talassofobi / Derin Su ve Okyanus Korkusu Talassofobi Nedir? (8 Maddede) - Salus: Kişisel sağlık danışmanınız

Talassofobi

talassofobi

Talassofobi Nedir?

Deniz korkusu talassofobi büyük, derin, karanlık su kütlelerinden aşırı ve sürekli bir şekilde korkma durumunu ifade eden özgül bir fobi türüdür. Buna bağlı olarak kaçınma davranışları ve bunların kişinin gündelik hayatındaki işlevselliği üzerinde sıkıntı yaratması sebebiyle anksiyete bozukluklarından biri olarak kabul edilir.

Talassofobinin belirtileri, ortaya çıkış ve gelişim seyri çoğunlukla diğer fobilerle benzer niteliktedir1. Yunanca thalassa (deniz) ve phobos (korku) kelimelerinin birleşimden oluşur ve açık deniz fobisi ya da okyanus fobisi olarak da bilinir1, 2.

Karadan uzak olma düşüncesi, denizin engin, koyu mavi görüntüsü ve bilinmezliği talassofobisi olan biri için oldukça kaygı verici özelliklerdir. Deniz fobisi olan kişiler tahmin edilebileceği gibi deniz ve denizle ilgili olan durumlarda bahsedilen yoğun ve orantısız korkunun, kaygının ve olumsuz inançların sonucunda gelişen birçok belirtiyle karşılaşmamak adına denize girmekten, denizle ilgili olan nesne ve canlılardan, sahile gitmekten, derin bir havuza girmekten hatta tüm bunlara tanık olmaktan bile kaçınabilirler2.

Talassofobik kişide açık denizleri, okyanusları, veya derin su birikintilerini gördüklerinde ya da gemi, tekne gibi bir deniz aracı kullanmak mecburiyetinde kaldıklarında tetiklenip aniden ortaya çıkar2. Hatta bu kişiler için denize dair zihinsel imgeler bile fobi tepkisinin ortaya çıkması için yeterli olabilir.

Talassofobi (Deniz ve Okyanus Fobisi) Belirtileri Nelerdir?

Her fobi türünde olduğu gibi deniz/okyanus fobisinde de bireylerde fiziksel ve duygusal birçok belirti, değişim göze çarpmaktadır. Deniz fobisi olan bir kişi için bahsedilen durumlarda gözlemlenen ve kişiye sıkıntı veren bazı belli başlı belirtiler şu şekillerde olabilmektedir:2

  • Ellerde ve vücutta titreme
  • Terleme
  • Ağızda kuruluk
  • Nefes darlığı, göğüs kafesinde ağrı, baskı hissi
  • Korku ve kaygıda yoğun bir artış
  • Kontrolü kaybetme ve ölüm korkusunda bir artış
  • Kalp çarpıntısı
  • Mide bulantısı
  • Sinirlilik, tahammülsüzlük
  • Huzursuzluk, gerginlik
  • Bayılma

Görüldüğü üzere sıralanan belirtiler çok çeşitlidir ve örnekleri kişinin kendi deneyimleri üzerinden çoğaltılabilir. Aynı zamanda bu belirtiler birçok fobi türü için geçerlidir. Her fobi türünde olduğu gibi bahsedilen tüm belirtilerin bireyin kişisel öyküsünde değerlendirilmesi gerektiği, şiddetlerinin ve görünürlüklerinin kişiden kişiye değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Örneğin çok şiddetli durumlarda bayılmaya ve çok yoğun kalp çarpıntısına varan deneyimler yaşanabilirken bir başkasında bu belirtiler hiç gözlemlenmeyebilir.

Öyleyse fobi yaşayan bireyler arasında bile değişiklikler gösterebilen belirtiler ve yoğun korkma hali neden bazılarımızda var olurken bazılarımızda olmamaktadır? Talassofobi nasıl ve neden ortaya çıkar?

denizin ortasında bir gemi çizimi

Talassofobinin Nedenleri

Kimimiz için büyüleyici olan engin ve mavi sular kimimizin korkulu rüyasıdır. Görüldüğü üzere talassofobisi olan biri için denizler, okyanuslar birer felakettir3. Kişiler arasında bu farklılığı yaratan nedenlere baktığımızda bu konu üzerinde henüz kesin ve net sonuçlara ulaşılamamasına rağmen hali hazırda konu üzerinde yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda elimizde bilimsel temelli güncel görüşler bulunmaktadır.

Biyolojik Nedenler

Bu görüşlerden ilki talassofobinin gelişiminde biyolojik temelli bir aktarımın söz konusu olabileceği hakkındadır. Yapılan çok kısıtlı araştırmaya rağmen bu görüş; korku ile ilgili bazı genlerin kişinin atalarından bu yana aktarılmış olmasının talassofobi gelişmesinde etkili olabileceğini savunmaktadır. Çalışmalar genetiğin etkisinin hiçbir durumda yok sayılamayacağı gibi konu fobiler, talassofobi olduğunda da yok sayılamayacağını açıkça vurgulamaktadır.

Psikososyal Nedenler

Bunun yanında genel manada belirsizliğe dair korkumuzun da ek olarak deniz fobisi üzerinde pekiştirici bir etki yaratabileceği öne sürülen düşünceler arasındadır. Denizlerin gerek uçsuz bucaksızlığı gerekse içinde bulunan canlı ve cansız çeşitliliğinin bilinmezliği göz önünde bulundurulduğunda bu rol anlaşılır olabilmektedir.

Bir diğer yandan başka araştırmalar talassofobin gelişiminde geçmiş deneyimler ve öğrenmelerin etkisi üzerinde durmaktadır. Koşullanmalar, öğrenmeler ve geçmiş travmatik yaşantılar bilindiği gibi psikolojik birçok problemin temelinde göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir etkiye sahiptir.

Konu deniz fobisi olduğunda da benzer şekilde bir etkiden söz etmek mümkündür. Bu anlamda kişinin geçmişte bir boğulma tehlikesi geçirme hikayesi olması, boğulmaya tanık olması, denizlerle ilgili felaket haberlerini duyması veya rol model aldığı kişide benzer bir korkunun olması kişide talassofobi gelişiminde etkili olabilmektedir.

Talassofobinin nedenlerine dair araştırmalar halen devam etmektedir fakat görüldüğü üzere deniz korkusu üzerinde biyolojik ve çevresel birçok durum etkili olabilmektedir2. Peki talassofobiden nasıl kurtulabiliriz?

Deniz Fobisinin Kısır Döngüsü

Talassofobi bahsedildiği üzere çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkabilir ve getirdiği fiziksel ve duygusal belirtileriyle kişi hayatında deniz ve su ile ilgili olan her alanda kaçınma davranışlarına sebep olabilir. Tüm bu kaçınma davranışlarının kişiyi gündelik hayatındaki aktivitelerinden kısıtladığı gözle görünür bir gerçektir.

Öte yandan denize dair var olan aşırı korku nedeniyle fizyolojik olarak gerçekten de tehlikeli boyutlara varan, orantısız fizyolojik belirtiler (kalp atışlarının hızlanması, aşırı terleme, titreme vb.) deneyimlememiz mümkündür.

Gündelik hayata getirdiği sağlıksız fizyolojik deneyimlerin ve kısıtlamaların yanı sıra hiçbir şekilde denize girmeme, denize bakmama hatta sahil kenarında bile oturmama gibi kaçınma davranışları aynı zamanda kişide hali hazırda var olan kaygının ve olumsuz inançların istemeden pekişmesini sağlamaktadır.

Kişi kaçınarak bir nevi inançlarını doğrularken, kaçınmadığında gerçekten ne olduğunu deneyimleme imkanını da kaçırmaktadır. Büyük çoğunlukta zamanla öğrenilen tek doğru hemen oradan uzaklaşmak ya da oraya hiç gitmemek olmaktadır. Tahmin edilebileceği üzere sürekli kaçınma davranışı sağlıklı baş etme yollarının ve su kaynaklarının aslında zararlı olmadığının hiçbir zaman öğrenilememesine sebep olur. Diğer bir deyişle, uzun vadede kaçınma davranışı kendini koruyan bir kısır döngüye neden olur.

denizin ortasında talassofobik sos sinyali çizimi

İlk bakışta kaçınma davranışları kişi için deniz korkusu üzerinde kısa vadeli bir rahatlama ve kontrol yolu gibi gözükse de sürecin geneline bakıldığında bu durum kaygıyla dolu bir döngünün sürüp gittiğini işaret etmektedir. Bu belki de tüm fobilerin temelinde görünen ortak bir tablodur. Neyse ki bu döngüyü kırmak, ve bu tabloyu değiştirmek mümkündür. Elimizde talassofobiyi yenebilmek adına etkili profesyonel yöntemler ve sosyal ipuçları bulunmaktadır. Peki talassofobi nasıl tedavir edilir?

Talassofobi Nasıl Yenilir?

Fobi alanında bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış olan bilişsel davranışçı terapi yöntemi deniz korkusu olan talassofobiyi de yenebilmek adına birebir bir müdahale planlamasına sahiptir. Bu yöntem ile kişi geçmiş deneyimlerini, derin denizler, okyanuslar ile ilgili yaşadığı korkular üzerinde etkili olan olumsuz inanç ve düşüncelerini, duygularını bir bağlam içerisinde terapisti ile beraber keşfeder2.

Fobilerin tedavisinde genel amaç kişinin bireysel fobi öyküsünü bir bütün içinde ele alırken bu fobinin oluşturduğu kaçınma davranışlarının da üstünde durmak bu anlamda yeni baş etme stratejileri geliştirmektir. Bunun için sistematik olarak adım adım karşı karşıya getirme yöntemleri uygulanır ve kişide su, deniz, okyanuslar ile ilgili yeni öğrenmeler yaratılır. Kişi bu yolla yeni deneyimler kazanırken aynı zamanda var olan eski inançları da zamanla yerini yeni inançlara bırakır2.

Deniz Fobisini Yenmek İçin 5 İpucu

Bir başka taraftan böylesine yoğun bir kaygı ve korku yaşarken profesyonel bir bakımın yanında yardımcı, gündelik hayatta uygulayabileceğiz farkındalık pratikleri ve etkili birtakım öneriler bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi aşağıda belirtildiği şekilde sıralanabilir ve örnekler kişiye göre çoğaltılabilir.

  • Derin bir deniz, okyanus gördüğümüzde ya da imajı zihnimize geldiğinde içinizde beliren duyguları farkında olun ve onlara alan açın.
  • Kaçınma davranışlarınızı fark edin, belirleyin ve kendi kendinize atabileceğiniz küçük adımlar varsa keşfedin.
  • Sevilen ve güvenilen yakınlarla deniz korkunuz hakkında paylaşımda bulunmayı ve destek almayı ihmal etmeyin.
  • Korkunuz ve endişeniz hakkında konuşmaktan çekinmeyin.
  • Benzer duygular ve korkular deneyimleyen sosyal destek gruplarına katılın.

Görüldüğü üzere talassofobi bir kader değildir. Deniz korkusu yaşayan bireylerin bu durum ile sağlıklı yollarla baş edebilmek adına profesyonel ve bireysel olarak sosyal yollarla alabileceği birçok destek türü bulunmaktadır4. Korku hakkında farkındalık geliştirerek, doğru bilgiye ulaşarak ve uygun destek yollarını belirleyip, eyleme geçerek talassofobiyi yenebilir, denizlerle barışabilir, kumsalların keyfini sevdiklerimizle özgürce çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Kaynakça

  1. Talassofobi, Vikipedi
  2. Thalassophobia, seafoodplus.info
  3. Jamieson, A.J. , Fear and loathing of the deep ocean: why don’t people care about deep sea, ICES Journal of Marine Science, pg:
  4. Fashtami, S.M. & Darvishpour A. , Fear of drowning (thalassophobia) and its coping strategies in nurses working in public hospitals in Eastern Guilan, National Library of Medicine

*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.

Talassofobi Nedir?

Talassofobi sözcüğü Yunanca deniz ve korku anlamlarına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşur ve deniz korkusu anlamına gelir. Kısa tanımıyla talassafobi büyük su kütlerinden korkmak anlamına gelir. Talasofobisi olan insanlar okyanustan, denizden ve büyük göllere karşı korku besler.
Deniz korkunuz varsa denizi düşündüğünüz, gördüğünüz ya da gittiğinizde kaygılarınız başlar. Talasofobinizin şiddetine bağlı olarak, bir deniz fotoğrafına bakarken ya da deniz sözcüğünü duyduğunuz anda kaygılarınız tetiklenebilir.


Talassofobinin Nedenleri Nelerdir?

Talassofobinin arkasında pek çok neden olabilir. Bu etkenlerin başında su ile ilgili yaşanan kötü bir tecrübe yer alır. Mesela yüzme bilmiyorken denize ya da göle düşmek, yüzerken büyük bir dalgayla yüzleşmeniz, boğulma tehlikesi yaşamanız, yanınızdan çok büyük bir balık geçmesi ya da size çarpması gibi etkenler korku ve fobi geliştirmenize neden olabilir. Öte yandan fobiler herhangi bir kötü tecrübe yaşanmadan da gelişebilir. 

yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre fobiler gibi temelinde kaygı bozukluğu olan sorunların orta derecede kalıtsal nitelikte olduğu düşünülmektedir. Yine de bu tezin tam olarak ispatlanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Beynin korkuyu işlemede bir bozukluğu varsa talassofobi gibi hastalıkların gelişme ihtimali daha kolay gerçekleşebilir. 

Talassofobinin nedenlerinden biri de bilinmezlik korkusu olabilir. Bir kişinin deniz, göl gibi derin sular hakkında bilgisi yoksa ya da suyun içerisinde kontrolünü kaybetme düşüncesi onda korku ve endişeye neden olabilir. Bir diğer düşünce ise deniz korkusunun ilkel kodlarımızda kayıtlı olduğudur.

Talassofobi Nasıl Yenilir?

Deniz korkusu ile baş etmenin en etkili yolu tedavi olmaktır. Birçok fobinin tedavisinde etkin olarak kullanılan bilişsel davranışçı terapi, talassofobinin tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Terapistiniz seanslar sırasında bu korkunuzla yüzleşmenize yardımcı olur. Tedaviniz süresince deniz korkunuz yavaş yavaş azalarak yaşam kaliteniz yükselir. 

Psikiyatristiniz gerekmesi halinde terapinin yanı sıra ilaç kullanmanızı da önerebilir. İlaç sayesinde anksiyetenin üzerinizde oluşturduğu dugusal ve fiziksel semptomlarınız azalır ve kendinizi toparlama ve terapiye yanıt verme süreniz azalır. 

Son yıllarda kullanılmaya başlayan sanal gerçeklik yöntemi de deniz korkusunu yenmenize yardımcı olabilir. Sanal gözlükler kullanılarak yapılan bu tedavide uzman eşliğinde kademeli olarak fobinizle sanal ortamda yüzleşebilirsiniz. Henüz yeni olan bu yöntemle ilgili araştırmalar yapılmadığı için olası etkisi hakkında net bilgiler vermek pek mümkün değil.

Tedavinin yanı sıra belirli tedbirler ve yaşam değişiklikleri talassofobi ile mücadele etmenize katkıda bulunabilir. Doktorunuza danışarak tüketebileceğiniz bazı bitkisel çaylar rahatlamanıza katkıda bulunabilir. Aynı şekilde günlük tutmak, spor yapmak, meditasyon, gevşeme teknikleri, hobi edinmek ya da destek gruplarına katılmak talassofobi ile mücadele etmenize katkıda bulunabilir.

Talassofobi Belirtileri Nelerdir?

Talassofobisi olan kişiler deniz, göl gibi su birikintilerine yakın olduklarında bile kaygılanabilirler. Kişiden kişiye değişmekle beraber talassofobi belirtileri şöyle sıralanabilir: 

  • Huzursuz, gergin ve endişeli hissetmek, 
  • Konsantre olma zorluğu,
  • Sinirlilik,
  • Kas gerginliği,
  • Terleme, sıcak basması,
  • Çarpıntı,
  • Nefes darlığı,
  • Göğüste ağrı,
  • Her an kötü bir şey olacakmış hissi,
  • Kontrolü kaybetme korkusu,
  • Mide sorunları,
  • Uyku sorunları.

Talassofobinin semptomları çok şiddetli şekilde yaşanırsa panik atağa da neden olabilir. 

Panik ataklar, semptomların dakikalar içinde zirveye ulaştığı, ani şekilde gelişen yoğun korku ataklarıdır. Paik atak sırasında çarpıntı, aşırı terleme, nefes zorlukları, kontrolü kaybetme hissi yaşanabilir. Talassafobiniz varsa ve ani bir şekilde bu hislere kapılmak panik atak belirtisi olabilir.

Talassofobi Nasıl Teşhis Edilir?

Talassofobi teşhisi konulabilmesi için öncelikle fiziksel bir sağlık sorununuz olup olmadığına bakılır. Bunun en güvenilir yolu laboratuvar testlerinden geçer. Doktorunuz yaşadığınız sorunların hipertiroidi ya da kalp sağlığı ile ilgili sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için laboratuvar testleri isteyebilir. Fiziksel bir sağlık sorununun olmadığı tespit edilirse kişi psikiyatri uzmanına ya da psikoloğa yönlendirilir ve teşhis konulur.

Psikiyatri uzmanı teşhis koyarken hasta ile yaptığı görüşmelerde şu durumların yaşanmasına göre teşhis koyar: 

  • Hayatın neredeyse her anına yansıyan belirgin bir korku veya endişeye hissi,
  • Endişe edilen sorunun yaratabileceği gerçek tehlikeden daha yüksek oranda kaygı,
  • Kaygı nedeniyle deniz, göl gibi alanlardan kaçınma ya da bu bölgelerde bulunmaya karşı tahammülsüzlük,
  • Kaygının 6 aydan uzun süre devam etmesi ya da kalıcı hale gelmesi.

Talassofobi Önlenebilir mi?

Talassofobi gibi bir kaygı bozukluğu yüksek bir farkındalıkla gelişmeye başladığı anda önlenebilir. Bunun dışında talassofobi sorunu olan kişiler anksiyete ataklarını önlemek için şu tedbirleri alabilirler:

  • Talassafobi ataklarına neden olan tetikleyicilerinizi tespit edin ve bu tetikleyicilere karşı uyanık olun,
  • Düzenli egzersiz ve dengeli beslenmeye özen gösterin,
  • Alkol tüketmeyin çünkü alkol bir depresandır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Talassofobi nedir, belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Tedavi edilmediğine kişinin yaşamını büyük ölçüde sınırlayabilir. Bu fobiden muzdarip kişiler gittikçe artan kaygılar yaşayabilir, deniz kenarına gitmek, tatilde havuzlu bir otelde kalmak, deniz ya da okyanus görüntüsü olan filmleri izleyememek gibi eskiden keyif aldıkları birçok aktiviteyi yapamaz hale gelebilirler. 

TALASSOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Talassofobi, diğer spesifik fobilerle benzer belirtileri paylaşır. Talassofobinin diğer spesifik fobilerle ve anksiyete bozuklukları ile arasındaki fark, tetikleyicinin derin su kütleleri ve bunlarla ilişkili görseller, anlatımlar gibi etkenler olmasıdır. Talassofobi belirtileri şunlardır: 

  • Ani başlayan endişe ve korku
  • Terleme
  • Ağız kuruluğu
  • Titreme
  • Kalp çarpıntısı
  • Göğüste ağrı
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Ölüm korkusu

Talassofobi tetikleyicileri ise şunlardır:

  • Havuzlar
  • Okyanus
  • Deniz
  • Tekne, gemi gibi deniz ulaşım araçlarına binmek
  • Yüzme
  • Derin su fotoğrafları
  • Sudayken dibe dokunamamak
  • Derin sularda geçen filmler

Diğer birçok fobi gibi TALASSOFOBİ de tehlikeli olabilir. Özellikle suda fobi nedeniyle panikleyip boğulma tehlikesi olası en önemli tehlikelerinden biridir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin kendine tehlikeli olanın su değil, paniklemesi olduğunu telkin etmesi işe yarayabilir.

etiket Yarattığı Gerginlik Hissiyle Denizi Kumsalı İnsana Zehir Eden Bir Korku: Talassofobi

Haberler

Genel Kültür

Bilim

Yarattığı Gerginlik Hissiyle Denizi Kumsalı İnsana Zehir Eden Bir Korku: Talassofobi

İç çeke çeke baktığınız engin denizlerin, okyanusların fotoğraflarının bir başkası için tahammül edilemez olduğu hiç aklınıza gelir miydi bilmiyoruz ama böyle bir durum gerçekten de var.

Talassofobi tanım olarak deniz ve okyanus gibi engin su kütlelerinden korkma durumu olarak biliniyor.

Talassofobi tanım olarak deniz ve okyanus gibi engin su kütlelerinden korkma durumu olarak biliniyor.

Üstelik fobinin sınırları bunlarla kısıtlı da değil.

Üstelik fobinin sınırları bunlarla kısıtlı da değil.

Burada önemli bir noktaya parmak basmak lazım.

Burada önemli bir noktaya parmak basmak lazım.

Bu fobi daha çok ıssız bucaksız su kütlelerinin devasalığını düşündükçe dehşete kapılmakla ilgili.

Bu fobi daha çok ıssız bucaksız su kütlelerinin devasalığını düşündükçe dehşete kapılmakla ilgili.

Bu noktada bir etken de kişinin karadan uzak olmasının verdiği korku.

Bu noktada bir etken de kişinin karadan uzak olmasının verdiği korku.

Bu korkuya sahip olan herkes tam olarak denizin kendisinden korkmuyor olabiliyor.

Bu korkuya sahip olan herkes tam olarak denizin kendisinden korkmuyor olabiliyor.

Dolayısıyla bırakın denizde olmayı, denizde olma fikri, hatta deniz ve denizin altındaki canlıların fotoğrafları bile korkmaları için yeterli olabiliyor.

Dolayısıyla bırakın denizde olmayı, denizde olma fikri, hatta deniz ve denizin altındaki canlıların fotoğrafları bile korkmaları için yeterli olabiliyor.

Özellikle de denizin daha koyu olduğu durumlar, bu fobinin tavan yapmasına neden olabiliyor.

Özellikle de denizin daha koyu olduğu durumlar, bu fobinin tavan yapmasına neden olabiliyor.

Peki siz bu fotoğraflara baktığınızda ufak bir ürperme hissediyor musunuz?

Peki siz bu fotoğraflara baktığınızda ufak bir ürperme hissediyor musunuz?

Yoksa huzurla mı doluyorsunuz?

Yoksa huzurla mı doluyorsunuz?

Son iki durum geçerliyse problem yok, ancak ilk durum varsa ve gerçekten de bu fotoğraflar veya denizin kendisi sizi dehşete düşürüyorsa, bu fobiye sahip olabilirsiniz.

Son iki durum geçerliyse problem yok, ancak ilk durum varsa ve gerçekten de bu fotoğraflar veya denizin kendisi sizi dehşete düşürüyorsa, bu fobiye sahip olabilirsiniz.

Ne diyelim, her halükarda deniz gibi harika bir şeyi adeta zehir eden bir fobi olduğu kesin talassofobinin.

Peki siz deniz ve okyanuslardan, ya da onlardan ziyade içindeki canlılardan korkuyor musunuz?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir