yaprakları pembe benekli çiçek / Hypoestes Çiçeği Bakımı

Yaprakları Pembe Benekli Çiçek

yaprakları pembe benekli çiçek

latince adı: hypoestes
türkçe adı: pembeli güzel, hipoestes (hostes diyen satıcıyı da gördüm)
familyası: acanthaceae
anavatanı: asya, okyanusya ve afrika anakaraları ile madagaskar adasında 80 yakın doğal türü bulunmaktadır.
tanımı: uygun koşullarda oldukça boylanan ancak iç mekan bitkisi olarak kullanıldığında budama yoluyla 30 cm civarında tutulmaktadır. sarkık formlu, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renkteki yapraklarındaki pembe benekleriyle oldukça dekoratif bir iç mekan bitkisidir. küçük pembemsi mor çiçekleri vardır ancak bu çiçekler gösterişli değildir.

ekolojİk İsteklerİ
toprak: bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu ve dişli dere kumunun eşit karışımıyla oluşturulan harç saksı toprağını oluşturur. humuslu ph&#;ı düşük topraklar gelişimi için oldukça uygundur.
işık: direk güneş ışığı almayan, aydınlık ortamlarda pembe benekleri daha belirgin hale gelir.
sıcaklık: sıcak ortamlardan hoşlanır. gece sıcaklığı derece arasında tutulmalıdır. kış sıcaklığı ise 13 derecenin altına düştüğünde bitkiye zarar verebilmektedir.
nisbi nem: yüksek nisbi nemden hoşlanır. kuru ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmekte fayda vardır.

gelİŞmeyİ etkİleyen etmenler
gübreleme: nisan- ağustos ayları arasında haftada bir sulama suyuna karıştırılan fosfor ağırlıklı sıvı kompoze gübre ile gübrelenmelidir. sıvı yaprak gübresi de kullanılabilir.
sulama: gelişme döneminde sert olmayan ılık ve bol su ile sulanmalıdır. saksı toprağının sürekli nemli kalmasına dikkat edilmelidir.
havalandırma: havadar, hava akımlarından ve aşırı sigara dumanlarından korunmuş ortamlarda bulunmak ister. zaman zaman ılıman havalarda dışarıya yani güneşli aydınlık ortamlara çıkartmak yapraklarını daha cazip hale getirmesine yardımcı olmaktadır. Sürekli gölgeli ortamlarda bulundurmak yapraklarının yeşile dönmesine neden olur.
budama: bitkinin boyu çok uzadığında veya alt yapraklarında dökülmeler başladığı zaman bilinçli bir budama yapılarak bitki boyu korunmalıdır. kuruyan ve çürüyen yaprak ve çiçekler düzenli olarak bitkiden uzaklaştırılmalıdır.
hastalık ve zararlıları: hipoestesin yapraklarına zaman zaman kırmızı örümcekler zarar verebilir önüne geçmek için bitkinin yapraklarına arada bir ılık su püskürtmekte fayda vardır. aşırı nem ve düşük sıcaklık bitkide çürümelere neden olmaktadır. ayrıca aşırı gölge ve karanlık ortamlar yaprak rengini bozmaktadır.

Üretİm teknİĞİ
Üretilmeleri ilkbahar aylarında uygun toprak sıcaklığında çelikle kolayca yapılmaktadır. uygun zamanda yapılan tepe alma işlemi bitkinin bol sürgün vermesini sağlar formunu güzelleştirir ve ayrıca bu sürgünlerden bol miktarda tepe sürgünü çeliği almak mümkün olabilmektedir. Çeliklerin çok fazla derin olmayan saksılara alınmasında fayda vardır. Üretimi tohumla da yapılabilmektedir.

!!! hypoestesler tek başlarına kullanıldığı gibi diğer koyu renkli yaprak bitkileri arasında da kullanılabilmektedir. hypoestesler kontrast renkli bodur veya sarkıcı iç mekan bitkileri ile değişik aranjmanlarda da kullanılabilmektedir.

hypoestesin ülkemizde kültüre alınmış türleri ; h. phyllostachya ve h. taeniota&#;dır.

Fittonia olduğunu düşündüğüm çiçeğim meğersem hypoestes'miş.

Kaynak: funduszeue.info

Hostes Çiçeği Bakımı ve Budama

Hostes çiçeği (Hypoestes phyllostachya), yeşil yaprakları kırmızı, pembe veya beyaz renkli beneklerle kaplı bir süs bitkisidir. Bu görünümü sadece genç bitkilere özgüdür ve yalnızca çok iyi aydınlatılmış bir ortamda oluşur. Yaprakların rengi yaşla birlikte azaldığından, genellikle ömrü birkaç yıldır. Bu nedenle, her yıl çoğaltılması ve şeklini koruması için düzenli olarak budanması gerekir&#;

Makaleye Genel Bakış

Hostes Çiçeğinin Özellikleri

Beyaz ve kırmızı renkte benekli yapraklarıyla ön plana çıkan hostes çiçeği, Madagaskar&#;dan gelir ve acanthus familyasına (Acanthaceae) aittir. Madagaskar&#;da &#;den fazla farklı Hypoestes türü yetişir. En popüler türü, 30 ila 50 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen Hypoestes phyllostachyadır. Küçük boyutu nedeniyle, çoğunlukla diğer yüksek iç mekan bitkilerinin önünde bir temel dikim olarak hizmet eder.

Hostes Çiçeği Bakımı

Hypoestes phyllostachya iyi bir bakımla 30 cm&#;ye kadar büyüyebilir. Kısmen güneşli ve nemli bir yerde kendini belli eden çok renkli yapraklarıyla popülerdir. Hostes çiçeğinin su ihtiyacı düşüktür. Mümkün olduğunca geçirgen ve besin açısından zengin bir toprak, sağlıklı büyümeye katkıda bulunur. Bitki, sıcak mevsimde açık havada da yetiştirilebilir. Bununla birlikte, bahçede korunan ve mutlaka sürekli güneş almayan bir yere ihtiyacı vardır.

Konum ve Sıcaklık

Hostes çiçeğinin yeri aydınlık olmalı ancak kesinlikle doğrudan güneş almamalıdır. Yeterli ışığı alamazsa, yaprakların rengi daha monoton hale gelir ve büyüme seyrekleşir. Narin bir bitkidir ve soğuğu hiç sevmez. Yazın 20 ila 23 ° C&#;lik bir ortam sıcaklığı optimaldir. Sıcaklık 15 °C&#;nin altına düşerse hastalanmaya başlarlar. Ayrıca soğuk hava akımlarına karşı hassastır. Kışın kök topunun soğuktan etkilenmemesi için, saksının etrafı strafor ile kaplanabilir.

Sulama

İlkbahardan sonbahara kadar ana büyüme mevsimi boyunca, hostes çiçeğinin eşit olarak sulanmaya ihtiyacı vardır. Sulama aralarında toprağın üst tabakasının hafifçe kurumasına izin verilir. Sulama için sadece yumuşak, oda sıcaklığında ve bekletilmiş su tercih edilmelidir. Yağmur suyu idealdir ancak şart değildir. Kış mevsiminde ise sulama azaltılır. Oda sıcaklığında su ile düzenli püskürtme yapılması tavsiye edilir.

Toprak Seçimi ve Gübreleme

Bu iç mekan bitkisi, iyi drene edilmiş, besin açısından zengin bir alt tabakayı tercih eder. Hostes çiçeği için gevşek, kompost bazlı bir toprak kullanılır. Ayrıca zamanla, toprak bazı önemli özelliklerini kaybeder. Bu nedenle, iki yılda bir ilkbaharda taze saksı toprağı olan daha büyük bir saksıya aktarılmalıdır.

Gübreleme, satın alma veya saksı değişikliğinden en erken 1 yıl sonra yapılır. Nisan-Eylül ayları arasındaki ana büyüme zamanında, her iki haftada bir ticari olarak temin edilebilen bir sıvı gübre verilir. Kışın gübreleme tamamen durdurulur.

Budama

Hostes çiçeğini düzenli olarak budamak önemlidir. Bitkinin şeklini biraz daha uzun süre koruyabilmesi için sürgünlerin uçlarını sık sık kesmeniz veya hatta çok uzun sürgünleri yaklaşık 2/3 oranında kısaltmanız gerekir. Formunu korumasının tek yolu budur. Bitkinin 40 cm&#;den daha uzun büyümesine izin verilmemelidir. Budama işlemi için en uygun zaman ilkbaharın başlarıdır.

Çoğaltma

Hostes çiçeğinizi çoğaltmak istiyorsanız, iki seçeneğiniz var; kesimler ve tohumlar. Yeni bitkiler yetiştirmenin en kolay yolu kesimlerdir. Düzenli budama sırasında oluşan sürgün uçlarını da bu amaçla kullanabilirsiniz. Kesimler başarılı bir şekilde büyürse, ana bitki genellikle atılır.

Kesimlerle çoğaltma, ilkbaharda olduğu gibi Ağustos ayında da gerçekleşebilir. Kesim olarak sadece baş kesimleri uygundur. 

  • Ana bitkiden en az üç çift yaprak ile 10 cm uzunluğunda bir sürgün parçası kesin.
  • Alttaki iki yaprağı koparın.
  • Kesimi turba ve kumdan oluşan nemli saksı toprağına veya su dolu bir bardağa koyun.
  • Kesimlerin olduğu kabın üzerini şeffaf plastik bir torba ile kaplayın ve 18 ila 21 ° C sıcaklıkta, güneşli olmayan bir yere koyun.
  • Altı ila sekiz hafta sonra genç bitki gelişir gelişmez, plastik torbayı çıkarın ve bitkiyi toprak nemli olacak şekilde sulayın. Suda köklenen kesimler, kökleri yaklaşık 5 cm uzunluğa erişir erişmez başka bir kaba nakledilir.
  • Genç bitki güçlü bir şekilde geliştiğinde ve yetiştirme kabını derinden köklendirdiğinde, onu kompost bazlı bir toprak karışımında daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.

Tohumlarla çoğaltma için Mart ve Nisan ayları uygundur. Tohumları saksı toprağına koyun ve üzerini bir miktar toprakla örtün. Toprağı nemlendirin ve ilerleyen birkaç hafta boyunca sürekli nemli tutun. Bunu yaparken su basması oluşmaması için dikkat edin. Sera etkisi yaratmak için şeffaf bir plastik poşet veya boynu olmayan bir şişe kullanabilirsiniz. Hafif sıcak ve aydınlık bir yere yerleştirirseniz, birkaç hafta sonra tohumlar filizlenecek ve küçük bitkiler büyümeye başlayacaktır. Sonraki süreçte, genç bitkilerin bakımı ana bitki gibi yapılır.

Bakım Hataları, Hastalıklar ve İpuçları

Ticari olarak temin edilebilen çoğu hostes çiçeği, kompakt ve gür bir büyüme modeli elde etmek için genellikle inhibitörlere maruz bırakılır. Bir süre sonra bu ilaçların etkileri geçtiğinde, bitki gür görünümünü tamamen kaybedebilir.

Toprak çok ıslaksa ve kökler zarar görürse bitkinin yaprakları solar. Yaprakların yeşil rengi sarıya veya kahverengiye dönerse, bunun nedeni genellikle yetersiz sulamadır. Yapraklardaki benekler kaybolursa, bu, bitkinin karanlıkta kaldığının bir işaretedir. Ayrıca beyaz sinek istilasına karşı hassastır. Bunlar yaprakların alt taraflarında bulunurlar yapraklardan özsuyu emerler.

Hostes ÇiçeğiHostes Çiçeği Ne Kadar Büyür?Hypoestes Phyllostachya

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası