lokal anestezi bademcik ameliyatı / Hisar Hospital Intercontinental - Bademcik Ameliyatı ve Merak Edilenler

Lokal Anestezi Bademcik Ameliyatı

lokal anestezi bademcik ameliyatı

Bademcikler, tıpta tonsiller olarak adlandırılan, ağız içinde hem solunum ve hem de sindirim sistemlerinin girişinde, iki tarafta da bulunan bezlerdir. Vücudun bağışıklığından sorumlu lenf sisteminin en önemli parçasıdır.

Bademcikler, bağışıklık sistemimizde, solunum yolu ile boğaza ulaşabilecek virüsleri engelleme ve tanımlama ile sorumludur. Ancak bademcikler, koruyucu görevlerinden sıyrılıp tekrarlayan bir şekilde enfekte olabilmektedirler. Bu durum kronik hastalığına dönüşür.

Bademcik Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

  • Kırmızı ve şişmiş bademcikler
  • Boğaz ve kulak ağrısı
  • Bademcikler üzerinde beyaz ya da sarı lekeler
  • Yutmada güçlük
  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Öksürük
  • Boyun ya da çene altında büyümüş lenf bezleri
  • Ses kısıklığı
  • Ağzı açmakta güçlük
  • Geniz akıntısı

Tedavisi

Badem iltihaplanmasının sebebi viral ise antibiyotiğin etkisi yoktur. Bu durumda doktorun tavsiyelerini uygulamak gerekmektedir. İltihaplanma sebebi bakteri ise bu durumda doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanır.

Bademcik Ameliyatı Nedir? Hangi Durumlarda Gerekir?

Bademciklerin cerrahi işlemle alınmasına bademcik ameliyatı (tonsillektomi) adı verilir. Bademcik ameliyatı antibiyotiğin olmadığı zamanlarda çok sık uygulanmaktaydı.

Ancak günümüzde ciddi sağlık problemleri oluşturmadığı ve doktor önerisi olmadığı takdirde uygulanmamaktadır.

Hangi Durumlarda Gerekir?

Bademcik ameliyatı, 4 yaş altı çocuklarda, bademciklerin koruyucu özelliklerinden dolayı alınması uygun değildir.

Doktorun uygun gördüğü takdirde şu durumlarda yapılması düşünülür:

  • Bademcik enfeksiyonları kronik hale gelip, çocuklarda yıl içinde 3 ya da 5’ten, yetişkinlerde yıl içinde 2’den çok oluştuğu durumlarda.
  • Uyku halindeyken ani solunum durmalarında
  • Yutma ve nefes almada güçlük çekilme durumunda
  • Bademcikte tümör tespiti durumunda
  • Kronik hale gelmiş ve ağız kokusuna neden olan iltihaplarda
  • Lenf bezlerinin şişmesine yol açan iltihaplarda
  • Kalp romatizması olan kişilerde
  • Böbreklerinde iltihaplanma olan kişilerde
  • Geniz eti ile ilgili sorun yaşayan kişilerde
  • Çene yapısında bozulmaya neden olan bademcik büyümelerinde

Bademcik Ameliyatı Uygulaması ve Yöntemleri

Bademcik ameliyatı, geçmişte lokal anestezi ile yapılmaktaydı. Ancak günümüzde ameliyatta genel anestezi uygulanmaktadır. Operasyon, aksi bir durum olmadığı takdirde ortalama olarak 30 ile 60 dakika sürmektedir.

Genellikle günübirlik olarak uygulanır. Hasta ameliyattan saat sonra, aksi bir durum olmadıkça, taburcu edilir. Bademciklerin gömülü oldukları alandan tamamen çıkarılması işlemidir.

Yöntemleri

Bademcik ameliyatında uygulanan farklı yöntemler; soğuk bıçak yöntemi, harmonik bıçak yöntemi, bipolar radyofrekans ablasyon ( plazma bıçak) yöntemi, argon plazma yöntemi, mikrodebrider yöntemi, termal welding yöntemi, elektrokoter yöntemi ve lazer yöntemidir.

  1. Soğuk bıçak yöntemi
    Bademcik ameliyatında en sık uygulanan yöntemlerdendir. Bademcikler ve etraf dokuları bıçak, makas veya disektör yardımı ile alınır. Bademcik alındıktan sonra oluşan kanamalar bağlama ya da koter yöntemi ile kontrol altına alınır.
  2. Harmonik bıçak yöntemi
    Ultrasonik enerji kullanılarak ucundaki bıçağı saniyede eş zamanlı kesme ve bağlama işlemi yapabilmektedir. Bu yönteme bağlı olarak kanamanın durdurulması için ek bir yönteme ihtiyaç duyulmamaktadır.
  1. Bipolar radyofrekans ablasyon ( plazma bıçak) yöntemi
    Ekstrakapsüler veya intrakapsüler tonsillektomi için kullanılan ve daha az doku hasarına yol açan bir yöntemdir.
  2. Mikrodebrider yöntemi
    Mikrodebrider, ucunda dönen keskin bir uç ve vakum için bir uç bulunan, tüp şeklinde olan bir alettir.
  3. Termal welding yöntemi
    Son yıllarda, avantajlarının fazla olmasından dolayı en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde, kanamaya yol açmadan bademciklerin çıkarılmasını sağlayan ve her hasta için tek kullanımlık steril uçları olan özel cihaz kullanılmaktadır.
  4. Elektrokoter yöntemi
    Elektrik akımı ile doku yapılarının değiştirilmesi prensibine dayanır. Elektrokoter yöntemi ile cihaz uçlarında çok yüksek ısı oluşturulmaktadır. Bu oluşan ısı ile doku kesilir ve kan damarlarını tıkanır.

Bademcik Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Öncesi

  • Bademcik ameliyatı öncesinde kullanılan ilaç varsa bu durum mutlaka doktora bildirmelidir.
  • Ameliyat öncesinde hiçbir şey tüketilmemelidir. Bu şekilde uygulanan anestezinin oluşturduğu mide bulantısı azalır.

Sonrası

  • Bademcik ameliyatı sonrasında iyileşme genellikle 2 haftayı bulur ve kanama olmaması için doktor kontrolünde gün diyet programı uygulanır.
  • Sıvı tüketimi çok önemlidir. Ameliyat sonrasında katı yiyecekler ve sıcak içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Hasta en az 3 gün boyunca evde istirahat etmelidir.
  • Ameliyat sonrasında boğazda, kulakta ve çenede ağrı görülebilir.

Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bademcik, vücudu virüs ve bakterilerden koruma görevindedir ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Ancak bademcik iltihaplanmaları kronik bir hal almış ise doktor önerisiyle alınması doğrudur. Bu durum vücutta herhangi bir soruna sebep olmaz.

Cerrahi işlemlerin tümünde olduğu gibi bademcik ameliyatında da bazı riskleri bulunmaktadır.

  • Genel anestezinin oluşturduğu riskler
  • Bulantı
  • Kusma
  • Ağrı
  • Ödem
  • Şişlik
  • Solunum güçlüğü
  • Enfeksiyon
  • Ameliyat alanında zedelenme

Ankara Özel Magnet Hastanesi uzman personeli ve son teknoloji tıbbi ekipmanları ile tüm operasyonlarda en iyi hizmeti sunmaktadır. Bilgi ve randevu için şimdi arayın.

Sağlık Rehberi

Bademcik İltihabı ve Ameliyatı


Bademcikler, her bir tarafta birer adet olmak üzere, boğazın arka kısmında kenarlarda bulunan, görüntüsü bademi andıran, oval şekilli dokulardır. Boğazda ve genizde, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, mikroplara karşı bir bariyer ve savunma işlevi gören dokular bulunur. Bademcikler de, bu dokulardan biridir ve boyutları kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda neredeyse gözle görülemeyecek kadar küçükken, bazı insanlarda birbirine değecek kadar büyük olabilirler. Ergenlik döneminden sonra bademciklerin boyutları genellikle giderek küçülür. Temel işlevleri mikroplara karşı savaşmak olan bademcikler, mikroplardan etkilenerek iltihaplanabilir, kendileri hastalık sebebi olabilirler.

Bademcik iltihabı kimlerde görülür?

Bademcik iltihabından en sık yaş arasındaki çocuklar etkilenir. 2 yaşından küçük çocuklarda ise, bademcik iltihabına neredeyse hiç rastlanmaz. Bademcikler, özellikle çocukluk döneminde aktif olarak çalışır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynarlar. Belki de bu nedenle, ergenlikten sonra bademcik iltihabı görülme ihtimali düşer. Ancak, erişkinlerde ve hatta yaşlılarda da bademcik iltihabı görülebilir. Bademcik iltihabı, kış aylarında daha sık olmakla birlikte, her mevsim görülebilir. Her yıl tam olarak kaç kişinin bademcik iltihabına yakalandığını belirlemek çok güçtür. Çünkü bademcik iltihabı, boğaz ağrısı yapan diğer nedenlerle çok karışır. Yine de, hemen herkesin hayatında en az bir kez bademcik iltihabından etkilendiği söylenebilir.

Bademcik iltihabı neden olur?

Bademcik iltihabı mikroplar nedeniyle olur. Bu mikroplar, virüsler ve bakteriler olmak üzere temelde iki grup altında toplanır. Bademcik iltihabının sebebi çoğunlukla virüslerdir. Bakteriler ise, çocukluk dönemindeki bademcik iltihaplarının yaklaşık %30’undan, erişkin dönemdeki bademcik iltihaplarının %10 kadarından sorumludur. Bademcik iltihabına en çok neden olduğu bilinen bakteri, “Streptococcus pyogenes (A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok)” olarak isimlendirilen ve toplumda “Beta” olarak bilinen bakteri türüdür.

Bademcik iltihabı bulaşıcı mıdır?

Bademcik iltihabı bulaşıcıdır. Bademcik iltihabına sebep olan mikroplar, havadaki damlacıklarla ya da mikrop taşıyan biri ile direkt temas edilmesiyle sağlıklı insanlara geçer. Bu mikroplar, çocuk yuvaları, kreşler, okullar, bakım evleri, işyerleri, yurtlar gibi çok sayıda insanın bulunduğu, havalandırması kötü, kalabalık yerlerde kolaylıkla yayılabilir. Hasta olan birinin yakında hapşırması, burnunu temizlemesi, öksürmesi ile veya öpüşme yoluyla mikroplar vücuda girebilirler. Mikroplar, oyuncak, kitap, kalem, defter, telefon, bilgisayar, televizyon kumandası, kapı kolu, bardak gibi birçok eşyanın yüzeyinde de bulunabilirler. Bu yüzeylere temas sonrası eller yıkanmadan ağız veya buruna götürüldüğünde hastalık bulaşabilir. Bu nedenle, hasta olan kişilerden ve kalabalık yerlerden mümkün olduğu kadar uzak durulması, kapalı mekânların iyi havalandırılması, ellerin sık yıkanması hastalıktan korunmak için çok önemlidir.

Bakteri kaynaklı bademcik iltihabı olan hastalar, mikrop bulaştıktan sonraki gün bulaştırıcı özellik taşır; uygun antibiyotik tedavisi başlandığında ise, saat sonra bulaştırıcılık yok olur. Tedavi edilmezse, bulaştırıcılık 2 haftaya kadar uzayabilir.

Bademcik iltihabının belirtileri ve bulguları nelerdir?

Bademcik iltihabının klasik belirtisi, boğaz ağrısıdır. Ağrı, kulaklara veya boyuna vurabilir. Boğaz ağrısının yanında ateş, yutma güçlüğü ve boyunda şişlikler görülebilir. Kırgınlık, halsizlik, huzursuzluk, eklem ağrıları sıktır. Bunların yanında iştahsızlık, beslenme bozukluğu, salya, ağız kokusu, seste değişiklik, çeneyi açmakta güçlük, bulantı, kusma, ishal, vücutta döküntüler, baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde kızarıklık gibi belirtiler de olabilir. Çok şişen bademcikler nedeniyle havayolunda daralma, horlama, uyku sırasında nefeste kesilmeler ortaya çıkabilir.

Boğaz ağrısına burun akıntısı, öksürük, hapşırıkların eşlik ediyor olması, soğuk algınlığında olduğu gibi hastalığın virüs kaynaklı olduğunu; yüksek ateş, damakta nokta şeklinde kanamalar, dilde veya vücutta kırmızı döküntüler, boyunda şişkinlik gibi belirtiler ise, hastalığın bakteriyel kaynaklı olduğunu düşündürebilir.

Küçük dili bir tarafa doğru itecek şekilde yumuşak damakta şişlik, ağzı açmakta güçlük, çenede-boyunda sertlik ve ağzın içinde sıcak patates varmış gibi konuşmanın bozulması, bademcik iltihabının apseleştiğinin belirtisi olabilir.

Özellikle genç erişkinlerde, enfeksiyöz mononükleozis adı verilen virüs kaynaklı bir enfeksiyon nedeniyle şiddetli bademcik iltihabı ile birlikte boyunda ve vücuttaki diğer lenf bezlerinde şişlikler görülebilir.

Bazı insanlarda enfeksiyon olmadan görülebilen, bademciklerin üzerinde doğal olarak bulunan çukurlukların içine yemek ve ölü hücre artıklarının dolmasıyla oluşan, krem renkli, çökelek/peynir kıvamında, kötü kokulu birikimler, iltihapla karıştırılmamalıdır.

 

Bademcik iltihabı tanısı nasıl konur?

Bademcik iltihabı tanısını koymak için genellikle muayene yeterlidir. Muayene bulguları, bademcik iltihabının sebebi ve hastalığın derecesi hakkında fikir verir. Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bademciklerin üzeri genellikle beyaz-sarı renkli iltihapla örtülüdür. Boğazda ve yumuşak damakta toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı kanama odakları, boyunda lenf bezi kaynaklı şişlikler saptanabilir. Bununla birlikte, bazen sadece muayene ile bademcik iltihabının bakteri veya virüs kaynaklı olup olmadığı belli olmayabilir. Enfeksiyonun derecesini ve niteliğini anlamak ve bakteri kaynaklı enfeksiyon olup olmadığını değerlendirmek için bazı durumlarda kan testleri yapılması ve/veya boğaz kültürü alınması gerekebilir. Bazı merkezlerde kültüre göre daha hızlı sonuç veren bir boğaz sürüntüsü testi (hızlı antijen belirleme testi, rapid strep test) de uygulanabilmektedir.

 

Bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?

Bademcik iltihabının bir hekim tarafından tanınması ve uygun tedavinin bir hekim tarafından belirlenmesi önemlidir. Bademcik iltihabının en sık rastlanan sebebi olan virüs kaynaklı enfeksiyonlar, özel bir tıbbi tedavi gerektirmeden genellikle iyileşir. Virüslerin sebep olduğu bademcik iltihaplarında, özel durumlar dışında antibiyotik kullanılmaz. Ancak, bademcik iltihabına bakterilerin sebep olduğu düşünülüyorsa, antibiyotik tedavisi gerekir. Bu durumda antibiyotikler, hastalık süresini ve bulaştırıcılığı azaltır; hastalığın ilerlemesini ve ciddi sonuçların oluşmasını engeller. Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar. Hastalık belirtileri geçse bile, antibiyotiklerin doktorun önerdiği süre boyunca kullanılması önemlidir. Bazı hastalarda daha uzun süreli veya birden fazla kez antibiyotik tedavisi kullanılması gerekebilir.

Ağrının ve diğer belirtilerin hafifletilmesi için, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, gargaralar ve boğaz spreyleri kullanılabilir. Bademcik iltihabı olan çocuklara, “Reye Sendromu” olarak bilinen başka ciddi sorunlara yol açabileceği için aspirin verilmemelidir. Aşırı sıcak veya soğuk olmamak kaydıyla sıvı gıdalar, yumuşak besinler tüketilmeli; bol su içilmelidir. Havanın nemlendirilmesi işe yarayabilir. Sigara ve her çeşit tütün ürünü ile toz, duman, uçucu kimyasal maddelere, gazlara maruz kalınmamalı; acı ve baharatlı yiyecekler ile gazlı içecekler tüketilmemelidir. Hastalık süresince mümkünse yorucu işlerden uzak durulmalı, istirahat edilmelidir.

Şiddetli bademcik iltihabı olan veya yeterince sıvı alamayan bazı hastaların, hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir. A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir. Penisilin grubu antibiyotiklerin kullanılmaya başlanması ile ’lı yıllardan sonra bu hastalıkların görülme sıklığı giderek azalmıştır. Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir.

Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.

Bademcik ameliyatı nedir?

Bademciklerin cerrahi olarak alınması işlemine bademcik ameliyatı (tonsillektomi) adı verilir. Antibiyotiklerin yaygın olmadığı yıllarda bademcik iltihabının tedavisi için sıkça yapılan bu ameliyat, günümüzde bu amaçla daha az uygulanmaktadır. Yine de, bademcik ameliyatları halen en sık yapılan ameliyatlardan biridir.

Bademcik ameliyatı neden yapılır?

Bademcik ameliyatı, sık bademcik iltihabı geçirenlerde, solunum bozukluğu ya da yutma güçlüğü yapacak derecede büyük bademcikleri olanlarda veya bademcikte tümör şüphesi varsa yapılır.

Sık tekrarlayan bademcik iltihabı nedeniyle ameliyat kararı verilmesi için, son 1 yıl içinde yediden fazla, son iki yıl içinde her yıl beşten fazla veya son üç yıl içinde her yıl üçten fazla bademcik iltihabı geçirilmiş olması ve bu enfeksiyonların bir hekim tarafından belgelenmiş olması gerekir. Burada önemli olan husus, bademcik iltihabına ait belirtilerin, üst solunum yollarını ve boğazdaki dokuları etkileyen farenjit, nazofarenjit, grip gibi birçok hastalıkta da görülmesi ve bademcik iltihabının bu hastalıklarla karışabilmesidir. Bu nedenle her seferinde gerçekten bademcik iltihabı mı geliştiğinin iyi ayırt edilmesi ve kayıt edilmesi gerekir. Antibiyotik kullanamayan, başka hastalıkları bulunan, daha önce apse gelişmiş hastalarda da ameliyat kararı verilebilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır. Ameliyat, bıçak (soğuk diseksiyon), elektrikli koter, radyofrekans, koblasyon, harmonik bıçak, termal enerji, lazer, mikrodebrider gibi çok çeşitli gereçlerle yapılabilir. Bu gereçlerin herhangi birinin diğerine belirgin bir üstünlüğü gösterilememiştir. En sık uygulanan yöntem, aynı zamanda en eski ve sonuçları en iyi bilinen yöntem olan soğuk diseksiyon yöntemidir. Bademcikler çıkarıldıktan sonra var olan kanamalar durdurulur ve genellikle yara yeri açık bırakılarak ameliyat sonlandırılır. Bademcik ameliyatları genellikle günübirlik cerrahi şeklinde yapılan ameliyatlardır, ameliyattan sonra bir süre hasta izlenerek aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte, hastanın durumuna ve doktorun tercihine göre ameliyattan sonra 1 veya daha fazla gece hastanede yatmak da gerekebilir.

Bademcik ameliyatı riskli midir?

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bademcik ameliyatının da bazı riskleri bulunur. Genel anestezinin getirdiği risklerin yanında, bulantı, kusma, ağrı, ödem ve şişlik, solunum güçlüğü, enfeksiyon, ameliyat sahası ve etrafındaki diğer dokularda zedelenme gibi istenmeyen durumlar görülebilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde ve yara yerindeki kabukların döküldüğü haftalar arasında yara yerinden kanama olabilir. Kanama, genellikle basit müdahale ile kontrol edilebilir, ancak daha ileri müdahaleleri gerektirecek kadar ciddi, hatta ölümcül olabilecek sonuçlara yol açabilir. Erişkinlerde ameliyat sonrası kanama ihtimali çocuklara göre biraz daha fazladır. Bu gibi istenmeyen durumlar, % arasında görülür; yaklaşık ’de 1 ölümle sonuçlanabilir.

Bademcik ameliyatından sonra neler beklenir?

Bademcik ameliyatlarından sonra hemen herkeste ağrı görülür. Derecesi kişiden kişiye değişmekle birlikte ağrı genellikle erişkinlerde daha çok hissedilir. Ağrı kulaklara, çeneye, boyuna vurabilir ve genellikle günler içinde giderek azalır. Ameliyattan sonra iyileşme yaklaşık 2 hafta sürer. Ameliyattan sonra kişinin ses karakterinde değişiklikler olabilir.

Ameliyattan sonraki dönemde sıvı alımı çok önemlidir. İyileşme dönemi boyunca, yara yerini tahriş edecek ve kanama ihtimalini arttıracak sıcak ve katı gıdalardan uzak durulması, bol sıvı alınması ve yumuşak gıdaların tüketilmesi gerekir.

Bademcikler alındıktan sonra, geride bademcik dokusu kalması gibi bir durum yok ise bir daha bademcik iltihabı gelişmez, ancak bu, bir daha boğaz enfeksiyonu görülmeyeceği anlamına gelmez. Örneğin, bademcik ameliyatından iki yıl kadar sonra, boğaz enfeksiyonu geçirme sıklığı, hiç bademciği alınmamış çocuklarla aynı seviyeye gelir. 

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Bademcikler ve Adenoid (Geniz Eti)

Bademcikler (tonsil) ve geniz eti (adenoid), vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan enfoid dokulardır. Tonsiller yutak girişinde, dil kökünün iki yanında, adenoid ise yutağın üst kısmında yani burun boşluğunun arka tarafındadır. İnsan vicudunda normalde var olan tonsiller ve adenoid hem infeksiyonlara (iltihaplanma) hem de büyüküklerine bağlı olarak bazı sorunlara yol açabilirler.

Tonsil ve adenoid normal lenfoid dokunun bir parçasıdır ve vücudun savunma hücrelerinin yapımında rol alırlar. Yeni doğanda anneden geçen bağışıklık nedeniyle aktiviteleri az ve hacimleri küçüktür. yaşlarında daha sık olmak üzere geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak büyürken ileri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler. Tonsiller ve adenoidin bağışıklık sistemindeki rolleri belirli bir yaştan sonra önemini kaybeder. Bademcik ve geniz eti alınan kişilerde bağışıklık sisteminde hiçbir fonksiyon bozukluğu olmaz.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır:

Bademcik ameliyatı bazen lokal anestezi ile yapılmasına rağmen geniz eti alınması genel anesteziyi gerektirir. Bademciklerin alınması uygun kesi ile etrafındaki kapsül ile birlikte çıkarılması şeklinde olur. Geniz eti ameliyatı ise büyümüş dokunun kazınması şeklindedir. Ameliyat süresi genellikle dk arasında değişir. Ameliyat sonrası genellikle hastanede yatmak gerekmez. Bazen özellikle kanama riski açısından 1 gece hastanede kalınması gerekebilir.

Bademcik ve Geniz Eti Ne Gibi Sorunlara Yol çarlar ?

Bademcik infeksiyonu hem çocuklarda hem de erişkinlerde olabilmesine rağmen genizeti büyüklüğü daha çok çocukluk çağının problemidir. Sık geçirilen infeksiyonlar, hastanın günlük yaşamını etkiler, sık ilaç kullanımına neden olur ve kalp kapakçıkları, eklem ve böbreklerin de etkilenme riski vardır.

İnfeksiyonları dışında bademcikler ve geniz eti dokusunun büyüklükleri de önemlidir.

Bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma sorunları yapabilir. Ayrıca bademcikler üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olabilir. Geniz etinin büyük olması burun solunumunu bozarak ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Normalde burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar, bazı zararlı partikülleri tutar. Bu nedenle sürekli ağız solunumu bazı solunum yolu problemlerine yol açar.

Geniz eti büyüklüğü ayrıca şu problemlere neden olabilir:

Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zarında çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu. Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu, buna bağlı özel yüz ifadesi. Geniz akıntısı nedeniyle farenjit, sinüzit ve baş ağrısı, öksürük ve alt solunum yolu problemleri sıklığında artış.

Bademcik ve Geniz Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik ve geniz etinin akut (kısa süreli) iltihapları ilaçla tedavi edilir. İlaç olarak en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler ve eşlik eden diğer şikayetlere yönelik ilaçlar kullanılır.

Bademcik ve geniz etinin basit infeksiyonları ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen, bazen ilaç tedavisine cevap vermez, uzun süre devam eder veya sık aralıklarla tekrarlar.

Bu gibi durumlar kronik bademcik iltihaplanması olarak adlandırılır ve cerrahi olarak alınması gerekebilir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları KBB`de en çok yapılan ameliyatlardandır.

Ameliyat Hangi Yaşta Yapılmalıdır:

Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Kabul edilen görüş bademcik ameliyatı için hastanın 3 yaşını doldurmasıdır. Geniz etinin alınması ise gerekirse 1 yaşında dahi yapılabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte solunum yolları genişliğinin artması birçok kez hastalığın sıklığını ve ciddiyetini azaltmakla birlikte bazen çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürebilmektedir. Erken yaşlarda ameliyattan mümkün olduğunca kaçınılmasının nedeni ameliyat için gerekli olan genel anestezinin çocuk yaş gurubunda çok daha fazla riskli olmasından dolayıdır. Bademcik hastalıkları çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinmekle birlikte erişkin içinde aynı kurallar geçerlidir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme sıklığı azdır ve ilaçlarla tedavisi mümkündür.

Ameliyata karar verilmesine neden olan durumlar göreceli ve kesin kriterler olarak iki guruba ayrılırlar:

Göreceli kriterlerin başında sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları gelmektedir.

• Sık infeksiyon geçirilmesi: Son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5'şer defa yada daha sık ateşli, antibiyotiksiz iyileşmeyen bademcik iltihaplanması

• Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi ve işitme kaybı olması.

• Bademciklerde infeksiyon olmasa da yutmayı zorlaştıracak kadar büyümesi

• Erişkinlerde bademcik üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde birikim olması

• Geniz eti ve bademcik büyümesinin sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması

• Kalp kapak bozukluğu olan kişiler.

Kesin ameliyatı gerektiren durumlar:

• Kötü huylu tümör şüphesi, bademcik dokusunun tek taraflı büyümesi (lenfoma veya başka habis hastalıkların belirtisi olabileceği için),

• Bademcik etrafında abse olması

• Geniz eti dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi, üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması,

• Yüzün iskelet yapısını ve çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Bademcikler ve geniz etinin cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra tekrarlaması söz konusu değildir. Ancak halk arasında “dişi” olarak adlandırılan ve ameliyat sonrasında tekrar ürediği ifade edilen bademcik ve geniz etine bağlı problemlerinin devam etmesi hali olabilmektedir. Bu durum daha çok çevre dokudan kesin sınırlarla ayrılmayan adenoid dokusunun ve tonsillerin alt kısmının tam olarak çıkartılamadığı durumda tekrarlayan infeksiyonlarla tekrar büyümesinden kaynaklanmaktadır. Ameliyat kararının doğru verilmediği, altta yatan başka bir bozukluğun varlığında da ameliyat sonrasında şikayetler devam etmekte ve bu yanlış olarak bademcik ve geniz etinin tekrarlaması şeklinde yorumlanmaktadır.

Ameliyatın Riski ve Komplikasyonları Nelerdir:

Her ameliyat gibi bademcik ve geniz eti ameliyatlarının da risk ve komplikasyonları olabilmektedir. Lokal veya genel anestezi her zaman için bazı riskler taşır. Ancak anestezi teknik ve ilaçlarındaki gelişmeler her geçen gün bu riski azaltmaktadır. Bunun dışında en sık görülen komplikasyon kanamadır. Bazen ciddi boyutlara ulaşabilmesine rağmen ciddi kanamaya nadiren rastlanır. Özellikle erişkin hastalarda olmak üzere ağrı hastayı en çok rahatsız eden durumdur.

Ameliyat sonrası sık farenjit oluştuğuna dair yanlış bir inanış vardır. Mevcut farenjitin bademciklerin alınmasıyla bir ilgisi yoktur. Hatta bazen infeksiyonlu tonsiller farenjiti arttırırlar. Bademcik ameliyatından sonra vücudun savunma sistemi ile ilgili bir çok bilimsel çalışma yapılmış ancak bademciği alınmış yada alınmamış insanlarda farenjit görülme sıklığı açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir:

Ameliyattan sonra hasta yatağında başı ° yüksekte olacak şekilde yatmalıdır. Yatak başı yüksekliği ayarlanamıyorsa birkaç yastıkla başı yükseltmek yeterlidir. Ameliyat bölgesindeki ağrıyı ve kanama riskini azaltmak için boynun her iki yanına dk da bir dk ara vererek buz uygulaması faydalıdır. Ağrı nedeniyle tükürüğün yutulmayıp dışarı çıkartılması veya ağızda biriktirilmeye çalışılması ağrıyı arttıracağından mümkün olduğunca yutkunmaya çalışılmalıdır.

Ameliyattan sonra ilk 6 saat herhangi bir şey yenmez ve içilmez. Anestezi için kullanılan ilaçların etkisi tam olarak geçtikten sonra ağızdan beslenmeye başlanır. Özellikle ilk günlerde kanama riski yüksek olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Soğuk süt, çorba, meyve suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler tercih edilir. 2.günden itibaren yumuşak yiyeceklere (haşlanmış yumurta, patetes püresi, makarna vb.) ve 3. günden itibaren normal beslenmeye geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle bir şey yemek istememesi ağrının devamına neden olur. İyileşme sürecinde mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ancak 10 gün süre ile çok sıcak, çok sert, çok acılı ve baharatlı yiyecekler ve asitli içecekler tüketilmesi uygun değildir.

Ameliyat sonrası erken veya geç dönemde (gün) kanama olabilir. Tükürük salgısına bulaşık, sürüntü tarzında hafif kanama ilk günlerde beklenen bir durumdur. Ameliyatın ilk gününde koyu renkli kan kusulması da normaldir ve ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir. Taze kanama hastanın boğazında ılık bir akıntı hissi ve öksürüğe neden olmasıyla dikkat çeker. Böyle bir durumda öncelikle buzlu su ile gargara ve dışardan ameliyat bölgesine buzla soğuk uygulaması yapılır. Ancak sürekli kırmızı renkli taze (yeni) kan gelmesi hemen doktorunuza başvurmayı gerektirir. Yukarıda anlatılan uygulamaları yaptıktan sonra kanamanın devam etmesi durumunda ameliyatı yapan doktor ile temasa geçin. Nadiren de olsa ikinci bir cerrahi müdahale ile kanamanın durdurulması gerekli olabilir. Ameliyattan sonra hafif ateş olması beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle normale döner. Ameliyat bölgesinde beyaz bir örtü şeklindeki iyileşme membranı normal bir durum olup iltihaplanma değildir.


Okunma Sayısı :

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? Hangi durumlarda yapılır?

Bademcik tedavisi, iltihaplanmaya bağlı olarak yapılan operasyonun adıdır. Bademcik iltihabı, boğazınızın arkasındaki iki doku kütlesi olan bademciklerinizin bir enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir.

Bademcikler, vücudun filtresi gibi çalışmaktadır. Ağız ya da burun yoluyla alınan nefesin içerisinde bulunan ve ciğerlerimizde enfeksiyona neden olabilecek rahatsızlıklara karşı bizi korurlar. Bunun yanı sıra enfeksiyon ile mücadele için antikor üretimine de katkı sağlarlar. Ancak her zaman başarılı olamadıkları için zaman zaman onlar da enfeksiyon kapıp şişer ve yutkunma sırasında kişiyi rahatsız eder. Bu durumun sık tekrar etmesi kronikleşmesine yol açar ve bademciğin alınmasına neden olur. Bu nedenle bademcik tedavisi uygulanır. Yalnızca ameliyat yoluyla sorun çözüme kavuşur ve kişinin boğaz girişi bademcikten arındırılır.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Bademcik ameliyatının farklı yol ve yöntemleri bulunmaktadır. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatı, 20 il 30 dakika arasında sürmektedir. Bademcik ameliyatı sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez.

Bademcik ameliyatının genelinde tümü çıkarılır. Ancak bazı hastalar kısmi bademcik ameliyatından da fayda görebildiği için bir kısmı bırakılabilir. Bu tamamen doktorun kararıdır. Bademcik ameliyatları ise şu şekildedir:

Elektrokoter: Bu yöntemde bademcikleri almak ve sonrasında herhangi bir kanamayı durdurmak için ısı kullanılır.

Soğuk bıçak (çelik) Yöntemi: Bademcikler neşter ile alınır. Daha sonra dikişlerle veya elektrokoter ile kanamanın durması sağlanır.

Termal Welding: Bu yöntemde herhangi bir kesici alet kullanılmaksızın bademciklerin ısı yardımı ile alınması amaçlanmaktadır. Kanama miktarının çok az olması ile ameliyatı komplikasyonlarını en aza indiren ve iyileşme sürecini hızlandıran bu yöntem bademcik tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir.

Bu yöntemlerin haricinde ise radyofrekans ablasyon teknikleri, bir karbon dioksit lazeri ve mikrodebrider kullanımı söz konusu olmaktadır.

Bademcik ameliyatı hangi yaştan itibaren yapılır?

Genel olarak bademcik ameliyatının herhangi bir yaşı bulunmamaktadır. Bademcikleri ile ilgili olarak sorunları olan hemen her çocuğa bu ameliyat yapılabilir. Ancak doktorlar çoğunlukla 3 ve üzeri yaşlarda bu operasyonu yapmak ihtiyacı hissediyorlar.

Bademcik ameliyatları genellikle çocuk denilecek yaşlarda olurken, zaman zaman yetişkinlik döneminde çıkan sorunlar nedeniyle bu zaman dilimi içerisinde de gerçekleşmektedir.

Bademcik tedavi edilmezse ne olur?

Bademciklerde sorun çıkması durumunda tedavi edilmesi gereklidir. Ancak bu durumdan kaçınıyorsanız bazı sorunları da göz önünde bulundurmayı kabul ediyorsunuz demektir. Bademcikler etrafı sürekli olarak bakterilerle çevrilidir ve ameliyat edilmediğinde şu sorunlara yol açar:

  • Şiddetli boğaz ağrısı
  • Boğuk ses
  • Salya akması
  • Ağız açmada zorluk

Dolayısıyla bu problemlerin önüne geçmek ve daha sağlıklı bir yaşam için sorun çıkartan bademciklerden ameliyat yoluyla kurtulabilirsiniz.

Bademcik ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Genellikle, bademcik iltihabı veya boğaz ağrısı ile sık sık hasta olanlar için bademcik ameliyatı bir tedavi seçeneğidir. Geçen yıl en az yedi bademcik iltihabı veya boğaz ağrısı yaşadıysanız (son iki yılda beş veya daha fazla vaka), bademcik ameliyatının sizin için bir seçenek olup olmadığı konusunda doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bademcik tedavisi, bademcikler ile ilgili sorunları gidermek için kullanılan tıbbi bir işlemdir. Bademcikler, boğazın arka tarafının her iki yanında yer alan iki küçük bezdir. Bu bezler zaman zaman sorun çıkartabilir ve kronik hale gelebilir.

Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olurlar. Ancak bazen bademcikler enfeksiyon kapabilir veya büyüyebilir, bu da yutma güçlüğü, ağrı ve ağız kokusu gibi sorunlara neden olabilir.

Bademcik tedavisinde birkaç farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu noktada doktor tarafından yapılan tetkik doğrultusunda hangi yöntemin uygulanacağı tespit edilir ve bu konuda hasta net olarak bilgilendirilir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Hasta Bakımı Nasıl Olmalı?

Ameliyattan sonraki ilk haftada, hastalar ağrı ve yutma güçlüğü yaşamayı beklemelidir. Yumuşak bir diyete bağlı kalmalı ve baharatlı veya asitli yiyecekler gibi boğazı tahriş edebilecek yiyeceklerden kaçınmalıdırlar. Ayrıca sigara içmemeli ve alkol tüketimini sınırlamalıdırlar.

Hastalar ayrıca ameliyattan sonra en az iki hafta egzersiz veya ağır kaldırma gibi yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır. Kanamaya neden olabileceğinden, burnu sümkürmekten veya öksürmekten kaçınmak da önemlidir.

Ameliyat bölgesinin temiz tutulması da önemlidir. Hastalar günde birkaç kez ağızlarını tuzlu su ile çalkalamalı ve havayı nemli tutmak için nemlendirici kullanmalıdır. Ateş, kızarıklık veya artan ağrı gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisine dikkat etmek de önemlidir. Bu semptomlardan herhangi biri mevcutsa, hastalar derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bademcik ameliyatı ile ilişkili en yaygın risklerden biri kanamadır. Bu, ameliyattan hemen sonra veya birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, kanama ameliyathaneye dönüşü gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Diğer bir risk ise, cerrahi bölgede oluşabilen ve antibiyotiklerle tedavi edilebilen enfeksiyondur.

Ağrı oluşumu da ameliyat sonrasında gözlenebilir. Hasta ameliyattan birkaç gün ila birkaç hafta sonra ağrı ve yutma güçlüğü yaşayabilir. Nadir durumlarda, hastalar boğazda kronik ağrı veya yutma güçlüğü yaşayabilir.

Anestezi ile ilgili komplikasyon riski de vardır. Bunlar alerjik reaksiyonları, mide bulantısını ve solunum problemlerini içerebilir. Bazı durumlarda bademcik ameliyatından sonra ortaya çıkan komplikasyonların altta yatan tıbbi durumlarla ilişkili olabileceğini de belirtmekte fayda var.

Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Hastaların işlemden önce sorabileceği sorulardan biri de ameliyatın ne kadar süreceğidir. Bademcik ameliyatının prosedürünün uzunluğu, bireysel vakaya ve kullanılan cerrahi yönteme bağlı olarak değişebilir. Bademcikleri çıkarmak için bir neşter kullanımını içeren diseksiyon adı verilen geleneksel cerrahi yöntem tipik olarak yaklaşık 30 dakika ila bir saat sürer. Bazı durumlarda, özellikle bademcikler büyümüşse veya başka komplikasyonlar varsa, prosedür daha uzun sürebilir. Radyofrekans yöntemi kullanılarak uygulanan tedavi yönteminde ise bu durum 20 dakikaya düşebilir.

Bademcik Ameliyatı Olanlar

Bademcik ameliyatı olanlar kronik hale gelmiş ve sürekli olarak şişen bademciklere sahip kişilerdir. Doktorlar kronikleşmiş bademciği olanlara bu operasyonu mutlaka önerirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası