laptop güç kaynağı arızası / Sık Karşılaşılan Dizüstü Bilgisayar Arızaları ve Ç - Dizüstü ve Netbook - CHIP Forum

Laptop Güç Kaynağı Arızası

laptop güç kaynağı arızası

Bir bilgisayarın çalışmaması için pek çok sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi de güç kaynaklarına bağlı olduğu halde cihazın bu gücü kullanamıyor olması. Bir bilgisayarın güç kaynağını kullanamaması aslında ciddi bir sorun değil. Çünkü verilerinize bir zarar gelmiyor. İşte böyle bir durumda yapmanız gerekenler.

Bir dizüstü, tablet ve masaüstü bilgisayarının güç kaynağından faydalanamıyor oluşunun pek çok sebebi olabilir. Bunun olasılıklarını teker teker inceleyerek problemi kendi kendinize de aşabilirsiniz. Bu ipuçlarını olasılıkları en basitten başlayarak irdeledim. Böylelikle daha karmaşık seçeneklere gelmeden problemi çözebilme şansınız da artar. 

1-Pek çok bilgisayarın açılmasının sebeplerinden bir tanesi ve ilki onu açamamış olmanız. Bu size komik gelse de bazı PC markalarının müşteri hizmetlerinde bu olasılık saptanmış ve kullanıcılar bilgisayarı açınca sorun da ortadan kalkmış. 

Zaman alan ve sıkıcı bir işlemler zincirine başlamadan önce bilgisayarın kasasının ön ve arka tarafındaki güç düğmelerini mutlaka kontrol edin. Genellikle masa üstü bilgisayarlarda kasanın arkasındaki ana güç düğmesi unutulur ve kontrol edilmez. UPS, anahtarlı çoklayıcı priz gibi güç dengeleyiciler kullanıyorsanız bunları da kontrol etmelisiniz. 

2- Bilgisayar güç taşıyan kabloların kasa ile tam olarak temas ettiğinden emin olun. Bazen hafif bir darbeyle yerlerinden oynayabilirler. Takılı gibi görünseler de elektriği iletemeyebilirler.

Tablet ve dizüstü bilgisayarlarda bu duruma iki kere dikkat etmeniz gerekir. Adaptörden elektrik kaynağına giden kısım ile cihaza giden iki farklı bağlantı noktası olduğunu unutmayın. Her iki girişi ve ana bağlantı noktalarını kontrol edin.

3-Cihazlarınıza bağlı olan güçlendirici, voltaj düzenleyici ya da UPS gibi cihazları tamamen PC’den ayırıp elektrik kaynağına doğrudan bağlayın. Dizüstü bilgisayarlarda da pili çıkararak doğrudan elektriğe bağlamayı deneyebilirsiniz. 

4-Elektik kaynağınızın çalışıyor olduğundan emin olun. Priz ya da benzeri bağlantı noktasında da bir arıza olması olasılığını göz ardı etmemelisiniz. Zaten güç aldığınız merkez çalışmıyorsa bilgisayarınızın da çalışması mümkün olamaz. 

5-Çoğu bilgisayarın arkasında voltajın ayarlanması için bazı seçenek düğmeleri vardır. Bunları kontrol ederek doğru voltajı cihaza gönderiyor musunuz kontrol edin. Bir güç dengeleyici ünite kullanıyorsanız bu kontrolü bu cihazda da yapmanızı işinizi sağlama almak olur.

6-Dizüstü bilgisayarınızla bu sorunu yaşıyorsanız bataryasını çıkarıp doğrudan elektriğe bağlayarak kontrol edin. AC akımı doğrudan almak cihazın kendine gelmesini sağlayacak ve aslında batarya ile bir sorun yaşadığınızı da ortaya çıkaracaktır. Dizüstünün yakınlarında bir yerde bir priz varsa bu yöntemi denemeniz sağlıklı olabilir.

7-Elektrik prizinizin içini kontrol edin. Bir kontrol kalemiyle buraya elektrik gelip gelmediğine daha sonra da prize akım geliyor mu kontrol edin. Genellikle çok fazla kullanılan prizler ve çoklayıcılar çabuk aşınıp gevşeyebilir ya da kırılıp temassızlık yapabilirler. 

8-Dizüstü bilgisayarınızın şarj cihazının LED ışığını kontrol edin. Bu ışık yanmıyorsa ve elektrik kaynağında bir sorun yoksa yeni bir kablo almanızın zamanı gelmiştir. AC şarj adaptörleri tablet ve dizüstü bilgisayarlarda en kolay bozulan ve ömrünü tüketen parçalardan biri ne yazık ki.  

Masaüstü için ipucu:  Masaüstü bilgisayarlarının ara kabloları son derece sağlam malzemelerden üretilir. Bu yüzden bu parçanın aşınması ya da bozulması çok olası değil. Ancak bunu test etmek için aynı kablo tipine sahip olan monitör kablosuyla kasanın kablosunu değiştirip tekrar deneyebilirsiniz.

9-CMOS pilini çıkarın. Birkaç yıldır kullandığınız bir bilgisayara sahipseniz CMOS piller sorun yaratabiliyor. Bu pili değiştirmekte fayda olabilir. Bir CMOS pilin fiyatı 20 – 30 liradan fazla değil ve elektronik marketlerde kolaylıkla bulunabiliyor. Onun için gönlünüzü ferah tutarak bu minik pili değiştirebilirsiniz.

Güç düğmelerinin ana kartınızı kontrol edebildiğinden emin olun. Bu çok olası bir durum gibi gelmese de bunu kontrol etmekte fayda olabilir. Bu durum dizüstü bilgisayarlar için geçerli değil, bu cihazların iç bağlantıları aşırı bir darbe görmeden yerinden oynamazlar. 

Güç kaynağınızı mutlaka kontrol edin, hele ki bir masaüstü PC kullanıyorsanız sorunun kalbi burası olabilir. Çoğu zaman güç kaynakları voltaj değişkenliklerinden etkilenerek ömürlerini kısaltırlar. Bu yüzden güç kaynağınız çalışmıyorsa bilgisayarınızın çalışması da imkansız. Bunu test etmek için üç kaynağının elektriğe bağlı olduğundan emin olun ve fanlarını kontrol edin. Bazı yeni güç kaynakları bunu kontrol edebilmeniz için LED ışıklar da kullanır. Fanlar dönmüyor ya da LED ışıklar yanmıyorsa güç kaynağınızın değişme vakti gelmiş olabilir.

Bazen güç kaynağının bozulmuş olabileceğini koklayarak da anlayabilirsiniz. Güçlü bir bakır yanığı kokusu hissediyorsanız güç kaynağını PC'den ayırarak tek başına testini yapmayı denemelisiniz.

Bilgisayarın ön tarafındaki güç düğmesini kontrol edin. Sadece masaüstlerinde yaşanacak problemlerden biri güç düğmelerinin yaylarının bozulması ya da dokunmatik ayaklarının aşınması olabiliyor. Bu yüzden bu testi yapmak önemli.

Ana kart üzerindeki güç düğmesi kontrolü. Bazı anakartlar kendi üzerlerinde güç dengeleyici özelliklerle gelebiliyor. Güç değişimlerinde de güvenlik için tüm gücü kesebiliyorlar. Bu tür bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için anakartınızın özelliklerini okuyun. İyice emin olduktan sonra kartınızı kontrol edin.

Bu ipuçları sorununuza bir çare olmadıysa donanım sorununuz olduğu artık apaçık ortada. Bu noktada anakartınızın miadı dolmuş demektir. Bazen yüksek voltaja maruz kalan ana kartların üzerlerindeki hassas elektronik düzenekler hemen bozulabiliyorlar. Bir keresinde eski bir bilgisayarın kondansatör ve dirençlerinin bu tip voltaj değişikliklerinden dolayı tamamen şişmiş olduklarına şahit olmuştum. Bu durumda ana kartın çalışması da imkansız hale gelmişti doğal olarak.

Tüm yukarıdaki kontroller yapıldıktan sonra anakartın değiştirilmesi yapılacak en doğru davranış olacak. Ancak bu sorunu bir PC'de yaşıyorsanız şanslısınız çünkü dizüstü bilgisayar ve tabletlerde ana kart değişiklikleri mutlaka cihazların servislerinde yapılması gereken son derece karmaşık işlemler.

Bütün bu önerilen ipuçlarını donanım ve elektrikten anlıyorsanız yapmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle PC’nizin kapağını açtıktan sonra geri dönüşü olmayan, daha kötü sonuçlara yol açabilme olasılığınız çok yüksek. Bu yüzden eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir servise danışmakta her zaman fayda var.

Bilgisayarımızla Yapmamamız Gereken 10 Şey

Bilgisayar Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri

Bilgisayar Güç Kaynağı

Bilişim, insan yaşamında her geçen gün daha yüksek bir paya sahip olmaktadır. Teknolojik aygıtlar aracılığıyla elde edilen bilgilerin aktarılması ve işlenmesi için bilişimden yararlanılır. Bilişim alanında başta bilgisayarlar, veri depolama aygıtları, cep telefonları gibi bir çok aygıt kullanılır. Bu elektronik cihazların çalışma sistemi, yazılım ve donanım kaynaklarının birleşiminden meydana gelir. Ekonomi, eğitim, sağlık başta olmak üzere inovatif aygıtlar, her alanda fayda sağlar. İnternet tabanlı işlemlerin yürütülmesi için gerekli olan, bilgi alışverişini çok küçük zaman biriminde yapabilen bu akıllı araçlar kendilerine güç sağlayacak kaynaklara ihtiyaç duyar. Gücün aktive olmasıyla oluşan sirkülasyonla birlikte bilgi alışverişi başlatır ve performanslarını sürdürürler. Data, alıcı ve verici sistemin temel unsurlarıdır. Bir kullanıcı bilgiyi işleyebilmek için sağlıklı ve verimli çalışan donanıma sahip olmalıdır. Alınan ya da aktarılan verinin kapasitesine, donanım ve yazılım unsurlarına göre hız değişkenlik gösterir. Bundan dolayı yapılması düşünülen işlemin grafik yoğunluğu ya da datanın çok ya da az olması gibi durumlar, ihtiyaç duyulan hıza uyumlu cihaz temin edilmesini gerektirir. Bilgisayar güç kaynağı çeşitleri, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu enerjiyi PC’nin donanım parçalarına gerektiği kadar dağıtım yapar. Yapılan işlemlerin ve sürdürülen çalışmaların kesintisiz şekilde yapılmasını sağlar. İçinde trafosu bulunan bu elektronik aygıt, bilgi işlem cihazının çekirdeği olarak kabul edilir. Bilgiyi işleyen cihazı oluşturan tüm parçaların gereksinimi olan enerji, şebekeden alındığı andan itibaren PSU (Power Supply Unit) tarafından dönüşüme uğrar. Bu dönüşüm her bir PC parçasının aktive olması için gerektiği kadar enerjiyi PSU’dan alır. Bilgisayar güç kaynağı özellikleri arasında tepe noktası ve sürekli dağıtım kavramlarının bilinmesi kullanıcıların yararına olur. Tepe noktası; cihaz çalıştığı sırada video oyunu, yüksek çözünürlüklü videolarda kullanılan montaj programları gibi işlemlerde, yüksek enerji gerektiren programı çalıştırmak için kısa sürede ulaştığı en fazla enerji miktarını ifade eder. Sürekli dağıtım ise, PC’nizde yaptığınız normal seviyeli işlemlerin yürütülmesini sağlayan standart enerji miktarıdır. Önemli olan nokta ise, cihazınızın ihtiyaç duyduğu anda power supply ünitesinin devamlı yüksek destek sağlayabilmesidir. Eğer bilgi işlem cihazının donanımı W gerektiriyorsa, PC güç kaynağı W olanı tercih edebilirsiniz. Verimli ve istikrarlı bir şekilde çalışan PC için cihazın donanım kapasitesi doğrultusunda power supply almak doğru bir yoldur. Trendyol’dan bilgi alışverişinin kesintisiz ve düzenli olmasını sağlayan destek aygıtlarını satın alabilirsiniz.

İhtiyacınıza Uygun Performans Artıran Bilgisayar Güç Kaynakları

Enerjiye ihtiyaç duyan teknolojik aygıtların her biri, yapılan işlemin büyüklüğüne göre farklı kapasiteye sahiptir. PC’nin tüm donanım bileşenlerine erişen ve enerji dağıtan bu önemli aygıtın çalışırken belli bir ısıya ulaşması muhtemeldir. Bundan dolayı PSU’nun korunması, sistem mekanizmasını oluşturan parçaların tümünün korunması anlamına gelir. Fanlı soğutma yöntemi kullanılarak ısınma sonrası teknik arıza oluşumunun önüne geçilir. Enerjinin kesintisiz olması ve sağlıklı bir çalışma performansına sahip olması, PC ile yapılan çalışmaların sekteye uğramasını önler. Donanım ve yazılım birimlerinin birbiriyle uyumlu olması gerekir. Bilgi işlem cihazına yüklenen programın kullanılması için gereken alt yapıyı donanım ünitelerinin kapasitesi belirler. Böylece programın ya da uygulamanın çalışması için donanım birimlerinin desteklemesi gerekir. Uyumlu olarak belirlenen parçaların birleşimi sonucunda verim alınır ve cihazın performansı arttırılmış olur. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgi işlem cihazının birimleri ayrı olarak temin edilebilir. Siz de PC’nizden daha fazla performans almak istiyorsanız, Trendyol sayfalarında satışa sunulan yazılım ve donanım ürünlerini inceleyebilirsiniz. Teknik anlamda yeterli bilgiyi edinebilmek için ürün hakkında yazılan detaylı açıklamaları okumanız önerilir. Verim elde etmenin yolu olan performans sürekliliği, bir parçanın uyumlu cihazla birleşmesiyle mümkün olur. Haricen satın alabileceğiniz parçalarla kendinize özel, istediğiniz kapasiteye sahip olan bir PC yapabilirsiniz. Bilgi işlem cihazınıza bilgisayar harici güç kaynağı alarak çalışma performansını artırabilir, zamandan ve fazla efordan tasarruf edebilirsiniz. İşlem yapmanız için geliştirilen yazılım programlarını destekleyen ünitelerle bankacılık ya da eğitimle ilgili işlemlerinizi daha hızlı yürütebilirsiniz. Ayrıca video oyun oynamayı seviyorsanız, sahip olduğunuz bilgi işlem cihazına yüksek performanslı destek ünitesini takabilirsiniz. Böylece grafik yoğunluğu ve görsel detayları fazla enerji gerektiren yazılımları kesintisiz bir şekilde çalıştırabilirsiniz. PSU, şehir şebekesinden gelen yüksek voltajı bilgi işlem cihazındaki parçalara dağıtırken düşük dereceli voltaja dönüştürür. Donanım parçalarının her biri farklı voltaja ihtiyaç duyduğu için bilgisayar güç kaynağı 12 volt çıkışı haricinde V ve 5V gibi çıkışlarına da sahiptir. V olarak evlerinize ulaşan elektrik enerjisini cihazın içindeki parçanın ihtiyacına göre dağıtan PSU, transformatör olarak da bilinir. Bilgisayar güç kaynağı W ile günlük işlemlerin yapılması mümkündür. Grafik programı, oyun ve proje çizimleri için kullanılan yazılımlar daha yüksek watt ile çalışır. Bundan dolayı PC’nizi ağırlıklı olarak hangi amaçla kullanıyorsanız bu duruma uygun PSU tercih etmelisiniz. Ayrıca yüksek değere sahip olan transformatör, yüksek enerji ihtiyacı durumunda tepe noktasına ulaşır, yani her zaman aynı değerde çalışma prensibi yoktur. Açılan programın işletim sistemi içinde kapladığı alan büyüklüğü, power supply ünitesinin normal ya da maksimum seviyede çalışma performansını belirler. W gereken durumlarda eğer W gibi düşük bir değer kullanılırsa program çalıştırılmak istendiği anda PC kendini otomatik olarak resetler. Teknik özelliklerinin detaylarına ulaşarak cihazınız için doğru kararı Trendyol sayfalarında satışa sunulan ürünler aracılığıyla verebilirsiniz.

Power Supply ile Kesintisiz İletişim

İnternet tabanlı uygulama ve programların kesintisiz çalışması, herkes tarafından istenen bir durumdur. Büyük iş kapasitesine sahip olan işletme ve fabrikaların üretim ve hizmet kalitesini doğrudan etkileyen enerji, cihaz ve makinelerin çalışması için temel unsurdur. Bankacılık işlemleri, eğitim sistemi ve daha birçok alanda ihtiyaç duyulan web bağlantısı, kesintisiz enerjiyle çalıştığında verim elde edilir. Özellikle sağlık sektörü, hayati önem taşıyan operasyonların yürütülmesi için PSU’dan yararlanır. İnsan yaşamına dahil olan ve günlük işlemlerin bile yapılmasını pratik hale dönüştüren hizmetler, enerjiye ihtiyaç duyar. Makineler, genel olarak elektrik enerjisiyle çalışır. Evlerde kullanılan elektronik cihazların tümü, merkez şebekeden evlere dağıtılan voltaja ihtiyaç duyar. Bilginin ve verinin işlendiği cihaz olan PC’ler, birçok çalışma ve hizmetin yapı taşıdır. Bundan dolayı kesintiye uğramadan çalışması, günlük işlerin aksamadan sonuca ulaşması için özel bir donanıma gereksinim vardır. Bilgisayar UPS güç kaynağı elektrik kesintisi anında arada boşluk bırakmadan devreye girer. Enerji kaybının önüne geçen bu aygıt sayesinde işlemleriniz süreklilik kazanır. PC’nin önemli bir ünitesi olan ekran kartı, ani elektrik kesintilerinde zarar görebilir. Özellikle işletmelerde bu istenmeyen bir durumdur. Ekonomik kayba yol açan durumların önlenmesi için tedbir alınması gerekir. Haricen satın alınabilen bilgisayar güç kaynağı kablosu, ihtiyaç durumunda değiştirilebilir. Böylece cihazınızın güvenliğini sağlamış olursunuz. Sağlıklı çalışan bir sisteme sahip olmak için donanım birimlerinin kapasitesi birbirini desteklemelidir. Birbirine uyumsuz olan her bir parça, sistemin aksamasına yol açar. Eğer günlük işlemlerinizi yapmak istiyorsanız bilgisayar güç kaynağı W olabilir. Özel bir program çalıştırmak için daha yüksek seviyeli donanım tercih etmelisiniz. Parçalara dağıtılan enerji düşükse, yine verim üzerine etki eder. Bundan dolayı, tam performans için yeterli düzeyde dağıtım yapan power supply önerilir. Üzerinde çalıştığınız projenin kesintiye uğramadan ilerlemesi, tercih edeceğiniz ürünün kapasitesine bağlıdır. Doğru tercih yaparak işlerinizin hızlı yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte veri alışverişi yapılan her cihaz, internete ihtiyaç duyar. İnternet tabanlı programlar genel olarak enerji tüketimini fazla yapar. Yüksek kapasiteli ürünleri Trendyol üzerinden sipariş vererek kesintisiz enerjinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Dahili Güç Kaynağı Bulunan Kasa Modelleri

Bilgisayar için güç kaynağı nasıl seçilir diye merak ediyorsanız, sahip olduğunuz donanım birimlerinin kapasitesini kontrol edebilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü yazılımları PC’nizde açmak istiyorsanız, enerji üretimini bu yönde destekleyen üniteleri almalısınız. Bilgisayar güç kaynağı bağlantısı, diğer hardware ünitelerine enerji dağıtır. İhtiyaçları nispetinde PSU’nun bilgi işlem cihazının kontrol mekanizması olduğu söylenebilir. Arızası durumunda tüm çalışma sistemi doğrudan etkilenir. Güvenli bir şekilde çalışmak için PC kasasında fan bulunur. Enerji dağıtımı yaparken ürettiği ısının teknik arızaya yol açmaması için soğutma sisteminin düzgün çalışması önemlidir. Elektronik cihazların belirli periyotlarda bakımının yapılması önerilir. Bilginin sürekli işlendiği aygıtların dinlendirilmesi de yazılım ve donanım sistemlerine fayda sağlar. Performansı doğrudan etkileyen faktörler arasında doğru PSU seçimi de önemli rol oynar. Bilgisayar güç kaynağı W olduğunda video oyunları rahatlıkla çalıştırılabilir. Eğlencenin süreklilik kazanması, enerjiyle paralellik gösterir. Haricen satışa sunulan power supply ürünleri içinden doğru watt tercihi yaparak verimli bir çalışma elde edebilirsiniz. Trendyol’da oyun oynadığınız cihaz için geliştirilen modelleri inceleyebilir, beğendiğiniz ürünü sipariş verebilirsiniz. Kasasıyla birlikte satışa sunulan PSU dahil olan model, sürücü ve 7 adet genişleme yuvasına sahiptir. Kırmızı ledli dahili fanıyla performansı doruklara taşır. W PSU ile yüksek çözünürlüklü yazılımlar kolay çalıştırılır. Siyah renkli kasanın üretildiği materyal, çeliktir. Tower model olan kasanın audio sistemi HD kalitededir. Kasanın içinde bulunan donanım birimlerinin kir tortusundan korunması için ön ve alt yüzeylerde toz filtreleri bulunur. Kullanıcıların beğenisini kazanan, şık dizayna sahip modelin tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden biri de anakart desteği olmasıdır. Doğru donanım ünitelerinin kullanılması, beklenen verime kavuşmak için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Trendyol’da PC’niz için gerekli olan tüm donanım parçalarına göz gezdirebilir, evinizin rahatlığında ve güvenli şekilde sipariş verebilirsiniz.

Bilgisayarınızın İhtiyacı Güç Kaynağı Çeşitleri

Bilgisayar kasası güç kaynağı ile birlikte satın alınabilir. Ekonomik olarak kazanç sağlamanız için destek portlarına sahip olan kasayı tercih etmelisiniz. Diğer donanım birimleri için gerekli yuvaların bulunması, kendinize özel kurduğunuz PC için idealdir. Kendi özelliklerini arzunuza göre belirleyeceğiniz masaüstü güç kaynağı, istenilen watt performansına sahip olabilir. Toplama olarak adlandırılan bu yöntemle PC’nizin parçalarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Arzu ettiğiniz ölçü ve kapasiteye sahip olan parçaları bir araya getirerek şahsınıza özel kişisel bilgi işlem cihazı yapabilirsiniz. Eğer günlük işlemler dışında çözünürlüğü yüksek olan program kullanacaksanız, bilgisayar güç kaynağı W olanı tercih edebilirsiniz. Kasa iskeletinde yer alan yuvalar, pratik kullanım için gereken alanı sunar. Aynı anda 2 farklı cihazın PC’nize senkronize edilmesini sağlayan çoklu port, kullanım rahatlığı sağlar. 2 adet USB portu bulunan kasa, flash bellek ve telefon kablosunun bağlantısı için idealdir. Birden fazla işlemin eş zamanlı olarak yapılmasına olanak sağlayan yardımcı gereçler, işlem hızına fayda sağlar. Örneğin; telefon ve harici depolama aygıtını aynı anda PC’nize bağlamak isterseniz USB girişi fazla olan donanımı tercih edebilirsiniz. Böylece aradığınız dosyayı PC aracılığıyla hızlı bir şekilde tarayıp bulabilirsiniz. Ekran kartı da teknolojik bilgi işlem cihazı için temel unsurlardan biridir. PC’de yer alan görüntünün monitöre yansımasını sağlayan bu donanım, elektrik kesintisinden olumsuz etkilenir. İşlem sürekliliğinin sağlanması ve donanım parçalarının zarar görmemesi için enerji sağlayıcılar kullanılmalıdır. UPS olarak adlandırılan bu cihazlar, elektrik kesintisi anında devreye girer ve kaybın önüne geçer. Ev ve ofis ortamında rahatlıkla kullanılabilen minimal tasarımlı aygıtların enerji dağıtım kapasiteleri, değişiklik gösterir. İhtiyacınıza cevap veren düzeydeki cihazı tercih ederek ekonomik olarak kazanç sağlayabilirsiniz. Trendyol’dan elektronik aygıtların yedek parça ve donanımlarını satın alabilirsiniz.

Güç Kaynağı Modelleri Fiyatları

Kesintisiz güç kaynağı online işlemlerin yürütülmesinde oldukça faydalıdır. İnternet tabanlı yönetilen veri alışverişi, finans alanında yüksek bir paya sahiptir. Ekonomik kaybın önüne geçmek için süreklilik sağlanması gerekir. Gelişen teknolojiyle birlikte inovatif ürünlerin modelleri, farklı varyasyonlarda üretilir. Cihazların versiyonları, kullanıcıların talebi doğrultusunda belirlenir. Fabrika gibi üretim yapılan tesislerin gereksinimi olan aygıtlar, endüstriyel özellik taşır. Ancak, ev tipi modeller küçük çaplıdır. Ev içinde kullanılan makine ve cihazların tükettiği enerji miktarı, üretim yapan bir makineden daha azdır. Her makine kendi ihtiyacı doğrultusunda enerjiye gereksinim duyar. Bundan dolayı yüksek kapasiteli mekanizmaya yüksek voltajlı enerji sağlanmalıdır, aksi halde cihazdan düşük verim alınır. Bu sebepten dolayı bilgisayar güç kaynağı çeşitleri, farklı kapasitelerde üretilir. W, W ve daha fazla alternatif kullanıcıların beğenisine sunulur. Yapılan işlemle ihtiyaç duyulan enerji arasında doğrudan bir bağ vardır. Yüksek kalibreli cihazlara yüksek, düşük modeler için ise o oranda enerji sağlanmalıdır. Örneğin; PC’nizin ihtiyacı olan W ise W’lık power supply yetersiz kalır. Her alanın ihtiyaç duyduğu cihaz modeli farklıdır. Ev tipi makine modeli, günlük kullanım için yeterli donanımlarla üretilir. Endüstriyel üretim yapılan tesislerde ise modelin versiyonu değişir. Bu duruma bağlı olarak yazılım ve donanımlar çeşitlilik gösterir. Ürün fiyatlarının belirlenmesinde bu faktörün doğrudan etkisi bulunur. Bilgisayar güç kaynağı fiyat açısından farklı değerlere sahiptir. Dağıtım yaptığı enerji miktarının düşük ya da yüksek olması fiyat aralığının belirlenmesinde etkilidir. Ancak, Trendyol’daki indirim ve kampanyalar takip edilerek dilediğiniz ürüne avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Ev ya da ofisinizde kesintiye uğramadan işlemlerinizi yönetmek isterseniz Trendyol’da ihtiyaç duyduğunuz ürünleri bulabilirsiniz.

İnovatif Güç Kaynağı Modelleri Trendyol’da

Bilgisayar güç kaynağı devresi, üzerinde şeması bulunan teknik bir aparattır. Demonte olarak satışa sunulan modelin parçaları, kullanıcı lehimleme yoluyla şemanın ilgili bölümüne yapıştırılır. Toplama yöntemiyle PC yapmak isteyenler için ideal bir üründür. Masaüstü olarak bilinen kasalı model, haricen alınan donanım ünitelerini ilgili yuvalara yerleştirilmesi yoluyla elde edilir. Masaüstü cihazın donanım parçalarını doğru bölüme yerleştirmek kadar parçaların belirlenmesi de önemlidir. Bu parçalara enerji akımı sağlayan power supply, temel bir donanımdır. Bilgisayar güç kaynağı nasıl takılır sorusu teknoloji severlerin sıkça merak ettiği bir konudur. PSU’nun PC kasasına bağlantısının yapılabilmesi için dahili kabloları ve bu kabloların ucunda bağlantı uçları yer alır. Bu uçları kasanın gövdesindeki ilgili porta takarak işlem tamamlanabilir. Enerji aktarımı görevi bulunan bu donanımın çeşitli versiyonları bulunur. Watt farklılığı olarak karşınıza çıkan bu versiyonlar, W ya da daha yüksek olabilir. Bilgisayar güç kaynağı nedir diye bir sorunun cevabı, böylece enerji dağıtım kanalı olarak açıklanabilir. Günlük kullanımda enerjiye oldukça fazla ihtiyaç duyulur. Enerjinin verimli kullanılması ekonomik anlamda fayda sağlar. Enerjinin doğru miktarda kullanılması, beklenen verimin elde edilmesi için önemlidir. Bundan dolayı ev ya da ofisinizde kullandığınız aygıtların ne amaçla kullanıldığı belirlenmelidir. Örneğin; bilgi işlem cihazını kullanan kişi mimari bir çizim yapıyorsa yüksek wattlı PSU kullanması önerilir. Aynı şekilde, cihazı evinde oyun amaçlı kullanmayı tercih eden kullanıcı da maksimum performansa ihtiyaç duyar. Ayrıca, cihazların çalışma kapasitesine doğrudan etki eden PSU, çalışırken ısı üretebilir. Ürettiği ısı, mekanizmaya olumsuz etki edebilir. Bunun önüne geçmek için soğutucu fan kullanılmalıdır. Toz ve kirin ulaşmasını önlemek için de filtreli kasalar tercih edilmelidir. İhtiyacınıza cevap veren ürünleri Trendyol üzerinden satın alabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayardaki bağlantıların düşük direnci olarak tanımlanabilir. Elektrik gücüne veren devre ve güç kaynağı arasındaki düşük direnç. Düşük dirençten dolayı yüksek akım geçirilir ve kısa devreye neden olur.

Laptop bilgisayarınızda kısa devre varsa, mevcut tüm gücü tüketerek dizüstü bilgisayarınızın açılmamasına neden olur . Net bir şekilde anlamak için, güç adaptörünüzün LED'i, prize taktığınızda yanıyor, ancak dizüstü bilgisayarı prize taktığınızda sönüyorsa, muhtemelen anakart da kısa devre sorunu vardır.

Laptop Anakart Kısa Devre Arızası Nasıl Yapılır ?

Laptop kısa devre arızası tamiri için anakart üzerinde ki komponentler (entegre, diyot, chip) kontrol edilir hangi komponentte sorun var ise o komponent üzerinde işlem yapılarak sorun çözülür.

Laptop Kısa Devreler Neden Olur ?

Laptop kısa devre arızaları oluşması genelde;

  • Bakımsızlıktan doğan ısınmalar,
  • Sıvı teması
  • Voltaj kaynaklı.

Laptoplarda kısa devrelerin çoğu bakımsızlıktan ve sıvı teması sonrasında ki oksitlerden kaynaklanmaktadır. Tecrübelerimize dayanarak bir laptopun bakım ömrü 1 yıldır. Yani yılda bir kez bakım yaptırmanız cihazınız için yerinde bir karar olacaktır.

Laptop komple bakım nedir, neden gereklidir hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için laptop fan temizliği ve termal macun yenileme ile komple bakım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca laptop sıvı teması sorunları sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Laptop Kısa Devre Arızası Tamir Ücreti Ne Kadar ?

Laptop kısa devre arızası tamiri ve fiyatları konusunda net fiyat verebilmek için arıza tespiti yapmak gerekir gerek fiyat gerekse daha detaylı bilgi için laptop anakart tamiri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Güç Kaynağ&#x; Sorunlar&#x;n&#x; Giderme Kontrol Listesi

Arızalı bir güç kaynağı, iki şekilde bir sistem arızasına neden olabilir. İlk olarak sisteme hiç güç sağlayamayabilir. İkinci olarak beslediği çeşitli bileşenlere doğru gerilim ve/veya akım sağlamayabilir. Temel bilgiler ve bu adım adım kontrol listesiyle birçok güç kaynağı sorununu hızla ve doğru bir şekilde çözebilirsiniz. Aşağıdaki prosedürlerde benzer birkaç adım bulunmaktadır.
 


Gücün olduğuna dair herhangi bir belirti olup olmadığını belirleyin

  • Herhangi bir ışık yanıyor mu? Güç düğmesini, tanılama LED'lerini ve kalan güç göstergesini kontrol edin.
  • Fan dönmesi veya disk sürücüsü etkinliği gibi başka güç belirtileri var mı?

Hiçbir güç belirtisi yoksa aşağıdakileri kontrol edin:

  1. Güç kablosu sistemin arkasına ve çalıştığı bilinen bir güç kaynağına takılı mı? Güç kablosunun doğrudan çalıştığı bilinen bir prize takılı olduğundan emin olarak güç şeritlerini, dalgalanma koruyucularını veya UPS birimlerini atlamak önemlidir.
  2. Gerilim seçici, yerel güç için doğru şekilde ayarlı mı? Bazı güç kaynakları otomatik anahtarlama yapar ve fiziksel anahtara sahip değildir. Bu kaynaklar için güç kablosunu çıkararak anahtarı kapatıp açın ve doğru gerilime ayarlandığından emin olun. Güç kablosunu takın ve test edin.
  3. Hâlâ güç belirtisi yoksa bir sonraki adım güç kaynağını mümkün olduğunca yalıtmaktır. Güç kablosunun takılı olmadığından emin olun ve ana kart dışındaki tüm aygıtlardan güç kablolarının bağlantısını kesin.
  4. İyi bir bağlantı sağlamak için anakarta giden tüm güç kabloları yeniden yerleştirilmelidir.
  5. Arızaya neden olmadıklarından emin olmak için belleği, genişletme kartlarını ve disk sürücüsü veri kablolarını çıkarın. Sorunun nedeni güç kaynağı değilse zaten bu bileşenlerin daha sonra POST yok sorununu giderme işleminin tamamlanması için çıkarılması gerekir.
  6. Sistem modeline uygunsa G/Ç panelini test edin.
  7. Bu noktada hâlâ güç belirtisi yoksa büyük olasılıkla güç kaynağı çalışmıyordur. Güç belirtisi varsa hatalı bileşeni belirlemek için sorun gidermeye devam edin. 

Yanıp sönen sarı güç LED'i, kesintisiz yanan sarı LED, fan dönmesi veya disk sürücüsü etkinliği gibi güç göstergeleri varsa:

  1. Güç kablosunun doğrudan çalıştığı bilinen bir prize takılı olduğundan emin olarak güç şeritlerini, dalgalanma koruyucularını veya UPS birimlerini atlayın.
  2. Sistem doğru şekilde çalışmıyor ve POST girişiminde bulunuyorsa bir sonraki adım güç kaynağını mümkün olduğunca tek bırakmaktır. Güç kablosunun takılı olmadığından emin olun ve ana kart dışındaki tüm aygıtlardan güç kablolarının bağlantısını kesin.
  3. İyi bir bağlantı sağlamak için anakarta giden tüm güç kabloları yeniden yerleştirilmelidir.
  4. Arızaya neden olmadıklarından emin olmak için belleği, genişletme kartlarını ve disk sürücüsü veri kablolarını çıkarın. Sorunun nedeni güç kaynağı değilse zaten bu bileşenlerin daha sonra POST yok sorununu giderme işleminin tamamlanması için çıkarılması gerekir.
  5. Sistem yine de doğru şekilde açılmıyorsa ve bu noktada POST girişiminde bulunuyorsa büyük olasılıkla güç kaynağı çalışmıyordur ve değiştirilmesi gerekir. Bununla birlikte, güç LED'i kesintisiz sarı renkte yanıyorsa arıza anakartta olabilir ve Teknik Destek'in müdahalesi gerekebilir.
  6. Güç belirtisi varsa hatalı bileşeni belirlemek için sorun gidermeye devam edin.  Bilgisayar Açılmıyor veya Windows'a Geçmiyor veya Dell Bilgisayarınızda Güç Yok, POST Yok, Önyükleme Yok veya Görüntü Yok sorunlarının giderilmesi makalelerimiz yardım için ek sorun giderme olanağı sağlayabilir.


SLN_tr__1Power(1) General information and troubleshooting articles can be found on the AC Adaptor support page.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir