aşiyan müzesine nasıl gidilir / AŞİYAN MÜZESİ | Kültür Portalı

Aşiyan Müzesine Nasıl Gidilir

aşiyan müzesine nasıl gidilir

İstanbul’da sanatseverlerin doyasıya gezebileceği onlarca müze var. Bu müzelerin birçoğu ücretli olduğu gibi hiçbir ücret ödemeden dolaşabileceğiniz müzeler de mevcut. İşte İstanbul’da ücretsiz olarak gezebileceğiniz 25 muhteşem müze…

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi

Türk Dünyası Kültür Mahallesi, ziyaretçilerini Türk dünyasının farklı renkleri, desenleri, eserleri arasında yolculuğa çıkarıyor. Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alan mahallede; Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, RF Tataristan ve RF Başkortostan evleri ile Ebu Nasr El Farabi Evi yer alıyor.

Her biri ayrı bir ülkeye tahsis edilen bu evler sayesinde, geniş bir coğrafyaya yayılmış Türk kültürünün farklı ülke ve topluluklardaki yansımalarını bir arada aynı mekânda görmek mümkün. Burada gündelik hayattan parçalar, ev eşyaları, müzik aletleri, kılık kıyafet gibi pek çok kültürel detay sergilenmekte. Ayrıca Kazak ve Kırgız çadırları, orijinal boyutlarda hazırlanan Orhun Yazıtları, Azerbaycan Kız Kalesi ve Kırgızistan’da bulunan Burana Kulesi’ne ait maketler de görülebilecek eserler arasında.

yılında ziyarete açılan mahalle, yıllar içinde eklenen maket ve çadırlarla zenginleşerek bugünkü hâlini almıştır. UNESCO Hoca Ahmet Yesevi Yılı münasebetiyle yılında eklenen Hoca Ahmet Yesevi otağı maketi ise dinî yaşamı ve tasavvufî kültürü yansıtması bakımından önemlidir.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi, aynı zamanda Türk dünyasının özel günlerinin coşkuyla kutlandığı adreslerden biri. Nevruz, Sabantuy gibi bayram kutlamaları vesilesiyle akraba toplulukların ve kardeş ülkelerin buluşmasına da ev sahipliği yapmakta. Bu yönüyle Türk dünyası için ortak kültürün tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemli bir görev üstleniyor.

Ziyaret saatleri: Müze, haftanın her günü – saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Adres: Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri Topkapı / Zeytinburnu / İstanbul

Atatürk Müzesi

İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alan Atatürk Müzesi ’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. Atatürk, I. Dünya Savaşı’nın sonra ermesiyle birlikte Suriye cephesinden ayrılarak İstanbul’a geldi. O tarihte birkaç farklı yerde konaklayan Atatürk, son olarak buraya yerleşti ve Samsun’a hareket ettiği güne dek bu evde oturdu. Müze’de; Atatürk’ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Pazar ve Perşembe günleri hariç saat – saatleri arasında müzeye ücretsiz olarak giriş sağlanabilir.

Adres: Meşrutiyet Mahallesi, Halaskargazi Caddesi No, Şişli / İstanbul

Kâzım Karabekir Müzesi

Müzenin bulunduğu köşk Sultan II. Abdülhamid’in Maarif Nazırı Antepli Münif Tahir Paşa tarafından İtalyan mimar ve heykeltıraş Rozette’ye yaptırıldı. 15 Kasım yılında Kâzım Karabekir Paşa tarafından satın alındı. Paşa, ailesiyle birlikte Ankara’ya taşındığı yılına kadar burada yaşadı. Müze’de; Paşa ve ailesine ait özel eşyalar sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Salı ve Perşembe günleri açık olan müze – arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Erenköy Mahallesi Kazım Karabekir Sokak No:4/2 Kadıköy / İstanbul

Kazım Karabekir Müzesi’nin bulunduğu köşkte röportaj sırasında ()

Aşiyan Müzesi

Tevfik Fikret’in arasında Şair Tevfik Fikret’in yaşadığı ev yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. Müze’de; Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyaların yanı sıra Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçıların da eşyaları sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi günleri haricinde – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Bebek Mahallesi, Aşiyan Yolu Beşiktaş / İstanbul

Uçurtma Müzesi

Uçurtma sevdalısı Mehmet Naci Aköz yılında dünyanın farklı ülkelerinden topladığı uçurtma koleksiyonu ile Uçurtma Müzesi’ni kurmuştur. Müze’de; 6 kıta ve 33 ülkeden toplanan ’ü aşkın uçurtmanın yanı sıra uçurtmalar ilgili kitaplardan oluşan bir de “Uçurtma Kütüphanesi” bulunuyor.

Ziyaret saatleri: Uçurtma Müzesi, Pazar günleri hariç haftanın altı günü – saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeyi Cumartesi ziyaret etmek isteyenlerin randevu alması gerekiyor.

Adres: Aziz Mahmut Hüdai Mahallesi Bakıcı Sokak Uncular Caddesi No 12 -A, Üsküdar / İstanbul

Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi

Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi İstanbul’da tarihi hipodrom olarak adlandırılan alanın güneyinde tarihi Sphendone duvarlarının üstüne konumlanmıştır. yüzyılda kullanımı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine verilen yapı, Marmara Üniversitesi rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. yılında ise Rektörlük binasının giriş katı “Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi” adıyla müzeye çevrilmiştir.

Ziyaret saatleri: Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi, Pazartesi günü ve Resmi Tatil günleri haricinde  saatleri arasında ziyarete açık bulunuyor.

Adres: Küçük Ayasofya Mahallesi Üçler Sokak No:2 Sultanahmet / Fatih / İSTANBUL

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi

yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hizmete sunulmuştur. Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesidir. Müze’de; basın teknolojilerinin günümüze kadar uğradığı değişimi gösteren araç-gereçler ve Türk gazetecilik tarihinin gelişimini anlatan belge ve gazeteler sergilenir.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi her gün – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Divanyolu Caddesi No Çemberlitaş / Fatih / İstanbul

Doğançay Müzesi

’te Beyoğlu’nda, yıllık tarihi bir binada hizmete açılan Doğançay Müzesi’nde; Burhan Doğançay’ın eserlerinden küçük bir retrospektif ile birlikte babası Adil Doğançay’ın eserleri sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi hariç haftanın altı günü saat – arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Balo Sokak No: 42, Beyoğlu / İstanbul / Türkiye

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

’da açılan müze içerisinde; Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar ve eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belge ziyaretçilere sunuluyor.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi ve Salı günleri hariç haftanın beş günü, saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Çayır Sokak No, Burgazada / İstanbul

İstanbul Demiryolu Müzesi

’te açılan İstanbul Demiryolu Müzesi’nde; demiryolu parçaları, uyarı levhaları, ofis gereçleri, plakalar, istasyon saati, istasyon zili, fotoğraflar ve belgeler olmak üzere ’e yakın eser sergileniyor.

Ziyaret Saatleri: Müze, Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve resmi tatil günleri haricinde saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstanbul Garı (Sirkeci) Hocapaşa Mahallesi Fatih (Eminönü) / İstanbul

IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi

Türkiye’de özgün baskının ne olduğunun bilincinin oluşturulması, yerleştirilmesi ve sanat izleyicisine özgün baskıyı anlatmak amacıyla Süleyman Saim Tekcan tarafından kurulan IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi, ziyaretçilerine Türk sanat belleğinin önemli bir bölümünü izleme olanağı sağlamanın yanı sıra, dünya boyutunda Türkiye’deki özgün baskı ile ilgili bütün envanteri görme ve bu konudaki bütün bilgiye erişim fırsatını sunuyor.

Ziyaret Saatleri: Müze, Pazar ve Pazartesi hariç her gün – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Ünalan Mahallesi Keban Caddesi No Üsküdar / İstanbul

İstanbul PTT Müzesi

Büyük Postane`nin arkasında ve alt katında bulunan müze Posta, Telgraf ve Telefon, Pul olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelmiştir. 23 Ekim ’ta başlayarak günümüze kadar posta hizmetlerinde kullanılan araç ve gereçler sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi her gün – ve saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Hobyar Mahallesi Zaptiye Caddesi Yeni Postane Sokak No: 25 Eminönü / Fatih / İstanbul

Taceddin Dergâhı ve Mehmet ÂKif Ersoy Müzesi

Orijinali Ankara’da bulunan Taceddin Dergâhı’nın birebir ölçülerinde ve yönünde yapılan Müze de; İstiklal Marşı bestesi taş plak ve Mehmet Âkif Ersoy’a ait şiirlerin el yazısıyla yazıldığı defter beratının da yer aldığı toplamda adet yazılı eser ve adet Mehmet Âkif Ersoy’a ait orijinal materyal bulunuyor.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi, Cuma ve Pazar günleri hariç haftanın dört günü – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Kazım Karabekir Mahallesi, Mehmet Akif Bulvarı No, Bağcılar / İstanbul

Osmanlı Bankası Müzesi

yılında Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında kurulan Osmanlı Bankası, uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi bankası olarak kullanılmıştır. Bankanın genel müdürlük binası, yılından itibaren müze olarak kullanılıyor. Osmanlı Bankası Müzesi, içerdiği nesne ve belgelerin yanı sıra tasarımıyla, bankanın merkezî rol oynadığı geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin az bilinen dünyasını yansıtır.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi günleri dışında, – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Karaköy, Bankalar Caddesi No, Beyoğlu / İstanbul

İstanbul Modern

Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını ve kültürel kimliğini ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak amacıyla yılında İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Modern, uluslararası bir yönelimle, modern ve çağdaş sanat yapıtlarını, fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimleri koleksiyonunda toplar, korur, sergiler ve belgeler.

Ziyaret saatleri: Müze, Pazartesi günleri kapalı olup Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma – saatleri arasında, Pazar günleri – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

*Müze, Perşembe günleri ücretsiz olup, Salı günleri saat – arası,
18 – 25 yaşındaki, Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsizdir.

Adres: Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi, No, Beyoğlu / İstanbul

Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi

Nüvesini yılında Ali Sami Yen tarafından kurulan Galatasaray Müzesi’nden alan Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi, 6 Aralık tarihinden bu yana İstiklal Caddesi no adresindeki Tarihi Beyoğlu Postanesi’nde hizmet veriyor. Merkezin birinci katında Galatasaray Lisesi`nin kuruluşundan bugüne öyküsü; öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi pek çok nesne ve fotoğraf yer almakta; ikinci katında ise Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşundan bugüne hikâyesi, ’den bu yana kazanılan kupalardan bir kısmı, Metin Oktay`ın forması ve birçok fotoğraf ve spor nesnesi bulunuyor.

Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri haricinde – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstiklal Caddesi No Beyoğlu / İstanbul

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi

yılında Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından kuruldu. Eski adıyla Proje4L olarak tanınan özel müzede, çok sayıda genç sanatçı ve küratörün projesine yer verilmiş ve çağdaş sanatın gelişimi uluslararası platforma taşınmıştır. Müze misyonuna devam ederek, sürekli Elgiz Koleksiyonu sergisinin yanında dinamizmi ve güncelliği yakalamak üzere çeşitli süreli sergiler, eğitim ve sosyal programlarına yer veriyor.

Ziyaret saatleri: Müze; Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri – saatleri arasında, Cumartesi günleri – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Maslak Mahallesi, Maslak Meydan Sokak Beybi Giz Plaza, Sarıyer / İstanbul

Türkiye İş Bankası Müzesi

14 Kasım tarihinde Türkiye İş Bankası tarafından ziyarete açılmıştır. Üç katlı Müze’nin birinci ve bodrum katlarında kalıcı sergi yer almaktadır. İş Bankası’na ait zengin arşivden toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belge ve fotoğraflar, farklı dönemlere ait daktilo, hesap makinesi gibi bankacılık aletleri, kumbara, promosyon malzemeleri, reklam filmleri gibi İş Bankası’na özgü materyaller Müzenin birinci katında sergileniyor.

Şube döneminden kalma sabit halde bulunan tarihi bankolar, ana kasa ve kiralık kasa daireleri giriş ve bodrum katta ziyarete açıktır. Giriş kat, Müzenin süreli sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.  yılından bu yana Türkiye İş Bankası Müzesi’nde öğrencilere yönelik atölyeler düzenleniyor. Yoğun talep gören atölyelere bugüne dek yüz bini aşkın öğrenci katılım sağlamıştır. Atölyeler ağırlıklı olarak tasarruf bilincinin oluşturulması ve finansal okuryazarlık alanında farkındalığın geliştirilmesine yöneliktir.

Türkiye İş Bankası Müzesi, içinde bulunduğu binanın iki katına yayılmış koleksiyonu ile yıl boyu açıktır. Sabit sergi, binanın üst katındaki birinci salondan başlıyor. Birbirini takip eden sekiz salon boyunca İş Bankası’nın Cumhuriyet’le yaşıt tarihinin kısa bir özeti kronolojik olarak ziyaretçiye aktarılıyor.

Sabit sergi, bodrum katta devam ediyor.  Bankalarda çok az yetkili insanın girebildiği ana kasa dairesi ve müşteri kullanımına açık kiralık kasa dairesi, Müzede gezi alanı olarak kurgulanmıştır. Bu iki kasayı bağlayan koridorda ışıklar ve seslerden oluşan hareketli bir enstalasyon bulunmaktadır.

Ziyaret saatleri: Müze, Salı-Pazar günleri arası saatlerinde ziyarete açıktır.

Adres: Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No: 2 Bahçekapı  Eminönü / İstanbul

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adını taşıyan Edebiyat Müze Kütüphanesi 12 Kasım yılında ziyarete açılmıştır. Kütüphanede ’i aşkın yazarın adet kitabı mevcuttur. Müze kütüphanede, 33 ayrı yazarın ’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi bulunuyor. Ayrıca 60 farklı kurumun verdiği ’ü aşkın ödüllü kitap bulunuyor. Yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlar ile müze kütüphaneciliği felsefesine uygun kitaplar, o yörede üretilmiş yazma eserlerin Tıpkı Basımları, yazarlara ait objeleri(yazarların kullandığı kalemler, daktilo vb. araç gereçler) kapsamaktadır.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi her gün – saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Cankurtaran Mahallesi, Gülhane Parkı içi, No:1, Alay Köşkü, Fatih / İstanbul

Heybeliada İsmet İnönü Evi Müzesi

Asıl adı Mavromatakis Köşkü olan bu konağı, İsmet İnönü ilk olarak geçirdiği rahatsızlığın ardından, sessiz ve sakin bir istirahat uygun görülmesiyle birlikte yılında kiralamış ardından yılında satın almıştır. Ev, kendilerine Atatürk tarafından hediye edilen mobilyalarla döşenmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan köşkte; İsmet Paşa ve ailesine ait çeşitli eşyalar, resimler ve eşyalar görülebilir.

Ziyaret saatleri: Heybeliada İnönü Evi, Pazartesi günü hariç her gün saat arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Heybeliada, Refah Şehitleri Caddesi no Adalar / İstanbul

İtfaiye Müzesi

İtfaiye Müzesi, Türk İtfaiyeciliği tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması adına yılında açılmıştır. Müze içerisinde, yılında Davud-u Hakiki’nin ilk Çardaklı Tulumbası’ndan ’lü yıllarda kullanılan Mahalle Tulumbaları ve daha sonraki yıllarda kullanılan Buharlı ve Arabalı Tulumbaları’na kadar çok farklı ve her biri kendi alanında ünik sayılabilecek eserlerinin yanında, mahalle tulumbacıları mizanseni, askeri itfaiye dönemine ait kıyafetler, mum fenerleri, karpit fenerleri, amir yangın baltaları, bez sarnıç, deri kovalar, çeşitli tablolar ve İstanbul’da  meydana gelmiş bazı yangınlara ait fotoğraflar gibi ilk etapta sayılabilecek eserler sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Hafta içi – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Yıldız Mahallesi Çitlembik Yokuşu Horoz Sokak No:1 Beşiktaş / İstanbul

Yapı Kredi Müzesi

yılında kurulan Yapı Kredi Müzesi’nde eserler, numismatik ve etnografya olmak üzere iki ayrı bölümde sergileniyor.

Sikke, madalya ve nişan olmak üzere ’i aşkın eserin bulunduğu numismatik bölümü kronolojik bütünlük açısından dünyadaki önemli özel koleksiyonlar arasında yer alıyor ve müzenin temel koleksiyonunu oluşturuyor.

Türk-İslam kültürüne ait eserlerin bulunduğu etnografya bölümünde ise yüzyıldan itibaren farklı dönemlere tarihlenen binin üzerinde seçkin eser bulunuyor. Müzede gösterime sunulan tombaklar, gümüşler, cep saatleri ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalar bu bölümde muhafaza ediliyor.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi – saatleri arasında, Cumartesi – saatleri arasında Pazar günü ise – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstiklal Caddesi No: Beyoğlu / İstanbul

Kartal Belediyesi Masal Müzesi

Türkiye’de bir ilk olan Kartal Belediyesi Masal Müzesi, yılında müzecilik kavramının toplumda bilinçli bir şekilde oluşturulması, çocukların hayallerini, bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve her yaştan bireyin birlikte vakit geçirebileceği bir mekan olması amacıyla Şair – Yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünde Kartal Belediyesi tarafından kurulmuştur. Müze içerisinde, Türk ve Dünya masallarının tarihine ışık tutan, Sunay Akın’ın ülkemiz ve dünyanın farklı ülkelerindeki koleksiyonerlerden topladığı, tarihi değere sahip oyuncakların yanı sıra Türk ve Dünya edebiyatının önde gelen yazarlarının ilk basım kitapları sergileniyor.

Kartal Belediyesi Masal Müzesi’nde sergilenen eserlerin yanı sıra müze içerisinde ve bahçesinde sergilenen heykeller de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Özellikle kitaplık bölümünde yer alan Hans Christian Andersen’in Türkiye’de bir ilk olan heykeli görülmeye değer. Bununla birlikte müze içerisinde ve bahçesinde birçok masal kahramanının yer aldığı heykeller de bulunmaktadır. Ayrıca müzenin bahçesinde bulunan nezih kafesi de ziyaretçilerine hoşça vakit geçirebilecekleri sıcak bir ortam sunuyor.

Ziyaret saatleri: Müze, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri – saatleri arasında, hafta sonu ise – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Çarşı Mahallesi, Enis Akaygen sokak No:9 Yakacık-Kartal / İstanbul

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi, Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Müzecilik Yüksek lisans Programı  ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle Nisan ’de başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla 26 Haziran ’de tarihinde kapılarını halka açmıştır.

Müzede Hastane’nin tarihi gelişimi “Bimarhane’den Hastane’ye” “Bimarhane Taşınıyor”, “Hastane Kuruluyor”, “’lu Yıllar”, “’lı 50’li Yıllar”, “’lı ve ’li Yıllar”, “’li Yıllar” ve “’li Yıllar” ana başlıkları altında kronolojik olarak sunuluyor. Her bir bölümde pano metni ile beraberinde o dönemle ilgili eserlerin sergilendiği vitrin yer alır. Tek bir sergileme alanına sahip müzede ayrıca, kronolojik sergileme içerisinde bir bölüm başhekimlere ayrılmıştır. Bu bölümde Ord. Prof. Mazhar Osman’dan bugüne görev yapmış tüm başhekimler ile ilgili bölüm de yer almaktadır. Özgeçmişleri ile birlikte kişisel ve mesleki eşyaları sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Zuhuratbaba Mah. DrTevfikSağlam Caddesi No/2 Bakırköy / İstanbul

II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi

İstanbul’daki yüzyıl Osmanlı hamamları içinde gösterişli mimarisi, boyutu ve çifte hamam oluşu ile dikkati çeken II. Bayezid Hamamı, yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan “İstanbul Tarihi Alanları” içinde yer alır. Osmanlı mimarisinin ve sosyal hayatının vazgeçilmez parçası olan hamam yapıları, sosyal anlamda günümüzde gündelik yaşamdaki önemini büyük ölçüde kaybetmiş olmakla beraber, yaşayan ve kuşaklar boyu aktarılan bir kültürün simgesidir. Bu kapsamda açılan müzede, Osmanlı toplumunda suyun gündelik yaşamdaki yerinin ve öneminin ne olduğu, tarihsel süreçteki değişimin ve dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin ziyaretçiye aktarılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede Türk hamam geleneğine ait etnografik eserler vitrin içinde sergilenmiş ve bu gelenek görsel materyallerle desteklenerek ziyaretçinin beğenisine sunulmuştur.

Ziyaret saatleri: Müze, hafta içi her gün – saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres:  Ordu Caddesi, Balabanağa Mahallesi, Kimyager Derviş Paşa Sokak, No:2 Fatih / İstanbul

KAYNAKÇA 

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw?pgID=&lang=TR&section=9&param1=

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw?page_id=

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw,/monash.pw

monash.pw

Şişli Atatürk Evi

Türk Dünyası Kültür Mahallesi

Aşiyan ; Ünlü şair Tevfik Fikret’in evidir. 
             Sanatçı uzun süre boğaz peyzajına bakan bahçe içinde bir evde oturma özlemini , yılında bu evle gerçekleştirmiştir.

Şair; Rumeli Hisarı&#;nın sırtında , Robert Kolej yanında önceden beri çok sevdiği bu yerde evini yapmıştır. Göksu’nun tam karşısında , boğazın en güzel bölümüne hakim bulunan bu yere, resim yapmak veya oturmak için eşi ile beraber sık sık gider, orada kurmak istedikleri yuvanın odalarına ve döşemelerine ait en ufak noktalara varıncaya kadar planlar yaparlar, hayaller kurarlardı. Fikret’in ince zevkini anlamak için sadece Aşiyan’ın yerini görmek yeterlidir.Müzede sergilenmekte olan, Aşiyan’ın orijinal çizimlerinin gösterdiği gibi, mimarisini ve planlarını kendisinin çizdiği bu villayı Hisar üstündeki ağaçlıklar içerisine yaptırarak, eve de Farsça da Yuva anlamına gelen “Aşiyan” ismini monash.pw yeni yuva, dönemin İstibdat havasından bunalmış, özgürlükçü şairin şehirden uzak, tabiatla iç içe yaşamasını sağladığı gibi, öğretmenlik yaptığı Robert Kolej’e yakınlığı dolayısı ile de ona bir huzur getirmişti. Aşiyan’ın yapımına yılında başlanmış, Tevfik Fikret’in kendisi tarafından projesi çizilmiş evin inşaatı da tamamlanmıştır.Aşiyan , Fikret’in ölümünden sonra eski durumunu korumuşsa da bir süre sonra ihtiyaç gereği eşi tarafından ev kolej öğrencilerine pansiyon olarak kiralanmış, hatta satılma tehlikesi de gündeme gelmişmonash.pw üzerine o dönem Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel , İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar Aşiyan’ın şehir adına satın alınması ve bir Edebiyat-ı Cedide Müzesi haline getirilmesi düşüncesinde buluşmuşlardır. Bu düşüncenin Şehir Meclisi&#;nde kabul edilmesiyle Aşiyan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınmıştır. 19 Ağustos tarihinde Aşiyan “Edebiyat-ı Cedide Müzesi” adıyla büyük bir törenle açılmıştır.Müze hazırlık çalışmaları sırasında oluşturulan komisyon tarafından Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyaları toplanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla müze envanterine katılan eserler arasında özellikle Şair-i Azam Abdülhak Hamid Tarhan’ı görmekteyiz . Tarhan’ın eşyaları son eşi Madam Lüsyen tarafından İstanbul Belediyesine bağışlanmış daha sonra da müzeye devredilmiştir. 

Recaizade Ekrem Bey, Ali Ekrem Bolayır, Namık Kemal ve Edebiyat-ı Cedidecilere ait fotoğraf ve kitaplarında müze koleksiyonuna bu dönem içinde katıldığını görmekteyiz.Aşiyan’ın gerçek sahibi olan Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ise şairin eşi Nazime Hanım ve arkadaşlarından alınarak müze koleksiyonundaki Tevfik Fikret bölümü oluşturulmuştur yılında Şair Nigar Hanım’ın eşyaları, kitapları ve arşivi de müzeye getirilerek koleksiyon zenginleştirilmiştir. Tevfik Fikret’in Eyüp’te bulunan aile mezarlığında ki kabri Tevfik Fikret Derneği&#;nin girişimiyle yılında şairin vasiyeti üzerine Aşiyan bahçesine nakledilmiş , ev bu tarihten sonra Aşiyan Müzesi adını almıştır .

Aşiyan Müzesi

Aşiyan ; Ünlü şair Tevfik Fikret’in evidir. 
             Sanatçı uzun süre boğaz peyzajına bakan bahçe içinde bir evde oturma özlemini , yılında bu evle gerçekleştirmiştir.

Şair; Rumeli Hisarı&#;nın sırtında , Robert Kolej yanında önceden beri çok sevdiği bu yerde evini yapmıştır. Göksu’nun tam karşısında , boğazın en güzel bölümüne hakim bulunan bu yere, resim yapmak veya oturmak için eşi ile beraber sık sık gider, orada kurmak istedikleri yuvanın odalarına ve döşemelerine ait en ufak noktalara varıncaya kadar planlar yaparlar, hayaller kurarlardı. Fikret’in ince zevkini anlamak için sadece Aşiyan’ın yerini görmek yeterlidir.Müzede sergilenmekte olan, Aşiyan’ın orijinal çizimlerinin gösterdiği gibi, mimarisini ve planlarını kendisinin çizdiği bu villayı Hisar üstündeki ağaçlıklar içerisine yaptırarak, eve de Farsça da Yuva anlamına gelen “Aşiyan” ismini monash.pw yeni yuva, dönemin İstibdat havasından bunalmış, özgürlükçü şairin şehirden uzak, tabiatla iç içe yaşamasını sağladığı gibi, öğretmenlik yaptığı Robert Kolej’e yakınlığı dolayısı ile de ona bir huzur getirmişti. Aşiyan’ın yapımına yılında başlanmış, Tevfik Fikret’in kendisi tarafından projesi çizilmiş evin inşaatı da tamamlanmıştır.Aşiyan , Fikret’in ölümünden sonra eski durumunu korumuşsa da bir süre sonra ihtiyaç gereği eşi tarafından ev kolej öğrencilerine pansiyon olarak kiralanmış, hatta satılma tehlikesi de gündeme gelmişmonash.pw üzerine o dönem Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel , İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar Aşiyan’ın şehir adına satın alınması ve bir Edebiyat-ı Cedide Müzesi haline getirilmesi düşüncesinde buluşmuşlardır. Bu düşüncenin Şehir Meclisi&#;nde kabul edilmesiyle Aşiyan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınmıştır. 19 Ağustos tarihinde Aşiyan “Edebiyat-ı Cedide Müzesi” adıyla büyük bir törenle açılmıştır.Müze hazırlık çalışmaları sırasında oluşturulan komisyon tarafından Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyaları toplanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla müze envanterine katılan eserler arasında özellikle Şair-i Azam Abdülhak Hamid Tarhan’ı görmekteyiz . Tarhan’ın eşyaları son eşi Madam Lüsyen tarafından İstanbul Belediyesine bağışlanmış daha sonra da müzeye devredilmiştir. 

Recaizade Ekrem Bey, Ali Ekrem Bolayır, Namık Kemal ve Edebiyat-ı Cedidecilere ait fotoğraf ve kitaplarında müze koleksiyonuna bu dönem içinde katıldığını görmekteyiz.Aşiyan’ın gerçek sahibi olan Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ise şairin eşi Nazime Hanım ve arkadaşlarından alınarak müze koleksiyonundaki Tevfik Fikret bölümü oluşturulmuştur yılında Şair Nigar Hanım’ın eşyaları, kitapları ve arşivi de müzeye getirilerek koleksiyon zenginleştirilmiştir. Tevfik Fikret’in Eyüp’te bulunan aile mezarlığında ki kabri Tevfik Fikret Derneği&#;nin girişimiyle yılında şairin vasiyeti üzerine Aşiyan bahçesine nakledilmiş , ev bu tarihten sonra Aşiyan Müzesi adını almıştır .

Henüz yorum bulunmamaktadır, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır