muhtar fakirlik belgesi vermiyor / Fakirlik Belgesi Alarak Okul Dondurma Yöntemi

Muhtar Fakirlik Belgesi Vermiyor

muhtar fakirlik belgesi vermiyor

Fakirlik Belgesi Alarak Okul Dondurma Yöntemi

Fakirlik belgesi alarak okul dondurma işlemi yapacaklar için fakirlik belgesi nedir, nasıl alınır, fakirlik belgesi e-Devlet&#;ten alınır mı, kayıt dondurmak için geçerli sebepler nedir? konularını araştırdık. Muhtar fakirlik belgesi vermiyor, ne yapmalıyım? diyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bazı üniversite öğrencileri eğitim hayatlarına ara vermek için okul kayıtlarını dondurmak istiyor. Okulların dondurulması süreci sağlık sorunları, maddi sıkıntılar gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sağlık sorunu dışında okulu dondurmak isteyen bazı öğrenciler, etik olmasa da yoksulluk raporu almayı düşünüyor.

Fakirlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Ülkemizde TÜİK verilerine göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı TL ve Yoksulluk sınırı TL olarak açıklanmıştır. Muhtaçlık sınırı ise TL/ 3&#;te biri kadar TL altında geliri olan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve fakirlik belgesi ile yardım almak isteyen kişiler bu belgeyi almak için gerekli işlemleri yerine getirmek zorundadır.

Yoksulluk belgesi almaya hak kazanan kişiler, SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı üyesi olmayan, kayıtlı mülkü, taşınmazı, arabası, evi olmayan dar gelirli kişilerdir. Kısacası sosyal güvencesi ve taşınmazı olmayan dar gelirli kişiler yoksulluk belgesi alabilirler.

Bunları belirleme ve onaylama yetkisi muhtara aittir. Yoksulluk belgesini onaylama yetkisi ilgili kanunlarla muhtarlara verilmiştir. Muhtar, kendi görüşünden yararlanarak ve gerekirse farklı belgeler isteyerek yoksul olarak belirlediği kişilere yoksulluk belgesi verir.

Belge düzenlenirken; Muhtarlıktan alınacak yoksulluk belgesi için herhangi bir ücret ödenmez ve talep edilmez. Yoksul vatandaş, yoksulluk belgesi almak için nüfus cüzdanı ile muhtara başvuruyor. Muhtar, başvuru sahibinin gelir durumunu aşağı yukarı tahmin ettiği için, başvuru sahibine bir yoksulluk belgesi verir. Başvurarak yoksulluk belgesi alan kişiler bu belge ile sosyal yardım alabilirler ve okul işlemlerinde bu belge ile okullarını dondurabilirler.

Fakirlik Belgesi İle Okul Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Okul eğitim ve öğretimine bazı nedenlerle, özellikle sağlık durumları, maddi zorluklar, yurtdışında eğitim vb. durumları nedeniyle ara vermek isteyen öğrenciler, öğrenim gördükleri okul ve fakültelere bir dilekçe ile bildirerek kayıtlarının dondurulmasını talep edebilirler. Kayıt dondurma dilekçenizin değerlendirmeye alınabilmesi için geçerli bir nedeninizin ve bu gerekçenizi kanıtlayabilecek bir belgenizin olması gerekir.

Kayıt dondurma bahanesiyle okuldaki eğitim-öğretim süresini dondurmak isteyen öğrenciler, sağlık raporu veya yoksulluk belgesi bahanesiyle okullarını diledikleri kadar dondurabilirler. Yoksulluk belgesi ile okul dondurması nasıl yapılır? İnceleyelim.

  • Öncelikle nüfus cüzdanı ile muhtarlığa gidip yoksulluk belgesi almak gerekiyor.
  • Muhtaçlık belgesinin şartları yerine getirildiği takdirde belge hemen verilecektir.
  • Bu belge ile eğitim aldığınız kuruma giderek okul dondurma talebinde bulunabilirsiniz.

Okulu dondurmak isteyen ve ailesine katkı sağlamak amacıyla dondurduğu yıl içinde herhangi bir nedenle çalışarak gelir elde etmek isteyen genç öğrenciler de yoksulluk belgesi için muhtarlığa başvurarak aldıkları belgeyi muhtarlığa ibraz edebilirler. okulunu kapatabilir ve eğitimlerini istedikleri süre boyunca dondurabilirler.

Okul Dondurmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kayıt dondurmanın geçerli sebepleri şunlardır;

  • Askerlik
  • Hastalık
  • Geçim sıkıntısı
  • Aileci sıkıntılar
  • Engel durumu taşıyan diğer durumlar

Okulu dondurmak isteyen öğrencilerin bilmesi gerekenler:

  • Üniversitelerde ilgili fakülteye ve bölüme ait kaydınızın bulunması gerekmektedir.
  • Üniversiteye kayıt yaptırmaz ve kayıt yaptırmazsanız kaydınızı dondurma hakkınız yoktur.
  • Eğitiminize engel olacak mazeretlerin belirlenmesi gerekir.
  • Lisans öğrencilerinin 4 yarıyıl, önlisans öğrencilerinin 2 yarıyıl kayıt dondurma hakları vardır.
  • Eğer ki öğrencinin bir harç ücreti var ise dondurulan dönem için harç ücreti ödenmez.
  • Maddi imkansızlıklar gibi nedenlerle kayıt dondurma başvuruları okulun açıldığı tarihten itibaren ilk ay içinde alınır.
  • Bu süreç sonunda yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır.
  • Hastalık, askerlik celbi ve benzeri belgeler nedeniyle yapılacak okul dondurma başvuruları için gerekli belgenin elinize geçmesinden itibaren ilk 15 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Hastalık raporu için en az 40 gün izin gerekir.
  • Askerlik celpleri için ise dondurma süresi, askerlik hizmetinin süresi kadar olacaktır.

Fakirlik Belgesi e-Devletten Alınır Mı?

Yoksulluk belgesini bağlı olduğunuz muhtarlıklar aracılığıyla almanız gerekmektedir. Ancak bu belgeye ek olarak bazı kurum ve kuruluşlar Gelir Testi Sonucu da istemektedir.

Gelir testi sonucu için e-Devlet Gelir Testi Sonucu Sorgulama ekranını kullanarak gelir durumunuzu görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar ve Şartlar Nedir?

Yoksulluk belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu belgeyi almak isteyen kişiler;

  • 18 yaş üzerinde olması ilk şartlar arasındadır.
  • Daha sonrasında ise hiçbir sosyal güvencesinin olmaması da ikinci şart olarak sayılabilir.
  • Kişinin SSK Bağ-Kur Emekli Sandığı gibi herhangi bir kurumdan sigortası bulunmamalıdır.
  • Kişinin üzerine kayıtlı taşınmazın arabasının veya evinin olmaması da yoksulluk belgesi alabilmek için gerekli şartlar arasındadır.

Bütün bu şartları taşıyan ve sosyal güvencesi olmayan, açlık sınırının altında geliri olmayan, geliri günümüz koşullarında yaşam standartlarını karşılamayan kişiler mahalle muhtarlıklarına başvurabilir, gerekli başvuruları yapabilirler. Yoksulluk belgesini alsınlar, bu belgelerle de istedikleri belgeleri alsınlar.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?

Öğrenciler, muhtardan alacakları muhtaçlık yani yoksulluk belgesi ile gerekli gördükleri süreler boyunca okullarını dondurabilirler. Ayrıca birçok sosyal yardım imkanından da faydalanmak mümkündür. Bu belge Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerinden istenebilir.

Fakirlik Belgesi örneği şu şekildedir;

Fakirlik Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Yoksulluk maaşı yılında ,81TL&#;dir. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve zor durumda olan vatandaşlara verilmektedir. Bu maaşın yanı sıra SGK tarafından sunulan yeme-içme, yakacak gibi yardımlaşma ürünlerinden de yararlanabilmektedirler.

Muhtaç aylığından yararlanmanın şartları şunlardır:

  • Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
  • % 40 ve üzeri engelli olan
  • Hiçbir şekilde sosyal güvencesi olmayan
  • Aylık gelir veya aylığı bulunmayan
  • Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olan
  • Taşınır ve taşınmaz malları olmayan kişilere yoksulluk aylığı verilir.

Devlet Destekli

Devletdestekli Medya Grup adına yılında yaşanan ekonomik dalgalanma sonrası Devlet tarafından verilen destekler ve güncel fiyatlar hakkında içerikler hazırlamaktayım.

FacebookPinterestLinkedInInstagramYouTube

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Fakirlik (muhtaçlık) belgesi alma mercii her vilayette değişiklik göstermektedir. Ancak valilik ya da Sosyal Sigortalar Kurumu gibi kurumlardan bu belge talep edilemez. Belge ile devletin sağladığı pek çok yardım imkanına başvuru yapılabilmektedir. Normal şartlarda gelir testleri ya da yardım hakkı için kişilerin evlerine görevliler gönderilmektedir.

Bu görevliler tarafından kişinin evi, buzdolabı, eşyalarının durumu ve evin genel görüntüsü incelenmektedir. Bunun sonucunda kişinin desteklerden yararlanma hakkının bulunup bulunmamasına karar verilir. Ancak fakirlik belgesine sahip olunması durumunda kişilerin desteklerden yararlanması sağlanır.

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesini Kim Verir?

Fakirlik belgesi muhtarlıklardan alınmaktadır. Ancak bölgede muhtarlık bulunmaması gibi durumlarda daha yerel yönetimlere de belge verme hakkı tanınır. Bu belgenin alınabilmesi için muhtarın, kişilerin maddi durumunun iyi olmadığını bilmesi gerekmektedir.

Kişilerin maddi durumunun gelir testini dahi geçemeyecek düzeyde olduğunun bilinmesi durumunda bu belge verilir. Bunun yanında bir defalık verilen muhtarlık yardımlarından yararlanılabilmesi için de bu belgeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Fakirlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Fakirlik belgesi talep ederken kişilerin başvuru esnasında yanında götürmesi gereken belgeler bulunmaktadır.

Fakirlik belgesi için gerekli belgeler;

Kendi T.C. kimlik belgelerini yanlarında getirmeleri yeterli olacaktır. Kimlik belgesi ile yapılan başvurularda kişiler, fakirlik belgesi başvuru formu alır. bu formun doldurulması gerekmektedir. Kimliğin yanında öğrencilerden öğrenci belgesi de istenebilir. Ancak bölgenin küçük bir vilayet olması ya da muhtar tarafından detayları ile tanınma gibi durumlarda kimlik olmadan da fakirlik belgesinin verilmesi mümkün olacaktır.

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Fakirlik belgesine başvuru yapılması sırasında kişiler, yanlarında kimliklerini bulundurmalıdır. Fakirlik belgesinin alınmasının sebebi beyan edilmelidir. Herhangi bir neden olmadan belgenin kişilere teslim edilmesi olanaksızdır.

Bu kapsamda kişilerin başvuruları, muhtar tarafından değerlendirilir. Yapılacak bir sorgulama işlemi ile kişilerin üzerinde herhangi bir mal varlığının bulunup bulunmadığı, sigorta durumu gibi öğeler hakkında bilgi sahibi olunur. Gerekli durumda ev ziyareti gerçekleştirilir.

Bunun yanında yapılacak başvuru sırasında kişilere fakirlik belgesi talep formu verilir. Formun doldurulması durumunda onaylanarak fakirlik belgesinin alınması sağlanır. Fakirlik belgesi taleplerinde muhtarlara tam yetki verilmiştir. Bu nedenle muhtarın ev ziyareti gerçekleştirme, araştırma yapma gibi hakları bulunmaktadır.

Fakirlik Belgesi (Muhtaçlık) Alma Şartları Nelerdir?

Fakirlik belgesi alma koşulları şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru sahibi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. 18 yaşın altındaki bireyler haneden sorumlu olmazlar. Bu nedenle belge için müracaat edemezler.
  • Kişilerin sigortalı olması, fakirlik belgesi alınmasına engel teşkil eder. Sigortalı bir işte çalışan kişi fakirlik belgesi alamaz.
  • Başvuru sahibinin mal varlığı bulunmamalıdır. Gayrimenkul veya araç sahibi olunmamalıdır.
  • Başvuru sahibi doğru bilgi vermeli, verilen formu tam doldurmalıdır.
  • Başvuru sahibinin ikamet adresi, başvuru yapılan muhtarlık sınırları içerisinde bulunmalıdır. İkamet adresinden farklı muhtarlıklar, fakirlik belgesi başvurusu kabul edemez.

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Formu Nereden Alınır?

Fakirlik belgesi alım noktaları muhtarlıklar ve e-devlet sistemidir. Muhtarlık, zaten başvuru sırasında kişilere bu formu vermekte ve doldurmalarını istemektedir. Ancak formun çıktısının daha önce e- devlet sisteminden alınması, kişilere zaman kazandıracaktır.

Formun alınması için e- devlet sistemine alınan şifre ile giriş yapılmalıdır. E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir. Kişiler, T.C. kimlik numarası ve şifre ile girişlerini gerçekleştirirler. Girişin ardından en alt kısımda bulunan ‘Hizmetler’ menüsüne tıklanmalıdır.

Bu menü üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne girilmelidir. Ardından başvuru ve formlar kısmından fakirlik belgesi talep formu bulunmalıdır. Formun bulunmasının sonrasında çıktısı alınarak doldurulmalı, muhtarlığa bu şekilde başvuru yapılmalıdır.

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Nerelerde Kullanılabilir?

Fakirlik belgesinin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Fakirlik maaşı bağlatmak isteyenler, bu belge ile başvuru yapmak zorundadır.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne ait yardımlardan yararlanmak için bu belge istenmektedir.
  • Soysak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından verilen yardımlar için kişilerin fakirlik belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
  • Belediyelerin sağladığı kira ve yakacak yardımları için fakirlik belgesi alınmalıdır.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilecek desteklerde fakirlik belgesi istenmektedir.

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Almak Kişiye Ne Yarar Sağlar?

Fakirlik belgesinin kişilere sağlayacağı faydalar şu şekildedir:

  • Devlet tarafından sağlanan sosyal yardımlardan yararlanılmasını sağlar. Her sosyal yardım başvurusunda gelir testi yapılmasına gerek kalmaz. Ayrıca ev ziyaretleri ihtimalini azaltır. Her sosyal yardım başvurusunda sosyal çalışmacılar tarafından düzenlenen ev ziyaretleri ile evin durumuna ve yardım gerek duyulup duyulmadığına karar verilir. Ancak fakirlik belgesi varsa, direkt olarak yardıma ihtiyaç var kabul edilir.
  • Fakirlik belgesi kullanılarak yapılan yardım başvurularında kabul edilme ihtimali daha yüksek olmaktadır.
  • Yapılan yardım başvurularının onay bekleme süresi kısalmaktadır.
  • Yardımlar, bu belge sayesinde birbirini tetikler. Kira yardımı için fakirlik belgesi alınması durumunda kişilere erzak yardımı vb yardımlar da verilecektir.
  • Fakirlik belgesi ile devlet hastanelerinin tamamından ücretsiz yararlanılır.
  • %40 ve üzerinde engel oranına sahip çocuklar için fazladan yardım alınmasını sağlar. Bu çocuklara verilen sosyal yardımlar, zaten fakirlik belgesine gerek kalmadan onlara ve ailelerine ulaştırılmaktadır. Ancak fakirlik belgesinin varlığı durumunda sadece engel sahibi çocuğa değil, genel olarak ailesine de destek imkanı bulunmuş olur.

Öğrencilere Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Verilir Mi?

Öğrencilere fakirlik belgesi verilmektedir. Bu belge öğrenciler için burslardan yararlanmakta kullanılır. Ancak öğrencinin şehir dışında okuması durumunda ikamet adresini okuduğu ile aldırması gerekir. Bu sayede okuduğu ilin görevlilerinden fakirlik belgesi talep edebilecektir.

Öğrencilere Verilen Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?

Öğrencilerin fakirlik belgesi kullandığı alanlar şu şekildedir:

  • Okul dondurma sırasında dondurma nedeni olarak çalışma mecburiyeti gösterilmişse, fakirlik belgesi istenmektedir. Okul dondurma nedeni olarak çalışmak zorunda olduğunu söyleyen bir öğrenci, sağlık raporu ve fakirlik belgesi ile durumunu ispatlamalıdır.
  • Kaymakamlık bursları için sağlık raporu talep edilir. Yılda bir defa olarak verilen TL tutarındaki kaymakamlık bursunu alacak öğrencilerin fakirlik belgesine sahip olması gerekecektir.
  • Üniversiteler tarafından verilen yemek bursları için, bazı üniversiteler fakirlik belgesi talep etmektedir.
  • Belediye burslarının verilebilmesi için bu belgeye ihtiyaç duyulur.

Öğrencilerin Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Öğrencinin fakirlik belgesi almasının şartları şu şekildedir:

  • Öğrencinin üzerine herhangi bir mal varlığı bulunmamalıdır.
  • Öğrencinin maddi geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olmalıdır.
  • Öğrencinin o zamana kadar herhangi bir sigortalı işte çalışmıyor olması gerekmektedir.

Fakirlik Belgelerinin Geçerlilik Süresi Var Mıdır?

Fakirlik belgensinin geçerlilik süresi yada zamanı, alan kişinin kriterlerine göre farklılık göstermektedir. Ailelere verilen fakirlik belgesinde geçerlilik süresi, belgenin üzerinde bulunan tarihtir. Her belge, amacına göre kullanılmalıdır. Gerekirse tekrar belgenin alınması sağlanmalıdır. Ancak öğrencilere verilen fakirlik belgesi, okul süresinin tamamlanmasının ardından geçerliliğini kaybeder.

Fakirlik Belgesi Geçerliliğini Ne Zaman Kaybeder?

Fakirlik belgesinin geçerliliğini kaybetme nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Öğrenciye verilen belgede, öğrencinin okulunun bitmesi
  • Belgeyi alan kişinin sigortalı işe başlaması
  • Belgeyi alan kişinin, kendisine verilen yardımları kötüye kullandığının tespit edilmesi
  • Fakirlik belgesi alabilmek için yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi
  • Fakirlik belgesi veren muhtarın imzasının şaibeli kabul edilmesi

Yukarıda ki durumlardan her hangi birini gerçekleştirmeniz durumunda fakirlik belgenizin geçerliliği kaybedilecektir.

Yoksulluk Belgesi Ne İşe Yarar ?

Fakirlik belgesinin bir diğer adı olan yoksulluk belgesi muhtaç sahiplerine bir çok alanda kolaylık sağlar.

Bunlar;

  • Sosyal Vakıflardan yardım almak
  • Maddi durumu iyi olmayan ailelere maddi destek
  • Sağlık, Gıda ve Eğitim konularında destek

Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır?

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Nasıl Alınır?

Belediye’den Erzak Yardımı Nasıl Alırım?

Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara devlet tarafından yapılan yardımlar bir hayli fazla. Ancak bu yardımlardan faydalanabilmek için ilk şart fakirlik belgesi alınmış olmasıdır. Bu yüzden yardıma muhtaç kişiler, fakirlik belgesi nasıl alınır öğrenmek istemektedir. Alınan fakirlik belgesi ile bağlanan fakirlik maaşı yılında ne kadar oldu sizler için araştırdık. İçeriğimizde buna ek olarak, okul dondurma işlemleri için gerekli öğrenci fakirlik belgesi hakkında da detaylı bilgilere yer verdik.

Fakirlik Belgesi Nedir?

Sosyal devlet anlayışının hüküm sürdüğü ülkemizde, maddi yardıma ihtiyacı olan yoksul vatandaşlara kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile gerekli yardımların yapılabilmesi için verilen resmi belgeye fakirlik belgesi denir. Halk arasında fakirlik kâğıdı olarak da bilinen belge ile birçok farklı alanda destek almak mümkündür.

Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?

Fakirlik belgesi için başvuru yapmadan önce kimler bu belgeyi alabilir öğrenmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki şartlardan en az birini sağlayan kişiler fakirlik belgesi almak için başvuru yapabilirler. İşte o şartlar:

  • 18 yaş ve üzerinde olmak
  • Aylık gelirin belirlenmiş sınırın altında kalması
  • Kişinin üzerine kayıtlı araç olmaması
  • Herhangi bir gayrimenkul sahibi olmamak (ev, arsa, tarla vb.)
  • Kişinin sosyal güvencesinin olamaması (SSK, emekli sandığı, Bağ-Kur)

18 yaş şartının koyulma sebebi, yasalar çerçevesinde 18 yaşından küçük olan bireylerin çocuk sayılması ve çocukların bakımlarının anne-baba ya da bir vasi sorumluluğunda olmasıdır. Bu şartlardan “sosyal güvence” için istisna olan bir durum söz konusudur. Çok çocuklu kalabalık ailelerde başvuru sahibinin sigortası olsa bile fakirlik belgesi alabilmektedir.

Fakirlik Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Belirlenmiş şartları taşıyan kişiler, fakirlik belgesi almak için mahalle muhtarlıklarına şahsen başvurmalıdır. Aileden tek bir kişi bu belge için başvuru yapabilmektedir.  Yoksulluk belgesi için yapılan başvurularda ücret alınmaz. Bazı muhtarlar başvuru sırasında ücret talep ederler, ancak kanuni olarak böyle bir hakları yoktur. Bu nedenle ücret ödemeyi reddetme hakkınız mevcuttur. Normalde fakirlik belgesi başvurularında herhangi bir belge talep edilmemektedir. T.C kimlik kartlarını yanlarında getirmeleri yeterlidir. Muhtarlıkta fakirlik belgesi başvuru formu doldurulur. Ve onay için gereken süreç başlatılmış olur. Ancak bazı büyük mahallelerin muhtarlıklarında başvuruyu yapan kişinin düzgün bir geliri ya da sigortalı işi olmadığının teyidi için SGK’dan bir belge alınması istenir.

Fakirlik Belgesi İle Ne Yapılır?

Fakirlik belgesi aldığınızda maddi durumunuzun iyi olmadığını kanıtlamış olursunuz. Bu sebeple, yapılan sosyal yardımlar için başvuruda bulunma hakkı kazanırsınız. Fakirlik belgesi, kamu kurum ve kuruluşları için resmi belge statüsü taşır. Fakirlik belgesi yardıma muhtaç kişilere birçok alanda kolaylık sağlamaktadır. Bu belge ile;

  • Fakirlik maaşı için başvuru yapılabilir,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün yaptığı yardımlar için başvuru hakkı kazanılır,
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığıyla verilen birçok yardımdan faydalanılabilir,
  • Belediyelerin kira, yakacak, gıda yardımları alınabilir.

Fakirlik Belgesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fakirlik belgesinin kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Eğitim
  • Sağlık
  • Giyim
  • Kömür yardımları
  • Gıda yardımları
  • Nakit para ihtiyacı
  • Fakirlik maaşı
  • Boşanma davalarında nafaka belirlenmesi
  • Çocuk bakımı

Öğrenci Fakirlik Belgesi

Öğrenciliğine aktif olarak devam eden gençler burslardan ve diğer maddi yardımlardan faydalanmak için fakirlik belgesi almak zorundadır. Öğrenci belgeleri ya da öğrenci kimlik kartları ile birlikte ikametlerinin bulunduğu muhtarlıklardan bu belgeyi temin edebilirler.

Şehir dışında okuyan öğrenciler fakirlik belgesini almak için ikamet adreslerini okullarının bulunduğu şehre aldırmalıdır.

Üniversitede öğrenimine devam eden gençler, çalışmak okullarını dondurmak istediklerinde fakirlik belgesi alarak işlemlerini tamamlayabilirler. Başvuru yapacakları yer yine muhtarlıklardır.

Öğrenci Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?

Öğrenciler tarafından alınan fakirlik belgesinin kullanılabileceği alanlar şunlardır:

  • Kaymakamlık burslarına yapılan başvurularda sağlık raporu ve fakirlik belgesi talep edilmektedir. Öğrenciler, yılda bir kez verilen kaymakamlık bursuna bu belge ile başvurabilirler.
  • Belediyelerin verdiği öğrenci bursları için fakirlik belgesi istenir.
  • Çalışma mecburiyeti ile okul dondurmak isteyen gençler, fakirlik belgesi ile durumlarını ispatlayabilir ve okullarını dondurabilirler.
  • Bazı üniversitelerce verilen yemek bursları için fakirlik belgesi temin edilmelidir.

Fakirlik Belgesi Başvuru Formu

Fakirlik belgesi başvuru formunu muhtarlıktan temin edebilirsiniz. Başvuru formunda yer alan bazı kişisel bilgileri eksiksiz şekilde doldurmanız istenir.

Bazı muhtarlıklar farklı düzende fakirlik belgesi formu hazırlamaktadır.

Standart bir fakirlik belgesi formu aşağıdaki gibidir.

Fakirlik Belgesi E-Devlet Üzerinden Alınır Mı?

E-devlet üzerinden direk başvuru yapmanız ya da fakirlik belgesini almanız mümkün değildir. Belge verilmeden önce gereken şartların sağlanıp sağlanmadığının tespit edilmesi gerektiğinden e-devlet üzerinden fakirlik belgesi verilmez.

Muhtarlıklara giderek yaptığınız başvurularda doldurmanız için verilen başvuru formunu e-devlet sisteminden indirmeniz mümkündür. Çıktısını alıp doldurduğunuz başvuru formunu yine muhtarlıklara teslim etmeniz gerekir.

E-Devlet üzerinden fakirlik belgesi başvuru formu indirmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Öncelikle e-devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra hizmet arama kısmına “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazın.
  • Başvuru ve formlar bölümünden “Fakirlik belgesi talep formu” kısmına tıklayın.
  • Formu indirip çıktısını alın. İstenilen bilgileri doldurduktan sonra muhtarlığa teslim edebilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Geçerlilik Süresi

Fakirlik belgesi için tanınmış olan geçerlilik süresi belli kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bunun için ilk olarak belge üzerinde yazan süreye bakmalısınız. Üzerinde geçerlilik süresi yazmıyorsa, resmi belgeler için geçerlilik süresi olan 6 ay kabul edilir.

Öğrencilere verilmiş olan fakirlik belgelerinin süresi eğitim sonuna kadar geçerli olacaktır.

Fakirlik belgesinin geçerliliğini yitirdiği nedenler şunlardır:

  • Belgenin adına düzenlendiği kişinin sigortalı bir işe başlaması
  • Fakirlik belgesinin sahte imza ya eksik koşullar altında düzenlenmiş olduğunun tespit edilmesi durumu
  • Öğrenci fakirlik belgelerinde, eğitimin sona ermesi
  • Belgeyi alan vatandaşın, yapılan maddi destekleri kötüye kullandığının tespit edilmesi durumu

Fakirlik belgesinin geçerlilik süresinin bittiği durumlarda, ikamet ettiğiniz mahalle muhtarına giderek yeniden başvuru yapabilirsiniz. Bu başvuru sonunda maddi durumunuz ve şartlarınız yeniden değerlendirilir, uygun bulunan durumlarda fakirlik belgesi yenilenir.

Fakirlik Maaşı Yılında Ne Kadar Oldu?

yılı için muhtaç aylığı TL olarak belirlenmiştir. Gerekli belge ve formları bulundukları ile bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne e-posta yoluyla ya da şahsen ileten kişiler, onay verilmesi durumunda muhtaç aylığı alabilirler.

Muhtar Fakirlik Belgesi Vermiyor Ne Yapabilirim?

Fakirlik belgesinin alınması için gerekli olan şartları yukarıda belirtmiştik. Gerekli incelemeler sonucunda bu şartları sağlamadığı tespit edilen kişilere fakirlik belgesi verilmeyecektir. Muhtar, bu araştırmayı yapmakla yükümlüdür.

Şartları sağladığınızdan emin olduğunuz halde ikamet ettiğiniz mahallenin muhtarından fakirlik belgesini temin edemiyorsanız Kaymakamlığa şikâyetinizi iletebilirsiniz. Şikâyetiniz sonrasında gerekli incelemeler yapılır, istenen şartların sağlandığı tespit edilirse; fakirlik belgeniz temin edilir. Size belge vermemekte ısrar eden muhtar hakkında cezai işlem uygulanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası