arabistan yarımadası haritası / ARABİSTAN - TDV İslâm Ansiklopedisi

Arabistan Yarımadası Haritası

arabistan yarımadası haritası

Arabistan yarımadası neresi, hangi denizlerle çevrili? Arabistan yarımadası ülkeleri ve haritası nasıldır?

Arap yar&#;madas&#; ya da di&#;er ad&#; ile Arabistan, büyük bir k&#;sm&#; çöl olan bir bölgedir. Birçok ülkeye ev sahipli&#;i yapan Arap yar&#;madas&#;n&#;n nüfusu a&#;&#;rl&#;kl&#; olarak Müslüman ve Arap kökenli olan ki&#;ilerden olu&#;maktad&#;r. Güneybat&#; Asya k&#;tas&#;nda yer alan Arabistan üç farkl&#; bölüme ayr&#;lm&#;&#; olan bir yar&#;madad&#;r. Arap yar&#;madas&#; ya da Arabistan ad&#; verilen bölgenin ticari aç&#;dan çok de&#;erli olarak kabul edilmesinin nedeni birçok petrol kayna&#;&#;na ve do&#;al gaz kayna&#;&#;na ev sahipli&#;i ediyor olmas&#;d&#;r. Nefud, Dehna ve Rubülhali çöllerinin yan&#; s&#;ra Hicaz ve Al Hajar da&#;lar&#; da bu bölgede bulunmaktad&#;r.

Arabistan yar&#;madas&#; neresidir?

Arabistan ya da Arabistan yar&#;madas&#; üç farkl&#; k&#;s&#;mdan olu&#;maktad&#;r. &#;lki Sina Yar&#;madas&#; ile yar&#;madan&#;n kuzeybat&#; k&#;y&#;lar&#;n&#;n aras&#;nda yer alan k&#;s&#;md&#;r. &#;kincisi ise kuzey k&#;s&#;mda yer alan çölleri kapsamaktad&#;r. Geri kalan ise yar&#;madan&#;n en büyük k&#;sm&#;n&#; olu&#;turan k&#;sm&#;d&#;r. Eski ad&#; ile Ceziretül Arap olarak bilinen Arabistan yar&#;madas&#; co&#;rafi konumu itibar&#;yla Asya’n&#;n güneybat&#;s&#; ve Afrika’n&#;n kuzeydo&#;usunun aras&#;ndaki bölgede yer almaktad&#;r. Üç büyük çölün bulundu&#;u yar&#;madada ço&#;unlu&#;u Müslüman olan birçok ülke bulunmaktad&#;r.

Arabistan yar&#;madas&#; ülkeleri geçmi&#;ten bugüne sadece &#;slamiyet’i de&#;il farkl&#; dinleri de kabul etmi&#;tir. Hristiyanl&#;k, Zerdü&#;t dini, Yahudilik bunlardan baz&#;lar&#;d&#;r. Yar&#;madada bulunan ülkelerin yan&#; s&#;ra yar&#;madaya k&#;y&#;s&#; bulunan ülkeler de vard&#;r. Yar&#;madan&#;n toplam yüz ölçümü üç milyon kilometrekareden fazlad&#;r. Arabistan yar&#;madas&#;nda yer alan ülkeler:

  • Suudi Arabistan
  • Yemen
  • Umman
  • Birle&#;ik Arap Emirlikleri
  • Katar
  • Bahreyn
  • Kuveyt
  • Irak
  • Ürdün

Yemen ve Ürdün hem Arabistan yar&#;madas&#;n&#;n içindedir hem de yar&#;madaya k&#;y&#;s&#; bulunmaktad&#;r. Bunun nedeni &#;ran Körfezi ve K&#;z&#;ldeniz’dir. Suudi Arabistan, yar&#;madan&#;n orta k&#;sm&#;nda yer al&#;r ve en büyük ülkedir. Yar&#;madan&#;n ço&#;unlu&#;unu Suudi Arabistan kaplar. Birle&#;ik Arap Emirlikleri olarak bilinen bölgede &#;u emirlikler bulunmaktad&#;r: Abu Dabi, Dubai, Füceyre, Acman, Resül Hayme, &#;arika, Ümmül Kayveyn. Bu yedi emirlik Birle&#;ik Arap Emirlikleri ya da k&#;saca BAE olarak an&#;lmaktad&#;r. Arabistan yar&#;madas&#;na k&#;y&#;s&#; bulunan ülkeler:

  • Etiyopya
  • Sudan
  • &#;ran
  • Ürdün
  • Yemen

Arabistan yar&#;madas&#; hangi denizlerle çevrilidir?

Arabistan yar&#;madas&#; haritas&#;n&#;n üç taraf&#;nda denizler ve k&#;y&#;s&#; bulunan ülkeler yer almaktad&#;r. Yar&#;madan&#;n güneydo&#;usunda Umman Denizi vard&#;r. Bat&#;s&#;nda K&#;z&#;ldeniz, do&#;usunda ise Basra Körfezi yer al&#;r. Akabe Körfezi, yar&#;madan&#;n bat&#;s&#;nda bulunur. Güney k&#;s&#;mda ise Aden Körfezi ile Hint Okyanusu bulunmaktad&#;r. Bölgedeki iklimin s&#;cak olmas&#; ev sahipli&#;i yapt&#;&#;&#; çöllere ba&#;l&#;d&#;r. Bat&#; k&#;y&#;lar&#;nda lagünler bulunur. Dik yamaçl&#; da&#;lar&#; vard&#;r. Yar&#;madan&#;n iç k&#;s&#;mlar&#;nda ise alçak s&#;rtlar ve kümbetler bulunmaktad&#;r. Yar&#;madan&#;n en büyük k&#;sm&#;n&#; olu&#;turan ve en büyük ülkesi olan Sudi Arabistan da çöllerin a&#;&#;rl&#;kta olmas&#; nedeniyle çok s&#;cak bir iklime sahiptir.

Nefud Çölü, yar&#;madan&#;n kuzeyindedir. Çöl ikliminin standart tüm özellikleri bu bölgede görülür. Dehna Çölü’nün büyük bölümü Sudi Arabistan içinde yer almaktad&#;r. Do&#;udaki Twaik Da&#;lar&#;’na kadar uzamaktad&#;r. Bir di&#;er çöl ise Rubülhali Çölüdür. Yemen’in kuzeydo&#;u k&#;sm&#;nda bulunmaktad&#;r. Co&#;rafi aç&#;dan Arabistan yar&#;madas&#; Afrika k&#;tas&#;n&#;n kuzey k&#;sm&#;na benzetilmektedir. Yar&#;madan&#;n üç taraf&#;nda denizlerin bulunmas&#;, zaman içinde çekilen deniz sular&#; nedeniyle petrol olu&#;umuna neden olmu&#;tur.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

kaynağı değiştir]
Wikimedia Commons'ta Arap Yarımadası ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir

Arabistan yarımadası coğrafi konumu ve haritası - Arabistan yarımadasında bulunan ülkeler hangileridir?

Arabistan yarımadası bazı kaynaklarda "Ceziretü'l- Arab" ya da "Şiphü Cezireti'l-Arab şeklinde ifade edilmektedir. Coğrafi konumu bakımından Arap Yarımadası ve Afrika kıtalarının kesişme noktası olarak bilinmektedir. Günümüzde Arap Yarımadasında bulunan birçok ülke bulunmakta İslam dini açısından kutsal sayılan şehirleri içinde bulundurduğundan her yıl milyonlarca kişi tarafından rağbet gören ve bu bağlamda turizm niteliğine sahip bir ülke olarak kabul edilmektedir.

ARABİSTAN YARIMADASI NERESİ?

Arabistan yarımadası Asya'nın güneybatısı ile Afrika'nın kuzey doğusunda bulunuyor. Batıda Kızıldeniz ve Akabe Körfezi doğuda Basra Körfezi arasında kalan yarımadanın, güneybatıda Aden Körfezi ile Umman Körfezi, güneydoğuda ise Arap Denizi (Hint okyanusu) ile sınırlandırılmıştır.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan yarımadanın büyük bir kısmı çöllerle kaplıdır. Yarım ada iki farklı bölgeden meydana gelmektedir. Biri kuzeydeki yeşille kaplı alanlar, batıda Yemen'in oluşturduğu yeşil, sulak ve verimli alanlar diğeri ise çöl alanlarının bulunduğu ana karadır.

ARABİSTAN YARIMADASI ÜLKELERİ

Arabistan yarımadasında bulunan ülkeler Suudi Arabistan, Umman, Yemen, Katar, Bahreyn (ada ülkesi) Kuveyt, Ürdün ve Irak'tır. Arabistan'ın en fazla yer kaplayan ülkesi Suudi Arabistan'dır. Aynı zamanda 2 milyon kilometrelik alanı ile Orta Doğu'nun yüz ölçümü açısından en büyük ülkesi olarak ön plana çıkmaktadır.

Öte yandan Ürdün ve Irak topraklarının bir bölümü Arap yarımadasının dahilinde değildir. Bu yarımadada deve yük ve binek vasıtası olarak kullanılmaktadır. Ancak petrol açısından zengin olan bölgelerde karayolları taşımacılığına sık rastlanmaktadır. Havayolları taşımacılığı da hemen hemen her bölgede son derece gelişmiştir.

ARABİSTAN YARIMADASI HARİTASI

Haritada görüldüğü üzere Suudi Arabistan ilk göze çarpan ülkedir. Burası yarımadanın ortalama beşte dördünü kaplamaktadır. Doğuda Ürdün ve Irak bulunmaktadır. Arazinin geri kalan kısımlarını ise Kuveyt, Umman, Yemen, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri kaplamaktadır.

ARABİSTAN YARIMADASINA KIYISI BULUNAN ÜLKELER

Arabistan yarımadasına kıyısı bulunan ülkeler Ürdün ve Yemendir. Bu topraklar hem Arabistan sınırı içinde hem de dışarısında kalan topraklarını içermektedir. Bazı kaynaklarda İran körfezinden dolayı İran, Kızıl Denizden dolayı da Etiyopta ve Sudan'ın Arabistan yarımadasına kıyısı olduğu şeklinde ifade edilmektedir.

ARABİSTAN YARIMADASI HANGİ DENİZLERLE ÇEVRİLİDİR?

Arabistan yarımadasının yüzölçümünün büyük bir bölümü çöllerden bir araya gelse de 3 tarafı denizlerle çevrilidir. Arap yarımadası, açık deniz adaları ile Asya'nın güneybatı köşesinde bulunmaktadır. Arap yarımadasının batı ve güneybatısında Kızıldeniz, güneyde Aden Körfezi, güneydoğusunda Arap Denizi, Umman Körfezi ve Basra Körfezi bulunmaktadır.

ARABİSTAN YARIMADASI COĞRAFİ KONUMU

Arabistan yarımadasının iç kısmı göz alabildiğince kumdan oluşmaktadır. Çölün kuzey bölgesi Nafud çölü olarak bilinmektedir. Bu çöl ile güneyinde yer alan Rub a'l-Khali çölü arasında ad- Dahna Çölü hilal şeklindeki geniş bir kum şeridi olarak göze çarpmaktadır. Yarımadanın merkezinde Nejd yaylası, Tuwaiq Dağları ve ötesine uzanan yaylalar bulunmaktadır.

Ad- Dahna çölünün batısındaki yarımadanın geniş merkezi bölümü, batıdan doğuya doğru aşağıya eğimlidir ve m ile m. arasında değişmektedir. Yarımadanın 2, km (1, mil.) uzunluğundaki Kızıldeniz kıyısı, kuzeyde Akabe Körfezi'nden güneyde Bab el Mandeb'e uzanmaktadır. Ayrıca Kızıldeniz yamaçları olarak bilinen, derinlemesine parçalanmış bir dağ silesi uzanmaktadır. Jeolojik bakımdan dünyanın en genç yamaçlarından biridir. Sıradağların kuzey kısmı Hicaz, güneyi Asır dağları olarak bilinmektedir. Yemen'de en yüksek dağlar yarımadanın güneybatı kesimindedir.

Yüksek Çözünürlüklü Türkiye Siyasi Haritası

kaynağı değiştir]

Jeoloik olarak Arap levhası olarak adlandırılan ve kuzeyde Güneydoğu Anadolu bölgesine kadar uzanan ayrı bir levha üzerindedir. Levhanın hareket yönü kuzey doğrultusundadır.

Doğal yaşam[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası