tırnaklarda siyah çizgiler neden oluşur / Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği | Tırnak ve Tırnak Hastalıkları

Tırnaklarda Siyah Çizgiler Neden Oluşur

tırnaklarda siyah çizgiler neden oluşur

Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı ‘hastalık habercisi’ diyerek uyardı! Erken tanı çok önemli

Sağlıklı tırnaklar parlak yüzeyli, pürüzsüz ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Bereket, beslenme, geçirilen hastalıklar ve oluşan travmalarında da tırnakların uzamasında etkili olduğunun altını çizdi; en sık karşılaşılan tırnak hastalıklarını sıraladı.

BU HASTALIKLARI HAFİFE ALMAYIN

Tırnak mantarı: En sık karşılaştığımız tırnak hastalıklarındandır. Nemli ve sıcak ortamlarda ayakların devamlı kapalı kalması ve terleme tırnak mantarlarının oluşması için birer risk faktörüdür. Tırnaklarda renk ve şekil bozukluğu, kalınlaşma ve tırnaklarda ufalanma ile karekterizedir. Tırnak mantarlarının tedavisi uzun sürer. Tırnağa sürülen cilalar ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi ay kadar sürer. Son yıllarda tırnak mantarı tedavisinde lazer tedavisi de uygulanmaktadır.

Liken planus: Bir deri hastalığıdır. Cilt tutulumunun yanında sadece tırnaklarda çizgilenme, renk değişikliği ve kalınlaşma şeklinde de görülebilir.

Sedef hastalığı: Sadece tırnağı da tutabilir. Toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, kalınlaşma, sarı renk görünüm ve tırnak içinin boşalması şeklinde görülebilir.

Melanom: Tırnakta koyu leke şeklinde görülür. Melanomda erken tanı çok önem kazanır.

Tırnak batması: Tırnakların yan kenarları kıvrılarak cildin içine girer. Yanlış tırnak kesimi, dar ve sivri ayakkabı giymek yanlış pedikür uygulamaları hastalığın nedenleri arasındadır. Bazen hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilmeli, enfeksiyon varsa tedavi edilmeli, gerekirse cerrahi işlem uygulanmalıdır.

Dolama (paronişi): Sık görülen tırnak hastalıklarındandır. Tırnak etrafındaki dokuda kızarıklık lokal hararet şişlik ve ağrı oluşabilmektedir. Zamanla burada iltihaplanma da gelişebilir. Akut dolama bakteriyel olabileceği gibi uzun süreli dolama sedef hastalığı egzama ve candida türü mantarlar neticesinde de gelişebilir.

Bakteriyel hastalıklar: Tırnak çevresinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar tırnaklarda renk ve şekil bozukluğuna neden olabilir.

Tırnaklarda kırılma: Boyuna çizgilenme, zor uzama, kolayca kırılma çatlama ve dökülmeler tırnak uçlarında soyulma ve ayrılma şeklinde görülür. Bu duruma yaşlanma, su ve kimyasallarla uzun süreli temas, aseton kullanım tırnak mantar enfeksiyonları, bazı romatizmal hastalıklar, soğuk ve sıcakta uzun süre kalmak neden olabilir.

SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN ÖNERİLER

- Bunların dışında tırnakların bombeleşmesi kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.

-Demir eksikliği anemisinde tırnaklarda incelme, düzleşme ve kenarlarında tırnak kalkması görülebilir. Nadir de olsa genetik hastalıklarda da tırnak bozuklukları görülebilir.

-Uzun süreli su, sabun ve deterjan kullanımında muhakkak eldiven takılmalıdır. Her yıkamadan sonra ellerin yanında tırnaklar da kurulanmalıdır. 

-Tırnak altında biriken kirler yumuşak fırça ve sabunlu su ile temizlenmelidir. Sıkı, sert ve dar ayakkabılardan kaçınılmalı.

-Takma tırnaklar çok yapıştırılmamalı ve uzun süre kalmamalı. Daha az hasar yapmaları nedeni ile yağlı cila sökücüler kullanılmalı. Tırnak bakımı için uygun nemlendiriciler kullanmalı.

Deri eklerinden biri olan tırnaklar parmak uçlarını darbelerden korumak, küçük cisimlerini tutulmasına yardımcı olmakla görevlidirler. Tırnaklar deriden gelişirler ve daha serttirler. Tırnakların sert kısımları tırnak plağı olarak isimlendirilir.Tırnak plağının altında bulunan pembe görünümlü kısım tırnak yatağıdır. Tırnak yatağı ile tırnak plağı birbirine yapışıktır.

Tırnaklar hayat boyu uzama gösterirler. El tırnaklarının yenilenmesi ay, ayak tırnaklarının yenilenmesi sürer. Vitamin eksiklikleri, bazı sistemik hastalıklar, zayıflık ve zehirlenmeler tırnakların uzamasını olumsuz yönde etkilerler.

Tırnaklar fiziksel etmenler, ilaçlar, sistemik ve dermatolojik hastalıklar sonrasında değişiklik gösterirler. Bu sebepten tırnaklardaki değişiklikleri dikkate almak ve değerlendirmek gerekir.

Tırnaklardaki kırılmanın nedenleri nelerdir?

Tırnak kırılmasının en önemli nedeni su ile tırnakların ıslanıp arkasından kurumasıdır. Bu şekilde tırnaklar nemini kaybeder. Yaşlanma, gebelik, egzama, sedef, liken ve saç kıran gibi dermatolojik hastalıklar; travma, damar hastalıkları, demir, biotin, çinko, kalsiyum eksiklikleri, tiroid bezi hastalıkları ve A vitamini türevi ilaçların kullanımı tırnak kırılmasına neden olan diğer etmenlerdir. Çevresel faktörler de tırnak kırılmasına sebep olur. Oje ve aseton uygulanması, protez tırnak kullanımı, tırnakların asit ve alkali ajanlar ile teması en önemli çevresel faktörlerdir. Bazen tırnaklardaki kırılmanın bir sebebi olmayabilir. Tırnaklarda kırılma şikayeti olan kişilerde çevresel risk faktörleri yoksa tiroid hormonları ve vitamin, mineral düzeylerine baktırmaları faydalıdır.

Tırnaklardaki renk değişiklikleri nelerdir?

Tırnaklarda çeşitli renk değişiklikleri görülebilir. En sık görülen renk değişikliği beyazlamadır. Beyazlaşmaların kesin nedeni belli olmamakla birlikte; manikür sırasındaki zedelenmeler, mantar hastalıkları, karaciğer sirozu, kronik kalp yetmezliği, ilaçlar ve kimyasal maddelerle temas sonrasında beyazlama gelişebilir. Öncelikli beyazlamanın neden olduğu tespit edilmeli, zedelenme sonucunda gelişmişse tırnak zarar görülmesinden uzak tutulmalı,dahili bir hastalık sonrasında gelişmişse hastalık kontrol altına alınmalı, mantar enfeksiyonundan dolayı ise mantar tedavisi başlanmalıdır.

Tırnaklardaki sarı renk mantar hastalıkları, ilaçlar veya tırnaklara yerleşen bazı boyalarla ilgili olabilir. Sürekli sigara içilmeside tırnakları sarartır. Turuncu renk daha çok sedef hastalığında görülür. El ve ayak tırnaklarının tamamının sarı ve kalın olması ile kendini belli eden sarı tırnak sendromunda tırnak bozuklukları dışında vücuttaki lenf sisteminini görevini yapamamasından dolayı lenfödem ve akciğerde plevral efüzyon bir arada bulunabilir. Bu sendromda 20 tırnakda tutulabilir, ve tırnakların uzaması yavaşlamıştır.

Tırnaklardaki siyah renk farklı sebeplere bağlı olarak gelişir. Eğer siyahlık sınırlı bir alanı tutuyorsa, ilk önce tırnak altı kanamaları akla gelmelidir. Tırnak altı yerleşimli bir ben yada melanoma isimli çok tehlikeli bir kanser türüde tırnak altı siyahlıkla kendini gösterir. Bu yüzden erken tanı konulması önemlidir. Leke, tırnakla beraber ileri gidiyorsa kanamayı düşündürmelidir. Tırnak boyuna yerleşen siyah çizgiler ilaçlar, Addison hastalığı,AİDS, tiroid bezi hastalıkları, folik asit eksikliği,B12 vitamini eksikliği,Cushing sendromunda da görülebilir.

Tırnaklar neden kalınlaşır?

Tırnaklarda en sık görülen bozukluklardan bir taneside tırnakların kalınlaşıp, kabalaşmasıdır. Tırnaktaki kalınlığın yanı sıra; sert kuru, gevrek ve kolay parçalanır. Tırnağın rengi de sarı, kahverengidir. Bu tür değişikliklerin en sık nedeni mantar hastalıklarıdır Mantar hastalıkları ortak kullanılan törpü, tırnak makası gibi tırnaklarda zedelenmeye yol açabilecek aletlerle bulaşır. Kalınlaşma ayak tırnaklarındaysa ayakkabı giymeyi dahi zorlaştırabilir ve ağrı yapabilir. Sedef hastalığı tırnaklara yerleştiğinde, diğer belirtilerin yanı sıra, mantar hastalığını çok andıran bir kalınlaşma da yapar ve ayırımı zor olabilir.

İleri yaşlardaki kişilerde, dolaşım bozuklukluğuna bağlı olarak, tırnaklarda kalınlaşmalar görülebilir. Üzerinde belirgin boyuna çizgiler de vardır. Genetik bazı hastalıklar da tırnak kalınlaşmasına neden olur. Genetik kalınlaşmalarda erken başlangıç ve aile bireylerinde kalın tırnak hikayesi tanı konulmasına yardımcı olur. Tırnak kalınlaşması yanında ek bulgularda görülebilir.

Tırnak boşalması neden gelişir?

Tırnak plağının, yatağından ayrılması, yani tırnak plağıyla tırnak yatağı arasında bir boşluk oluşması tırnak boşalması olarak isimlendirilir. Sürekli ellerin su, sabun, deterjan ve kimyasallara maruz kalması oluşmasında en önemli sebeptir. Boşluk, serbest uçtan başlar ve içerisine dolan kirlerden dolayı koyu renkli görülür. Kimyasallar dışında sedef hastalığı, mantar hastalıkları, egzamalar, bazı ilaçlar ve bazı sistemik hastalıklar da tırnak boşalmasına neden olabilir.

Çomak parmak, kaşık tırnak nedir?

Çomak parmak tırnağın eğimindeki artış ve etrafındaki yumuşak dokudaki kalınlaşma ve genişleme ile ortaya çıkan bir tırnak bozukluğudur.Tırnaklar saat camına benzer. Kronik akciğer hastalıkları, kalp, karaciğer veya tiroid hastalıkları ile birliktelik görülebilir.

Kaşık tırnak tırnak plağının kaşık şeklini almasıdıfunduszeue.info sık baş parmaklarda görülür, ama diğer tırnaklar da etkilenebilir, erişkinde en çok demir eksikliği anemisinde görülen bir bulgudur.

Tırnak sağlığı için nelere dikkat edilmelidir?

Tırnak sağlığı için bir takım önlemler alınmalıdır. Öncelikli su, sabun, deterjanla yapılacak işlerde muhakkak eldiven kullanılmalıdır. Eldivensiz mutfakta iş yapılmamalıdır. Her yıkamadan sonra tırnaklar da, ellerle birlikte, iyice kurulanmalı ve koruyucu kremler sürülmelidir. Tırnak altında kir birikmişse yumuşak bir fırça ve sabunlu suyla kir temizlenmelidir. Tırnak cilaları kullanılabilir, tırnakların güçlenmesine yardımcı olur. Takma tırnak kullanılacaksa çok sıkı yapıştırılmaması ve uzun süre tırnakta kalmamasına özen gösterilmelidir. Uzun süre kalan takma tırnaklar tırnakta ciddi hasara yol açabilir.

Ayak tırnaklarının zarar görmemesi için sıkı, sert ayakkabılardan kaçınmak funduszeue.infobılar tırnaklara baskı yapmamalıdır. Banyo sonrası ayaklar kurulanmalı, evde ortak tırnak makası ve havlu kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Pedikür ve manikür takımları ortak kullanılmamalı, bireye özgü olmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası