genital bölgede kaşıntı ve sızlama / Genital enfeksiyonlar, kötü koku, yanma, kaşıntı - İrfan Tarhan

Genital Bölgede Kaşıntı Ve Sızlama

genital bölgede kaşıntı ve sızlama

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi  ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?

Vajina cildinde tahriş

Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde  kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.

Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi,  havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.

Vajina Enfeksiyonu

Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.

Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.

Üretrit

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini göfunduszeue.info belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.

Liken skleroz

deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.

Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanmaya Karşı Doğal Yöntemler 

Vajinal kaşıntı, çeşitli sağlık sorunları ile ortaya çıkabilen bir belirtidir. Bunlar, kuruluk ve tahriş gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bakteriyel vajinoz ve mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle de görülebilmektedir.

Vajinal yanma da kaşıntıyla benzer şekilde tahrişten, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve menopoz gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Vajinal yanma ve kaşıntı bir arada görülebildiği gibi ayrı ayrı da görülebilmekte ve bu sorunlar bazen doğal yöntemlerle tedavi edilebilirken bazense ilaç kullanımı gerekebilmektedir.

Vajinal kaşıntı ve yanmanın nedenlerini ve mutlaka ilaç tedavisi gerektirmeyen sorunlarda kullanabileceğiniz doğal yöntemleri bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Neden Olur?

Vajinal kaşıntı ve yanma dendiğinde genelde labia, klitoris ve vajinal açıklık kastedilmektedir. Bu bölgelerde ortaya çıkan kaşıntı ve yanma, aniden ortaya çıkabileceği gibi zamanla yoğunlaşan şekilde de görülebilir. Belirtiler idrar yapma ve cinsel ilişki gibi durumlarda kötüleşebilir ya da sürekli devam edebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Vajinanın tahriş olması

Vajinanın tahriş olması, günlük olarak kullanılan kimyasal ürünlerin vajinanın hassas derisine zarar vermesinden ortaya çıkabilmekte ve kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir. Vajinada tahrişe neden olabilecek ürünler arasında çamaşır deterjanı, sabun, kokulu tuvalet kağıdı, banyoda kullanılan ürünler ve hijyenik pedler bulunabilmektedir. Bununla birlikte çok sıkı iç çamaşırlar ve pantolonlar giymek de tahrişe yol açabilmektedir.

Vajinal kaşıntı ve yanmanın nedeni kullanılan ürünlerin neden olduğu tahriş ise bu ürünleri kullanmayı bırakmanız gerekir. Bununla birlikte yüzme havuzu ve sauna gibi ortamlardan çıktıktan sonra tüm bakterileri ve kimyasalları vajinal dokudan uzaklaştırmak için duşta suyla iyice yıkandığınızdan emin olmalısınız.

Vajinal tahriş bazense tampon, kondom, vajinal duş ve krem gibi vajinaya ya da çevresine doğrudan temas eden ürünlerden kaynaklanmaktadır. Tahriş nedeniyle vajinal yanma ve kaşıntı görülebilmektedir.

Bu durumda ilk yapmanız gereken şey, tahrişe neden olduğunu düşündüğünüz ürünleri bırakmak olacaktır. Örneğin, tahrişe neden olan kondom ise diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Mantar enfeksiyonu

Kadınların çoğu hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonuyla karşılaşmaktadır. Mantar enfeksiyonunda kaşıntı ve yanmanın yanı sıra vulvada şişkinlik, kızarıklık, cinsel ilişki sırasında ağrı, yoğun kıvamlı akıntı ve vajinanın dışında kırmızı döküntüler gibi belirtiler görülebilmektedir.

Mantar enfeksiyonu genelde doğal yöntemlerle ya da reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Mantarın tedavisinde kullanılan doğal yöntemler arasında şunlar bulunmaktadır:

Yoğurt: Sade yoğurt, içerisindeki canlı bakteriler nedeniyle probiyotik olarak kabul edilmekte ve mantar enfeksiyonunda faydalı olabilmektedir. Yoğurdu yiyerek tüketebilir ve vulvaya ya da vajina çevresine uygulayabilirsiniz.

Borik asit: Borik asit, güçlü bir antiseptiktir. Bu nedenle vajina etrafına az miktarda sürülerek uygulanabilmektedir. Ancak hamileyseniz ya da cildiniz hassassa borik asit kullanmaktan kaçınmalısınız.

Kekik uçucu yağı: Mantar enfeksiyonu tedavisinde kekik uçucu yağını (origanum vulgare olması gerekir) kullanmak isterseniz, yağı yaklaşık 30 ml’lik taşıyıcı bir yağa damla ekleyip tamponu birkaç dakika karışıma batırabilir ve saat vajina içinde tutabilirsiniz. Ancak bu yağa alerjiniz olup olmadığını görmek için öncelikle vücudunuzun başka bir yerine sürüp denemelisiniz.

Probiyotik takviyeler ve fitiller: Probiyotik takviyeler mantar enfeksiyonunda işe yarayabilmekle birlikte etki göstermeleri zaman alabilmektedir. Bu durumda daha hızlı etki görmek için probiyotik fitiller deneyebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı: Bu yağı mantar tedavisinde kullanmak istiyorsanız, saf ve organik bir yağ aldığınızdan emin olmalısınız. Yağı kaşınan ve yanan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağını kullanmadan önce taşıyıcı bir yağda seyreltmelisiniz. Bu yağı, kekik yağı ile aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Elma sirkesi: Elma sirkesini seyrelterek mantardan etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. Elma sirkesinin sağlık üzerindeki faydalarından yararlanmak için beslenme düzeninize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak, mantar enfeksiyonun tedavisinde sindirim yoluyla tüketildiğinde işe yarayabilmektedir. Vajinaya sarımsak koymanız daha fazla yanmaya yol açabileceği için bu yöntem genelde önerilmemektedir.

Hidrojen peroksit: Hidrojen peroksiti, yarısı su ve yarısı hidrojen peroksit olacak şekilde hazırlayabilir ve vajina çevresine sürebilirsiniz. Ancak bu karışımı uzun süre boyunca kullanmaktan kaçınmalısınız.

C vitamini: C vitamini, bağışıklığı destekleyici olduğu için C vitamini takviyeleriyle vücudunuzun mantarı yenmesine yardımcı olabilirsiniz.

E vitamini: E vitamini yağı, vajina ve vulvayı rahatlatmak için günde birkaç kez iki haftaya kadar kullanabilmektedir.

Bakteriyel vajinozis

Bakteriyel vajinozis, vajinada iyi bakterilerin yeteri kadar olmamasından kaynaklanır. İyi ve kötü bakteriler arasındaki dengesizlik, bakteriyel vajinozisi tetikleyebilir. Bu hastalıkta vajinal kaşıntı, akıntı, kötü koku ve idrar yaparken yanma gibi sorunlar görülebilir.

Bakteriyel vajinoziste genelde ilaç kullanımı gerekiyor olsa da belirtilerinizi azaltmak için evde yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:

Ham bal: Balın antibakteriyel özellikleri, vajinal kaşıntının azaltılmasında faydalı olabilmektedir.

İçme sodası ya da kolloidal yulaf ezmesi (toz haline getirilmiş yulaf) banyosu: Banyo suyuna içme sodası ya da kolloidal yulaf ezmesi koymak, vajinal kaşıntının azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Yoğurt: Yoğurt, vajinada iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilir. Sade yoğurdu tek başına ya da bal ile karıştırarak sürebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsağı yemek ya da takviye olarak almak, bakteriyel vajinozis tedavisinde faydalı olabilmektedir.

Vajinal Kaşıntıya Doğal Çözüm

Vajinal kaşıntı bazen yanma olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Vajinal kaşıntı için evde yapabileceğiniz çeşitli şeyler olsa da burada önemli olan kaşıntıya neden olan faktörü bulmaktır. Bunun için doktora gitmeniz önemli olmakla birlikte vajinal kaşıntı için evde yapabileceğiniz şeyler şu şekildedir:

Beslenme düzeninde değişiklikler

Vajinal kaşıntı, yediğiniz yiyecekler ile tetikleniyor olabilir. Beslenme düzeninizde yapacağınız değişikliklerle yaşadığınız belirtilerin azalmasını sağlayabilir ve enfeksiyonla savaşabilirsiniz:

  • Şekerden uzak durmak
  • Ekmek gibi mayalı yiyeceklerden uzak durmak
  • Peynir yememek
  • Meyve tüketmemek
  • Alkol içmemek
  • Daha fazla sebze ve yeşillik tüketmek
  • Pirinç ve buğday tüketimini arttırmak
  • Probiyotik almak için yoğurt yemek

Bununla birlikte beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmadan önce doktorunuzla görüşmeniz ve belirtilerinizi takip etmeniz önemlidir.

Pamuk iç çamaşırı giymek

Pamuk iç çamaşırları, vajinada ya da vulvada meydana gelen rahatsızlıkları geçirme ve önleme konusunda faydalıdır. Pamuk, nefes alabilen bir yapıda olduğu için kaşıntının azalmasında faydalı olabilir. Ayrıca yüzde pamuk iç çamaşırlar hava aldığı için mantar enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda da faydalı olacaktır.

İyi hijyen alışkanlıklarına sahip olmak

Vajinal kaşıntıyı engelleme ve rahatlatma söz konusu olduğunda iyi hijyen alışkanlıkları çok önemlidir. Vajina kendini temizleyebilen bir yapıda olduğu için vajinal duş gibi vajinayı yıkayacak alışkanlıklardan uzak durmanız gerekecektir. Temizlik için yapmanız gereken tek şey, ılık suyla vajinanın dış kısmı olan vulvayı yıkamak olacaktır. Bunu yaparken kokulu sabunlar ve jeller kullanmanız gerekmez. Hatta bu tür ürünlerle vajinayı ve vulvayı çok fazla temizlemekle uğraşırsanız, vajinada tahrişe neden olabilir ve kaşıntının artmasına yol açabilirsiniz.

Özet Olarak

Vajinal kaşıntı ve yanma, çeşitli hastalıklar sonucu ortaya çıkmış olabilir. Bu hastalıklardan bazıları ilaç tedavisi gerektirebileceği için vajinal kaşıntı ya da yanma yaşamanız halinde doktora gitmeniz önemlidir.

Evde yapacağınız tedaviler, tedavi sırasında ya da belirtilerin kendi kendine geçmesini beklediğiniz esnada uygulayabileceğiniz şeylerdir. Vajinal kaşıntı ve yanma, doğal yöntemleri uyguladığınız halde geçmiyor ve şiddetleniyorsa mutlaka doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Doktorunuz, belirtilerinize neden olan sorunu anlayarak buna göre ilaç reçete edecektir. Sorununuzu uzun süreli olarak çözmek için doktora gitmekten çekinmemeli ve tıbbi tedavi almayı ertelememelisiniz.

 

Kaynaklar

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

 

 

 

 

Vajinal akıntı ve kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı

Vajinal akıntı, vajinadan akıntı olması durumunda kullanılan tıbbi terimdir. Normal şartlar altında, her kadında yaş ve adet dönemine göre değişen özellik ve miktarda vajinal akıntı olması normaldir. Akıntı miktarı genellikle az, beyaz veya şeffaf renkte, koyu kıvamda veya sıvı özellikte olabilir; ancak genellikle kokusuzdur. Vajinal akıntı miktarı gebelikte, doğum kontrol hapları kullanırken ya da adet döneminden önceki son haftada artış gösterir. Menopoz döneminden sonra ise vajinal akıntı miktarında belirgin bir azalma ortaya çıkar.

Vajinal akıntı ne zaman anormal olarak kabul edilir?

Vajinal akıntı aşağıda sıralanan şikayet veya bulgular ile birlikte ise anormaldir:

  • Vajina veya çevresinde kaşıntı
  • Vajina veya çevresinde kızarıklık, ağrı veya şişme
  • Sarımsı, yeşilimsi veya kanlı akıntı
  • Kötü kokan akıntı
  • İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Ateş

Vajinal akıntıya neden olan faktörler nelerdir?

Vajinal akıntıların en sık nedeni vajinanın enfeksiyonlarıdır (mantar, bakteriler veya trikomonas adı verilen mikroskobik bir parazit). Bununla birlikte vajina içindeki yabancı cisimler (örn. tampon), vajina içine uygulanan sabun veya diğer ürünler ile menopoz döneminden sonra ortaya çıkan değişimler vajinal akıntı nedeni olabilir.

Vajinal akıntılar nasıl tedavi edilir?

Vajinal akıntıların farklı nedenleri olması nedeniyle nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca vajinada enfeksiyona neden olan farklı birçok mikroorganizma olduğu için gerektiğinde örnek alınarak akıntıya neden olan mikroorganizma belirlenir ve uygun ilaçlarla tedavi sağlanır.

Eğer vajinal akıntı belirli tipte enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkmış ise eşiniz veya partnerinizin de doktora görünmesinde fayda olabilir. Ayrıca bu dönemde cinsel ilişkiden uzak durmak tedavi başarısını ve şikayetleri de azaltacaktır.

DİKKAT! Vajinal akıntı için doktora muayene olmak için gitmeden önce vajinayı yıkamaktan kaçının. Bu hem tabloyu daha da kötüleştirebilir, hem de belirtileri gizleyerek teşhisi güçleştirebilir.

Birçok kadın, vajinal akıntısı olduğunda doktora görünmek yerine kendi kendine tedavi uygulamayı tercih eder. Vajinal akıntı ilk kez karşılaşılan bir durum ise çoğunlukla bir yakınının tavsiyesi ile onun kullandığı ilaçları kullanarak tedavi olmaya çalışır. Ancak unutulmamalıdır ki, benzer belirtileri veren farklı vajinal akıntı nedenleri bulunmaktadır ve uygun tedavi uygulanmadığında şikayetler daha da kötüleşebilir, tedavi süreci uzayabilir veya olması gerekenden daha pahalıya mal olabilir.

Anormal bir vajinal akıntıdan korunmak için ne yapabilirim?

Vajinal akıntı aşağıda sıralanan alışkanlıkları olan kadınlarda daha sık gözlenmektedir:

  • Vajinanın iç kısmının yıkanması
  • Günlük ped kullanmak
  • Hijyenik sprey, pudra veya temizlik solüsyonlarını kullanmak
  • Köpüklü banyo veya kokulu banyo ürünlerini kullanmak
  • Sentetik iç çamaşırı ve benzeri hava almayı güçleştiren giyim

DİKKAT! Vajinal akıntı istemiyorsanız vajinanın iç kısmını yıkamayınız

Öncelikle vajinayı yıkamaktan kaçınmalısınız. Vajinanın dış kısmındaki cilt bölgesinin ılık su ile yıkanmasında bir sakınca yoktur ancak vajinanın iç kısmını, özellikle sabun ve benzeri kokulu temizlik ürünleri ile yıkamak, vajinanın doğal ortamını bozarak akıntı oluşmasına neden olabilir. Ayrıca vajina içine kesinlikle sprey veya pudra uygulamayın. Tuvaletten sonra ıslak mendil veya kokulu tuvalet kağıtları kullanmaktan kaçının. Hava alan pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin, tanga veya lateks iç çamaşırlarını mümkün olduğunca kullanmayın.

Vajina ve vulvada kaşıntı

Vulva, vajina dış kısmına verilen isimdir.

Vulvada kaşıntı dışında aşağıda yer alan şikayetler gözlenebilir:

  • Yanma ve batma
  • Tahriş
  • Kızarıklık
  • Vajinal akıntı

Vulvar ve vajinal kaşıntının nedeni nedir?

Vulvar kaşıntıya neden olabilen durumlar:

  • Alerji
  • Sabun, losyon ya da vulva veya vajinaya uygulanan herhangi bir maddeye bağlı olarak cildin tahriş olması
  • Vulva veya vajina enfeksiyonları
  • “Liken skleroz” denen bir cilt hastalığı
  • Kasık kıllarında bulunabilecek bitler

Vulva veya vajinada kaşıntı varsa hangi testlere ihtiyacım olabilir?

Vulvada kaşıntı olması durumunda doktorunuz kaşıntının nedenini muayene ile tanımlayabileceği gibi sizden testler isteyebilir.

Bu testler arasında:

  • Vajinal bir enfeksiyonu tanımlamak için akıntı örneği alınması (vajinal kültür)
  • Alerji testleri
  • Kaşıntı olan cilt bölgesinden doku örneği (biyopsi) alınması. Bu işlem kolposkop adı verilen özel tasarlanmış, vulva ve vajinanın incelenmesinde kullanılan bir dürbün yardımıyla gerçekleştirilebilir. Ancak birçok olgu için biyopsi alınmasına gerek yoktur.

Vulvar ve vajinal kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Eğer kaşıntı bir enfeksiyona bağlı ise, enfeksiyonun tedavisi kaşıntıdan kurtulmanızı sağlar. Bazı durumlarda kullanılan bir ilaç veya madde kaşıntı nedeni olabilir ki, terk edilmesi kaşıntının sonlanmasına neden olur.

Vulvar kaşıntı tedavisinde kullanılan yöntemler:

  • Vajinal veya vulvar bir enfeksiyonun tedavisinde kullanılan hap veya kremler. Eğer kaşıntı nedeni bir enfeksiyon ise eşiniz veya partnerinizin de doktora görünmesi gerekebilir.
  • Anti-alerjik ilaçlar
  • Kasık bölgesi bitlerinin tedavisi için kullanılan ilaçlar
  • Oturma banyosu – sabun içermeyen ılık su dolu bir kabın içine sabah ve akşam 5 dakika süre ile oturulması rahatlama sağlayabilir.

Vulvar ve vajinal kaşıntı önlenebilir mi?

Vulvar kaşıntı nedeni olabilecek bazı durumlardan kaçınarak önlem alabilirsiniz:

  • Vulvayı yıkamak için ılık su ve kokusuz sabun içermeyen temizleyici kullanın.
  • Ilık su ile banyo yapın ve kokulu banyo ürünleri kullanmayın.
  • Vulva bölgesinde saç kurutma makinesi veya tahriş edici kurutucular kullanmayın. Bunun yerine yumuşak bir havlu kullanabilirsiniz.
  • Pamuklu iç çamaşırı tercih edin. Çok dar iç çamaşırı ya da pantolon kullanmamaya özen gösterin.
  • Vulva üzerinde sprey veya pudra kullanmayın.
  • Vajina iç kısmını temizlemeyin, bunun için herhangi bir madde kullanmayın.
  • Tuvaleti kullandıktan sonra ıslak mendil veya kokulu tuvalet kağıdı kullanmayın.

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

Vajinanın iç ve dış kısmında (vulva) kaşıntı, yanma, batma ve hassasiyet gibi şikayetlere neden olan bir enfeksiyondur. Etkeni genellikle “candida” adı verilen bir mantar türüdür. Bazı kadınlarda çok sık tekrar edebilir ve kronik bir enfeksiyona dönüşebilmektedir. Mantar enfeksiyonu sıklıkla adet gören kadınlarda gözlenirken, menopoz dönemi sonrasında (hormon tedavisi almıyorsa) veya adet öncesi dönemde nadiren gözlenir.

Vajinal mantar enfeksiyonuna bağlı şikayetler nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonuna bağlı en sık gözlenen şikayetler:

  • Kaşıntı (en sık görülen şikayettir)
  • Vajinanın iç ve dış kısmında kızarıklık, yanma ve batma hissi
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Vajinal akıntı (genellikle beyaz, peynirimsi veya sulu akıntı)

Mantar enfeksiyonu olduğumu nasıl anlarım?

Mantar enfeksiyonunda gözlenen belirtiler, bakteriyel vajinoz ve trikomonas gibi enfeksiyonlara veya alerjik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarına bağlı olarak da gelişmiş olabilir. Bu nedenle her kaşıntı ile seyreden durumun mantar enfeksiyonuna bağlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Bu nedenle kesin tanı için doktorunuz ile görüşmelisiniz. Mantar enfeksiyonunu belirlemenin en iyi yolu vajinal akıntıdan örnek alınarak, mikroskop altında incelenmesi ya da kültür yapılmasıdır. Doktorunuz mantar enfeksiyonuna eşlik eden başka bir enfeksiyon olup olmadığını saptamak için ek testler yapabilir.

Mantar vücuduma nasıl geldi?

Vajinal mantar enfeksiyonu, sıklıkla “candida” adı verilen bir mantar tür tarafından gelişir. Candida mantarı barsak sisteminde ve vajina içinde doğal olarak zaten bulunmaktadır ve normalde herhangi bir şikayete neden olmaz. Ancak barsaklarda ve vajinadaki flora (mikrobik ortam) dengesi ilaçlara (özellikle antibiyotikler), şeker hastalığı gibi hastalıklara veya stres nedenli bağışıklık sistemi sorunlarına bağlı olarak bozulursa mantar mikrobu aşırı çoğalarak şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Vajinal mantar enfeksiyonu için risk oluşturan durumlar nelerdir?

Pek çok kadında mantar enfeksiyonunun nedenini ortaya koymak mümkün değildir. Bununla birlikte vajinal mantar enfeksiyonu için birçok risk faktörü tanımlanmıştır:

  • Antibiyotikler – Antibiyotikler bakterileri öldürürken mantar türlerine karşı etkisizdir. Antibiyotikler normalde vajinada bulunan ve vajinayı mantar gibi istilacı türlere karşı koruyan probiyotik bakterileri de öldürerek, vajina florasının bozulmasına neden olurlar.
  • Doğum kontrol hapları – Doğum kontrol hapları ve benzer etki gösteren hormonal korunma yöntemleri mantar enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Bu artışa neden olan temel etken östrojen hormonudur.
  • Diğer doğum kontrol yöntemleri – Spiral, diyafram, vajinal sünger gibi doğum kontrol yöntemleri de mantar enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Prezervatif kullanımı normalde mantar enfeksiyonu riskini artırmasa da bazı kadınlarda alerjik reaksiyona neden olarak yanma, batma ve kaşıntı gibi mantar benzeri şikayetlere neden olabilir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması – Stres veya hastalıklara bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha sık mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.
  • Hamilelik – Gebelik döneminde de bağışıklık sistemi baskılandığı için vajinal akıntı ve mantar enfeksiyonu riski artmaktadır.
  • Şeker hastalığı – Özellikle şeker kontrolünün yeterli olmadığı hastalarda vajinal mantar enfeksiyonu daha sık gözlenir.
  • Cinsel ilişki – Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmasa da seksüel aktif kadınlarda daha sık gözlenmektedir.

Mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Mantar enfeksiyonunun tedavisinde haplar, vajina içine konulan fitiller veya özellikle kaşıntı ve hassas olan bölgelere sürülen kremler kullanılmaktadır. Tedavi süresi enfeksiyonun özelliklerine bağlı olarak değişse de genellikle kısa sürelidir ancak bu konuda özellikle doktorunuzun önerilerine dikkat etmelisiniz. Pek çok hasta şikayetleri geçtikten sonra tedaviye önerilen süre boyunca devam etmediği için enfeksiyonun tekrar etme olasılığı artmaktadır.

Sık tekrar eden mantar enfeksiyonu varlığında tedaviye normalden daha uzun süre devam edilmesi gerekebilir ve bazen bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.

Sık sorulardan biri de cinsel partner için de tedavi gerekip gerekmediğidir. Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmadığı için sizinle birlikte eşinizin de tedavi almasına gerek yoktur.

Tedavi başlandıktan ne kadar sonra iyileşirim?

Birkaç gün içinde…

Eğer kısa sürede şikayetlerinizde gerileme olmazsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Şikayetlerin devam ettiği durumlarda ek veya farklı ilaç(lar) verilebilir.

Eğer sık sık mantar enfeksiyonu geçirirsem ne yapmalıyım?

Mantar enfeksiyonu yılda 4 veya daha fazla tekrar ediyorsa sık olarak kabul edilir ve kadınların %’inde bu durum gözlenmektedir. Sık tekrarlayan vajinal kaşıntı ve hassasiyet söz konusu ise, bunu kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın ve mutlaka doktorunuzla görüşün. Çünkü mantar enfeksiyonuna benzeyen şikayetler oluşturan farklı bir hastalığınız (alerji, liken sklerozis, egzema, VIN vb) olabilir. Ayrıca şikayetleriniz farklı bir mantar tipine bağlı olarak gelişmiş olabilir ki bu durumda daha değişik ilaçlara ihtiyacınız olacaktır.

Birçok kadın vajinal flora dengesinin sağlanması amacıyla, sık gelişen mantar enfeksiyonuna karşı probiyotik içeren yiyecek (örn. yoğurt, kefir vb) ve ilaçları daha sık tercih etmektedir. Ancak, mantar enfeksiyonunun tedavisinde probiyotiklerin etkisi belirsizdir.

Vajinal mantar enfeksiyonuna karşı nasıl korunabilirim?

Mantar enfeksiyonu sıklıkla yukarıda bahsettiğim bazı tetikleyici nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Uygun olmayan antibiyotik kullanımı, vücudunuzun direncini düşüren aşırı diyet veya kilo kayıpları, doğum kontrol hapı ve benzeri hormon içeren ilaçların kullanılması veya fark edilmemiş bir şeker hastalığı bu duruma neden olabilir. Ayrıca vajinal flora dengesini bozan aşırı temizlik (özellikle vajinanın iç kısmının çeşitli temizleyiciler ile yıkanması) alışkanlıkları da mantar enfeksiyonu için hazırlayıcı etken olabilir. Bununla birlikte, sıklıkla söylenenin aksine sentetik iç çamaşırı ya da dar giysiler giyilmesinin etkisi yoktur.

Etiketler: cinsel yolla bulaşan hastalıklardisparonimantarvajinal akıntıvajinal enfeksiyon

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ne anlama gelir? Biraz da kadın sağlığına fokuslanalım!

VAJİNİT NEDİR?

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir.

Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir (antibiyotikler, hormonal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi).

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi " bakteriel vaginosis"dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile kendini gösterir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşir.

Vajinada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir akıntı yapar. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona dış genital organlar da katılmaktadır. Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, AIDS'te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

NASIL KORUNACAKSINIZ?
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.
VAJİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.


Vajinada akıntı (vajinit) nedenleri ve oluşmasını kolaylaştıran sebepler:

- Genital bölgenin sürekli nemli ve terli olması

- Antibiyotik kullanımı

- Diabet (şeker hastalığı)

- Şişmanlık

- Vajinayı yıkamak (vajinal duş)

- Gebelik

- Doğum kontrol hapları

- Steroid ilaç kullanımı

- AIDS gibi immun sistemi baskılayan hastalıklar

- Dar ve pamuklu olmayan tayt, pantolon, iç çamaşırı giymek

- Vajina bölgesine parfüm v.b kullanmak

- Duştan sonra vajina bölgesinin iyi kurulanmaması

- Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması (Önden arkaya doğru yapılmalı)

- Tampon kullanırken sık değiştirmemek

Kaynak: Ekmek ve Gül arşivi / Op. Dr. Dinçer YILDIRIM

Fotoğraflar: Freepik

#vajinal akıntı #vajinit #kadın sağlığı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası