proje müellifi ne demek / Müellif Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Müellif Kime Denir? - En Son Haberler - Milliyet

Proje Müellifi Ne Demek

proje müellifi ne demek

Proje Müellifi Nedir? Proje Müellifi Ne İş Yapar?

Proje müellifi, yapıların projelerinin tasarımında görev almış mühendis ve mimarlardan oluşan kişilerdir. Mühendisin ve mimarların, tasarım yapabilmek için işyeri tescil belgelerinin ve serbest mühendislik belgelerinin olması gerekir. Ayrıca odaya da kayıtlı olmak zorundadırlar.

İnşaat ruhsatında bulunan proje müellifleri şunlardır:

  • Mimar
  • İnşaat Mühendisi
  • Makine Mühendisi
  • Jeoloji Mühendisi
  • Harita Mühendisi
  • Elektrik Mühendisi
  • Peyzaj Mimarı

Mimarlar, gelen arsanın tasarım öncesinde gerekli olan evrak işlerini tamamladıktan sonra müteahhidin talepleri doğrultusunda tasarımına başlar. Bu aşamalar için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

İnşaata Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Mimarlar, ön tasarımını yapıp emsal hesabı ve genel kontroller için belediyeye ön onay (Avan) projeyi sunup, onay aldıktan sonra, diğer proje müelliflerine projenin son halini gönderirler ve müteahhidin isteğine ve yönetmeliğe göre tasarlamaya başlayabilirler.

İnşaat mühendisi, mimar ve jeoloji mühendisi arkadaşlarla koordineli olarak çalışarak tasarımını yapar. Herhangi bir mimari veya statik proje uyumsuzluğu durumunda mimarla görüşüp gerekirse değişiklik yapılır ve bu durum diğer müellifleri ilgilendirecek durumdaysa gerekli bilgiler verilir. Jeoloji mühendisinden de zemin taşıma gücü, zemin yatak katsayısı gibi zeminle alakalı değerleri alır ve beraberinde geoteknik raporu da hazırlarlar. Nitekim artık geoteknik raporlara inşaat mühendisleri de imza atmakta.

Proje Müellifi Nedir? Proje Müellifi Ne İş Yapar?

Makine mühendisleri ise yapının detaylarına göre;

  • Sıhhi tesisat
  • Asansör
  • Kalorifer- klima – doğalgaz
  • Yangın
  • Havalandırma

projelerini hazırlar. Eğer projei kaloriferli olmayacaksa ve doğalgaz da yoksa klima tesisatı düzenler.

Jeoloji mühendisleri ise arsanın bilgilerini alır ve AFAD’ın ‘Türkiye Deprem Tehlikeleri Haritası’ sitesinden yapının bilgilerini girerek bazı değerleri alır, kendisinin yoksa sondaj makinesi ayarlar ve yönetmeliğin istediği sayıya göre arsadan numune alır. Gelen sonuçları da yine inşaat mühendisi ile paylaşır.

Harita mühendisi, yapılacak olan yapının araziye oturumuyla alakalı işlemleri ve projelendirmeleri yapar.

Elektrik mühendisi, mimari projeye göre yapının elektriksel tüm tasarımını yapmakla yükümlüdür.

Peyzaj Mimarları, arsada yapıdan sonraki, çevresel düzenlemelerin tasarımını yapan kişilerdir.

Tüm bu projeler hazırlanır, çıktısı alınır ve öncelikle varsa denetim firmalarına, yani yapı denetim firmalarına sunulur. Oradan onaylanan projeler imzalı şekilde belediyeye sunulur. Belediyedeki mühendisler de kendi branşlarının projesini inceler, eksik varsa tamamlatır ve projeler imar müdürünün onayına sunulur.

Ruhsat hazırlandıktan sonra tüm müellifler imzalarını atar ve en son olarak da belediyeye başkanının imzasıyla işlem tamamlanır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Proje Müellifi

İbrahim YILMAZ

İnşaat Mühendisi

Müteahhit

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı

 

Etiketler:proje müellifiproje müellifliği

“Müellif” Kelimesinin TDK’daki Anlamının Yeniden Düzenlenmesi

TSMD üyesi Ali Cem Aslantaş’ın girişimleri ile “Müellif” kelimesinin mimarlar için önemli olan anlamı TDK sözlüğünde yer buldu.

Türk Serbest Mimarlar Derneği üyesi Mimar Ali Cem Aslantaş, mimarlık ve mimarlar adına önemli bir düzenlemenin hayata geçirilmesini sağlamıştır.

Ali Cem Aslantaş’ın, mevcuttaki sözlük anlamı “yazar” olan “müellif” kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki tanımına yönelik TDK’ya başvurması sonucu, sözlük anlamı mimarların lehine yeniden düzenlenmiştir. Aslantaş, TDK’ya yazdığı dilekçede, “Eser Sahibi” tanımının “Müellif” kelimesi ile eş anlam taşıyıp taşımadığı, taşıyorsa sözlüklere eklenip, eklenemeyeceği konusunu kurumun görüşlerine sunmuştur.

TDK’dan gelen cevap doğrultusunda, “Müellif” kelimesiyle ilgili bir düzenleme yapılacağı, bu düzenlemenin yılında çıkarılması tasarlanan Türkçe Sözlük’ün baskısına dahil edileceği kararı bildirilmiştir. Kelimenin düzenlemesi yapılmış yeni hali aşağıda yer almakta olup, ikinci maddede verilen anlamın daha açık verilebilmesi için “proje müellifi” şeklinde yeni oluşturulacak bir madde başlığına gönderme yapılması da düşünülmüştür. Konuya yönelik TDK’dan gelen cevap yazısı ekte bilginize sunulmaktadır.

müellif: 1) Kitap, makale vb. yazan kimse, yazar. 2) mim. Mimari proje tasarımı yapan kimse -> proje müellifi

Üyemizin sebep olduğu bu değişikliğin, mimarların özellikle telif hakları konusu başta olmak üzere karşılaştıkları hukuki sorunları ve mimari proje süreçlerindeki çelişkileri ortadan kaldıracağına inanıyoruz.

Ali Cem Aslantaş’ı mimarlık adına göstermiş olduğu çabadan ötürü tebrik ediyor, bu ve benzeri olumlu düzenlemelerin örnek teşkil etmesini umuyoruz.

Saygılarımızla,
TSMD Yönetim Kurulu

 
Yapı Ruhsatlarında proje müellifi mühendislerin ve mimarların imza zorunluluğunun kaldırılmasına karşı TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu olarak 7 Haziran saat da Mimarlar Odası Denizli Şubesinde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklaması metni haberin devamındadır.
 

MÜELLİF MİMAR VE MÜHENDİSLERİN İMZASI OLMAKSIZIN HAZIRLANACAK YENİ YAPI RUHSATLARI ve YAPI KULLANMA İZİN BELGELERİ İLE MESLEK MENSUPLARI İMAR SÜRECİNDEN DIŞLANMIŞ, MİMARİ PROJELERİN MÜELLİFLİK HAKLARI YOK SAYILMIŞTIR.

tarih ve (mükerrer) Resmî Gazete`de yayımlanan tebliğ ile, TS Yapı Ruhsatı Standardı ve TS Yapı Kullanma İzin Belgesi Standardı ile ilgili tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır. Tebliğin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Mekansal Adres Kayıt Sistemi Yapı Belgeleri Uygulamasında ruhsat formu değişikliklerinin işlenmesiyle; yapı sahibinin, yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, yapı denetçilerinin (fenni mesullerin) ve proje müelliflerin ıslak imzalarının yer aldığı haneler artık ruhsatlarda yer almamaktadır.

Yeni yapı ruhsatı belgesi düzenlemelerine göre; ruhsatı düzenleyen idare yetkilileri dışında yalnızca yapı denetim şirket yetkilisinin ıslak imzası alınması yapı ruhsatı belgesi düzenlenmesi için yeterli olmaktadır. Buna karşın imza haneleri kaldırılan alanlarda sorumluların isimlerinin ve ilgili bilgilerinin kaydedilmesi uygulaması ise devam etmektedir.

Ülkemizde, sermaye ve rant odaklı, salt inşaat faaliyetleri üzerinden kurgulanmış ve son zamanlarda sürdürebilir olmadığı daha net biçimde anlaşılan ekonomik düzende; planlama ve şehircilik ilkelerine bağlı kamu yararını gözeten nitelikli mesleki hizmetlerin, mesleki hak ve yetkilerin, müelliflik ve telif haklarının kamusal ve hukuki denetim sağlayan bürokratik işleyişin yapı üretim sürecini yavaşlatan, yapı piyasasının hızlı iş üretmesine engel olarak algılandığı bilinmektedir.

1.

Yapı projelerinde proje müelliflerinin imza yetkilerinin, standardın değiştirilmesi yoluyla kaldırılması; mesleki haklarımızı yok sayan diğer düzenlemelerin de meşrulaştırma gerekçesi olarak gösterilen "bürokrasinin azaltılması" söylemiyle haklı gösterilmeye çalışılması asla kabul edilemez.

2.

Bu düzenlemeyle; sahteciliğin önü açılmakta ve proje müelliflerinin eserleri üzerindeki tasarrufları yok sayılmaktadır. Getirilen bu düzenleme ile ruhsat alma sürecinin projelerin sahipleri mimar ve mühendislerin bilgisi ve onayı dışında tamamlanması planlanmaktadır. Proje müelliflerinin imzaları alınmadan hazırlanacak olan yapı ruhsatlarında, ruhsat eki projelerinin ve proje tadilatlarının, denetimlerinin hangi yolla yapılacağı anlaşılmamakla birlikte, bu durumun hukuki ve mesleki sorumluluğu uygulamayı yapan belediyeler ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını geri dönülmez ve onarılmaz hukuki sorumluluklar altında bırakacaktır.

3.

Yapı ruhsatı düzenleyen ilgili idarelerin kurumsal yapılarındaki eksiklikler ve denetimsiz imar uygulamaları nedeniyle yaşanan sorunların ve uzayan bürokratik işlemlerin; proje müelliflerinin onay ve imzalarının alınması süreciyle bağlantılıymış gibi yansıtıldığı görülmektedir. Mesleki hak ve yetkiler, müelliflik ve telif haklarının; bürokratik işlem ve engel olarak gösterilmesi kabul edilemez. Bu hak ve yetkiler; toplumun nitelikli Mimarlık ve Mühendislik hizmetlerine erişiminin ve sağlıklı bir yapılı çevre üretiminin güvencesidir.

4.

Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi formlarından mimari proje müellifinin imzasının kaldırılması mimarın sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunan haklarının ihlali sonucunu doğuracak ve bu anlamda pek çok uyuşmazlığın yaşanmasına yol açılacaktır.

5.

Yaşamakta olduğumuz İmar Affı sürecindeki gibi tamamen vatandaşın beyanına dayanarak mühendis ve mimarları devre dışı bırakmak ne kadar yanlış ise, ruhsat alma süreçlerinden mühendis ve mimarların onaylarını kaldırmak da bir o kadar yanlıştır. Bürokrasiyi kaldırmak adına meslektaşlarımızı devre dışı bırakmak amacı taşıyan bu düzenleme, meslektaşlarımızın mesleki anlamda kayıplar yaşamasına sebep olacak bir uygulamadır. Bu uygulamanın, Meslek Odalarının görüşleri alınmadan, değerlendirilmeden yürürlüğe sokulması kabul edilemez.

6.

Ruhsat alma süreçleri, Mühendis ve Mimarların gözetiminde ve onların onayı ile yürütülmedir. Bu vesile ile; meslektaşlarımızın ruhsat aşamasında bilgileri dışında proje değişikliklerine karşı, projelerini Oda‘da kayıt altına aldırmalarının telif hakkı ihlallerine karşı güvence olacağını bir kez daha vurgulamak isteriz.

7.

Bu tür uygulamaların doğuracağı "sahte" meslek mensupları, denetimsiz yapılaşma ve yeterli koşulları taşımayan kişilerce üretilecek yapı projeleri nedeniyle yaşanacak sorunların gelecekte yaşanacak yargı süreçleriyle beraber daha büyük bürokratik engellere neden olacağı da unutulmamalıdır.

8.

Söz konusu düzenleme mesleki hakların kısıtlanması yoluyla; uzmanların sunduğu nitelikli mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetlerinin de topluma ulaşmasını ve meslek mensuplarının yetkinliklerinin güvencesi olan meslek kuruluşlarının ve kamu kurumlarının topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesini engelleyecek koşullar oluşturulmaktadır.

9.

Anılan Tebliğ ile meslektaşlarımızın ve diğer mühendislik disiplinlerinin yapı ruhsatları üzerindeki denetim yetkisinin kaldırılmasına ek olarak, yapı sahiplerinin de kendi mülkleri üzerindeki imzalı onaylarının ilga edilmesi; yapı sahibinin hangi mimari proje ile ruhsat alındığını kontrol edememesi sonucuna yol açacak ve ağır mülkiyet hakkı ihlalleriyle karşılaşılacaktır.

Konu ile ilgili Odamızın ve TMMOB`ye bağlı diğer meslek odalarının çalışmaları devam etmekte olup, meslek haklarımıza yapılan bu saldırıya karşı mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceğini değerli kamuoyu ve meslektaşlarımızın bilgilerine sunarız

TMMOB DENİZLİ İL KOORDİNASYON KURULU

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası