürüklerin kesilmesini sağlıyor.
6-Boğaz ağrılarına karşı etkilidir.
7-İltihapların hızlı iyileşmesinde yardımcı rol oynuyor.
8-Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Böylece sinir ve strese bağlı olarak uykusuzluk, depresyon gibi sorunları çözülmesini sağlıyor.
9-Böbrek üstü bezlerini uyararak, cesaret hissi uyandırıyor.
Tohumundan elde yağ, sivilce lekeleri, çatlak, selülit gibi cilt sorunlarında faydalıdır.

Kaldırık Otu Nerelerde Kullanılır?

Kaldırık otunun yetiştiği bölgelerde yöre halkı bu bitkiyi genellikle yemek yapmakta kullanıyor. Kavurma, omlet, börek, salata olarak tüketiyorlar. Bitki yabani olarak yetiştiği için, bitkiyi tanıyanlar ve müsait olanlar araziye çıkıp topluyorlar. Toplamaya müsait olmayanlar da pazardan satın alıyorlar.

Kaldırık otu, yemek olarak taze tüketildiği gibi, aktarlarda kurutulmuşu ve tohumundan çıkarılan yağı satılıyor. İsteyen aktarlardan kurutulmuşunu ve yağını satın alabilir. Kurutulmuşunu salatalara, omlete veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Kurutulmuş kaldırık otunu çay olarak da tüketebilirsiniz. Bir bardak kaynar suya bir yemek kaşığı hodan otunu ekleyip, en fazla 5 dakika bekleyin. Sonra süzüp, afiyetle içebilirsiniz.

Kaldırık otu yağını krem gibi kullanıyorsunuz. Sivilce, selülit, çatlak gibi cilt problemleriniz bulunuyorsa, bu bölgelere sürüyorsunuz.

Kaldırık otu, eczanelerde hodan kapsülü olarak da satılıyor. Uyku bozukluğu, stres, iltihap, boğaz ağrısı, çocuklar için kemik gelişimi gibi durumlarda bu kapsülden kullanabilirsiniz.

Kaldırık Otu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kaldırık otu, yabani olarak yetiştiği için, çok iyi temizlemeden ve kumlarından arındırmadan tüketmeyin. İyi tüketim şekli otları bir tencerede kaynatmaktır. Otlar, tencerede iyice kaynadıktan sonra kevgirle tencereden alın. Çünkü kumlar dibe çökecektir.

Kaynayan otların suyu süzüldükten sonra istediğiniz yemekte kullanabilirsiniz. Bütün bitkilerde olduğu gibi kaldırık otunu kullanırken de fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Özellikle hamile kadınlar bu dönemde kaldırık otunu tüketmemeleri gerekiyor.

Kaldırık otunu, herhangi bir hastalığınız için tedavi amaçlı kullanacaksanız öncelikle doktorunuza danışmanız gerekiyor. Doktorunuzun tavsiyesi ve yönlendirmesine göre bu bitkiyi kullanmalısınız.

Kaldirik otu; ıspıt ve hodan olarak da bilinen sağlık açısından birçok faydası bulunan yabani otlar arasında yer almaktadır. Alternatif tıp alanında da sıklıkla tercih edilmektedir.

Kaldirik Otunun Diğer Adı Nedir?

Hodangiller familyasına ait olan kaldirik otunun diğer adı ıspıt ve hodandır. Bununla birlikte bazı bölgelerde sığır dili, çoban çedenesi, ballık, goriz gibi isimlerle de anılmaktadır. Nisan ve ekim aylarında pazarlarda sıklıkla satılan bu bitkinin boyu yaklaşık olarak 60 cm'dir. Bitkinin kurutulmuş halini ve yağını aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Ülkemizde sıklıkla Düzce ve Trabzon illerinde yetişmektedir. Beyaz, mavi ve pembe çiçekleri bulunmaktadır.

Kaldirik Otu Faydaları Nelerdir?

İdrar söktürücü özelliği bulunan kaldirik otu, vücuttan ödem atmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ödem oluşumunun engellenmesine de destek olmaktadır. Balgam söktürücü özelliği ile kendinden söz ettiren bu bitki aynı zamanda öksürüğe iyi gelmektedir. Eğer öksürük balgam nedeniyle gerçekleşiyorsa bunu önlemektedir. Boğaz ağrılarının giderilmesi için de faydalıdır.

Böbrek üstü bezlerin uyarılmasını sağlayan kaldirik otu, cesaret verici etkiye sahiptir. Olumsuz düşünceleri, sinirleri, gerginliği ve depresyonu azaltmaktadır. Sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Uykusuzluk ya da depresyon gibi sorunları önlemek için etkilidir. Bu bitkinin cilt için de faydası bulunmaktadır. Bu bitkinin tohumundan elde edilen yağ ile sivilce lekelerinin giderilmesi, çatların iyileştirilmesi ve cilt problemlerinin giderilmesi gibi faydalar meydana getirmektedir.

Romatizmaya iyi gelen kaldirik otu, vücuttaki iltihaplanmaların giderilmesi için etkilidir. İltihapların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Kalsiyum bakımından çok zengindir. Kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca içerisinde yer alan potasyum sayesinde kalp-damar sağlığı için de faydalıdır. Bu potasyum tansiyonu da dengelemektedir.

Kaldirik Otunun Zararları Nelerdir?

Faydalı etkileri ile bilinen hodan otu, eğer ki aşırı bir şekilde tüketilirse birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Bununla birlikte kronik hastalığı olan ve ilaç kullanmak zorunda olan kişiler herhangi bir ters etkileşim olmaması için doktora danışarak kullanmalıdır. Pek çok hastalık için doğal ilaç etkisi yarattığı için içeriğine dikkat edilmelidir. Bundan dolayı kronik hastalar, haile kadınlar doktora danışarak kullanmalıdır.

Kaldirik Otu Suyu Nasıl Yapılır?

Kavurması yapılan, salatası hazırlanan kaldirik otu turşusu ve suyu da yapılan bit bitkidir. Kaldirik otu suyu için kurutulmuş olan yaprakları kullanabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar bu bitkiden koyup demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. İçmeden önce süzmeyi unutmayınız.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • kaldirik otu
  • kaldirik otunun diğer adı
  • kaldirik otu faydaları
  • hodan otu
  • kaldirik otu zararları
  • kaldirik otu suyu
  • kaldirik otu turşusu

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur?

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur?

seafoodplus.info

Sağlık açısından birçok faydası bulunan yabani otlar, alternatif tıp alanında kullanılmaktadır.

Yabani otlar içerisinde yer alan kaldirik otu (ıspıt), oldukça faydalı bir bitkidir. Bu nedenle günümüzde sıklıkla tüketilmektedir.

Peki Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur? İşte detaylar

KALDİRİK OTU (ISPIT, HODAN) NEDİR?

Hodangiller familyasından olan ıspıt (kaldirik otu), nisan ve ekim ayları arasında pazarlarda satılmaktadır. Boyu yaklaşık 60 santimetreye ulaşan bu otun yağını ve kurutulmuş halini aktarlarda bulabilmek mümkündür.

Ülkemizde de özellikle Trabzon ve Düzce bölgelerinde yetiştirilmekte olan ıspıt otu, morumsu bir gövdeye sahiptir ve mavi, beyaz veya pembe çiçekleri bulunmaktadır.

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur?

KALDİRİK OTUNUN FAYDALARI NELER?

Yabani otlardan olan kaldirik otu, ülkemizde sıkça tüketilen ve oldukça yararlı olan bir bitkidir. Kaldirik otunun bilinen başlıca faydaları şunlardır:

Kemik sağlığı ve gelişiminde oldukça yararlıdır. Kalp ve damar sağlığını korur. Tansiyonu dengeler. Ödem oluşumunu önlemede etkilidir. İdrar sökücü özelliğe sahiptir. Balgam sökücü özelliği bulunur. Balgam nedeniyle oluşan öksürükleri engeller. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Vücuttaki iltihapları iyileştirir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sinir ve strese iyi gelir. Uykusuzluk, depresyon gibi sorunların önüne geçer. Böbrek üstü bezlerini uyarır. Cesaret hissini uyandırır. Kaldirik otunun tohumundan elde edilen yağ; akne, sivilce, çatlak ve selülit gibi cilt problemlerine oldukça faydalıdır.

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur?

KALDİRİK OTU NASIL TÜKETİLİR?

İlkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte tezgahlarda yerini alan kaldirik otunun yaş hali, mutfaklarda ve tıbbi tedavilerde doğal ilaç olarak tüketilirken tohumundan elde edilen yağ, genellikle ticari amaçlı kullanılmaktadır.

Asit maddeleri içerdiğinden insan sağlığına oldukça faydalı olan kaldirik otunun çayı da yapılmaktadır. Adet öncesinde oluşan cilt hastalıklarına pek çok yönden faydası bulunmaktadır.

Kaldirik otu tazeyken ıspanak gibi pişirilebilen bir bitkidir. Pişirilmeden önce sirkeye batırılmalı, daha sonra bol su ile yıkanmalı ve yemeği bu şekilde tüketilmelidir.

Kaldirik tohumundan elde edilen kaldirik otu yağı, ciltteki kırışıklıkların azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sivilce ve aknelere de iyi geldiği bilinmektedir.

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? Kaldirik otu (ıspıt) nasıl kullanılır, nerede bulunur?

KALDİRİK OTU NERELERDE BULUNUR?

Tarlalarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen kaldirik otu, Suriye başta olmak üzere Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da bulunmaktadır. İlkbahar aylarında yetişmekte ve ekim ayına kadar toplanmaktadır.

Türkiye'de ise Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde yetişmektedir.

Sağlıkdüzce

Google News ile Takip Et

Ispıt Nedir, Nerede Yetişir? Tam Mevsimi Ispıt Otu Faydaları

Adet ağrısından bulantıya, cilt hastalıklarından ödeme pek çok derde deva olan ısğıt otu günümüzde kullanılan alternatif tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Bilinen en yüksek bitki bazlı kaynak olan ıspıt otu zengin içeriği sayesinde günlük yaşantıda mutfak ve bakım ürünlerinde kullanılabiliyor. Peki, ıspıt nedir, nerede yetişir? İşte, ısğıt otu faydaları ve kullanım alanları

Ispıt Nedir, Nerede Yetişir Tam Mevsimi Ispıt Otu Faydaları

ıspıt nedir?

Ispıt, hodan ve kaldirk otu olarak da bilinen hodangiller familyasından bir yıllık bitki türüdür. Beş dar yaprak üzerinde, beş üçgen sivri yaprakları ile mükemmel bir görünümü vardır. Pembe çiçeklere bazen rastlanmasına rağmen çiçekleri sıklıkla mavidir. Beyaz çiçekli türleri de yetiştirilmektedir.

Ispıt nerede yetişir?

Ispıt otunun anavatanı Suriye'dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da yayılış yapmasına karşın Akdeniz rejyonundada doğallaşmıştır.

Ispıt Nedir, Nerede Yetişir Tam Mevsimi Ispıt Otu Faydaları

Ispıt otu nasıl kullanılır?

Bugün tohumundan yağ elde etmek için ticari amaçlı tarımı yapılsa da mutfak ve tıbbi kullanım içinde ekimi yapılır. Tohumundan elde edilen yağı gamma linolenik asit kaynağıdır.

Ispıt'tan taze sebze veya kuru ot olarak faydalanılır. Çoğunlukla salatalarda veya garnitür olarak tercih edilir.

ıspıt otu faydaları

ıspıt (Hodan) yağından yapılan krem ve kapsüller; adet öncesi sendromu, baş ağrısı, baş dönmesi, asabiyet, bulantı, bacaklarda ödem gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Ayrıca, deride kaşıntı, kızarılık, şişlik, kaşınma gibi bazı deri hastalılarında kullanılır.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir