tavuk suyuna şehriye çorbası ardanın mutfağı / Şehriyeli Tavuk Çorbası – Arda'nın Mutfağı

Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası Ardanın Mutfağı

tavuk suyuna şehriye çorbası ardanın mutfağı

Arda Türkmen Ramazan Tarifleri - Domatesli Şehriye Çorbası

domateli şehriye çorbası

Lezzet Turu: Yöresel Çorbalar

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından birisi çorbadır. Başlangıç için her mevsim tercih edilen çorbalar, Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı şekillerde yorumlanarak özgün tatlara kavuşur. Dünya mutfağında da oldukça yaygın olarak tüketilen çorbalar, Türk mutfağında diğer ülkelerden farklı olarak daha sıvı ve tanecikli bir kıvamda hazırlanır. Yoğun olmayan kıvamı sayesinde daha hafif bir başlangıç yemeği halini alır. Çeşitli yörelerde yetişen sebzeler ve baharatlar dolayısıyla “yöresel çorbalar” tanımı ortaya çıkar. 

Yöresel Çorba Çeşitleri

Türk mutfağında Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya, Ege’den Güneydoğu’ya her bölgenin kendine özel yöresel çorba çeşitlerinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan birkaçından bahsetmek gerekirse, özellikle Konya’ya has bir lezzet olarak bilinen bamya çorbası, kurutulmuş bamyadan hazırlanan oldukça doyurucu bir çorba çeşididir. Karadeniz’e özel lezzetlerden biri olarak ise karalahana çorbası ele alınabilir. Antep mutfağından gelen yuvalama çorbası, birçok farklı yörede farklı şekillerde yorumlanan yüksük çorbası, adını çıkış noktası olan Edremit’in meşhur Kaz Dağları’ndan alan Kaz Dağı çorbası, yöresel çorbalar arasında sıralanan lezzetlerden bazılarıdır. Yine Antep mutfağına ait olan ve ‘pirpirim aşı’ olarak da bilinen ekşili semizotu çorbası, Afyon ve çevresinde sıklıkla pişirilen, erişte ve mercimek bazlı ‘sakala çarpan çorbası’ diğer bir ismi ‘dul avrat çorbası’ diğer yöresel çorba çeşitlerinden bazılarıdır. Bunlara ek olarak mercimek, domatesli şehriye, ezogelin, yoğurt, yayla çorbaları da yöresel olarak farklı şekillerde pişirilen ve Türk mutfağında sıklıkla tüketilen çorba çeşitlerindendir.

Lezzetli Çorbalar Hazırlamanın Püf Noktaları

Lezzetli çorba hazırlamanın püf noktaları arasında en çok bilinen ve uygulanan yöntemlerden birisi normal su yerine et veya tavuk suyu kullanmaktır. Bunun için et ve tavuk pişirilirken açığa çıkan su uygun saklama kaplarına bölünerek buzlukta saklanır. Daha sonra yemeklere ve çorbalara lezzet katmak için kullanılabilir. Hazırda et veya tavuk suyu olmadığında bulyon kullanmak da lezzet açısından etkili bir çözümdür. Ancak doğal et suyu kullanmak daha sağlıklı bir seçimdir. Bulyonlar kendi içeriğinde tuz bulundurduğundan lezzetli bir çorba yapmak istiyorsanız bulyon kullandığınızda çorbaya ekstra tuz eklememeniz önerilir. Bunun yanında özellikle sütlü ve yoğurtlu çorbalarda topaklanma olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun için çorbaya eklenen tereyağlı, sütlü, yoğurtlu, unlu ve yumurtalı karışımların ısısını dengelemek önem taşır. Ayrı bir kapta hazırlanan bu karışımlar çorbaya eklenmeden önce mutlaka çorbanın kendisi ile azar azar alıştırılarak çorbaya eklenmelidir.  Bir diğer püf nokta ise kullanacağınız baharatlarda gizlidir. Baharatlar her yemeğe önemli ölçüde lezzet katar. Ancak oranını iyi ayarlamadığınızda tam tersi bir etki yaratması an meselesidir. Bu nedenle damak tadınıza uygun olacak şekilde baharatları ve aroması yoğun olan sarımsak, kereviz sapı gibi ilaveleri belli oranlarda yapmaya özen göstermeniz gerekir.

Arda Türkmen’den Domatesli Şehriye Çorbası Tarifi

Yöresel yorumlarla farklı şekillerde sunulan domatesli şehriye çorbası yapımı için bu tarifimizde arpa şehriye kullanıyoruz. Maydanoz ile süsleyerek servis edeceğimiz domatesli şehriye çorbası için gerekli olanlar şu şekilde:

2 yemek kaşığı tereyağ 

3/4 su bardağı arpa şehriye

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım su bardağı rendelenmiş domates

6 su bardağı su

Yarım demet maydanoz

Tuz

Karabiber

Tereyağını tenceremize alıp eritiyoruz. Üstüne arpa şehriyeleri ekledikten sonra kavurmaya başlıyoruz. Rengi dönmeye başlayan şehriyelere salçayı ilave ediyoruz. Bu şekilde kavurmaya devam ettiğimiz şehriyelerin üstüne rendelenmiş domatesleri ekliyoruz. Domateslerin suyu çekilmeye başladığında çorbanın suyunu ekleyerek kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayan çorbamızın altını kısarak pişirmeye devam ediyoruz. Arpa şehriyeler yumuşadığında çorbamız servise hazır hale geliyor. Bu aşamada içine ince doğranmış maydanozu ekliyoruz. Sıcak bir şekilde servis ediyoruz.

Domatesli Şehriye Çorbasının Yanına Ne Yapılır?

“Domatesli şehriye çorbası yanına ne gider?” Diye düşünüyorsanız; aslında bu çorba Türk mutfağında yer alan hemen her lezzetle kombinleyebileceğiniz bir başlangıçtır. Hasanpaşa köfte, ızgara tavuk, zeytinyağlı fasulye, imam bayıldı, patates oturtma, karnı yarık ve daha birçok farklı yemeği bu çorbanın yanında menünüze ekleyebilirsiniz.

funduszeue.info

Terbiyeli Tavuk Çorbası Malzemeleri
3 adet kemikli kalça tavuk but – haşlanmış
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı tavuk suyu
4 su bardağı su
½ su bardağı arpa şehriye
Tuz
Karabiber

Terbiyesi için Malzemeler
1 adet yumurta sarısı
½ adet limon suyu
1 yemek kaşığı buğday nişastası

Tavukları bir tencerede haşlayın ve süzün. Süzdüğünüz tavuk suyunu kenara ayırın.

Bir tencerede tereyağını eritin. Ardından ayırdığınız tavuk suyu ve suyu ilave edip, kaynamaya bırakın.

Haşlanmış tavukları didikleyin. Arpa şehriye, tuz ve tiftiklenmiş tavukları tencereye ekleyip kaynamaya bırakın.

Bir kasede terbiye için olan tüm malzemeleri karıştırın. Çorbadan aldığınız 1 kepçe suyla terbiyeyi ılıtın ve karıştırarak çorbaya ilave edin.

Bir taşım daha kaynatarak piştikten sonra altını kapatın ve sıcak servis edin.

Read more about Terbiyeli Tavuk Çorbası &#;

Arda'n&#x;n Ramazan Mutfağ&#x; - Şehriyeli Tavuk Çorbas&#x; Tarifi - Şehriyeli Tavuk Çorbas&#x; Nas&#x;l Yap&#x;l&#x;r?

Şehriyeli Tavuk Çorbası

Malzemeler

Tavuğu Haşlamak için;

2 adet defne yaprağı

1/2 adet limon suyu

Tuz

Karabiber

5 – 6 su bardağı su

Çorba için;

2 adet kemikli tavuk but – haşlanmış

3 su bardağı tavuk suyu

4 su bardağı su

½ su bardağı arpa şehriye

Tuz

Karabiber

Terbiyesi için;

1 adet yumurta sarısı

1/2 adet limon suyu

1 yemek kaşığı un

Üzeri için;

Dereotu

 

Tarifi videomuzda!

Ramazan demek bolluk demek, bereket demek, paylaşmak demek! İster 1 tas çorba olsun, ister mükellef bir sofra! Hazırlanan yemeğin lezzeti bir başka, kurulan sofranın huzuru bambaşka olur! Bu Ramazan'da da haftanın 6 günü iftar sofralarımızı hep beraber kuracağız! Lezzetli sofralar için tek yapmanız gereken "Arda'nın Ramazan Mutfağı"nı izlemek!

 

Şehriyeli Tavuk &#;orbası

Şehriyeli Tavuk &#;orbası

24 Mart

Soğuk kış günlerinde sıcacık bir çorba içinizi ısıtacak yiyecekler arasında yer alır. Grip ve soğuk algınlığına iyi gelen çorba, hem lezzetli, hem de faydalı bir öğündür. Diyetisyen Gülçin Işık'a göre tavuk çorbası besleyicidir, doyurucudur, yüksek enerji verir. Özellikle hastalık zamanlarında tercih edilmesinin sebebi içeriğindeki yüksek enerji, protein ve besleyicilikten kaynaklanır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Öğrenciler, çalışanlar, sporcular, büyüme gelişme çağındaki çocuklar, hasta olanlar bu çorbayı tercih edebilirler. Zayıflamak isteyen kişiler bunu bir öğün olarak tüketebilir. Sindirimi kolaydır. Bağırsak sağlığına da iyi gelir". Peki, tavuk çorbası tarifi nasıl yapılır? İşte tavuk çorbası tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları

Okurlarımız tarafından çok sevilen kremalı mantar çorbası ve balık çorbası tarifini de mutlaka deneyin.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika

Pişirme Süresi : 15 dakika

Kaç Kişilik: 4 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti

Şehriyeli Tavuk &#;orbası için

  • 1 tavuk göğsü veya 2 tavuk budu (ikisinden birini tercih edebilirsiniz)
  • Tavuk suyu (5 bardak)
  • Un (1 dolu yemek kaşığı)
  • Margarin veya tereyağı ( yemek kaşığı)
  • Sıvı yağ ( 2 yemek kaşığı)
  • Tel şehriye ( kahve fincanı)
  • Karabiber (servis sırasında)
  • Tuz

Şehriyeli Tavuk &#;orbası

Servis Önerisi

Servis ederken üzerine biraz karabiber ekleyin.

Püf Noktası

  • Her zaman bütün malzemeleri temin edemeyebilirsiniz ama sorun değil, böyle durumlarda alternatiflerden de yararlanabilirsiniz. Tarife tamamen bağlı kalmadan da oldukça lezzetli ve şifalı bir şehriyeli tavuk çorbası yapmanız mümkün olur.
  • Evinizde tel şehriye mevcut değilse, arpa şehriye de bu tarife çok yakışır. Rahatlıkla arpa şehriye kullanabilirsiniz.
  • Çorbanızı hazırlarken tavuk suyu kullanmanız tavsiye edilir. Böylelikle hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir çorba yapabilirsiniz.
  • Hastalık durumlarında sizlere şifa olacak bu çorbanın etkisini tavuk suyu artırır. Ayrıca, şehriyeli tavuk suyu çorbasını terbiyeli bir şekilde de yapabilirsiniz.
  • Salçalı veya kremalı da yapabileceğiniz diğer şehriyeli tavuk çorbası seçeneklerinden bir kaçıdır.
  • Damak zevkinize göre tarifleri farklılaştırarak çok lezzetli ve şifalı bir çorba tarifi oluşturabilir, evinizdeki malzemeleri kullanarak değişik bir tat yaratabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası