cansız saçlar nasıl canlanır / Kuru ve Yıpranmış Saçlar için Alternatif Bakım Önerileri

Cansız Saçlar Nasıl Canlanır

cansız saçlar nasıl canlanır

Kuru Saçlar İçin Pratik Bakım Önerileri

Saçınız kuruysa; kırılgan ve şekil vermesi zor olabilir. Ancak kuru saçlara sahip olmak, daha büyük bir sağlık sorununa sahip olduğunuz veya yanlış bir şeyler olduğu anlamına gelmez. Güneşe maruz kalma, ısı ile şekillendirme, nem, sigara ve daha fazlası, saç kuruluğuna katkıda bulunabilir.

İyi haber şu ki; saçınızın kuruluğunu azaltmak istiyorsanız, yapabileceğiniz birkaç şey var!

Düzenli olarak kestirin

Saç kestirme

Saçınız çok kuru ise, uçlarından kestirmek gerekebilir. Saçlarınız çok uzun olmasa bile, uçlarındaki kırıklar saçınızı sertleştirebilir ve kuru ya da kabarık hissetmenize neden olabilir. Kuaförünüzü ara sıra ziyaret edin ve saçlarınızın sağlıksız görünmesine neden olan uçlarını düzelttirin. Yüzünüze yakışan saç tipi ve uzunluğu ile ilgili herhangi bir ipucu almak için kuaförünüze danışın. Saçınızın zarar görmesini önleyebilecek yeni bir stil tavsiye edebilirler.

Vitamin ve Takviyeler Kullanın

Vücudunuzun belirli vitaminlere ihtiyacı olduğunu biliyorsunuz, ancak bazı vitaminler ise saç ve tırnak sağlığınızı doğrudan etkiler. A vitamini, C vitamini, biyotin (H vitamini) ve demir, saçlarınızın daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunacaktır. Öncelikle bu vitamin ve mineralleri besinler yolu ile almaya çalışın. Fakat gerekli hallerde kuru saçlarınızı onarmak ve bakım sağlamak için vitamin takviyesi kullanmanız gerekebilir. Saçların daha sağlıklı olmasına yardımcı olduğu gösterilen deniz proteini takviyelerini de deneyebilirsiniz.

Omega-3 ve Antioksidan Bakımından Zengin Besinler Tüketin

Deniz proteinleri saçınızın yumuşamasını ve daha parlak görünmesini sağlar. Ancak takviye kullanmadan da, benzer sonuçlar almak istiyorsanız diyetinize aşağıdaki besinleri eklemeli veya miktarını artırmalısınız:

  • Somon
  • İstiridye
  • Uskumru
  • Ton balığı
  • Sardalye

Bu besinler saçınızı daha parlak hale getirebilen peptit ve omega-3’ler açısından zengindir. Ayrıca oksidatif stresle savaşmak için antioksidan içeren besinler yemeniz gerekir. Oksidatif stres saçlarınızı daha cansız gösterir. Antioksidanlar açısından zengin olan bazı besinler şunlardır:

  • Ceviz
  • Barbunya
  • Yaban mersini
  • Brokoli
  • Domates

Saçınızı Her Gün Yıkamaktan Kaçının

Yıkanmış saç

Şampuan saçınızdaki kir ve ter kalıntılarını temizler ancak, aynı zamanda saçınızdaki sağlıklı sebum yağları da ortadan kaldırır. Sebum, saçınızın bakımını kolaylaştıran ve doğru miktarda kaldığından parlaklaştıran doğal bir yağdır. Çok fazla sebum, saçlarınızın yağlı görünmesine neden olur.

Saçınızı her gün yıkamak zorunda değilsiniz. Her yıkama arasında en azından bir gün beklemelisiniz ve kuru saçlar için önerilen bir şampuan kullanmalısınız, hatta bir bebek şampuanı deneyebilirsiniz. Her ikisi de, saçlarınızı doğal yağından tamamen arındırmadan, yumuşak bir şekilde temizler.

Saçlarınızı Sarın

Eğer saçınız yıkadıktan sonra kırılgan ve zor şekilleniyorsa, kurutma işlemi sırasında çok fazla nem kaybedebilir. Saçınızı yıkadıktan sonra tarayın ve bir havlu ile sarmayı deneyin. Saçlarınız açık yatıyorsanız, ipek bir yastık kılıfı kullanın. Yapılan bir çalışma sonucuna göre, saçlarınızı uzun süre ıslak bırakırsanız, fön makinesiyle kurutmaya benzer bir hasar oluşacağınız gözlemlemiştir.

Isı ile Şekillendirme Süresini Kısaltın

Saç kurutma

Saçınızı kıvırmak, düzleştirmek veya hacim kazandırmak için ısı ile şekillendirmek, günlük rutininizin bir parçası ise, saçınızın kurumasının nedeni bu olabilir. Saçınızı kurutursanız, en iyi sonuç için kurutucuyu saç tellerinizden en az 25 cm. uzakta tutun.

Daha Soğuk Su ile Duş Alın

Duşta kullandığınız sıcak su da saçınızı kurutabilir. Soğuk duşun bazı sağlık yararları vardır ve saçların daha hızlı uzamasını sağlayabilir. Duşta saçınızı şampuanladıktan sonra, saçlarınızı serinletmek ve yenilemek için, bir ya da iki dakikalığına saçlarınızı daha soğuk bir su altında yıkayın.

Esansiyel Yağlar Kullanın

Esansiyel yağ

Argan yağı, kuru saçlar için popüler bir doğal yöntem haline gelmiştir. Saç uçlarında birkaç damla argan yağı kullanarak, daha yumuşak ve esnek görünmesini sağlayabilirsiniz. Nane yağı ve lavanta yağı gibi diğer uçucu yağlar ise saç dökülmesini durdurabilir ve kırılmayı önleyebilir. Argan yağı, nane yağı, lavanta yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağı, biraz su ile karıştırın ve saç parfümü olarak kullanın. Bu saçınızın daha az kurumasını sağlayabilir.

Şapka Takın

Ultraviyole ışınları, saç tellerine ve cildinize zarar verebilir. Saçlarınız kuruysa, saçınızın ultraviyole ışınlara maruz kalmasını önleyin. Günlük aktiviteleriniz sırasında şapka takın ve uzun süreli güneş ışığından kaçının. Saçınız uzun süre UV ışınlarına maruz kalmışsa, saçınıza saf aloe vera jeli uygulamak, hasarı onarmaya yardımcı olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanmayı Deneyin

Hindistan cevizi yağı doğal bir yumuşatıcıdır. Hindistan cevizi yağı, özellikle saç tellerine nüfuz etmede çok başarılıdır. Saçlarınızı düzleştirerek, saçınızın genel görünümünü iyileştirir. Saçlarınıza her hafta bir kez hafif ısıtılmış Hindistan cevizi yağı ile derinlemesine masaj yapabilirsiniz. Öncelikle avuç içinize bir miktar Hindistan cevizi yağı alın, ısıtın ve saç uçlarından başlayarak uygulayın. Yaklaşık 20 dakika boyunca bekletin. Sonrasında, iyice durulayın.

Kuru saçlar için pratik bakım önerileri, hiçbir risk içermez ve kolay uygulanabilir. Ancak uzun süreli saç dökülmesi ve kırılması farklı sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Eğer günde 100 den fazla saç dökülmesi yaşıyorsanız , bölgesel saç dökülmeleri başladı ise bir dermatologla konuşun

Mat, cansız ve kırılan saçlar için öneriler

Saçlarınız parlamıyor, cansız ve mat görünüyor, çabuk kıırlıyor ve bir türlü hacim kazanmıyorsa saçlarınıza herzamankinden daha çok ilgi gösterme zamanı gelmiş demektir. Onlara eski parlak ve ışıltılı görünümlerini kazandırarak görünüşünüzde kayda değer fark yaratabilirsiniz. Bunun için biraz dikkat, düzenli bir bakım ve bilmeniz gereken bazı ipuçları yeterli gelecektir.

Cansız saçların en büyük nedeni saçları kimyasallarla açmak ve amonyaklı boyalarla yakmaktır. Saçlarınız bu tür bir işlem sonucu yıpranmışsa kolay kolay eskisi gibi olamaz. Bu durumda önce kırıklarını aldırmalısınız. Sonrasında ise sıkı bir bakım uygulamaya başlayabilirsiniz.

Saçta neden kırık olur?
Boya, perma gibi kimyasal işlemlerin çok sık tekrarı; saç kurutucu ve düzleştiricilerin yoğun kullanımı; sık fön yapılması; saçların sürekli ve aynı biçimde çok sıkı şekilde arkaya doğru toplanması; saç toplanırken çok sıkı lastik kullanılması; saça uygun olmayan bakım ürünlerinin kullanılması gibi faktörler saçların kuruyup cansızlaşmasına neden olur. Bu da saçı daha kırılgan hale getirir.

Saçlarımızı yüksek ısıdan mutlaka uzak tutmalı ve sık aralıklarla şekillendirici uygulamalar yapmaktan kaçınmalısınız. Olabildiğince açık bırakmalı, toplamanız gerektiği zaman sıkı lastikler yerine saçı yıpratmayan dişli tokaları tercih etmelisiniz.

Genetik olarak kuru ve kıvırcık saçlı kişiler saçlarının sık kırılmasından yakınırlar. Bu kişilerin saçlarına karşı çok daha hassas olması gereklidir.

Saça hangi aletlerle şekil vermek kırıkları artırır?
Saçları çok fazla fırçalamamak gerekir. Kullandığımız tarak ve fırçaların yuvarlak uçlu olmasına dikkat etmeliyiz. Kaliteli ürünler kullanmalıyız. Şekil vermek için kullandığımız fön makineleri, düzleştiriciler, maşalar; sıcak hava ile şekil verdiğinden, saçların aşırı kurumasına ve kırıkların artmasına yol açacaktır. Ne olursa olsun saçlarımızı ıslakken fırçalamamalıyız. Eğer saçlarımız düğümleniyorsa, yavaş yavaş uçtan başlayıp yukarı doğru, geniş dişli bir tarak ya da parmaklarımız ile açmalıyız.

Saçı kestirmek kırık sorununu çözer mi?
Saçları belli aralıklarla kestirmek kırık sorununu tek başına çözmez, sadece görsel bir düzelme sağlar. 2-3 ayda bir saçların uçlarından birkaç cm alınması önerilir. Bu da saç uçlarında meydana gelen kırıklardan kurtulmayı sağlar fakat yeni kırıkların oluşmasını önlemez. Yeni kırıkların oluşmaması için saçımızı kırılgan hale getiren işlemlerden olabildiğince uzak kalmamız gerekir.

Saç uçları için banyo sonrası besleyici kremler kullanmalıyız. Saçların orta bölümündeki kırıklıklar genellikle lastiklerden ve saçımızı sıkı toplamaktan kaynaklanır. Buna fırsat vermemek için saçı olabildiğince gevşek toplamak ya da açık bırakmak, saç toklarının da çok sıkı olmamasına dikkat etmek gerekir.

Kırık oluşmaması için saçımızı nasıl taramalıyız?
Saçlarımızı nemliyken taramakta fayda var. Kuruyken taramak, saçların kolay kırılmasına yol açabilir. Geniş dişli ve dişlerin uçları yuvarlak bir tarak kullanmak gerekir. Saçları fırçalamak istiyorsak, önce tarakla açtıktan sonra fırçalamak daha sağlıklı olacaktır. Hiçbir zaman saçlarımız ıslakken fırçalamamalıyız. Aksi takdirde kırılma ihtimali çok yüksek olur. Saçlarımızı tarayıp toplarken arkaya doğru sıkı toplamamalıyız.

Saçımızın her gün aynı modelde taranmasından kaçınmalıyız. Sürekli aynı yönde taramak, saç köklerinin yıpranmasına yol açar. Farklı modeller yaparak saç köklerimizin daha canlı kalmasına katkıda bulunabiliriz.

Saçlarımızı besleyip esnekliğini artıracak ve kırılmasını önleyecek saç bakım ürünleri kullanmalıyız. Şampuan alırken içeriğinde alkol olmamasına dikkat etmeliyiz. Alkol tüm cildi ve saçları kurutan bir maddedir. Kuruluk da kırılmanın en önde gelen sebebidir. Jöle, sprey gibi ürünler alkol içerdiğinden bu ürünleri çok sık kullanmamak, eğer kullandıysak da gün içinde saçları yıkayıp arındırmak gerekir.


Saçlarım gücünü kaybetti. Çok çabuk kırılıyor. Saç derim de çok kuru ve kepek problemim var. Sizce nasıl beslenmeliyim?
Bu tür durumlarda saç derimizin sağlığını geri kazanması için A vitamini almamız gerekir. A vitamini daha sağlıklı bir saç derisi için çok faydalıdır. Özellikle yumurta, buğday, ceviz mantar ve avakadoda bol miktarda bulunan A vitamini saç derinizin sağlığına kavuşmasında etkili olacaktır.

Saçlarım çok mat ve solgun görünüyor. Sizce ne yapmalıyım?
Saçlarınızın mat ve solgun görünüyor olması vücudunuzdaki B1 ve B2 vitaminleri eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu vitaminler hormon dengemiz için çok önemlidir. Saçımızın ve tırnağımızın sağlıkla uzaması için B1 ve B2 vitaminlerini özellikle tüketmeliyiz. B1 vitamini için pancar, fasulye, ıspanak, fındık ve esmer pirinç tüketebilirsiniz. B2 vitamini için süt ve süt ürünleri, tahıllı ekmek ve badem tüketebilirisiniz.

Saçlarım çok erken yaşlarda beyazlamaya başladı. Bu süreci nasıl yavaşlatabilirim?
Biotin saçtaki renk pigmentlerinin korunmasına yardımcıdır. Balık, lahana, marul, domates ve greyfurtta bol miktarda bulunan biotin sayesinde beyazlama sürecini yavaşlatabilirsiniz.

Saçlarım çok donuk görünüyor. Çok cansız ve kolayca kopuyor. Ne önerirsiniz?
Saç sağlığı için vitaminler kadar önemli bir diğer unsurda minarelerdir. Demir eksikliği bahsettiğiniz problemlere yol açabilir. Demir, kana kırmızı rengini veren hemoglobin için gerekli olan oksijen ve karbondioksiti hücre içi ve dışına taşır. Yani hücrelerimizin yenilenmesi ve beslenmesi için çok kritik bir rol oynar. Bu nedenle saçımızın yenilenerek güçlenmesi için yeterli miktarda demir almamız gerekir. Kuru meyveler özelikle kuru üzüm ve kuru erik demir bakımından çok zengindir. Ayrıca pekmez ve fıstık tüketmenizi de öneririz.

Cansız saçlar nasıl canlanır?

Cansız saçlara karşı savaş açıyoruz. En güzel saç kesimlerini ya da saç modellerini uygulasak bile, eğer saçlarımız canlı bir görünüme sahip değilse, o istediğimiz güzelliğe asla kavuşamayız.

Bu nedenle saçlarımızı en sağlıklı, en canlı görünüme kavuşturabilecek tavsiyeleri bir araya getirdik! 

Cansız saçlar genellikle kuru olur. Öncelikle kuru saçlara sahipseniz, her gün saçınızı yıkamaktan vazgeçin. Saçlarınızın doğal yağını korumak için 2 günde bir yıkamaya dikkat edin.

Aşırı sıcak su saçlarda nem kaybına, kuruyup kırılmasına neden olur.Saçlarınızı ılık suyla yıkayıp, son olarak soğuk suyla durulayın.

Saça iyi gelen vitaminler

Vitamin eksiklikleri de saçlarınızın görünümü üzerinde büyük rol oynuyor. B1 ve B2 vitaminleri eksikliği, saçlarınızın mat ve cansız oluşunun sebebi olabilir. B1 vitamini için pancar, fasulye, ıspanak, fındık ve esmer pirinç tüketebilirsiniz. B2 vitamini için süt ve süt ürünleri, tahıllı ekmek ve badem tüketebilirisiniz.

sac-maskesi.jpg

Yumurta ve zeytinyağı ile gelen bu 'mucizevi' doğal saç maskesi mutlaka deneyin!

Yumurta sarısı ve zeytinyağını iyice karıştırın. Saç dipleri ve uçlarına eşit oranda sürün. 10 dakika bekleyin. Saçlarınıza hiç su değdirmeden şampuanla yıkayın. Ilık suyla durulayın.

Kuru saçları canlandıran maske tarifi

Bir çay bardağı sıcak su, bir tatlı kaşığı süzme bal, bir tatlı kaşığı badem yağı, yarım tatlı kaşığı keten tohumu yağı ve bir çay kaşığı çam terebentin esansını iyice karıştırın. Ilınması için bekletin.

Hazırladığınız maskeyi, saç uçlarına ve köklerine masaj yaparak yedirin. Streç film sarıp bir saat bekletin. Sürenin sonunda şampuanlayıp durulayın.

Cansız saçlar için saç bakım ürünü

Kerastase Nutritive Kuru Ve Cansız Saç Banyosu + Bakım Maskesi

Yoğun neme ihtiyaç duyan saçlar için derinlemesine nem ve bakım sağlar. Isı altındayken aktifleşen özel bileşenleri sayesinde saçınıza derinlemesine bakım yaparken günlük temizliğini de kusursuzca yerine getirir. Saçın kuruluğunu gidererek yeniden kurumasını engeller. Saçlar uzun süreli beslenir, korunur.

İpeksi bir yumuşaklığa ve parlaklığa kavuşan saçlar kuruluğun sebep olduğu yıpratıcı etkilere karşı korunaklı hale gelir. Saçların daha kolay şekillenmesini sağlarken elektriklenmeleri engeller.

b9cca7fb6bf45326b8cda39d29841f4d.jpg

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

2-Saçınızı kuruturken başınızın yukarısından başlayarak kökten uca doğru kurutun

İnce telli ve hacimsiz saçlar oldukça hassastır bu nedenle kurutma aşamasına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle saç kurutma makinasını yüksek ısıda değil, orta ayarda çalıştırmalısınız. Geniş dişli bir fırça ya da tarakla saçlarınızı tarayıp öne doğru atın. Başınız öne eğikken kökten uca doğru ve fön makinasını en az 30 cm uzakta tutarak saçlarınızı hafif nemli kalacak şekilde kurutabilirsiniz.

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

3-Şampuan tercihinizi değiştirin!

İnce telli saçlarınızı daha dolgun göstermek ve saçınızın gün boyu hacmini koruması için saç tipinize uygun ürün seçimi yapmalısınız. Hacim ve nem arasında seçim yapmak zorunda kalmayacağınız, gelişmiş formüle sahip ürünlerle aradığınız hacmi ve bakımı bir arada bulabilirsiniz. Oxyfusion teknolojisine sahip Dove Advanced Hair Series Oxygen Moisture Şampuan, hava kadar hafif formülü sayesinde saçlarınızı pürüzsüz hale getirecek, nemlendirecek ve saçlarınıza doğal bir canlılık katacak! Üstelik istediğiniz hacimle birlikte ihtiyacınız olan nemi de elde edeceksiniz.

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi4-Saç bakım kremi kullanmayı alışkanlık haline getirin!

Saçlarınızı şampuanla arındırdıktan sonra saça ihtiyacı olan bakımı veren, ağırlaşmasını engelleyen saç bakım kremi kullanımını alışkanlık haline getirmelisiniz.

İnce, cansız saçlara sahipseniz saç kremi kullanmamanız gerektiği tamamen efsanedir. Aslına bakarsak, ince saç kopmaya daha yatkındır, yani bu durumda saç kremi çok daha önemlidir. Advanced Hair Series Oxygen Moisture Saç Kremimiz gibi saçları ağırlaştırmayan hafif bir ürün kullanırsanız, saçlarınız dolgun ve hacimli olacaktır. Saçınızı şampuanladıktan sonra, diplerine gelmesinden kaçınarak, boylarına ve uçlarına doğru uyguladığınızda, hacimli ve bakımlı saçlara sahip olursunuz.

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

5- Saç kesiminizi değiştirin!

İnce telli saçlarınıza uygun bakım yapmakla birlikte saç modelinizin kesimi de önemlidir. Katlı, omuzlarda biten saç modelleriyle daha volümlü saçlara sahip olabilirsiniz. Kısa ve küt kesimler de ince telli saçların daha hacimli görünmesini sağlar. Unutmadan; saçınızı ayırdığınız yönü değiştirmek de etkili bir yöntem olabilir.

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

6-Düzenli saç bakım maskesi yapın!

İnce telli ve hacimsiz saçlar için doğru saç bakım ürünüyle düzenli aralıklarla yapacağınız bakım, saçlarınıza sağlıklı ve dolgun bir görünüme kazandıracaktır. Saç bakım maskesiyle saçlarınızı ağırlaştırmadan nemlendirmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Dove Advanced Hair Series Oxygen Moisture Saç Bakım Maskesi de ince telli ve cansız saçları şımartmak için üretildi. Bu hafif formül saçı ağırlaştırmadan nemlendirir ve saçın doğal bir hacme kavuşmasını, yumuşak görünmesini ve hissedilmesini sağlar. Şampuandan sonra, ıslak saçların özellikle uçlarına uygulayın. 3-5 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice durulayın ve her zamanki gibi şekil verin.

Çabuk Sönen, Hacimsiz Saçlar İçin 7 Bakım Önerisi

7-Hacimlendirme spreyi kullanın

Çabuk sönen ve cansız saçlarınızı diplerinden kaldıran bir sprey size istediğiniz dolgunluğu sağlarken, saçlarınızın nemini de koruyabilir. Üstelik doğal olmayan yapış yapış bir görüntüye de bürünmeden! Dove Advanced Hair Series Oxygen Moisture Hacimlendirici Sprey, saçlarınızın ağırlaşan bölümlerinden biri olan saç diplerini hedef alır. Bu spreyi nemli saça uygulayarak şekillendirirken bir yandan dolgunluk sağlayabilir, isterseniz saçınıza hacim ve nem kazandırmak için kuru saçlarınıza sıkabilirsiniz. Tüm saç derinize 10-12 sprey sıktıktan sonra, parmak uçlarınızla masaj yaparak uygulamanız yeterli olacak. Su bazlı formülü saçınızda beyaz kalıntılar da bırakmayacaktır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası