dantel kolalama nişasta / Kolalı gömlek ne demek?

Dantel Kolalama Nişasta

dantel kolalama nişasta

Tığ işi peçete nasıl nişastalanır: nişastalı ve nişastasız tarifler. Tığ işi peçete nasıl nişastalanır - nişasta, şeker, jelatin, PVA tutkalı Evde tığ işi peçeteler nasıl nişastalanır

Geleneksel iç tasarım tarzında, genellikle örme detaylar (“kar taneleri”, vazo için peçeteler, ekici vb.) kullanılır. Bu dantel unsurlar evin atmosferini konfor ve sıcaklıkla tamamlıyor. Bununla birlikte, bu tür ürünler şeklini iyi korumaz ve düzensiz görünür. Bu sorunu çözmek için, tığ işi peçeteyi nişasta ile nasıl nişastalayacağınızı öğrenmeniz gerekir.

Neden Nişastalı Peçeteler?

Peçeteler, farklı kalınlıklara sahip olabilen pamuk ipliklerinden yapılır. Ek olarak, Simli, ipek veya viskoz lifleri içerebilirler. Merserize pamuklu ürünler çekici görünüyor. Bu malzeme özel bir işleme tabi tutulur, bunun sonucunda daha dayanıklı ve parlak hale gelir.

Malzemeden bağımsız olarak, örerken ürün kırışabilir. Ancak şeklini iyi tutmuyor. Bir şeyi kolalarsanız yüzeyinde bir film oluşur. Onun sayesinde:

  • malzeme ağartılmış;
  • ipliklerin esnekliğini ve yoğunluğunu arttırır;
  • malzemenin lifleri nem ve toz girişinden korunur.

Örme peçeteyi kolalamak için PVA tutkalı, şeker, jelatin ve nişasta kullanabilirsiniz.

Uzmanlar, yün, ipek ve sentetik ürünlerin bu tür işlemlere tabi tutulmasını önermemektedir, aksi takdirde malzeme bozulabilir. Ek olarak, koyu renkli trikoların bu tür işlemlere tabi tutulması istenmez, çünkü. genellikle çıkarılması zor beyaz lekeler bırakırlar.

Geleneksel Nişasta Tarifi

Peçeteler çeşitli şekillerde kolalanabilir. Klasik karışım nişasta ve sudan yapılır. Çoğu durumda, bunun için bir patates ürünü kullanılır, çünkü. uygun bir maliyeti vardır ve macuna en uygun kıvamı verir. Ayrıca, bu maddenin hafif bir beyazlatma etkisi vardır. Ancak mısır nişastası veya pirinç nişastası ile değiştirilebilir.

Ürüne uygun bir sertlik kazandırmak için aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz:

  1. Sert. 1 litre suya 2 yemek kaşığı ekleyin. nişasta. Bu karışım peçeteye net bir dış hat ve sertlik verecektir. Dantelden yapılmış minyatür şeyler için daha uygundur.
  2. Ortalama. 1 litre suya 1 yemek kaşığı dökün. nişasta. Çoğu zaman, bu karışım peçeteleri, yakaları vb. İşleme için kullanılır.
  3. Yumuşak. ml suya 1 çay kaşığı ekleyin. nişasta. Çözelti, peçetelerin ve asılı uçlu diğer ürünlerin (perde, masa örtüsü vb.) Esnekliğini arttırmak için kullanılır.

Çalışma kompozisyonunu hazırlama süreci birkaç aşamadan oluşur. Aralarında:

  1. İlk önce nişastayı soğuk suyla seyreltmeniz gerekir. Bitmiş karışımın dokusu son derece kalın olmalıdır.
  2. Daha sonra suyun geri kalanı kaynatılmalıdır. Daha sonra içerisine nişasta karışımı konur. Çözelti kaynama noktasına getirilir ve soğumaya bırakılır. + 30 + 35 ° C sıcaklığa soğuduğunda işlemeye başlayabilirsiniz.

Nişastada fazla safsızlık varsa, su ile dökülmeli ve karıştırılmalıdır. Bundan sonra, kirlenmiş sıvıyı boşaltmanız gerekir. Çözelti tamamen temizlenene kadar manipülasyon tekrarlanmalıdır.

Bir peçeteyi nişasta ile nişastalamak için aşağıdaki eylem algoritmasına uymanız gerekir:

  1. Soğutulmuş karışım büyük bir leğene dökülmelidir.
  2. Daha sonra temizlenmiş ürünü içine indirmek gerekir. Bu tür eşyaların çamaşır makinesinde yıkanması yasaktır, aksi takdirde yapıları çökebilir.
  3. Bundan sonra beklemeniz gerekir. Kalın ipliklerin emprenye süresi - 15 dakika, orta - 10 dakika, ince - dakikadan fazla değil.
  4. Daha sonra ürün solüsyondan çıkarılır ve hafifçe sıkılır.

İşlemden sonra ürün doğal olarak kurutulmalıdır. Kurutma sırasında üzerine doğrudan güneş ışığı düşmemelidir, aksi takdirde malzeme sararır.

Diğer Nişasta Tarifleri

Nişastalı örme şeyler farklı yollarla yapılabilir. Uygun fiyatlı ve kullanımı kolaydır.

Tuz

Tuz kristalleri iplere esneklik ve parlaklık verir. Çalışan bir karışım elde etmek için ihtiyacınız olan:

  1. Macunu geleneksel tarife göre hazırlayın.
  2. Karışım soğumadan üzerine 2 çay kaşığı ekleyin. tuz.

Bundan sonra, çözelti karıştırılmalıdır. Nişasta macunu ile aynı şekilde kullanılır.

Süt

Bu araç, örülmüş eşyaların yüzeyini matlaştırır ve ayrıca ipliklerin liflerini arttırır. Çözelti ml az yağlı süt ve 1 yemek kaşığından hazırlanır. pirinç nişastası.

İlk önce yarım bardak sütü bir nişasta ürünü ile karıştırmanız gerekir. Karışım kalın olmalıdır.

Daha sonra sütün geri kalanı kaynatılmalı ve bunlara nişasta bileşimi eklenmelidir. Ürün kaynadıktan sonra ateş kapatılmalıdır. Bundan sonra, bileşim + 30 + 35 ° C sıcaklığa soğutulur ve içine bir peçete konur.

Şeker

Peçeteyi şekerle kolalarsanız daha sert ve dayanıklı hale gelecektir. Bunu yapmak için 3 yemek kaşığı alın. şeker, 1 yemek kaşığı. herhangi bir nişasta ürünü ve ml saf su. Ana işleme adımları:

  1. İlk önce ml su ısıtmanız ve içindeki toz şekeri seyreltmeniz gerekir.
  2. Ardından nişastalı ürüne ml soğuk su ekleyin ve karıştırın.
  3. Kalan su kaynatılmalı, buna nişasta ve şeker bileşimi eklenmelidir. Çözelti kaynatılır ve soğutulur.

Bir peçeteyi şekillendirmek için şeker kullanmanın başka bir seçeneği de aşağıdaki adımları içerir:

  • gr şeker ml su ile dökülmelidir;
  • bileşenler iyice karıştırılır ve şeker kristalleri eriyene kadar kaynatılır;
  • bir tekstil ürünü, dakika boyunca bitmiş şuruba batırılır;
  • sonra peçete çıkarılır ve kurutulur.

parlak nişasta

Bu yöntem peçeteyi daha parlak ve güzel hale getirmenizi sağlar. Çare hazırlamak için aşağıdaki bileşenlere ihtiyacınız var:

  • 5 yemek kaşığı pirinç nişastası;
  • 3 yemek kaşığı talk;
  • 1 yemek kaşığı boraks tozu;
  • soğuk su.

İlk önce tüm malzemeleri karıştırmanız gerekir. Daha sonra koyu bir kıvam elde edilinceye kadar karışıma az miktarda su ilave edilir.

Bitmiş çözeltide, bir parça doku maddesini veya bir fırçayı nemlendirmek ve peçeteyi işlemek gerekir. İşlemden hemen sonra, ürün hafifçe ısıtılmış bir demir ile altına birkaç kat gazlı bez yerleştirilerek dikkatlice ütülenmelidir. Son aşamada, şey doğal olarak kurutulur.

kuru yol

Bir peçeteyi macunu kaynatmadan kolalayabilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki talimatları kullanın:

  1. İlk olarak, örülmüş ürün kalın bir kağıt tabakasına yerleştirilmelidir. Kenarlarının hemen pimlerle sabitlenmesi önerilir.
  2. Sonra bir peçeteye eşit olarak biraz nişasta tozu dökmeniz gerekir.
  3. Bundan sonra, yüzey bir püskürtme tabancası ile nemlendirilmeli ve kağıtla kaplanmalıdır.
  4. Daha sonra kağıt tabaka ılık bir ütü ile ütülenmeli ve peçete kuruyana kadar saat beklenmelidir.

Artık mağazalarda nişasta içeren özel bir aerosol satın alabilirsiniz. Ürün, nemli bir örgü ürün üzerine basitçe püskürtülür ve ütülenir. Ancak bu yöntemin dezavantajı kısa vadeli etkisidir. Ek olarak, bu tür bileşikler jelatin, şeker, PVA tutkalı veya nişastadan daha pahalıdır.

Nişasta içermeyen tarifler

Örme peçeteye şekil vermek için nişasta kullanamazsınız. Bunun için jelatin veya yapıştırıcı kullanılır.

Tutkalla peçete nasıl kolalanır?

Yapışkan bileşim su ile eşit oranlarda seyreltilmelidir. Karışım karıştırılır, ardından ürün içine indirilir. Bu yöntem, cilt ve gıda ile temas etmeyecek sert nişastalı ürünler için mükemmeldir.

Jelatinli nişastalı peçeteler

Bu tür işlemler için 1 yemek kaşığı dökmeniz gerekir. ml biraz ılık suda jelatin. Karışım iyice karıştırılmalı ve dakika demlenmelidir. Daha sonra jelatin tanelerinin tamamen çözülmesi için bir su banyosunda ısıtılmalıdır. Bitmiş çözeltiye ml su eklenir, ardından kaynatılır ve soğutulur. Karışımda ürünü emprenye etmek ve kurutmak gerekir.

Jelatin parçalanmaz, bu nedenle büyük ebat ve hacimli ürünleri işlemeleri daha uygun ve daha hızlıdır. Bu, nişastaya göre avantajıdır.

Peçete bir çalışma çözeltisine (nişasta, yapıştırıcı, jelatin vb.) Doyduktan sonra, düz bir düzlem üzerine dikkatlice döşenmelidir. Bunu yapmak için ütü masasını yumuşak bir havluyla örttükten sonra kullanabilirsiniz. Şekil vermek için bir yapışkan bileşim kullanılmışsa, madde ayrıca polietilen ile kaplanmalıdır.

Örme ürünün uçmasını önlemek için kenarlarının iğne veya iğne ile sağlam bir şekilde sabitlenmesi önerilir. Ayrıca bu, peçetenin kurutma sırasında deforme olmasını önleyecektir. Ürünün süsleri henüz kurumadan hemen düzeltilmeli ve sabitlenmelidir. Peçetede püskül varsa, dikkatlice taranması ve eşit şekilde yerleştirilmesi tavsiye edilir.

Kolalı ürünü açık güneşte değil, iyi havalandırılan bir alanda kurutun. Hafif ıslak bir peçete, üzerine kat gazlı bez koyarak ılık bir ütüyle ütülenmelidir. Bir şeyi hızlı bir şekilde ütülemek gerekir, ancak mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde, aksi takdirde kenarları kırışacak ve ayrıca nemlendirilmeleri gerekecektir. Ütü çok sıcaksa, ürünün iplikleri sararır ve daha az çekici hale gelir.

Örme bir üründen dekoratif bir tabak ya da vazo yapmanız gerekiyorsa, şekil vermek için tabanı şişe, kupa ya da kase şeklinde kullanmalısınız. Başlangıç ​​olarak, nesne bir parça polietilene sarılır. Daha sonra üzerine nemli ve kolalı bir peçete çekmek gerekir. Bundan sonra ürün kurumaya bırakılmalıdır. Bu işlem yaklaşık bir gün sürer.

Örme peçetelerden yapılmış iç unsurlar harika bir dekorasyon. Bu tür şeyleri yapmak, zanaatkarlar çok çaba ve zaman harcarlar. Nişasta, önemli bir son adımdır. Yardımı ile bir tekstil nesnesine çekicilik ve istenen şekil verilebilir. Yıkadıktan sonra, şey yeniden nişasta gerektirir.

Tığ işi bir ajur bardak altlığı peçete odanın tasarımına zarafet ve incelik katabilir, ancak bunun için dantelin kusursuz bir şekilde düzgün bir görünüme sahip olması gerekir. İşin sonunda, ürün kural olarak buruşuk ve düzensiz görünüyor. Peçeteye bir sonraki yıkamaya kadar dayanacak şekilde istenilen şekli verin.

Hangi peçeteler nişastalanabilir

Örme peçeteler oluşturmak için kullanılan tüm iplik türleri ıslatılamaz. Prosedür aşağıdakilere tabi olmamalıdır:

  • yün ürünleri;
  • ipekler;
  • diş ipi;
  • sentetik iplikler.

Bazı durumlarda (sentetik, yün), nişasta bu malzemelerin liflerine iyi nüfuz etmediğinden ve ipliklerin yapısına zarar veren tehlikeli bir ipek peçete için işleme işe yaramaz. Renkli ve koyu renkli ürünler kolalanmamalıdır - kuruduktan sonra üzerlerinde beyazımsı lekeler görünebilir.

Ayrıca okuyun

Deneyimli ev kadınları, evde elbise kolalamanın sırlarını bilirler. Bu yöntem pek çok kişi tarafından

Viskon, akrilik ve hatta ipek gibi diğer malzemelerin karışımına sahip olanlar da dahil olmak üzere, pamuk ipliklerinden tığ işi peçetelerin nişastalanmasına izin verilir. Emprenye nedeniyle ipliklerin yoğunluğu ve sertliği artacağından, bundan dantel daha güçlü hale gelecektir. Nişasta filmi, toz ve kir parçacıklarının liflere derinlemesine nüfuz etmesini engeller, bunun sonucunda peçeteler daha yavaş kirlenir ve yıkanması daha kolay olur. Kolalamadan sonra, beyaz ürünler özellikle etkileyici görünür ve saf kar beyazı bir gölge elde eder.

İlginç!

Nişasta yardımıyla, bir peçeteye sadece normal düz şekli vermekle kalmaz, aynı zamanda danteldeki dalgaları ve kıvrımları düzeltebilir, top, küp, plaka vb. Şeklinde orijinal bir dekor nesnesi elde edebilirsiniz.

Klasik tarif

Çözeltiyi hazırlamak için pirinç veya mısır nişastası kullanabilirsiniz, ancak patates nişastası en iyi sabitleme özelliklerine sahiptir. Hammaddenin safsızlık olmadan saf olması önemlidir. Nişasta kirlenmişse, macunu hazırlamadan önce soğuk suyla dökün, karıştırın ve ,5 saat bekletin, ardından tabağın altındaki kalın tortu tabakasını etkilemeden suyu boşaltın. İşlem, boşaltılan su berrak hale gelene kadar birkaç kez yapılmalıdır.

Nişasta çözeltisinin hazırlanması:

  1. Hammaddelerin temizlenmesi gerekmiyorsa, toz az miktarda su ile seyreltilmelidir.
  2. İçinde topak kalmayacak şekilde homojen bir madde kaynar suya dökülmelidir.
  3. Çözeltiyi sürekli karıştırarak kaynatın.
  4. Ateşten alın ve +30…+35°C'ye soğumaya bırakın.

konsantrasyon

Tarifteki su ve nişasta oranları, ürün için gereksinimleri belirler. Çözümün gücüne göre şunlar olabilir:

  1. Zayıf (litre suya bir çay kaşığı nişasta). Ürünün esnekliğini korumak istiyorsanız uygundur. Örneğin peçetenin kenarları masadan serbestçe sarkmalıdır.
  2. Orta sertlikte (litre başına yemek kaşığı). Şekillerini sıkıca tutan sıkı, "çıtır" peçeteler üretmek için pişirilir.
  3. Sert (1 litre başına 2 yemek kaşığı). Peçetelere hacimsel şekiller vermek için kullanılır.

Verilen dozajlar patates nişastası içindir. Aynı hacimde su için pirinç veya mısır oranı 2 kat artırılmalıdır.

katkı maddeleri

Nişasta çözeltisine evde bulunan bazı malzemeleri ekleyerek sabitleme etkisini artırabilir veya ürüne ek nitelikler kazandırabilirsiniz.

  1. Tuz. Pamuklu dantellere parlak bir parlaklık verir. Kaynamış çözeltiyi ateşten çıkardıktan sonra, içine litre başına bir tutam oranında tuz dökmeniz ve karıştırmanız gerekir.
  2. Süt. İpleri mat ve kar beyazı yapar, dantelin hacmini arttırır. Bu durumda nişasta pirinç kullanılmalı ve sütün tamamı peçeteyi batıracak miktarda yağsız olarak alınmalıdır. 3/4 porsiyon süt kaynatılmalı ve 1/4'ünde bir kaşık nişastayı seyreltin ve karışımı sürekli karıştırarak kaynayan sütün içine dökün. Çözeltiyi kaynatın ve soğumaya bırakın.
  3. Boraks ve talk. Bu araçları kullanarak "parlak nişasta" hazırlayabilirsiniz. Böyle bir çözeltide işlenen ürün, parlaklık ve artan sertlik kazanır. 5 yemek kaşığı pirinç nişastasını 2 yemek kaşığı boraks ve 3 yemek kaşığı talk ile birleştirmek ve karışımı ekşi krema kıvamına kadar suyla seyreltmek gerekir. Bu formda, çözüm kullanıma hazırdır.
  4. Şeker. Bu katkı maddesi ile peçeteyi çok sert hale getirebilirsiniz. 3 yemek kaşığı şekeri ml sıcak suda eritin. Ayrı bir kapta bir yemek kaşığı nişasta ml soğuk su ile dökülerek karıştırılmalıdır. Her iki çözeltiyi de 0,5 litre kaynar suya dökün, karıştırın, kaynatın ve soğumaya bırakın.

Bir notta!

Talk, 2 yemek kaşığı için 8 yemek kaşığı nişasta ve 10 yemek kaşığı boraks almanız gereken borik asit ile değiştirilebilir.

Peçete nasıl nişastalanır

Örme peçeteyi kolalamak basittir - bir süre nişasta çözeltisine batırmanız, çıkarmanız ve kurutmanız, istenen şekli sabitlemeniz gerekir. İstisna, boraks ve talk ile karıştırılarak elde edilen nişasta parlaklığıdır. Bu durumda, karışım ıslatma için kullanılmaz, ancak bir peçeteye veya bir fırça veya pamuklu ped ile ayrı bölümlerine uygulanır. Bundan hemen sonra, dantel sıcak bir ütü ile gazlı bezden ütülenmelidir.

Islatma prosedüründen önce, bir nişasta filmi ile kaplandığında liflerin temiz olması için ürünün yıkanması önerilir. Peçeteyi çözeltiye tamamen batırmanız gerekir, böylece tüm alanlar doygun hale gelir. Emprenyede daha fazla homojenlik için, solüsyonu zaman zaman peçeteye batırılmış tahta bir spatula ile karıştırın.

İşlem süresi, ipliklerin kalınlığına bağlıdır: 7 ila 15 dakika. Çözeltiyi sütte kullanırken, ıslatma süresi dakikadır. Ürün çıkarıldıktan sonra kolayca sıkılmalıdır.

Kurutma ve ütüleme prosedürü:

  1. Nemli bez temiz bir bezle kaplı düz bir yüzeye serilmelidir. Bu kapasitede bir ütü masası kullanmak uygundur.
  2. Kurutma öncesi ürüne istenilen şeklin verilmesi gerekmektedir. Pürüzsüz bir peçete, ilmekleri deforme etmeyecek şekilde ellerinizle dikkatlice yayılmalı ve iplerin çekilmesini veya gevşemesini engellemeye çalışarak çengelli iğnelerle kumaşa sabitlenmelidir. Dantelde kıvrım bekleniyorsa nemli bir peçete üzerinde oluşturulmalı ve pimlerle sabitlenmelidir. Toplu peçeteler formun üzerine çekilmeli ve tamamen kuruyana kadar saklanmalıdır.
  3. Kurutma doğal olarak gerçekleşmeli, iyi hava sirkülasyonu olan sıcak bir odada yapılmalıdır. Ürünü ısı kaynaklarının yakınına yerleştirmeyin. İplerin ortalama kalınlığı göz önüne alındığında, dantel bir gün içinde kuruyacaktır.
  4. Pürüzsüz bir peçetenin tamamen kurumadan kısa bir süre önce ütülenmesi önerilir, bu mükemmel bir eşit şekil elde etmenizi sağlayacaktır. Ütüleme pamuklu kumaş veya kat gazlı bez ile yapılmalıdır, aksi takdirde ürün üzerinde sarı lekeler kalacaktır. Aynı nedenle ütünün de sıcak olması gerekir.

kuru yol

Bir peçeteyi ıslatmadan nişasta ile kolalayabilirsiniz. Bu yöntem daha basittir, ancak kuru işlemden sonra ürün sertliğini ve kırışıklarını hızla kaybederken, macunla emprenye etme kalıcı bir etkiyi garanti eder.

Peçete, pimlerle sabitlenmiş bir beyaz kağıda yerleştirilmelidir. Dantelin üzerine ince bir tabaka nişasta dökün ve bir sprey şişesinden temiz su püskürtün.

Tavsiye!

Ürün, tüm bölümlerinin daha sonra aynı elastikiyeti kazanması için mümkün olduğunca eşit bir şekilde nişasta ile kaplanmalıdır. Düz bir tabaka elde etmek için un elek kullanın.

Peçete doğal olarak kurutulabilir (yaklaşık 3 saat sürer) veya bir beyaz kağıttan ılık ütü ile ütülenebilir. Ürün kuruduktan sonra bir fırça ile toz kalıntılarından arındırılmalıdır.

sprey kutusu

Ayrıca, kullanım kolaylığı, örneğin misafirlerin gelmesinden önce mücbir sebepler durumunda onları vazgeçilmez bir araç haline getiren nişasta içeren aerosoller de vardır. Ancak çözümün etkisi uzun sürmez, ayrıca ürüne yüksek sertlik kazandırmak için büyük miktarda ürün gerekli olacaktır. Peçetenin sadece hafifçe kolalanması gerektiğinde aerosol kullanılması tavsiye edilir.

Aerosolü uygulamadan önce dantel nemlendirilmeli ve ardından beyaz kağıt veya pamukla kuruyana kadar ütülenmelidir.

öbür metodlar

Tığ işi peçeteyi sadece nişasta ile değil, ürüne yüksek sertlik kazandırmak için nişastalayabilirsiniz, hostesler ayrıca PVA tutkalı ve jelatin kullanır. Tutkal, formu sıkıca sabitlemeniz gerektiğinde nişastadan daha güvenilirdir, ancak daha pahalıdır. Jelatin, kuruduğunda parçalanmadığı için nişastadan ziyade toplu şekilli mendiller için daha uygundur.

Jelatin

Çözeltiyi hazırlamak için bir yemek kaşığı jelatini ml su ile seyreltin. Karıştırırken kütle karıştırılmalıdır, aksi takdirde toz bir topak oluşturabilir. Homojen bir yapı elde ettikten sonra, karışımı dakika bırakmanız ve ardından kristaller eriyene kadar bir su banyosunda ısıtmanız gerekir. Çözeltide ateşten indirmeden ml su azar azar dökülerek karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Ateşten alın ve soğutun.

İçerik

Kolalı şeyler, evdeki rahatlığın önemli bir özelliğidir. Çarşaf ve peçetelerin beyaz bir dokunuş kazanmasına ek olarak, gevrek bir yatakta uyumak eşsizdir ve düzgünce katlanmış peçeteler göze hoş gelir ve hostesin evi dekore etmek için ne kadar çaba sarf ettiğini gösterir. Peçeteler, esas olarak, onlara istenen şekli vermeyi kolaylaştırmak için kolalanır. Bu tür kumaş işleme, ondan şenlikli masa düzenine veya odayı dekore etmenin bir unsuruna güzel bir katkı olacak orijinal figürler oluşturmak için kullanılır. Süslü desenlere sahip olan örme peçeteler, deforme edilmesi kolaydır ve güzel sepetler veya hacimli ev dekorasyonları yapmak için kullanılabilir.

Peçete nasıl nişastalanır: hazırlık aşaması

Doğal olarak, herhangi bir ürünü kolalama işleminden önce yıkamak en iyisidir. Örme peçetelerden bahsediyorsak, yumuşak sabunlu bir solüsyona dikkatlice batırılmalı, hafifçe ovalanmalı ve birkaç kez temiz suda durulanmalıdır. Yün ipliklerden yapılan ürünlerde son derece dikkatli olmalısınız, çünkü bildiğiniz gibi yün yıkandıktan sonra (özellikle sıcak suda) çekmeyi sever. Düz peçeteler makinede yıkanabilir, ancak hassas bir yıkamada yıkanabilir. Peçeteyi nişasta çözeltisinde tutmak için gereken süre, ürünün hangi kumaştan yapıldığına bağlı olacaktır. İnce iplere dayalı peçeteler için birkaç dakika yeterli olacaktır. Yoğun iplikten yapılan ürünler için sürenin dakikaya çıkarılması gerekecektir. Kolalama işlemi tamamlandıktan sonra peçete kurutulmalıdır, ancak kurutmanın son aşamasında ürün en esnek hale gelecektir. Peçete hala biraz nemli olduğunda ve sonuna kadar kurumamışsa, ondan istediğiniz şekli oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Peçete nasıl düzgün bir şekilde nişastalanır ve bir çözelti hazırlanır

Geleneksel bir nişasta çözeltisi tarifi için sadece iki malzemeye ihtiyacınız var, su ve patates nişastası. Şimdi bu bileşenlerin çözümdeki oranına karar vermeniz gerekiyor. Bunu yapmak için, sonuç olarak yüzde kaç sertlik elde etmek istediğinize karar vermelisiniz: Ürün sadece hafifçe kolalanacaksa, 1 litre suya 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. nişasta. “Altın ortalamaya” ihtiyacınız varsa: aşırı sertlik olmadan, ancak formun yeterince uzun süre dayanabilmesi için 1 litre su için 1 yemek kaşığı kullanmanız gerekir. nişasta. Sonuç olarak, soğukta olduğu gibi “bir kazık gibi duracak” çok sert bir peçeteye ihtiyacınız varsa, 1 litre suya ,5 yemek kaşığı eklenir. nişasta.

Nişasta ile tığ işi peçete nasıl kolalanır ve
süreç kuralları

Malzemelerin oranlarına karar verdiğinizde, doğrudan çözeltiyi hazırlama sürecine geçebilirsiniz. Nişastanın önce soğuk suda çözülmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir. Çözelti, sıvı ekşi krema kıvamını alana kadar sürekli karıştırılmalıdır. Nişasta tozu hemen kaynar suya eklenirse, hiçbir şeyle kıramayacağınız topaklar oluşur ve sonuç olarak kütle heterojen ve kullanılamaz hale gelir.
Nişasta "ekşi krema" hazır olduktan sonra, önceden hazırlanmış suyu ateşe verebilirsiniz. Sıvıyı kaynatın ve yavaş yavaş içine kalın bir nişasta kütlesi dökün. Çözeltiyi sürekli karıştırmak önemlidir. Peçetelerin karakteristik parlak bir parlaklık kazanmasını istiyorsanız, çözeltiye bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Çözeltiyi yaklaşık 5 dakika kaynatın. Tutarlılık olarak, seyreltilmiş duvar kağıdı macununa veya jöleye benzer olmalıdır, ancak içinde topaklar olmamalıdır. Kütlenin oda sıcaklığına soğumasına izin verilir. Bundan sonra, ürün tamamen içine indirilir ve doğru zamanda tutulur. İstenilen sonucun ne kadar zaman alacağı hakkında yukarıda zaten söyledik. Bundan sonra, peçete nişasta çözeltisinden çıkarılır ve kuruması için sert bir yüzeye yayılır. Ürünü bir masa veya dolap üzerinde güzelce durması için kolalamanız gerekiyorsa, tamamen kuruyana kadar bu konumda bırakılabilir. Önce tüm kırışıklıklar ve düzensizlikler düzeltilmelidir. Kuruduktan sonra peçetenin şeklini artık düzeltemeyeceğinizi unutmayın. Ürüne alışılmadık bir şekil verecekseniz, ürün ıslanır ve bariz aşırı nemden kurtulur olmaz işe koyulmanız gerekir.

Şeker çözeltisinde tığ işi peçete nasıl nişastalanır

Bu tarif için 3 yemek kaşığına ihtiyacınız olacak. ben. şeker, 1 çay kaşığı nişasta, gr su. Tarif, geleneksel nişasta çözeltisine benzer. Nişasta, aynı şekilde soğuk suda önceden seyreltilir. Ancak ateşe verilen suya şeker eklenir. Sıcaklığın etkisiyle şeker suda çözünür ve karamelize olur. Bu işlem sayesinde peçeteniz ek bir sertlik kazanacaktır. Daha sonra nişasta kütlesi yavaş yavaş şeker çözeltisine eklenir ve her zamanki gibi kaynatılır. Bu yöntem için okunması gereken tek bir uyarı vardır. Çözünmüş şeker, sıcak mevsimde açık pencerelerin yanındaki pencere pervazlarına yerleştirilmemesi gereken kuru bir peçeteye doğal olarak yerleşir. Şeker sizi ziyarete gelecek böcekleri çekebilir.

Örme peçete sütle nasıl nişastalanır

Bu yöntem için patates değil pirinç nişastası kullanmak daha iyidir. Yemek pişirmek için 0,5 litre pirinç nişastasına, gr orta yağlı süte ihtiyacınız olacak. Nişasta, g sütte seyreltilir ve topaklar tamamen kaybolana ve sıvı bir bulamaç oluşana kadar karıştırılır. Bu sırada kalan süt kaynatılır ve nişasta kütlesi eklenir. Çözelti yaklaşık 5 dakika kaynatılmalıdır. Daha sonra soğutulur ve tüm ürün içine yerleştirilir. Bir tutam tuz ürünlere parlak bir parlaklık verirse, sütlü peçeteler tam tersine donuklaşır.

kuru yol

Nişasta çözeltisini kaynatmak istemeyenler için orijinal yöntem. Peçete, kalın bir kağıda dikkatlice yayılır. Bu amaçlar için Whatman kağıdı almak daha iyidir. Küçük bir fırça ile kuru nişasta ürüne eşit olarak uygulanır. Bir sprey şişesine soğuk su dökülür ve bir peçetenin üzerine püskürtülür. Daha sonra peçetenin yüzeyinde bir kez daha bir fırça ile yürüyebilirsiniz. Daha sonra ürün ikinci bir kağıt yaprağı ile kaplanır ve iyice kurutulur. Bu yöntem için yalnızca beyaz, kalın kağıt seçmeniz gerekir. Bir gazete alırsanız, boya peçeteye yapışabilir ve sadece kolalama sürecini değil aynı zamanda ürünün kendisini de mahvedebilir.

Koyu renkli tığ işi bardak altlığı peçete nasıl kolalanır

Yukarıdaki yöntemlerin tümü beyaz peçeteler veya pastel renkli ürünler için idealdir. Ancak, koyu ipliklerden örülürse, bir peçete nişasta ile nasıl nişastalanır? Gerçek şu ki, nişasta çözeltisi her durumda karanlık ürün üzerinde beyaz lekeler bırakacaktır. Koyu ama siyah olmayan mendiller için daha az konsantre bir nişasta çözeltisi yapmayı deneyebilirsiniz. İçinde, hafif şeylerle yaptığımız gibi ürün ıslanmamalıdır. Soğutulduktan sonra, çözelti bir sprey şişesine dökülür ve içindekiler, sert bir yüzey üzerinde zaten katlanmış bir peçete üzerine hafifçe püskürtülür. Özel mağazalarda, Aerosol Nişastası adı verilen koyu renkli peçeteleri kolalamak için hazır bir sıvı satın alabilirsiniz.

PVA yapıştırıcı kullanarak sıra dışı bir yöntem

Herhangi bir nedenle elinizde nişasta yoksa ve satın almanın bir yolu yoksa ve peçetenin acilen işlenmesi gerekiyorsa, PVA yapıştırıcısı kullanmaya başvurabilirsiniz. Tutkal 1: 2 oranında su ile seyreltilmelidir (burada g tutkal g suya karşılık gelir). Ortaya çıkan kütleyi iyice karıştırın ve içine tamamen bir peçete koyun. Ürün, nişastadan çok daha uzun süre böyle bir çözelti içinde tutulmalıdır. Ortalama olarak, yaklaşık yarım saat sürecektir. Peçetenin lifleri çok yoğunsa, ellerinizle onlara yardım etmek daha iyidir. İpliklerin, dedikleri gibi, baştan sona doygun olması son derece önemlidir. PVA tutkalı oldukça tehlikeli bir işleme maddesidir. Peçeteyi iyi ıslatmazsa sonuç olarak özensiz ve özensiz görünecektir. Daha sonra, ürün yapışkan solüsyondan çıkarılır ve kuruması için sert bir yüzeye yayılmış yoğun bir bez üzerine yerleştirilir.

jelatin ile nişasta

Jelatin şeklini nişastadan daha kötü tutmaz.
Üstelik yadsınamaz bir avantajı var: Peçeteyi emecek ve yıkanana kadar parçalanmayacak.

Jelatin çözeltisi için gram suya, 1 yemek kaşığına ihtiyacınız olacak. bir kaşık jelatin Kuru jelatin g soğuk suya batırılır. Taneler şiştikten sonra kalan gram suyu kaba ekleyin ve ateşe verin. Şişmiş jelatin tanelerinin birbirine yapışmaması ve tencerenin yüzeyine yerleşmemesi için tencerenin içeriğini sürekli karıştırmak gerekir. Jelatin içinde tamamen eriyene kadar kütle ısıtılmalıdır. Hala topaklar kalırsa, çözelti birkaç kat katlanmış gazlı bezden basitçe süzülür. Jelatin oda sıcaklığına soğuduktan sonra içine bir peçete indirilir ve ıslanmasına izin verilir. Bu genellikle yaklaşık 5 ila 20 dakika sürer.

Kolalı peçeteler en iyi şekilde oda sıcaklığında doğal olarak kurutulur. Ürünleri kışın soğukta kurutmayın. Nişastaya eklenen bir damla terebentin, gerekirse ürünün ütülenmesini kolaylaştıracaktır. Kolalı şeyler bazen ütüye yapışır. Peçete aktif olarak kullanılacaksa veya sürekli evin içinde hareket ettirmeyi planlıyorsanız, jelatin ile nişastalamak daha iyidir. Nişasta parçalanıp sadece yüzeyi bozmakla kalmaz, aynı zamanda ürünün estetik görünümünü de etkiler. Jelatin parçalanmayacak ve bir sonraki yıkamaya kadar yıkanmayacaktır. Hazırlama sırasında nişasta çözeltisi koyulaşır veya bulanıklaşırsa kullanılmamalıdır. Çözelti 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra şeffaflık geri döfunduszeue.infoşasta kütlesinin bir parçası olarak yağsız süt de mükemmel bir ağartıcı görevi görür, bu nedenle sütlü nişasta tarifi en iyi beyaz peçeteler için kullanılır. Örme peçeteler sadece evinizi dekore edemez. Mobilya veya duvarlardaki küçük kusurları ortadan kaldırma göreviyle mükemmel bir şekilde başa çıkacaklar. Düzgün yerleştirilmiş bir peçete, misafirlere gösterilmemesi gerekenleri kapatacak ve evinizin güzel bir dekor ve dekorasyon unsuru haline gelecektir.

Bugün nişastalı giysiler alaka düzeyini kaybetmedi. Ve bu amaç için tasarlanan çeşitli ürünlerin satışa sunulmasına rağmen, çoğu, özellikle kumaş veya örme peçete ve masa örtülerini nişastaya ihtiyacınız varsa, nişastayı seyrelterek eski moda şekilde hareket etmeyi tercih ediyor.

Neden nişastalı peçeteler

Örme peçetelerinizin muhteşem görünmesini ve deseni tam olarak göstermesini istiyorsanız, kolalamanız gerekecektir. Aynısı bez peçeteler için de geçerlidir - kolalamazsanız, dekorasyon olmayacaklar, sadece paçavra olacaklar. Ve onları güzelce bir araya getiremezsin.

Peçeteleri güzelce katlamak için önce kolalanmalıdır.

Ayrıca nişasta koruyucu bir film oluşturduğundan ve böylece iplikleri kontaminasyondan koruduğu için kolalama mendillerin ömrünü uzatır.

Örme peçeteler genellikle iç mekanı süslemek için kullanılır, örneğin duvarları onlarla süslemek.


Peçeteler sadece yatay yüzeyleri değil, dikey olanları da süslüyor.

Peçetelerden vazolar veya abajurlar gibi çeşitli nesneler yapılır. Bu durumda da nişasta olmadan yapamazsınız.

İçeriği ne olursa olsun, sıvı bir çözelti ile nişastalama prensibi aynıdır.

Peçete nasıl nişastalanır

Başlamak için bir macun, şurup demlenir veya soğuk bir çözelti hazırlanır. Sonra soğur.

Çözeltiyi belirli bir sıcaklığa, örneğin 30–35 ° C'ye soğutmak için öneriler var. Ama aslında bu önemli değil. Sıcak koyabilirsin, ama neden kendini yakıyorsun? Sıcak bir çözüm daha rahattır. Nişasta ve şeker çözeltileri de katılaşmaya başladıkları için tam soğutmaya getirilmemelidir ve bu, sıvının kumaş veya iplikler tarafından emilmesini önler.

Peçete solüsyona yerleştirilir ve tamamen ıslanana kadar orada kalır. Zaman, ipliklerin kalınlığına bağlıdır. Bu nedenle, ince ipliklerden, ancak kalın ipliklerden - yarım saate kadar ürünler için dakika yeterli olacaktır. Ama aşırıya kaçarsan, önemli değil.

Islattıktan sonra, peçete fazla sıvıdan sıkılır, ancak vidayı sökmek gerekli değildir. Daha sonra ürünü kurutmaya hazırlamalısınız.

Kurutma için mendil nasıl hazırlanır

Kolalı ürünler için kurutmaya hazırlanma süreci çok önemlidir, bu nedenle özen ve sabır gerektirir.

bez peçete

Burada her şey oldukça basit. Tekstil peçeteleri düzleştirilmeli ve fazla sıvıyı boşaltmak için iplere asılmalıdır. Mandal kullanmayın!


Mandallı peçeteleri kurutmak için mandal kullanılmaz.

Örme peçeteler

Ancak örme ürünlerle uğraşmanız gerekiyor.

Tabii ki, peçeteyi düz bir yüzeye yerleştirebilir, bir tür kanvas (yastık kılıfı, eşarp, çarşaf, sadece bir bez parçası vb.) Ancak bu yöntem, her şeyi iyi bir şekilde düzeltmek ve düzeltmek imkansız olduğu için kabul edilebilir bir sonucu garanti etmez.

Bağlı şeyi sabitlemek için yüzey şöyle olmalıdır:

  • ideal olarak, kurutulmuş ürünün dalgalı veya engebeli olmaması için eşit;
  • yumuşak, ancak yoğun, böylece pimler içine iyi sabitlenebilir;
  • üzerine peçete yapıştırdıktan sonra kırışmamak için yeterli kalınlık (bir santimetre yeterli olacaktır);
  • su geçirmez.
  • Bu kriterler köpük plastik, köpük plastik (tavan karoları, desensiz düz bir kenar kullanın), poliüretan köpük veya izolon (turist halısı) ile karşılanır.

    Oluklu mukavva kullanabilirsiniz. Kalın bir tane alın veya doğru boyutta iki kartonu birbirine yapıştırın. Islanmaması için, tercihen her iki taraftan ve birkaç kat halinde bantla yapıştırın.

    Peçeteyi yapıştıracağımız yüzeye ek olarak, pimlere - terziye (üstte bir halka ile) veya korsaj (top şeklinde bir kulplu) ve bir cetvele de ihtiyacımız olacak.

    Sıralama:

  • Peçetenin ortasını düzeltip dört pim ile sabitliyoruz ki ileride bozulma olmasın.
    Peçetenin ortası dört pim ile sabitlenmiştir.
  • Bir ışını uzatır ve düzeltiriz. Bir iğne ile sabitliyoruz. Merkeze olan mesafeyi bir cetvelle ölçüyoruz.
    Kenardan merkeze olan mesafeyi ölçtüğünüzden emin olun.
  • Karşı ışını uzatır, ortaya çıkan mesafeyi ölçer ve düzeltiriz.
    Peçetenin ikinci ışını sabittir
  • Analoji ile devam ediyoruz. Her şeyin eşit şekilde gerilmesini sağlamak için parçaları çapraz olarak uzatıyoruz.
    Merkezden kenarlara olan mesafenin aynı olduğundan emin olun.
  • Ara elemanları sabitliyoruz.
    Tüm detaylar düzeltilmeli ve sabitlenmelidir
  • Peçeteyi kurutun.
    Düzleştirilmiş peçetenin kurutulmasından önceki ve sonraki fark açıktır.
  • Beşgen bir peçeteniz varsa, parçaları bir yıldız çiziyormuş gibi sabitleyin: üst - sol alt köşe - sağ üst - sol üst - sağ alt.

    Peçetelerden vazo yapmak istiyorsanız, uygun herhangi bir kap kullanın:

    • tas
    • tencere;
    • Fincan;
    • banka
    • gerçek bir vazo vb.

    Kabı bir torba veya streç film ile sarın ve üzerine ürününüzü yayın.


    Kapları streç film ile sarın ve ardından peçeteleri üzerlerine yayın.

    Peçetelere farklı şekiller vermek için balonlar iyi bir alternatiftir. İstenilen boyuta şişirilebilir ve uygun şekil verilebilir.


    Toplarda kurutulan peçeteler yuvarlak bir şekle sahiptir.

    Topu bir filmle sarmak da daha iyidir.

    Video: peçeteden vazo nasıl yapılır

    Kolalı peçeteler nasıl kurutulur

    Bez peçeteler, fazla sıvı onlardan boşaldıktan ve biraz kuruduktan sonra, ılık bir ütüyle gazlı bezle kurutulur (ısıtma sıcaklığı minimumdur). Peçetelerden çeşitli şekiller katlamayı planlıyorsanız, hafif nemli bırakılır, ardından figürlü katlanarak bu şekilde kurumaya bırakılır.

    Örme ürünler, ısı kaynaklarından tamamen kuruyana kadar doğal olarak kurutulur. Ütü ile kurutursanız, iplikler düzleşir - doku kaybolur ve şeyin görünümü bozulur.

    Nişasta çözeltisi nasıl hazırlanır

    Jöleyi nasıl pişireceğinizi biliyorsanız, nişasta çözeltisinin hazırlanmasıyla kolayca başa çıkabilirsiniz.

    Ana adımlar:

  • Gerekli miktarda nişasta soğuk suda seyreltilir.
  • Suyun çoğu kaynatılır.
  • Sıcak sıvıya, sürekli karıştırılarak ince bir soğuk nişasta çözeltisi akışı verilir.
  • Kompozisyon karıştırılarak kaynatılır, ancak kaynatılmaz.
  • Alet ateşten alınır ve soğutulur.
  • Topak oluşumundan korkuyorsanız, muhallebi kaynatıyormuş gibi davranabilirsiniz. Önce soğuk sulandırılmış nişastaya küçük porsiyonlar halinde sıcak su ilave edilerek sürekli karıştırılır ve daha sonra bu ılık solüsyon tavaya dökülerek karıştırmaya devam edilir.

    Nişasta ve su oranı, elde etmek istediğiniz ürünün gücüne bağlıdır.

    Tablo: ürünlerin istenen nişasta derecesine bağlı olarak bileşenlerin oranları

    Video: nişasta çözeltisi nasıl hazırlanır

    küçük hileler

    İyi bir sonuç elde etmek için bazı püf noktaları bilmelisiniz:

  • nişasta çok saf değilse, çözeltiyi hazırlamadan önce birkaç saat soğuk suda ıslatılmalıdır. Kir suda kalırken saf nişasta dibe çökecektir. O zaman bu suyu dikkatlice boşaltmanız gerekir. Gerekirse, prosedürü birkaç kez tekrarlayabilirsiniz;
  • mısır nişastası kullanıyorsanız patates nişastasından bir buçuk kat daha fazla almanız gerekir;
  • nişastalı şeyleri parlak hale getirmek için kaynar suya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz;
  • ürüne bulanıklık vermek istiyorsanız su yerine yağsız süt kullanmalısınız;
  • beyaz ürünler ve ince ipliklerden yapılmış peçeteler için yağsız süt ve pirinç nişastası (yarım litre süt için bir çay kaşığı pirinç nişastası) çözeltisi hazırlayabilirsiniz;
  • beyaz bir peçeteyi uzun süre nişastalarsanız (örneğin bir vazo yapın), o zaman sarardığı ve zamanla parçalandığı için patates nişastası kullanmamak daha iyidir. Peçete olarak peçete kullanıyorsanız ve periyodik olarak yıkayacaksanız, patates nişastası görünümüne zarar vermez.
  • Alternatif nişastalama yöntemleri

    Ürünlere sadece nişasta ile değil sertlik kazandırmak da mümkündür. Bunu yapmak için şeker, jelatin ve PVA tutkalı kullanabilirsiniz.

    Şeker çözeltisi nasıl yapılır

    Ürünü bir kazık ile ayakta tutmak için güçlü bir şeker şurubu hazırlayabilirsiniz (yüz mililitre su için iki yüz gram şeker alın). Şeker tamamen eriyene kadar ateşte tutulmalıdır. Şurubun kahverengileşmeye başlamamasını sağlamak gerekir, aksi takdirde ürün sarı bir renk alır. Bitmiş ürün ısıdan çıkarılmalı, soğutulmalı, peçeteyi iyice ıslatmalı, şekillendirmeli ve kurutmalıdır. Ürün pratik olarak bükülmeyecek ve uzun yıllar sertliğini koruyacaktır.

    Bu yöntemin tek dezavantajı, tatlı ürünün küçük çocuklar ve ona ulaşırlarsa zevkle çiğneyecek tatlı dişli köpekler için çok çekici olmasıdır. Ürün zamanla kirlenirse yıkanabilir ve tekrar “şekerlenebilir”.

    Ayrıca, örme şapkaları "şekerleme" yapmayın - arılar ve eşekarısı için çekici bir nesne olabilirsiniz.


    Şeker şurubu ile işlenmiş peçete şeklini mükemmel şekilde korur

    Bu orandan daha yumuşak bir çözüm elde edilir: bir litre su artı altı yemek kaşığı şeker.

    jelatin çözeltisi

    Bir çorba kaşığı jelatin bir bardak soğuk suya batırılır, daha sonra tamamen eriyene kadar bir su banyosunda ısıtılır. Ardından, her zamanki gibi devam etmeniz gerekir. Yöntem, beyaz kumaşlar için kullanmamak en iyisidir. Diğer herkes için uygun. Jelatin, ürünün yüzeyinde ince bir film oluşturarak onu kontaminasyondan korur.

    Jelatin ürünü iyi sabitler ve şeklini uzun süre korumasına yardımcı olur, ayrıca nişastanın aksine parçalanmaz. Bu nedenle örgü şapkalar için bu yöntemi kullanmak iyidir.

    PVA tutkalı nasıl kullanılır

    Trikoları sertleştirmek için su ile bir PVA tutkalı çözeltisi kullanmak, zanaatkarlar için en sevilen yöntemlerden biridir. Muhtemelen çok basit bir şekilde hazırlandığı için - hiçbir şey pişirmenize gerek yok. Tutkal oda sıcaklığındaki su ile karıştırılır ve solüsyon kullanıma hazır hale gelir.

    Yapıştırıcının viskozitesi farklı olduğu için tam dozu belirtmek mümkün değildir. Bu nedenle, sizin için doğru olan konsantrasyonu bulmak için deneyimli olmanız gerekecektir.

    Video: nişasta için PVA tutkalı nasıl kullanılır

    Kuru ve yarı kuru yöntemler

    Kuru kolalama en iyi seçenek değildir, çünkü bir demir kullanımını içerir. Şey gerilir, kuru nişasta serpilir. Daha sonra dişlere hafifçe sürülür. Püskürtme tabancası ile püskürtülür ve kumaş üzerinden ılık ütü ile ütülenir.

    Yarı kuru yöntem kullanılıyorsa, şey tabana konur, hazırlanan çözelti ile bulaşır ve tamamen kurumaya bırakılır.


    Yarı kuru nişasta ile peçete tabana konur, bir çözelti ile bulaşır ve kurutulur.

    Kolalama için hazır sıvılar

    Satışta, çamaşır makinesine ve aerosollere eklemek için nişastalama için hazır sıvılar vardır. Deterjanlar - yıkama için katkı maddeleri - genel olarak hafif kolalamanın gerekli olduğu durumlarda giyilebilir ürünler veya yatak çarşafları için daha uygundur. Bu katkı maddeleri, özel bir sertlik gerekmiyorsa, bez peçeteler için kullanılabilir. Örme şeyler için uygun değiller - çok zayıflar.


    Superform Starch LUXUS Professional, çamaşırları kolalamak ve şekillendirmek için etkili bir maddedir.

    Aerosollerin kullanımı kolaydır, ayrıca aşırı kurumuş ürünleri bile yumuşatmaya yardımcı olurlar. Ama yine, bu kumaşlarla çalışır, örgülerle değil. Zayıf kolalama ancak çok ince ipliklerden örülmüş peçeteler için sağlanabilir. Bunu yapmak için, peçeteyi filmin üzerine yayın ve bol spreyle nemlendirin, deseni düzeltin, tamamen kuruyana kadar kumaştan ütüleyin.

    Siyah şeyleri nişastaya değer mi

    Siyah şeylerin üzerlerinde beyaz lekeler göründüğü için kolalanamayacağına inanılır. Ancak çok güçlü bir çözüm kullanmazsanız ve yüzyıllarca nişasta yapmazsanız, bu hiçbir şeye zarar vermez. Siyah bir öğenin ütülendiğinde beyaz lekelere sahip olması daha olasıdır. Aşırı durumlarda, sonucu beğenmezseniz, şeyi yıkayabilirsiniz.

    Fanatizm olmadan kolalar ve doğal bir şekilde kurutursanız, herhangi bir yöntemi kullanabilirsiniz. Ancak bir şeyle çalışmaya başlamadan önce, seçilen yöntemi bir örnek üzerinde deneyin.Örneğin, peçetenin örüldüğü iplere hala sahipseniz, biraz alın ve bir çözelti ile işleyin, kurutun ve sonuca bakın. Size uygunsa, bu yöntemi güvenle kullanabilirsiniz, hayır - başka bir tane deneyin. İdeal olarak, küçük bir örnek (birkaç sıra) örmek ve onunla deney yapmak daha iyidir.

    Nişastalama işlemi oldukça basittir, ancak ürünlerin görünümünü önemli ölçüde iyileştirir. Bu nedenle, iğne kadınları onları ihmal etmemelidir.

    Tığ işi peçeteler evde rahatlık yaratır. Bir çiçek vazosunun altına yerleştirilebilirler veya masa düzeni, oda dekorasyonu için kullanılabilirler. Kolalı peçeteleri sadece nişasta ile değil, diğer doğaçlama yöntemlerle de oluşturabilirsiniz.

    "İris", "Kar Tanesi" ipliğini kullanarak peçeteler örün. Bu iplikler, kolalama için iyi olan güzel ürünler yapar. Ürün örülürken dokumadan dolayı peçete buruşmakta ve istenilen şekli tutmamaktadır. Daha az kirlenmesi, sertleşmesi için kolalanması tavsiye edilir. Bu prosedür sayesinde dişler koruyucu bir film ile kaplanmıştır.

    Ürün daha kalın görünürken, tozdan ve kirlilikten korunur:

    • yoğun ve elastik hale gelir;
    • hafifçe ağartılır ve parlaklık kazanır;
    • kirliliğe karşı duyarlılığını kaybeder: bir filmle kaplanmış iplikler toz ve nem ile emprenye edilmez.

    Peçeteler çoğunlukla bir sehpa, komodin, çekmeceli dolap için bir dekorasyon görevi görür. Onlar sayesinde mobilyalardaki kusurları kapatmak mümkün hale geliyor. Kolalamadan sonra peçete kolayca hacimli nesnelere - bir vazoya veya şeker kalıbına - dönüştürülebilir. Çoğu zaman, beyaz ipliklerden yapılan ürünler - bu prosedüre kolayca uyan pamuk veya keten, kolalanır.

    Temel kurallar ve nişasta için ne pişirilir

    Peçeteyi kolalamaya başlamadan önce şunları yapmanız gerekir:

    1. Yıkamak. Bunu yapmak için, el yıkama için çamaşır tozu ilavesiyle trikoları ılık suda ıslatmak daha iyidir.
    2. Nazik hareketlerle biraz ovalayın.
    3. İyice durulayın. Peçeteler doğal liflerden örülürse, hatırlamanız gerekir: oturabilirler, bu nedenle ılık su kullanmak daha iyidir. Yünlü ürünlere özellikle dikkat edin.

    Birkaç peçete varsa, çamaşır makinesinde yıkanabilirler. Durulamadan sonra kolalamaya başlanması tavsiye edilir. İşlemin süresi büyük ölçüde ipliğin kalınlığına bağlıdır. İnce ise, peçete hazırlanan macuna yerleştirilir, bu işlem yaklaşık 5 dakika sürer, yoğun iplik kullanıldığında süre 10 dakikadır.


    Tığ işi bir peçeteyi kolalamadan önce yıkamanız gerekir.

    Daha sonra ürün hafifçe sıkılır ve kuruması için düz bir zemine serilir. Unutulmaması gereken: yalnızca ürün tamamen kuru olmadığında ve biraz nemli hissedildiğinde, peçeteye gerekli şekli verebilirsiniz.

    Tığ işi bir peçeteyi hem nişasta hem de diğer ev bileşenleri ile kolalayabilirsiniz, ancak Prosedürün kendisinden önce hazırlamanız gerekir:

    • başlı pimler: yani sonunda boncuklar;
    • kenarları tesviye etmek için tel;
    • cetvel;
    • çözüm için bir kase;
    • sprey;
    • Beyaz kağıt;
    • havlu veya beyaz çarşaf;
    • geniş fırça;
    • kurutma yüzeyi;
    • toplu ürünler için form.

    Geleneksel Nişasta Tarifi

    Yaygın olarak kullanılan bir yöntem, patates nişastası ile nişastadır. Nişasta ve su karıştırılarak hazırlanması kolaydır. Bu nedenle kıvam, ürünü sertleştirecek ve beyazlatacak bir macuna benzeyen kalınlaşır.


    Patates nişastası kullanarak tığ işi peçete nasıl nişastalanır - en kolay ve en popüler yol

    Bazı ev hanımları mısır veya pirinçten elde edilen nişastayı kullanmayı sever. Bununla birlikte, en yüksek yoğunluğu vermek için, bu nişastanın patates nişastasından çok daha fazla eklenmesi gerekecektir.

    çözelti konsantrasyonu

    Nişastalamadan sonra ürünlerin sertliği büyük ölçüde hazırlanan macunların konsantrasyonuna bağlıdır:

    çözelti konsantrasyonuYemek pişirme
    GüçsüzBunu elde etmek için mg suya 0,5 çay kaşığı eklenir. nişasta. Bu, peçetenin çok sertleşmesi ve kenarlarının hafifçe sarkması için geçerlidir.
    orta sertlikÇözelti, ml suya 0,5 çay kaşığı ilave edildiğinde elde edilir. Peçeteler sağlam çıkıyor ve herhangi bir şekli iyi tutuyor.
    SertBu durumda, ml suya 1 yemek kaşığı eklenir. ben. nişasta. Böyle bir peçeteyi hacimli yapmak kolaydır. Yapay çiçekler için bir vazo veya bir ajur kasesi olabilir.

    nişasta Algoritması

    Herkes tığ işi bir peçeteyi doğru şekilde kolalamayı bilmiyor.

    Çoğu, pişirme prosedürü aşağıdaki adımlardan oluşan macunun pişirilmesine bağlıdır:

    1. Nişastayı soğuk suya dökün ve topak kalmayacak şekilde iyice karıştırın. Oluşurlarsa elekten geçirilmesi tavsiye edilir.
    2. Kalan suyu kaynatın.
    3. Nişasta çözeltisini bir kaşıkla sürekli karıştırarak küçük bir akışa dökün.
    4. Karıştırmaya devam ederek sıvının tekrar kaynamasını bekleyin.
    5. Ateşi kapatın ve macun 35 ° C sıcaklığa soğuyana kadar bekleyin.

    Nişastanın safsızlıklara sahip olduğu ve su ile karıştırıldığında toz parçacıklarının oluştuğu durumlar vardır. Safsızlıkların giderilmesini sağlamak için, soğuk suya nişasta ekledikten sonra biraz bekleyin ve boşaltın, sonra tekrar dökün, su berraklaşana kadar her şeyi karıştırın vb.

    Bir peçeteyi kolalarken, aşağıdaki algoritmaya uyulmalıdır:

    1. Soğutulmuş macunu plastik bir kaseye dökün.
    2. İçine önceden gerilmiş bir peçete koyun, tamamen batırıldığından emin olun. İplikler ince ise, daldırma süresi 5 dakika sürer, ortalama kalınlıkta 10 dakika yeterlidir. Kalın ipliklerden örülen ürünler 15 dakika macun içinde tutulmalıdır.
    3. Ürünü çıkarın, hafifçe sıkın ve kuruması için yatay bir yüzeye yayın. Altını beyaz bir havlu veya pamuklu bir kumaşla kaplayabilirsiniz.

    Nişastaya daha fazla sertlik kazandırmak için tuz, şeker, süt, talk ekleyebilirsiniz.


    Patates nişastası ile tığ işi bardak altlığı peçete nasıl kolalanır

    Nişasta ile tığ işi peçeteyi başka bir kolay yolla nasıl kolalayabilirsiniz:

    1. Mikrodalga fırını iş için hazırlayın.
    2. ml su 1 yemek kaşığı bazlı bir çözelti hazırlayın. ben. nişasta.
    3. Çözeltiyi fırına koyun ve ısıtın.
    4. Çıkarın ve iyice karıştırın.
    5. Ürünü yükleyin.
    6. Çözeltiyi ve peçeteyi 5 dakika mikrodalgaya geri koyun.
    7. Çıkarın ve 35°C'ye soğutun.
    8. Ürünü sıkın ve kuruması için yayın.

    Bu yöntem izlenirse peçeteler şeklini iyi korur.

    Diğer tarifler

    Tığ işi peçeteyi ister nişasta kullanarak isterseniz başka yöntemlerle kolalayabilirsiniz.

    Tuz

    Peçeteyi parlak hale getirmek için hazırlanan nişasta hamuruna bir tutam tuz dökebilirsiniz. Henüz soğumadığında, her şeyi iyice karıştırdıktan sonra, içine bir peçete batırın, tutun, çıkarın ve sıkın.

    Süt

    Macunu hazırlama prosedürü aşağıdaki gibidir:

    • mg süt için 1 çay kaşığı dökün. pirinç nişastası.
    • Sütün bir kısmını kaynatmak için koyun.
    • Diğer tarafta (soğukken) nişastayı ekleyin.
    • Homojen bir kütle oluşana kadar karıştırın.

    • Bitmiş karışımı bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayan sütün içine dökün.
    • Ateşi kapatın, ° C'ye soğuyana kadar bekleyin.
    • İçine bir mendil batırın.

    Şeker

    Ürünlere üç boyutlu bir şekil verilmesi gerektiğinde şeker kullanımı arzu edilir.

    Aşağıdaki bileşenleri hazırlamanız gerekecektir:

    • ml su;
    • 1 çay kaşığı yığın nişasta;
    • 2 yemek kaşığı. ben. Sahra.

    Nişasta için şu adımları izleyin:

    • Kaynatmak için 1 kısım su koyun.
    • 1 st. şekeri eritmek için ılık su, bir kaşıkla iyice karıştırın.
    • 2. kısım soğuk suyu nişasta ile topaksız homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.

    Şekerle tığ işi bardak altlığı peçete nasıl kolalanır
    • Şeker ve nişasta içeren sıvıları birleştirin.
    • Bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynar suya küçük bir dere dökün.
    • Macunun tekrar kaynamasını bekleyin.
    • Ateşi kapatın, soğuyana kadar bekleyin.

    parlak nişasta

    Tığ işi bir peçetenin sertleşmesi ve çeşitli şekiller vermeye uygun olması için nasıl kolalanır, aşağıdaki tarif size söyleyecektir. Parlak nişasta kullanmanız gerekecek. Ürün, parıltı efekti ile kar beyazı görünecek.

    Aşağıdaki bileşenlere ihtiyacınız olacak:

    • pirinç veya patates nişastası - yemek kaşığı. l.;
    • talk - yemek kaşığı. l.;
    • boraks - 1 çay kaşığı;
    • su.

    Hazırlık aşağıdaki adımlarla tamamlanır:

    1. Tüm toz bileşenlerini birleştirin.
    2. Karıştırırken, ekşi krema kıvamı oluşana kadar üzerlerine su ekleyin.
    3. Bir fırça veya pamuklu ped ile ayrı yerler de dahil olmak üzere, peçeteyi bu bileşimle tamamen yağlayın. Bunu yapmak için nişastaya boraks ve talk ekleyin. Peçete solüsyona batırılmaz, ancak ürüne fırça veya pamuklu ped ile uygulanır.
    4. Ürünü birkaç kat halinde gazlı bezle ütüleyerek kurutun.

    sprey kutusu

    Halihazırda bir nişasta macunu içeren özel bir Aerosol kullanarak bir peçeteyi kolayca ve hızlı bir şekilde kolalayabilirsiniz.

    Peçeteleri nişastalamak için şunlara uymalısınız: aşağıdaki sıra:

    1. Bezi suyla hafifçe nemlendirin.
    2. Düz bir yüzeye yayın, pimlerle sabitleyin.
    3. Ürüne bir aerosol püskürtün.
    4. Ütü ile ütüleyin, üstünü birkaç kat gazlı bezle kaplayın.

    Bu tür peçeteler çok sert olmayacak, kolalı etkisini kısa süre koruyacaktır.

    PVA tutkalı veya silikat

    Katı peçeteler elde etmek, onlara farklı bir şekil vermek için PVA tutkalı ile kolalama yöntemi uygundur.


    PVA tutkalı ile tığ işi peçete nasıl kolalanır

    Bunu yapmak için bir dizi eylem gerçekleştirmeniz gerekir:

    1. Tutkalı suyla eşit oranlarda karıştırın.
    2. Peçeteleri bu çözeltiye batırın, tamamen emdirilene kadar yaklaşık dakika bekleyin.
    3. Ürünleri sıkın ve kurutun.
    4. Neredeyse kuruduklarında, onlara istenen şekli vermek gerekir.

    Silikat yapıştırıcı ile nişastalama için eylem algoritması aynıdır. Tutkal 0,5 çay kaşığı koyun. litre su için.

    Jelatin

    Jelatin kullanarak örme peçetelere şekil vermek iyidir.

    Çözümü hazırlamak için aşağıdaki eylem algoritmasını gerçekleştirmeniz gerekecektir:

    1. ml ılık su alın ve 2 yemek kaşığı dökün. ben. Jelatin. şişene kadar bekleyin. Bu yaklaşık 10 dakika sürecektir.
    2. Kaynatmak için su koyun.
    3. Yumuşatılmış jelatin, taneler tamamen eriyene kadar bir su banyosunda ısıtılır.
    4. Sıvıyı °C sıcaklığa soğutun.
    5. Emdirmek için çözeltiye bir bez yerleştirin.
    6. Ürünü hafifçe sıkın ve kurumaya bırakın.

    Peçeteler sağlamdır ve parçalanmazlar.

    kuru yol

    Peçeteyi ıslatmadan kolalayabilirsiniz.

    Bu şunları gerektirecektir:

    1. Ürünü beyaz kağıt veya kumaş üzerine yerleştirin, pimlerle sabitlemek en iyisidir.
    2. Nişastayı ürüne eşit şekilde dökün, elek kullanabilirsiniz.
    3. Bir sprey şişesi kullanarak ürüne hafifçe su püskürtün. Ürün elastik hale gelmelidir.
    4. Ütü ile kurumasını bekleyin veya üstüne gazlı bez veya kağıt örtün.
    5. Ürünü sallayın veya kalan tozu bir fırça ile çıkarın.

    Kuru yöntemi kullanırken, mendiller sertliğini hızla kaybeder ve tekrar orijinal haline gelir. Ancak kısa sürede kolalı peçete almanız gerektiğinde iyi olur.

    Bir ürün için en iyi yöntemi seçmek için ilgili küçük bir örnek kullanarak deney yapabilirsiniz, o zaman hata olmayacaktır.

    Bu işlem zor olarak kabul edilmez, ancak ürünlerin görünümünü önemli ölçüde iyileştirir.

    Sadece geleneksel patates nişastasını değil, aynı zamanda tahıllardan elde edilenleri de kullanabilirsiniz, örneğin:

    • pilav
    • arpa;
    • Mısır;
    • buğday.

    Kaynaklı macun, yoğunluk derecesine göre farklılık gösterecek ve peçeteyi işleme prensibi ve yöntemi aynı kalacaktır.

    soğuk yol

    Soğuk işlemenin çok zor olmaması için tığ işi bir bardak altlığı peçete nasıl kolalanır:

    1. Nişastayı soğuk su dolu bir kaba boşaltın.
    2. İyice karıştırın ve topak kalmadığından emin olun.
    3. Çözeltiye bir peçete koyun ve dakika bekletin.
    4. Peçeteyi sıkın ve yatay bir yüzeye yayın. Kenarları pimlerle sabitleyin.

    Kurutma, ütüleme ve saklama

    Ürünü sadece yüksek kalitede kolalamak değil, aynı zamanda uygun şekilde kurutmak da önemlidir. Bunu yapmak için bir dizi kurala uymanız gerekir.

    Doğru pozisyonu almak

    Peçete macunla doyurulduktan sonra yatay olarak serilmelidir. Bunun için masanın yüzeyini, ütü masasını, polistiren köpüğü veya köpük malzemeden yapılmış tavan karosunun düz tarafını kullanın.

    Birkaç kat halinde beyaz bir çarşaf veya havlu havlu serilmesi tavsiye edilir. Yüzey düzgün olmalıdır, aksi takdirde ürün düzensiz bir şekil alır, dalgalı olur. Peçetenin yaklaşık 1 cm kalınlığında iğnelerle sabitlenebilmesi için kumaşın yayılması boşuna değildir, ıslanmamalıdır, aksi takdirde ürün uzun süre kurur.

    immobilizasyon

    Peçete önce bir macunla emprenye edilir, daha sonra serilir, düzleştirilir ve çengelli iğnelerle sabitlenerek ürünün uçlarına sabitlenir. Bu, deforme olmaması, ancak doğru şekle sahip olması için gereklidir.


    Kolalı peçeteyi pimlerle sabitleyebilirsiniz.

    Düzeltmek için bir dizi sıralı eylem gerçekleştirmeniz gerekir:

    1. Ortadan doğru şekli vermeye başlayın, bozulmaları önlemek için 4 pimi sabitleyin.
    2. Bir ucu uzatın, bir cetvelle merkezden uca olan mesafeyi ölçün ve bir pim ile sabitleyin.
    3. Peçetenin tüm uçlarıyla aynı işlemleri gerçekleştirin. Düzgünlük için, bir cetvelle aynı mesafeleri sürekli ölçerek, çapraz olarak yerleştirilmiş peçetenin uçlarını almanız önerilir. Daha sonra ara bölümler zaten eklenmiştir.

    Kurutma

    En uygun durum, güneş ışınlarının peçeteye düştüğü ve odanın iyi havalandırıldığı zamandır. Bazı durumlarda, ürünü gazlı bez veya beyaz kağıtla kaplayan bir ütü kullanmanız gerekir.

    Peçetenin bir vazo, tabak şeklinde hacimli olması gerekiyorsa, bir film ile kaplandıktan sonra forma konularak kurutulması önerilir. Bir bardak, bir şişe veya bir kase olabilirler.

    Form olarak bir balon kullanmak uygundur. Farklı ölçülerde şişirilebilir ancak üzerine peçete koymadan önce streç film ile kaplanması da tavsiye edilir. Tamamen kuruyana kadar kurutmak gerekir, bazen yaklaşık 2 gün sürer.

    Ütüleme

    Ayrı peçeteler, bunun için buğulama ve ütülemeden sonra estetik olarak hoş görünecektir:

    • ütü çok sıcak olmamalıdır;
    • hızlı ütüleyin, dikkatli olun;
    • peçetenin sararmaması için ürünü birkaç kat gazlı bezle örtün.

    Depolamak

    Peçeteleri sadece kurutmak ve ütülemek değil, aynı zamanda uygun şekilde saklamak da önemlidir. Oda kuru olmalıdır: yüksek nem ile ürünler küflenebilir, şeklini kaybedebilir, üzerinde mantarlar başlayabilir. Şeker kullanılmışsa böcekler (karıncalar) koşarak gelebilir.

    İplikleri kolalanamayan peçeteler

    Peçeteler çeşitli ipliklerden örülür. Ancak sadece pamuktan yapılmış ürünler, keten nişastası iyi ve şeklini korur.


    Yün ip ve diş ipinden yapılan peçeteler kolalanamaz
    • yün;
    • diş ipi;
    • ipekler;
    • sentetikler.

    Sertleşmezler, nişasta bu malzemelerin lifleri arasına iyi nüfuz etmez. İpek iplikler yapılarını kaybedebilir. Renkli ve koyu renkli peçeteler kolalanırken doğal renk kaybolur ve beyaz lekeler oluşabilir.

    Birçok ev hanımı ürünleri kolalarken hata yapar. Peçeteler görünümlerini kaybeder, sarılık, koyu renkli ürünlerle kaplanır - beyaz lekeler.

    Renkli peçeteleri kolalamayın - lekelenirler
    • Kar beyazı peçeteleri nişastalamak gerektiğinde, nişasta ve jelatin kullanmamak daha iyidir, çünkü zamanla sararırlar. Pirinç nişastası ile yağsız süt kullanmak daha iyidir.
    • Peçete renkli veya koyu ipliklerden örülürse, beyazımsı lekeler ve lekelerle kaplanmaması için kolalamamak daha iyidir.
    • Sentetik ürünler kolalanmamalıdır. Gerilebilirler, doğru şekillerini kaybedebilirler.
    • Bir aerosol şeklinde hazır bir nişasta maddesi satın almak en iyisidir.
    • Kolalı peçetenin dolapta uzun süre saklanması önerilmez, sararabilir.
    • Unutulmamalıdır: nişasta tedavisinden sonra, şey nemlendirilemez, şeklini kaybeder, her şeyin tekrar yapılması gerekir.
    • Peçetenin kenarları birbirine yapışmaması için püskül ile süslenmişse, buharın üzerinde tutulmalı, ardından tarakla taranmalıdır.
    • Peçeteye dalga şekli vermek için bir şişe veya kalın bukle maşası etrafına sarmanız gerekir.
    • Sıcak bir çözelti kullanıldığında ürün katıdır.
    • Peçeteyi ütülemek ve ütüye yapışmaması için su yerine yağsız süt dökmeniz gerekir.
    • Hamurun daha hızlı ıslanması için ürünle birlikte kaseyi 5 dakika mikrodalgaya koymanız tavsiye edilir.

    Kolalı bir peçeteye, bukle maşaları ve diğer doğaçlama araçlar kullanılarak istenen şekil verilebilir.

    Tığ işi tığ işi aksesuarlar kullanarak odalara rahatlık vermeyi seviyorsanız, kolalama ürünleri tekniğini mutlaka bilmelisiniz. Peçeteyi kolalamak için uygun yöntemi seçmeniz gerekir.

    Ürüne üç boyutlu bir şekil verirken, şeker, tuz, jelatin, PVA tutkalı ilavesiyle nişasta kullanılması arzu edilir. Beyazlığını, şeklini, sabitlenmesini ve iyi kurumasını sağlamak önemlidir. Yalnızca düşünceli eylemlerin algoritması gözlenirse, ürün görünümünden memnun olacaktır.

    Makale biçimlendirme: Natalie Podolskaya

    Nişasta kuralları olan video

    Tığ işi bir peçetenin nasıl nişastalanacağı videosu kolay ve basittir:

    Kategoride popüler:

    Danil Koretsky: Dövmeli cilt

    Danil Koretsky: Dövmeli cilt

    okuman
    Aile hakkında dövme yazı

    Aile hakkında dövme yazı

    okuman
    Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

    Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

    okuman
    İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

    İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

    okuman

    Ev Yapımı Doğal 4 Ayrı Kumaş Kolası Tarifi

    Kumaşı sertleştirmek için kullanılan kumaş kolasını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Kimyasal içeren hazır kolalar kullanmak yerine, ev yapımı kumaş kolası hem doğal hem de istediğiniz sonucu verir.

    Ev yapımı doğal kumaş kolası, mısır nişastası, pirinç unu, patates veya diğer yaygın ev malzemeleri kullanılarak yapılabilir. Aşağıda denenmiş, etkili 4 farklı kumaş kolası tarifini bulabilirsiniz.

    Mısır nişastası ile kumaş kolası

    a)- Kaynatmadan
    1 yemek kaşığı mısır nişastası
    2 bardak su
    1 veya 2 damla lavanta esansiyel yağı

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırın. Kumaş kolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra esansiyel yağı ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarın.

    Her kullanımdan önce karışımı iyice çalkalayın. Çözeltiyi kumaşın üzerine püskürtün. Unutmayın, kumaş nemli olmalı, ıslak olmamalıdır. Tamamen kurumasını bekleyin.

    b)- Kaynatma ile
    1 su bardağı suyu tencereye koyun ve 1/2 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin. İyice karıştırın ve kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirin. Sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin ve bir sprey şişesine aktarın.

    Patates ile kumaş kolası
    patatesi soyun ve dilimleyin. Sonra patatesleri 2 su bardağı suda kaynatın. Kaynama başladıktan sonra ısıyı kapatın ve patateslerin nişastayı suya bırakması için birkaç dakika bekletin. Sıvıyı bir kaseye süzün ve 10 dakika dinlendirin. Bu, nişasta parçacıklarının kasenin dibine çökmesini sağlayacaktır. Patates suyunu bir sprey şişesine boşaltın ama kalan çözeltiyi atın.

    Hazırladığınız patates kolasını, sertleştirmek istediğiniz kumaşa püskürtün ve ütüleyin.

    Pirinç suyu ile kumaş kolası
    Bir kaseye ½ su bardağı su koyun ve 5 çay kaşığı pirinç unu ekleyin. Topaksız bir çözelti elde edinceye kadar kuvvetlice çırpın. Sonra tencereye 1 su bardağı su koyun ve çırptığınız pirinç ununu ekleyerek kaynatın. Yarı saydam bir sıvı elde edinceye kadar, yüksek sıcaklıkta sürekli olarak çırpın. Sıvının tamamen soğumasını bekleyin, daha sonra bir kavanoza aktarın.

    Pirinç kolasını kullanmak istediğinizde ılık suya bir miktar pirinç kolası ekleyin ve kolalamak istediğiniz kumaşı içine koyun. Pirinç kolasını ne kadar ekleyeceğiniz, istediğiniz sertliğe bağlıdır. Sonra kumaşı sıkın ve tamamen kuruması için asın.

    Votka ile kumaş kolası
    Votka ile hazırlayacağınız kumaş kolası, özellikle kalıntı bırakmadığı için koyu renkli kumaşlar için idealdir.

    Bir sprey şişesine ½ su bardağı su koyun ve 1 yemek kaşığı votka ekleyin. Çalkalayarak karıştırın ve kumaşın her yerine püskürtün, sonra ütüleyin.

    İpuçları
    Ev yapımı kumaş kolası yaparken esansiyel yağlar eklemek istiyorsanız, 1 veya 2 damladan fazla kullanmayın.

    Beyaz keten kumaşları kolalamak için pirinç unu yerine beyaz un da kullanılabilir.

    Ev yapımı kumaş kolasını giysilerinizde kullanmadan önce, her zaman bir yedek kumaş üzerinde test yapın. Bu sayede istenilen sonuçları elde etmek için miktarları değiştirebilirsiniz.

    Kolalı gömlek ne demek?

    İçindekiler:

    1. Kolalı gömlek ne demek?
    2. Kolalı gömlek nasıl yapılır?
    3. Kolalı içecek nedir?
    4. Camasir kolası ne ise yarar?
    5. Kumas nasıl Kolalanır?
    6. Nişastayla dantel nasıl Kolalanır?
    7. Sprey çamaşır kolası nasıl kullanılır?
    8. Tül nasıl sertleşir?
    9. Kumaş sertleştirici evde nasıl yapılır?
    10. Evde dantel kolası nasıl yapılır?
    11. Çamaşır kolası nasıl yapılır?
    12. Dantel örtüler nasıl Kolalanır?
    13. Yumuşak kumaş nasıl sertleştirilir?
    14. Kumaş sertleştirici sprey nasıl yapılır?
    15. Dantel kolası nasıl olur?
    16. Doğal çamaşır kolası nasıl yapılır?
    17. Örgü kolası nasıl yapılır?

    Kolalı gömlek ne demek?

    Ütü kolasıçamaşırların yenilenmesi, parlaması, dokusunun daha sık görünmesi ve daha kolay şekil alması için kullanılan pirinç ve plastik malzemeden yapılan katkı malzemesidir. Plastik kola ise piyasada hazır olarak şişelerde satılan ve her renk kumaşta rahatlıkla uygulanan kola türüdür.

    Kolalı gömlek nasıl yapılır?

    Votka ile hazırlayacağınız kumaş kolası, özellikle kalıntı bırakmadığı için koyu renkli kumaşlar için idealdir. Bir sprey şişesine ½ su bardağı su koyun ve 1 yemek kaşığı votka ekleyin. Çalkalayarak karıştırın ve kumaşın her yerine püskürtün, sonra ütüleyin.

    Kolalı içecek nedir?

    Kola , kola fıstığından kafein içeren maddelerden ve koka yapraklarından kokain türevleri içermeyen, vanilya ve diğer katkı maddeleri ile tatlandırılmış, tatlandırılmış, karbonatlı bir meşrubattır.

    Camasir kolası ne ise yarar?

    Çamaşır Kolası Ne İşe Yarar? Çamaşır kolasıçeşitleri, pirinç ya da plastik malzemeden üretilen ve çamaşırların daha kalın bir dokuya kavuşmasına yardımcı olan ütüleme yardımcılarıdır.

    Kumas nasıl Kolalanır?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaşkolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşın üzerine püskürtünüz.

    Nişastayla dantel nasıl Kolalanır?

    İlk olarak bir miktar nişastayı, su ile karıştırıp, daha sonra iyice suyun içinde ezilmesini sağlayın. Kolalamak istediğiniz dantelikarışımın içine batırıp çıkardıktan sonra kurumaya bırakın. Dantelleler kuruduğunda ise ütü bile gerektirmez. Bu sayede daha sert ve daha gösterişli bir dantele sahip olacaksınız.

    Sprey çamaşır kolası nasıl kullanılır?

    Spreyütü kolasıile çamaşırlarıve çeşitli kumaşları kolayca ütüleyebilirsinizKullanmadan önce tüpü çalkalayınız.
    1. Tüpü cm mesafeden düz şekilde püskürtünüz.
    2. Tüpü yatay şekilde tutarak kullanmayınız.
    3. Püskürtme başlığı tıkanması halinde başlığı yerinden çıkarıp akar su altında yıkayınız.

    Tül nasıl sertleşir?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaş kolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşın üzerine püskürtünüz.

    Kumaş sertleştirici evde nasıl yapılır?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaşkolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşınüzerine püskürtünüz.

    Evde dantel kolası nasıl yapılır?

    İlk olarak bir miktar nişastayı, su ile karıştırıp, daha sonra iyice suyun içinde ezilmesini sağlayın. Kolalamak istediğiniz dantelikarışımın içine batırıp çıkardıktan sonra kurumaya bırakın. Dantelleler kuruduğunda ise ütü bile gerektirmez. Bu sayede daha sert ve daha gösterişli bir dantele sahip olacaksınız.

    Çamaşır kolası nasıl yapılır?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaş kolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşın üzerine püskürtünüz.

    Dantel örtüler nasıl Kolalanır?

    Sudan bir miktar alınıp nişasta ezilerek sulandırılır. Suyun geri kalanı ısıtılır, ezilen nişasta içine dökülüp karıştırılarak pişirilir. Jelatin Kolası. — Jelâtin sıcak suda iyice eritilir. Dantelbuna batırılır.

    Yumuşak kumaş nasıl sertleştirilir?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaşkolasının daha sertolmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşınüzerine püskürtünüz.

    Kumaş sertleştirici sprey nasıl yapılır?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaşkolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir spreyşişesine aktarıp kumaşınüzerine püskürtünüz.

    Dantel kolası nasıl olur?

    İlk olarak bir miktar nişastayı, su ile karıştırıp, daha sonra iyice suyun içinde ezilmesini sağlayın. Kolalamak istediğiniz dantelikarışımın içine batırıp çıkardıktan sonra kurumaya bırakın. Dantelleler kuruduğunda ise ütü bile gerektirmez. Bu sayede daha sert ve daha gösterişli bir dantele sahip olacaksınız.

    Doğal çamaşır kolası nasıl yapılır?

    Mısır nişastasını bir kaba koyun ve su ekleyerek iyice karıştırınız. Kumaş kolasının daha sert olmasını istiyorsanız, mısır nişastası miktarını artırabilirsiniz. Sonra isteğe göre bir esansiyel yağ ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine aktarıp kumaşın üzerine püskürtünüz.

    Örgü kolası nasıl yapılır?

    Nişasta yöntemi ile dantel kolalama; nişasta kuruduğunda sert bir yapıya ulaşacaktır. İlk olarak bir miktar nişastayı, su ile karıştırıp, daha sonra iyice suyun içinde ezilmesini sağlayın. Kolalamak istediğiniz danteli karışımın içine batırıp çıkardıktan sonra kurumaya bırakın.

    Meta

    Avizeme uygulamak üzere yüncüme çamaşır kolası sipariş etmiştim internet aleminde  mısır nişastasından yapıldığı yazıyor ama daha önce şekerli denemem tam bir fiyasko olmuştu o yüzden  yine hüsrana uğramaktansa  direk hazırdan yapmayı tercih ettim ama kokusu nişasta kokusu:)
     Ölçü olarak deneme maksatlı bir yemek kaşığına  iki bardak kaynamaya yüz tutmuş ılık su bu kadar:))

    HIZIMI ALAMADIM BİR DE BARDAKLA DENEMK İSTEDİM:)

    KAPTA ARTANI ZAYİİ ETMEK İSTEMEDİM KİLOSU BAYAĞI PAHALI ÇÜNKİ:)BİR ŞÖMEN TABLAMI DA DENEMEYE KALKTIM BAKALIM KURUYANA KADAR BEKLEYECEĞİM İNŞ. HÜSRANA UĞRAMAM&#;&#;

    Bunu beğen:

    BeğenYükleniyor

    İlgili

    Posted in dantel, dantel kolalama, yaptıklarım

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası