istanbulda kaç tane cami vardır / İstanbul'da en çok caminin olduğu ilçe hangisi?

Istanbulda Kaç Tane Cami Vardır

istanbulda kaç tane cami vardır

İstanbul&#;daki Tarihi Camiler (Detaylı Listesi)

İstanbul&#;daki tarihi camiler ve bu eserleri yapan Sultanları hiç merak ettiniz mi? Sorunun cevabı evetse aradığınız her şey bu yazımızın devamında. İstanbul’un fethinden sonra Sultan Fatih tarafından başlatılan cami yapma geleneğine başta Osmanlı Hanedan üyeleri olmak üzere, önde gelen sadrazam ve paşalar da dahil olmuş ve bir Bizans şehri çok kısa bir süre içerisinde bir Müslüman kenti havasına ve atmosferine kavuşmuştur

Bu bakımdan İstanbul’a kısa süreli de olsa ziyaret gerçekleştirecek kişilerin mutlaka görmeleri gereken tarihe tanıklık etmiş camileri gezmeleri lazımdır. Şehrin her noktasında İstanbul&#;daki tarihi camiler rastlamak mümkündür; ancak en önemlileri şunlardır…

Not: İstanbul&#;daki Tarihi Türbeler de bir göz atmak isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun.

Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

İstanbul&#;daki Tarihi Camiler Listesi

1) Camilerin Sultanı: Sultanahmet Camii

İstanbul denilince akla Sultanahmet Camii gelir. Birinci Sultan Ahmet tarafından Ayasofya Müzesinin tam karşısına ’de  inşa ettirilen cami, sayısı altıyı bulan minareleri ile şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Cami içerisindeki çini sayısı, 21 bindir. Sultanahmet Camii, kendi ismiyle anılan meydanda bulunur.

2) Bir başyapıt: Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii’ni önemli kılan hususlardan biri tasarımcısının kendisidir. Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami ’de ibadete açılır. 53 metrelik kubbesi, 23 metre genişliğindedir. Bu nedenle, tarihi camiler arasında en geniş ve büyük kubbeye sahip olması ile ön plana çıkar. Külliye olarak inşa edilen caminin türbe kısmında Sultan Süleyman ile Mimar Sinan’ın kabirleri de yer alır. Süleymaniye mahallesinde bulunan cami, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne yürüme mesafesindedir.

3) Büyük Külliye: Fatih Camii

Sultan Fatih tarafından Mimar Atik’e inşa ettirilen caminin en büyük özelliği çok büyük bir külliyeye sahip olmasıdır. 16 medrese içeren külliyede şifahane ve talebelerin diğer ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar da yer alırdı. Fatih Camii, ’de ibadete açılır ve ’daki depremde hasar görmesi üzerinde Üçüncü Mustafa tarafından verilen talimat ile onarılır. Bu onarma esnasında bazı detaylarının orijinalinden farklı inşa edildiği tahmin ediliyor.

4) Sultanın Mekanı: Eyüpsultan Camii

Sultan Fatih tarafından ’de inşa ettirilen Eyüpsultan Camii&#;yi önemli kılan husus, caminin türbe kısmında Eyüp El Ensari hazretlerinin kabri şerifinin yer almasıdır. Önde gelen sahabelerden olan Eyüp El Ensari’nin kabri keşfedildikten sonra aynı yere defnedilir ve ardından da cami yapılır. Cami, ’lü yıllarda Üçüncü Selim’in talimatı ile restore edilir ve günümüze denk gelmesini sağlayacak onarmalar yapılır. Eyüpsultan ilçesinde yer alan camiye Eminönü meydanından Feshane tarafına giden otobüslerle ulaşmak mümkündür.

5) Büyük Mecidiye: Ortaköy Camii

’de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, boğazın en nadide ve gözde yerinde bulunur. Boğaza atılan bir imzayı temsil eden caminin klasik mimari yapısı ve butik görünümü İstanbul boğazının zenginliğine ayrı bir atmosfer kazandırır. Ayrıca bu yapı İstanbul’un en özel simgelerinden biri haline de gelmiştir. Beşiktaş sahilde yer alan camiye ulaşmak için Ortaköy tarafına giden minibüslere binmek yeterlidir.

6) Şehzade Mehmet Camii

Sulan Süleyman’ın 22 yaşında vefat eden şehzadesi Mehmet için yaptırdığı cami ’de ibadete açılmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen caminin dışarıdan görünebilen basamak modelli kubbelerinin Mimar Sinan’ın mesleğinde kat ettiği ustalığına işaret ettiği sanılır. Şehzade Camii, Beyazıt’tan Edirnekapı’ya uzanan caddede yer alan Saraçhane mevkiinde yer alır.

7) İstanbul’un simgesi: Yeni Camii

’de yapımına başlanılan Yeni Camiiüçüncü Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın talimatları ile başlatılmıştır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı tamamlamayan caminin yapımı Dördüncü Mehmet’in annesi Hatice Sultan’ın gayretleri ile ’de tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Camiye ulaşım ise oldukça kolaydır. Yeni Cami, İstanbul’un en meşhur meydanlarından biri olan Eminönü meydanın tam merkezinde yer alır.

8) Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar meydanında yer alan caminin mimarı, Mimar Sinan’dır. Ancak diğer eserlerindeki ihtişam ve görkemli kubbe modelleri Mihrimah Sultan Camii’nde yer almaz. Bunun nedeni, Mimar Sinan’ın Padişah kızının sadeliğine ve zarafetine yakışır bir cami yapmak istemesidir. Bu nedenle camide sadeliğin yarattığı estetiklik hakimdir. Ayrıca, külliye bölümü de vardır. Cami içerisindeki türbede ise, Sultan Süleyman’ın kızı yer alır.

9) Rüstem Paşa Camii

Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Hatun ile evli bulunan Rüstem Paşa tarafından ’de yaptırılan Rüstem Paşa Camii, aynı zamanda da bir kervansaraydır. Dışarıdan temaşa edildiği zaman sade bir cami olarak görünen yapının içerisine girildiğinde Osmanlı sanatının en ince detaylarının sergilendiği bir çini müzesi sizi karşılar. Cami, Eminönü Tahtakale mevkiinde bulunur.

10) Yavuz Sultan Selim Camii

Sultan Selim’in vefatından sonra Sultan Süleyman’ın talimatı ile inşa edilen caminin yapımı ’de tamamlanır. Aynı sene ibadete açılan cami klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Külliye olarak inşa edilen Yavuz Sultan Selim Camii&#;nin türbe tarafında Sultan Selim Han’ın kabri şerifleri bulunur. Haliç’in en yüksek mevkisinde bulunan caminin muazzam manzarasının da olduğunu not etmek gerekir. Fatih’in Balat semtindeki cami birçok kişi tarafından ziyaret edilir.

11) Beyazıt Camii

İstanbul’un en eski camilerinden biri olan Beyazıt Camii, ’de ibadete açılmıştır. Sultan Fatih’in oğlu İkinci Beyazıt tarafından inşa edilen caminin türbe kısmında kabri şerif bulunur. Burada, İkinci Beyazıt ile hanımları yer alır. Külliye kısmı da bulunan caminin kütüphaneleri, medreseleri ve dükkanlardan oluşan bölümleri bulunur. Cami, Eminönü meydanında yer alır.

12) Kuşkonmaz veya Şemsi Paşa Camii

’de ibadete açılan cami, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. İkinci Selim döneminin önemli vezirlerinden Şemsi Paşa’nın gayretleri ile inşa edilen caminin en önemli özelliklerinden birisi boğaza nazır olmasıdır. Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen yapının kubbe ve minarelerine hiçbir kuş konmaz. Bunun nedeni, caminin kuzey ve batı rüzgarlarına açık bir konumda bulunmasıdır. Üsküdar son duraktaki sahilde yer alan caminin estetik yapısı boğaza bir zarafet sunar.

13) Yuşa Camii (Yuşa Tepesi)

İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri olan Yuşa Tepesi’ndeki cami Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından ’de yaptırılmıştır. Burayı kıymetli kılan nedenlerden biri de, Peygamberlerden biri olan Hz. Yuşa’nın kabrinin de burada bulunmasıdır. Boğazın en dar kesimini gören manzaraya sahip camiye ulaşmak için Beykoz’dan Yuşa Tepesi’ne giden otobüslere binilmesi gerekir.

İstanbul&#;daki tarihi camiler&#;in yanı sıra İstanbul&#;daki tüm camilere göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.

İlçelerden ise bin 90 nüfuslu Fatih'te bin kişiye bir cami düşerken, bin kişinin yaşadığı Üsküdar'da 2 bin kişiye bir cami düşüyor.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi ise Esenyurt. bin kişinin yaşadığı Esenyurt'ta 81 cami bulunuyor. İlçede 11 bin kişiye bir cami düşüyor.

Megakentte en az kişi Adalar'da yaşıyor. 15 bin kişinin yaşadığı Adalar'da 9 cami bulunuyor. Adalar'da bin kişiye bir cami denk geliyor.

caminin bulunduğu Şile'nin nüfusu ise 37 bin İlçede kişiye bir cami düşerken, kişi başına düşen cami sayısında en üst sırada yer alıyor.

İstanbul Müftülüğünün verilerine göre ilçelerdeki cami sayıları şöyle:

Adalar 9
Arnavutköy
Ataşehir 69
Avcılar 61
Bağcılar 90
Bahçelievler 70
Bakırköy 36
Başakşehir
Bayrampaşa 60
Beykoz
Beylikdüzü 47
Beyoğlu 98
Büyükçekmece 64
Beşiktaş 41
Çatalca 63
Çekmeköy 45
Esenler 49
Esenyurt 81
Eyüpsultan
Fatih
Gaziosmanpaşa 76
Güngören 46
Kadıköy 65
Kağıthane 81
Kartal 81
Küçükçekmece
Maltepe 81
Pendik
Sancaktepe 72
Sarıyer
Silivri 61
Sultanbeyli
Sultangazi 68
Şile
Şişli 56
Tuzla 69
Ümraniye
Üsküdar
Zeytinburnu 78

Türkiye'de illere göre cami sayıları

Türkiye’de en çok cami bulunan illerin başında gelen Konya’da Ramazan’ın güzelliğine 3 bin ’den fazla camiden okunan ezan ve salâlar şahitlik ediyor

Diyanet İşler Başkanlığı verilerine göre, yılı sonu itibarıyla, Türkiye genelinde 89 bin cami bulunuyor. İstanbul 3 bin camiyle ilk sırada yer alırken onu 3 bin camiyle Konya takip ediyor. Başkent Ankara ise 3 bin camiyle 3. sırada yer alıyor. Türkiye’de en az caminin olduğu iller ise 89 camiyle Tunceli, camiyle Yalova ve camiyle Kilis.

EN ÇOK CAMİ MERAM’DA

Konya Müftülüğü verilerine göre güncel, kayıtlı 3 bin kayıtlı camiden ’i Meram’da bulunuyor. Meram’ı camiyle Karatay, camiyle de Selçuklu takip ediyor. Taşra ilçelerden Ereğli’de , Akşehir’de , Beyşehir ve Çumra’da , Seydişehir’de , Bozkır’da , Ilgın’da , Cihanbeyli’de cami bulunuyor.

seafoodplus.info

YALIHÜYÜK’TE 6 CAMİ

Konya’da e az cami olan ilçe ise Yalıhüyük. ADNKS nüfus sayımı sonuçlarına göre bin nüfusa sahip ilçede 6 cami yer alıyor. 5 bin nüfuslu Derebucak ile 4 bin 86 nüfuslu Derbent’te ’şer cami bulunuyor. Cami sayılarında yenileri eklendikçe, resmi görevlendirmelerin ardında sayılar güncelleniyor. (Havva Gül Yavuz)

KONYA İLÇELERE

GÖRE CAMİ SAYISI

Meram
Karatay
Selçuklu
Ereğli
Akşehir
Beyşehir
Çumra
Seydişehir
Bozkır
Ilgın
Cihanbeyli
Karapınar92
Kadınhanı91
Kulu83
Sarayönü72
Yunak69
Hadim68
Hüyük56
Doğanhisar54
Altınekin53
Güneysınır37
Taşkent34
Emirgazi30
Akören25
Çeltik25
Ahırlı24
Halkapınar22
Tuzlukçu21
Derbent17
Derebucak17
Yaıhüyük6

İLLERE GÖRE CAMİ SAYISI

İstanbul
Konya
Ankara
Samsun
Kastamonu
Antalya
Ordu
Şanlıurfa
Diyarbakır
Trabzon
İzmir
Bursa
Manisa
Balıkesir
Erzurum
Giresun
Mersin
Zonguldak
Adana
Van
Kayseri
seafoodplus.infoş
Sakarya
Çorum
Bolu
Kütahya
Denizli
Kocaeli
Afyon
Mardin
Tokat
Sinop
Aydın
Muğla
Hatay
Rize
Gaziantep
Elazığ
Yozgat
Malatya
Karabük
Ağrı
Çanakkale
Eskişehir
Bartın
Adıyaman
Çankırı
Isparta
Bitlis
Artvin
Düzce
Amasya
Batman
Siirt
Bingöl
Muş
Aksaray
Erzincan
Osmaniye
Uşak
Gümüşhane
Şırnak
Tekirdağ
Burdur
Kars
Karaman
Nevşehir
Kırşehir
Hakkari
Niğde
Bilecik
Edirne
Kırıkkale
Kırklareli
Ardahan
Bayburt
Iğdır
Kilis
Yalova
Tunceli89
Etiketler :

İstanbul’daki Tarihi Camiler-İstanbul Camileri-Görülmesi Gereken İstanbul’un 21 Güzel Tarihi Camisi

İstanbul’daki tarihi camiler, şehrin tarihi güzelliğini yansıtan en önemli eserlerden. Fatih Sultan Mehmet‘in Osmanlı Sultan ve aileleri tarafından, kendi bütçelerinden sultan camileri yaptırma geleneğini başlatması, Mimar Sinan‘ın Osmanlı’nın zengin olduğu dönemde İstanbul’u bir İslam şehri olarak inşa etmesi, İstanbul’da birbirinden güzel camilerin yapılmasını sağlamış.

İstanbul’un tarihi camileri ayrıca Osmanlı’nın mimarisindeki değişimi ve yönetimde etkili olan kişileri de gözler önüne seriyor. İstanbul’un fethinden sonra birbirinden görkemli klasik dönem eserleri yapılırken, yüzyıldan sonra sonra Fransız, İtalyan Saraylarında kullanılan barok mimari beğenisinin uyarlandığı yapılar ortaya çıkmış. Bir dönem padişah annesi valide sultanların yönetimde ne kadar etkili oldukları da yaptırdıkları büyük camiler sayesinde anlaşılıyor. Şimdi İstanbul’un tarihi camileri arasında görülmesi gereken 21 güzel camiye göz atalım.

Yazı İçeriği

1-Sultanahmet Camii

Sultan Ahmet Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

İstanbul’daki tarihi camiler arasında en çok ziyaret edilen yapı Sultanahmet Camii‘dir.  Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan ve yılında ibadete açılan yapının mimari Sedefkar Mehmet Ağa. Osmanlı döneminde ilk 6 minareli yapılan cami olma özelliğine sahip yapının iç süslemelerinde toplamda adet çini kullanılmış. Çiniler nedeniyle içine girenlere mavi bir bahar havası yaşatan cami, kendisini ziyaret eden yabancılar tarafından zamanla İngilizce’de “Mavi Cami” anlamına gelen “Blue Mosque” olarak adlandırılmış.

Tarihi Yarımada’da adını verdiği Sultanahmet Meydanı’nda bulunan yapıyla ilgili daha geniş bilgi ve fotoğrafı Sultanahmet Camiiyazımda bulabilirsiniz.

2-Ayasofya Camii

Ayasofya Camii Eserleri

Ayasofya Camii

Kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya‘nın yapımı, yılında meydana gelen Nika İsyanı’nın bir sonucudur. İmparator Justinianus ve eşi Teodora’ya karşı ayaklananlar Nika(Zafer) diye bağırarak isyan çıkarmış. İsyancıların yaktıkları yapılar arasında bugünkü Ayasofya’nın yerinde bulunan bir kilisede bulunuyormuş.

İsyanın bastırılmasından sonra imparatorun kiliseyi tekrar yaptırmak istemesiyle bugünkü anıt ortaya çıkmış. Bugün bu yapıyı en önemli kılan özelliği, yapımından ancak yıl sonra kendisine denk bir yapı yapılabilmiş olmasıdır.

Ayasofya’nın kubbesinin altında bulunan dört melek figürünün ve kubbesinin ne anlama geldiğini, minarelerinin farklı olmasının sebebini ve yapı hakkında daha birçok bilgi ve görseli Ayasofya Camii yazımda bulabilirsiniz.

3-Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

İstanbul’daki tarihi camiler arasında en çok ziyaret edilen yapılardan bir diğeri de Mimar Sinan‘ın İstanbul’dakibaşyapıtı olan Süleymaniye Camii‘dir. Külliyenin içerisinde Kanuni, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın türbeleri bulunuyor. Tarihi Yarımada’nın yedi tepesinden birinde bulunan caminin dış avlusundan Haliç ve Boğaziçi’nin muhteşem manzarası izlenebiliyor.

Bu muhteşem başyapıtın yapımı Mimar Sinan için hiç kolay olmamış. Kanuni caminin yapımının uzaması üzerine sonucu Mimar Sinan’ı üstü kapalı boğdurtmak ile tehdit etmiş. Ancak yapının açılışında ise caminin anahtarını Sinan’a verip yapının açılışını kendisine yaptırmış.

Süleymaniye Cami’nin yapılış hikayesini, minarelerindeki şerefe sayısının ne anlama geldiğini ve yapı hakkında daha birçok bilgi ve görseli Süleymaniye Camii yazımda bulabilirsiniz.

4-Fatih Camii

Fatih Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Fatih Sultan Mehmet tarafından Mimar Atik Sinan’a yaptırılan ve yılında ibadete açılan Fatih Camii‘nin ilk hali maalesef günümüze ulaşamamış. yılında yaşanan depremde kullanılamaz hale gelen yapı,  Sultan III. Mustafa tarafından  yılında ilk halinden tamamen farklı bir şekilde Mimar Mehmed Tahir Ağa‘ya yeniden yaptırılmış.

İstanbul’a yapılan en büyük külliye olma özelliğine sahip Fatih Külliyesi içerisinde cami ile birlikte, 16 medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (misafirhane), imarethane, kütüphane ve türbeler bulunmakta. Fatih Sultan Mehmet’in türbesi de külliye içinde bulunuyor.

Fatih’in Mimar Atik Sinan’ın ellerini kestirmesiyle ilgili hikayeyi ve daha birçok bilgi ve görseli Fatih Camiiyazımda bulabilirsiniz.

5-Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii Hakkında Bilgi

Eyüp Sultan Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Eyüp Sultan Camii‘nin en önemli yanı avlusunda Hz. Peygamber‘i evinde misafir eden ve Eyüp Sultan olarak tanıdığımız Halid seafoodplus.info (Ebu Eyyub el-Ensari)’in türbesinin bulunmasıdır. Türbe ziyaret için her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yılında yaptırılan Eyüp Sultan Camii‘nin ilk hali yılında gerçekleşen depremde yıkılması nedeniyle günümüze ulaşamamış. Tamamen yıkılan yapının yerine yılında Sultan III. Selim tarafından yeni bir cami yapılmış. Bu dönemde camilerde barok uygulamalar yapıldığından, özellikle mermer süslemelerde bu mimari uygulamalar görülüyor.

Eyüp Sultan’ın İstanbul’a neden geldiğini, kabrinin bulunuş hikayesini, türbenin ziyaret saatlerini ve yapı ile ilgili daha birçok bilgi ve görseli Eyüp Sultan Camii yazımda bulabilirsiniz.

6-Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Ortaköy Camii Mimarı

Ortaköy Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

İstanbul Boğaziçi‘nin en nadide yerinde, zarif mimarisiyle güzel bir eser olan Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından şehrin anıtsal dokusunun Boğaziçi’ne doğru açılımını devam ettirmek için yaptırttığı yapılardan. yılında ibadete açılan caminin mimarı Nikoğos Balyan’dır.

Günümüzde İstanbul’un simgelerinden biri olan yapı, boğaz ve köprü ile birlikte İstanbul hatırası fotoğraf çektirmek isteyenler için kartpostallık bir manzaraya sahip.

Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde bulunan yapıyla ilgili daha geniş bilgi ve fotoğrafı Ortaköy Camiiyazımda bulabilirsiniz.

7-Şehzade Camii

Şehzade Camii Nerede

Şehzade Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Şehzade Camii’ni Kanuni Sultan Süleyman 22 yaşında vefat eden oğlu Şehzade Mehmet için Mimar Sinan‘a yaptırmış. Mimar Sinan‘ın mimarbaşı olduktan sonra sanatının gelişimini gösteren basamakların başında bulunan yapı,  yılında ibadete açılmış.

Şehzade Külliyesi yapıları içinde cami ile birlikte medrese, kervansaray, imarethane, sıbyan mektebi ve türbeler yer alıyor. Şehzade Mehmet’in türbesi külliye yapıları arasında bulunuyor.

Beyazıt’tan Edirnekapı’ya uzanan cadde üzerinde Saraçhane’de bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa Şehzade Camiiyazımdan ulaşabilirsiniz.

8-Eminönü Yeni Camii

Eminönü Yeni Camii Tarihi

Eminönü Yeni Camii

Eminönü’nde bulunan Yeni Camii, boğaz kıyısındaki sultan camilerinin en görkemlisi ve İstanbul siluetinin temel simgelerinden birisidir. Osmanlı sultan aileleri tarafından yaptırılan büyük camilerin son örneği olan yapı, ayrıca en uzun sürede yapımı tamamlanan cami olma özelliğine sahip.

Valide Sultan Camii olarak da bilinen caminin yapımına yılında III. Mehmet’in annesi Safiye Sultan tarafından başlanmış, çeşitli nedenler sonrası yapının tamamlanması IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan sayesinde yılında gerçekleşmiş.

Caminin boğaz tarafında bulunan hünkar kasrı,  yüzyılda yapılan Osmanlı kasırlarının en görkemlisi. Valide Sultan ve Padişah’ın cami içindeki hünkar mahfiline geçişini sağlayan yapı 3 katlı olarak düzenlenmiş.

Eminönü meydanında bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa ulaşmak için Yeni Camiiyazıma bakabilirsiniz.

9-Üsküdar Mihrimah Sultan Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılan camilerden birincisi olan Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, yılında ibadete açılmış. Eserlerini bina ettirenlerin kişiliklerine uygun olarak yapan Mimar Sinan, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’ni de bir Padişah kızına yakışır zarafet ve sadelik içinde yapmış.

Mihrimah Sultan Külliyesi içerisinde cami ile birlikte medrese, sıbyan mektebi, tabhane, han ve imarethane bulundurmakta ise de medrese ve sıbyan mektebi haricindeki yapılar günümüze ulaşamamış.

Üsküdar İskelesi karşısında bulunan yapıyla ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafa Mihrimah Sultan Camii yazımdan ulaşabilirsiniz.

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılan camilerden ikincisi olan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii,  yılında ibadete açılmış. Mimar Sinan’ın tek büyük kubbe özelliğini kullandığı yapıda, büyük kubbeyi taşıyan kasnakların etrafına yapılan pencereler sayesinde caminin içi oldukça aydınlık oluyor.

Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliyesi içerisinde cami ile birlikte çifte hamam, medrese ve Güzelce Ahmet Paşa Türbesini bulunuyor.

Tarihi Yarımada’nın en yüksek tepesinde, Edirnekapı surlarının yanında bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafı Mihrimah Sultan Camii yazımda bulabilirsiniz.

Rüstem Paşa Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Rüstem Paşa Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Eminönü Tahtakale’de dükkanların arasında kalan Rüstem Paşa Camii dışarıdan sade bir görünüm sergilemesine rağmen içine girildiğinde ziyaretçilerine adeta bir çini müzesi havası yaşatıyor. Cami içindeki çini süslemelerde 66 farklı lale ve 45 farklı karanfil motifi bulunuyor.

Bu güzel yapıyı bina ettiren ise Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Sadrazam Rüstem Paşa‘dır.  yılında ibadete açılan yapı, Osmanlı döneminde yapılan iş hanı ve cami birleşiminin bir örneği.

Eminönü Meydanı’nda bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa ulaşmak için Rüstem Paşa Camii yazıma bakabilirsiniz.

Nuruosmaniye Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Nuruosmaniye Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

İstanbul’daki tarihi camiler arasında Nuruosmaniye Camii Osmanlı mimarisinde klasik dönemden barok döneme geçişin sembolüdür. yüzyılda Fransız, İtalyan Saraylarında kullanılan Barok mimari beğenisinin Osmanlı mimarisine uyarlanması ilk olarak bu yapıda gerçekleşmiş. Osmanlı’da barok, geometrik sanattan sonra bir yenilik arama sonrası ortaya çıkmış.

Mimarı Rum Simon Kalfa olan caminin yapımına Sultan I. Mahmud’un emriyle  yılında başlanmış. yılında vefat eden I. Mahmud’un yerine caminin açılışını kardeşinin yerine tahta geçen III. Osman  yılında gerçekleştirmiş.

Caminin isminin Nur-u Osmani (Nuruosmaniye-Osmanlı’nın Nuru) olmasının nedeninin III. Osman’ın kendi adını koymasından ve cami içinin oldukça fazla ışık almasından kaynaklanıyor.

Tarihi Yarımada’da Çemberlitaş ile Kapalıçarşı arasında bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa Nuruosmaniye Camiiyazımdan ulaşabilirsiniz.

Yavuz Sultan Selim Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yavuz Sultan Selim Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Sultan Selim‘in vefatından sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Yavuz Sultan Selim Camii, yılında ibadete açılmış. Haliç‘e yakın en yüksek tepede bulunan yapının mimarı olarak Acem Ali‘nin ismi geçiyor.

Külliye içinde Yavuz Sultan Selim’in türbesi de bulunuyor. Türbe içinde Sultan Selim’in kaftanı da sergileniyor.

Fatih ilçesi, Balat Mahallesinde bulunan ve güzel bir Haliç manzarasına sahip olan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafı Yavuz Sultan Selim Camii yazımda bulabilirsiniz.

Beyazıt Camii

Beyazıt Camii Hikayesi

Beyazıt Camii Avlusu

Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılan Beyazıt Camii  tarihinde ibadete açılmış. Yapı, İstanbul’daki tarihi camiler arasında ilk halini korumayı başaran en eski sultan camisidir. 

Dağınık bir şekilde yapılan Beyazıt Külliyesi içerisinde cami ile birlikte medrese, kervansaray, hamam ve sıbyan mektebini bulundurmakta. Yapının mimarının Ya‘kub Şâh b. Sultan Şâh  olduğu belirtiliyor. Camiyi yaptıran Sultan II. Beyazıt’ın türbesi yapının ön tarafında bulunuyor.

Tarihi Yarımada’nın orta yerinde, ismini verdiği meydanda bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgiye Beyazıt Camii yazımdan ulaşabilirsiniz.

Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Şemsi Paşa Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Şemsi Paşa Camii ya da halk arasında bilinen adıyla Kuşkonmaz Camii, Sultan II. Selim ve III. Murad’a vezirlik yapmış olan Şemsi Ahmed Paşa tarafından  yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış. Şemsi Paşa Camii Mimar Sinan’ın İstanbul’da yaptığı en küçük külliyedir.

Yapının en dikkat çekici yanı minaresine veya kubbesine kuşların konmamasıdır. Bu nedenledir ki halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da bilinir. Bunun nedeni ise yapının boğazın hemen kıyısında, kuzey ve batı rüzgarlarının buluştuğu bir noktada bulunması ve bunun sonucu olarak rüzgara son derece açık olması.

Üsküdar sahili kıyısında bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafı Şemsi Paşa Camii yazımda bulabilirsiniz.

Yıldız Hamidiye Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yıldız Hamidiye Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

II. Abdülhamit tarafından Cuma selamlıklarında kullanılmak için inşa ettirilen Yıldız Hamidiye Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında ahşap ve kalem işi süslemelerin en güzel örneklerinin görülebileceği bir yapıdır. yılında ibadete açılan yapının mimarları Sarkis Balyan ve Nikolaki Kalfa.

Caminin avlusunda, 21 Temmuz  tarihinde Ermeni komitacılar Cuma namazı çıkışında II. Abdülhamit’e karşı bombalı bir suikast düzenlemiş. Meydana gelen patlama sonrasında alanda bulunan 26 kişi hayatını kaybederken, 58 kişi yaralanmış. II. Abdülhamit’in cami çıkışında Şeyhülislam ile normalden daha fazla sohbet etmesi, kendisini saldırıdan kurtarmış.

Beşiktaş ilçesinde, Yıldız Müzesi girişinde bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa Yıldız Hamidiye Camii yazımdan ulaşabilirsiniz.

Arap Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Arap Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Sivri külahlı yüksek kare biçimli minaresi ve iç ahşap süslemeleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Arap Camii kiliseden çevrilme bir yapı. İstanbul’un fethinden sonra, fethedilen şehirlerde bulunan büyük kiliselerin camiye çevrilmesi usulüne uygun olarak bu yapıda  yılında camiye çevrilmiş.

Yapının Arap Camii olarak bilinmesinin ilginç bir hikayesi bulunmakta. İspanya’daki Benî Ahmer-Benî Nasr İslâm Devleti’nin  yılında yıkılmasından sonra İstanbul’a getirilen Müslüman Araplar bu cami çevresine yerleştirilmiş. Bunun sonucu olarak da bu yapı zamanla Arap Camii olarak anılmış. Esasında İstanbul’un fethinden önce caminin Müslüman Araplar tarafından yaptırıldığı efsanesi de buradan doğmuş.

Yapının Osmanlı mimarisinde rastlanmayan bir şekilde minareye dönüştürülen kare biçimli çan kulesinin Şam’daki Emeviye Camininminaresine benzemesi de bu efsanenin yayılmasında önemli bir etken olmuş.

Karaköy’de bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa ulaşmak için Arap Camii yazıma bakabilirsiniz.

Yuşa Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yuşa Camii (İstanbul’daki Tarihi Camiler)

Yuşa Camii, İstanbul’un boğaza yakın en yüksek tepesinde, muhteşem bir boğaz manzarasına sahip Yuşa Tepesi‘nde bulunmakta. Beşiktaş’ta türbesi bulunan, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Yahya Efendi‘nin keşfettiği belirtilen Hz. Yuşa Türbesi’nin burada bulunması ziyaretçileri kendisine çekiyor.

Yuşa Tepesi’nde cami ilk olarak Sultan III. Osman‘ın sadrazamlığını yapan Yirmisekiz Çelebizade Sadrazam Mehmed Said Paşa tarafından  tarihinde yaptırılmış. Geçirdiği bir yangın sonucunda hasar alan cami Sultan Abdülaziz döneminde  yıllarında aslına uygun olarak yenilenmiş.

Beykoz ilçesinde, Anadolu kavağı yolu üzerinde bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa Yuşa Camiiyazımdan ulaşabilirsiniz.

Yahya Efendi Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yahya Efendi Camii (İstanbul’un Tarihi Camileri)

Yahya Efendi Camisi, boğaz manzarasına hakimiyeti ile İstanbul’daki tarihi camiler arasında müstesna bir yere sahip. Cami aslında Yahya Efendi Türbesini, selamlığı, Güzelce Ali Paşa Türbesini barındıran tekkenin yapısı içinde kalan bir bölüm. Osmanlı döneminde yaşamış alim bir zat olan Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi olmasıyla da ünlüdür.

İstanbul’un önemli medreselerinde dersler veren Yahya Efendi, emekli edilmesinden sonra kendi imkanlarıyla Beşiktaş’ta geniş bir arazi satın almış ve hayatının geri kalan kısmını burada kurduğu dergahta geçirmiş. Yahya Efendi Külliyesi bugünkü görünümünü büyük oranda  yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan onarım sonrası almış.

Beşiktaş ilçesinde, Yıldız Parkı girişinde bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafı Yahya Efendi Camiiyazımda bulabilirsiniz.

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Aziz Mahmud Hüdayi Camii (İstanbul’un Tarihi Camileri)

Aziz Mahmud Hüdayi, yaşadığı dönemde halktan sultanlara kadar uzanan geniş bir tesir halkası meydana getirmiş alim bir zat. Üsküdar’da bugün türbesinin ve külliyesinin bulunduğu yeri satın alarak buraya bir tekke yapmış.

 yılında Üsküdar Çarşısı’nda çıkan ve külliyenin bulunduğu alana doğru yayılan yangın sonucunda külliyenin büyük bir bölümü zarar görmüş. Bunun üzerine Sultan Abdülmecid tarafından külliye ve Aziz Mahmud Hüdayi Camii yeni baştan inşa edilmiştir.

Caminin ikinci inşası, yapıların ilk hali hesaba katılmadan, Aziz Mahmud Hüdayi’nin yaşadığı döneme tamamen zıt bir şekilde yüzyılın başlarında Fransa’da ortaya çıkan ampir üslubuna göre yapılmış.

Üsküdar’da bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafa ulaşmak için Aziz Mahmud Hüdayi Camii yazıma bakabilirsiniz.

Yeraltı Camii

İstanbul'daki Tarihi Camiler Hakkında Bilgi

Yeraltı Camii (İstanbul’un Tarihi Camileri)

Yeraltı Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında örneği olmayan bir yapı. Aslında yerin altında olmayan bu cami zeminle aynı doğrultudadır ancak üstünde büyük bir yapı bulunması nedeniyle yerin altında görünümü vermekte.

Caminin bulunduğu yer Bizans döneminde Haliç’e çekilen zincirin bir ucunun bağlandığı mahzen olarak kullanılmış. Yapı, Osmanlı döneminde keşfedilen sahabe kabirleri nedeniyle seafoodplus.info’un sadrazamı Bahir Mustafa Paşa tarafından yılları arasında camiye dönüştürülmüş.

Karaköy’de bulunan yapıyla ilgili daha fazla bilgi ve fotoğrafı Yeraltı Camii yazımda bulabilirsiniz.

Kaynakça:

seafoodplus.info,  seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir