talkan curcan katliamları / Talkan-Cürcan Katliamı ve Türklerin Müslüman Oluşu

Talkan Curcan Katliamları

talkan curcan katliamları

Tarih-i Taberi’den, Beni Kureyza’dan, Talkan ve Curcan Katliamlarının astarı nedir ?

Sorulara Dön
Celal Şengör bu zamana kadar bir çok bilinmeyenlere parmak bastı bizi aydınlattı. Tek anlamadığım şey Tarih-i Taberi’den, Beni Kureyza’dan, Talkan ve Curcan’dan, Kuteybe Bin Müslim’den, Yezid Bin Mühelleb’ten neden hiç bahsetmez ? Türklerin İslamiyeti kabul edişi hakkında son dayanaklarımızdan biri olan Celal Bey ne söyleyebilir ?

3, görüntülenme

funduszeue.infourktarihi

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Eğer okuduğunuz her şeye inanıyorsanız, okumamalısınız.”
Japon Atasözü

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

daha sonrasında hülagü han ile bedeli alınan katliamlardır.

öyle göte böyle yarrak.

insanları savaşa ve katliama teşvik eden; kuran'ın allah'ından korkan,
sürüye ait olmayanları katlederek, huri dolu cennete gideceklerine inandırılan,
allah'ın kendilerine doğru yolu gösterdiğini iddia eden,
beyinsiz cahillerin,
gerçekleştirdiği katliamlardır.

uydurma katliamlardır.

tarihi hiçbir geçerliliği yoktur. salla ya tutarsa hesabıdır.

gerçek katliamlardır. "allahın laneti soysuz emeviler'in üzerinde olsun." dedirtir.

funduszeue.info?id=

nasıl müslüman olduk kitabında yazar herşey.

a: nasıl müslüman olduk?
b: kıtır kıtır

Şimdi Talkan ve Curcan katliamı olmuş mu, olmamış mı bilemem ama benim bildiğim, oldukça zalim bir idare olan, Arapları, Müslüman olan diğer milletlerden üstün gören Emevi Hanedanlığı döneminde Horasan ve Maveraünnehir dolaylarında yüzbinlerce Türk ve Acem'in hunharca katledildiğidir. Katliamcı komutanların en ünlülerinden biri Kuteybe'dir. yıllarında iran'ın fethedilmesinden sonra, Emevi Hanedan'ı ikdidara geldi. Bunlar döneminde Horasan ve Maveraünnehir ele geçirildi. Halk zorla müslümanlaştırıldı demeyeceğim, çünkü cizye almak için müslüman olmalarını istemiyorlardı. Buna rağmen müslüman olanlardan da cizye almaya başladılar. Adaletsizlik had safhaya vardı. Horasanlı Ebu Müslim adında biri etrafında topladığı kalabalıklarla isyan ederek, Emevi Devleti'ne son verdi. Abbasi Halifeliği kuruldu. Abbasi Halifeliği Hassa Orduları içerisinde Horasan ve Maveraünnehir, Afganistan gibi bölgelerden gelen Türk gençleri yer almaya başladı.

Göktürk Kağanlığı 'li yıllarda en güçlü dönemindeydi. Koreden, Karadeniz Sahillerine kadar Bozkıra hakimdi. Ancak Batı Göktürkleri yılında, Doğu Göktürkleri yılında yıkıldı. Batı Göktürk topraklarında Hazar Hakanlığı, Karluk Kağanlığı, Türgiş Kağanlığı gibi bir sürü devlet ortaya çıktı. Doğu Götürkleri ise yılları arasında Çine (Tabgaçlara) tabi oldu. yılında yeniden kuruldular ve yılına kadar ayakta kaldılar. Yerlerini Uygurlar aldı vs.

Emevilerin Türk Sınırlarına dayandığı yıllarında Türk Kağanlığı parçalanmış halde idi. Buna rağmen Emeviler Hazarlar karşısında hiç başarılı olamadıkları gibi Hazarlar zaman zaman Derbendi geçerek Azerbaycan ve iran içlerine akınlar düzenlediler. Doğuda ise Horasan'ı kolayca zap eden Emeviler. Maveraünnehir'i işgal etmelerine rağmen elde tutmakta çok zorlandılar. Seyhun'u geçtiler, Ceyhun'u geçemediler. Dağılmış olmalarına rağmen Türgişler ve Karluklar karşısında başarılı olamadılar. Maverünnehir halkı da sık sık isyan ettiği için bu bölgede sayısız katliamlar yaptılar. O kadarki başarısız olan her Maveraünnehir Valisi daha fazla katliam yapması şartıyla yeni bir valiyle değiştiriliyordu.

yılında Çin Ordusu Abbasi Halifeliği sınırlarına gelmişti. Talas'ta yapılan meydan muharebesinde Karluklar iki düşmandan hangisini destekleyecekleri konusunda önce tereddüt ettiler. Sonunda hayırlı bir karar vererek Abbasilerin yanında yer alarak Çinlilerin ağır bir yenilgi almasını sağladılar. Böylece Çinlilerin çok uzun bir süre Orta Asya'dan ellerini çekmesine neden oldular. (Çinliler'in Doğu Türkistan'a girmesinin 'lu yıllarda vuku bulduğunu hatırlarsak, yaklaşık yıl)

Talas Savaşı'ndan sonra Türklerle Arapların dostluğu gelişti mi? Ne gezer. Aynı düşmanlık siyaseti devam etti. Örneğin Batıda Hazarlar, Araplara olan düşmanlıklarından ötürü din olarak Yahudiliği seçtiler. (Hazarların düşmanı olan ama Hazarlara tabi Volga Bulgarları ise Müslüman oldular.)

Taki Abbasi Halifeliği zayıflayıp, Mısırda Fatimiler, iran da Şii Büveyhoğulları ve Horasan'da Samanoğulları Devletleri ortaya çıkınca, Araplarla, Türkler arasındaki mücadeleler bittikten sonra Türler islamiyeti incelemeye başladılar. Daha önce Horasan ve Maveraünnehir'de yaşayan Türklerden başka bağımsız hiçbri Türk Devleti müslüman olmamıştı. ilkkez 'lı yıllarda Karahanlı Kağanı Satuk Buğra Han Müslüman olarak Albdulkerim Satuk Buğra Han oldu. Ardından halkıda hızla müslüman oldu. Bunu batıdaki Oğuz Yabguluğuna bağlı dağınık Oğuz kitleleri, daha kuzeyde Kıpçak ve Kimek (Kazak), Kırgız kitleleri ve daha doğuda Uygur kitleleri takip ederek, yaklaşık yıl içerisinde Türklerin büyük çoğunluğu müslüman oldu.
Horasan, Maveraünnehir ve Afganistan Türkleri ise zaten müslümandı. Onlar da Gazneli Sultanlığını kurup, Hindistan'ın kuzey bölgelerini fethettiler. Oralara Müslümanlığı taşıdılar. Bugün Pakistan, Bangladeş, Keşmir ve Hindistan'daki diğer Müslümanlar onlar sayesinde müslüman oldular.
Bu arada Oğuzların başına geçen, Selçuk Beyin torunları yılında Dandanakan'da Gaznelileri yenerek, Maveraünnehir ve Horasan'a hakim oldu. Ardından hızla iran'ı ve Anadoluyu ele geçirerek Büyük Selçuklu Devletini kurdular. Abbasi Halifeliğini Şii Büveyhilerin ellerinden kurtardılar ve islam Ülkelerinde adlarına hutbe okunmaya başladı. En güçlü islam Devleti oldular. Aynı zamanda Karahanlılar ve Gazneliler de büyük devletti. Bundan sonra biliyorsunuz 'den itibaren Haçlılarla mücadeleleri yürüttüler.
Yukarıda da anlattığım gibi Türklerin islamiyete girmesi öyle hemen olmamış. Gök Tanrı dini islamiyete yakın olduğu için hemen Müslüman olmamışız. Arapların Türklerle sınırdaş olduğu 'li yıllardan Karahanlıların Müslüman olduğu 'li yıllara kadar yaklaşık yıl geçmişti. Sebeplerini yukarıda açıkladım. Emeviler başta dostça davransalardı Türklerin Müslüman olmaları için beklemeye gerek kalmazdı diye düşünüyorum.

hülagü hanımız türk'ün intikamını fazlasıyla almıştır.
ışıklar içinde uyusun.

ben yaptıfunduszeue.infoşman değilim.

unutursak kalbimiz kurusun

arap müslümanların türklere kan kusturduğu katliamlardır.

içli ve hisli türkçülerin sızlana sızlana anlattıkları olaydır. ulan tamam arabın sonradan görme bedevisi yemiş bir halt. iyi de kardeşim sırf "türkler zorla müslüman oldu" tezi üzerinden tutup da yıllık türk islam tarihini silip atalım mı? sanki germenler frankler romalılar çiçeklerle seve seve hristiyan oldular. sanki tarihinde kan olmayan millet ümmet var da

sevgi dini islamın türklere aşk göstermesi üzerine yapılmış katliamlardır. allaho ekber değip türlere katliam yapmışlar. ama resmi tarihe göre türkler bakmış, aa ne kadar güzel bir din demiş.

aynısına kaynım da inanıyor değip onu kabul etmiş.

türk tarihinde en büyük palavralardan biri de budur.

türklerin eski inançları arasında, doğaya tapma da, ataya tapma da, şamanik tapma da, gök tanrıya tapma da vardır.

ayrıca türk mitolojisi diye bir gerçek de var, belki kafir olurlar diye okutmuyorlar herhalde. orada bir sürü tanrı vardır. erlik meselam yeraltı tanrısıdır.

Türgişler,selçuklular ve Osmanlılar intikamını almıştır.

Efsane ve abartilardan kurtararak, geniş çaplı bir kaynak taraması yapılarak araştırılması gereken konu.

Neymiş efendim Türkler Talas savaşından sonra öbek öbek islama girmiş neymiş islam Türklerin inancına çok benziyormus o yüzden seve seve girmiş. Türkler islama tarihin o güne dek en büyük katliamlarıni yaşayarak girmiştir.

türklerin masumlaştırdığı katliamdır. sonuçta müslüman bir kafa şaman olarak kalsa zaten geçeği bilemeyeceğini ve boşuna yaşayıp cehenneme gideceğini düşünür. o yüzden katliam veya katliam olmadan müslüman olmayı şaman kalmaya yeğler. mantıklı bakarsa zaten insanları kandırıp asimile etmek de budur. onlara cenneti vadedip katliamı bile bir lütuf olarak sunabilirsin.

Talkan-Cürcan Katliamı ve Türklerin Müslüman Oluşu

Tarihsel olarak çarpıtılmış tarihi bir vaka üzerinde duracağız bu kez. Türklerin Müslüman oluşu ve Talkan - Cürcan katliamları. 

Önce meselenin tarihsel süreci hakkında kısa bir özet geçelim. Tarihe Talkan-Cürcan katliamları olarak geçen vaka yılında yaşandı. Hz. Muhammed vefat etmiş, ardından 4 halife dönemi sona ermiş ve Muaviye &#;de Arapların başına geçerek Emevi dönemini başlatmıştı (). Bu tarihlerde Ortaasya&#;da durum; Yıkılan Ak Hun Devletinin bakiyeleri Seyhun-Ceyhun ırmakları arasında Toharistan Yabguluğunu kurmuşlardı. 1. Göktürk Devleti yıkıldığında Göktürk hakimiyeti altındaki bölgeler Çin&#;e bağlanmış ve küçük beylikler halinde Yabguluklar şeklinde yönetiliyordu. 2. Göktürk Devleti kurulalı henüz 15 yıl olmuştu ve henüz Toharistan bölgesine nüfuz edecek kadar güçlenebilmiş değildi. 

Bu atmosferde görünen resim; katliamların yaşandığı 6. Emevi halifesi olan Velid döneminde () Toharistan bölgesi yoğun şekilde Türklerin yaşadığı ancak güçlü bir devlet idaresinde yönetilemeyen bir beylik (Yabguluk) durumundadır. Katliamın baş aktörü olan Kuteybe, bu dönemde Horasan valisidir. Zira Farslar mağlup edilmiş, İran toprakları Emevilerin hakimiyeti altına girmiştir. Haliyle Horasan da bu dönemde bir Fars şehriydi. Kuteybe, aldığı talimat ile fetih hareketlerine girişerek batıya, Belh kentine doğru harekete geçti. 

Aslında bu noktaya kadar herşey tarihin olağan seyrinde devam ediyordu. Bir Devlet, yönetim boşluğu olan önemli bir coğrafyayı hakimiyeti altına almaya çalışıyor. Ancak gelişen süreç olağan dışı bir vaka halini alacaktır. 

Kuteybe&#;nin ilk hedefi Beykent&#;ti. 2 ay süren yoğun mücadeleler sonucunda Beykent ele geçirildi, ardından gün boyu yağma yapılarak silah tutabilen tüm erkekler öldürüldü, kadınlar ve çocuklar esir alındı. Aslında bu durumu dönemin teamülleri içerisinde olağan karşılayabiliriz. Çağın savaş hukuku buna müsaade ediyor. Savaşıyor ve direniş görüyorsanız, yani şehri savaşarak elde ediyorsanız tüm erkekleri öldürebilir, tüm kadın ve çocukları esir alabilirsiniz. Aynı teamülü Hun, Göktürk, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de görebiliyoruz. Ancak Talkan ve Cürcan&#;da yaşananların vahşilik ve katliam olarak anılmasının nedeni çok farklı. 

Arap orduları Beykent&#;e girdiklerinde muhteşem bir zenginlikle karşılaşmışlardı. İbnü&#;l Esir&#;den nakledildiği üzere; Ak Hunlar döneminden beri Altın işçiliği konusunda uzman Türklerin evlerindeki altın eşyalar, kalabalık Türk nüfusu ve muhtemelen Beyaz Tenli Türk Kadınları Arapları fazlasıyla etkilemişti. Bu fetih hareketi Kuteybe için çok karlı olmuştu. Sonrasında ki katliamların esas nedenlerinden biri buydu. 

Talkan katliamını anlamak için Arapların savaş hukukunu, daha doğrusu hukuksuzluğunu, çok daha doğrusu; Arap olmayanlara karşı yaklaşımlarını anlamak gerekir. Bunu anlamak için de bir örnek faydalı olacaktır. Talkan-Cürcan katliamları öncesinde yaşanan bir mücadeleyi örnek verebiliriz. Beykent saldırısı öncesinde yaşanan bu vaka da; Araplar Buhara&#;ya saldırmıştı. Buhara hakimi Kabaç Hatun&#;du. Evet, ülkenin idaresi bir Türk Kadınındaydı. Kabaç Hatun, Arap komutan Sa&#;îd&#;in saldırısına karşı koyamayınca haraç vermeyi teklif etti.
Sa&#;îd anlaşmayı kabul etti. Ancak eli boş dönmemek için Semerkand&#;a saldırmak istiyordu. Bu saldırı esnasında Kabaç Hatun&#;un kendisine tuzak kurmaması için, içinde Kabaç Hatun&#;un kardeşininde olduğu 30 Bin kişilik esiri Semerkand seferinden dönene kadar yanında tutacağını söyledi. Ancak Semerkand seferinden sonra sözünü tutmadı ve esirleri Kabaç Hatun&#;a vermeyerek Medine&#;ye getirdi ve köle yaptı. 

Şu tespiti yapmak yerinde olacaktır; Emevi dönemi Arapları, ne islam hukukan ne de dönemin teamüllerine ve savaş hukukuna riayet etmiyorlardı. Talkan-Cürcan katliamlarını da bu bakış açısıyla yorumlamak yanlış olmayacaktır. 

Gelelim Talkan katliamına. Vakadan bir süre önce Soğd Beyi Neyzek Tarhan, Kuteybe ile işbirliği yapmış ve pek çok Türk şehrinin Arapların eline geçmesine göz yummuş, hatta yardımcı bile olmuştu. Ancak Arapların Türk beylerinin birlik olmamasından isitfade ederek Türk kentlerini birer birer ele geçirmesi üzerine diğer Türk Beylerine mektup yazarak Kuteybe&#;nin amaçlarını anlatan mektuplar gönderdi. Bu mektuplardan biri de Talkan beyi Sehrek&#;e ulaştı ve Sehrek&#;in olumlu yanıtı Talkan katliamına giden süreci başlattı. 

Neyzek Tarhan, Kuteybe ile sulh yapmak üzere huzuruna gittiğinde Kuteybe kendisinin ve mahiyetindeki yüzlerce esiri katletti. Bu alelade bir infaz değildi. Kuteybe önce Tarhan&#;ın oğullarını onun önünde öldürdü, ardından esirlerinin tümünü katletti. Tüm katliamlar Tarhan&#;a seyrettirildi ve en son onun boynunu bizzat kendisi vurdu. 

Yine anlayacağımız üzere sulh görüşmesi için gelmiş olan birini, üstelik tüm mahiyetiyle birlikte, üstelik izleterek öldürmek ne islam akaidine, ne dönemin savaş hukukuna, ne de temel insan ahlakına tümüyle aykırı, sıradışı bir eylem olmuştur ve pekalâ vahşice bir katliamdır. 

Nihayetinde Neyzek&#;in irtibat kurduğu Talhan Beyi Sehrek&#;den haberdar olur. Belh&#;te hazırlıklarını tamamlayıp Talkan şehrine doğru yola çıktığında Sehrek geri çekilerek şehri terkeder. Haliyle şehir sahipsiz ve savunmasız kalmıştır. Kuteybe Talhan&#;a mukavemet görmeden girmiştir, ancak islam akideleri ve teamüller yine hiçe sayılır. Kuteybe, "İbret Olsun" diyerek kendisine mukavemet göstermeyen ahaliyi vahşice katleder. Öldürdükleri erkeklerin cesetlerini astığı ağaçlar kilometrelerce uzanır. İbnü&#;l Esir&#;in naklettiği üzere katledilen insanların sayısı en az 40 Bin&#;dir. Katledilenlerin dışında geride kalan çocukları ve kadınları da esir alarak geri döner. 

Her ne kadar katliamın adı Talkan-Cürcan katliamı olarak bilinse de Cürcan&#;da ki katliam Talkan&#;da ki vahşetin yanında sönük kalır. Ama Kuteybe&#;nin savaş meydanları haricinde katlettiği Türklerin sayısı Bin civarındadır. Üstelik bu rakama esir çocuklar ve cariyeler de dahil değildir. 

Süreci bu minvalde değerlendirecek olursak;

Kuteybe vahşi bir komutan, Halife Velid vahşi bir hükümdar, Araplar ise ganimet, yağma ve esir için islam, ahlak ve savaş kurallarını hiçe sayan barbar bir kavim olarak tarihe kaydedilmişlerdir. 

Peki Türkler&#;in Müslüman Oluşu 

Türkler&#;in islama adaptasyonu ve kabulünün Talkan-Cürcan katliamlarıyla bir ilgisi yoktur. Zira Türkler&#;in islamı kabulü bu vakadan en az yıl sonra mümkün olabilmiştir. Satuk Buğra Han () döneminde,  üstelik Araplar&#;ın zayıf düştüğü, Arap İslam Devleti&#;nin tarih sahnesinden silinmek üzere olduğu bir dönemde, yine üstelik Araplar vasıtasıyla değil İslam&#;ı kabul etmiş olan Sasaniler (Farslar) vesilesiyle İslam ile tanışmış ve toplum nezdinde kabul görmeye başlamıştı. Bu etkileşim de savaş ya da esaret yoluyla değil, veliaht Satuk Buğra Han&#;ın çocukluk yaşlarında birliket yetiştiği Sasani veliahtı Nasr ile arkadaşlığı vesilesiyle gerçekleşmişti. 

Talkan-Cürvan vakası Türklerin Müslüman olmasına vesile olmadığı gibi, bilakis Türkleri İslam&#;dan uzaklaştırmıştı. Haliyle İslam&#;ı Arap istilalarıyla tanıyan Türkler için bu kötü bir tecrübe olmuştu. Sosyolojik olarak ele alırsak kötü hatıraların silinmesi için en az 2 asır geçmesi, Arapların Ortaasya&#;da ki nüfuzlarının da ortadan kalkmış olması gerekiyordu diyebiliriz. 

Diğer taraftan, Türklerin Araplarla tarihlerinin hiçbir döneminde anlaşamadığınında altını çizmek gerekir. Zira bugünün İran coğrafyasında kurulan ve yükselen Selçuklu Devleti döneminde Araplarla kurulan ilk temas Tuğrul Bey döneminde, Fatîmilerin Abbasi Halifesi Kâim-Biemrillah&#;ın Tuğrul Bey&#;den yardım istemesi üzerine gerçekleşmişti. Türkler, Arapların himmet ve himayeye muhtaç olduğu dönemde Abbasi Halifesi&#;nin emniyetini sağlamış, Halife de Tuğrul Bey&#;i İslam&#;ın sancaktarı ilan etmiştir Ancak bu vaka, iyi ilişkilerin gelişmeye başladığı anlamı taşımıyor. Araplar, giderek nüfuzlarını kaybettikleri İran Coğrafyasında tutunmaya çalışırlarken Türkler Arap Emirlerle mücadele ederek İran Coğrafyasını, bir anlamda Araplardan temizlemişlerdi. Temizlemişlerdi ifadesinin altını çizmek gerekiyor; Araplar&#;ın İran Coğrafyasında tutunmaya çalışma sebepleri inançla ilgili değil bölgedeki emperyalist hedeflerinden vazgeçmek istememeleri dolayısıyladır. Ayrıca bir anekdot daha paylaşalım; Osmanlı Devleti&#;nin kurucusu olan Osman Gazi&#;nin dedesi Süleyman Şah, İran coğrafyasında Araplara karşı kazandığı zaferler neticesinde güçlenmiş, alelade bir komutan iken, kahramanlıkları neticesinde binlerce Türkün kendisine biat etmesiyle kendi beyliğini kurmuştur. 

Arap Irkçılığı

Tüm bu vakalar neticesinde meseleyi sosyolojik açıdan değerlendirmek ve bir tespite bağlamak durumundayız. Şunu çok açık şekilde ifade etmek gerekir ki; Arap İslamcılığı döneminde ortaya çıkan siyasi, itikadi, mezhepsel v.b. sorunlar, başlı başına Arap Irkçılığından kaynaklanmaktadır. Aslında bu kültürel hastalığın irini Yahudi Milliyetçiliğine kadar uzanır. Kendilerini üstün, insanların efendisi ve kutsanmış kabul eden Yahudi İnancında, kendilerinden olmayanları köle ve hizmetkar gören bir anlayış söz konusuydu. Aynı coğrafyayı paylaşan Araplar da bu güçlü Yahudi akımından etkilenmişler, belki de özenmişler ve bir anlamda "aşağılık kompleksi" ile böylesi sapkın bir anlayışla toplumsal bir sendrom yaşamışlardır. 

Bu haleti ruhiyeyi İslam öncesi Arap kültüründe görebiliyoruz. İbn-i Hişam&#;ın naklettiği üzere; Arap kabilelerinin kendilerini diğer kabilelerden üstün gördüğünü, bu üstünlük anlayışının kabileler arası savaşların temel nedeni olduğu açık şekilde görebiliyoruz. İslam&#;ın nûzulü ile kırılan bu kabile ırkçılığı, topyekün bir millet ırkçılığı haline dönüşmüştür. Zira 4 halife dönemi sonrasında Şam Merkezli Emevi hükümdarlığı yalnızca Arapları öncelliyor, Arap olmayanlara "Mevâli" tanımını münasip görüyorlardı. Mevâli ifadesi aslında Mevlâ kökünden gelir; dost, arkadaş, yardımcı anlamına tekabül eder. Ancak bu bizim tasavvur ettiğimiz anlamda bir dostluğu ifade etmez. Zira Arap toplumu, kapılarına bağladıkları köpeklere de, kendilerine hizmet etmekle yükümlü olan kölelere de Mevlâ ifadeisni münasip görmüşlerdir. Yani Arap olmayan müslümanlar, aslında müslümanlara hizmet eden dost kölelerdi. Bu anlayış Emevi döneminde oldukça kabul görmüş bir anlayıştı, hatta Emevi hakimiyetinin sona ermesine, Abbasi ihtilalinin gerçekleşmesine yol açmıştı. 

Şam merkezli Emevi Hükümdarlığı, Mevâli olarak gördüğü ve köle/hizmetkar addettiği Arap olmayanlara karşı İslam&#;ın akidelerini ve mağrufunu hiçe saymaktan geri kalmadılar. Elbette bu aksiyonun ortaya çıkartacağı bir reaksiyonda olacaktı. Arap Irkçılığı anlayışı, Arap olmayan müslümanların zihin birliğine; Şûubiliğin ortaya çıkmasına yol açtı. Şûubilik Arap Irkçılığını reddediyor, İslam&#;ın açık şekilde tüm insanlığa hitap ettiğini doğrudan Kur-an ile ortaya koyuyor, hatta Arapların şiirden başka bir meziyetleri olmayan, geri, gayrimedeni, düşük kültürlü, ahlak yoksunu bir millet olduğunu iddia ediyorlardı. 

Tüm bu anlam bütünlüğünden hareketle; Talkan-Cürcan katliamlarının bir Arap Irkçılığı hareketi olduğunu açık şekilde ifade edebiliriz. Araplar, Türkleri İslam&#;a davet etmek gibi bir gâza ruhu ile hareket etmemişler, bilakis zengin Türk şehirlerini yağma, ganimet ve cariye kaynağı olarak görerek İslam aktini, çağın savaş hukukunu ve temel ahlaki teamülleri yok saymış, vahşi bir üslupla hareket ederek belki de Türklerin İslam&#;a intibaklarını en az 2 asır engellemişlerdir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası