otrivine burun spreyi hamileler kullanabilirmi / Otrivine - Hekimce

Otrivine Burun Spreyi Hamileler Kullanabilirmi

otrivine burun spreyi hamileler kullanabilirmi

Otrivine

Otrivine Sprey

Ksilometazolin HCl

Otrivine Ambalaj:

  •  1 mg/mL x 10 mL lik şişe.

Otrivine Endikasyon:

Çeşitli Nedenlere bağlı soğuk algınlığında, paranazal sinüs hastalıklarında sekresyonun drenajına yardımcı olarak, orta kulak iltihabında nazofarenks mukozasının dekonjesyonu için yardımcı tedavi olarak ve rinoskopi kolaylaştırmak için de kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Post Transsfenoidal Hipofizektomi durumlarında (veya dura materi ilgilendiren transnazal veya transoral cerrahi girişimden sonra) ve ksilometazolin karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Otrivine Uyarılar:

3 günden uzun süre kullanılmamalıdıfunduszeue.infor arter hastalığı, anjina dahil kalp hastalıkları, hipertansiyon,diabetes mellitus, hipertiroidizm gibi hastalıkları olan ve dar açılı glokoma predispozan olanlarda ilaç yarar/risk oranı değerlendirilerek uygulanmalıdır. Gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Otrivine Yan Etkileri:

  • Burun ve boğazda yanma hissi
  • İrritasyon
  • Bulantı
  • Baş ağrısı
  • Burun mukozasında kuruluk ara sıra karşılaşılan yan etkilerdir. 
  • Çok nadir olarak sistemik alerjik reaksiyonlar veya geçici görme bozuklukları kaydedilmiştir.

Otrivine İlaç Etkileşimleri:

Sistemik etkilerinin, trisiklik veyatetrasiklik antidepresanlarla birlikte kullanıldığında, özellikle doz aşımı söz konusu olduğunda şiddetlenme olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Otrivine Doz Önerisi:

  • Otrivine Burun Spreyi: Yalnız yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar-da kullanılabilir. Her bir burun deliğine birer kez püskürtülür. Günde toplam 4 uygulama genellikle yeterlidir.
  • Otrivine Pediatrik Damla: Bebeklerde ve 6 yaşına kadar olan çocuklarda genellikle günde kez, her bir burun deliğine damla uygulamak yeterlidir. Günde toplam 3 kereden fazla uygulama yapılmamalıdır.
  • Otrivine Pediatrik Burun Spreyi: Bebekler ve 6 yaşına kadar olan çocuklarda, her bir burun deliğine günde 1 ya da 2 kez (her saatte bir) 1 uygulama genellikle yeterlidir. Günlük toplam uygulama sayısı üçü geçmemelidir.
  • Otrivine Menthol Burun Spreyi: 12 yaşından büyüklerde ve yetişkinlerde, günde kez her bir burun deliğine 1 püskürtme önerilir.

Hamilelikte burun spreyi zararlı olabilir

Dekonjestanlar, burun tıkanıklığına karşı oral veya nazal yollarla kullanılan geniş bir sınıf ilaç türüdür. Reçetesiz satılan bazı dekonjestanların hamileliğin erken evrelerinde kullanımının bebeğin sağlığını riske atabileceği belirtildi.

Boston Üniversitesi Slone Epidemiyoloji Merkezi'nden araştırmacılar reçetesiz dekonjestanların hamileler üzerindeki etkilerini inceledi. tarihleri arasında doğan bebeklerdeki sorunlar incelendi. Genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişen hastalıklar elimine edilerek annenin alışkanlıkları belirlenmeye çalışıldı.

Anket esnasında anne adaylarına hamileliklerinde veya önceki 2 ayda ilaç kullanıp kullanmadıkları soruldu. Özellikle fenilefrin ve psödoefedrin içeren ilaçlara dikkat çekildi.

Yapılan incelemeler sonucunda ilk 3 aylık dönemde bu ilaçların kullanımı ile sindirim sistemi, kulak ve kalp sorunları arasında bir bağ keşfedildi.

Söz konusu dekonjestanlar özellikle saman nezlesi hastaları tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Sağlık Ocağım – Güncel sağlık haberleri, ilaç kullanım bilgileri, hastalıklar ve tedavileri

Paylaş

Paylaş

E-posta

Otrivine sprey kullanım talimatı

Otrivine spreyin formülü : Doz ayarlı burun spreyi çözelti; 1 mg ksilometazolin hidroklorür, ayrıca benzalkonyum klorür, disodyum edetat, sodyum dihidrojen fosfat disodyum fosfat, sodyum klorür ve saf su içerir.

Otrivine spreyin farmakolojik özellikleri : Ksilometazolin, alfa adrenerjik reseptörlere etki eden bir sempatomimetiktir. Buruna uygulanmak üzere hazırlanan Otrivine, burundaki kan damarlarını daraltarak burun mukozasında ve komşu farenks bölgelerinde dekonjesyon sağlar. Bu sayede burun geçitlerinde dekonjesyon elde edildiğinden, burnu tıkalı olan hasta, burun yoluyla daha rahat soluk alıp verebilir.

Otrivine spreyin farmakokinetik özellikleri : Otrivine’in etkisi birkaç dakika içinde başlar ve 10 saate kadar uzayabilen süreler boyunca devam eder. Otrivine, mukozası duyarlı olan hastalar tarafından bile iyi tolere edilir ve mukosiliyer fonksiyonu bozmaz. Lokal nazal uygulamayı takiben ksilometazolinin plazma konsantrasyonu, en duyarlı yöntemlerle bile ölçülemeyecek kadar düşüktür.

Otrivine sprey hangi hastalıklarda kullanılır? (Endikasyonları)

  1. Soğuk algınlığına, saman nezlesine veya diğer alerjik rinitlere, sinüzite bağlı nazal konjesyonu gidermek için kullanılır.
  2. Paranazal sinüs hastalıklarında sekresyonun drenajına yardımcı olmak için kullanılır.
  3. Orta kulak iltihabında nazofarenks mukozasının dekonjesyonu için yardımcı tedavi olarak olarak kullanılır.
  4. Otrivine sprey rinoskopiyi kolaylaştırmak için kullanılır.

Otrivine sprey kullanırken nelere dikkat edilmeli? (Kontrendikasyonları)

Otrivine aşağıdaki durumlarda kontrendikedir.

  1. Diğer vazokonstriktörler gibi transsfenoidal hipofizektomi ya da dura materin açığa çıkmasına neden olan ameliyat geçirmiş hastalarda dikkatli veya doktor takibinde kullanılmalıdır.
  2. Etkin madde veya diğer adrenerjik ilaçlara karşı aşırı duyarlılık durumlarında kullanılmamalı ya da dikkatli olunmalıdır.
  3. Rinitis sicca durumunda ve 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Otrivine sprey kullanımı sırasında uyarılar ve önlemler

  1. Kardiyovasküler sistem hastalıktan
  2. Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) veya trisiklik antidepresanlar (TSA) ile eş zamanlı kullanım
  3. Diabetes Mellitus
  4. Hipertansiyon
  5. Feokromasitoma
  6. Prostat hipertrofisi
  7. Tiroid fonksiyon bozukluklannda kullanımından kaçınılmalıdır.
  8. 5 günden uzun süreli kullanılmamalıdır. Akut alevlenmeler dışında ksilometazolin kronik rinit tedavisinde kullanılmamalıdır.
  9. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda olmak üzere, önerilen doz aşılmamalıdır.

Hamilelik ve Emzirme döneminde Otrivine sprey kullanılır mı?

  1. Güçlü sistemik vazokonstriktör etkileri nedeni ile Otrivine’in hamilelik sırasında kullanılmaması önerilir.
  2. Otrivine, emzirme sırasında dikkatle kullanılmalıdır.

Otrivine spreyin yan etkileri (Advers etkiler)

  1. Burunda veya boğazda yanma hissi, burun mukozasında lokal iritasyon veya kuruma, bulantı, baş ağnsı ara sıra karşılaşılan yan etkilerdir.
  2. Çok nadir olarak; sistemik alerjik reaksiyonlar veya geçici görme bozuklukları gibi yan etkiler de görülmüştür.

Beklenmeyen bir yan etki görüldüğünde doktorunuza baş vurmalısınız.

Otrivine spreyin diğer ilaçlar ile etkileşimleri

  1. Bütün sempatomimetikler gibi ksilometazolinin de sistemik etkilerinin trisiklik veya tetrasiklik antidepresanlar ile birlikte kullanıldığı zaman, özellikle doz aşımı söz konusu olduğunda şiddetlenme olasılığı, göz önünde bulundurulmalıdır.

Otrivine sprey nasıl kullanılır?

Otrivine sprey doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıda önerilen dozlarda kullanılır.

Yetişkinler ve 6 yaşından büyük olan çocuklarda Otrivine sprey kullanımı : Günde defa, her bir burun deliğine 1 defa püskürtülür.

Otrivine sprey nedir

  1. Spreyin koruyucu kapağını çıkarın.
  2. Baş parmağınız ile şişenin artından, birinci ve ikinci parmaklannız ile şişenin ağzından tutun. İlk uygulamadan önce, havaya eşit bir sprey hüzmesi püskürtülünceye kadar birkaç uygulama yapın. Daha sonraki uygulamalarda buna ihtiyaç yoktur ve sprey hemen kullanılabilir.
  3. Spreyin ucunu, önceden temizlenmiş burun deliğine sokun ve spreyin baş kısmına bir defa, güçlü bir şekilde basın. Daha sonra parmağınızı kaldırmadan ucu burun deliğinden çıkarın. Uygulama sırasında burundan hafifçe hava alınması, spreyin en iyi şekilde dağılımını sağlar.
  4. Bu işlemi diğer burun deliği için de tekrarlayın. Kullanım sonrası spreyin ucunu temizleyin ve koruyucu kapağı yerine takın.
  5. Ölçülü doz veren sprey, Otrivine’in burun mukozası yüzeyine iyice dağılmasını sağlar. Kapaktaki standardize valf, her defasında tam doz uygulanmasını sağlar ve kazara aşırı doz verilmesini engeller.

Otrivine spreyin aşırı doz tedavisi

  1. Çocuklarda ender olarak görülen kaza sonucu zehirlenmelerde, başlıca hızlı ve düzensiz nabız, yüksek kan basıncı ve bazen bilincin bulanıklaşması gibi belirtilerden oluşan klinik tablo ortaya çıkar.
  2. Tıbbi gözetim altında gerekli semptomatik tedaviye başlanmalıdır.

Otrivine sprey nasıl saklanır?

  1. Otrivine sprey&#;i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
  2. Otrivine sprey&#;i kutu üzerinde yazılı son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.
  3. Otrivine sprey&#;i sıcaktan koruyunuz. 30°C’nin artındaki oda sıcaklığında saklayınız.

İlaçlar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Antiseptikler neden kullanılır
  2. Siccaprotect ilaç neden kullanılır
  3. ACE inhibitörleri grubu ilaçlar neden kullanılır
  4. Baclofen ilaç neden kullanılır
  5. Majezik tablet nedir ve neden kullanılır
  6. Romatizma hastalıklarında kullanılan ilaçlar

Hamilelikte burun spreyi kullanılır mı? Hamileyken burun tıkanıklığı için aslında bir ilaç kullanmana gerek yok. Zaten özellikle hamileliğin ilk 3 ayında antihistaminik (alerji önleyici) burun spreylerinin kullanılması önerilmiyorMar

İçindekiler

Otrivine burun spreyi hamileler kullanabilir mi?

Otrivin, iliadin gibi içinde damarları kasan (vazokonstrüktör) maddeler olan burun damlaları kullanmayınız.

Hamilelikte burun spreyi bebeğe zarar verir mi?

Uzmanlar , hamilelikte kullanılan dekonjestanların nadir doğuma bağlı kalp ve organ hasarına yol açabileceğini belirtti. Dekonjestanlar, burun tıkanıklığına karşı oral veya nazal yollarla kullanılan geniş bir sınıf ilaç türüdür.

Hamileler hangi burun spreyini kullanabilir?

Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik veya okyanus suyu spreyleri ve buğuseptil gebeliğin her ayında rahatlıkla kullanılır. Soğuk algınlığı, kırıklık, kas ağrıları ve hafif ateş için gebeliğin her ayında parasetamol (minoset, parol vb) içeren ilaçlar kullanılabilinir.

Gebelikte burun tıkanıklığını gidermek için neler yapılabilir?

Sıcak banyo ve buhar solunması burun tıkanıklığını rahatlatabilir. Yürüyüş ve bazı hafif egzersizler iyi gelir. Tuzlu su spreylerinin tekrarlanan kullanımları, burun mukozasını büzüştürebilmeleri nedeniyle ve burnun mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olduklarından, oldukça faydalıdırlar.

Hamilelikte hangi grip ilacı kullanılır?

Hamileliğin özellikle ilk 2,5 ayında bebeğe ait organların taslakları oluştuğundan bu dönemde mümkünse ilaç kullanımı minimum düzeyde olmalı ve çok gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Bununla birlikte bitkisel boğaz pastili, parasetomol içeren ateş düşürücü ilaçları hamileliğin ilk üç ayında dahi güvenle kullanabilirsiniz.

Hamilelik nezlesine ne iyi gelir?

*Bol sıvı tüketin: Su, limonlu çay, meyve suyu ve sıcak çorba ideal seçimlerdir. Bol sıvı tüketmek burun akıntısı, mukus salgılarını ve halsizliği azaltacak, iyileşme sürecini hızlandıracak ve öksürüğün azalmasını sağlayacaktır. *Bol bol dinlenin: Hastalık bedeninizi zorlayacaktır.

Hamileyken burun spreyi sıkılır mı?

Hamilelikte burun spreyi kullanılır ? Hamileyken burun tıkanıklığı için aslında bir ilaç kullanmana gerek yok. Zaten özellikle hamileliğin ilk 3 ayında antihistaminik (alerji önleyici) burun spreylerinin kullanılması önerilmiyor.

Okyanus suyu burun spreyi hamilelikte kullanılır mı?

Uzmanlar, hastalık bulaştığında özellikle hamilelerin istirahat etmesi ve bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirterek, burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılmasını önerdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası